2024-07-05 157 瀏覽
I seldom write reviews, so when I write one, that means this shop is THAT BAD.Been here twice, both times served by very lazy staff who couldn’t even take orders PROPERLY. The south Asian girl seemed to be daydreaming all the time, same as the man who was rude and didn’t seem to want to serve.First time, I ordered Coconut coffee, they forgot to put the main ingredient -coconut water- in and gave us a normal coffee. Second time, we ordered 3 scoops of Gelato. They charged $106, but the scoops wer
Second time, we ordered 3 scoops of Gelato. They charged $106, but the scoops were TINY! The gelato taste just normal.
If you are the boss of the restaurant, I suggest you hiring better staff and restructure the whole restaurant.
In short, NOT WORTH IT. Won’t be going back.

服務差,飲品雪糕非常普通,完全不值這個價錢!員工態度懶散!去其他餐廳吃吧!

2024-01-09 327 瀏覽
牛媽今次同朋友仔去咗品嚐非常獨特嘅阿拉伯也門咖啡及唔同口味嘅Gelato雪糕,牛媽最愛最特別既係桂花口味及D24 榴槤口味,口感非常順滑,味道非常香濃!餐廳環境寧靜,非常適合同朋友聚餐!❤️
又來臨這家位於西九龍園方雪糕店了,除了不同口味雪糕之外,更特別的是他們店不是採用大眾咖啡豆,而其中咖啡選擇有來自於阿拉伯的也門豆,目前也是香港唯一一家用這款豆的咖啡店喔!店員給我們呈現精緻的  拉花,喝之前已經聞到淡淡的酒味道,一開始也覺得這會不會是個混酒的飲品,經過店員細心解說後才知道也門豆的特色是含有酒香味,並不是真的有酒精!喝了一口後發現奶和咖啡的混合達到了平衡,不酸也不苦,最後留在舌尖上的味道是甜的,這杯咖啡的溫度我覺得適合自己,整體下來這杯咖啡我覺得是非常有意義,色香味賣相ok!也門豆 也是這家店的理念,多遠也值得回來
外賣自取
  • EXOTICA BLEND LATTE
2023-12-25 185 瀏覽
門面高貴,相當亮眼,店內是咖啡店的小枱,意式風格。店子位置十分靠近圓方北停車場和服裝店zara。意式店子,當然要試gelato意式雪糕,因此選了一球桂花菊花,正正是天然桂花菊花的清甜,感覺健康,而雪糕的質感細緻綿密,非常滿意👍🏻gelato一向使用較少忌廉,較多牛奶,因此脂肪含量較低,讓女士們吃得沒顧慮🫶🏻另點了玫瑰奶昔,對賣相有點失望😅果然圖片只作參考,不過味道是一流的😋落進了奶昔中的雪糕球依舊綿密,玫瑰味和奶香十足,順滑美味。
門面高貴,相當亮眼,店內是咖啡店的小枱,意式風格。

店子位置十分靠近圓方北停車場和服裝店zara。

落進了奶昔中的雪糕球依舊綿密,玫瑰味和奶香十足,順滑美味。
其他
  • 玫瑰奶昔
  • 桂花菊花意式雪糕
2023-10-12 216 瀏覽
這店主打咖啡同雪糕,亦比較多遊客光顧,我同朋友行行吓,想休息一下,就在店坐下來。見到展示這款PEACH SORBETAFFOGATO,比較特別想食,就叫左呢款白桃冰糕+濃縮咖啡另一款我揀左八香果雪糕(我怕雪糕太甜,店員就推介我八香果冇咁甜)再配上濃縮咖啡店員先將雪糕球另上,再送上濃縮咖啡一杯。目的唔係分開食😂而係我哋先將濃縮咖啡倒入雪糕球,這樣的話,我哋就先食到凍凍嘅美味雪糕,然之後再飲一啖濃縮咖啡,感覺唔錯,飲落就不至於覺得咖啡太濃。

見到展示這款PEACH SORBET
AFFOGATO,比較特別想食,就叫左呢款

白桃冰糕+濃縮咖啡

另一款
我揀左八香果雪糕(我怕雪糕太甜,店員就推介我八香果冇咁甜)
再配上濃縮咖啡

店員先將雪糕球另上,再送上濃縮咖啡一杯。
目的唔係分開食😂

早前試過銅鑼灣有間意大利歌劇院風既Burger店🇮🇹 原來係Elements 開左一間分店❤️ 呢度主打咖啡同埋意大利Gelato🎭 感覺有格調得黎裝潢都帶點歐式既經典⚜️ 雖然價錢唔算最親民😅 但係Gelato既質素真係好高有點Fine Dining餐廳既感覺🥂絕對對得住價錢⭐️ Pandan Bluepea Lemongrass 🦋⭐️ Osmanthus Chrysanthemum 🌼⭐️ Peach Sorbet 🍑 首先必須一讚佢嘅Premium口味調配好獨特有心思🩷 班蘭蝶豆花既味道帶種熱帶獨特既香氣🌴甜度好有層次☘️ 菊花同桂花既口味就好清香🌻 帶絲絲既桂花蜜感覺🍯 桃味雪芭感覺就比較清爽🍧中和返另外兩種口味既濃郁 整體感覺就如店舖一樣好有藝術感🎨

⭐️ Osmanthus Chrysanthemum 🌼
⭐️ Peach Sorbet 🍑
Gelato
而家夏天天時暑熱,行街shopping 想食返杯雪糕,不過女仔我都鍾意食Gelato多啲,意式雪糕配方中忌廉較少、牛奶較多,所以Gelato 脂肪含量比較低,所以食落去都冇咁容易肥!朋友介紹嚟到呢間意式裝修嘅雪糕店,試咗老闆推介嘅朱古力味同埋榴槤味,榴槤味好濃郁,用咗D 24榴槤,而且入面有好多果肉,真材實料!朱古力味有少少苦澀,朱古力用咗世界級valrhona 品牌朱古力,同出面連鎖店完全唔同,層次比較豐富!跟住再叫咗杯咖啡飲,咖啡豆種類好多 好特別,選擇咗也門加雲南嘅咖啡豆,飲落去係我鍾意 nutty!裝修好有歌劇特色,環境舒服,優雅,啱晒女仔打卡
而家夏天天時暑熱,行街shopping 想食返杯雪糕,

裝修好有歌劇特色,環境舒服,優雅,啱晒女仔打卡

2023-07-30 142 瀏覽
夏天嚟到 當然要食番杯雪糕. 网上抄寻尖沙咀或西九龙附近有冇一些新嘅意大利雪糕Gelato铺,睇到有间“EXOTICA GELATEA”古意大利主题嘅新品牌,觉得很有趣可以试试,就去到圆方分店。就喺九龙地铁出口上面好方便。我覺得喱間EXOTICAGelato特別好食😋,同其他牌子冇咁甜,保持了主材料既真正濃厚原味。正!佢有三個size賣, 單球,雙球同三球。你可以揀cone或者杯。我哋睇到其他人嘅单球比双球嘅单球大,所以就各揀咗一个单球。展示柜里嘅五颜六色,选择好多。。。好多第一次睇过嘅味道,有好多口味仲系两个材料组成嘅,好特别。要决定哪个唔容易,都好吸引。最后,我仔决定揀左朱可力香蕉,因为佢平时都食香蕉,今次可以同最锺意食嘅朱克力一起食,好开心。好似平时都好少见到香蕉雪糕,今次难得!睇佢食咗好ENJOY,我自己都试试咗几啖。嘅朱古力香蕉gelato一嚐盡是香甜綿密嘅美味,邪惡得嚟又令人難以抗拒。chocolate banana Gelato 主要係熟成香蕉口味,再加咗朱古力真係好夾。我自己都比较锺意食白桃,然后因为LUNCH刚刚食完好饱,所以决定揀白桃冰糕,可能会清洗LUNCH大肉既
我自己都比较锺意食白桃,然后因为LUNCH刚刚食完好饱,所以决定揀白桃冰糕,可能会清洗LUNCH大肉既油腻感。食完果然感觉好清爽。雪葩既味道都好清爽,夏天食簡直係一流,好过食纯水果嘅感觉。
EXOTICA GELATEA雪糕嘅品质高,比起其它香港试过嘅GELATO牌子,我觉得用到嘅水果或材料成分会更高,所以更突出主材料嘅味道,一定再翻嚟食!
2023-07-18
2 分鐘 (外賣自取)
  • 朱克力香蕉雪糕, 白桃冰糕
2023-07-05 261 瀏覽
週五食完晚餐後就在圓方商場行街,想和女朋友一起食甜品。天氣熱所以決定食雪糕,先路過Haagen Dazs雪糕店,一個單球賣$66,覺得特別貴,超市的價格可以食同樣的但是價格更便宜。繼續走了一下,發現了個新雪糕店品牌EXOTICA GELATEA,好似賣GELATO,店裡還介紹了ICE CREAM和GELATO 分別,大部分口味都是$56 一個單球,而且很多市面上少見的口味。對比Haagen Dazs,覺得又是強調用自然材料,又比Haagen Dazs平 啲.所以最後決定在這裡買一個雙球CONE雪糕+一個單球CONE試試。|Panda Bluepea Lemongrass|呢個見係藍色幾靚同特別,個味道幾特別,一入口好香下,然後有種甘苦,多種層次嘅味道,另一半又幾鐘意食,斑蘭香茅真係好特別,似食緊凍既泰國菜一樣。|Premium D24 Durian|好特別竟然有得揀榴連味,仲要係D24,果然真係有好濃嘅榴連香味,我覺得鐘意食榴連嘅人都會覺得呢球雪糕好食💕1 scoop Rose Mulberry 印象好深,因為每啖都好多莓籽,相信製作過程必定用咗大量莓 。鐘意BERRIES的人应该会鐘
|Panda Bluepea Lemongrass|

斑蘭香茅真係好特別,似食緊凍既泰國菜一樣。
|Premium D24 Durian|

1 scoop
Rose Mulberry 印象好深,因為每啖都好多莓籽,相信製作過程必定用咗大量莓 。鐘意BERRIES的人应该会鐘意食!
下次一定再回來嘗試其他的味道
2023-06-30
外賣自取
  • D24榴連
  • Pandan Lemongrass Bluepea
  • Rose Mulberry Cream
我朋友推薦我們去圓方去嘗試EXOTICA GELATEA,他上次嘗試了LAVENDAR雪糕覺得非常好吃所以特意我們順便去圓方購物。這次點了兩個花主題雪糕,第一個是結合薰衣草和香草的雪糕,第二個是結合了玫瑰和桑葚的雪糕,都很好吃,香港其他雪糕店也沒有所以值得過來。雪糕展示櫃裡也有接近15個不同口味的雪糕,都看起來很吸引,也有很多顏色,但是應該都是真實材料做出來因為店裡放了個標牌說GELATO用的是絕大部分自然材料,所以五顏六色都有,很吸引人去嘗試,也看起來用自然材料做出來的雪糕。

Lavendar Honey Vanilla 薰衣草蜂蜜香草
Rose mulberry cream 玫瑰桑葚
題外話/補充資料: 餐具高貴,環境很有古歐主題
2023-07-02
用餐優惠
試食活動
Rose mulberry cream 玫瑰桑葚
  • ROSE MULBERRY CREAM
  • LAVENDAR HONEY VANILLA
2023-06-28 160 瀏覽
見到有新開雪糕店,晚飯後經過不禁想試。雪糕選擇了較貴價的premium味道,$69一球的蝶豆花班蘭口味。入口後兩種品道都嚐不到,十分期待換來萬分失望。雪糕質感亦一般,未做gelato應有的棉密順滑。收銀枱大大張相推介的樣馬拉餅更不值一試。$25一小塊加在雪糕上面,味道普通威化餅無分別。下圖這個雪糕承盛$94。可惜的不是浪了費金錢,更是浪費了甜食的quota。本想支持小店,怒我無能為力。希望店舖以後可以改善。
見到有新開雪糕店,晚飯後經過不禁想試。

蝶豆花斑斕雪糕加馬來餅
馬來餅(topping)
2023-06-13 192 瀏覽
夏日炎炎,經過圓方廣場買東西,發現一間很有品味裝潢的雪糕店在水區一樓 。跟朋友點了一個3色Gelato,有榴槤味,桂花味和PANDAN,能感受到真實水果的味道。自己點了杯冰椰子咖啡,很有椰香味,朋友就點了杯MATCHA LATTE,有香濃的牛奶綠茶味。環境整體來講乾淨,雖然座位不多,但裝潢的很有異國風情,可以再店打卡。

2023-06-03
  • Iced Coconut Black Coffee
  • Matcha Latte
  • Gelato 3 Scoops
1K
2023-03-05 393 瀏覽
#佐敦 @exoticagelatea💃我上星期去 #elements 行街, 見到 Exotica Gelatea 就想食雪糕,試咗佢哋嘅義大利雪糕同 cookie!雪糕口味唔多, 但好多味道都好特別! 有Osmanth Chrys、Piemonte Hazelnut、Valrhona Dark Chocolate同埋Blueberry Sorbet等等。🌼我自己就揀咗Osmanth Chrys同Piemonte Hazelnut嘅雪糕,仲配咗一塊朱古力 cookie。Osmanth Chrys嘅雪糕好滑身, 充滿了桂花的香氣,而Piemonte Hazelnut嘅就好濃厚榛子味。榛子餅乾好鬆脆,同雪糕配一齊真係好開胃!🫐另外仲試咗Valrhona Dark Chocolate同Blueberry Sorbet嘅雪糕,都好好味!Valrhona Dark Chocolate好濃郁,好滑口。而Blueberry Sorbet有濃濃藍莓味仲有果粒,好清新。不過,我個人比較鍾意Osmanth Chrys同Piemonte Hazelnut呢兩款雪糕,真係太正啦!員工都好友善, 坐位都幾舒適
#佐敦 @exoticagelatea

員工都好友善, 坐位都幾舒適呢!