2024-03-20 282 瀏覽
發現金鐘打工仔飯堂,午市特價意粉雞扒,鯖魚,煙鴨 胸,石斑加$15,配低糖果茶,咖啡半價後十幾蚊一杯, 加甜品,西湯20蚊!雞扒入味,同事話煙鴨胸沒有腥 味,份量都ok,男人可能加個湯會更飽。和同事一起落來堂食,座位好鬆動,唔會好逼。

和同事一起落來堂食,座位好鬆動,唔會好逼。
2024-03-15 163 瀏覽
過年前路過金鐘中信大廈竟然見到金鐘區午市$48雞扒意粉配低糖果茶🥤🍵,馬上叫來試下:雞扒惹味意粉夠熱辣辣。我加左忌濂南瓜湯20蚊,埋單都係$68,好豐富,南瓜湯香滑有口感。另外還有鯖魚,煙鴨胸選擇,深海石斑魚要加15蚊,下次過來試。之前太忙,忘記食評一下今天執手機相簿,必須要寫下,實在良心企業,打工仔福音👍🏻
過年前路過金鐘中信大廈

之前太忙,忘記食評一下
今天執手機相簿,必須要寫下,實在良心企業,打工仔福音👍🏻
2024-03-15 114 瀏覽
平時都係帶飯多,今天忘記帶飯,同事話中信辦公室樓下Lassana出特價午餐,落去睇下:今天特價意粉黑松露雜菌意粉,陪配雞扒或鯖魚,煙鴨胸其中一款,還有☕低糖果茶再看價格,我冇睇錯哇!😅$48蚊!冇錯$48蚊!收銀員話要現金,因為今年沒有加價,回饋客人,電子支付店家要比手續費,可惜我沒有帶現金落來,只好下次試啦!不過佢話唔緊要,下次比現金,今次照收八達通冇問題🥰!馬上叫一客試下,意粉彈牙,黑松露夠味,雞扒都夠味,還有芝麻,好香。之後想飲湯,返轉頭買,原來加$20有西湯,今天係紅菜頭雜菜湯(原價$28)收銀姐姐認得我剛才買意粉,一樣收我$20蚊,味道濃郁夠味又健康。金鐘區這個價格認真抵讚👍👍👍
再看價格,我冇睇錯哇!😅$48蚊!冇錯$48蚊!
金鐘區這個價格認真抵讚👍👍👍
2024-03-15
點咗個卡邦尼加南瓜湯,個卡邦尼除咗濃郁嘅奶油味,仲夾帶煙肉嘅香味,但係食落去又唔會太膩,啲意粉夠晒靭,有咬勁。最緊要係份量夠,價錢實惠!喺金鐘地帶仲有邊度可以搵到唔過$60嘅有咁嘅質素嘅卡邦尼? 聽老闆娘講,原來大廚係五星級酒店搵嚟嘅主廚親自烹飪,唔怪之得咁有水準!除此之外,令我更加驚喜嘅係個南瓜湯,小弟我對南瓜湯情有獨鍾,而試過咁多間唔同餐廳嘅南瓜湯,呢度確實令我留下深刻嘅印象,飲落去口感非常舒適,唔會太澀唔會太稀,仲食到少少南瓜粒,南瓜獨有嘅香甜喺呢個濃湯之中發揮得淋漓盡致,令我忍唔住encore咗😂

• 南瓜湯
  • 卡邦尼意粉
2023-11-03 349 瀏覽
之前外賣平台優惠有50% off,Lunch Combo半價後$49.5,可以揀一個主菜搭兩個配菜,外賣賣相就一般,主菜揀左惹味雞扒,肉質有d乾,而且有雞皮感覺有d肥膩,我食時要特登自己再撕走塊皮,不過塊扒就幾入味,同埋都算大塊,所以幾飽肚,配菜會不定期轉款,今次揀左南瓜沙律同番薯沙律,南瓜夠甘甜,紫薯同樣都係質地粉糯,亦都好有天然番薯味,不過稍嫌好似落得太多白色沙律醬,感覺有d「港式」,如果有得加黑醋會開胃輕盈d餐飲有熱果茶,酸酸甜甜幾好飲

Lunch  Combo

餐飲有熱果茶,酸酸甜甜幾好飲
熱果茶
2023-07-06 540 瀏覽
公司樓下咖啡店☕️抵飲呀😍!今天經過見店員推薦,話推出新優惠咖啡劵☕️:賣15杯咖啡,送5杯,20杯剛好一個月用完。要🧊凍飲或者摩卡🍫朱古力都就要補返差價。反正明天都要飲噶啦!
公司樓下咖啡店☕️抵飲呀😍!
2023-07-04 457 瀏覽
成日都見間舖排長龍,唔知係未真係咁好味,今日跟同事夾好時間去試吓,難得有位堂食,一試確實有水準,雞扒沙律唔油膩且夠入味,鍾意佢d沙律醬汁帶少許酸甜好開胃,蔬菜水果亦比想像中新鮮,石榴蘋果沙律非常爽脆,紫薯唔會得個甜字好單一,另加錢試了佢既羽衣甘藍及話梅涼瓜,一向唔食呢兩樣,因為怕有草青及苦澀味,但佢哋既調較得好好味,令人好易入口,我地仲叫左卡邦尼意粉加凍moka,兩個女仔全部清晒完全冇浪費,又唔會太飽,好滿足既lunch,下次會再去食
2023-07-03
  • 鮮果沙律及紫薯
  • 話梅涼瓜
  • 羽衣甘藍沙律
  • 雞扒沙律
2023-06-08 402 瀏覽
說實話發現這間Lassana Coffee都開心,因食物好吃、健康,大眾化價錢就可吃到那特色沙律, 加上Lassana 還有其他小食和貨品賣,其他地方不見有,又有好味的各款蛋糕(包括榴槤蛋糕)。再加上中信大厦canteen吃lunch環境舒適, 好有空間感,有種吊頸透氣的感覺。原本我一向不喜歡吃卡邦尼意粉,之前在連鎖三文治店吃過兩次,自此後無再吃,直至在Lassana 吃卡邦尼意粉,眼前一亮很好吃,好夠味、有配菜,也熱騰騰!較連鎖店抵食。姐姐最近買了檸檬Moss蛋糕、蟹子大蝦酥盒、牛油果蟹肉撻盒、巴哈馬火腿蜜瓜共4個一小盒68元,她說很好味不貴,同事带了回家食。我給它名為“雜錦宝盒” 價錢偏低、超值。
2023-06-02
  • 沙律
2023-04-16 480 瀏覽
會喺中信買同食早餐嘅人唔多,所以反而享受到個寧靜嘅環境,個food court仔細細地,但座位好闊落同乾淨,點咗芝士火腿panini同吞拿魚牛角包,飲latte同伯爵茶包夠大個,餡料都多同好食,panini熱辣辣好好味,但牛角包就烘得唔夠,如果烘返熱或者本身落多啲牛油/脆啲會好食啲,latte都正常,伯爵茶包好濃,拎走再沖多杯都夠味

非常值得推介的散水餅!首先,食物選擇多,每人一盒又方便又衛生,而且價錢公道,味道非常好,食物的造型也整得精緻!在訂購過程也很順暢。每個同事都非常欣賞食物,是一個很難忘的散水餅!
2023-03-06 357 瀏覽
又黎飯堂食沙律🥗雞扒煎得夠香又juice 大大塊。驚唔夠飽個日可以㨂三文魚牛角包或者是日包包今日同事試咗新煙鴨胸。好嫩口juice. 正呀平時嘅至愛係雜菌沙律。今日仲有新沙律秋葵。邪惡得來又夠健康!絕對唔係一般淡茂茂嘅沙律餐 個黑松露野菌湯都好正質感同味道又岩岩好。真係好正Lunch set $78。有肉有沙律仲跟埋嘢飲 蜜桃茶 成日都帶埋啲同事過嚟,一齊扮健康個場仲要好多位。次次都唔洗等位簡直係lunch因物
又黎飯堂食沙律🥗

雞扒煎得夠香又juice
大大塊。驚唔夠飽個日可以㨂三文魚牛角包或者是日包包

今日同事試咗新煙鴨胸。好嫩口juice. 正呀

絕對唔係一般淡茂茂嘅沙律餐

個黑松露野菌湯都好正
質感同味道又岩岩好。真係好正

Lunch set $78。有肉有沙律仲跟埋嘢飲 蜜桃茶

成日都帶埋啲同事過嚟,一齊扮健康

個場仲要好多位。次次都唔洗等位
簡直係lunch因物
雞扒拼是日沙律
雜菜湯
雞扒拼是日沙律
雜菜湯
我地未去過間實體店食過,本着同事話正喎,二話不説就立即訂購,因為我地訂聖誕節,所以要早D落訂單,以便店家準備份量。店家服務優質,有耐性回答,我們都好快手去落單,適逢聖誕節前夕,外賣食物仍然保持到良好水平及質素,熱辣辣嘅 龍蝦汁海鮮意粉,仲有保鮮紙包裝得超級穩陣,不會溢出醬汁,小吃很精緻,睇得出製作食物很用心,值得一讚。 我自己就好鍾意食「罌粟籽牛角包」喇!牛角包仲要脆嘅,記住一定要加配料,就係最好食。
2022-12-23
聖誕節
  • 蟹子大蝦酥盒
  • 龍蝦汁海鮮意粉
  • 蜜汁煙鴨胸法包
  • 罌粟籽牛角包
2022-10-08 705 瀏覽
沙律真係好多款,還要日日唔同款,喜歡每天轉款有新鮮感,最愛有:話梅涼瓜超好味,讚岐烏冬,鴛鴦薯、芝士日本南瓜.....差不多10款,記得重開時只有6款而已。最近主菜又出多咗款,三文魚扒好大件,還有石斑柳🐟,今日中午竟然有鱸魚🐠,皮脆又大件,出埋黯然銷魂漢堡包超搞嘢,入邊叉燒好大件,好飽。建議食咗包先,如果食沙律先,就會覺個包好滯。之前的番茄汁海鮮意粉都好味,唔知幾時再出,海鮮好新鮮,七十幾蚊有青口、帆立貝 、大蝦、墨魚......唔係細細粒碎粒,勁抵食!佢話意粉每個星期唔同款,日日去都唔怕悶!麻煩繼續出多哋新嘢啦!每天都期待!可惜未有機會試焦糖榴槤芝士蛋糕,買回去寫字樓怕同事投訴,買回家只有我一個人食怎麼辦好?
!每天都期待
怎麼辦好?
2022-10-03 493 瀏覽
10年前在金鐘食個快餐店lunch 都要$65起啦,現在All day breakfast 真心唔貴$98,仲有杯朱古力咖啡送,加個可愛的棉花魚,真係值得推介!有時間要再黎食過!
2022-10-03
$90 (其他)
鴨胸在剛剛重新開業時最為好食 最近質素好像有點下降另外 鴨胸的醬汁跟沙律放在一起混合起來 有時會變得怪怪鴛鴦薯好食 但可惜唔係日日都有 成日去都撞唔岩 降低光顧意欲 希望店家認真聆聽意見
鴨胸在剛剛重新開業時最為好食
最近質素好像有點下降