2016-06-30 1158 瀏覽
同朋友仔一齊食飯 第1次黎Felicita 1929, 餐廳燈光暗暗的, 冷氣好凍XD! 環境都幾舒服! 先上個湯同SALAD係sweet corn soup, 裡面有超多sweet cron! 好味道 黑松露意大利飯, 飯粒好硬, 好似唔熟咁, 我唔太鍾意食海鮮意大利粉, 正正常常咁^^d青口冇乜味三文魚扒, 唔錯, 係細仔左少少, 味道ok!雖然叫7成, 但最後黎左5成, d肉都幾紅下, 但錯有錯著, 又幾好味bor, 有肉汁, 唔鞋, 而且肉質好林! 好味! pizza 都唔錯, 又有係d黑松露同姑姑係面雖然食得咁飯, 還是要叫個甜品, 咁先滿足, 朱古力心太軟with雪糕^^心太軟做得唔錯, 夠熱, 又流心, 只係食得太飽, 覺得有d膩
同朋友仔一齊食飯

先上個湯同SALAD
黑松露意大利飯, 飯粒好硬, 好似唔熟咁, 我唔太鍾意食
海鮮意大利粉, 正正常常咁^^d青口冇乜味
三文魚扒, 唔錯, 係細仔左少少, 味道ok!
有肉汁, 唔鞋, 而且肉質好林! 好味!
pizza 都唔錯, 又有係d黑松露同姑姑係面
2016-06-28 1155 瀏覽
朋友仔生日, 想食意大利菜,我一諗訧諗到 Felicita 1929,上年同同事去過灣仔分店, 感覺唔錯, 食物水準都OK, 今年見團購做緊優惠,   扺喎今次一行六人, 買左團購四人餐$568, 另外要叫多兩款食物,而朋友仔生日, 當然要生日蛋糕LA,但切餅費要加$100, 計算過後, 決定跟餐甜品每個+28轉心太軟..再加多兩款甜品,咁每人又有甜品食, 又可以試多D款, 仲可以當蛋糕, 哈哈 跟餐湯及沙津個湯好特別, 佢裏面有好多好多粟米衣渣, 粟米味都濃, 但好多好多渣, 感覺好壞參半, 有D人 就覺得增加口感, 有D人覺得湯尾, 所以多渣沙津..上面係雞沙津, 下面係煙鴨胸沙津唔錯, 沙津口感爽口, 鴨胸唔UN跟餐~~香煎三文魚配蕃茄忌廉汁三文魚煎得好香, 蕃茄打成蓉, 味道都唔錯, 跟餐~~香煎紐西蘭西冷牛扒配燒汁叫左7成熟, 上到枱食的時候,我地六個都認為5成熟都冇,應該3成但佢又幾好味, 雖然3成熟, 但佢易咬,冇根位, 每人食完都想ENCORE多份拿拿拿,...佢個燒汁唔太襯塊牛跟餐~~雜野菌意大利飯我個人認為佢地未煮熟, D 飯中心硬, 佢係有野菌菇香味, 但D
朋友仔生日, 想食意大利菜,
我一諗訧諗到 Felicita 1929,
上年同同事去過灣仔分店, 感覺唔錯, 食物水準都OK,
今年見團購做緊優惠,
 扺喎
今次一行六人, 買左團購四人餐$568,
另外要叫多兩款食物,
而朋友仔生日, 當然要生日蛋糕LA,
但切餅費要加$100,
咁每人又有甜品食, 又可以試多D款, 仲可以當蛋糕, 哈哈
餐~粟米湯+沙津
跟餐湯及沙津
個湯好特別, 佢裏面有好多好多粟米衣渣,
粟米味都濃, 但好多好多渣, 感覺好壞參半,
有D人 就覺得增加口感, 有D人覺得湯尾, 所以多渣

沙津..
上面係雞沙津, 下面係煙鴨胸沙津
唔錯, 沙津口感爽口, 鴨胸唔UN
跟餐~~香煎三文魚配蕃茄忌廉汁
三文魚煎得好香, 蕃茄打成蓉,
味道都唔錯,
跟餐~香煎紐西蘭西冷牛扒配燒汁
跟餐~~香煎紐西蘭西冷牛扒配燒汁
叫左7成熟, 上到枱食的時候,
我地六個都認為5成熟都冇,應該3成
但佢又幾好味, 雖然3成熟, 但佢易咬,
冇根位, 每人食完都想ENCORE多份
拿拿拿,...佢個燒汁唔太襯塊牛
跟餐~~野菌意大利飯
跟餐~~雜野菌意大利飯
我個人認為佢地未煮熟, D 飯中心硬,
佢係有野菌菇香味, 但D 飯真係未熟,
但我想投訴既時候,
有兩位朋友仔都話佢個硬度OK, 適中, +幾好味

咁我就冇投訴LA
跟餐~~龍蝦汁青口意粉
跟餐~~龍蝦汁青口意粉

個汁同個意粉好夾, 但青口就唔太好味..
跟餐~~白酒
跟餐~~白酒
E隻酒,...唔要好過LA
跟餐~~心太軟 另加$28
跟餐~~心太軟 另加$28
跟餐~~朱古力心太軟 另加$28
原本跟餐甜品係自制意大利雪糕,
朋友仔生日, +$轉左心太軟
好好好特別, 第一張圖既心太軟,
係上枱就已經咁既樣,
我地六個都呆左, 點解咁都放上枱,
但我地心諗, 佢只係外表變左,
但味道都一樣, 咁就算, 免得浪費食物
相信我地要求換, 佢地攞返入去, 都係會扔左佢,

味道,,好香濃朱古力味,加埋雪糕一齊食,
雪糕減輕左朱古力既味道, 感覺味美

另叫
墨西哥粟米片
墨西哥粟米片$78

好味, 但要小心, 上面綠色,
我以為係酸瓜, 原來係辣椒
粟米片好味, 加埋牛油果, 仲有小小酸甜既蕃茄醬

黑松露野菌薄餅9" $118

E 個都係好食之選, 忘記左影相,
E 度既薄餅好好味, 皮薄, 脆身,
芝士, 饀料充足, 黑松露夠香,
真係好好味
朱古力布朗尼蛋糕
朱古力布朗尼蛋糕$38
幾好味, 唔太濃, 硬度適中,
唔錯
特色蘋果脆
特色蘋果脆$48
味道來講,
灣仔店味道好味D,香濃D,
但E度都可接受LA,
唔太甜, 都好香蘋果味

以上都要收加一服務費

各方面來講, 灣仔店係比較好, 無論食物,味道 及環境

2016-06-23
跟餐~香煎紐西蘭西冷牛扒配燒汁
墨西哥粟米片
朱古力布朗尼蛋糕
  • 黑松露野菌薄餅9
  • 香煎紐西蘭西冷牛扒
2016-06-24 649 瀏覽
the ambiance is nice,but the food not so much.we went there to celebrate our anniversary and this resto has some good reviews.i ordered the customer's good review like the ribs ,but we dont like it.,the fries is ok.it was not marinated beautifuly.you can taste the rawness of the food.then pizza,same,i won't give a good review for it.the pizza is soggy.and dont taste good either.and the seafood pasta dont taste good.i dont like it either.the molten lava cake is the only one which is good.

ribs with fries
pizza marinara
2016-06-17
20 分鐘 (堂食)
紀念日
2016-06-21 361 瀏覽
見呢間餐廳有出團購,評價又唔錯就黎試下啦呢度地段都幾就腳,喺地鐵站行過黎好快就到由於我地訂左位,上到去就即刻有位呢度環境都有啲格調,每張枱都有蠋光,好快我地就點左菜每人有一杯餐前白酒,味道偏苦同無咩甜味,都ok啦羅宋湯都幾足料,但牛腩有啲老同無咩味; 凱撒沙律有棵菜頭感覺用料唔夠細緻三文魚扒份量都幾足,但係無咩三文魚香味,普普通通啦西冷牛扒叫左5成熟,黎到都係啱啱好不過塊扒醃得太勁食唔到牛味,有少少失望甜品係自家制雪糕,食落似cream多啲雀巢雪糕都好過佢最後飲左杯檸茶夠晒飽餐廳嘅侍應人數雖然唔係好夠,但係態度都幾有熱誠另外餐枱有啲窄,食主菜都有啲唔就手整體黎計普通過普通
見呢間餐廳有出團購,評價又唔錯就黎試下啦
呢度地段都幾就腳,喺地鐵站行過黎好快就到
由於我地訂左位,上到去就即刻有位

呢度環境都有啲格調,每張枱都有蠋光,好快我地就點左菜
餐前白酒
每人有一杯餐前白酒,味道偏苦同無咩甜味,都ok啦
凱撒沙律拼羅宋湯
煙鴨胸沙律拼羅宋湯
羅宋湯都幾足料,但牛腩有啲老同無咩味; 凱撒沙律有棵菜頭
感覺用料唔夠細緻
煎三文魚扒拼薯菜
三文魚扒份量都幾足,但係無咩三文魚香味,普普通通啦
西冷牛扒配薯菜
西冷牛扒叫左5成熟,黎到都係啱啱好
不過塊扒醃得太勁食唔到牛味,有少少失望
自制意大利雪糕
甜品係自家制雪糕,食落似cream多啲
雀巢雪糕都好過佢

最後飲左杯檸茶夠晒飽

餐廳嘅侍應人數雖然唔係好夠,但係態度都幾有熱誠
另外餐枱有啲窄,食主菜都有啲唔就手
整體黎計普通過普通
2016-06-20 304 瀏覽
好姊妹同我慶祝生日,揀左哩間樓上西餐廳。氣氛唔錯,夜市無乜人,但咁岩同場有3枱都生日,餐廳會播生日歌,由侍應捧出蛋糕!每個主菜加錢可以送湯,栗米湯無特別,普通罐頭湯味!焗薯皮偏淡口,芝士唔夠,但尚算香口。nachos出色,焗得香脆,配以酸酸地既醬汁同芝士,好好味青口無食,但朋友聲稱好食!黑松露野菌意粉味道香濃,醬汁夠,野菌中和肥膩感,但份量太少。燒豬肋骨醬汁酸甜度唔夠,但肉質唔夠軟滑,會痴骨。德國豬手好有驚喜,百幾蚊質素高,絕無欺場,外脆內軟,骨膠元十足,配以蜜糖汁好襯呢!水果茶好味,茶同水果既甜味恰道好處!好順口!好解渴!最後,輕輕鬆鬆坐左一晚,環境好,唔會趕人,切餅費每人10蚊,十分合理!
每個主菜加錢可以送湯,栗米湯無特別,普通罐頭湯味!
焗薯皮偏淡口,芝士唔夠,但尚算香口。
nachos出色,焗得香脆,配以酸酸地既醬汁同芝士,好好味
青口無食,但朋友聲稱好食!
黑松露野菌意粉
味道香濃,醬汁夠,野菌中和肥膩感,但份量太少。
燒豬肋骨醬汁酸甜度唔夠,但肉質唔夠軟滑,會痴骨。
德國豬手
水果茶好味,茶同水果既甜味恰道好處!好順口!好解渴!

最後,輕輕鬆鬆坐左一晚,環境好,唔會趕人,切
餅費每人10蚊,十分合理!
2016-05-16
2016-05-10 1320 瀏覽
已经半年没來過這間餐廳,換了餐牌,價錢很相宜$80就有个意粉食添,我就叫了个墨魚仔海鲜龍蝦汁意粉,龍蝦汁很"龍蝦", 很濃味,我喜歡,我朋友就叫了個雜菌忌廉汁意粉,汁一點也不水,有一點廉度,ok! 性價比很高!另外我們叫了個6吋pizza, 就一就我朋友,佢食素,又係野菌不過配黑松露,很香,迷你pizza,剛剛夠兩人食,最後叫了兩個意大利手工雪糕,喜出望外,裝飾得像畫一様,太有心思,然後我們兩個人怱怱要離去,一定會再來!

雪糕
2016-05-08
雪糕
  • 墨魚仔海鲜龍蝦汁意粉
2016-05-09 1026 瀏覽
母親節帶埋BB黎食飯,俾"homemade pasta" 字眼吸引,試下所謂意大利菜, 點知一入門口,見到買二送一飲品,飛錶板,都知唔對路,似mk酒吧多d...冷氣超凍,環境一般,BB椅唔乾淨,音樂係十幾年前Mariah Carey 同Now 嗰d, 夠MK 未?頭盤叫左蒜蓉包同芝士西蘭花,蒜蓉包勁勁勁咸,好似落左兩倍鹽咁,d油滴到成手都係,真係"好dum本"! 芝士西蘭花係叫做唯一一碟食得嘅食物。見唔對路,主菜唔敢叫咁多住,諗住試homemade pasta啦,黎到成碟咁均勻闊度,又硬身(註: 唔係鬼佬嘅al dente, 係真係未熟嗰隻硬) 就知唔係homemade, waiter 仲死撐話啱啱轉左menu喎,正一掛羊頭賣狗肉!至於三文魚pizza, 個底唔係厚薄批底,而係餅乾底,真係咬落左去脆脆有餅碎跌落黎咁,托都托唔住上面d材料,而同樣地真係第一次見識,高手高手。最慘佢自稱family friendly, 其實見到兩大部電視,邊個角度都見到嗰隻,同勁大聲嘅音樂,真係唔太適合細d嘅小朋友。唉,上到黎先知原來間野做過團購,真係唔荒好野。正路做mk 路線咪好囉,又要扮高級又要扮西餐

唉,上到黎先知原來間野做過團購,真係唔荒好野。正路做mk 路線咪好囉,又要扮高級又要扮西餐,極度失敗。
2015-12-09 2678 瀏覽
朋友生日飯, 選擇左係呢間餐廳食。見團購價幾吸引, 評價又不太差,好彩冇中伏。餐湯同包就普通野, 粟米湯好甜下。主菜叫左西冷扒同三文魚扒同蘑菇意大意飯。西冷扒雖然無咩牛脂味, 不過做到幾嫩口。三文魚扒煎得幾香, OK.蘑菇意大意飯就得唔到大家既歡心, 因為比賽硬身同漏。另加左$28轉左心太軟, 不過太甜。其實全部野普普通通, 回頭率比較低......

餐湯同包就普通野, 粟米湯好甜下。

主菜叫左西冷扒同三文魚扒同蘑菇意大意飯。

西冷扒雖然無咩牛脂味, 不過做到幾嫩口。

三文魚扒煎得幾香, OK.

蘑菇意大意飯就得唔到大家既歡心, 因為比賽硬身同漏。

另加左$28轉左心太軟, 不過太甜。

其實全部野普普通通, 回頭率比較低......
2015-12-02
2015-11-28 1997 瀏覽
妹妹细心為我選了這間樓上意大利餐廳作生日飯。點了二人餐。【白酒】加了青瓜碎,很清新。令不喝酒的以為無酒精加了$28 , 由粟米忌廉湯, 轉【龍蝦湯】。Appetizer:  有【魷魚沙律】,  沙律菜很用心, 但無汁。主菜: 選了令人懷念的【rib】 , 䊢汁甜美, rib 多肉且肉質不錯, 有炸得剛剛好的厚薯條, 還有沙津伴碟, 絕不馬虎。【蝢肉意粉】, 意粉好味度, 原來是自家製, 許多蝢肉還在碟底呢!!【意大利手工雪糕】有誠意。茶夠熱。只是食用碟太细。
妹妹细心為我選了這間樓上意大利餐廳作生日飯。
點了二人餐。

【白酒】加了青瓜碎,很清新。令不喝酒的以為無酒精

加了$28 , 由粟米忌廉湯, 轉【龍蝦湯】。
龍蝦湯
Appetizer:  有【魷魚沙律】
,  沙律菜很用心
, 但無汁。
魷魚沙律
, 有炸得剛剛好的厚薯條, 還有沙津伴碟, 絕不馬虎。

Rib
蝢肉意粉
【意大利手工雪糕】有誠意。
茶夠熱。

只是食用碟太细。
龍蝦湯
  • Rib
  • 蝢肉意粉
  • 意大利手工雪糕
2015-11-14 1985 瀏覽
很久没有食到認真制作的食物,經朋友介紹過黎,一入門口巳經覺得佢地佈置好認真~ 朋友做marketing 的都大讚一行人叫左幾樣野食,整体都好好味~ 個個都話可以再黎食~
2015-11-02
白酒煮青口
Apple combo 之類的名
心太軟
🐷🐷
唔記得名「海鮮沙律」之類吧
精選沙律
黑松露意粉
朋友生日,一早訂定。當晚落好大雨,而且室內冷氣好凍。我地請個中年短髮眼鏡女店員幫我地較返細個冷氣,你估下佢同我講咩?居然同我地講:「你地啲客唔好呢枱又同我講凍、果枱又同我講熱啦!坐一陣就唔凍架啦。」我地成枱人即刻唔敢再滾搞佢。西式的食物賣相都幾吸引,尤其係個steak,但係實在太貴啦。另外個小食薯皮都好似好好味咁。Steak食落幾有肉味,肉汁豐富。個肉上面既格紋好好睇,但四周的伴菜好似唔夠多,有少少似俾人食過咁。小食薯皮表皮都夠脆,入面的餡好乾,除左薯仔味之外好似試唔出其他野的味道,例如芝士。意大利飯估唔到地咁好食,個黑松露味幾突出,而且飯粒粒粒分明。不過,飯入面的配料太細啦,切大粒啲會俾客人多一重的額外的口感。可以提議俾返個主題佢,例如海鮮呀、雜菌呀等等。好奇怪,所謂既自製意大利雪糕相當奇怪同難食。第一,我真係未食過雪糕係唔凍的。第二,我同我朋友係完全食唔出呢一個係咩味的雪糕。佢咬落甜甜,唔凍,好似一堆有味的粉。真係似粉糖多過雪糕,請問如何意大利呢?

我地成枱人即刻唔敢再滾搞佢。
Steak
西式的食物賣相都幾吸引

例如芝士。
意大利飯估唔到地咁好食,
意大利飯
ice cream
Steak
意大利飯
2015-09-08 2208 瀏覽
近來諗唔到食咩就會去TableMap搜尋, 網上訂定位好方便, 呢間都係咁搵到的~餐廳設於一商廈2樓, 地方唔大, 店內有一大半位係用餐+酒吧+飛標機, 一半位就係較光猛一啲的用餐位.是晚嚟到晚餐, 被安排坐在光猛一啲的用餐位, 地方唔算闊落但都可接受兩個人點了兩個Set Dinner:餐湯得一款(是晚為南瓜湯), 另加28蚊可轉龍蝦湯, 不過好淡&好浠沙律有兩款, 賣相真係麻麻, 不過味道&份量都OK, 蔬菜都夠新鮮, 個sause酸度適中牛扒味道相當唔錯, 肉質嫩又juicy, 如果有埋炭燒香味就好嘞Risotto做得好好味, 飯的軟硬適中, 好有松露香味, 又唔會太膩, 推介~飯後甜品也見心思, 雪糕有果仁&朱古力碎, 香滑好味, 不過個士多啤梨就勁酸...埋單每人約二百蚊, 以食物質素計確算係值的.

埋單每人約二百蚊, 以食物質素計確算係值的.

題外話/補充資料: 是晚同場有一大班人在飲酒傾偈, 笑聲喧鬧聲完全震撼成個場, 呢度樓底唔高勁困聲, 我同老公幾乎要send msg先傾到偈, 食物上枱時間又太耐了, 如果個場靜啲都話可以傾吓偈等下啫....
2015-09-02
2015-08-09 2469 瀏覽
真系唔系咁多間餐廳會再出團購而我地又再買,呢一間都算是數一數二以團購質素來講絕不馬虎!一開始先上兩杯白酒, 雖然狼仔唔系好喜歡飲酒,開餐前飲少少卻幾開胃。沙律總共有兩款, 分別是Chick Caesar 同Smoked Duck Salad。兩款沙律無論味道同分量都剛好。要雞蛋裡挑骨頭系個湯,雖然是幾Creamy, 但是磨菇湯作材料就不是人人都可以接受,磨菇味道太出,狼仔都系喜歡飲番白湯或豆湯。最正當然系個牛排,五成熟,煎得剛好, 略滲少少血汁,但仍保持著牛本身即鮮味。第二次食都依然覺得系食過咁多間餐廳之中數一數二牛排煎得堅好食的一間!個三文魚都唔輸,也是煎得剛好。 本身個三文魚都好新鮮,在加上處理既時候,煎得內脆外軟, 十分香口!甜品是Gelato雪糕,應該是自制的,因內裡包含了朱古力脆脆,開心果杏仁, 真系好有心!最後,我地都同樣叫左熱奶茶,味道同賣相都好細心,並不是一般茶包沖制,卻散發出淡淡英式紅茶的芬香!

2015-08-07
團購
之前買左團購, 見到$288 有8 道菜紅酒紐西蘭西冷牛扒餐,我就想同男友食餐好既~去到坐低店員已經知道我是團購, 店員好主動問飲紅酒/白酒 (因set是包每人一杯),之後就上餐湯, 意式煙鴨胸沙律同Caesar Salad,煙鴨胸沙律用了蜜糖汁, 配搭得超好味,Caesar Salad 味道就一般, 雞比較"鞋"左一點~之後就上香煎紐西蘭西冷牛扒,竟然有我最喜愛既粗薯條, 熱辣辣好味呀!!西冷牛扒份量剛剛好, 牛扒既汁好夠味~雜野菌意大利飯味道好creamy, 唔太油, 味道夠重mushroom味~亦是驚喜之一~最後就上甜品,個gelato ice cream 好硬,完全食唔到~ ><
我就想同男友食餐好既~
去到坐低店員已經知道我是團購,
店員好主動問飲紅酒/白酒 (因set是包每人一杯),
之後就上餐湯, 意式煙鴨胸沙律同Caesar Salad,
煙鴨胸沙律用了蜜糖汁, 配搭得超好味,

之後就上香煎紐西蘭西冷牛扒,
竟然有我最喜愛既粗薯條, 熱辣辣好味呀!!
西冷牛扒份量剛剛好, 牛扒既汁好夠味~
雜野菌意大利飯味道好creamy,
唔太油, 味道夠重mushroom味~
亦是驚喜之一~

最後就上甜品,
個gelato ice cream 好硬,
完全食唔到~ ><
香煎紐西蘭西冷牛扒
雜野菌意大利飯
  • 意式煙鴨胸沙律
2015-07-28 1865 瀏覽
同女友加兩位友人一行四人。佢地買左團購黎食,whatsapp我話間野好正咁岩我又係附近行緊街就馬上行過黎試試。餐廳地點好就腳,樓下就巴士站,校腳好方便。而裝潢俾人感覺好舒服,好relax,仲有飛鏢機掟鏢。坐到落去侍應都冇催我落order 抵讚!女友order左一個牛扒既dinner set ,而我就嗌左個guniess既啤酒set,$98 連pop corn,出面飲一杯都咁上下價不過呢到就有大大兜popcorn(心心眼)。上野食速度好快,味道都好好!特別欣賞佢牛扒既薯條加左些小椒鹽好惹味!所以我搶左一半黎食哈哈。而女友餐飲方面order 左杯咖啡,奶係另外俾一小杯您自己落。值得一提係個奶係熱奶泡黎!拿,係茶餐廳邊有呢啲咁既服務,就算係尋常既西餐廳都未必咁好心機。抵讚。係用餐時友人唔小心打瀉左杯野飲,待應即刻黎抹枱,同換過杯俾佢。個刻個氣氛好尷尬嫁,好彩侍應姐姐搞gag.扮話友人搞到佢要拖地,所以佢應該請我地食呢餐。我地梗係即刻屈佢埋單,成場氣氛輕鬆哂。侍應姐姐得閒仲會過黎同我地吹下水super friendly!!其實成間舖啲staff 都好friendly, 個廚師仲我地煎牛扒,ma
同女友加兩位友人一行四人。
餐廳地點好就腳,樓下就巴士站,校腳好方便。
而裝潢俾人感覺好舒服,好relax,仲有飛鏢機掟鏢。
坐到落去侍應都冇催我落order 抵讚!
其實成間舖啲staff 都好friendly, 個廚師仲我地煎牛扒,manger 又分享餐廳訂價策略俾我地知。
OVERALL.成晚都好開心,我會下次再帶啲新朋友黎玩,我覺得成間餐廳既culture 都好正,值得一黎再黎!
題外話/補充資料: 東亞卡有折,open rice 都有75折優惠嫁!
2015-07-26
信用卡優惠