❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈西環水泥風cafe✨初嚐人氣Ricotta Toast-星期五放假到訪位於香港大學站的Fineprint,用餐環境偌大,水泥風配大玻璃的設計,採光度十足!店內還放了不少植物,整個感覺十分chill🤍。餐廳有Wi-Fi提供亦沒有限時用餐,11點已經有不少人在用餐。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜Ricotta toast $95 (8/10)店內必點招牌菜,酸種吐司配以自家ricotta cheese、藍莓、蜜糖及百里香。貌相普通味道卻不俗~吐司外脆內軟,酸味突出,自家ricotta cheese口感軟滑之餘奶香十足😋,同藍莓又幾夾,有驚喜。-𐂐 ⠜Smoked salmon avo toast $115 (8.3/10)鹹味試了常規的煙三文魚牛油果🥑,表面放滿果仁作點綴。果仁有加入harissa辣椒粉,味道像燒烤粉是溫和的辣✨,加少量檸檬汁更加開胃,比起甜味我更愛鹹味❣️-𐂐 ⠜Mocha $35 (6/10)啡味存在感薄弱,幾乎只喝到朱古力味,可以省略。-𐂐 ⠜Iced black $30 (6.5/10)味道偏fruity,普普通通。┈┈┈┈┈┈┈┈

西環水泥風cafe✨初嚐人氣Ricotta Toast
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Ricotta toast $95 (8/10)
鹹味試了常規的煙三文魚牛油果🥑,表面放滿果仁作點綴。

𐂐 ⠜Mocha $35 (6/10)
啡味存在感薄弱,幾乎只喝到朱古力味,可以省略。

𐂐 ⠜Iced black $30 (6.5/10)
味道偏fruity,普普通通。

2024-05-13 275 瀏覽
The Smoked Salmon Bagel at Fine Print is a real treat. The bagel itself is perfectly toasted, providing a nice crunch with each bite. The cream cheese is thick and creamy, and the smoked salmon is fresh with a rich, smoky flavor that is not overpowering. Topped with capers and red onions, it’s a flavor explosion that’s both satisfying and refined. Perfect for a leisurely brunch!
  • Smoked Salmon Bagel
2024-05-05 201 瀏覽
I saw this barista sneezing, but he didn’t cover his mouth properly. Then he didn’t wash his hands before making coffee. He even used his hand to wrap his oily hair…it’s disgusting…why not just wash hands after sneezing. I hesitated about ordering or not. Luckily another female barista made my coffee.
2024-05-04 171 瀏覽
成日經過都見到好多外國人喺度chill嘆咖啡,終於搵到日weekend黎食brunch。嚟到一定要試吓佢哋嘅酸種麵包。我哋叫咗一個half half,一個三文魚牛油果酸種麵包同埋一杯iced amerciano。個麵包配合埋個啲topping,好fresh 同都好飽。兩個都好好食,感覺都好健康。天氣仲要好好,我哋坐咗出面,可以好好咁嘆個早餐。start a good day 🥰#hkfoodsuggest #brunch #weekend

嚟到一定要試吓佢哋嘅酸種麵包。

兩個都好好食,感覺都好健康。

2024-04-20
$120 (早餐)
2024-05-02 191 瀏覽
𝐅𝐢𝐧𝐞𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭直至現在已經有多達7間分店,全部都系港島區。覺得環境比較闊落有鰂魚涌太古坊店同埋西環石塘咀店,今次就去咗西環石塘咀店。✿ 𝐑𝐢𝐜𝐨𝐭𝐭𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $95即藍莓芝士𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭,仲有蜜糖🍯同百里香,自家𝐫𝐢𝐜𝐨𝐭𝐭𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞確實十分出色,軟綿、芝士味香濃🧀牛奶味重🥛搭配藍莓同蜜糖食組合做到化學作用。✿ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $35咖啡對比𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭相對遜色,飲落吾似𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚,冇乜朱古力味😅🍫整體感覺偏甜,但表面有𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐛𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞層焦糖味有心思加分🧡

✿ 𝐑𝐢𝐜𝐨𝐭𝐭𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $95

✿ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $35

2024-02-26
2024-03-14 220 瀏覽
🆒整个店都在学习,只有我在认真干饭Ricotta Toast是丝滑的奶酪和蜂蜜入嘴的瞬间就滋润了酥脆干巴的面包🥖,奶香和果香充斥在每个气孔,一整体又变得格外丝滑🫐,是直接了当的满足感Summer Breakfast Bowl做得也挺漂亮,里面的水果很丰富,再配上干而浓的酸奶,吃起来绵密醇厚但也有点腻💦🏰我觉得味道还不错,而且吃完饱腹感蛮强的,仔该去逛街噜
🆒整个店都在学习,只有我在认真干饭
🏰我觉得味道还不错,而且吃完饱腹感蛮强的,仔该去逛街噜
2024-02-25 184 瀏覽
明明lunch 先食咗豐富美味嘅鐵板燒,但係一見到Fineprint, 即刻衝咗入去,仲好難得佢有位,二話不說,搵左個靚位😛石塘咀呢間應該係咁多間Fineprint最闊落最悠閒嘅一間🤩原先淨係諗住飲一杯咖啡,但係好朋友話book mark咗佢嘅ricotta toast 好耐,二話不說,兩個人又分咗一份,美味到呢,我朋友兩日後又去咗天后嗰間Fineprint 朝聖🤩⋯⋯明明都係ricotta cheese + blueberries + honey, 但係佢嘅配方係最最最最最好食,其他地方絕對食唔到😜唔知Fineprint幾時先可以喺九龍區開分店?我真係好期待😉

2024-02-17
  • Ricotta  toast
2024-01-30 233 瀏覽
嗱!剛去左間餐廳食午餐,真係好有得傾!首先,點左個Nude Bowl,煙三文魚滑溜溜,牛油果creamy得嚟,夾埋啲車厘茄爽口,佢哋嘅雞蛋,流心得嚟唔油膩,食落口感層次分明咁,好似啖啖都喺度跳舞咁👯!再嚟個Smoke Salmon Avo Toast,啖啖牛油果加曬杏仁!係啊!估唔到杏仁喺度出奇制勝,脆口又香,唔知點解咁搭!呢啲普通又唔普通,食得我心花怒放啲咁😍!跟埋杯Oat Milk Latte,柔滑得滯嘅奶泡溶入咖啡,味道啱哂我呢啲唔鍾意太濃郁咖啡香嘅人。朋友飲Flat White都讚好,話啱哂佢呢啲愛nutty風情嘅咖啡控。成個午後,嘆、飲、談、笑,好滿足呀!😌
喺Fineprint嚐到一頓好嘢,讓我話你知點解!首先,嚟個pretzel bread with Gouda cheese啦,佢個表面烤到金黃微脆,層次分明,真係好吸引人。但係食落,啱啱!噢!佢雖然未必做到傳統pretzel嗰種扎實嘅口感,得啖氣,少咗啲咸香,不過加咗Gouda cheese之後有個獨特香味,真係幾正。個人覺得,如果唔係追求特別嘅德國風味,佢都算得上係一個不錯嘅選擇 話說番個double chocolate muffin, 哎吔,食得我心花怒放🌺!啲巧克力豐富得嚟,又唔會甜過頭,尤其係啲濕潤度啱哂嘴,一啖一啖嘅滿足感,係好難用言語形容㗎。亦都推介Ricotta Toast ,配上滑溜嘅ricotta cheese同鮮果,食落好有層次,美味爆燈💡!咖啡控嘅你仲可以試下佢哋嘅coffee,啱啲欣賞較淡雅風味嘅朋友。如果你想搵間放鬆、得閒品嚐悠閒早餐嘅地方,呢度值得你嚟。Fineprint除咗食物質素之外,氣氛都好舒服,講真,響喧嘩嘅城市中,能夠有呢樣細水長流嘅享受,真係好珍貴👍。下回過嚟,我一定會再嚐埋其他款式,同埋再撲個muffin!

✨人氣長龍打卡cafe 分店不用排隊✨.星期日接近1時去到香港大學站附近的fineprint吃午餐,相比長期都是人龍的大坑店,這間面積更大且人流相對少,雖然只是坐高櫈位置,當日也不用等待就能入座🤍餐廳設計以水泥灰色調為主卻不從現代感,而且樓底頗高又有落地玻璃,採光道高也很開揚✨.▫️Ricotta Toast $95 (7.5/10)店內的必點招牌菜~酸種包外脆內軟,組織密度中等,酸味頗出;在酸種包上有fineprint ricotta、藍莓、蜜糖、百里香,雖然在家也做得到類似的,但不得不說他們的自家ricotta cheese 口感十分細緻順滑,而且充滿奶香😋藍莓也頗鮮甜,再配上蜜糖及百里香點綴,實在很美味( •̤ᴗ•̤ )♡.▫️Smoked Salmon Avocado toast $115 (8/10)由於是簡單的配搭因此食材的質素是味道的關鍵,食材都很新鮮美味絕非廉價貨色❤️酸種包上的牛油果熟度剛好亦肉質細緻,煙三文魚新鮮並帶煙燻香氣,最面層鋪滿大量哈里薩果仁醉,實在很美味♡ ̖́-.如果喜歡我的𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)請收藏並𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
✨人氣長龍打卡cafe 分店不用排隊✨
▫️Ricotta Toast $95 (7.5/10)

Fineprint咁多間分店到訪過唔少次🤣 咖啡同埋食物雖然配搭簡單但係始終味道不錯水準幾穩定❤️ 私心推薦呢間比較新開既分店🤫 樓底高而且座位比較開揚☀️🇹🇼而且有落地玻璃既自然陽光 感覺比起其他分店舒適🤭⭐️ Ricotta Toast 🫐雖然用料簡單但係自己Replicate唔到呢種口味🤣 蜜糖同藍莓既口味甜得黎好Refreshing🍯同Ricotta Cheese 好夾 弱弱講句有時藍莓既數量好唔平均呢😥⭐️ Summer Breakfast Bowl 🏝️一句講曬真係好有夏天既感覺🧡 Presentation好繽紛🌈 Coconut Chia Pudding 本身甜度唔高🥥而水果既甜就比較自然⭐️ Gouda Cheese Pretzel 🧀芝士味比我想像中唔夠濃😅 但係Pretzel鬆軟程度不錯🥨⭐️ Latte ☕️符合一貫嘅標準🖤奶同啡嘅比例不錯🍼

⭐️ Ricotta Toast 🫐
符合一貫嘅標準🖤奶同啡嘅比例不錯🍼
Summer Breakfast Bowl
Gouda Cheese Pretzel
Latte
Fineprint相信大家都一定聽過,最出名就係佢哋嘅toast真係好好食!小編們其實都食過好幾次,真係不會厭🤪今次嚟到香港大學站呢邊嘅fineprint,小編覺得係咁多間入面最舒服同最大的。加上佢有室外提供比客人,所以好啱有寵物嘅朋友去chill下都無問題🥰

🧀Ricotta toast $65  &  🥑Smoked  salmon  avocado  toast  $75
☕️Iced Mocha
☕️Dirty
下午茶
2023-03-30 710 瀏覽
💁🏻‍♀️話說小編每逢星期五,都會同閨蜜👭一齊出去搵食,而大部份嘅時間都係我會搵吓有冇啲文青Cafe。咁啱今轉就食開呢一間,呢一間主要推介酸包sourdough, 而小編本身都係好鍾意食麵包,冇嘢係比好飽肚嘅carb 落肚嗰一個好滿足嘅感受更加幸福🤪🤪小編叫咗呢一個叫做客服half and half , 有一半就係芝士蕃茄,另一半就係牛油果食完都夠晒飽肚🤰🏻,再加埋杯咖啡☕️真係一流 🏠 fine printing 📍Sai Ying Pun味道: ⭐️⭐️打卡位: ⭐️⭐️環境: ⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:🤑🤑🤑

🏠 fine printing
📍Sai Ying Pun

味道: ⭐️⭐️
打卡位: ⭐️⭐️
環境: ⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:🤑🤑🤑
2023-02-06 659 瀏覽
➲堅尼地城 Fineprint 現代摩登深木色裝修,座位闊落舒適,無用餐時間限制,Ricotta Toast 一試驚人,鍾意食奶製品同yogurt嘅朋友一定要試,好食到要二訪!!!每次去都好舒服,適合溫下書,用陣電腦hea足1個下晝。 ➳ 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ⁽¹⁰/¹⁰⁾Fineprint 自家製 ricotta 奶味唔會好蘇,配埋honey&blueberry,Jeng~ ➳ 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾底層薄薄ricotta,granola topping 同 士多啤梨香蕉藍莓,加埋蜜糖。 ➳ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾外層酥皮焗得脆卜卜,牛肉餡好香口。 ➳ 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊 ⁽⁶/¹⁰⁾如其名,Bikini一樣分量少,啱曬小鳥胃。 ➳ 𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁸/¹⁰⁾三文魚好fresh,牛油果唔係過熟嘅程度,分量好足。 ➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ⁽⁶/¹⁰⁾朱古力味唔係好濃。 ➳ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾➳ 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑳𝒊𝒎𝒆 𝑺𝒐𝒅𝒂 ⁽⁷/¹⁰⁾ ⤵ 西環南

➲堅尼地城 Fineprint

➳ 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕

➳ 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾

𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍

➳ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾
外層酥皮焗得脆卜卜,牛肉餡好香口。

➳ 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊 ⁽⁶/¹⁰⁾
如其名,Bikini一樣分量少,啱曬小鳥胃。

𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑷𝒊𝒆  & 𝑩𝒊𝒌𝒊𝒏𝒊

➳ 𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁸/¹⁰⁾
三文魚好fresh,牛油果唔係過熟嘅程度,分量好足。

𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍

➳ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ⁽⁶/¹⁰⁾
朱古力味唔係好濃。

➳ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾

√ Walk-in
𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕
𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍
𝑵𝒖𝒅𝒆 𝑩𝒐𝒘𝒍
𖦹 Iced Black Coffee $35Fineprint出名在自家炒既咖啡豆🫘 凍齋啡飲落好香濃🧊 入口比較nutty 之會會有陣陣苦澀既後調😚 層次感十足✨Coffee Beans were roasted by the owner locally🤩 Iced Black Coffee was really fragrant, and it’s more on nutty side than turned into a bitter aftertaste☕️ 評分: 8/10🌟𖦹 Strawberry Milkshake $50士多啤梨奶昔用上新鮮士多啤梨同雲尼拿雪糕整成🥛 個人期望既係入口順滑濃郁既奶昔😆 點知黎到既係又稀又淡同賣相非常普通既奶昔opps🫢Strawberry Milkshake using fresh strawberry purée mixed with vanilla ice cream should be rich and creamy 🍓 In this case, it’s in opposite😟 It’s runny and sugary🫠 Q
𖦹 Iced Black Coffee $35
評分: 8/10🌟

𖦹 Strawberry Milkshake $50
Strawberry Milkshake using fresh strawberry purée mixed with vanilla ice cream should be rich and creamy 🍓 In this case, it’s in opposite😟 It’s runny and sugary🫠 Quite disappointing to its taste and presentation💔
評分: 0/10🌟

𖦹 Breakfast Bowl $85
呢碗咁健康既生果加穀物真係好適合早餐食🥰 水果好香甜同夠哂健康🍌 蜜糖既甜味增添滿足感🤣 唔錯喔🤍
Breakfast Bowl included fineprint granola, seasonal fruit🫐 It’s fruity and healthy, with a hint of sweetness from the honey🍯 Quite good🤎
評分: 8.5/10🌟

𖦹 Free Range Eggs $60 Smoked Salmon +$30
酸種多士烘得剛好 食落外脆內軟😋 配上帶牛油香既嫩滑炒蛋加煙三文魚真係無得輸🥳 可惜煙三文魚份量太少😟 唔夠喉呀!😪
Sourdough was toasted perfectly and it’s crispy and soft inside🍞 Scrambled egg was buttery and creamy while the portion of smoked salmon was quite tiny🥹 More and more please!!!🤤
評分: 7.5/10🌟
————————————————————————————
Fineprint (西環)
西環南里8-12號地下

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff西環

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #fineprint #saiwan #香港美食 #香港cafe #cafe推介 #美食推介 #美食攝影 #西環美食 #西環cafe #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Breakfast Bowl
Free Range Eggs + Smoked Salmon
Iced Black Coffee
Strawberry Milkshake