2024-07-16 59 瀏覽
好耐冇食過佢嘅薯條,今日剪完頭髮入去特登去食,點知斟完汽水都唔夠1分鐘就有得攞。你抌阿速度嚟講肯定係返炸嘅,又唔夠熱,又唔夠脆,中環好食好多,又唔係平,呢間冇下次。
2024-05-17 170 瀏覽
好啦,今日午餐食咩好呢?今日要在銅鑼灣工作,睇到大大間FIVE GUYS 唔係成日食,當然試下先啦🍔‼️要行樓梯,係二樓💁🏻點餐用英文,唔方便可以this this 咁叫覺得服務員有d串⋯⋯後面冇人排隊,好急冇咩禮貌,手指指☝️🍔Little Hamburger 份量大,可以食飽,不過少少乾,同埋個醬唔夠,已經全選醬🌟薯條🍟 CAJUN STYLE 建議食用,超級好食,不過少貴,同埋個袋少求期😂成個薯條倒晒入去,同啲漢堡包溝埋一齊
好啦,今日午餐食咩好呢?

‼️要行樓梯,係二樓

💁🏻點餐用英文,唔方便可以this this 咁叫
覺得服務員有d串⋯⋯後面冇人排隊,好急冇咩禮貌,手指指☝️

🍔Little Hamburger
份量大,可以食飽,不過少少乾,同埋個醬唔夠,已經全選醬

🌟薯條🍟 CAJUN STYLE
可樂
免費花生🥜
薯條🍟
2024-02-10 233 瀏覽
想唔要辣醬同辣椒 話冇得咁叫 話不如全要👍🏿同佢講尖沙咀同灣仔其他分店都可以點解唔得 就開始用唔禮貌嘅語氣反問我係咪唔明👍🏿大家如果見到個黑人姐姐唔好要求太多👩🏿‍🦱最後冇食😮‍💨 轉咗去咗時代Shake Shack食
想唔要辣醬同辣椒

最後冇食😮‍💨

轉咗去咗時代Shake Shack食
2024-02-10
2024-01-08 222 瀏覽
第一次試銅鑼灣分店我哋差唔多8:30九點先入到嚟,唔使點等,就落咗order坐埋低。排隊嘅時候就見到有花生俾人哋自助取,我見包花生係啱啱開貪得意甩咗少少嚟食,啲花生好入味好脆好惹味好抵讚就算免費小食都咁好食。我哋嗌咗個漢堡包加咗蕃茄炒蘑菇同洋蔥,我落去非常Juicy好惹味,好夠熱,所以惹味嘅成份再高啲。仲嗌咗杯milk shake 加咗salt Carmel, peanut butter, chocolate,奶昔真係冇得頂好濃郁好滑好好味好足料。仲嗌咗中薯條超袋袋兩個人食完全食唔晒,我覺得個份量係可以三個人食。推薦呢間店⭐️
第一次試銅鑼灣分店
推薦呢間店⭐️
2024-01-05
2023-11-11 184 瀏覽
今天去銅鑼灣 Five Guys 食漢堡包,叫了個Cheeseburger, 薯條真係好好食,夠厚身,炸得好腍,不過都係太過鹹。漢堡包的牛肉好厚身又有牛肉味,好腍。不過免費花生不好食,花生裏面好多都係爛了。怪不得很多人在桌面上剩下來很多花生沒有吃。

終於輪到寫Five Guys😚 收工後和T先生去銅鑼灣Five Guys食burger,回味下佢極豐富既口感嘛😊 之前去開灣仔果間,地方大嘛⋯至於銅鑼灣分店相對地細間,但仍打造寬敞既空間感和美式快餐店既free style 和隨意😝 還有店鋪有充足光線,感覺很energetic😆📍Cheeseburger $95Toppings 係免費任加。我地揀選左生菜、蕃茄、蛋黃醬、酸瓜、墨西哥辣椒,打造一個有豐富口感和刺激味蕾既美式burger😆😆😋這裡也是即叫即整,由下單到取食物,我諗大概10-15分鐘左右。由於有不少食材在這個Cheeseburger,所以成個飽都很實在和挺身。這個飽沒有以往因為用錫紙包住保溫而產生既水氣,從而令到成個burger變得很濕很腍。Surprisingly🤗burger很乾身;而且受熱後的cheese去到melting point後會少少地溶化;牛肉肉餅厚身而有肉汁,配上墨西哥辣椒和酸瓜一齊食,好match😆😆 還有蕃茄、生菜呢兩款配料⋯咁先係American cheeseburger 🍔 愈食愈滿足📍Fries - regular $60已經用中杯盛起,再加多一
終於輪到寫Five Guys😚

📍Cheeseburger $95

📍Fries - regular $60

已經用中杯盛起,再加多一杯放入紙袋中,份量幾多😆😅味道方面,加了BBQ粉!?🙄配茄汁,惹味而脆口,會keep住食⋯有種愈食愈有感覺。
薯條

📍可樂 $35

Unlimited refill, 配burger 和fries….絕配

難怪我和T先生都鍾意Five Guys, 有份量亦有質素,免費toppings,可樂無限refill, 再配上一大兜薯條,無得輸啦😆 所以難免會用Five guys 跟其他burger shop做比較呀😅😅

事後食評:

味道:4.5/5.0
價錢:4.5/5.0
環境:4.0/5.0
衞生:3.5/5.0
服務:3.5/5.0
2023-06-30
薯條
FIVE GUYS 是美國地道的漢堡包店,顏色以紅/白為主,光猛又型格,初次幫襯銅鑼灣店,地方寬敞超大間,食物價格雖然略高,單層漢堡$60,奶昔$55,細薯條$45,但食物真心好味,漢堡肉扒超juicy, 而all in 材料豐富,不用特別剔走👍🏻。所有食物份量十足,薯條雖然至細份,但都足夠三人分享。薯條外脆內嫩,比別家快餐的好吃很多😋個包all in很多餡料及醬汁,亦有我至愛的蘑菇片。奶昔亦可選擇所喜愛的配料,竟連煙肉都有得選😅,不過我都是選正常口味。卜此店中文名叫五兄弟及那中文餐單,有點老舊餐廳的感覺,與實店情況有頗大反差😅
薯條外脆內嫩,比別家快餐的好吃很多😋

個包all in很多餡料及醬汁,亦有我至愛的蘑菇片。

2022-08-16 473 瀏覽
琴日成五點都未食晏~肚餓到不得了經過Five Guys本應想坐低試吓堂食(試過幾次都未試過堂食)但喺我排緊隊嘅時候朋友打黎先至記得約咗去佢公司探班今次我都係叫咗平時食開嘅煙肉芝士漢堡點左燒烤醬加辣醬加洋蔥加辣椒知道朋友係好鍾意食薯條嘅所以就叫咗一個大嘅俾佢一打開個賣相唔多靚仔個巴淋哂咬落去竟然好少汁好似索晒啲汁咁樣咬落去乾爭爭肉又乾包又乾煙肉又乾⋯成舊水嘅漢堡包⋯呢個薯條當我喺個紙袋度拎出嚟都嚇親大到勁離譜冇諗過會係咁多仲要個紙袋裏面都仲有勁多薯條薯條炸得好香脆加上佢嘅辣粉食到停唔到口我記得好似都係6-70呢個薯條足夠喂飽幾個人下次去都係就咁叫薯條就好漢堡就不了
琴日成五點都未食晏~肚餓到不得了

呢個薯條足夠喂飽幾個人
下次去都係就咁叫薯條就好
漢堡就不了
2022-06-10 493 瀏覽
喺銅鑼灣返工一段時間都唔知呢度開咗一間Five Guys之前都有喺佢哋嘅灣仔分店食過漢堡包~但係都覺得好普通食完唔會再想食第二次但係當日食午餐嘅時候,同事叫左一兜佢哋嘅薯條一試之下先發現原來佢哋啲薯條係咁好食㗎佢哋啲薯條新鮮、夠熱、啱啱炸起、脆卜卜唔會諗味道方面識落有小小嘅調味之外我仲食到有一浸花生嘅味道唔知佢係咪用咗好靚嘅花生油去炸呢啲薯條呢~識落非常惹味一條接着一條根本唔想停溫馨提示佢哋啲薯條係比較熱氣的~食完記得飲多啲水啊
喺銅鑼灣返工一段時間都唔知呢度開咗一間Five Guys
之前都有喺佢哋嘅灣仔分店食過漢堡包~但係都覺得好普通
食完唔會再想食第二次

但係當日食午餐嘅時候,同事叫左一兜佢哋嘅薯條
一試之下先發現原來佢哋啲薯條係咁好食㗎
佢哋啲薯條新鮮、夠熱、啱啱炸起、脆卜卜唔會諗
味道方面識落有小小嘅調味之外我仲食到有一浸花生嘅味道
唔知佢係咪用咗好靚嘅花生油去炸呢啲薯條呢~識落非常惹味
一條接着一條根本唔想停

溫馨提示佢哋啲薯條係比較熱氣的~食完記得飲多啲水啊
外賣自取
2022-05-21 381 瀏覽
超重手 芝士漢堡 配 花生奶昔 $145 @ fiveguys…覺得貴咗少少但幸好味道都可以,在晚上0930嚟食都有十幾人食緊,大多只買包連飲品都冇叫。這裡漢堡叫咗加配不同配料好開心,我梗要酸瓜再加洋蔥和蘑菇啦,整體好厚身,包濕咗少少,入面材料都唔少,漢堡2片肉味不錯不太乾身幾好味,$90都值得買嘅。朋友成日推介這裡奶昔$55,我最後都試咗啦,都幾大杯飲落去好香,好滑,花生味都有但真心偏甜😂2人飲咗大半杯已好夠。

2022-01-26 601 瀏覽
下午差不多4時都未吃午餐,又攰又肚餓,很想即刻坐低唞吓。但⋯⋯我揀錯咗🤦🏻‍♀️🙄😬😑薯條味道ok的、脆的,有10條長的,其他都碎上😏😏!杯內最底嗰d仲碎。選了最普通最便宜的burger,不要醬,很怕食太多醬濕濕的包。站在店員附近等她做好立即取,坐下急不及待打開,嘩,個賣相😬😬好像飛完車咁😆😆⋯⋯太肚餓都不介意,但個包😐😑😬濕到呢⋯⋯腍晒!成世人未食過咁濕嘅burger!已經唔要茄汁唔要任何醬,點解會有少少沙律醬喺醃青瓜上面?個包點解會咁濕🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️濕到個包腍晒😒😞食咁濕嘅包感覺好難受😰😰😰但太肚餓忍住,食到最後嗰幾啖頂唔順反胃作嘔🤮🤮🤮🤮到底我食緊乜😭🥶又攰又肚餓,個包仲要咁難食,想要餐安樂茶飯都冇!仲要又貴又難食😑😑
下午差不多4時都未吃午餐,又攰又肚餓,
很想即刻坐低唞吓。
但⋯⋯我揀錯咗🤦🏻‍♀️🙄😬😑

2021-12-24 420 瀏覽
Five Guys餐廳野食都真係唔平,今次叫左最普通的hamburger,要$80,價錢算係中等偏貴少少啦。味道係好既,有好多種配料可以揀,例如炒洋蔥、生菜等等,本身個牛肉都好好食,好juicy。個hamburger份量幾大,唔係太餓的時候兩個女仔share都會夠飽。另外個milkshake $55,又係唔平,不過都係幾大杯。可以揀三種配料加入去,可能超過三種會好怪啦,哈哈!其中可以加入煙肉,幾特別,飲飲下甜野又會鹹鹹地,有D脆口的質感。我另外仲叫左oreo cookies同salted caramel,oreo 味都飲得出,salted caramel就唔算出啦。

2021-10-23 661 瀏覽
原本喺第二間餐廳訂咗枱食晏,點知老爸突然之間話想試吓呢間,又知道喺銅鑼灣開咗分店,所以一行三人過嚟呢度試吓。可能分店開咗冇幾耐,人唔係好多,完全唔需要等位。排隊買嘢嘅時候職員態度都唔錯,耐心講解。呢間野嘅賣點係有15種配料俾你加落個漢堡包度,同埋即叫即整。我哋要咗三個最Basic嘅hamburger, 一份薯條,兩杯野飲。等咗一陣食物已經準備好,漢堡包用錫紙包住,每個漢堡包有兩塊beef patty, 非常非常之乾,一滴肉汁都冇,甚至唔覺得有任何調味。 我個漢堡包入邊有炒蘑菇,但係一路食啲油同汁係咁滴出嚟到底有冇處理過㗎?麵包質素亦都非常一般,食唔出係即叫即整,薯條係平價快餐店嘅質素唯一可取之處係叫做蔬菜比較新鮮。簡而言之,麥記品質,幾倍價錢,重點係一啲都唔好食。咁就浪費咗我嘅junk food quota

。 我個漢堡包入邊有炒蘑菇,但係一路食啲油同汁係咁滴出嚟
到底有冇處理過㗎?

唯一可取之處係叫做蔬菜比較新鮮。

呢個價錢,連一個tray都冇,兩個包,叫左個cheese bacon burger, 一個 bacon burger。 一個大薯條,但得一個紙袋。 用左嚟放薯條,攪到個飽食到成手,成枱都係汁。 好失望,D薯條係又短又燶,大部分都係得一節手指咁長。 仲要無薯仔味,炸得太過好似食炸物個外殼咁。 呢個價錢,我唔洗幫襯佢食快餐啦。 去D bar n grill 度,慢慢坐好過啦。好surprise咁basic 嘅tray facility都提供唔到。太messy, 唔會再去了。

用左嚟放薯條,攪到個飽食到成手,成枱都係汁。

好失望,D薯條係又短又燶,大部分都係得一節手指咁長。
仲要無薯仔味,炸得太過好似食炸物個外殼咁。

呢個價錢,我唔洗幫襯佢食快餐啦。
去D bar n grill 度,慢慢坐好過啦。

2021-10-22
2021-10-13 453 瀏覽
可能由於有親友表示Five Guys不比shake shack出色,但是我印象中shake shack的薯條,除了波浪紋之外,其實偏向硬身,薯仔肉不多,硬得來比較乾,亦不是特別出色,因此就降低了少許對Five Guys的期望。🤔先看看他的長樓梯,感覺好像那些體育館或是運動場館那條長樓梯,挺有外國風味的⚽️然後上到來,發現原來上邊都有很多座位,卡位又大張,亦都有中間的大桌子,旁邊就有自助調味料區,店內又再大聲播放Imagine Dragons的thunder,讓大家都「好好un 」的。🎼怎料到,原來Five Guys的薯條是帶有少許薯仔皮😀那種,正合我意,即使不是新鮮炸起即刻拿來吃,而是買外賣回家,晚黑才返焗熱,仍然感覺薯條夠脆身,質感以及調味都相當不錯,真後悔沒有在拿取外賣時立即偷食幾條😂因為這個大薯條,份量的確很多,妻子拿了一盆去返焗,但是我將其他跌出在紙袋裏邊的薯條,竟然可以再次將大隻高身紙杯裝滿,😦你就知道它本身的份量有幾多。漢堡,餐牌左邊的是原裝,右邊的寫着小型。我才發現,原來原裝就有兩片肉,小型的反而是一片肉,很多時候,我比較喜歡吃單一片肉的漢堡,因為兩片肉夾起來,優厚,又肉質
可能由於有親友表示

先看看他的

漢堡,餐牌左邊的是原裝,右邊的寫着小型。

單一片肉的漢堡,因為兩片肉夾起來,優厚,又肉質較乾,而且夾在錫紙裏邊,兩片肉會不會越夾越熟呢?

結論,我覺得它的
麵包皮,可能的確比起shake shack的遜色,不過它的牛肉其實味道都相當不錯。

還有落單之後員工立即指着桌面的配料名單,原來有10幾款醬汁可以自己任選,例如是
墨西哥辣椒、青椒、茄汁、芥蘭、蕃茄等等。

這樣,除了
漢堡以及中間的肉,或是芝士、煙肉,其他的醬汁都可以自己條配,比較彈性,也相當不錯的。

另外漢堡內的汁醬又會滴滴出來,不致太乾,因此也不錯。而且現場吃這間漢堡包店還可以免費添飲汽水,下次現場吃吃聽音樂享受外國氣氛也挺不錯
外賣自取