2024-10-17 324 瀏覽
之前到過海濱滙的Flames吃午餐,十分喜愛它的Pizza,今晚就和老公到此吃晚餐。餐廳外有大量植物,給人一種自然清新的感覺。店內同樣使用了豐富的植物裝飾,讓整體環境顯得格調高雅而舒適。今晚還有外籍人士live music的現場音樂演唱,聲音優美,為用餐增添了浪漫的氛圍。儘管餐廳空間開揚,但由於冷氣充足,讓人感到非常放鬆,完全不會有侷促的感覺。PARMA Pizza Pizza的配料非常豐富,包含巴馬火腿、車厘茄、火箭菜和蕃茄,Pizza上鋪滿了巴馬臣芝士和馬蘇里拉芝士,讓整體口感更加濃郁,底部的餅皮脆口,厚度適中,讓人一吃就停不下來。紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 牛面肉切得相當厚實,肉質嫩滑,十分腍,與酸酸甜甜的車厘茄相搭配,口感層次豐富。香草煮製的扁意粉彈牙爽口,醬汁非常出色,而且份量十足,非常好吃。香草蒜蓉包外脆內軟,蒜香味撲鼻,搭配Pizza或意粉非常合適。香辣炸雞外皮香脆,內裡肉質鮮嫩,配上秘製的醬汁,辣味適中,讓人欲罷不能。整體而言,這間餐廳在環境、音樂和食物上都給人留下深刻印象,尤其是Pizza和意粉的口感及味道都相當出色。

PARMA Pizza

紅酒燴牛面肉草菇扁意粉

香草蒜蓉包
外脆內軟,蒜香味撲鼻,搭配Pizza或意粉非常合適。

香辣炸雞

2024-10-17 341 瀏覽
今晚觀塘呢間西餐廳食飯,有現場音樂,真係唔錯叫咗蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉,醬汁非常之濃郁,而且通粉煮得煙靭之餘有好掛汁,蟹肉份量都好慷慨,食落好鮮甜之後叫咗個葡式香辣燒春雞配薯條,燒春雞份量非常之慷慨,皮脆之餘雞肉好嫩滑,配埋大量嘅香脆薯條,飽肚又令人食得津津有味呢度嘅香草蒜蓉包好特別,唔係出面細細塊嘅蒜蓉包,而係整到好似一個迷你Pizza咁,蒜蓉味道好突出,好開胃間餐廳位置方便,而且食物份量充足,性價比好高,推薦#flames
今晚觀塘呢間西餐廳食飯,有現場音樂,真係唔錯

間餐廳位置方便,而且食物份量充足,性價比好高,推薦

#flames
2024-10-07
5 分鐘 (堂食)
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 黑松露薯條
  • 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
  • 巴馬火腿火箭菜薄餅
  • 意式辣肉腸薄餅
2024-10-16 309 瀏覽
Fantastic night with live music.Weather was perfect, cooler autumn breeze! So we came to Flames for their outdoor seating. And coincidentally they had live music, and all day happy hour 🍻 We ordered the tuna salad, half kilo mussels and rib eye steak. The tuna salad was very well dressed with mixed herbs, laid on a bed of cherry tomatoes, it was very refreshing! The white wine sauce on the mussels were delicious, I wanted some bread to dip in it! It would’ve been nicer if the mussels were slight

The white wine sauce on the mussels were delicious, I wanted some bread to dip in it! It would’ve been nicer if the mussels were slightly bigger! But the truffle fries made up for it!!!

The rib eye had a great sear on it, perfect charcoal flavour, it was really tender and juicy, the trimmings were minimal, and the beef gravy just added that perfect touch to it!

Very attentive staff, even though we sat outside, our glasses were never empty!

Great night with music and great food!
Rib  eye,  tender,  juicy  and  flavourful
Tuna  salad
1/2  kilo  mussels
Tuna  salad
1/2  kilo  mussels
  • Rib  eye
  • tender
  • juicy  and  flavourful
2024-10-15 333 瀏覽
今日嚟到鴻圖道呢間Flame到食晚餐環境幾好幾浪漫 食食下突然燈光一暗原來仲有慶祝生日環節 播起生日歌😂🎂講返我餐飯 叫咗四個菜式 1️⃣ 避風塘雞翼 🍗熱辣辣拎過嚟真係好好食 不過佢唔似港式避風塘辣辣地咁 但佢都整得好脆卜卜 可以試下2️⃣ 巴馬臣芝士香烤粟米 🌽本身見到啲芝士粉係面以為好似普通粟米咁點知食落好香牛油芝士味 而且粟米食落都好甜又無渣3️⃣ 蟹肉巴馬臣芝士番茄汁通粉 🦀呢個真係好抵食😂因為我食每一啖通粉都係有蟹肉!但佢個番茄汁我覺得似龍蝦汁多啲 4️⃣ 意式辣肉腸薄餅 🍕我最鍾意就係呢個辣肉腸Pizza可能我比較鍾意食辣嘢嘅關係 同埋佢呢個Pizza仲有啲辣肉醬係面個辣辣肉醬好似用Tabasco煮過咁 好惹味
今日嚟到鴻圖道呢間Flame到食晚餐

本身見到啲芝士粉係面以為好似普通粟米咁
點知食落好香牛油芝士味
而且粟米食落都好甜又無渣

3️⃣ 蟹肉巴馬臣芝士番茄汁通粉 🦀
呢個真係好抵食😂因為我食每一啖通粉都係有蟹肉!
但佢個番茄汁我覺得似龍蝦汁多啲

4️⃣ 意式辣肉腸薄餅 🍕
我最鍾意就係呢個辣肉腸Pizza
可能我比較鍾意食辣嘢嘅關係
同埋佢呢個Pizza仲有啲辣肉醬係面
個辣辣肉醬好似用Tabasco煮過咁 好惹味

2024-10-15 288 瀏覽
**Shelter Chicken Wings**: 外脆內嫩的雞翅,絕對是開胃的最佳選擇!雞翅的外皮炸得金黃酥脆,內裡卻保持多汁嫩滑,每一口都充滿了香濃的雞肉味。**Nduja Pizza**: 辣味十足!Nduja 為經典披薩增添了火辣的風味,喜歡辣味的朋友一定要試試。披薩的餅底薄脆,配上濃郁的番茄醬和豐富的芝士,再加上Nduja的獨特辣味,讓人一試難忘。**Grilled Corn Salad**: 新鮮美味的烤玉米沙拉,是主菜的完美配菜。烤玉米的甜味與沙拉中的新鮮蔬菜完美結合,再加上特製的醬汁,讓這道沙拉既清爽又充滿層次感。

2024-10-14 327 瀏覽
今次又黎到依間裝潢充滿格調感,水準一向吾錯既高質西餐廳 一 𝘍𝘭𝘢𝘮𝘦𝘴 @flames.hk 🌟夏威夷薄餅 $188依度既薄餅系現場手工製作,即叫即焗。餅底烤得香脆鬆軟之餘帶有口感,餅面塗滿香草醬搭配蕃茄、煙肉、菠蘿、馬蘇里拉芝士🤤👍🏻🌟8安士紐西蘭肉眼扒配薯條 $198肉眼扒肉味濃之餘,亦有一定油脂香,搭配香脆薯條 🤤👍🏻📍𝘍𝘭𝘢𝘮𝘦𝘴 (鴻圖道)地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖#觀塘 #薄餅 #覓食觀塘 #留港消費 #食在觀塘 #為食關注組 #手工薄餅 #夏威夷薄餅 #觀塘食乜好 #香港美食地圖 #紐西蘭肉眼扒配薯條 #九十後行到邊食到邊#HKIG #HKIGER #FLAMES #HONGKONGFOODIE

🌟夏威夷薄餅 $188
依度既薄餅系現場手工製作,即叫即焗。

🌟8安士紐西蘭肉眼扒配薯條 $198
肉眼扒肉味濃之餘,亦有一定油脂香,搭配香脆薯條 🤤👍🏻

1914 瀏覽

📍𝘍𝘭𝘢𝘮𝘦𝘴 (鴻圖道)
地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

2024-10-13 385 瀏覽
觀塘寫字樓裡面嘅一間連鎖主打食🍽️Brunch類型嘅西餐廳,夜晚有🎸🎤live music,可以即席🎶點歌,🎹氣氛好好,有咁嘅氣氛環境,食物唔貴又好味,👍性價比幾高!🍷香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉加烤蔬菜牛面肉🥩肉質非常細軟嫩滑,切開可見到肉絲根根分明,濃郁嘅🍷紅酒汁淋係牛面肉上,好夠味,配菜都幾多,有軟滑嘅薯蓉、椰菜花、🥦西蘭花同🥕露筍。🍕🦑海鮮香草茄醬薄餅薄餅大份又厚身,兩個人食好飽,煙三文魚、🦑魷魚、🦐蝦等均勻鋪滿係薄餅上,中間有層厚厚融化左嘅🧀🪤芝士茄醬,每啖都有芝士嘅鹹香奶味,拎起塊🍕薄餅仲有個🧀拉絲效果!

🍷香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉加烤蔬菜

🍕🦑海鮮香草茄醬薄餅
2024-10-13 315 瀏覽
☆ 𝙁𝙡𝙖𝙢𝙚𝙨觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖✦ 夏威夷薄餅睇唔睇到幾拉絲🤤批底好鬆脆好食!雖然意大利人討厭呢樣野,但我覺得Pizza有菠蘿係幾好食嘅🤣✦ 避風塘雞翼香口脆卜卜,但keep到juicy,飲酒食一流🤭✦ 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉牛面肉好軟淋,扁意粉軟硬適中,人面仲有好多菇片好足料。✦ 黑松露薯條松露味唔算好重,但係薯條熱辣辣都好好食。✦ 牛油烤蔬菜食菜健康啊!🙂‍↕️✦ Flames Lemonade (Mocktail)微酸好解渴,好飲!✦ Tropical Punch (Mocktail)莓味重,不過甜左少少。環境氛圍好舒服,有室外位置,又有外籍駐場歌手,收工黎飲杯野或者慶祝都好岩,聽住歌Chill下真心一流👍🏾
☆ 𝙁𝙡𝙖𝙢𝙚𝙨
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

✦ 夏威夷薄餅

✦ 避風塘雞翼
香口脆卜卜,但keep到juicy,飲酒食一流🤭

✦ 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
牛面肉好軟淋,扁意粉軟硬適中,人面仲有好多菇片好足料。

✦ 黑松露薯條
松露味唔算好重,但係薯條熱辣辣都好好食。

✦ 牛油烤蔬菜
食菜健康啊!🙂‍↕️

✦ Flames Lemonade (Mocktail)
微酸好解渴,好飲!

✦ Tropical Punch (Mocktail)
莓味重,不過甜左少少。

• 夏威夷薄餅
2024-10-12 256 瀏覽
觀塘工商區中搵到間chill有氣氛嘅西餐。6點半左右室外位置已經坐滿人,果然係聚餐熱點,好適合同朋友一齊happy hour 飲兩杯🥂✨蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158蕃茄忌廉汁味道濃郁,加埋芝士更香,長通粉有咬口,面層係滿滿蟹肉,味道香濃足料👍🏻✨夏威夷薄餅 $178菠蘿火腿當然係超經典配搭,芝士味道香濃,配蕃茄酸酸地開胃唔怕膩。薄餅餅底幾軟熟,唔會太乾太硬👏🏻✨黑松露薯條 $58大大兜薯條,擺盤唔錯,外脆內軟,黑松露香味濃郁,夠哂熱辣辣好味道😋✨是日湯品(雜菜湯) $48雜菜湯味道酸酸地幾開胃,啖啖都有蔬菜。✨凍檸檬茶 $28茶底係清新嘅紅茶,唔係茶餐廳嗰種🤭 味道唔錯,解膩消滯好適合。🔍整體感覺:環境整潔乾淨,上菜速度幾快,服務生態度亦友善。現場仲有live music,聽住歌食西餐特別有情調🎶

✨蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

✨夏威夷薄餅 $178

✨黑松露薯條 $58

✨是日湯品(雜菜湯) $48
雜菜湯味道酸酸地幾開胃,啖啖都有蔬菜。

✨凍檸檬茶 $28

• 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 夏威夷薄餅
  • 黑松露薯條
2024-10-12 224 瀏覽
行過被店外大量嘅植物裝飾吸引店內裝潢好有格調,亦有大量植物,環境好舒適枱同枱之間好有空間感,完全唔逼夾生日去嘅話餐廳會播生日歌慶祝非常熱鬧 🎊隔離枱嘅客人忍唔住都會一齊唱生日歌,真係好好氣氛 👍🏻香草蒜蓉包 $48外脆內軟,陣陣蒜蓉焦香,卜卜脆勁開胃慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128雞肉好大片又嫩滑,車厘茄 🍅 酸酸甜甜加埋用香草🌿煮嘅扁意粉彈牙爽口8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條 $328個人鍾意叫三成熟嘅肉眼扒,因為大部分餐廳都會煮到五成熟但 Flames 控制火候控制得好好,肉眼扒好嫩好鮮,牛肉味好重薯條份量好多,外焦內嫩,咸而不膩💵 兩大人一小朋友食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均約 HKD$185
行過被店外大量嘅植物裝飾吸引
店內裝潢好有格調,亦有大量植物,環境好舒適
枱同枱之間好有空間感,完全唔逼夾

生日去嘅話餐廳會播生日歌慶祝非常熱鬧 🎊
隔離枱嘅客人忍唔住都會一齊唱生日歌,真係好好氣氛 👍🏻

香草蒜蓉包 $48
外脆內軟,陣陣蒜蓉焦香,卜卜脆勁開胃

慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128
雞肉好大片又嫩滑,車厘茄 🍅 酸酸甜甜
加埋用香草🌿煮嘅扁意粉彈牙爽口

8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條 $328
個人鍾意叫三成熟嘅肉眼扒,因為大部分餐廳都會煮到五成熟
薯條份量好多,外焦內嫩,咸而不膩

💵 兩大人一小朋友食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均約 HKD$185

2024-10-06
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2024-10-12 215 瀏覽
琴日游完水去咗𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬食晚餐🥣環境非常舒適寛敞 現場仲有𝐋𝐢𝐯𝐞演出好似逃離咗都市繁囂幾小時 食完飯個人感受完全係放鬆好難得喺觀塘區可以搵到咁舒適嘅地方😎𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬 🍕 夏威夷薄餅 $𝟏𝟕𝟖外皮脆而不硬啖啖濃郁芝士味 拉絲打卡勁靚😍配上🍻本地手工啤酒 $𝟖𝟖𝗬𝗔𝗨 (𝗣𝗔𝗟𝗘 𝗔𝗟𝗘)濃厚陳皮香味 而且有持久的柑橘味 香氣獨特 皮爸大讚💕好特別 好飲🐓避風塘雞翼 $𝟕𝟖有豆豉嘅避風塘雞翼第一次見😠肉質嫩滑 估唔到豆豉配香蒜乾又幾夾🌽巴馬臣芝士香烤粟米 $𝟓𝟖超香~極濃芝士配上粟米 每啖都有煙燻味 呢個配搭𝐁𝐁好鍾意🙆🏻‍♀️🦀蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉 $𝟏𝟓𝟖每啖都有蟹肉味道 濃濃嘅芝士配搭蕃茄有層次感 而且唔會好鹹食完亦都唔會口乾👍🏻設有戶外座位 👶🏻𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐜𝐡𝐚𝐢𝐫
琴日游完水去咗𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬食晚餐🥣

𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬 🍕 夏威夷薄餅 $𝟏𝟕𝟖
外皮脆而不硬
啖啖濃郁芝士味 拉絲打卡勁靚😍

配上🍻本地手工啤酒 $𝟖𝟖
𝗬𝗔𝗨 (𝗣𝗔𝗟𝗘 𝗔𝗟𝗘)
濃厚陳皮香味 而且有持久的柑橘味

食完亦都唔會口乾👍🏻

設有戶外座位 👶🏻𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐜𝐡𝐚𝐢𝐫
夏威夷pizza
夏威夷pizza
今日中午黎到觀塘的flames食Lunch, 雖然係假期,但都仲係甘多人食,見到餐牌有新菜式,好吸引。======有興趣可以🅑🅞🅞🅚🅜🅐🅡🅚☺️======*我地簡左主食 +餐湯⭐是日餐湯呢個係Lunch 再加18蚊就有的是日餐湯,係好正既紫薯濃湯呀,口感好香滑,而且仲有清甜的味道。⭐香煎魚柳配香草紅甜椒忌廉汁魚柳的炸衣好特別,有金黃的色澤,再倒上香草紅甜椒忌廉汁,肉質鮮嫩紅甜椒味道好搶眼,蔬菜口感清爽。⭐千島煙肉菠蘿和牛漢堡薯條和牛漢堡睇落已經見到好厚,食落好多汁,而且有個碎煙肉脆脆地口感,加埋菠蘿清爽而不油膩。⭐Hot Latte

======有興趣可以🅑🅞🅞🅚🅜🅐🅡🅚☺️======

*我地簡左主食 +餐湯

⭐是日餐湯
呢個係Lunch 再加18蚊就有的是日餐湯,

係好正既紫薯濃湯呀,口感好香滑,而且仲有清甜的味道。

⭐香煎魚柳配香草紅甜椒忌廉汁
魚柳的炸衣好特別,有金黃的色澤,

再倒上香草紅甜椒忌廉汁,
肉質鮮嫩紅甜椒味道好搶眼,蔬菜口感清爽。

⭐千島煙肉菠蘿和牛漢堡薯條
和牛漢堡睇落已經見到好厚,食落好多汁,

而且有個碎煙肉脆脆地口感,加埋菠蘿清爽而不油膩。

⭐Hot Latte

2024-10-10 178 瀏覽
【利申:全自費】觀塘分店嘅牛扒比海濱匯好好多。叫咗兩塊medium,控制得ok。我鍾意佢係跟薯蓉而唔係薯條,整體無咁膩~ 意粉整得好靚,pizza水準高。環境優雅,啱拍拖同慶生~ app book位有折,好扺食
2024-10-08 272 瀏覽
係繁華既市區,想搵一間清靜既西餐廳食個Brunch,Flames絕對係一個唔錯既選擇。雖然餐廳離觀塘市中心有少少距離,但星期日亦不乏人流。店內既裝修簡約,座位舒適,大部分以白色配綠植為主,令人感到放鬆。.🔹紅薯忌廉湯🔹由於係新鮮蕃薯製作而成,薯味相當濃郁,好適合作為餐前湯,暖一暖個胃。🔹黑松露薯條🔹薯條香脆可口,份量都唔少,配上黑松露粉,非常惹味,係大人小朋友都會鐘意既小食。.🔹蒜香蟹肉扁意粉🔹蟹肉濃郁,份量亦相當多,基本上掛滿每一條意粉,加上扁意粉亦相當彈牙,令人好滿足。.🔹意式辣肉腸薄餅🔹呢到既手製pizza 係我至愛,Pizza餅底有厚度有麵粉香,pizza食落辣辣地好惹味,滿滿的芝士很香口,鐘意食薄餅既朋友唔可以錯過。.總結,餐廳既食物係有水準,但價錢亦相對較為經濟,直得大家黎一試。

🔹紅薯忌廉湯🔹

🔹黑松露薯條🔹

🔹蒜香蟹肉扁意粉🔹

🔹意式辣肉腸薄餅🔹
2024-10-08 270 瀏覽
之前朋友嚟過呢度食晏覺得啲嘢食唔錯,今日就帶咗我過嚟試下。呢度環境幾新幾闊落,而且仲坐得好舒服,啱晒weekend過嚟chill 下。✨lunch set 既選擇都幾多,款式仲幾吸引,我地加$18配埋個餐湯。✨南瓜忌廉湯:好香甜嘅南瓜湯,每啖都食到粒粒嘅南瓜蓉,成個湯好濃creamy。✨蒜香蟹肉香草扁意粉:一上菜就聞到好濃的蒜香味,有好多蒜片,而且食到啖啖蟹肉,意粉軟硬適中。上面仲有巴馬臣芝士,芝士嘅香味加上蟹肉嘅鮮甜,配埋火箭菜,食落幾清新一啲都唔膩。✨8安士紐世蘭肉眼扒配烤蔬菜或薯條:塊扒好大件,我地雖然揀左7成熟,但切開仲好粉嫩,食落好juicy軟腍,而且牛味好濃。薯條啱啱新鮮炸好,熱辣辣脆卜卜,食到停唔到手。牛扒同薯條真係perfect match。呢度感覺唔錯,下次可以再encore再試下其實野食。

2004 瀏覽