早前,我收到 e-mail 才得知,帝盛酒店集團 Dorsett 跟 <Flash Coffee> 聯乘合作,其酒店集團會員可享全年9折優惠!真的好驚喜啊!主要顯示酒店會員資料畫面給店員看!不會在單上註明會員號碼!那天放工,走到銅鑼灣 shopping 買生日裙!由於,這間店晚上 8:00 收舖,如果阻人收工有如殺人父母,有見及此!我在店內快速食完件蘋果酥,便拿杯凍飲走嘞!店員們也需要時間清潔吧!店內都算大,以黃色裝潢為主!Menu計算後,還是套餐價 較划算!套餐價 $57蘋果酥 原價 $26酥脆鬆化,內裡的蘋果蓉暖暖地,質感軟綿! 班蘭咖啡椰椰 $43 少冰店方為了環保,以紙杯代替透明膠杯,我好奇打開杯蓋,班蘭汁、咖啡及椰奶混合起來會變成什麼顏色呢? 原來是奶白色!入口既有咖啡的甘味,又有椰奶的甜美!香滑透心涼!
真的好驚喜啊!
主要顯示酒店會員資料畫面給店員看!不會在單上註明會員號碼!

那天放工,走到銅鑼灣 shopping 買生日裙!

店員們也需要時間清潔吧!

店內都算大,以黃色裝潢為主!
Menu
計算後,還是套餐價 較划算!
套餐價 $57
蘋果酥 原價 $26
酥脆鬆化,內裡的蘋果蓉暖暖地,質感軟綿!

蘋果酥
班蘭咖啡椰椰 $43 少冰
 原來是奶白色!

入口既有咖啡的甘味,又有椰奶的甜美!香滑透心涼!
班蘭咖啡椰椰
2023-06-28
蘋果酥
班蘭咖啡椰椰
2022-12-03 693 瀏覽
傳聞中嘅過江龍連鎖咖啡店,大大個黃色招牌好吸晴,遠處一望就見到佢大大個雷電logo,未試過就入去買杯飲下,好似佢signature係花生醬咖啡,對花生無乜好感,就叫咗個佢基本嘅黑咖啡,可以試清楚佢嘅咖啡豆。豆屬於偏酸,唔會太苦,但咖啡香味唔太突出,不過價錢唔貴,所以都可以接受,見佢網上落單仲會平啲,下次可以再試下。

‼️ 可以用𝗮𝗽𝗽 輕輕鬆鬆落單的飲料店‼️•① [ 𝗙𝗟𝗔𝗦𝗛 𝗜𝗖𝗘 𝗦𝗘𝗥𝗜𝗘𝗦 ❄️🧊]|ʜɪɢʜʟʏ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ / 🥇𝙅𝙖𝙨𝙢𝙞𝙣𝙚 𝙏𝙚𝙖 𝙁𝙡𝙖𝙨𝙝 𝙄𝙘𝙚 /茶味特出,而且還很ꜰʀᴇsʜ ! 絕對有驚喜,大家一定要試❀( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )❀/ 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚𝙨 & 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙁𝙡𝙖𝙨𝙝 𝙄𝙘𝙚 / 也不錯。估唔到🍪味也很特出,令到成個層次升級。另外也試過 / 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖 𝙁𝙡𝙖𝙨𝙝 𝙄𝙘𝙚 / ,即使叫多咗個𝚎𝚡𝚝𝚛𝚊 𝚜𝚑𝚘𝚝 都唔會話太苦。呢個𝚜𝚎𝚛𝚒𝚎𝚜 還有 / 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 𝙁𝙡𝙖𝙨𝙝 𝙄𝙘𝙚 /覺得還好吧。|·② [ 𝗡𝗼𝗻- 𝗰𝗮𝗳𝗳𝗲𝗶𝗻𝗲 ]| 由於我不太喜歡咖啡,所以我叫了它們的Nᴏɴ- Cᴀꜰꜰᴇɪɴᴇ Dʀɪɴᴋs .包括 / 𝘾𝙝𝙖𝙞 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 /𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 / 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 / 𝗖𝗵𝗮𝗶 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 不會太重香料味,反而飲落幾舒服,容易入口。反而 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 相對淡。𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 很濃,好似飲緊芝麻糊。•③ [ 𝗕𝗼𝘁𝘁𝗹
‼️ 可以用𝗮𝗽𝗽 輕輕鬆鬆落單的飲料店‼️

① [ 𝗙𝗟𝗔𝗦𝗛 𝗜𝗖𝗘 𝗦𝗘𝗥𝗜𝗘𝗦 ❄️🧊]

茶味特出,而且還很ꜰʀᴇsʜ !
絕對有驚喜,大家一定要試❀( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )❀
估唔到🍪味也很特出,令到成個層次升級。
覺得還好吧。|
② [ 𝗡𝗼𝗻- 𝗰𝗮𝗳𝗳𝗲𝗶𝗻𝗲 ]

反而 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 相對淡。

③ [ 𝗕𝗼𝘁𝘁𝗹𝗲 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 ]

| 𝚃𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚝𝚑𝚎𝚒𝚛 / 𝙀𝙡𝙙𝙚𝙧𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝙎𝙥𝙖𝙧𝙠𝙡𝙞𝙣𝙜 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 /
好特別~
不錯|

Flash Coffee (銅鑼灣廣場二期) (Causeway Bay)
Shop G03, G/F, Causeway Bay Plaza 2, 463-483 Lockhart Road, Causeway Bay

#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #cwb #causewaybay #causewaybayfood #cwbfood #cwbfoodie #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣食物 #MK #Mongkok #mongkokfood #旺角 #旺角美食 #旺角食好西
2022-10-06 461 瀏覽
一直想試flash coffee(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)見到佢有吸睛sharp醒嘅黃色設計同埋閃電logo所以日前經過就買嚟試吓~銅鑼灣門市都大 ~全間店都係醒目嘅黃色😹😹叫咗中杯size iced Americano $30咖啡算平~一貫連鎖咖啡店做法 無得揀咖啡豆~等了2分鐘就有得拎杯身都係同一隻黃色😹值得一提的是飲管係可分解嘅環保飲管!!咖啡味都濃~~但咖啡豆較酸 個人喜好nutty嘅咖啡就唔太啱了(´・_・`)冰融化後溝淡了無咁酸會好啲
一直想試flash coffee(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
見到佢有吸睛sharp醒嘅黃色設計同埋閃電logo
所以日前經過就買嚟試吓~
銅鑼灣門市都大 ~
全間店都係醒目嘅黃色😹😹

叫咗中杯size iced Americano $30
咖啡算平~
一貫連鎖咖啡店做法 無得揀咖啡豆~
等了2分鐘就有得拎
杯身都係同一隻黃色😹
值得一提的是飲管係可分解嘅環保飲管!!

咖啡味都濃~~
冰融化後溝淡了無咁酸會好啲
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-09-22 377 瀏覽
呢間過江龍好似突然間開到周圍都係大大個黃色招牌真係好易認加上粉紅色個類似閃電嘅icon 好醒神!Flat white 都算係好common 嘅咖啡類型講真好多地方都有得賣,個沖法應該都好熟練但呢度嘅竟然係好苦而且冇乜咖啡嘅香味不過奶係好濃郁個感覺似係好多奶加落好苦澀嘅咖啡點解嘅呢?係個base 出左事?定係未迎合到香港人嘅口味呢?呢個真係唔sure 噃😳同埋外賣杯係唔係又細杯啲呢?事關拎到返公司,一開蓋就冇左一截嘅🤔
呢間過江龍好似突然間開到周圍都係
大大個黃色招牌真係好易認
加上粉紅色個類似閃電嘅icon 好醒神!

Flat white 都算係好common 嘅咖啡類型
講真好多地方都有得賣,個沖法應該都好熟練
但呢度嘅竟然係好苦
而且冇乜咖啡嘅香味
不過奶係好濃郁
個感覺似係好多奶加落好苦澀嘅咖啡
點解嘅呢?

同埋外賣杯係唔係又細杯啲呢?
事關拎到返公司,一開蓋就冇左一截嘅🤔
新加坡過江龍Flash Coffee係香港愈開愈多分店,銅鑼灣呢間仲有堂食座位,慢慢坐嘆咖啡🤤最近佢地推出四款「夏日椰椰」特飲系列🥥價錢$29起,有大、標準、小杯裝揀,仲可以選擇甜度,濃濃熱帶風情同夏日感覺香滑咖啡椰椰濃香抹茶椰椰椰子冷萃黑咖啡粒粒椰椰紅豆冰紅豆冰超綿密超軟腍😋唔會死甜,好似真係係茶記飲既味道,仲有甜絲絲的椰子味,夏天飲最適合不過🌴抹茶味好濃,但唔會蓋過椰香,飲落幾滑同埋叫左少甜,都幾消暑🤣

香滑咖啡椰椰
濃香抹茶椰椰
椰子冷萃黑咖啡
粒粒椰椰紅豆冰

2022-07-23
10 分鐘 (外賣自取)
2022-07-10 493 瀏覽
🍴 閃電一刻醒神咖啡 ☕️夏日炎炎,在烈日當空下徘徊一陣子已汗流狹背,看看還沒到相約朋友的時間,先到咖啡店來一杯提神醒腦的凍咖啡。Flash鮮黃色的店舖裝潢十分吸睛,店中的slogan “Yesterday you say tomorrow “和”Dare to be different “ 相當型格中 ,決定來一杯招牌鮮奶咖啡試試。Latte 鮮奶咖啡 (R) $30Regular size就是平時喝到的中杯(T) ,份量好像比平常的中杯(T)更大呢!而且是比較便宜,嘻嘻! 味道方面,咖啡烘焙度足,喝到咖啡鮮明的香醇味道,稍帶回甘轉甜的風味。🔸小總結:店舖內提供座位,光潔舒適,店中有售烘焙類食品,感覺到店充電作為補給站還蠻不錯。👅 味道:4.3/5💰CP值:4.6/5🕴🏻服務:4.8/5👀回頭率:4/5🍽 餐廳:Flash Coffee (銅鑼灣廣場二期)🌐地址: 銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期地下G03號舖🐮 #cowing吃在銅鑼灣
🍴 閃電一刻醒神咖啡 ☕️

Latte 鮮奶咖啡 (R) $30

🔸小總結:

👅 味道:4.3/5
💰CP值:4.6/5
🕴🏻服務:4.8/5
👀回頭率:4/5
🍽 餐廳:Flash Coffee (銅鑼灣廣場二期)

🐮 #cowing吃在銅鑼灣
2022-06-23
2022-07-01 240 瀏覽
還記得一開始剛開幕的時候喝到他們的咖啡覺得非常驚喜,原本想說是連鎖的咖啡應該很難喝,但是剛開始的素質真的好喝過很多私人咖啡店,然而後來素質越來越差,應該是因為咖啡師的關係,咖啡味道又焦又苦,熱的咖啡還燙到難以入口,除了味道差到難以喝完,也不再有綿密的奶泡,只是加入過熱的牛奶,真是可惜了之前品質還不錯的咖啡豆了😓
Oatly    Latte
2022-06-13 241 瀏覽
Flash Coffee is a chain of coffee shops that have opened throughout Hong Kong. Originally from Jakarta, Indonesia, the flashy yellow shops are mostly geared for take away. There is also an app that you can use to order your coffee before arriving, so you don't waste time waiting for your cup of joe.  The app also has various challenges and other promotional items to make it worth your while to download. I wasn't too keen on downloading an app before I tried out the coffee ... who knows if I'd like it enough to keep the app? That is why you can order at the shop in person.  They also stress that a good cup of coffee doesn't need to be expensive. So, prices are not steep at all.

The Causeway Bay branch has a few space to dine in. So, I decided to go to this one.

Menu is in English and Chinese. There is no 10 % service charge. They have a variety of coffee and non coffee drinks along with pastries and baked goods sourced from elsewhere.

I got myself a small ice latte ($25). Even if you don't use the app, it's very fast. I received my coffee before I had time to put away my wallet. Price was not expensive. One of the cheapest coffees I've ever paid for. But it was terrible. It just tasted like milk. The coffee wasn't strong at all and I could hardly taste it. Probably one of the worst coffees I've had in a long time.

I added a red velvet cookie ($40) and there was an 8% discount. The cookie was from Cookie Dept so there wasn't any surprises here. It was good. Soft and chewy. Probably the only thing good I ordered.

Coffee was  terrible so will not be back. It may not be expensive but not good at all. I've had better coffee at McCafe.
2022-06-05
2022-05-10 233 瀏覽
之前見到呢間嚟自新加坡嘅咖啡店有得飲阿華田咖啡 最鐘意阿華田飲品嘅我哋就梗係要去試下啦 唔知好唔好飲呢🤗👅𝑂𝑣𝑎𝑙𝑡𝑖𝑛𝑒 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $42我哋開頭以為佢嘅阿華田味會好濃 點知一飲落去就發現佢嘅咖啡味重過阿華田味好多 基本上係冇咩阿華田味🤨味道比較似係一杯有少少朱古力味嘅Americano咁 鍾意飲咖啡嘅人應該會鍾意飲 但係對我哋嚟講就同期望有少少落差🤣🤣😋 好味:6.99/10🤑 價錢:6.72/10🤗 服務:7.12/10😝 環境:7.55/10😚 衞生:7.23/10🤩 整體:7.00/10

👅𝑂𝑣𝑎𝑙𝑡𝑖𝑛𝑒 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $42

😚 衞生:7.23/10
🤩 整體:7.00/10
Ovaltine Latte
2022-03-29 251 瀏覽
我嘅重點會落於嗌外賣時佢嘅包裝!穩陣穩陣真係穩陣 除咗飲用位封好coffee cap 上仲有打叉叉咁貼實左!😀😀感覺好細心 咖啡latte 認真ok !有多種奶類提供 幾serve到唔同飲食要求嘅人士 即係唔同朋友都可以叫同一間了black coffee就麻麻 無好香應該話black coffee 你會有更多更好選擇sugar waffle 偏甜 又係無好香 不過嗜甜者可以一試 至於ovaltine 醬有粒粒多啲口感 好似香港無食過同類型嘅ovaltine醬
我嘅重點會落於嗌外賣時佢嘅包裝!
穩陣穩陣真係穩陣 除咗飲用位封好
coffee cap 上仲有打叉叉咁貼實左!😀😀
black coffee就麻麻 無好香
應該話black coffee 你會有更多更好選擇

latte with oat milk, ovaltine sugar wafgle
外賣送餐
2022-03-14 248 瀏覽
識我嘅人都知我係Flash Coffee忠粉!幫襯嘅次數數唔到了,已經做咗Silver Memeber一段日子😅你話係咪超好飲,又唔算係,但價錢合適,而且本身個app太正太方便。不過…已經聽人講過呢間咖啡店嘅職員唔識變通/態度唔好…今次終於遇到…因為我係16:13喺app落單,而app default左你asap取貨都係15分鐘後,所以16:28先有得拎☕️但係 我每次經驗,即使朝早繁忙時間…佢係唔會理個時間,有時早咗去到,杯咖啡已經會喺你面前…又或者你去到,未夠鐘拎咖啡,佢又冇其他客等緊,但係佢見你到咗,佢都會照即刻整俾你☕️而我今次1619去到,職員問我單號碼,之後佢直答我:”未到28分,麻煩你出去等等..”…已經嬲嬲地…我喺counter面前等,佢再話:”麻煩出去等”…..😡我都已經去過呢間舖我諗有30次以上..每次都係企喺嗰個位等…就算朝早買咖啡有其他客等…我都係企喺嗰度等😓😓無端端叫我出去…仲要我見到只係有一個客等緊…唔知點解都要我等到28分….最後,我22分就已經有我嘅咖啡…平息左我嘅怒氣..但諗返轉頭又嬲嬲地🥤𝐎𝐯𝐚𝐥𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟑𝟔之前試過好多味 特別口味都冇話

🥤𝐎𝐯𝐚𝐥𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟑𝟔

之前試過好多味 特別口味都冇話好出色。今次比機會阿華田Latte☕️係香港限定嘅口味🇭🇰um…呢款口味又不錯..建議搖勻佢先飲☕️如果唔係阿華田醬會沉哂落底…阿華田味慢慢出黎…融入咗喺咖啡度…但仍然飲到咖啡嘅香濃♨️又不錯
Ovaltine  Latte
Ovaltine  Latte
2022-02-01 310 瀏覽
初一拜年經過銅鑼灣,突然見到一間令人眼前一亮嘅舖頭,望真啲原來係來自星加坡嘅Flash Coffee!之前聽到comments 都知 Flash Coffee 嘅食物麻麻,但點都系要 fact check 一吓嘅。用 App 落單有discount 落單mention 用五分鐘,大約用咗十分鐘,okay 啦。Piccolo $21Flat White $25Double Ham & Cheese Sandwiches $35Chocolate croissant $20咖啡比坊間連鎖店平,7仔價錢,抵飲。咖啡聞落去微帶果但Both 吾夠熱,吾合格。Chocolate Croissant 落單時忘記mention 焗熱,完全係稔嘅,難食, 可能焗返熱會好啲。三文治料足、份量足,但雪得太凍,麵包都係硬嘅。之前聽到comments 都知 Flash Coffee 嘅口碑麻麻,但點都系要 fact check 一吓嘅。用 App 落單有discount 落單mention 用五分鐘,大約用咗十分鐘,okay 啦。Piccolo $21Flat White $25Double Ham & Che

之前聽到comments 都知

用 App 落單有discount

Piccolo $21
Flat White $25
Chocolate croissant $20

咖啡比坊間連鎖店平,7仔價錢,抵飲。
咖啡聞落去微帶果
但Both 吾夠熱,吾合格。

用 App 落單有discount

Piccolo $21
Flat White $25
Chocolate croissant $20

咖啡比坊間連鎖店平,7仔價錢,抵飲。
咖啡聞落去微帶果
但Both 吾夠熱,吾合格。
三文治料足、份量足,但雪得太凍,麵包都係硬嘅。
2022-01-27 214 瀏覽
見新開左一排朋友話有25蚊coupon所以試左flash coffee我份人好鍾意試新野見有牛油果latte 就試下🥑朋友就試奶醬多唔應該試新野好似飲緊梘液😢😢😢有陣鹼性味冇牛油味味都幾失望😢伹朋友話奶醬多好有奶醬味佢話佢果杯好飲😭下次會再試 但我會試番d 安全既野飲🥲🥲🥲
見新開左一排

佢話佢果杯好飲😭
下次會再試 但我會試番d 安全既野飲🥲🥲🥲
外賣自取
2022-01-11 254 瀏覽
咖啡☕️已經係我每日既必須品, 今日午餐想食light d, 知道呢頭開左間新加坡過江龍Flash亦聽同事講download佢地個apps用apps落單買滿$50減$25, 其實佢地個apps都幾方便, 一落就比埋個時間你唔會浪費等候時間, 但我就傻仔walk in 去到先叫諗住都唔需要等好耐😅叫左一份三文治加一杯野飲, 點知要等10分鐘, 隔離咁啱有個人拎野飲, 佢叫店員比個蓋佢, 個店員態度十分之差, 大聲叫佢拎隻手黎, 個樣又唔善意, 開頭以為係我比較敏感, 點知同同事講起佢地原來都有遭遇😅😅但飲品同野食黎講都中規中矩唔錯嘅, 係杯野飲下次我要叫佢extra hot😅
外賣自取