2011-12-03 148 瀏覽
和滯滯約吃飯,正糾結吃什麼好呢,突然想起來自己還有一張Focaccino的coupon未用,翻出來一看剛好週六是last day,浪費了也怪可惜,不如就試試這間cafe吧!套餐包括餐湯、餐前小食、carbonara、pizza和心太軟。是日餐湯是西蘭花忌廉湯,忌廉落得很少,只有些許奶香,質感並不濃稠,好處是也不會覺得膩,湯裡還有很多攪碎的西蘭花菜蓉,整體還蠻健康的餐前小食是多士三件,多士上面分別是番茄、罐頭三文魚和蛋沙律,其中最好吃的要屬蛋沙律,番茄有點酸,三文魚又太濃的罐頭味,不新鮮Carbonara的醬汁配的不錯,忌廉適度,而且頗具蛋香,煙肉的份量也落得十分慷慨,還混合了不少蘑菇。最大的致命傷是pasta被煮成麵條,過於軟身而咬口感盡失,有點遺憾呢pizza是燒烤汁雞柳薄餅,餅身較厚,不脆也不軟,比較有韌勁,但有一點過於乾身;雞柳嫩滑入味,配上少量青椒與芝士令口感更豐富,這個pizza整體味道還不錯,就是份量稍大,兩個女孩吃剩不少甜品除了套餐本來包括的心太軟,我們又很不要命的、秉承昔日的習慣,另叫了四款甜品,癲狂程度惹得旁邊檯的食客都斜視我倆…給香蕉妞兒點了香蕉批,面頭是質感較實的

給香蕉妞兒點了香蕉批,面頭是質感較實的忌廉,奶香濃郁也不算很膩,中間是香蕉果肉,底部則是厚厚的一層杏仁撻,牛油味香濃,如果沒有中間的香蕉,我應該會很喜歡這款甜品的~
美式芝士蛋糕比較普通,芝士味道濃郁純正,質感十分實淨,不過不失,我們也只吃了幾口就放棄了,因為實在太飽肚了…
Tiramisu是所有甜品中最出色的,mascarpone芝士香濃柔滑,中間兩層蛋糕浸入濃郁的咖啡,而最底層的海綿蛋糕尤為濕潤,一入口咖啡酒即會從蛋糕中釋放出來,十分醉人
隨後呈上的是套餐包括的心太軟,流心度很高,朱古力雖不是很濃郁純正的貨色,但甜美也不沒有很重的牛油味,味道還是很討好的
最後呈上的蘋果金寶,我們倆都差不多『繳械』了,還是很努力的吃了三分一,蘋果果肉酸甜柔軟,肉桂味適中,不會太搶風頭,表面的crumble則酥脆香口,滯滯嫌略甜少許,我就覺得剛剛好~
飲品滯滯要了咖啡,我就要了熱檸茶,檸檬味十分濃,飲到一半突然想起來熱檸茶會增加患老年癡呆的概率,下次還是不喝的好,我還沒老已經如此癡呆了,等老了都不知道怎麼辦…

還是那句,漏滯雙煞真的是不敵昔日了,想三年前,我倆解決5件中型蛋糕是一點問題也沒有啊,沒想到今日戰鬥力連一半都不及,想起來真令人心酸啊…不過換個角度,我們終於能吃得健康一些了,倒也不錯哈!
用餐優惠
團購
  • TIramisu
  • apple crumble
2011-11-21 23 瀏覽
提不起勁的Happy Friday, 還是選擇了下午來個break 抖抖氣 到了人流極多的尖沙咀 再找一個比較清淨的地方絕對不易美麗華商場雖然人流也不絕但還是選擇到此café 起break, 因為看過十分吸引的食評 。看過餐牌後對午餐不感興趣, 於是散點了 Tiramisu : 四平八穩, 質感比較實淨, 沒有芝士應有的幼滑感, 而 Ram酒味比較淡薄,感覺似吃著黑森林蛋糕, 這個份量足阿夠二人分享。Cappuccino (double shot) : 溫度有點熨口, 而奶泡亦算棉密, 由於要了Double Shot 所以咖啡比平時的更苦更濃一點, 只可形容有如過客的一杯咖啡, 沒有什麼印象留下。坐位有點迫, 絕對:不是一個好hea 的地方
到了人流極多的尖沙咀
再找一個比較清淨的地方絕對不易
美麗華商場雖然人流也不絕

看過餐牌後對午餐不感興趣, 於是散點了
感覺似吃著黑森林蛋糕, 這個份量足阿夠二人分享。

坐位有點迫, 絕對:不是一個好hea 的地方
2011-11-18
0 分鐘 (堂食)
2011-10-23 14 瀏覽
訂了枱的關係 所以不用等 這裏的格局甚似euro go go 枱與枱都幾窄 我哋一坐底水都未攞嚟就問食咩 感覺怪怪的 我們點了二人餐 首先來到的是洋葱湯 不過不失 接着是三款多士 有吞拿魚多士 粟米多士同番茄多士 吞拿魚是罐頭的 味道可以 粟米感覺幾清新 有d類似沙律醫喺面 而蕃茄都ok 之係是白汁火腿蘑菇意粉 白汗香濃 相當好食 不過份量太少 可能為了遷就個大簿餅 簿餅是烤汗雞肉簿餅 有九吋大 配料很豐富 有青椒,菇茹 洋葱等 都需要花點氣力先食哂 最後甜品是心太軟 我覺得太甜了 好似食糖咁 都最尾點嘢飲嗰陣問佢有咩飲 佢答都係奶茶咖啡嗰d 餐牌都懶得拎 lee度就要扣分 我哋點了兩杯熱奶茶 難飲非常 飲水都無咁嬲 整體來說係幾好o既 不過有比機會再嚟 二人盛惠180
2011-10-16
  • 簿餅
呢餐係暫時同友人一齊食過咁多餐團購餐最貴既一餐(今餐$148)雖然講緊都只不過係唯數不過一百蚊既一餐不過見到佢SET Menu個陣都幾吸引所以決定搵個好日子一齊食左佢坐底無耐侍應就拎左兩碗湯俾我同友人因為唔係好記得今晚呢餐有咩食所以拎左部機上網睇下先發現原來呢個湯係例湯無寫係咩黎咁就靠自己試下啦用左個平時飲熱飲既杯有少少奇怪飲落發現有好濃郁既蘑菇味飲完之後唔係好夠喉,想叫佢俾多碗添跟住黎既就係多士細細件,一啖搞掂最下個件係番茄,唯一一件凍既我就鍾意中間 - 蛋黃醬個件連埋有少少暖既多士岩岩好當侍應見到我地食完多士之後就上另一碟菜不過由於位置比較狹窄既關係所以有少少混亂份量其實唔多不過食落就好滋味溫度不冷不熱意大利粉既軟度適中,食落有陣陣煙肉同磨菇香味呢個時候,我終於知道點解個意粉既份量係咁少因為個PIZZA係勁大真係唔講得笑我朋友見到佢已經嗌飽莫講話要食哂佢當然啦,PIZZA唔係淨係「大」先好既好味先係最重要先講個皮,好鬆脆、唔會話勁厚材料方面,有好多磨菇(今晚係磨菇大餐?!)雞柳好滑,再加上少量青椒,正!食到呢到,其實我同友人都已經飽到不得了之後侍應就問我地飲咩我就叫左杯凍咖啡,友人
雖然講緊都只不過係唯數不過一百蚊既一餐
是日餐湯 - 蘑菇湯
用左個平時飲熱飲既杯
有少少奇怪
飲落發現有好濃郁既蘑菇味
飲完之後唔係好夠喉,想叫佢俾多碗添

跟住黎既就係多士
米蘭焗多士
細細件,一啖搞掂
最下個件係番茄,唯一一件凍既
我就鍾意中間 - 蛋黃醬個件

煙肉磨菇蛋汁意大利粉
份量其實唔多
不過食落就好滋味
溫度不冷不熱
意大利粉既軟度適中,食落有陣陣煙肉同磨菇香味

呢個時候,我終於知道點解個意粉既份量係咁少
因為個PIZZA係勁大
燒烤汁雞栁薄餅
真係唔講得笑
我朋友見到佢已經嗌飽
莫講話要食哂佢
當然啦,PIZZA唔係淨係「大」先好既
好味先係最重要
先講個皮,好鬆脆、唔會話勁厚
材料方面,有好多磨菇(今晚係磨菇大餐?!)
雞柳好滑,再加上少量青椒,正!

食到呢到,其實我同友人都已經飽到不得了
之後侍應就問我地飲咩
我就叫左杯凍咖啡,友人就飲凍檸茶
與此同時,甜品都上枱
朱古力軟心蛋糕
切開同友人一人一半
唔多覺有咩軟心
食落去,真係蛋糕咁既款
甜左少少..........
兩杯餐飲不過不失啦

單計呢餐,其實都有足夠理由下次再黎
話哂唔多餐廳真係做到食物質素與相片一致
2011-07-22
二人意大利套餐Menu
是日餐湯 - 蘑菇湯
煙肉磨菇蛋汁意大利粉
燒烤汁雞栁薄餅
2011-09-16 24 瀏覽
試過An-Tico Enoteca Pizzeria 的正宗版tiramisu之後﹐決定放棄caffe habitu的櫻桃巧克力tiramisu杯而挑選oiyeeoiyee同阿丸都讚好的Focaccino~﹗來到的時候係tea time﹐店裡提供的cake set係五十蚊加ten﹐包左一件cake(都係cheesecake呀巧克力mousse cake呀蘋果批呀檸檬批呀等等)同一杯drinks(有熱巧克力提供喔~﹗)外帶狂的我又是外帶﹐店員服務極度差﹐慢慢地從三件Tiramisu($42)叉出中間正方形的一件落膠兜﹐面頭的巧克力碎片已經散落一地喇~﹗Tiramisu好大件,第一層蛋糕是薄薄較乾身的Angel fingers﹐只有一半浸左咖啡﹐第二層蛋糕就真係海綿蛋糕喇﹐今次是斟滿濃郁的咖啡﹐味道終於是不過甜而帶濃烈甘苦味﹐搭上最底層那真係有濃烈的酒味的酒振海綿蛋糕配出非常精彩的味道﹐那蛋糕層可是有Le Salon De The de Joel Robuchon的black forest cake面頭的酒斟櫻桃那麼嗆﹐而蛋糕又極度濕潤柔軟但唔會太濕的喔~﹗Mascarpone Chees
Mascarpone Cheese總共有三層﹐由上至下是一直厚下去的。
這cheese也是白色而不是黃色﹐質感也像An-Tico Enoteca Pizzeria的正宗版tiramisu。
第一層cheese面頭鋪上較碎同較厚的朱古力碎片﹐巧克力不是An-Tico Enoteca Pizzeria用的酒味巧克力﹐所以只提供香濃的巧克力味﹐整件tiramisu只有最底層蛋糕是酒味﹐卻十分給力~﹗
我個人比較喜歡吃酒味Tiramisu﹐這個我很喜歡呀﹐可以說是最喜歡的版本~﹗
而且﹐她們棄用容易令人嗆親的可可粉而完全用上朱古力碎片﹐不論口感還是user-friendly度都較令我滿意~﹗
雖然她們的服務係令人頭痛的﹐不過我的確好欣賞這裡一絲不苟的、精心製造的tiramisu~﹗
2011-09-04
30 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
  • tiramisu
2011-08-30 7 瀏覽
是日同埋親友同佢地既小朋友去Focaccino 食飯, 由於我地係book 左枱, 服務員本來安排左我地坐餐廳外面 (近商場通道)我對服務員表示會有兩個小朋友, 佢地就馬上再安排一下, 比我地坐入面既長枱!!因為有小朋友既關係, 我地好多野都要share 食, 仲有刀叉碟都要多幾隻, 同成日要換, 服務員態度好好, 一d 都無嫌煩, 亦無比面色我地睇, 值得一讚!!蕃茄嘉茜包呢個岩大人多d, 不過真係好厚又鬆軟, 配黑醋油, 好正!!肉桂嘉茜甜包 (小朋友好鐘意食)旁邊好脆口, 中間好鬆軟, 難怪小朋友都好鐘意食...白汁三文魚意粉 好creamy (小朋友好鐘意食)煙三文魚凱撒沙律 - 旁邊d 麵包脆脆小朋友好鐘意食, 個人覺得都ok, 不過又唔係一定要試囉!!大蝦意大利飯 - 其實我覺得麻麻地...無出面食果d 意大利飯咁香同黏!! 蝦都無咩味!!Tiramisu - 最好味, 真係有酒味, 而且唔會太濕, 又唔太乾身!!好岩大人食, 小朋友就唔適合囉!!apple crumble - 太過甜, 不過真係有好多蘋果肉同提子乾, 小朋友好鐘意食, 不過一件一個人食既話就太漏了!!心太
是日同埋親友同佢地既小朋友去Focaccino 食飯,
蕃茄嘉茜包
肉桂嘉茜甜包 (小朋友好鐘意食)
旁邊好脆口, 中間好鬆軟, 難怪小朋友都好鐘意食...
白汁三文魚意粉 好creamy (小朋友好鐘意食)
煙三文魚凱撒沙律 - 旁邊d 麵包脆脆小朋友好鐘意食,
個人覺得都ok, 不過又唔係一定要試囉!!
大蝦意大利飯 - 其實我覺得麻麻地...
無出面食果d 意大利飯咁香同黏!! 蝦都無咩味!!
好岩大人食, 小朋友就唔適合囉!!
小朋友好鐘意食, 不過一件一個人食既話就太漏了!!
心太軟 入面d 朱古力唔識漏, 一撻撻咁...
呢個要有待改善!!
2011-08-27
2011-07-30 6 瀏覽
和男友食afternoon tea set, 老老實實,份量少,三文治好乾,咖啡冇味,冇生果撻轉左做碎蛋puff,俾幾粒迷你面包就收百七蚊,好冇水準,好難食。我第一篇食評,真係忍唔住要講,仲衰過食茶餐廳!哩d係low tea,唔係high tea!!
2011-07-30
15 分鐘 (堂食)
2011-06-22 11 瀏覽
難得要到附近聽講座, 偷空出來當然想吃上一頓有質素的lunch啦!這次跟朋友選定了這裡, 因為覺得評語不錯, 而且地點比較方便!我們也點了set lunch, 叫了一客意粉, 一客嘉茜包! 洋蔥湯: 清清的, 有點黑胡椒的味道, 雖說不上十分好, 但是可以接受的! 白汁三文魚意粉: 好creamy呀! 而且意粉有點咬口, 不能算上十分al dente, 但軟硬尚算適中, 吃下去略有彈性又不會軟趴趴的喔! 白汁也做得出色, 味道調得剛好又不會覺得很膩, 配上我最愛的三文魚, perfect match! 蕃茄嘉茜包: 超級鬆軟呀!! 充滿蕃茄及香草味, so good!!! 對於我這個麵包迷來說, 當然給予他高評價吧! 最後的甜品: bread pudding: 不用多說, 一餐完美的終結!!! 很香甜, 布甸也夠軟滑, 蛋味濃郁, 十分易入口!!! 當然啦, 怕肥就不能多吃啦, 呵呵! 最後, 臨離開前, 多買了兩件不同口味的麵包回家去, 有肉桂提子及cheese and ham, 媽媽大人也大讚不錯呢! happy!!! 但說實在, 地點真的有點開揚, 人來人往是少不免的, 因為

洋蔥湯
白汁三文魚意粉
麵包布丁

但說實在, 地點真的有點開揚, 人來人往是少不免的, 因為始終是商場中心, 但我會因麵包再回來的, 哈哈!
肉桂提子
cheese and ham
洋蔥湯
白汁三文魚意粉
麵包布丁
肉桂提子
cheese and ham
2011-06-15 18 瀏覽
Use a coupon, $148 for dinner / 2 person The soup so so so SALTY , the pasta so small , but the taste is okaythe pizza not bad, so crispy but the deseert............... so disappointed. the texture so hard of the cake
The soup so so so SALTY ,
the pizza not bad, so crispy
2011-06-13
2011-06-02 5 瀏覽
每次行街經過美麗華, 都好想入黎試下, 但係咁耐都係未食過....琴晚....終於同男朋友黎到食啦!!我地8點去到, 仲有last 一張2人table 呢, 真好彩唔駛等位, 之後就開始有好多人o係門口等啦~我們叫左一個set dinner + 一個三色椒雞肉意粉, set dinner 好豐富啊!!!main course 有四款揀一, 我地要左意大利飯當然仲有磨姑湯, 嘉茜包(最重要的!!!), 甜品同埋茶啦!!真的不得不讚呢度既嘉茜包, 同我o係意大利食果d 真係一樣咁好味架, 雖然佢跟餐既係原味, 不過加d olive oil 之後就已經好fresh 啦,而個包面就硬硬地, 入面就好鬆軟, 食完好滿足啊~~輪到我個三色椒雞肉意粉啦, 雞肉好嫩, 個意粉既有蕃茄味, 又有忌廉汁,十分開胃呢, 而且份量都幾大下呢最期待係個甜品啊!!登登登登....係牛奶布丁啊!!!超香牛奶味, 又有少少焦糖甜甜地,勁like啊~~~好滿足呢~~
每次行街經過美麗華,
都好想入黎試下, 但係咁耐都係未食過....
琴晚....終於同男朋友黎到食啦!!

之後就開始有好多人o係門口等啦~

我們叫左一個set dinner + 一個三色椒雞肉意粉,
set dinner 好豐富啊!!!
main course 有四款揀一, 我地要左意大利飯

雖然佢跟餐既係原味,
不過加d olive oil 之後就已經好fresh 啦,
而個包面就硬硬地, 入面就好鬆軟,
食完好滿足啊~~
最愛的嘉茜包
輪到我個三色椒雞肉意粉啦,
雞肉好嫩,
個意粉既有蕃茄味, 又有忌廉汁,
十分開胃呢, 而且份量都幾大下呢
三色椒雞肉意粉
最期待係個甜品啊!!
登登登登....係牛奶布丁啊!!!
超香牛奶味, 又有少少焦糖甜甜地,
勁like啊~~~

好滿足呢~~
最愛的嘉茜包
三色椒雞肉意粉
  • 牛奶布丁
  • 嘉茜包
2011-04-22 133 瀏覽
應付完沉重的工作後,終可迎接一連四天的公眾假期,沒太多準備下,和女友去了美麗華商場內的 Focaccino。Focaccino 位於商場一樓,近諾士佛臺出口的角落,地方跟旁邊的 Starbuck 差不多,人多的話,環境的確有點嘈吵。我們沒有選擇附送紅/白酒的 dinner set,只簡單點了白酒蜆肉意粉及特級海鮮寬條麵配新鮮番茄汁。店員先送上自家製的嘉茜包,包拿上手不太熱,幸其質地鬆軟,伴以橄欖油和黑醋,味道也不錯。約十五分鐘後,兩碟意粉便同時上檯,白酒蜆肉意粉賣相簡單,蜆的數量不少,但入口有沙,意粉也不是 al dente 的質感,軟淋淋沒精打采的,有種非常寡的感覺。至於特級海鮮寬條麵配新鮮番茄汁,據知「特級海鮮」包括了虎蝦、海蝦、魷魚及石班塊,聽落真係誇啦啦,但事實虎蝦/海蝦只是雪藏貨色,一點也不爽甜,而魷魚及石班塊皆被切成細碎,份量少之有少,食味亦是「有限公司」,以近百的價錢換來這所謂的「特」級海鮮,真係食到眼都「突」。寬條麵跟意粉一樣,沒生命的撻在碟上,即使伴上番茄汁也亳不醒胃,吃得人很乾很悶!本來還想試試咖啡和心太軟,但意粉的水準嚇怕了我們,下次想吃意粉,還是去附近的 Ini

本來還想試試咖啡和心太軟,但意粉的水準嚇怕了我們,下次想吃意粉,還是去附近的 Initial cafe 或尖咀 Crema 好了!
2011-04-21
2011-03-20 10 瀏覽
Smoothies- it is not smoothies! It taste like milkshake! McDonald's one is even better ! Fruitpunch - yuckMarsala veal linguine- 牛肉好so, 不是marsala sauce! Chicken penne - 雪雞味!
2011-03-20
2011-03-15 11 瀏覽
我鍾意食意粉, 男友上openrice搵睇落似一般café, 試下啦叫左set dinner有餐湯, 嘉茜飽, 煙三文魚意大利飯/炒帶子意粉甜品及餐飲餐湯同茶餐廳唔同, 有D煙肉碎, 都OK嘉茜飽焗完好脆煙三文魚意大利飯D飯太硬, 食唔慣炒帶子意粉D意粉太硬太油男友鍾意個甜品, 係布甸光顧一次就夠
我鍾意食意粉, 男友上openrice搵

睇落似一般café, 試下啦
叫左set dinner

有餐湯, 嘉茜飽, 煙三文魚意大利飯/炒帶子意粉
甜品及餐飲
餐湯同茶餐廳唔同, 有D煙肉碎, 都OK
嘉茜飽焗完好脆
煙三文魚意大利飯D飯太硬, 食唔慣
炒帶子意粉D意粉太硬太油
男友鍾意個甜品, 係布甸

光顧一次就夠
2011-03-12
嘉茜飽
布甸
2010-11-24 19 瀏覽
叫左:蕃茄嘉茜包 - 估唔到佢d 意式麵包 (意大利嘉茜包) 咁好食, 麵包厚又香軟。洋蔥湯 (跟原味意式麵包) - 洋蔥味極濃, 另有蕃茄同煙肉醉。辣蕃茄汁長通粉 - 不過不失, 汁微辣。茄汁雞肉意粉 - 都係不過不失, 唔算驚喜, 但係又唔係失望個隻。心太軟 - 朱古力醬汁都算幾多, 蛋糕亦軟, 唔錯!兩個人 $238, OK wor, 會再黎。
叫左:
辣蕃茄汁長通粉 - 不過不失, 汁微辣。
心太軟 - 朱古力醬汁都算幾多, 蛋糕亦軟, 唔錯!
兩個人 $238, OK wor, 會再黎。
2010-11-20
2K
2010-09-06 20 瀏覽
5-9-2010本來只想去 Cafe Peace (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2025095) 飲杯嘢, 上到去佢又被包了場, The One 的 1882 又未開, 兜兜轉轉近近哋結果嚟了呢間「開 hea hea」的所謂意大利咖啡店. 2 人叫了一人一杯飲品, 加一份甜品 share 食.見 menu 上無熱 caffe latte, 叫了 latte macciato: 飲慣自己倒 espresso shot 的 latte macchiato (例如呢 d: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1892551), 呢度卻「隊」了一杯望落似 cappuccino 多 d, 賣相又「生 rash」一樣的唔知乜鬼俾我... 唔落糖 (話時話, 呢杯 latte macchiato 佢俾了兩包糖我...) 就咁飲, 咖啡味好淡, 奶味卻竟然帶點「羶」 面層奶泡太多, 質地未算「洗潔精」, 但實在
5-9-2010

面層奶泡太多, 質地未算「洗潔精」, 但實在又鬆又 watery, 仲騎呢地沾上左一撻右一撻的朱古力粉, 唯有自行挑開. 認真唔掂的一杯 latte macchiato, 大家千祈唔好試.

朋友飲 iced chocolate, 賣相滑溜又好似幾濃, 但飲落竟然完全唔甜, 無朱古力味又無奶味, 感覺如茶記「凍朱走甜」, 點呀!?

甜品係好耐無食的 chocolate lava cake... 蛋糕焗得熱辣辣帶脆身, 拮落去就有唔少朱古力漿流出, 夠晒軟心的; 食落朱古力味尚算香濃, 不過甜度幾高, 朱古力漿又實在杰得滯, 食到黐住喉嚨
唔差的一客 chocolate lava cake, 不過心太軟其實又好難會難食, 呢度的試過就算了.

每人放低約 $55, 雖然未至於想講粗口, 但實在唔滿意, 唔會再來了.
latte macchiato 賣相「生 rash」一樣
奶泡又鬆又太多
茶記「凍朱走甜」
可幸 chocolate lava cake 正正常常
雖然 chocolate sauce 杰撻撻...
2010-09-05
$55 (其他)