2024-10-29 879 瀏覽
Foodhall by Moon Thai觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖⭐️餐廳食物高質,性價比很高!仲有得飲cocktail,好適合一班朋友聚會☺️💃🏼餐廳上菜速度好快,效率滿分!味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️招牌和牛船麵 $118100頭有食到大大片和牛!牛肉質地順滑,隔離嘅炸豬皮提供到換換口味嘅功能!☄️瑪莎曼咖喱雞肉 $148 煎薄餅 $25有食到好香的八角味,唔會好辣,除左雞肉,仲有薯仔食(煮到入曬味&淋曬就好好味!)咖喱可以加配白飯/薄餅食用~☄️烤香茅豬頸肉 $48份量好多!豬頸肉啲邊邊位燒到☀️香蕉朱古力煎餅 $58熱辣辣咁食最好食,外脆內軟!加左朱古力醬同煉奶冇得輸!☄️泰式髒髒奶茶 $38著重茶味嘅泰式奶茶❤️口感食物嘅牛奶可以中和奶茶中少少澀澀味,我很喜歡!☄️Purple Swan $62(happy hour)✅Happy Hour 時段(3-8pm),任何酒精消費,各項烤物額外享有八折~
Foodhall by Moon Thai

☄️烤香茅豬頸肉 $48
份量好多!豬頸肉啲邊邊位燒到
香蕉朱古力煎餅

☀️香蕉朱古力煎餅 $58
熱辣辣咁食最好食,外脆內軟!加左朱古力醬同煉奶冇得輸!

☄️泰式髒髒奶茶 $38
☄️Purple Swan $62(happy hour)

招牌和牛船麵
瑪莎曼咖喱雞肉
香蕉朱古力煎餅
2024-09-29 2189 瀏覽
Moon Thai 已經連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介,之前喺上環時已經好想幫襯,好彩佢哋最近載譽回歸觀塘,佢哋嘅泰廚團隊曾為泰皇御廚,一直為食客提供正宗皇室泰國菜式,今次一於嚟充滿新型食店概念嘅Foodhall by Moon Thai 感受吓佢哋大推嘅皇室御廚級 X Fusion 創意料理😋海南雞飯 $128🐔海南雞飯有齊唔同部位,雞肉嫩滑,飯粒飽滿,充滿濃郁嘅雞油香,而且份量好大碟😍泰式豬肉丸串 $48估唔到有4大串🍡,每粒豬肉丸都超大粒,口感彈牙,泰式醬汁味道超級惹味,我哋食完一串又一串😅沙嗲羊肉串燒 $58羊肉又係有4大串🍡,烤得恰到好處,沙嗲味香噴噴,一啲都唔會羶。烤香茅豬頸肉 $48好大碟,香茅嘅獨特香味配香脆嘅豬頸肉,簡直一流🤤薯條 $38口痕想食薯條🍟,金黃香脆,份量十足。芒果糯米飯 $88🥭芒果清甜,糯米軟糯,色彩繽紛好靚😍飲品方面,我哋叫咗Thai Tea Martini 同 Honey Apple Cocktail🍸,各$62,前者勁香濃,好好飲仲好有特色,依度真係啱曬同朋友放工嚟Happy Hour一齊歎。用親民價錢就可以享受高質素嘅泰國菜,仲要不論早、午、

海南雞飯 $128

泰式豬肉丸串 $48

沙嗲羊肉串燒 $58

烤香茅豬頸肉 $48
好大碟,香茅嘅獨特香味配香脆嘅豬頸肉,簡直一流🤤

薯條 $38
口痕想食薯條🍟,金黃香脆,份量十足。

芒果糯米飯 $88
🥭芒果清甜,糯米軟糯,色彩繽紛好靚😍

飲品方面,我哋叫咗Thai Tea Martini 同 Honey Apple Cocktail🍸,各$62,前者勁香濃,好好飲仲好有特色,依度真係啱曬同朋友放工嚟Happy Hour一齊歎。用親民價錢就可以享受高質素嘅泰國菜,仲要不論早、午、晚時段,大家都快啲嚟呢度打卡兼chill吓啦,包你滿意!

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺

Foodhall by Moon Thai
📍牛頭角港鐵站B5出口4分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #Thai #泰國菜 #海南雞飯 #豬頸肉 #芒果糯米飯#串燒 #NgauTauKok #牛頭角 #FoodhallbyMoonThai
2024-09-24
2024-09-29 2166 瀏覽
話說老公之前睇介紹知道觀塘海濱公園附近開左間有特色米芝蓮港澳版推介嘅泰式fusion餐廳,咁就趁三口子去海濱公園玩之前食個豐富嘅午餐先。餐廳空間感十足,所以整體上好寬敞而且仲好舒適,好啱一家大細嚟齊齊食。以午餐嚟講都好多元化,想食咩種類都得。先嚟兩杯飲品,我泰式髒髒奶茶都真係有驚喜,茶味濃得嚟帶點甜,而且仲好香滑添。大少就嚟一杯 青檸梳打,佢話解渴No 1。 嚟食泰國嘢又點可以少得碗冬陰功,依碗完全係我杯茶,大大碗得嚟入邊嘅料都好多,有大蝦、大量嘅菇菌..等,而佢個味道酸酸辣,飲完即刻開胃晒。而飲完一啲口渴感都冇,應該就係冇加味道嘅代表。先嚟一個 泰式豬肉漢堡漢堡,先讚一下服務員嘅細心,主動提意我地將個汁另上,咁就唔怕微辣嘅醬料令到小朋友食唔到。漢堡皮好軟熟,而佢個肉好大舊厚得嚟食落仲好Juicy,再加埋蕃茄、生菜、紫洋蔥一齊食味,滿足視覺之餘更加滿足味覺。另外,配上一個焗薯取代炸薯條,感覺就更加健康。再嚟一個大少讚不絕口嘅 牛肉船湯金邊粉,牛肉同啲配菜都好足料,而佢個牛肉味好香濃,而肉質軟腍,最重要係個湯底濃郁夠味得嚟食完唔會覺得口乾。來嚟一個 蟹肉炒飯,估唔到佢個份量係咁多,完全係

以午餐嚟講都好多元化,想食咩種類都得。

來嚟一個 蟹肉炒飯,估唔到佢個份量係咁多,完全係夠兩個人食,而且佢個炒飯唔會好油膩,而且炒得粒粒分明,加埋個蟹肉一齊食,啖飯即刻提升晒。
午餐
  • 冬陰功
  • 牛肉船湯金邊粉
呢間位於牛頭角嘅泰國餐廳,喺牛頭角地鐵站行過去幾分鐘就到,地點方便。附近都係工商廈,如果喺附近返工就更加啱晒!餐廳結合北歐Cafe現代感嘅裝修,餐廳面積好大樓底高,坐得好舒服🥰 日頭嚟飲杯咖啡,或者叫埋同事過嚟飲酒chill吓都係唔錯嘅選擇。🍻歡樂時光無限暢飲 $198/2hrs(15:00-20:00供應)💭佢哋嘅菜式有部份係正宗泰國菜,亦有西泰fusion菜式,泰式all day Breakfast都係第一次見😍 有時間可以嚟食個tea~價錢唔算貴,性價比都偏高🥰🐷烤香茅豬頸肉 $48▫️豬頸肉燒得好香,肉質爽嫩夠油脂。佢哋嘅秘製醬汁同平時泰國餐廳唔同,好惹味。🍢沙嗲豬肉串燒 $48▫️一客四串,燒得夠香!🍜牛肉船麵 $88▫️本身我想叫和牛船麵(招牌和牛船麵只售$118)不過埋單先知原來落錯咗單😂 普通牛肉船麵都唔錯,牛肉夠軟熟,而且佢嘅湯底真係好正宗泰國食到船麵嘅味道🥰🐓海南雞飯 $126▫️海南雞超級嫩滑!而且有比雞髀位同埋雞翼😍加晒分! 🧋泰式髒髒奶茶 $38▫️估唔到咁好飲,茶味夠香濃,而且唔會好甜💜🍹薑柚梳打 $48▫️薑味同埋柚子味都重,唔錯🥰本身仲想叫芒果糯米飯,但係實在太飽🤣

🍻歡樂時光無限暢飲 $198/2hrs
(15:00-20:00供應)

🐷烤香茅豬頸肉 $48

🍢沙嗲豬肉串燒 $48
▫️一客四串,燒得夠香!

牛肉船麵

🍜牛肉船麵 $88

🐓海南雞飯 $126
▫️海南雞超級嫩滑!而且有比雞髀位同埋雞翼😍加晒分!

🧋泰式髒髒奶茶 $38
▫️估唔到咁好飲,茶味夠香濃,而且唔會好甜💜

🍹薑柚梳打 $48
▫️薑味同埋柚子味都重,唔錯🥰

本身仲想叫芒果糯米飯,但係實在太飽🤣
下次再試!

💵2個人食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均約HKD$200
2024-06-28
牛肉船麵
2024-07-10 4688 瀏覽
位於觀塘道348號宏利廣場一樓101號舖的Foodhall by Moon Thai,主打泰國菜。如果坐地鐵前往,牛頭角站B5出囗步行約五分鐘,即可到達。餐廳環境寬闊,感覺摩登時尚。而且,與鄰桌距離充足,私隱度頗足夠。筆者可以和朋友一邊吃晚飯,一邊暢快地談天。餐牌頗為貼心,含有堅果成份的菜式都會特別標明。素食菜式也會標明,素食人士可參考一下。餐廳採用傳統點餐方式,向職員下單後約十分鐘,熱騰騰的食物便陸續上桌了。。📌Thai All Day Breakfast - $128泰式全日早餐With Thai Congee, Satay Chicken, Bacon, Mushroom, Eggs, Sourdough 泰式粥、沙嗲雞串、培根、雜菌、炒蛋、酸種包這款泰式全日早餐頗為少有,主要有六款食材,頗為豐富。筆者最愛吃口感綿密的泰式雞粥。酸種包可塗上少許牛油果醬,味道更為豐富可口。。📌Pad Thai with Prawns - $128蝦炒金邊粉朋友則點了一客炒金邊粉,即點即炒,頗有鑊氣,而且賣相也頗為誘人可口。金邊粉旁邊有半粒小青檸和花生碎,可按需要添加。筆者愛加二至三滴青檸汁(令菜式

泰式全日早餐
泰式粥、沙嗲雞串、培根、雜菌、炒蛋、酸種包

這款泰式全日早餐頗為少有,主要有六款食材,頗為豐富。

📌Pad Thai with Prawns - $128
蝦炒金邊粉

朋友則點了一客炒金邊粉,即點即炒,頗有鑊氣,而且賣相也頗為誘人可口。金邊粉旁邊有半粒小青檸和花生碎,可按需要添加。筆者愛加二至三滴青檸汁(令菜式感覺更青新)和一小撮花生碎(豐富菜式的口感),攪拌均勻再享用。

金邊粉不會炒得過濕,條條分明,頗有鑊氣。蝦仁爽口又彈牙,朋友則覺得,蝦仁數量再多一點,感覺會更加滿足豐盛。

📌Grilled Chicken Skewers - $48
沙嗲雞肉串燒 (含堅果類食材)

一份雞肉串燒適合二至三人享用,雞肉肉質頗為飽滿,外面烤得金黃色,裡面仍能保持嫩口Juicy。旁邊更有沙嗲醬,加少許在串燒上,能令串燒增添沙嗲和花生的香氣和味道。

📌Coconut Sago Pudding - $58
椰汁西米糕 (素食)

最後,點了一客四件甜品作結。今次筆者和朋友共二人來到,每人吃兩件椰汁西米糕,感覺剛剛好。

椰汁味道出眾而濃厚,底下更有西米和香甜的粟米粒。

📌Ginger Grapefruit Soda - $48
薑柚梳打 (左)
Ginger Juice, Grapefruit Juice, Soda Water

📌Rosemary Lemonade - $48
迷迭香檸檬梳打 (右)
Homemade Rosemary Syrup, Lemon Juice, Soda Water

兩杯飲品都是有氣梳打,炎炎夏日享用,頗為解渴消暑。筆者更加喜愛薑柚梳打,薑和柚子的味道完美地融合,比例恰當,不會失衡。

朋友的迷迭香檸檬梳打則相對清新怡人,仿如走進迷迭香園內漫步。

2024-03-28
  • 沙嗲雞肉串燒
  • 蝦炒金邊粉
3天前 0 瀏覽
今次我經過牛頭角, 發現咗距離地鐵站好近有一間好大嘅泰式餐廳, 好似有成五千呎咁大, 環境裝修得好靚, 安排咗我同媽媽坐一個落地窗口位, 慢慢食傾偈一流!我嗌咗兩個Burger & Brunch 餐, 同埋兩杯泰茶🐑 泰式全日早餐 $128Thai All Day Breakfast佢同西式嗰種全日早餐所包含嘅嘢係唔同嘅, 佢有一大碗軟綿綿嘅粥, 上面有類似油炸鬼的粒粒, 裏面就有啲肉碎, 食落去口感豐富;有燒得剛剛好嘅豬肉串; 煎到燶邊嘅太陽蛋加煮得好好食嘅菇粒;毫不吝嗇嘅牛油果醬, 搽落去佢嘅脆脆麵包, 吃落去好夾!🐑 冬陰功蝦扁意粉 $ 128Spicy Tom Yum Pasta with Shrimp雖然個餐牌寫住有兩隻辣椒仔, 但係佢食落去唔會話好辣, 個味道調得剛剛好, 適合香港人嘅口味, 裡面好多隻鮮蝦, d 蝦又大又新鮮, 爽口彈牙!🐑 熱泰式奶茶 $128Thai Tea Latte佢上面有個奶泡打出嚟嘅心型拉花圖案, 一見到靚嘅野心情都特別好,茶味再濃厚嘅奶味配搭得剛剛好😊🐑 凍泰式髒髒奶茶 $38Ice Thai Tea Dirty佢呢一個凍奶茶並唔係加冰, 係

🐑 泰式全日早餐 $128
Thai All Day Breakfast

🐑 冬陰功蝦扁意粉 $ 128

🐑 熱泰式奶茶 $128

🐑 凍泰式髒髒奶茶 $38
Ice Thai Tea Dirty
佢呢一個凍奶茶並唔係加冰, 係成個茶本身就係凍嘅, 所以佢嗰個奶茶味係非常之出, 飲落去同平日港式嘅奶茶味都係唔同👍

5天前
2024-11-16 0 瀏覽
原來牛頭角地鐵站附近有一間隱世勁闊落勁relax嘅泰國菜,餐廳主色橙色令我諗起泰國奶茶,又幾貼題喎!估唔到裡面咁大,至少5000尺,樓底又高,好適合Hea一個下午。佢個泰式Menu好抵死,竟然有泰式All day Breakfast、泰式Benedict,但係我都係想食返正宗泰國菜,所以叫咗泰式船麵同蟹肉炒飯。和牛船麵,兩塊大大塊和牛勁足料,性價比好高。蟹肉炒飯就有待進步,可以炒得再有鑊氣同惹味少少。可以hea 足半日嘅價錢竟然非常之合理, lunch set都係大概$100包埋嘢飲。忍唔住食埋甜品,叫埋個泰式香蕉煎餅,唔止餡多,超邪惡朱古力煉奶漿,勁滿足。咖啡估你唔到咁有驚喜,究竟泰式latte同泰式Dirty同普通有咩分別?就係茶味更加香,口感更加嫩滑,最重要係唔太甜。呢間泰國餐廳仲有好多打卡位,我玩左好耐先走🥰

2024-11-15 0 瀏覽
平時食泰國嘢,第一時間諗起九龍城。今次試吓牛頭角嘅泰國嘢,約埋張姨一齊去。🤟🏻🤟🏻裝修都幾靚,地方好大,而且地理位置好方便,喺牛頭角出口, 5分鐘路程,宏利果到上一樓就係啦。我以為商廈下面夜晚冇乜人,點知全場爆滿,入到去仲勁有鑊氣,廚師一路炒緊通菜。你可以見到佢爆炒緊。😂😂😂我哋叫咗幾樣嘢試吓,嗌咗個和牛船麵,冇諗過份量咁多,都有成六塊和牛,而且佢上嚟嘅時候唔算好熟,係用船麵嘅湯去浸熟佢,連對牛肉好有要求嘅張姨都大贊好味🤤炭燒豬頸肉,佢好有誠意,睇得出係自己自家製嘅。而且唔會燒到好燶好乾,仲保持肉汁鮮嫩。🫶🏻🫶🏻馬拉盞通菜,就係睇住廚師喺入邊炒,全程都可以望住,超有鑊氣。咖喱配煎餅餅,呢個咖喱甜甜地,雞肉好多舊,我哋最後食唔晒打包😂整體嚟講,性價比都好高,而且味道好正宗,仲要連續五年獲得米芝蓮港澳版推薦泰菜😍😍有機會可以嚟試吓!!

• 烤香茅豬頸肉
  • 招牌和牛船麵
2024-11-14 24 瀏覽
朋友係要見嘅,朋友喺牛頭角收工,想食串燒吹下水,上openrice 見到呢間餐廳好似幾闊落,坐得幾舒服咁,就決定試下呢間。好彩都算早,唔洗等位就可以入座,之後都幾爆。餐廳職員超足夠,呢點我幾鐘意。試過去過d 餐廳人手不足,餐廳又大,坐得入d 都冇人理😔同朋友一致決定想食小食為主,唔想食太多主食,所以只係叫左一個金邊粉。🍤蝦炒金邊粉$128份量好足,唔會油膩。配埋青檸汁同花生碎,提升口感。呢個炒粉唔辣,啱晒我朋友食。但食開辣既我,又想加d 🌶味,搵職員諗住叫佢比🌶椒醬,點知黎左個🌶味盤,有3款唔同既泰式🌶汁,我試左一款撈落金邊粉度,覺得好配合,酸酸🌶🌶咁,仲好食左😋😋🍢沙嗲雞肉串燒$48雞肉好香口,加埋醬汁好正。🍢沙嗲羊肉串燒$48一份串燒有4串,唔係特別好羊肉,又唔係拒抗,就試下佢,羊肉唔臊,唔食羊既人都可能食得到。🥓烤香茅豬頸肉$48好大碟,豬頸肉配合醬汁,好好食,必清碟既菜式😋😋🍳泰式魚餅$52一碟4件,口感幾特別,食得出魚肉同配料,配合特色醬汁,唔錯😋🥗馬拉盞炒通菜$88食左咁多肉,要食番d 菜平衡番。通菜好夠鑊氣🔥最後上枱,必需趁熱食😋😋😋🥤泰式奶茶$40🥤青檸梳打$48

好彩都算早,唔洗等位就可以入座,之後都幾爆。

🍤蝦炒金邊粉$128

🌶調味

🍢沙嗲雞肉串燒$48
沙嗲雞肉串燒

雞肉好香口,加埋醬汁好正。

🍢沙嗲羊肉串燒$48
沙嗲羊肉串燒

🥓烤香茅豬頸肉$48
烤香茅豬頸肉

好大碟,豬頸肉配合醬汁,好好食,必清碟既菜式😋😋

🍳泰式魚餅$52

沙嗲雞肉串燒
馬拉盞炒通菜
泰式奶茶
2024-11-11 0 瀏覽
今日同約咗朋友食飯我哋揀咗泰國餐廳 Foodhall by Moonthai 連續五年獲得米芝蓮港澳版推介泰王禦廚的泰廚團隊牛頭角地鐵站五分鐘直到十分方便地方空間感十足,樓底高裝修時尚摩登座位寬敞,坐得舒服 1.泰式豬肉丸串燒得非常出色火喉控制得啱啱好好惹味 2.蝦炒金邊粉 鑊氣十足,而且隻隻蝦都大大隻夠彈牙金邊粉條條分明 3.香辣肉碎煎蛋飯 份量夠大 ,米飯粒粒分明辣度係小辣 最適合我哋呢啲食唔到太辣嘅人 4.迷迭香檸檬梳打清爽,十分解渴 5.泰式奶茶濃郁奶茶香入口順滑彷如置身於泰國 6. 班蘭椰汁千層糕賣相出色千層糕層次分明煙韌 ,濃濃嘅椰汁味
今日同約咗朋友食飯
我哋揀咗泰國餐廳 Foodhall by Moonthai
連續五年獲得米芝蓮港澳版推介
泰王禦廚的泰廚團隊
牛頭角地鐵站五分鐘直到
十分方便
地方空間感十足,樓底高
裝修時尚摩登
座位寬敞,坐得舒服

1.泰式豬肉丸串
燒得非常出色
火喉控制得啱啱好
好惹味

2.蝦炒金邊粉
鑊氣十足,而且隻隻蝦都大大隻
夠彈牙
金邊粉條條分明

3.香辣肉碎煎蛋飯
份量夠大 ,米飯粒粒分明
辣度係小辣

彷如置身於泰國

6. 班蘭椰汁千層糕
賣相出色
千層糕層次分明
煙韌 ,濃濃嘅椰汁味
2024-11-09 0 瀏覽
經過附近,知道有間米芝蓮評級嘅泰菜,當然要試試。價錢方面,船麵同Pad Thai 都大概係hkd120,小食豬頸肉就更抵只係HKD48,一般晚餐合理嘅價錢,但質素就屬中上。餐廳環境開揚,地方好大,有好多窗邊位,如果晏就嚟食tea,應該都幾chill服務亦幾好,staff 會主動提供餐具俾客人share 食物,水亦不時refill招牌和牛船麵: 湯底極濃,好香,有陣陣牛嘅甜味。如果齋飲湯會過鹹,連麵一齊食就岩岩好。牛肉鮮嫩,份量好足。側邊嘅炸豬皮亦係加分位,正🤤蝦炒金邊粉: 蝦爽口彈牙,粉炒得乾身,羅望子甜甜酸酸嘅味好開胃,連埋花生碎一齊食,非常香。👍🏻燒豬頸肉: 豬頸肉燒得好好,有脆邊位,肥肉部分亦有油香,無燒得過乾,入口juicy.醬汁亦調得好好,唔辣但好香,點埋佢令到個豬頸肉有提昇。🥰泰式奶茶: 茶膽好香,亦無一般過甜問題,比較適合香港人口味,不過HKD40 杯,有d 貴。
經過附近,知道有間米芝蓮評級嘅泰菜,當然要試試。

• 蝦炒金邊粉
2024-11-08 223 瀏覽
平日夜晚聚會,推薦這間環境大空間感十足,同隔離位吾會好近👍🏻 大廈亦提供免費wifi(只需向職員查詢) ~ 咁就可以享受晚市任坐任用wifi食物方面覺得都合胃口😁招牌和牛船麪 $108牛肉淋身,份量都約有8片牛肉,麵質是金邊粉,同個湯底好夾並且吾會好重香料味,所以覺得都有8分!😆蝦炒金邊粉 $128麵質係金邊粉!真係覺得調味適中,不過覺得蝦可以再多啲😛飲品嗌左佢個招牌 -髒髒奶茶打卡一流😀,味道正常

食物方面覺得都合胃口

😁招牌和牛船麪 $108
招牌和牛船麪

😆蝦炒金邊粉 $128
麵質係金邊粉!真係覺得調味適中,不過覺得蝦可以再多啲😛

飲品嗌左佢個招牌 -髒髒奶茶
打卡一流😀,味道正常
髒髒奶茶

2024-11-07
招牌和牛船麪
髒髒奶茶
2024-11-07 202 瀏覽
呢間餐廳之前TVB都有講過。佢喺Pure 對面,之前我做pure嘅時候已經見過呢間餐廳。都覺得佢超大間,超舒服。我見到間餐廳呢做緊長者優惠,對長者好貼心❤️💕我們就叫咗-和牛冬陰功金邊粉和牛細膩肉質和泰國經典冬陰功湯的酸辣風味,金邊粉則吸收了湯汁的精華。-海南雞飯根據廚師講係用咗雞油香茅芫荽香料整成,我朋友都話超級好味道。而且今次雞🐤🐣整得好滑溜。海南雞飯冇得輸。沙嗲羊肉串燒和沙嗲牛肉串燒椰汁西米糕係清甜甜品今次餐廳服務非常之好,侍應會不斷提供餐飲嘅資訊俾我哋。亦都會問我哋好唔好食。好warm嘅感覺☺️。This restaurant was featured on TVB before. It's located across from Pure, and I noticed it when I was working at Pure. I found it really spacious and comfortable. I also saw that the restaurant is offering discounts for seniors, which is very tho
呢間餐廳之前TVB都有講過。
我們就叫咗
-和牛冬陰功金邊粉

沙嗲羊肉串燒和沙嗲牛肉串燒
椰汁西米糕係清甜甜品

This restaurant was featured on TVB before. It's located across from Pure, and I noticed it when I was working at Pure. I found it really spacious and comfortable. I also saw that the restaurant is offering discounts for seniors, which is very thoughtful ❤️💕.

We ordered:
- Wagyu Tom Yum Gold Noodles:
The wagyu has a delicate texture, and the classic Thai Tom Yum soup has a sour and spicy flavor, while the gold noodles absorb the essence of the soup.
-Hainanese Chicken Rice:
According to the chef, it's made with chicken oil, lemongrass, and cilantro spices. My friend said it tasted amazing, and this time the chicken was super tender. The Hainanese chicken rice is definitely a winner.

We also had Satay Lamb Skewers and Satay Beef Skewers For dessert, we enjoyed Coconut Sago Pudding which was sweet and refreshing.

This time, the service at the restaurant was excellent. The staff continuously provided us with information about the dishes and asked if we enjoyed the food. It felt very warm and welcoming ☺️.

那天陪媽咪去拿換新的身分證,午飯就來這家收藏了一個月的泰國餐廳吃。當時用餐大概下午一點左右,店鋪客流量還是很大,感覺大部分人應該都是在附近上班的,順便來用午餐。 餐廳設計很漂亮,夠開闊、廚師也多,用餐氛圍雖然和想像中有出入,但像自助餐一樣可以自己點餐拿餐也挺有意思。 午市有套餐,價格不算貴。我們點了四個菜。豬頸肉炒飯💰72和打拋豬飯💰68—套餐有配免費飲品,但是我覺得水果茶不好喝,和simply life的自製水果茶味道類似,糖漿味、一個馬拉盞炒通菜💰38和沙爹羊肉串💰58。 最好吃也唯一推薦的就是豬頸肉炒飯,有鍋氣。打拋豬飯和炒通菜只是正常水平、沙爹羊肉串不要點‼️一串裡面有一兩塊是質地類似豬大腸的“爽肉”,咬不动。
2024-10-23 350 瀏覽
連續返11年THAI SELECT認證,多年米芝蓮🌟推薦全泰籍前御廚的團隊,用料講究,出品有保證,性價比極高!食物篇烤香茅豬頸肉🐷$48.0Grilled Pork Neck爽脆彈牙,帶微微脂香,泰式酸辣汁降油解膩!雞肉冬陰金邊粉🍜Chicken TomYum Noodles$78.0酸辣的冬陰功湯底中,竟帶有肉的鮮甜味!這鮮甜從未在其他餐廳的冬陰功湯底喝到過!果然用心熬製蝦炒金邊粉🍝Pad Thai$128.0蝦仁🍤彈牙回甘,令我一度以為是新鮮蝦!炒金邊粉汁底清甜不會重味,口味合家歡最重要是吃完不會口乾!芒果糯米飯🥭Mango Sticky Rice$88.0看着師傅現切芒果,就知道他們對食材的鮮度有要求!糯米飯帶着烤烘過的芝麻,更具層次感泰茶湯力🍵Thai Tea Tonic$48.0濃郁的泰式紅茶跟湯力融合度極高,這茶底的香濃令人想起在泰國🇹🇭的皇室👑high tea 🍵 ,質素意外地高薑柚梳打🫚Ginger Grapefruit Soda$48.0完全不加一滴糖水,薑汁濃肉,薑片爽脆無渣㕣辛辣🌶️,太正!————————-全開放式廚房,對衛生的信心極高呢!Foodhall by

連續返11年THAI SELECT認證,多年米芝蓮🌟推薦

全泰籍前御廚的團隊,用料講究,出品有保證,性價比極高!

食物篇

烤香茅豬頸肉🐷
Grilled Pork Neck

爽脆彈牙,帶微微脂香,泰式酸辣汁降油解膩!

雞肉冬陰金邊粉🍜
Chicken TomYum Noodles
$78.0

酸辣的冬陰功湯底中,竟帶有肉的鮮甜味!
這鮮甜從未在其他餐廳的冬陰功湯底喝到過!
果然用心熬製

蝦炒金邊粉🍝
Pad Thai
$128.0

蝦仁🍤彈牙回甘,令我一度以為是新鮮蝦!
炒金邊粉汁底清甜不會重味,口味合家歡

最重要是吃完不會口乾!

芒果糯米飯🥭
Mango Sticky Rice
$88.0

看着師傅現切芒果,就知道他們對食材的鮮度有要求!

糯米飯帶着烤烘過的芝麻,更具層次感

泰茶湯力🍵
Thai Tea Tonic

薑柚梳打🫚
Ginger Grapefruit Soda
$48.0

完全不加一滴糖水,薑汁濃肉,薑片爽脆無渣㕣辛辣🌶️,太正!

————————-

全開放式廚房,對衛生的信心極高呢!

Foodhall by Moon Thai (觀塘)