2025-08-11
星期日午後,四個人喺堅尼地城行完一陣,揀咗堅尼地城厚和街嘅 For Single Café 坐低歎杯嘢。間 café 外觀低調,入面裝修走簡約風,木枱配白牆,有啲文青 feel,但唔會太造作 。🧃飲品方面:• Lemonade:用新鮮檸檬整,酸味自然,唔會太刺激,入口清爽,幾適合夏天飲。• Espresso tonic:呢杯幾有特色,咖啡同 tonic water 嘅味道融合得唔錯,入口先係氣泡感,之後滲出咖啡香,唔係好甜,但可能唔係每個人都接受到。• Dirty:即係 espresso 加凍奶,層次分明,奶香夠但唔會搶晒咖啡味,飲落順口,係穩陣之選。🥧甜品方面:• 蘋果批配雪糕:即叫即整,要等20分鐘左右,店員有預先講明。批皮焗得好酥,唔會太厚,入面蘋果餡煮得啱啱好,有啲肉桂香但唔會太搶,甜度適中。配埋香草雪糕一齊食,冷熱交錯,口感豐富,食完有啲驚喜。👥服務同氣氛:• 原來每個人都要致少叫一杯飲品或一份餐,店員是后先解釋,但我覺得可以接受。📝總結:For Single Café 唔係打卡型 café,但食物有質素,飲品有創意,甜品有誠意。價錢中等,適合想搵個靜靜地嘆杯嘢、食件甜品嘅
🧃飲品方面:
🥧甜品方面:
👥服務同氣氛:
📝總結:
For Single Café 唔係打卡型 café,但食物有質素,飲品有創意,甜品有誠意。價錢中等,適合想搵個靜靜地嘆杯嘢、食件甜品嘅地方。
#堅尼地城咖啡店 #ForSingleCafe #港式食評 #咖啡控 #蘋果批好食 #香港Cafe推薦 #慢活生活 #文青角落 #即叫即整 #咖啡日常