餐廳:G-NET (大埔)地址:大埔運頭角里4號富景大廈地庫仲記得以前中學成日去蒲網吧打機🖥,成班同學一放學就去玩信長之野望、LOL、Heat project、彩虹冒險,一諗返舊陣時唔少回憶就返晒嚟🥹。今次行經大埔嗰頭,搵完牧師傾偈,咁啱要趕急咁搵部電腦做嘢,就去咗G-NET呢間網吧⌨️行到入去唔少人都喺度打緊機,喺網吧做正經嘢會唔會好奇怪🤣?不過唔理啦,重點喺見到入面有間24小時營業嘅餐廳——大肚腩,喺大埔區造就咗唔少區內人士,因為佢哋主打超平價高質美食,咖哩串串🍡、飯餐🍛、麻辣小食、自選湯麵🍜、三文治🥪、港式茶餐、台日美食,都真喺幾多選擇,最重要成個Menu最貴嘅雜扒飯同秘製蔥油雞飯都喺$58,仲要所有醬汁都喺自家調製,有心思得嚟水準絕對唔差👍原來呢間網吧開咗7-8年,最近搵咗一間新餐廳合作駐場,除咗可以比你邊打機邊食嘢之外,慢慢亦開始發展外賣平台🥡,遲吓仲會實施24小時營業🈺️,無論你幾時肚仔餓都可以喺度買到平靚正嘅嘢食😋✝️四川口水雞 $48餐廳所有嘅口水雞同花雕醉雞都喺用雞髀位去整,份量都幾多,足一隻雞髀份量🍗,可惜肉量就唔算多,不過最重要佢哋嘅口水雞辣醬喺自己調製,香與辣、辣與麻
餐廳:G-NET (大埔)
地址:大埔運頭角里4號富景大廈地庫

✝️四川口水雞 $48
餐廳所有嘅口水雞同花雕醉雞都喺用雞髀位去整,份量都幾多,足一隻雞髀份量🍗,可惜肉量就唔算多,不過最重要佢哋嘅口水雞辣醬喺自己調製,香與辣、辣與麻均勻,產生咗微妙食唔停口嘅滋味🤤,辣得嚟其實又真喺唔會好嗆喉或者好油膩🌶,
加多個米線($8)撈埋一齊食就啱啱好🤓

✝️咖喱串串
大肚腩嘅秘製咖喱汁受到唔少食客歡迎,平均十幾蚊一串唔算貴,點知每串都勁足料,相當抵食😝,
叫咗牛柏葉($16)、水魷魚🦑($16)、司華力腸($16)同牛肉丸($16),咖喱汁可以揀辣或者唔辣,迎合到所有食客😏。
濃郁嘅咖喱汁未食已經聞到香味,醬汁滿滿咁加咗喺食物上面,特別啱晒重口味人士,仲要香而不辣,同時唔會搶咗食物嘅原味,唔鍾意咁多醬汁自己挑走一部份又得🤫,
值得一讚牛柏葉同水魷魚有咬口但又整得幾腍👏

✝️三文治飛碟
叫咗個漢堡扒拼炒蛋飛碟($32)同火腿拼芝士飛碟($28),即叫即烘嘅關係拎上手仲喺熱辣辣🔥,
香脆嘅三文治邊邊配埋半溶芝士真喺無得彈🤩,
漢堡扒同炒蛋嘅配搭又有冇令你諗起啲似曾相識嘅食物呢🥪,表面仲有坑紋圖案,望見都想即刻影返張相📸
2023-08-12
10 分鐘 (堂食)
2023-07-15 545 瀏覽
今日去網吧打完機,出面又落住雨,咁費時出去食,結果就叫左網吧入面既餐廳打包外賣返屋企食啦,叫左個魚柳芝士撈烏冬,芝士白汁雞扒雙腸飯,一個小食拼盤,鹽酥雞拼魷魚鬚,熱狗,生炸雞比,兩杯凍檸密!先講請個D包裝先,非常細心,每樣炸野都必定在盒界開一個洞,防止炸野變淋,所以返到屋企都保持到脆口,野飲亦會用多一層保鮮紙包住,以防打瀉,非常細心!食物方便有驚喜!估唔到一間網吧入面既細細廚房都有咁多品種選擇,由於我等餐時在廚房附近,只見一個師父係度忙過不停,但我從食物質素上看得出師父個團火,DD老師父真係買少見少!雖然唔係咩貴價菜,但真係價錢親民又好味!撈烏冬同個雞扒飯既芝士白汁非常濃郁夠味,個汁掛得起之餘又唔會稀又唔會太“杰”,撈飯同烏冬都非常正,所有炸野都應該係即場新鮮炸,因為食得出,同埋返到屋企都仲脆,絕對唔係炸定的,食隻雞比就食得出!值得一讚!!!左我個人覺得最有驚喜係魷魚酥,真係非常野味同鬆脆,又夠椒鹽味,點少少喼汁真係無敵!熱狗都好好食,因為配料都幾新鮮,而且係法蘭克褔腸,正!最後兩杯飲品,都幾夠味,又唔太甜!
熱狗都好好食,因為配料都幾新鮮,而且係法蘭克褔腸,正!
最後兩杯飲品,都幾夠味,又唔太甜!
2023-05-08 408 瀏覽
最近到了大埔的Gnet網吧,並試了他們的小食。這裡的氛圍就像一個可以跟朋友一起打機睇片的茶餐廳,讓人可以盡情放鬆先來檸檬蜂蜜綠茶,甜度和酸度都剛好。酥炸拼盤,包括了唐揚雞球、炸薯角、台灣腸、炸雞翼和章魚小丸子,每一樣小食都香脆可口。其中最喜歡的是炸雞翼,皮脆肉嫩,正!酸辣四寶米線,加滷腩肉,米線口感很好,不會太軟爛,而且湯汁很好喝,酸辣味非常適中,不會太濃。四寶包括牛丸、蟹子丸、魚蛋和墨魚丸,味道正常!法蘭克福腸熱狗,不多茶餐廳會選用!全晚最愛!生炸大雞脾是招牌菜式,生炸特別香脆,真正外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。魚柳芝士汁烏冬也是喜歡的一道菜,魚柳很新鮮,烏冬煮得恰到好處,芝士汁非常香濃,美味飽肚。酥炸魷魚鬚也不錯,外皮酥脆,魷魚彈牙。鹽酥炸雞,非常香脆,肉質軟滑,搭配上甜辣醬,很匹配。芝士焗雞扒飯,雞扒很鮮味,芝士焗得香濃,飯也很鬆軟。總體來說,價格實惠,省時快食,有需要不妨來這裡品嚐一下時下速食文化。

先來檸檬蜂蜜綠茶,甜度和酸度都剛好。

法蘭克福腸熱狗,不多茶餐廳會選用!全晚最愛!

酥炸魷魚鬚也不錯,外皮酥脆,魷魚彈牙。

鹽酥炸雞,非常香脆,肉質軟滑,搭配上甜辣醬,很匹配。

芝士焗雞扒飯,雞扒很鮮味,芝士焗得香濃,飯也很鬆軟。

2023-04-26 298 瀏覽
餐廳位於大埔,是一所二十四小時營業的餐廳,十分方便快捷。我點選了的食物,充滿特色。五寶麻辣米線,香辣可口,米線入口爽滑,配上五種不同食物,包括牛丸,墨丸、貢丸等丸物,配搭肥瘦適中的豬腩肉,既有口感層次又有營養,非常美味的。生炸大雞髀,雞肉口感鮮嫩多汁,外皮炸得酥脆,吃起來十分有嚼勁。一手拿起來吃,好好享受,更是回味無窮。鹽酥雞,雞肉外皮炸得香脆,口感酥脆十足,搭配上獨特的鹽酥調味,味道更是獨具風味。炸魷魚,魷魚肉質鮮嫩,外皮炸得酥脆,味道香氣四溢。搭配上醋或是蘸料,更是食指大動。

外賣自取
2023-02-24 393 瀏覽
中學嗰陣成日放學都會去gnet打機大埔其他網吧好似都執晒 得返佢係回憶呀🫣今朝有少少時間就去咗玩陣同埋食個早午餐唔知想食咩,就叫咗廚房大佬推介師傅超級熱情❤️‍🔥又好有禮貌芝士魚柳撈丁💛💛💛💛啲芝士好澎湃,平時食開嗰啲食食吓就覺得好流但係呢個撈丁加咗忌廉好creamy炸魚柳好軟熟 香口山炸雞脾💛💛💛💛💛必食 超級正 size大過隻手塊皮脆卜卜 入邊好嫩滑又唔係好油膩 cp值高法蘭克福腸熱狗🌭️💛💛💛💛好長 夠兩個人share炸魷魚鬚+鹽酥雞💛💛💛💛💛炸魷魚鬚外層好脆鹽酥雞超級Juicy四寶麻辣米線💛💛💛💛好多丸丸 腩肉 生菜我哋叫咗小辣好麻 😆😆正 蜂蜜綠茶加檸檬💛💛💛💛💛好清新,唔係好甜 下次嚟都會再嗌焗白汁火腿雞扒飯💛💛💛💛💛啲色澤好靚仔仲鋪咗塊芝士喺面 😍有好多蛋mix埋一齊塊雞扒已經幫你切開晒方便食出晒煙,熱辣辣

中學嗰陣成日放學都會去gnet打機
大埔其他網吧好似都執晒 得返佢
係回憶呀🫣
今朝有少少時間就去咗玩陣同埋食個早午餐
唔知想食咩,就叫咗廚房大佬推介
師傅超級熱情❤️‍🔥又好有禮貌

四寶麻辣米線💛💛💛💛
好多丸丸 腩肉 生菜我哋叫咗小辣
好麻 😆😆正

蜂蜜綠茶加檸檬💛💛💛💛💛
好清新,唔係好甜 下次嚟都會再嗌

焗白汁火腿雞扒飯💛💛💛💛💛
啲色澤好靚仔仲鋪咗塊芝士喺面 😍
有好多蛋mix埋一齊
塊雞扒已經幫你切開晒方便食
出晒煙,熱辣辣
2023-01-29 265 瀏覽
估唔到網吧都有唔錯嘅嘢食,而且店員十分友善好客咁介紹有邊啲好食嘅嘢~有意外驚喜👍🏻➡️蜂蜜綠茶、蜂蜜檸檬綠茶唔會過甜,好解渴,又夠凍👍🏻👍🏻我自己覺得加唔加檸檬都好飲~➡️鹽酥雞、椒鹽魷魚鬚鹽酥雞好好味😋,炸得好香脆,推介!魷魚鬚雖然油咗少少,但係味道好好,魷魚好入味,like~➡️生炸雞髀超級推介👍🏻估唔到網吧嘅炸雞髀都咁有質素,非常入味,炸得香口,而且生炸唔係度度有😋😋好味~➡️奶醬牛角包呢款出面比較少見,有少少似奶油豬仔包嘅概念。牛角包烘得好香脆,奶醬份量剛剛好😋😋➡️小食拼盤有台灣腸、雞翼、唐揚雞、小丸子,樣樣都唔差,有小丸子夠特別,熱辣辣👍🏻👍🏻➡️豬頸肉唔會好肥,肉質好嫩滑~份量不少👍🏻👍🏻➡️麻辣米線餸有四寶丸加腩肉,有小辣、中辣、大辣揀,麵質Q彈,份量非常足,食完好飽好滿足🤭➡️白汁焗飯飯係有雞蛋炒底,好誠意👍🏻唔係求其焗個飯,面頭有塊大雞扒、司華力腸,芝士焗得香口。白汁濃厚適中,帶有淡淡忌廉味同芝士香,撈埋啲飯食唔錯🥰🥰

➡️蜂蜜綠茶、蜂蜜檸檬綠茶
唔會過甜,好解渴,又夠凍👍🏻👍🏻
我自己覺得加唔加檸檬都好飲~

➡️鹽酥雞、椒鹽魷魚鬚
鹽酥雞、椒鹽魷魚鬚

奶醬牛角包

➡️小食拼盤
小食拼盤

➡️豬頸肉
唔會好肥,肉質好嫩滑~份量不少👍🏻👍🏻
豬頸肉

➡️麻辣米線
麻辣米線

➡️白汁焗飯
白汁焗飯
白汁焗飯
2023-01-18 179 瀏覽
·大埔 | G-net 十里廚房本身約咗人係大埔傾嘢點知我到咗佢竟然話唔知醒所以我就搵咗間網吧坐下打下機因為到咗食晏時間有啲餓見佢有野食價錢又ok就順便填飽個肚😂-生炸大雞髀🐓雞髀係生炸既 所以仲保留到啲肉汁啲肉都好嫩好滑-炸魷魚鬚拼鹽酥雞🦑送到嚟嘅時候仲熱辣辣好脆跟左泰式辣醬同喼汁魷魚鬚好彈牙 雞肉都好大舊好滑-焗白汁火腿雞扒飯🍛白汁好香濃上面仲有少少芝士食焗飯最驚啲汁浸到d飯爛晒但佢個炒飯底炒得好乾身 撈埋啲汁岩岩好🤩本身諗住入嚟打發吓時間以為網吧通常都係頹食 所以今次真係好有驚喜🤣
大埔 | G-net 十里廚房

但佢個炒飯底炒得好乾身 撈埋啲汁岩岩好🤩

本身諗住入嚟打發吓時間
以為網吧通常都係頹食 所以今次真係好有驚喜🤣
2023-01-18
5 分鐘 (堂食)
2023-01-13 446 瀏覽
入左大埔去搵fd食飯佢話想平平地係屋企樓下食但佢就同我行左去樓下間網吧😑心諗又話食飯 點知就行去打機點知佢話呢到就係佢平時食開既飯堂🫣係有d詫異網吧竟然有餐廳😳係我井底之蛙?😵😵😵不求係呢度食到好野所以諗住求其叫個餐蛋麵算😂但師傅推介左我地食幾款野食話包好食試過又覺得絕對唔會差過出面茶餐廳喎🤨而且傾計過程中覺得師傅其實好有心做食物所以想係度同大家分享下今日食既野比大家🔸檸檬綠茶甜甜酸酸地幾好味,感覺清清地🔸炸魷魚鬚拼鹽酥雞上枱時熱辣辣,魷魚鬚幾香同幾有咬口,舊雞幾滑,但如果加d辣就再正d😋🔸泰式豬頸肉同出邊食開嘅豬頸肉好唔同,甜甜地肉質又夠厚,食落覺得好爽口🔸香酥生炸雞髀♥️肉質超滑 因打機既唔驚等得內 佢可以用多少少時間直接用生雞髀落油炸 咁肉質就可以好滑 暫時出面茶餐廳未試過呢個肉質 不過我怕肥起左d皮黎食😂所以評價唔到d皮😂🔸即焗奶醬牛角包要趁熱食 第一次牛角包襯奶醬,酥皮好鬆脆 奶醬夠多 正!🔸四寶丸米線加腩肉♥️好欣賞碗米線 d米線好彈牙 師傅話佢特登有用冰再過水令米線質地維持彈牙🔸白汁豬扒煙肉焗飯白汁好香濃 飯底夠乾身 份量夠多 超抵食🍀總結如果住係大埔附近既|中意去網吧打機|

入左大埔去搵fd食飯

試過又覺得絕對唔會差過出面茶餐廳喎🤨
而且傾計過程中覺得師傅其實好有心做食物
所以想係度同大家分享下今日食既野比大家

🔸檸檬綠茶
甜甜酸酸地幾好味,感覺清清地

🔸炸魷魚鬚拼鹽酥雞

🔸泰式豬頸肉
同出邊食開嘅豬頸肉好唔同,甜甜地肉質又夠厚,食落覺得好爽口

🔸香酥生炸雞髀♥️

🔸即焗奶醬牛角包
要趁熱食 第一次牛角包襯奶醬,酥皮好鬆脆 奶醬夠多 正!

🔸四寶丸米線加腩肉♥️

🔸白汁豬扒煙肉焗飯
白汁好香濃 飯底夠乾身 份量夠多 超抵食

🍀總結
如果住係大埔附近既|中意去網吧打機|想foodpanda外賣(但堂食應好食d)|想自己一個靜靜食 |真心推介呢間 呢間其實算係窮人恩物😋如果唔介意環境係網吧既話 性價比其實算高 *但呢個師傅只做日間時間,所以大家想試就睇住時間黎食啦
  • 泰式豬頸肉
  • 香酥生炸雞髀
  • 炸魷魚鬚拼鹽酥雞
  • 四寶丸米線加腩肉
聖誕假期第一日第一次落網吧,比我印象中來得乾淨企理,意外地仲發現哩間的餐飲膳食又幾唔錯喎。打機打到咁上下,唔想出出入入去搵食,見佢成疊餐牌任君選擇,先order了兩杯凍飲,一杯蜂蜜綠茶及一杯凍檸茶,濕濕口再點了個花生醬奶油脆皮牛角酥,熱熱的上碟,咬口酥軟,堅唔錯!正餐我點了個大大碗米線、麻辣湯底、中辣、四寶加腩肉,超滿足,其實叫大辣都仲可以,麻麻的口感好過癮,好惹味,冬天食完更覺暖胃。同伴叫了個雞扒腸仔芝士白汁焗飯,佢表示啲雞扒肉幾嫩,飯味香。到下午茶時段又點了個鹽酥鮮魷加雞粒,配上喼汁及泰式辣醬,我更喜歡鮮魷的口感,很Q彈,同伴又點了個大大隻鹽酥雞髀,雞脾嫩肉多汁,好飽足!最後點了個小食拼盆,有章魚小丸子、薯角、雞粒、雞翼、台灣腸,勁豐富,食完直頭捧住大胃走。唔講唔知,原來呢度呢間餐廳已經開咗五年,食物價格相當平民,好抵食!
2022-10-15 204 瀏覽
由細到大都好鍾意打機為咗撳住自己鋪打機癮所以電話從來都冇打機app今日心血來潮想打返鋪機就去到屋企附近嘅大埔墟網吧「 G-NET 」 @G-NET當然打機都要配返啲美食先夠爽估唔到十里廚房嘅長毛師傅所烹調嘅美食係咁有水準㗎❣⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🤎【 #鹽酥雞 】️香脆可口嘅粒粒鹽酥雞鍾意佢嘅炸外皮唔厚夾雜着一些炸蒜一齊食就夠晒滋味🧡【 #炸魷魚 】️每一條八爪魚同樣地都是新鮮即叫即炸食落去爽口彈牙嘅口感一口氣就食咗幾條了💛【 #咖喱雞扒腸仔飯 】️呢度嘅咖喱出名好香裏面仲有大大塊雞扒雞肉肉質鮮嫩而且好軟口咖喱汁撈埋熱辣辣嘅焗飯簡直就一流💚【 酸辣米線 】平時都好鍾意食酸辣米線感覺味道好開胃今次就點咗三款配菜包括五花腩、煎蛋及韭菜餃米線好入味而且有咬口五花腩係我鍾意嘅半肥瘦食完成碗都覺得好飽肚💖【 #炸麥樂雞薯條 】知道我家中嘅姪仔們好鍾意食就特意叫咗呢份邪惡孖寶比佢哋外賣返到屋企仲係熱辣辣㗎🤎【 #炸/滷水雞髀 】成大隻雞髀揸住食先過有香脆無比嘅炸雞脾亦有滷水味濃郁嘅滷水髀🤍【 豬頸肉 】豬頸肉一大盒份量好多每一塊切成一片片薄切豬肉肉質爽脆食完一塊又一
由細到大都好鍾意打機

💚【 酸辣米線 】

平時都好鍾意食酸辣米線
感覺味道好開胃
今次就點咗三款配菜
包括五花腩、煎蛋及韭菜餃
米線好入味而且有咬口
五花腩係我鍾意嘅半肥瘦