今次去左一間位於上環新紀元廣場既意大利餐廳,呢間餐廳環境好浪漫好舒服寧靜😌無論同情人去/同三五知己去都可以好有feel😉餐廳除左設有室內及户外用餐區,仲設有酒庫🍾擁有超過600款意大利和法國的葡萄酒🍷就算唔食野,係度坐一晚同朋友飲嘢吹水都幾chill架😝🥗Burrata, caponata e basilico(Apulian burrata served on Sicilian caponata, basil and oregano)一粒巨型既水牛芝士配牛油果🥑番茄🍅油浸蕃茄乾、黑羅勒醬同香草調味😌感覺清新,味道層次豐富🐟Carpaccio di Ricciola e agrumi(Hamachi amberjack crudo, sturgeon caviar, orange and lime, cucumber)薄切油甘魚刺身配上魚子醬及青瓜,香橙mix青檸汁起左提鮮作用,令油甘魚既鮮味升華左,第一次咁樣食刺身😝🍛時令黑松露雜菌意大利飯(Mushroom Risotto with Seasonal Black Truffle)大大片片既黑松露鋪滿左意大利飯既面頭,一上枱見倒已經心

🥗Burrata, caponata e basilico

🍛時令黑松露雜菌意大利飯
大大片片既黑松露鋪滿左意大利飯既面頭,一上枱見倒已經心心眼左😍每粒飯粒吸收哂d精華,再撈埋松子同雜菌,相當有咬口,啖啖都充滿左松露香味,大愛❤️

🍝西班牙紅蝦番茄自家製意大利麵
(Spaghetti with Carabineros and Spicy Tomato Sauce, Herbs and Cytrus)
自家製意大利麵好有咬口,口感偏硬身,🦐紅蝦大隻新鮮彈牙,加入番茄🍅、香草,酸酸地好開胃

🍨Tiramisu
D cream 好幼滑,有咖啡味得黎又唔會太甜,面頭灑上朱古力粉,加上金箔同簿朱古力做裝飾,好味又吸睛📸

餐後小食
仲有浸過烈酒既提子🍇朱古力🍫同餅乾
我只係食左一粒就wing 左成晚😂

📍上環皇后大道中181號新紀元廣場地舖
2024-10-09
Gaia Ristorante位於上環,是間意大利菜餐廳🇮🇹 因為我們帶同小狗用餐的關係,所以只能坐室外座位🐶 雖然有點熱,但整個用餐環境氣氛都很好,很有情調呢~🥰 (室內的裝潢也很美,高級優雅❤️)🤍Fritto misto 意式酥脆海鮮拼盤 (HKD198)炸魷魚、鮮蝦及小魚組成的海鮮拼盤🤩 炸得酥脆可口,味道挺鮮美,搭配他他醬吃更滋味!🤤🤍Margherita 瑪格麗塔薄餅 (HKD158)餅底薄且脆,酸酸甜甜的蕃茄醬及香濃的芝士,加上清新的羅勒,材料簡單但美味😋🤍Linguine all'astice e pomodorini 波士頓龍蝦香辣蕃茄醬扁意粉 (HKD388)龍蝦肉質彈牙,醬汁濃稠,微辣且惹味,而扁意粉亦十分掛汁😍 不過略嫌份量偏少🙈🤍Risotto ai porcini 牛肝菌意式燴飯 (HKD198)牛肝菌香氣濃郁,意大利飯口感不錯,但整體味道有點過鹹😅甜品方面,我們點了Tiramisu及朱古力心太軟🩷 Tiramisu味道不錯,而朱古力心太軟則略嫌過於甜膩🥹 我們在Gaia Ristorante的用餐體驗非常好☺️ 值得一讚的是店員們都非常親切友善🫶🏻 再次感謝家

🤍Margherita 瑪格麗塔薄餅 (HKD158)

牛肝菌香氣濃郁,意大利飯口感不錯,但整體味道有點過鹹😅

我們在Gaia Ristorante的用餐體驗非常好☺️ 值得一讚的是店員們都非常親切友善🫶🏻 再次感謝家人為我跟小狗慶祝生日🎂🐶

📍Gaia Ristorante - 上環皇后大道中181號新紀元廣場地舖
  • 波士頓龍蝦香辣蕃茄醬扁意粉
2024-10-10 462 瀏覽
今晚這間意大利餐廳,燈光柔和,氣氛浪漫,無論室內室外環境佈置都好有情調!呢度個chef好細心和熱誠,介紹又講解他們的菜式獨特之處!Burrata, caponata e basilico巨型白色的水牛芝士放在中間,食時混埋其他雜菜,味道已經非常豐富了!Vitello tonnato慢煮薄片小牛肉、上面有白色吞拿魚泡泡,加上一粒粒炸脆capers,三樣嘢加埋一齊食,小牛肉更添美味。Carpaccio di Ricciola e agrumi 油甘魚薄片,用上橙汁同檸檬汁調味,仲有魚子醬添,酸酸甜甜之餘,仲提升鮮味!Pappardelle al cinghiale野豬肉寬條麵,寬條麵很有「咬」口!混合埋濃郁的醬汁,非常惹味的一款菜式!佳餚當然要配美酒啦,今晚我哋要了2款不同的酒:White Wine - 易入口,好適合女仕們飲!而另一款叫Bubbles - 酒味不太濃,味道似果味汽酒!Tiramisu賣相吸引,份量足夠兩個人分享,甜度又適中!提子 / 朱古力 / 餅干餐後小吃的提子原來是浸在Grappa烈酒中,怪不得除咗原有的提子味,又帶點酒香味!Latte最後飲埋一杯靚咖啡,感覺真的非常
呢度個chef好細心和熱誠,介紹又講解他們的菜式獨特之處!
Burrata, caponata e basilico
Vitello tonnato
Pappardelle al cinghiale
Tiramisu
賣相吸引,份量足夠兩個人分享,甜度又適中!
提子 / 朱古力 / 餅干
Latte
最後飲埋一杯靚咖啡,感覺真的非常完美呢!❣️
2024-10-07
2024-11-02 158 瀏覽
上環米芝蓮餐廳推介Gaia RistoranteGaia(意大利文意思是“快樂的”和 “正面”)是一間現代的意大利餐廳,位於中環新紀元廣場,設室內及户外用餐。除了意大利經典菜單,餐廳酒庫更擁有超過600款意大利和法國的葡萄酒。餐廳歐陸式設計,內外環境高雅華麗,用餐體驗舒適,充斥着羅曼蒂克氛圍,令人格外寫意放鬆。布拉塔芝士卡波納塔Apulian Burrata Served on Sicilian Caponata, Basil and Oregano水牛芝士配上牛油果、番茄、油浸蕃茄乾、蔥、黑羅勒醬及香草調味,感覺清新開胃油甘魚刺身薄片Hamachi Amberjack Crudo, Sturgeon Caviar, Orange and Lime, Cucumber薄片油甘魚刺身配上魚子醬、香橙、青檸及青瓜,醬汁起了提鮮作用,令油甘魚鮮味更突出時令黑松露雜菌意大利飯Mushroom Risotto with Seasonal Black Truffle奢華享受!片片黑松露鋪滿在意大利飯,飯粒吸收了高湯精華,非常鮮味,混入松子和雜菌,口感相當豐富,每口也充滿了松露香西班牙紅蝦番茄自家製
上環米芝蓮餐廳推介

布拉塔芝士卡波納塔

油甘魚刺身薄片

時令黑松露雜菌意大利飯

西班牙紅蝦番茄自家製意大利幼麵
Spaghetti with Carabineros and Spicy Tomato Sauce,Herbs and Cytrus
自家製意大利幼麵帶有嚼勁,口感較紮實,紅蝦新鮮鮮甜,加入番茄、香草及柑橘,整體甜酸醒胃

Tiramisu
忌廉味香濃,口感幼滑,面層灑上濃濃朱古力粉,底層忌廉口感柔軟,咖啡味和奶油香相輔相成,微帶酒香,不油不膩,到店必試

📍上環皇后大道中181號新紀元廣場地舖
2024-10-16 464 瀏覽
上環地鐵站附近有一間勁高質素嘅意大利餐廳,位於新紀元廣場地下!餐廳設有室外室外嘅坐位,坐户外坐位,你會感受到一股非常休閒嘅感覺; 坐室內就會感到餐廳好有氣派嘅設計!今日同朋友嚟食Lunch,Waitress首先遞上新鮮嘅麵包。我地點咗一個前菜跟一個Main course 仲有一個甜品!- 獅魚和柑橘類水果肉片- 西班牙紅蝦意大利粉- 意大利芝士餅最後當然吾少得兩杯熱咖啡!整體食物質素唔錯,而且賣相仲十分之精緻,尤其是紅蝦意大利粉,醬汁濃郁,味道好,非常高質素!意大利芝士餅唔算好甜,但好creamy,朋友好鍾意!我同朋友食下傾下唔覺唔覺都食咗兩個幾鐘頭,真係一個好Chill舒服嘅餐廳!

- 獅魚和柑橘類水果肉片
- 西班牙紅蝦意大利粉
- 意大利芝士餅

最後當然吾少得兩杯熱咖啡!

意大利芝士餅唔算好甜,但好creamy,朋友好鍾意!

2024-10-12
2024-10-14 343 瀏覽
每次經過上環新紀元廣場,都會被呢間意大利餐廳吸引住。首先係一個好舒服嘅戶外坐位空間,好chill好relax,令人真係忍唔住想入去坐低用餐!今日終於同朋友入去食個lunch囉,估唔到室內環境都係好靚好舒服,大大嘅落地玻璃窗,柔柔嘅日光透入餐廳入邊,真係别一份寫意!💕⭐獅魚和柑橘類水果肉片 - Hamachi鰤魚肉配鰻魚魚子醬加柳橙汁,真係一個好新鮮嘅配搭,未食望到個賣相已經感覺到夠曬吸引!⭐Carabineros義大利麵- 鮮味嘅Carabineros再加辣番茄醬配香草和柑橘,每一啖都係濃郁嘅醬汁,真係好好味!🥧Tiramisu- 自家製嘅Tiramisu真係好好食,小小嘅酒香,賠償香滑嘅忌廉,好味又唔漏口,係我今日嘅驚喜!😋
每次經過上環新紀元廣場,都會被呢間意大利餐廳吸引住。

⭐獅魚和柑橘類水果肉片

⭐Carabineros義大利麵

🥧Tiramisu
2024-10-13
2024-10-11 274 瀏覽
同朋友去咗上環一間米芝蓮餐廳,真係好享受!餐廳嘅環境非常之靚,室外有好多植物圍住,令人有種喺花園入面用餐嘅感覺,特別舒服。室內就係歐式設計,仲有一個好大嘅酒窖,整個氛圍都好高雅,令人放鬆。我哋坐低之後,首先點咗香檳,朋友就揀咗白酒。香檳嘅氣泡感覺好清新,飲落去好啱味,配埋餐包一齊食更加正。餐包嘅質地超好,外脆內軟,配埋醋同橄欖油,真係一流,令人忍唔住多食幾塊。然後我哋點咗圓形嘅馬蘇里拉水牛芝士配橄欖矮瓜,前菜真係超好食!芝士新鮮得嚟仲有一種濃郁的奶香,配上矮瓜的清爽口感,真係一個完美嘅組合,食完就覺得開心。接住嚟就係沙律,佢嘅沙律醬搭配肉類,味道好得意。每一口都有唔同嘅味道層次,食落去好滿足。最驚喜嘅就係佢哋嘅手工蕃茄意粉,真係好新鮮!意粉彈牙,淋上自家製嘅蕃茄醬,味道濃郁,食完仲想再點多一盤。每一口都可以感受到蕃茄嘅鮮甜,真係超級美味!最後,我哋試咗佢哋嘅提拉米蘇,呢個甜品真係超美味!口感綿滑,咖啡味和巧克力味又唔會太過搶味,食完之後心情都好好。呢間米芝蓮餐廳無論係環境、服務、定係食物,都令我哋非常滿意。下次再嚟一定會再食多啲唔同菜式!

2024-10-10 298 瀏覽
Gaia Ristorante 在現址已經廿多年,喜歡吃意大利菜的中環人唔會唔認識,依稀記得我亦來過不只一次、在露天區品嚐午餐,今晚第一次進店內,原來佈置華麗,傳統意大利風格。主廚 Chef Alex 非常熱誠,走出來介紹他的招牌;侍酒師熱情招待,嚐了特式的 Grappa,美酒佳餚,盡興的一夜!Happy Hour 至七點,買一送一,剛好趕及,同伴選擇白酒,我挑了 Bubbles。White Wine $130Bubbles $120四款果味雞尾酒的混合,想不到容易入口,淺橙色澤,味道如有酒精的果味汽酒,並非想像中強烈。餐前麵包.橄欖油.黑醋新鮮吸引。前菜小吃-茄子酸甜軟滑。西西里燴雜菜 Burrata, caponata e basilico $178茄子雜菜,兩點是那巨型白色的水牛芝士,最喜歡水牛芝士的水柔濕潤,混合雜菜來吃,無需醬汁,已經味道豐富,原來仲有一些提子乾,甜甜地成功提味。牛肉薄片吞拿魚泡泡 Vitello Tonnato $188我最愛的意大利前菜,必點項目。柔軟的薄切牛仔肉片、再配合吞拿魚泡泡,口感非常舒服,清而又有肉味,咀嚼兩秒已溶化。魚子醬油甘魚刺身薄片 Car
餐後小吃
White Wine $130
Bubbles $120
White Wine $130 , Bubbles $120
餐前麵包.橄欖油.黑醋
新鮮吸引。
餐前麵包.橄欖油.黑醋
前菜小吃-茄子
酸甜軟滑。

牛肉薄片吞拿魚泡泡 Vitello Tonnato
魚子醬油甘魚刺身薄片 Carpaccio di Ricciola e agrumi $288
意大利式刺身、以橙汁及檸檬汁調味,我亦很喜歡,鮮嫩酸甜,入口即化。
野豬肉醬闊條麵 Pappardelle al cinghiale $268
寬闊麵是意式 el dente,硬硬地的很有咬口,雖然我比較鍾意柔軟的口感,我亦唔介意偶然有個變化。配合濃郁的野豬肉及醬汁,很是滋味。
意大利芝士蛋糕 Tiramisu
賣相漂亮,份量十足,絕對適合兩個人分享。優質忌廉輕柔,酒味沒有過濃,甜度剛好。
Grappa + 提子
以意大利 Grappa 酒浸醃提子、配餅及朱古力吃是傳統的餐後小吃,好奇心驅使下我們也嚐嚐,帶烈酒味的提子不失提子果味,我覺得幾好吃。

Grappa + 提子

Grappa 乃烈酒,適合小杯淺嚐。
Grappa
意大利泡沫咖啡 Cappuccino
深色的焦糖色澤令咖啡看來更濃香,拉花也是高手之作,最後以一杯熱騰泡沫咖啡作結味完美不過。
意大利泡沫咖啡 Cappuccino
2024-10-07
牛肉薄片吞拿魚泡泡 Vitello Tonnato
Grappa
2024-10-07 313 瀏覽
今次我地嚟個意大利式happy hour 🇮🇹西餐廳裝修環境好浪漫,係到飲番2杯好chill 又有大吊燈坐係到真係好好打卡影相真係好靚💯💯難得呢到冇落場下晝想坐低慢慢傾都冇問題丫 ☺️☺️儀式感滿滿 🎆👏🏻地點靜中帶旺方便我地放工嚟坐下 ☺️☺️芝士🧀好開胃送酒一流麵包都係佢地自己整香口鬆軟丫😃小小地食左個homemade 意大利麵🇮🇹滿滿蕃茄味意大利麵質感又好彈牙開心滿足 😊😊成日係中上嘅朋友真係推介

今次我地嚟個意大利式happy hour 🇮🇹
滿滿蕃茄味意大利麵質感又好彈牙
開心滿足 😊😊
成日係中上嘅朋友真係推介
2024-06-20 646 瀏覽
Friday dinner there, 1- 環境浪漫,有格調,佈置有心思,老牌意大利風格 2- 食物質素好,買一送一的紅酒居然有驚喜;wagyu beef 煮的十分到位 3- 服務,慢且無禮貌,講話又大聲 破壞氣氛
Friday dinner there,
1- 環境浪漫,有格調,佈置有心思,老牌意大利風格
3- 服務,慢且無禮貌,講話又大聲 破壞氣氛
2024-04-16 1026 瀏覽
這是我在中環去過上百家中高端餐廳中,最差最差最差的餐廳,主要是服務,嚇死人。我等了很久,無人照顧,便非常有禮貌的問excuse me,服務員全然不理會,幾乎沒人的餐廳都不理人,我以為他聽不見,然後又禮貌地說聲excuse me還是不理我,我過了一會再說了一聲excuse me,結果這位服務員突然發怒了!大吼了一聲hold on! 我嚇了一跳,沒所謂其實,兇一句還是能承受的。寫評論是因為,我是帶客戶來的一個商務午餐,這讓我的客人帶他來這種地方太差勁,招呼不周,生意都不想做了,極度失禮人。所以留個評語,希望大家選擇這家餐廳進行商務飯局的時候,三思,謹慎。如果不是有客戶在不想被其他事情干擾的話,我就去問這個服務生名字,到經理那裏投訴了。簡直離譜⋯
2024-01-15 1440 瀏覽
今日到Gaia Ristorante呢間西餐廳大快朵頤,真係食到我心花怒放🌸!Buffet Appetisers真係一絕,啲大蝦新鮮得滯,煙三文魚香滑過水,彈牙得嚟香口無比。仲食到一款香蕉燉蛋不得了,軟綿綿甜蜜蜜嘅滋味,正到爆!至於蛋餅嘅驚喜,真係出乎意料,蛋香四溢咁滿足住我每一啖。壓軸嘅Lobster Tagliolini,分量嚟講算係令人心滿意足。龍蝦味道鮮甜,煙韌有勁,每一啖都咁滿足。傍邊嘅蘆筍同蕃茄做配角,都係偷晒光,提升咗整體嘅味道層次感。關於個意粉,煮到啱啱好,吸收晒海鮮嘅精華,我講得出,好味到讓人忍唔住要瞓係度💤!每一次去攞Buffet Appetisers嗰陣,服務員都即刻送上新嘅刀叉,服務細心得嚟又貼心。食完海鮮後,仲有好多款水果等緊我,一樣新鮮,一啖一啖都係自然嘅甜。總結嚟講,Gaia Ristorante絕對係間值得放縱一次嘅好地方,就算價錢有啲高,但偶爾咁嘅享受,都係值得嘅🌟!

2023-09-01 2324 瀏覽
平時多來食午餐,今晚女人仔聚會,特別介紹友人試吓,果然沒失禮。最後我們埋單後才記得我們在開飯訂位,有9折,便跟服務員講,他們沒有查核便退了剛才多付的。朋友還說他們服務很好,又說下次再來。
朋友還說他們服務很好,又說下次再來。
又一餐故地重遊但歷久常新的體驗,未介紹已經要先給一個大贊!大家都知我對於性價比這個指標不十分看重,因為香港先天環境獨特(我是指租金),很難有一把可以全天候適用的尺去量度性價比,這是我個人的見解。不過,今次重遊多年沒來的Gaia,實在難掩一句:「嘩!抵食喎! 」Gaia初初開業的頭幾年我是常客,當年中高級意大利餐廳選擇實在不多,香港很多意大利餐廳都經營得很有傳統風味,而Gaia的出品也非常有水準。一別多年,知道Gaia這些年屹立不倒必有因,今次朋友約午飯聚餐揀在這裡,本來以為只是去吃一餐情意結,但結果喜出望外!閒日Set Lunch $349 (忘記了是$349 or $359),頭盤Antipasti的豐富程度接近半個full buffet級。Antipasti做頭盤的意大利餐廳在香港我實在去過不少,論選擇之豐富齊全、論味道論質素,這裡的Antipasti完勝,無得彈!主菜我揀了煎比目魚,賣相、擺盤、配菜全部一流,煎煮比目魚的功夫了得,薄薄輕煎,肉質嫩滑,吃了一大碟豐富的Antipasti後來這味魚真的很匹配。朋友揀了慢煮雞髀,賣相極好,看著朋友把雞肉切開已知道肉質的嫩滑,真係心思思想盡快短期內再回來試!太太則揀了黑松露配煎雙蛋,很適合眼闊肚窄吃完一大碟Antipasti便吃不落一大碟主菜的朋友。甜品也是自助形式,但幾款甜品包括Tiramisu、Crème Brûlée及另外兩三款,質素之好基本上等同其他餐廳獨立點一份甜品,但Set Lunch價錢已包含了這幾款甜品任攞任食,我已第一時間發短訊告訴我兩位甜品控朋友。這裡地點屬上環,其實也就是在中環旁邊。中上環食一個如此水準、如此質素的午餐,真係性價無比!超級大贊!
煎比目魚
慢煮雞
Antipasti
2023-08-03
煎比目魚
慢煮雞
Antipasti
Came here at around 8pm, and there was an abundant of outdoor seating. It's got a romantic feel to it, with the candles, tablecloth, dim lighting, and sitting outdoors. It wasn't that packed, in fact there was a lot of seats and I was surprised, since I use to come here a lot with my parents more than a dacde ago for fancy birthday dinners. Tonight, I was accosted by a friendly waiter who convinced me and my girlfriend to grab a table, as we were both looking over at the menus. We said why not.
My girlfriend loved the vibe, it reminded her of her hometown, where most of the restaurants have tablecloths and are outdoors. We ordered a beer, a glass of wine, the parma ham with burrata cheese and tomatoes, and rabbit stew pappardelle pasta - for the celebration of the new year rabbit. Some bread came and we had bottles of olive oil and vinaigrette already stationed at the table. The prosciutto was good, but the rabbit stew pasta was a bit under seasoned and the portions was quite small.
We love the vibe here, but the food doesn't seem to be as good as it was before. The food is still good, and we'd come here again for the vibe and decent food.
Around 580 not including drinks. Quite expensive.
2023-02-08