因為優惠訂購平台 既優惠而食既。12月中要搵間可以坐得耐既餐廳, 好似自助餐是一個不錯的選擇。而呢間既半自助餐, 優惠後5百幾一個人 (DINNER)其實性貨比係極高。講左環境先,本身係高級酒店所以呢度好有情調。所有野都靚及有品味既。而講就講半自助餐, 但除左主食, 佢比人選擇既自助食物都好多。仲要大部份都係大眾為食全自助餐時想食既野, 好似魚生, 生蠔, 長腳蟹,鮑魚等等冷盤都有返咁上下質素既, 唔可以話最靚料, 但一定對得住個價錢。其次佢唔係有師傅分比你食,而係自己任夾。依家出面自助餐好鐘意每次只係比2-3件你, 呢度係真係可以拎足自己需要既份量。唔需要浪費時間排隊。自助既熟食質素都唔錯. 款式就8-10樣啦..但味道都有水準既, 唔係求其拎一般食物充數。沙律bar, 芝士片冷盤正常水準。飲品都有兩款, 無記錯係橙汁同西柚汁。重點: 佢地有酒供應..紅酒, 白酒及香檳任飲! 所有飲品都唔錯既。我地4人每款叫左一杯, 真係飲得杯落。唔係差質素既。主菜就唔差, 但唔突出。實左半自助餐太令人喜出望外。我地叫左牛扒X2 及龍蝦X2。唔錯既. 個質素出面西餐廳食都應該要200-250蚊。所以

主菜就唔差, 但唔突出。實左半自助餐太令人喜出望外。我地叫左牛扒X2 及龍蝦X2。唔錯既. 個質素出面西餐廳食都應該要200-250蚊。所以收貨。
甜品選擇都好多, 樣樣食過哂。都係個句, 佢唔係求其放D野充數, 而係實在好食既。有個開心果奶凍好香滑,朱古力味既甜品全部都幾正!
最後真係要講句, 話說話半自助餐,實際佢食物質素係好過好多自助餐。加上佢既裝潢氣氛, 服務好,禮貌態度全部都整極好,又nice. 走既時候酒店門口開門個位服務生都好笑容好nice (其實個日天氣幾凍,佢仲。要企出面)。呢5百幾數, CP值真係好高。
前陣子購買了香港美利酒店Garden Lounge的”海鮮半自助晚餐配任飲精選汽泡酒、紅酒及白葡萄酒”✨當時正在做買一送一優惠,平均每人不用$580!🤩而且可以從晚上6點半坐到10點半👍🏻 (10點後會停止供應食物)餐廳裝潢高級華麗,燈光昏暗,很有情調💕 很適合前來慶祝特別日子~🎉晚上6點半來到就可以立刻入座,入座後職員為每位客人送上了雞湯🥣🙈自助食物區域放置於Garden Lounge及The Tai Pan之間,款式非常多,包括冰鎮海鮮(生蠔、鮑魚、麵包蟹等等)、刺身、威靈頓三文魚、中式燒烤、青口、甜品等等👍🏻而主菜方面每人可以選一份,我們選了“烤西冷牛扒”及“法式焗龍蝦“🤍到訪前跟餐廳說這次是為了慶祝朋友生日,餐廳在我們享用完主菜後送上小蛋糕,非常貼心呢~💕整體食物質素不錯,以這價錢能在五星級酒店內享用半自助晚餐+暢飲酒精飲品,性價比可説是十分高呢!😍而且職員服務態度很好,會主動為我們添酒~☺️Garden Lounge地址: 中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店花園樓層
當時正在做買一送一優惠,平均每人不用$580!🤩

而且職員服務態度很好,會主動為我們添酒~☺️

Garden Lounge
  • 海鮮半自助晚餐
2024-01-20 563 瀏覽
十月去左美利酒店食自助餐唔知點解2023年呢間酒店升左上福布斯五星既行列咁最近呢兩年佢地就係garden lounge加推左半自助晚餐自此garden lounge同the tai pan定位上終於有些少差別一間半自助餐一間fine dining既感覺咁可能就唔太吸引啦所以都斷斷續續會係某APP同openrice推出5折優惠不過自暑假之後佢地都只係做到最多6折咁我地都只有用6折優惠黎食呢個半自助餐某APP都耐唔耐會見到佢有買一送一優惠不過就要硬食埋酒水plan所以價錢都係差唔多半自助餐時間係六點半至十點半有番四個鐘可以食因為佢離地鐵站都有段距離我地就大約六點九先去到garden lounge位於酒店平台門口就係呢個好熟悉既自助區左面係fine dining既the tai pan右面就係今晚半自助餐既garden lounge兩間餐廳格局都係差唔多分別就係紅色凳同白色凳又係以前食早餐黎過既餐廳不過當年我係幾滿意呢度個早餐可以排到所有酒店既頭三位又唔好以為佢因為無咩人先做優惠呢個十月既星期四都坐到七八成滿近門口呢邊主要都係二人檯我地就坐左係門口玻璃後面張圓檯張圓檯就好大張預設有湯匙同筷子
十月去左美利酒店食自助餐

佢除左無龍蝦之外就好完整
連鮑魚生蠔都有
真係成個2023年得佢一間有得生蠔任食
不過質素有d參差
雪蟹腳, 藍蟹, 三點蟹
長腳蟹就肥美多肉

中間甜品檯就排得好靚仔
細細件味道仲有層次
又唔會過甜
尤其係個朱古力慕斯甜筒特別好食
巧克力慕斯甜筒, 三重朱古力蛋糕, 布朗尼, 皇家朱古力撻, 綠茶紅豆蛋糕, 迷你水果撻, 蘋果李子撻, 廚師精選, 是日精選
有d位係寫左是日精選

懷疑佢可能好少量所以咁神秘
呢個位侍應長期唔在陣
佢都係見到有人等先現身
一次過拎晒五隻味唔洗煩
意式奶凍雪糕, 藍莓芝士雪糕, 榛果冰淇淋, 朱古力雪糕, 紅桑子雪葩
我都係麻麻地雪葩隻口感

但都有落地玻璃加強空間感
咁呢個價位都算可以接受
當然佢如果有番五折就會食得更開心
2023-10-12
$558.6 (晚餐)
優惠券
  • 廚師精選
  • 是日精選
  • 意式奶凍雪糕
  • 藍莓芝士雪糕
今次係喺某優惠網站上購買半自助餐,計埋加一只係五百幾,仲要有free flow💕即刻購買for慶祝周年紀念🫢一坐低奉上燉湯,味道清甜🧡見到擺得靚靚嘅芝士同埋cold cut已經食指大動😋見到出邊有龍蝦湯,味道濃郁,但係溫度不足😅我已經係6:30準時到達,都係唔夠熱,可惜可惜🥲生蠔任食,海水及鮮味足夠,但略嫌有點瘦,不過可以無限任夾不用配給,再配上香檳,已覺relax☺️蟹腳及麵包蟹無限量供應✨refill及時,兩樣都好夠鮮味👍🏻每人一份主菜,我哋分別叫咗焗龍蝦同牛扒,龍蝦味道不錯🥰肉質彈牙,但牛扒稍嫌沒有牛味🧐最後係甜品環節,擺得靚靚❤️款式亦會不時更換,值得一提嘅係亦有雪糕🍧供應,不過位置比較隱蔽,大家去到要留意啦😆總括來說,五百幾元就可以食到無限量供應有質素嘅海鮮,free flow,再配合優美嘅環境,性價比係十分之高🥰👍🏻👍🏻

一坐低奉上燉湯,味道清甜🧡

見到擺得靚靚嘅芝士同埋cold cut已經食指大動😋

2024-01-17 319 瀏覽
high tea 真係適合gals talk 的好地方呢間餐廳裝修好華麗顯氣派。環境舒服,但音樂比較大聲~當日入座率大約一半,坐得很舒服。食物比例方面,甜點較多。咸點有刈包好特別,味道不錯。甜品mousse類較多偏甜,種類明顯少,可嘗試加多D種類~不過餐廳可以refill某幾樣甜品,真係點都食到你飽!飲品值得一讚,我鍾意杯mocha,冲得好好飲,可惜比較細杯。
high tea 真係適合gals talk 的好地方
呢間餐廳裝修好華麗顯氣派。環境舒服,但音樂比較大聲~
當日入座率大約一半,坐得很舒服。
食物比例方面,甜點較多。咸點有刈包好特別,味道不錯。
甜品mousse類較多偏甜,種類明顯少,可嘗試加多D種類~
不過餐廳可以refill某幾樣甜品,真係點都食到你飽!
2023-10-22
團購、優惠券
  • mocha
同老公慶祝結婚週年紀念,上網搵到美利酒店做緊快閃買一送一優惠,竟然做緊人均HKD 576 的半自助晚餐,包曬任飲精選白葡萄酒、紅酒🍷同汽泡酒,酒鬼大愛😍交通方面可塔到金鐘站C1出口進入香港公園內,再往天橋方向行走,電梯下一層對面就是酒店側門,從地鐵站行到酒店不消五分鐘。餐廳環境整體比較昏暗浪漫💕用上雲石圓枱,盡顯顯赫。店員帶行入座時會幫忙拉椅子,態度格調一流。Seafood on ice 🧊 :海鮮有漬鮑魚,非常鮮嫩!仲保持醬油漬味道,不會太咸絕對可食多幾隻。生蠔🦪望落好細隻,但估佢吾到都幾肥美夠曬海水味,根本不用蘸醬,好細心提供埋紅酒醋,雞尾酒醬同泰式海鮮醬。蝦算爽彈,易脫殼正常質素。螺夠味道好新鮮。麵包蟹爆曬膏,好飽滿,啖啖膏好滿足邪惡,但琵琶蝦好乾身,一般。三款刺身有八爪魚🐙三文魚,油甘魚質素正正常常。沙律區有紅菜頭沙律、泰式牛肉沙律、仲有羽衣甘藍粟米火箭菜等任夾,仲有黑醋橄欖油提供,夠曬精緻。老公揀咗西冷牛扒七成熟成,老實講牛排無想像中好食,比較韌松,反而松露薯蓉黑松露味好出,配菜仲好食😂我簡左法式焗龍蝦🦞非常之細心,已經脫咗殼剩下龍蝦肉啖啖肉配松露芝士白汁加菠菜,好香口同吾會

Seafood on ice 🧊 :

三款刺身有八爪魚🐙三文魚,油甘魚質素正正常常。

我簡左法式焗龍蝦🦞非常之細心,已經脫咗殼剩下龍蝦肉啖啖肉配松露芝士白汁加菠菜,好香口同吾會干柴,蘆筍只係灼熟,沒有炒過味道欠奉。

甜品方面有各類蛋糕🎂:天使蛋糕、歌劇蛋糕、清甜菠蘿西瓜蜜瓜🍈、仲有冇雪芭提供,必定要檸檬青檸味雪芭,酸酸甜甜好開胃。

餐廳好貼心,送上蛋糕免費寫上朱古力牌仲要係比利時朱古力歌劇蛋糕,朱古力非常順滑,加上香滑忌廉令人一口接一口。

總結:
貴精不貴多 重質不重量
絕對勝過酒店自助餐 高度推薦大家一試
2024-01-07 410 瀏覽
今日大蛋糕去睇醫生,醫生告知要有心理準備會不敵歲月,有3個器官有問題,抱住沉重心情慶祝迷你蛋糕生日,總算了咗大蛋糕再訪此第1次staycation/跑步/出街食飯既地方,同為迷你蛋糕慶生既心願,其實book當日仲好地地⋯⋯翌日留院醫生仲話情況唔係太差,可惜1晚就突然去咗彩虹橋,所以我們仨,現在變成只有我倆To be honest 當日食物味道用此心情進食,真係食而不知味,心頭有千萬種感覺湧現,記得第1次帶大蛋糕去staycation 前,仲以為佢會不安/驚⋯⋯點知一入房好開心周圍又跑又跳,甚至乎會出街跑,完全超出預期,可惜現在只成追憶

2024-01-04
生日
IC
2024-01-03 347 瀏覽
We booked lunch for 1300 hours on 30/12 and ordered set lunch as listed in the menu. After ordering, we were told that there was no set lunch on weekend. Then we took another 10 minutes to order other food. In midst of the lunch, we were told that we need to leave by 1400 as there were tea buffet. There was no indication throughout the booking informing us that there was time restriction.A bit disappointed with the above experience!!

2023-12-14 693 瀏覽
Garden Lounge 下午茶,不單只食物一般,而且服務差勁,一個非常失望的體驗!可能因為現時做特價推廣的緣故,所以出現Overbook的情況非常嚴重。預先已經預約並確實了出席下午茶的時段,但到達之後還需要等待15分鐘以上。等到可以為安排位置的時候,又告訴我們因為Over book了,所以不能在Garden lounge用餐,要轉到旁邊的Tai Pan。約3點,才剛被安排坐位可以坐低,服務員便就立即說因為傍晚餐廳有節目的安排,所以要我們5:00前必需交枱⋯⋯!當時我們連餐牌也未及看,便已經有被追趕的感覺。不單止下午茶食物非常一般,而且全程服務員也沒有主動為我們提供服務。
2023-12-12 731 瀏覽
今晚嚟到美利酒店 Garden Lounge食自助餐 ,12月份要搵有優惠嘅自助餐都有啲困難 ,幸好今次喺OpenRice 搵到Garden Lounge嘅優惠。成人折實價係~679蚊,已經包含加一,要預先付全費先做到呢個價。對上一次嚟食已經係兩年前,今次食物格局同座位佈置同以前都有分別,大部份嘢食集中晒喺呢棵樹度附近,樹下面嘅係甜品,先嚟睇下重點區域海鮮, 鮑魚佢就一款過醬油鮑魚 ,生蠔佢牌無寫,眼見就應該係兩款 。啲蠔就瘦身啲,味道適中,唔夠可以攞多幾隻。醬油鮑魚非常入味,滑身,新鮮爽口,無限量供應。睇下蝦同貝,個琵琶蝦乾身啲。青口幾鮮味。蝦新鮮有水份,殼肉分明容易剝。個螺真係幾好食,有大有細可以自己揀,螺肉爽口鮮甜,一擺入口就知要encore 。沙律有雜果,有幾款菜,有番茄仔生果有幾款,可以配ham 呢個係今晚另一個出眾位,龍蝦湯,好多自助餐個湯都係普普通通,但佢呢度就有龍蝦湯,個湯仲要好濃,淡淡蝦味十足,呢個飲咗幾碗。另外佢仲每人派咗碗蟲草花燉螺頭豬展,呢個中湯湯汁清澈,飲落去係淡淡精華 。嚟到主菜環節,4選1,首先揀咗佢個芝士焗龍蝦,都大隻,龍蝦清清哋,食完可以食多啲出面嘅嘢

沙律有雜果,有幾款菜,有番茄仔

生果有幾款,可以配ham
嚟到主菜環節,4選1,首先揀咗佢個芝士焗龍蝦,都大隻,龍蝦清清哋,食完可以食多啲出面嘅嘢。
另外就揀咗烤西冷牛,塊牛相當大塊,今次叫7成熟,比想像中韌咗少少,食完即刻飽晒。
雪糕佢係Movenpick,有5款揀,全部都係精選嘅特色味道,當中有兩款係雪葩。
今晚我哋有人生日,佢仲為我哋準備咗蛋糕吹蠟燭,相當貼心。

飲品佢有西柚汁同橙汁可以揀,個汁淡淡都係渣,相當fresh。
生日
之前透過klook買超抵食嘅半自助海鮮晚餐。買二送一,每人六百幾蚊。任食海鮮非常新鮮。特別係鮑魚長腳蟹同埋生蠔。我同朋友食咗好多round.每人都有一隻免費大閘蟹,非常多膏我個主食揀咗龍蝦,但我覺得芝士味太重,蓋住左龍蝦嘅鮮味。朋友揀咗石班做主食,她覺得非常之好味。甜品種類都算多,另外有意式雪糕。其實仲有北京填鴨同埋澳洲牛肉,不過冇影到。我覺得呢餐最重要食環境。酒店環境非常之靚同服務一流。以Klook 價錢嚟講非常之抵。

每人都有一隻免費大閘蟹,非常多膏

龍蝦

甜品種類都算多,另外有意式雪糕。

其實仲有北京填鴨同埋澳洲牛肉,不過冇影到。

2023-11-24
紀念日
優惠券
2023-11-06 1197 瀏覽
紅綿道嘅美利酒店嘅tea大家應該唔陌生🙈生日 紀念日 任何節日都適合環境靚 食物質素又有保證‼️食住精緻甜品配上氣泡酒🥂過一個chill evening Tea set 包括一層鹹點 一層甜點連埋兩杯氣泡酒 同埋兩杯小飲品有雪糕trolley食到venchi雪糕🍧酒店提供朱古力同埋曲奇任食可以請同朋友仔出去拎💜如果係同慶祝生日嘅話記得可以remark定生日牌記得講埋使唔使window seat另有戶外座位選擇🌤️可以享受陽光與美食小編去嗰日仲有豎琴表演睇 🎼係上網book仲要低至$5xx係原價嘅一半👁️有需要就搵小編攞link啦
紅綿道嘅美利酒店嘅tea

係上網book仲要低至$5xx
係原價嘅一半👁️
有需要就搵小編攞link啦
2023-10-18 852 瀏覽
超愛這裡的早餐,一份固定早餐,水果甜品等自助選擇,每一樣食物都是精心製作。環境也是一流,食物的擺放更是讓人賞心悅目,食慾大增!是商務人士洽談業務,聚會聊天的好選擇!
2023-10-14 882 瀏覽
作為一個享受生活既懶人😎😎😎今次終於試到呢度既afternoon tea😍😍😍🫖🫖🫖黎到餐廳🍴環境靚到一個點🤩🤩🤩🤩岩哂我哋打卡😂😂打完卡就梗係等野食黎喇😇😇Wow😍😍😍見到啲食物,不禁嘩左出嚟😍😍賣相十分精緻😍😍😍靚到吾捨得食😂😂😂食落口,我就覺得幾出色,特別係咸點,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻件件又好食好靚,整到成件藝術品嘩🤩🤩🤩服務都幾好,值得再黎👍🏻👍🏻👍🏻價錢都吾算平啦🤪🤪食環境又有好味既食物,抵👍🏻👍🏻
2023-10-12 499 瀏覽
優雅氛圍享受金秋「 楓 」盛下午茶🫖踏入秋季🍂除咗護膚品化妝品同衣服要轉季之外,時令食品都同樣轉季💫今次同閏蜜嚟到香港美利酒店 @themurrayhk 嘅Garden Lounge 享受下午茶Garden Lounge內瀰漫著優雅氣息,斜陽經落地玻璃窗映入眼簾✨環境寧靜舒適,當日仲設有豎琴表演,演奏古典樂曲之外🎼仲會彈奏現代流行曲~🍁金秋「 楓 」盛下午茶小食:松露鮑魚雞撻,醬汁味道香濃勁惹味!🥪4款鹹點煙燻雞肉南瓜慕斯三文治、雞油菌和牛肝菌杏仁撻、鵝肝石榴無花果多士、煙燻意大利煙肉和焦糖洋蔥墨西哥卷🍰4款甜點杏脯栗子慕斯、伯爵茶牛奶朱古力忌廉、黑森林朱古力撻、燴梨子芝士蛋糕最鐘意杏脯栗子慕斯,栗子味濃郁!甜點味道都唔會太甜,帶出秋天氣息~🥧仲有我最鐘意嘅Scone:有綠茶味同伯爵茶味,配草莓醬、檸檬凝乳同忌廉~Saicho Sparkling Tea Sparkling Wine
優雅氛圍享受金秋「 楓 」盛下午茶🫖

🍁金秋「 楓 」盛下午茶

小食:松露鮑魚雞撻,醬汁味道香濃勁惹味!

🥪4款鹹點

🍰4款甜點