2015-08-20 3079 瀏覽
大大個Popcorn立體圖案, 以及撲鼻迷人的爆谷香,心想必定非常好吃!果然! 那牛油香味非常突出!然而, 牛油偏鹹~強烈推介焦糖味!~不會過甜, 超級香脆!非一般的滋味!而且用漂亮的紙袋承載著,加上甜心可觀的隱藏式接口,超喜愛!
大大個Popcorn立體圖案, 以及撲鼻迷人的爆谷香,
心想必定非常好吃!

果然! 那牛油香味非常突出!
然而, 牛油偏鹹~
強烈推介焦糖味!~
不會過甜, 超級香脆!
非一般的滋味!

而且用漂亮的紙袋承載著,
加上甜心可觀的隱藏式接口,
超喜愛!
2015-08-01
5 分鐘 (外賣自取)
  • 焦糖味
2015-08-18 2542 瀏覽
前日去荔園之前係IFC 見到一間好特別既店,原來係人氣爆燈好出名既Garrett Popcorn,於是就試一試la~~~Wah!真係花多眼亂,全店有成8種口味7種唔同既size,當我諗緊買邊款之際,店員好快就遞左幾款爆谷味道俾我嘗試,仲話可以mix 3款tim~~~真係好服務。我試左咁多款,杏仁焦糖脆脆同夏威夷果仁焦糖脆脆都係我最愛,就呢2款la~~~雖然係紙袋包裝,但絕對唔馬虎ga~~紙袋夠厚,唔會令到成手油淋淋,再加上有鐵線封袋口,令到d爆谷唔會咁容易淋sin。一開個紙袋,好香ar….急不及待咬左一粒夏威夷果仁先,大大粒夏威夷果仁(杏仁同樣咁大粒),爆谷仲係暖、脆口ga~~~厚厚外層香濃既焦糖同樣咁香脆加埋牛油既香味,簡直食完一粒又一粒,非常惹味,食到停唔到口,份量亦好足。

杏仁焦糖脆脆同夏威夷果仁焦糖脆脆
杏仁焦糖脆脆同夏威夷果仁焦糖脆脆
2015-06-09 3777 瀏覽
This is by far the best popcorn I have tasted. I chose the three mixes with chocolate, cheese and caramel. You will know how good it was once you tasted it. Chicago mix is highly recommended if you cannot stand the sweetness of chocolate with caramel. For Chicago Mix,  small ($35), medium ($50), large ($70).Best popcorn for movies!
Chicago mix

For Chicago Mix,  small
Best popcorn for movies!
2015-05-13 3995 瀏覽
To be honest I am not fond of sweet popcorn because unflavoured popcorn is savory so I will only eat savory popcorn flavours.Popcorn annoys me because I get a mouthful of popcorn husks.Anyway, a while ago I saw that Garrett had this sour cream and chives flavour which I forgot to buy but that day they had cheesecorn which is also savory.It was really good they let me try some and it was proper savoury with no sweetness.The popcorn sells fast but they keep making fresh batches!The cheese corn tas

The cheese corn tasted like cheesy wotsits so I was really happy and the shape of the popcorn from Garett are like perfect spheres.
The paper bag is resealable which is really convenient.
Hopefully they will have sour cream and chives or something nice on my next visit!
2015-05-10 2958 瀏覽
有點肚餓,但又未夠鐘吃飯 >___<!餓著肚子不知怎算的時間,剛巧來到IFC ....  在這裡可以吃點什麼簡單的~醫一醫肚子就好 ??答案就是 - 「Garrett Popcorn 」喔!!!平時吃爆谷都只限於去戲院看戲的時間吃。其實在戲院以外的地方要吃到爆谷也不是太難的事  在這還有幾款口味的爆谷可以選擇喔~最後選了 - Caramel Crisp (small/$35)爆谷的話始終喜歡吃焦糖的味道。所以第一次吃這家的爆谷也先選焦糖~看看和戲院的有什麼不同這款的的包裝不錯~不吃的時間可以收藏好(像戲院那種筒裝就完全不行了)另外還有紙巾附送~~~吃完可以用來抹下手或者抹下嘴 一打開包裝已經聞到甜甜的香味!!!!每一粒都附上了滿滿的焦糖~相當惹味~絕對是甜魔喜歡的甜度!!而且因為一買就即吃的關係,還滿脆口  即使下午買~放到晚上還能保持水準的喔~ 題外話~~ 在Caramel Crisp 中發現了異類 ^0^
有點肚餓,但又未夠鐘吃飯 >___<!
餓著肚子不知怎算的時間,剛巧來到IFC ....
在這裡可以吃點什麼簡單的~醫一醫肚子就好 ??
答案就是 - 「Garrett Popcorn 」喔!!!
平時吃爆谷都只限於去戲院看戲的時間吃。
其實在戲院以外的地方要吃到爆谷也不是太難的事

在這還有幾款口味的爆谷可以選擇喔~
爆谷的話始終喜歡吃焦糖的味道。
所以第一次吃這家的爆谷也先選焦糖~看看和戲院的有什麼不同
Caramel Crisp (small)
這款的的包裝不錯~不吃的時間可以收藏好
(像戲院那種筒裝就完全不行了)
另外還有紙巾附送~~~吃完可以用來抹下手或者抹下嘴
一打開包裝已經聞到甜甜的香味!!!!
而且因為一買就即吃的關係,還滿脆口

即使下午買~放到晚上還能保持水準的喔~
Caramel Crisp
2015-04-25
3 分鐘 (外賣自取)
Caramel Crisp (small)
Caramel Crisp
2015-04-05 3358 瀏覽
爆谷到底有幾多的魔力?不喜歡的話,爆谷可說是沒甚麼吸引力,但假如是爆谷狂呢,原來是可以把握每個機會,即使只有小小時間也要去買來吃。是日在中環開完會,吃了一個很快的午餐後趕快去圓方開會,去到ifc準備搭地鐵之際,同事說想吃爆谷,於是一行人便隨這位爆谷狂徒快速地爬到盡頭的Garrett Popcorn。個人對爆谷沒有特別的愛好,所以Garrett Popcorn聽過很多次,但也未至於會買來試試。來到店前,開始明白這品牌出名的原因了。店面展示了各款口味的爆谷,8種口味7種大小,簡簡單單便營造出56個種不同選擇。走近一點,爆谷香味噗鼻而來,聞多兩下也被弄得很想試一粒半粒~CaramelCrisp (Small) - $35包裝雖然只是紙袋,但那看到紙袋內爆谷的天窗,感覺絕不馬虎。再加上那鐵線的袋口,售價貴一點是有其原因的。有別於平時看電影時吃的爆谷,Garrett的爆谷每一粒都很飽滿,焦糖味的話每一粒爆谷都被厚厚的焦糖包裹著,只是看看表面經已急不及待一口把它們吞噬。咬了一粒,爆谷微溫之中酥脆香口,而那層厚厚的焦糖同樣香脆無比。吃了一粒、兩粒,慢慢地變了是我更同事搶吃了呢~下次有機會再經過Gar
爆谷到底有幾多的魔力?

CaramelCrisp (Small) - $35
CaramelCrisp (Small)

下次有機會再經過Garrett,要買一包大一點的爆谷獨享才行!
題外話/補充資料: 後記,由於搭地鐵前還未吃光,結果要留待出閘後才能吃,可惜放涼了的爆谷已失去即買即吃的惹味了。
2015-03-20
  • CaramelCrisp
2015-02-23 3950 瀏覽
雖然要大排長龍,但有得試食就算數啦最後買咗最多人揀嘅焦糖味果然一分錢一分貨,而每粒爆谷都相當飽滿,口感結實粒粒都沾滿香濃焦糖同牛油香令人有食唔停口嘅魅力但來佬貨始終對豬仔太重口味,食完膩膩地仲成手牛油味

雖然要大排長龍,但有得試食就算數啦
最後買咗最多人揀嘅焦糖味
果然一分錢一分貨,
而每粒爆谷都相當飽滿,口感結實

粒粒都沾滿香濃焦糖同牛油香
令人有食唔停口嘅魅力
但來佬貨始終對豬仔太重口味,
食完膩膩地仲成手牛油味
10 分鐘 (外賣自取)
2015-02-20 3410 瀏覽
最近吾知咩事愛上爆谷…聽聞d間爆谷不錯,特登放學由調景嶺去ifc 買…諗住落船食👍👍叫左 chicago mix 中size $50先食 cheese 有d淋左可能因為芝士粉…再試焦糖…非常脆囗…再mix埋黎食非常夾個人意見抵食,但如果你吾鐘意半咸半甜個感覺就吾好試mix la
叫左 chicago mix 中size $50

• chicago mix
2015-02-17 2978 瀏覽
青蛙跟豬大人在一月時, 走了一轉新加坡作為慶生之旅,我倆在當地初嚐了美國品牌''Garrett Popcorn''的爆谷後, 便一試上癮~幸而聰明的豬大人一早認得它設分店於中環IFC內,難得過海的我倆, 即使不順路, 仍要去買買買以慰藉思念之情 ^^裝潢與格局跟新加坡店的無異,同樣是一排排令人看到都口水直流的爆谷,陳列在收銀機旁任君選擇喔 ^^青蛙亦一如之前在新加坡般, 買了芝士跟焦糖的口味!!但就總覺得同一SIZE的份量比新加坡的少 = =''芝士味 很香很濃的芝士味包圍整粒爆谷, 入口帶有少少咸~但略嫌爆谷質感不夠脆身....每次吃完手指頭都定必留下芝士的黃色,『羅卡定律』下, 想偷吃都不易 ^^焦糖味又是令人一吃上癮的一款!!焦糖不如想像中的死甜並帶有香味。焦糖脆脆的口感, 實在令人一吃想再吃~意想不到的是, 一咸一甜的兩款口味混在一起吃,竟是如此的配合!!小小的一粒, 同是如絲突出的味道,令人食得過癮 ^^
青蛙跟豬大人在一月時, 走了一轉新加坡作為慶生之旅,

幸而聰明的豬大人一早認得它設分店於中環IFC內,

難得過海的我倆, 即使不順路,

仍要去買買買以慰藉思念之情 ^^
裝潢與格局跟新加坡店的無異,

同樣是一排排令人看到都口水直流的爆谷,

陳列在收銀機旁任君選擇喔 ^^

青蛙亦一如之前在新加坡般, 買了芝士跟焦糖的口味!!
但就總覺得同一SIZE的份量比新加坡的少 = =''
芝士味
很香很濃的芝士味包圍整粒爆谷,

入口帶有少少咸~

但略嫌爆谷質感不夠脆身....

每次吃完手指頭都定必留下芝士的黃色,

『羅卡定律』下, 想偷吃都不易 ^^
焦糖味
又是令人一吃上癮的一款!!

焦糖不如想像中的死甜並帶有香味。

焦糖脆脆的口感, 實在令人一吃想再吃~
意想不到的是,

一咸一甜的兩款口味混在一起吃,

竟是如此的配合!!

小小的一粒, 同是如絲突出的味道,

令人食得過癮 ^^
題外話/補充資料: 有點意外的是, 有少量爆谷未完全爆開, 希望下次會有改善啦。
2015-01-25
2015-02-14 3132 瀏覽
Garrett Popcorn 是一間頗有人氣的爆谷專門店,口碑俱佳。適逢新年將至,特意到訪採購辦年貨,順便買回一筒回家慢慢品嚐。手信筒裝的爆谷分1/4、1及2加侖,價錢由近百至三百餘元不等,其實不算便宜。可幸的是現在有優惠推廣,買兩筒1加侖的爆谷減$100,總算實惠一點。爆谷價錢貴,相對服務亦較佳,可試勻才買。比較鹹甜口味,鹹味款式試了芝士,口感比較輕身,芝士味道都算濃。甜味款式試了果仁口味及焦糖兩款,果仁配上爆谷其實都算幾好食,但果仁相對上味道較搶,加上大大粒的果仁,難免有少許喧賓奪主的感覺。最後選定焦糖口味,爆谷賣相飽滿圓潤,香脆甜度吸引,係幾好食嘅!
焦糖味爆谷
1加侖焦糖味爆谷 (2筒特惠價)
[14/2/2015; Sat]

2015-02-14
1 分鐘 (外賣自取)
$378 (其他)
焦糖味爆谷
1加侖焦糖味爆谷 (2筒特惠價)
2015-02-09 2729 瀏覽
是日蘿拔妹和朋友剛好經過IFC,朋友提議買Garrett的popcorn吃,oh no⋯蘿拔妹最愛就是甜食了,而且這間爆谷還是極級邪惡的呢!由最初看死IFC開爆谷店很快就會捱不住,到現在還有人排隊買呢!由於我們有五人share,所以選了Chicago mix讓分別喜歡焦糖和芝士的我們都能夠吃到。和好朋友搶零食真的是一種風味XD 芝士味的爆谷呈橙黃色,佈滿鹹香的芝士粉,而爆谷質地是比較軟身,有香濃的玉米味。而焦糖味則是蘿拔妹的最愛!圓碌碌的爆谷coat滿一層厚厚的焦糖,又脆又香,越是邪惡、越一粒粒地將它放進口裡!蘿拔妹總是覺得戲院買的爆谷不夠焦糖,garette的爆谷正中蘿拔妹下懷XD別看小包35元的size好像很少,5個人share都是絕對足夠的,因為兩款味道都非常膩。但這種膩肯定你是不會介意的!
2015-02-07
5 分鐘 (外賣自取)
2015-02-07 2283 瀏覽
我真係孤陋寡聞,之前係日本旅行見到東京某處門外日日都大排長龍,勁香既爆谷味傳黎,咁當然人排我又排唔執輸,買完發現勁好味重諗住買返HK做手信,點之。。。事後當然就係發現HK都有,價錢同日本差不多,分分鐘重平,但實在又真係幾好味,死死氣地又買左回家嘆。有幾款唔同味,當中我最喜歡焦糖味~又係勁脆口勁多糖漿果類,岩晒喜歡勁甜既我~但衰在價錢比較貴,抵唔抵食就睇下點定義啦~
勁香既爆谷味傳黎,咁當然人排我又排唔執輸,
買完發現勁好味重諗住買返HK做手信,
點之。。。事後當然就係發現HK都有,
價錢同日本差不多,分分鐘重平,
但實在又真係幾好味,死死氣地又買左回家嘆。
有幾款唔同味,當中我最喜歡焦糖味~
又係勁脆口勁多糖漿果類,
岩晒喜歡勁甜既我~但衰在價錢比較貴,
抵唔抵食就睇下點定義啦~
2015-01-20
10 分鐘 (外賣自取)
$100 (其他)
2015-01-18 2359 瀏覽
自從食過台灣某某品牌爆谷後,已有點上左癮,朋友極力推薦下,好啦。。試下先。。由於有選擇困難,所以買左3款返屋企同仔仔分享牛油味。不算太重味,淡淡的,但香味十足,比較啱小朋友食芝士味。oh...太濃呀! 真係比較咸,重口味飲啤酒時食會啱d...焦糖味。 我個人最鍾意嘅。甜甜,脆脆,好香口,真係會上癮。。值得一試

牛油味。不算太重味,淡淡的,但香味十足,比較啱小朋友食

牛油,芝士,焦糖各一包
2015-01-15
2015-01-16 2109 瀏覽
今天超開心收到女朋友的禮物,佢知道我係office有時想食野,於是就好貼心買左Garrett Popcorn嘅的爆谷,其實之前一直想但每次經過都唔記得買,剛剛食一粒之後已經愛上佢,雖然平時去戲院都食下爆谷咁,但我覺得Garrett Popcorn同戲院果啲真心唔同層次,食落香啲,脆啲,好食啲,又甜啲,而已非常惹味,份量亦足。點都好,推薦大家要買黎試下,唔好錯過咁正嘅爆谷。
2015-01-16
外賣自取
$60 (其他)
一路都好想試哩間口碑好好0既爆谷店,聽同事講話好好味既爆谷,所以今次經過順便買黎試下。佢有分大中細size,價錢分別$35,$50,$100我買左焦糖味爆谷,食落好香焦糖味而且仲好脆卜卜,甜甜地,真係未食過咁好味0既爆谷不過焦糖味太甜就唔可以食太多。另外,我第2日又買左芝士味食睇戲,芝士味冇焦糖咁脆卜卜,但好香濃芝士味,咸食0既爆谷真係食到停唔到口。其實價錢唔算好貴,同戲院0既爆谷都差唔多啦但好食好多wo

佢有分大中細size,價錢分別$35,$50,$100
不過焦糖味太甜就唔可以食太多。
另外,我第2日又買左芝士味食睇戲
其實價錢唔算好貴,同戲院0既爆谷都差唔多啦但好食好多wo