2018-09-08 193 瀏覽
久遺的來到以前就讀的中學校區,原來附近新開了一間西餐廳叫Gathering。有朋友之前有光顧過,大贊這裏的食物味道好,於是這天我們便決定來試試看。得知這裏有斧頭扒吃,我們便提早打電話預定了一份。餐廳位置不算難找,室内環境舒適,是個和朋友聊天吃飯的好地方。先點了每人一杯飲料,我點的是雜果賓治。酸酸甜甜的雜果賓治,味道開胃又清新,不錯呢。因爲我們已經預定了一份斧頭扒,所以另外再點了一些食物分享。先來了一份煙三文魚藜麥沙律。沙律分量也不少呢,煙三文魚分量慷慨,還有香橙、藜麥、沙律菜等材料,以黑醋拌,確是清新之選!另外還點了一份蟹肉意粉。這個意粉很好吃,蟹肉分量很多,每一口意粉都有濃厚的蟹肉鮮甜味道,而且意粉口感很好,不會太軟又不會太硬。重頭戲終於來了,提早預定的斧頭扒來了!這份斧頭扒足足有36oz!果然分量驚人!店員讓我們先拍照,然後便幫我們切好一片片。我們點的是medium rare的牛扒,切開後果然看到裏面呈現著漂亮的粉紅色。斧頭扒烤得外脆内嫩,而且肉味香濃,慢煮過後的牛肉肉質很嫩很軟,實在太高水準了!另外還配有兩個醬汁沾牛扒吃,兩款之中我最喜歡黑松露醬汁,配牛扒吃味道更加豐富。整體來説
得知這裏有斧頭扒吃,我們便提早打電話預定了一份。

先點了每人一杯飲料,我點的是雜果賓治。

酸酸甜甜的雜果賓治,味道開胃又清新,不錯呢。

因爲我們已經預定了一份斧頭扒,所以另外再點了一些食物分享。
先來了一份煙三文魚藜麥沙律。
沙律分量也不少呢,煙三文魚分量慷慨,
還有香橙、藜麥、沙律菜等材料,以黑醋拌,確是清新之選!

另外還點了一份蟹肉意粉。
而且意粉口感很好,不會太軟又不會太硬。

重頭戲終於來了,提早預定的斧頭扒來了!
這份斧頭扒足足有36oz!果然分量驚人!
店員讓我們先拍照,然後便幫我們切好一片片。

整體來説,這家餐廳水準真的很高,每樣食物都很出色,尤其是招牌的斧頭扒,更是驚艷。
2018-09-07 71 瀏覽
元朗一直都好多野食,今日我同我媽去到元朗劇院附近一間餐廳食LunchLunch 有一個Menu,價錢合宜,餐跟餐湯同飲品。仲唔收加一。南瓜忌廉湯,濃濃南瓜味,非常之滑,creamy, 飲完都唔覺得膩板燒紐西蘭西冷扒配薯菜,配咩係可以自選飯/薯菜/意粉牛扒食得出肉質好好,好 Juicy,呢間餐廳食材用料都好好,新鮮,薯條大大條,炸得好脆。沙律菜仲細心有一塊橙。香煎牛脷配蒜蓉汁  配飯平時冇咩食過牛脷,今次見有就叫,牛脷煎得岩岩好,厚薄適中,調味岩岩好,塊數又多,加上小小蔬菜,整個配搭好好。值得再食!飲品叫左檸茶。整體黎講CP值高,好滿意既一餐
Lunch 有一個Menu,
價錢合宜,餐跟餐湯同飲品。仲唔收加一。

南瓜忌廉湯,濃濃南瓜味,
非常之滑,creamy,
飲完都唔覺得膩

板燒紐西蘭西冷扒配薯菜,配咩係可以自選飯/薯菜/意粉

牛扒食得出肉質好好,好 Juicy,
呢間餐廳食材用料都好好,新鮮,薯條大大條,
炸得好脆。沙律菜仲細心有一塊橙。

香煎牛脷配蒜蓉汁  配飯

平時冇咩食過牛脷,今次見有就叫,牛脷煎得岩岩好,厚薄適中,
調味岩岩好,塊數又多,加上小小蔬菜,

整個配搭好好。值得再食!

飲品叫左檸茶。

整體黎講CP值高,好滿意既一餐
2018-09-04 51 瀏覽
通常人地都推介元朗街頭小食,今次喺偶然嘅情況下,比我撞正揀左間幾好坐,又有驚喜好味、食西餐嘅小店。店內裝修冇話好有特色,不過都算夠空間感,全店坐滿人嘅話都最多廿幾個客,真係"小"店啊唔會爆多人,咁至最好坐。餐廳有海鮮啊、意粉、pizza之類嘅野食,而佢最為特色嘅係 斧 頭 扒!不過呢個大過塊面嘅斧頭扒就要事先早兩三日預約,餐廳就會特地為你訂購材料同製作㗎喇可惜,冇準備下撞入呢度,所以食唔到揀左主食,加$28就可以做套餐,包野飲同沙律/湯~佢野飲、沙津、甚至豬手都加左香橙,夠晒fresh。牛頰肉好似比較少聽同少見,今次特登嗌黎試下。講下麵質先,煮得啱啱好,咬落彈牙,個汁冇話好多,味道似係肉汁,唔係稠撻撻嘅厚醬汁,所以食落都幾乾爽,唔會好heavy。牛頰肉食落勁似牛腩!留意返,個肉應該係用紅酒燴過,所以好大陣紅酒味,唔鍾意酒味嘅朋友可能會覺得陣味怪怪地的!略嫌個肉嘅紅酒味唔夠香,可能係用嘅酒唔夠好?食落去只知係酒味,但冇真係齒頰留香平時出街食西餐都普遍見到有豬手食。今次呢間嘅豬手又比到我小驚喜。隻豬手唔係好大隻,兩個人都完成到的份量可能因為夠細隻,令煮嘅時候控制到個皮嘅脆度同肉嘅嫩度。豬皮

唔會爆多人,咁至最好坐。

餐廳有海鮮啊、意粉、pizza之類嘅野食,而佢最為特色嘅係
斧 頭 扒

可惜,冇準備下撞入呢度,所以食唔到

南瓜忌廉湯
煙三文魚沙律

揀左主食,加$28就可以做套餐,包野飲同沙律/湯~

佢野飲、沙津、甚至豬手都加左香橙,夠晒fresh。

燴牛頰肉寬條麵

牛頰肉好似比較少聽同少見,今次特登嗌黎試下。

牛頰肉食落勁似牛腩!

脆炸豬手

隻豬手唔係好大隻,兩個人都完成到的份量

可能因為夠細隻,令煮嘅時候控制到個皮嘅脆度同肉嘅嫩度。

豬皮夠晒香脆又冇燶,皮同肉中間有層jelly口感嘅皮,三層夾埋一齊咬落去好正。

話說有個心思位係餐廳將伴菜焗薯仔改左做薯蓉,夠creamy又好食,又冇咁滯

呢間小店環境夠簡單,人流唔係好多,坐得好舒服,除左晚飯時間,下次都想試下tea time黎hea下

南瓜忌廉湯
脆炸豬手
2018-09-03 212 瀏覽
對於我們駕車一族,特別鍾意入元朗食野,選擇多之餘泊車又方便,中間又有小小車程傾下計,感覺特別放鬆。今天兩pair 人,一部車🚗,開心gathering. Gathering 舖子方正,兩邊都是梳化卡座,無論情侶、家庭飯局都有暖暖的、溫馨的感覺。💕我們早就預訂了這兒嘅斧頭戰扒,坐着看着,眼見鄰桌上了一客豬手🐷,咸香的燒烤味引得我們躍躍欲試😆,誰知店員也勸我們要冷靜下來,事關戰斧扒🥩足有36oz , 我們務必須要保持戰鬥力🤩免得眼闊肚窄。食住等,小食前菜也多姿多彩,餐湯忌廉味濃而豐厚、煙三文魚沙律菜、色彩繽紛,新鮮爽脆。別致的陶瓷碟,氹氹轉的圍住四隻炸蠔,金黃飽滿,脆面爆開係肥美嫰白嘅廣島蠔,毋須點醬已經好好食🤩🤩🤩黑松露惹味、芝士香噴噴、配合磨菇重重口感,黑配白薄脆餅底,半溶芝士奶味香濃、一上枱黑松露飄香撲鼻,急不及待的你一件、我一件,大家都食得好開心🍕😍😍😍。鑽石蜆肉嫰爆汁,香草白酒更令鮮味提升,加入扁意粉炒拌,盡索鮮甜蜆汁,清怡可口圓碌碌像煎堆的外型很cutie ,內裡係綿綿的意大利飯,手工製作,炸得卜卜脆,鍾意點茄汁又得、蒜香沙律汁都得,很有party 嘅感覺,讚呀🎉🎊嘩、嘩、嘩👏

啤酒脆漿炸日本廣島蠔

黑配白pizza🍕

美國戰斧牛扒

嘩、嘩、嘩👏👏👏我們預訂的戰斧扒🐮🥩引來了一陣騷動,店員沿途端上枱,都引來羨慕的目光,斧頭扒給我們的相機吃飽後,又要回歸廚房,由廚師👨‍🍳為我們操刀切件,再讓我們慢慢品嚐

神乎奇技的五成熟,鮮嫩粉紅🥩,啖啖是濃香的肉味,36oz 四人共享,徹徹底底的吃個夠😋😋😋,十分盡情,極度滿足

戰斧牌眾望所歸🏆成為全場焦點,好吃、開心坐左成晚,店員全程招呼周到,加水換牒好有heart 💕,非常非常滿意的一餐,而且物超所值,下次Gathering , 一定再戰咸豬手🐷

啤酒脆漿炸日本廣島蠔
黑配白pizza🍕
2018-09-02 389 瀏覽
終於等到今日黎元朗吃盡「斧頭」了,我意思係「斧頭扒」🥩,仲要係美國戰斧,足足有28安士,要提早預約架,好期待如果唔係有地頭蟲🐛介紹,我都未必識搵到呢間餐廳,不過為咗食好嘢,就算天涯海角我都赴湯蹈火間餐廳叫「Gathering」,今晚我哋一行四人真真正正名符其實Gathering,餐廳外在環境簡潔舒服,木製的枱面和真皮的座椅,特別有美式傳統西餐廳的感覺,很有格調,牆上的裝飾,飾品都十分配合,座位舒適寬敞主角出場之前,我們先品嚐前菜,是煙三文魚沙律🥗麵包和餐湯,無論器皿和擺設,感覺是一絲不苟,高水準的表現先點了一個小食「啤酒脆槳炸日本廣島蠔」,剛好四隻,脆槳是有淡淡的啤酒香味,包裹着新鮮富有蠔味的日本廣島蠔,外脆而蠔鮮,高水準啊還有這度「意式炸飯波」絕對是廚師精心炮製,將米飯混和獨特的配料及醬汁,高溫烤炸,配以蒜香沙律醬和茄汁,非常滋味期待已久的主角終於出場了,上枱時極度震撼,驚訝之聲不斷,大家都馬上手機先食,場面極度有趣,朋友還特意把電話📲放在旁邊,簡直是一艘航空母艦拍照完畢,分庒就當然交比廚師👨🏻‍🍳啦,好快就為我們整整齊齊地「骨肉分離」鮮嫩粉紅,肉香四溢,遠遠已經聞到,不得了⋯⋯不得
終於等到今日黎元朗吃盡「斧頭」了

啤酒脆槳炸日本廣島蠔
美國戰斧牛扒
鮮嫩粉紅,肉香四溢,遠遠已經聞到,不得了⋯⋯不得了,真的垂涎三尺
美國戰斧牛扒
份量之大,令我們四人都驚嘆不已,每一片都等於平常吃的牛扒份量一樣,而且牛肉味特別濃郁,呢個時候,我們四個人都好專心咁做一件事,就是專心對付它🥩
,享受味蕾帶來的幸福
黑配白薄餅
隨後以來的黑配白薄餅,時間剛好,餡料有黑松露醬、白蘑菇、百里香、迷迭香等等,黑松露獨有的香氣,滋味無窮,也特別多謝店員推介,真的不錯
香草白酒鑽石蜆扁意粉
還有這個香草鑽石💎蜆扁意粉,鑽石蜆非常肥美可口,粒粒都脹卜卜,看圖也可感受到,別看這意粉份量好像不多,其實足夠我們四人分享
這間餐廳所有食物全是我預期之上,尤其服務方面令人非常滿意,給我們推薦了很多莱式,最重要是環境特別令人放鬆,慢慢用餐🍴享受每一道美食,而消費比起市區更是便宜得多了,我們全部都非常滿意和滿足
啤酒脆槳炸日本廣島蠔
黑配白薄餅
2018-09-02 63 瀏覽
早前朋友推薦這間在我以前中學附近的西餐廳,於是早排生日,一家人就近近地到Gathering 慶祝!老闆娘推介pizza同乳豬,不過因為我們一早預訂佐斧頭扒,所以今次便試不了那麼多!36oz斧頭扒($1088)分量十足,建議四個人分享再加少少其他食物。因為要提早一日慢煮,所以一定要早兩日預訂。斧頭扒肉味好濃,而且烤到外脆內juicy,完全不嚡或韌!水準之上!鵝肝煎得香脆,而鵝肝味道突出,口感豐腴,充滿油脂香,令人齒頰留香!煙三文魚藜麥沙律顏色繽紛,未食已胃口大開,煙三文魚份量好多,沙律菜淋上黑醋,加埋香甜嘅橙,清新又開胃!蟹肉意粉的蟹肉份量很多,很足料,而且都是拆了肉,所以把意粉捲起來吃時,可以食到一絲絲的蟹肉,很鮮甜和惹味。意粉也煮得剛剛好,軟硬適中,掛滿了鮮甜的忌廉白汁,不會太乾身,味道不錯!轉set +$28 有湯同飲品,fruit punch 屬特飲+$10。個餐湯都好飲呢!非常滿足的一餐!下次gathering 一於到這兒吧!

個餐湯都好飲呢!

非常滿足的一餐!下次gathering 一於到這兒吧!
慶祝紀念
生日
2018-08-26 114 瀏覽
今日難得係星期日,肥妹仔唔使做公司嘢,一於決定同肥爸一齊入元朗撐下枱腳! 途經一間西餐廳叫gathering,見到入面個裝修都幾靚,所以就入去試下啦。Soup個湯係跟餐嘅,今晚嘅湯係意大利菜湯,入面好足料,好多蔬菜,而且個味酸度啱啱好,唔會太稀,幾好飲!bread個麵包好軟,搽牛油好香,點埋個湯仲加好食!US Angus Sirlvin Steak (Burner Gravy Source, Medium well)  $238肥爸最鍾意食牛扒,所以佢叫咗一個五成熟嘅安格斯牛扒嚟試下。塊牛扒肥妹仔都試咗幾啖,牛肉味都幾濃,肉質嫩滑, 而且牛扒都幾厚身,食落去啖啖肉, 個crazy sauce好香,牛扒沾上gravy仲加好食, 質素真係唔錯!!Grilled scallop risotto in squid ink sauce $176肥妹仔我就揀咗一個墨魚汁帶子意大利飯,佢嘅意大利飯軟硬啱啱好,每一粒飯都沾滿墨魚汁,食落去好香同好濃海鮮味,就咁食飯已經好好食!而且飯粒都幾濕潤,唔會太乾,係肥妹仔鍾意食嘅濕度。 佢嘅帶子煎到外表微脆但係入面仲係好嫩滑,食落去啖啖肉,真係好好食。Aranc

Soup

bread
個麵包好軟,搽牛油好香,點埋個湯仲加好食!

Arancini $68
呢一個小食好得意,其實佢係炸意大利飯球。個意大利飯入面有芝士,香腸,洋蔥等等,所以食落去好香芝士味同洋蔥味!雖然佢係炸起咗,但係佢嘅意大利飯仲係好濕潤,水分仲好充足, 唔會好乾,呢個小食真係好特別。

Milk tea
肥妹仔我實在太鐘意飲奶茶,所以嚟到西餐廳都叫咗熱奶茶飲。佢嘅奶茶同港式茶餐廳沖嘅一樣,都好有水準。茶味幾濃,亦都有奶香,飲落去都好滑。

Lemon tea
正常檸檬茶,肥爸叫嘅!聽佢講都幾好飲,唔錯。
2018-08-19
2018-08-25 63 瀏覽
女朋友在元朗一帶居住,星期六相約吃晚飯,今次選了一家元朗新開西餐廳。餐廳環境幽暗,裝潢簡約有特色,走時尚藝術風格,空間不太擁擠,坐得算舒適。白磚牆配上深棕色的皮座椅,牆上佈置了不少別緻繪畫、另外又擺放了仿真盆栽等裝飾品。煙三文魚藜麥沙律 $78煙三文魚那陣咸香和煙燻香非常誘人,配上清爽的沙律菜剛剛好,也增加口感。香煎盲鰽魚柳拼阿根廷紅蝦 $178這道菜的份量不太多,正適合眼闊肚窄,喜歡每一樣東西都嘗試的香港人。盲鰽魚煎至金黃色及熟透,火候控制恰如其分,魚肉豐腴且肉質鮮美,仍保留其魚汁,切切實實將魚的鮮味引了出來。魚肉雪白結實,無小骨,很方便吃,但是魚肉味則較淡。煎大蝦茄汁扁意粉 $138茄汁味意粉就比較普通,但吃得出扁意粉很煙靭彈牙。特製的番茄醬味道清新脫俗,番茄醬煮至稠身也不會太酸,味道不太濃烈,非常喜歡!煎大蝦蝦味道強烈,肉質也爽滑彈牙。 Earl Grey Tea 伯爵茶 $28Fruit Punch 雜果賓治 $38 伯爵茶配有音符圖案的茶壺,很有英式風味。茶味味道柔和清新,溫潤香醇。這裡餐廳在服務、食物方面都不俗,也很適合朋友小聚,下次會再光顧。

煙三文魚藜麥沙律 $78

煙三文魚藜麥沙律
香煎盲鰽魚柳拼阿根廷紅蝦
煎大蝦茄汁扁意粉
2018-08-25 29 瀏覽
元朗一向多野食,劇院個條街已經有好多餐廳,今日就行前2條街發現間西餐小店,睇落幾別緻,就去試試!睇個Menu都有好多選擇,加$28就可以變套餐,有湯冇野飲,都幾划算南瓜湯依一個南瓜湯非常足料,而且整得非常之滑。稱得上啖啖都有南瓜肉👍🏻飲完都唔覺得膩炸魷魚圈佢即叫即炸所以你都非常之熱辣辣而且都非常之脆。當然佢都係有啲特別之處,就係佢入邊唔單止有魷魚仲有撈埋啲洋蔥,所以食落唔單止脆,仲有香濃嘅洋蔥。黎到西冷牛扒呢個主菜啦🥩一嚟到佢個賣相已經贏咗啦因為呢廚師係買相嗰便都花咗好多心思去裝飾。唔講買相啦咁講道味道方面嘅牛扒兩邊都煎得非常脆同香口。而且亦都係啱啱好煎到五成熟,而且我諗佢煎嘅同時亦都有用一啲香草同埋蒜頭去煎,所以食落呢都非常有味道。當然啦如果你唔鍾意嘅話其實佢都有個黑椒醬比大家去點另外仲叫左個蟹肉意大利粉,份量都唔細,一個人食都食唔哂。雖然唔係話擔招蟹肉,但意粉帶點鮮味食物,再加上小蕃茄,竹筍解膩,食落幾清新。😉元朗係就係多餐廳,反之呢種特色小店做西餐,睇黎鍾意Pizza 意粉既元朗人又多個地方開餐🤩

南瓜湯

炸魷魚圈

黎到西冷牛扒呢個主菜啦🥩

2018-08-24 31 瀏覽
又係放假去郊遊嘅日子啦 今日約咗朋友去南生圍野餐 野完之後緊係順便喺元朗食埋嘢先走 經過呢間gathering見到都幾多人食 於是就入去食 價錢唔算貴同一般西餐廳差唔多 但分量同味道都有驚喜小食叫咗個炸魷魚圈 外面個吉列被炸到脆卜卜 入面係新鮮彈牙嘅魷魚圈 點埋蛋黃醬 口感更加豐富輕煎北海道帶子墨魚汁意大利飯 帶子用上刺身等級 再用輕輕煎一下 等面頭有熟嘅感覺 入面仲係刺身嘅口感 夠曬鮮甜味美 意大利飯用上忌廉同埋墨魚汁去煮 軟硬適中之餘 粒粒飯都被墨魚汁包裹著 墨魚汁唔會太鹹 而且一啲都唔腥 雖然食到個嘴烏卒卒 但夠晒過癮香煎盲鰽魚柳拼阿根廷紅蝦 魚柳煎得嫩滑 個皮仲係脆卜卜 口感豐富 仲可以點埋忌廉汁 令到嫩滑度更加提升 紅蝦比較一般 但係肉質都幾彈牙 下面仲有薯蓉 薯蓉值得一讚非常creamy 而且有奶香味 做得好好 而伴碟仲有翠玉瓜 茄子等嘅疏菜 上面加上芝士去焗 有芝士既咸香 勁好食

經過呢間gathering見到都幾多人食 於是就入去食
價錢唔算貴同一般西餐廳差唔多 但分量同味道都有驚喜

2018-08-23 31 瀏覽
聽新界西同事介紹,元朗有間食意式菜好掂,周末就特登駕車入元朗試下。當晚大約8點到達餐廳,外觀細細間,目測座位大概30人,座位舒服,燈光柔和。落單落左一個巴馬火腿野菌薄餅,一碟香草白酒鑽石蜆扁意粉,加$38升級變套餐,除左有餐包外,選了煙鴨胸沙律同杯青檸特飲。 等左十多分鐘黎齊野,先講個沙律,酸酸甜甜夠醒胃,蔬果新鮮,兩塊鴨胸肉質軟嫩。之後黎個薄餅,大大件,2人份量都夠食,個皮夠薄夠鬆脆,巴馬火腿質素唔錯,唔會過咸岩岩好。碟蜆肉意粉有微微白酒提升蜆肉鮮味,蜆肉隻隻都厚肉,意粉有蒜香,好入味,配埋杯青檸特飲,成餐飯好滿足,有機會經過元朗一定會再去。

2018-08-22 47 瀏覽
個一日係朋友ge生日,我地本身個日日頭有事要做,所以想係附近搵一間睇落好食又有格調ge餐廳同佢慶生。因為本身朋友好中意食牛排,行過見到呢間餐廳嘅燈光偏暗,而且入面裝修都幾有情調,最後就簡左呢間餐廳食。我地每人叫左一個肉類嘅套餐,我叫嘅係七成熟安格斯西冷排配薯條,男朋友叫嘅係五成熟安格斯肉眼排配薯仔。最先到嘅係餐湯同餐包,餐湯十分香,飲起上黎就不過不失。飲品叫左一杯fruit punch,飲起上黎有D似係酒吧飲野嘅feel。終於等到個主菜!就係期待左好耐嘅西冷排。果然冇令我失望,西冷排一咬肉汁就出哂黎,仲要十分厚肉!配上磨菇汁完全唔會蓋過肉汁嘅味道~今次食呢間餐廳俾到好好嘅回憶我地,一黎餐廳環境好有格調,係好適合慶生或者情侶食飯嘅地方,二黎店員都好友善,服務態度好好。有機會都想再黎呢度食飯~

最先到嘅係餐湯同餐包,餐湯十分香,飲起上黎就不過不失。

有機會都想再黎呢度食飯~
2018-08-12
2018-08-21 71 瀏覽
今日朋友生日 於是我就同佢去元朗劇院附近食呢間新開冇耐嘅西餐廳gathering 星期五夜晚去都幾多人好在有book枱唔係就實冇得食 餐廳唔算大 大概可以容納三至四十人 淺黄嘅燈光 照住牆上嘅壁畫 加上悠和嘅音樂 感覺好舒服 飲少少酒傾計就一流黑白配薄餅 用上幾種唔同嘅雜菌 加上黑松露醬同埋沙律醬做餡料嘅pizza 食落好清新 而且唔會漏 餅底好似餅乾咁薄脆 兩個人食就岩岩好美國戰斧牛扒 到咗今日嘅主菜呢度戰斧牛扒 要早幾日預訂先有得食 夠曬矜貴 上菜嘅時候成塊扒足足有我前臂咁長 影完相之後侍應就會拎番廚房畀廚師切件 夠曬細心 切咗件嘅牛扒都有成兩吋厚 認真誇張 入面係粉紅色 五成熟煮得啱啱好 而且一啲血水都冇 肥瘦適中 有咬口得嚟唔會太韌 而且牛肉味豐富伴碟有焗咗嘅原隻馬鈴薯bb 蕃茄仔同埋長豆角 全部都鮮甜 夠曬原汁原味 唔錯

影完相之後侍應就會拎番廚房畀廚師切件 夠曬細心

2018-08-20 50 瀏覽
一入店門就好有好感,三位店員非常友善,有禮,服務態度好好。仲見有客人自拍時就主動幫手影相,讚! 另又可見佢哋小心放餐具,三位好合作,好有安排! 麵包焗起暖暖,牛油花都唧到好靚南瓜湯一睇就知用新鮮南瓜蓉去blend, 味道香濃,入口好滑Salad都有驚喜, 沙律用上好新鮮既菜,再加咗鴨胸同埋新鮮嘅生果(橙)去品嚐,用料十足我哋比較喜歡魚同羊,放是揀咗香煎盲鰽魚柳拼亞阿廷紅蝦同孜然羊鞍扒。醃咗孜然嘅羊鞍冇咗羶味,仲好惹味,又煎得林,真係好得! 食完羊扒,再食伴碟既薯蓉,E? 味道咁得意既? 唔係鹹同甜咁簡單,原來廚師加咗薄荷係薯蓉到,同個羊扒match番,真係別有用心,而且效果好好! 其他扒會加唔同味入薯蓉到㗎,下次會試試!另一主菜是香煎盲鰽魚柳拼亞阿廷紅蝦。先講盲鰽魚,我覺得魚要煎得乾身先好味,皮要脆,哈哈,呢到做得到,好好味呀!今次配魚既薯蓉係原味,因魚既味效淡,唔可以加味係薯蓉到,而薯蓉既質感係好好,食得出係真材實料,唔係溝粉既薯蓉!食物同服務都咁好,唔怪得入座後一陣都坐咗九成人啦!

麵包焗起暖暖,牛油花都唧到好靚

食物同服務都咁好,唔怪得入座後一陣都坐咗九成人啦!
2018-08-17 216 瀏覽
元朗區的新餐廳真如雨後春筍,這次就來到元朗劇院附近的Gathering晚飯~ 餐廳裝潢幾有特色,牆上有別緻彩繪配上裝飾品,再加上暗黃燈光以及舒適的皮座椅,實屬一個聚會的好地方! 各款意粉/ 意大利飯/ 肉類都可加 $28 配成套餐,包括: 餐包、餐湯/ 沙律& 餐飲,也可另加$10 轉配特飲,選擇靈活多變~ 啤酒脆漿炸日本廣島蠔 ($78) 一客4件的廣島蠔,隻隻肥大肉厚. 咬一口,外層香脆不油膩,蠔肉剛熟嫩滑多汁,很美味呢! 沙律 跟餐沙律都誠意十足,2片厚厚的煙鴨胸肉、再加上鮮橙& 沙律菜等,相當吸引~ 餐包 鬆軟的餐包配上軟滑牛油已經很美味了. 蟹肉意大利粉 ($128) 蟹肉份量相當多,配上有嚼勁的意粉以及creamy醬汁,令人吃不停口~ 美國牛腹肉牛扒配香草燒新薯 ($188) 牛腹肉牛扒選了5成熟,每次吃牛扒都選5成熟就最適合不過. 這客牛腹肉牛扒最讚的是已切成小件,方便我們享用. 牛扒肉質粉嫩且充滿牛味. 店員也細心地問我們是否需要芥末,實在很貼心呢! 伴碟的薯仔很粉糯,再加上酸甜的車厘茄以及法邊豆,相當豐盛的一客主菜~

啤酒脆漿炸日本廣島蠔 ($78)

沙律

餐包
鬆軟的餐包配上軟滑牛油已經很美味了.

蟹肉意大利粉 ($128)

美國牛腹肉牛扒配香草燒新薯 ($188)

雜果賓治/ 青檸雜飲 (跟餐特飲另加$10)
2杯特飲都很大杯,冰凍又解喝,酸酸甜甜的雜果賓治也有解膩的作用呢!

元朗又多一間有水準的西餐廳,住在元朗的朋友實在相當有口福~

元朗元朗安興街59號-67號安泰樓8號地舖

52875293 (Whatsapp)