2019-09-02 53 瀏覽
今日朋友喺堅尼地城放工 諗起好耐都冇出過去就提議入去搵佢食飯 朋友想食西餐 我見網上呢間嘅評價都唔錯所以就book左呢間啦我地點左兩個湯半打蠔一個沙律一個Pizza 佢嘅份量都好多 所以唔怕唔飽黑松露野菌湯- 黑松露味好濃 野菌味亦都好重 可以食得出係用咗好多野菌打碎黎煲嘅 好飲!匈牙利牛肉湯- 蕃茄湯底配埋牛肉好襯嘅配搭 煲完湯嘅牛肉都可以照食 唔會冇晒味或者太韌蠔- 呢間嘅蠔唔怕好大鐵銹味 有少少海水味 感覺好新鮮👍焗芝士留心大傘菇伴田園沙律配意大利黑醋- 芝士焗大啡菇我不嬲都好鍾意 今次配埋留心蛋同黑醋 有少少酸酸 但又出奇地夾 唔怕好膩意大利肉腸薄餅- 佢係好簡單嘅配搭 肉腸加羅勒葉加芝士 但又唔會太寡 口味啱啱好

蠔- 呢間嘅蠔唔怕好大鐵銹味 有少少海水味 感覺好新鮮👍

2019-09-02 38 瀏覽
很小來西環這邊發覺有很多cafe和西餐廳入了這間餐廳吃lunch我和朋友每人點了一個Lunch SetSet A 意式肉醬長通粉先來了餐湯 蕃茄湯 濃濃的蕃茄味道 開了胃口還有沙律 配上了一些像泰國酸酸的醬 加上八爪魚Main Dish 肉醬意粉份量適中,加上幾片芝士 還有我很愛的火箭菜肉醬味道很濃郁!Set D 是意式鼠尾草煎釀雞胸伴巴馬火腿和野菌燒汁雞胸肉很淋,滑!很喜歡!配上底下的mash potato 不錯!mash potato也很重牛油味一些雜菜配燒汁也很野味!每個餐也包餐飲
很小來西環這邊

先來了餐湯 蕃茄湯
濃濃的蕃茄味道 開了胃口

還有沙律 配上了一些像泰國酸酸的醬 加上八爪魚

Main Dish 肉醬意粉
份量適中,加上幾片芝士 還有我很愛的火箭菜
肉醬味道很濃郁!

Set D 是意式鼠尾草煎釀雞胸伴巴馬火腿和野菌燒汁
雞胸肉很淋,滑!

一些雜菜配燒汁也很野味!

每個餐也包餐飲

2019-08-31 46 瀏覽
完成工作後時間尚早,前往附近吃午餐又不知有何選擇,由當下就走到堅尼地城,原來打算直接回家,但中途看見一間不錯的西餐廳,裝修簡約雅緻,座位空間感十足,和朋友商量下就吃完飯再回去甘筍忌廉湯甘筍味濃郁不會被忌廉搶走味道,口感香滑沙律沙律菜新鮮爽脆意大利醋作調味,食材新鮮意式肉醬長通粉醬汁已經和長通粉調和,不會太多汁令到長通粉變得太軟林林,就算放狗了都依然保持彈性,各章口感很豐富,非常有牛肉味,肉粒不會太細有咀嚼感 意式鼠尾草煎釀雞胸件冠巴馬火腿及野菌燒汁完全不乾的雞胸,加大碼尺寸,肉汁保留而且很軟滑,淡淡的鼠尾草味道引發食慾,野菌燒汁惹味香濃布朗尼朱古力配上果仁,口感非常好,不會太甜這間餐廳位於當眼難處,食物製作很用心,餐廳環境非常好,情侶談心,一家大細,朋友聚會亦非常適合

甘筍忌廉湯
甘筍味濃郁不會被忌廉搶走味道,口感香滑

沙律
沙律菜新鮮爽脆意大利醋作調味,食材新鮮

意式肉醬長通粉

意式鼠尾草煎釀雞胸件冠巴馬火腿及野菌燒汁

布朗尼
朱古力配上果仁,口感非常好,不會太甜

2019-08-31
2019-08-31 2285 瀏覽
今天同老婆慶祝周年紀念,網上做做功課,找來這間"Giola Charcoal Grill & Oyster Bar",一於去試試。來到餐廳,十分好找,在路口轉角位置。餐廳燈光柔和,氣氛有格調,坐得舒適。餐廳今天的推介,十分抵食,必點項目。Daily Oyster $10來自法國的蠔,蠔身雖然較小,但海水味甚濃,性價比一流,再來多Round也不過份。精選晚餐:Appetizers:焗芝士流心大傘菇 伴 田園沙律配意大利黑醋汁大傘菇好Juicy又腍軟,切開後蛋醬流出,整體變得更吸引,十分喜歡。是日餐湯:粟米蓉肉粒湯 - 十分足料味道香濃夠濃稠。Main:輕煎日本帶子.魚籽.意大利飯 $228帶子嫩腍,帶了上有魚籽,還舖上帶咸香味濃的芝士薄片加強口感味道,醬汁濃稠度濕潤度剛好,飯質感煙韌,整體不會膩。Parma Ham Pizza $138薄邊餅底香脆可口,上面舖滿芝士薄片芝味香濃,配上火箭菜,Parma Ham味道富咸香,不錯。餐茶 - 漂亮的茶杯。

來到餐廳,十分好找,在路口轉角位置。

餐廳燈光柔和,氣氛有格調,坐得舒適。

餐廳今天的推介,十分抵食,必點項目。

精選晚餐:

Appetizers:

是日餐湯:
粟米蓉肉粒湯

粟米蓉肉粒湯 - 十分足料味道香濃夠濃稠。

Main:

Parma Ham Pizza $138

餐茶 - 漂亮的茶杯。

2019-08-28
粟米蓉肉粒湯
2019-08-30 1178 瀏覽
今天竟然可以準時下班,天仍然藍,於是即興走到西環的intagram pier走走逛逛拍拍照順道相約老公看日落。看罷在附近找到了這間Giola Charcoal Grill & Oyster Bar,看到門外的餐牌寫著有$10 法國的蠔,即管試試。餐廳在街道corner位,兩邊都有落地玻璃,晚上在陰暗的燈光下亦不覺焗促,日光下必定更有空間感。點了6隻《Daily Oyster $10》法國蠔小小的,但擺盤十足,夠凍感,蘸點檸汁和醬汁更提味。另點了一客Dinner Set:Appetizers有《焗芝士流心大傘菇 伴 田園沙律配意大利黑醋汁》- 大傘菇即是大啡菇,上面放了流心蛋再用芝士蓋著,焗後芝溶化,切開後蛋亦有流心效果,連菇一併吃滑溜又香口。田園沙律部鮮,配意大利黑醋汁更提味。餐湯一碗《黑松露野菌湯》配有香脆的麵包條。湯夠熱而且奶味不會太重,野菌蓉亦香滑。主菜點了《輕煎日本帶子.魚籽.意大利飯 $228》帶子鮮甜軟腍,上放了魚籽,入口更有咸香。意大利飯芝味濃,惹味帶膩感。另一點了一個《Parma Ham Pizza $138》薄身Pizza約有10吋,邊位很香脆,芝士亦不少;Pizza

點了6隻《Daily Oyster $10》
法國蠔小小的,但擺盤十足,夠凍感,蘸點檸汁和醬汁更提味。

另點了一客Dinner Set:

餐湯一碗《黑松露野菌湯》配有香脆的麵包條。
湯夠熱而且奶味不會太重,野菌蓉亦香滑。

主菜點了《輕煎日本帶子.魚籽.意大利飯 $228》

另一點了一個《Parma Ham Pizza $138》
薄身Pizza約有10吋,邊位很香脆,芝士亦不少;Pizza上面放有大片的Parma Ham,芝香加上咸香和香脆的口感,不錯。

餐茶很有英式下午茶的味道。
2019-08-28
2019-08-28 28 瀏覽
我和朋友第一次行堅尼地城,佢帶我去呢間餐廳食lunch,環境都幾舒服😊暗暗地既燈光,好有情調😂 我地叫咗2個lunch套餐,另外再加埋沙津同埋餐湯,沙津好新鮮,餐湯都好入味,佢仲每人有1條長餅乾,我用黎配餐湯都幾好味,食完前菜好開胃😋 我主菜就叫咗意式肉醬長通粉,肉醬味濃😍長通粉都幾有口感,同埋都好足料,我食完都覺得好飽肚😋😋我朋友就叫咗意式鼠尾草煎釀雞胸伴巴馬火腿及野菌燒汁,佢盛讚個雞胸好入味,同埋一d都唔韌,岩岩好,食落去好惹味👍👍 聽完佢講,我下次都想試下😂食完主菜之後仲有甜品,個cake甜度適中,食完都唔會覺得膩👍👍餐廳店員態度都幾好,幾nice👍下次我地再過去試下其他唔同款式既菜😋

2019-08-26 39 瀏覽
今天專程和外國朋友搭地鐵來到堅尼地城走走,看看這裡的風土人情,行到肚子餓,便要找找地方醫下肚先在海旁邊有一間非常雅緻的餐廳叫Gioia,朋友提議就在這裡食lunch。一坐下來,便看看午市套餐先,朋友喜歡吃雞肉,而我就喜歡吃意粉類,於是叫了一個A 及D。餐前小吃卜卜脆啊餐湯是南瓜湯,湯底濃郁,很rich沙律清淡,很合夏天吃意式肉醬長通粉份量足,醬汁酸咪咪,加埋肉醬及芝士更香,意式鼠尾草煎釀雞胸也很不錯,肉質鮮嫩及滑,調味得宜,份量亦足甜品是bite size,質感很好👍🏻餐茶叫了檸水餐茶叫了熱奶茶
餐前小吃卜卜脆啊
餐湯是南瓜湯,湯底濃郁,很rich
沙律清淡,很合夏天吃
意式肉醬長通粉份量足,醬汁酸咪咪,加埋肉醬及芝士更香,
甜品是bite size,質感很好👍🏻
餐茶叫了檸水
餐茶叫了熱奶茶
2019-08-23
2019-08-15 32 瀏覽
來到堅尼地城,行大約5分鐘就到餐廳,入到餐廳,環境優美,位置闊落,舒適出嚟食午餐。是日午餐可以選擇餐湯或者沙律沙律有蕃茄 青瓜 沙律菜 ,沙律菜都好新鮮粟米湯粟米湯入面有未打溶晒啲粟米,而粟米湯有少少忌廉味,配上粟米粒有口感。雞卷伴薯蓉 有2件好大件的雞卷,賣相吸引,雞卷包到好實,肉質鮮嫩,伴菜有西蘭花,下面仲係薯蓉。鮮蝦意大利飯好多個蝦,而意大利飯唔似平時食開個d咁淋,佢反而飯粒好分明,有口感。上面伴著芝士同沙律菜。最後仲送埋飲品,叫左杯咖啡同埋凍檸茶。
是日午餐可以選擇餐湯或者沙律
沙律
有蕃茄 青瓜 沙律菜 ,沙律菜都好新鮮

粟米湯

雞卷伴薯蓉

鮮蝦意大利飯

最後仲送埋飲品,叫左杯咖啡同埋凍檸茶。

本身住堅尼地城都好少食呢度嘅餐廳,咁啱有個朋友嚟,見呢間環境幾舒服就去試下,驚喜發現不但餐廳環境舒服,食物質素都好高質!Lunch menu選擇幾多,點左Set B & E, 一個就叫湯另一個叫沙律... 湯係粟米湯,裏邊有未完全打溶曬嘅粟米粒,飲嘅時候除咗creamy之外亦都有口感,沙律就係parma ham melon salad,一直都覺得parma ham配蜜瓜個味好夾,呢個都唔係外,食完好fresh好開胃!主菜係雞肉卷煙肉薯蓉,另一個係parma ham西班牙腸芝士意粉,兩個都好有特色 ,好好食!佢將煙肉捲住雞肉,雞皮本身又煎得好香脆,雞味十足之餘裏邊亦有肉汁!配埋煙肉本身嘅鹹香,兩個味非常之夾,而薯蓉同埋配菜撈埋啲汁就更好食! 至於個意粉雖然有parma ham,腸仔同埋芝士,三樣配菜都係屬於鹹食,但整體個味不但止冇好咸,反而帶出咗鹹香,又有唔同層次嘅鹹,味道又係好夾,食完呢兩個菜式覺得廚師嘅廚藝真係好高超,可以將食材咁樣處理而配合得咁好食!食完之後仲可以去附近嘅堅尼地城海濱長廊行下,真係過咗個好悠閒嘅星期六!

2019-06-22
2019-06-20 75 瀏覽
來到這個地方 發現食肆不太多😂有點肚餓 看到這家就入去探探店~去到的時間剛開門 店員也很快招呼我們我們也很快地下單 點了Lunch Set這個Lunch Set有是日餐湯/沙律選擇我們每款點一個 咖啡就一凍一熱吧🤭·炭燒煙肉雞卷伴野菌燒汁 HKD$78上菜時發現有一件雞與松鼠妹妹差不多大用煙肉包著雞件可以提昇味道🤤底下還有薯蓉 女生食這個是剛剛好的·意式蒜串辣椒欖油辣肉腸意粉 HKD$98這個挻惹味🐿 微微的辣味很香很快就被我們食清光了太肚餓了這個地方也有素質不錯的西餐廳🤭令我有點驚喜 偶爾來逛逛也不錯🤔🤔

來到這個地方 發現食肆不太多😂
有點肚餓 看到這家就入去探探店~

去到的時間剛開門 店員也很快招呼我們

很快就被我們食清光了[笑哭]太肚餓了

這個地方也有素質不錯的西餐廳🤭
令我有點驚喜 偶爾來逛逛也不錯🤔🤔

2019-06-16
10 分鐘 (堂食)
西環午餐好去處,午餐時間在西環找餐廳不難,這家在網上評價不錯,我兩簡單點了些粉麵跟羊架。晚餐的生蠔跟餐酒看落有特色,下次可以來試一試。意式香辣蕃茄醬長通粉將蕃茄煮成濃縮的醬,慢慢讓水份揮發掉,濃郁的茄味,蕃茄醬汁充滿辣度,長通粉彈牙滿滿醬汁味,吃下辣味不只刺激舌尖,胃部也有點刺激感,不吃辣的不建議吃。炭燒羊扒配露絲瑪莉燒汁及時令雜菜羊肉煎香帶點焦香,外層呈啡褐內裡粉嫩,入囗帶羊羶味,加上露絲瑪莉燒汁更惹味,配菜不少。餐飲點了檸檬水跟咖啡。

晚餐的生蠔跟餐酒看落有特色,下次可以來試一試。

意式香辣蕃茄醬長通粉
炭燒羊扒配露絲瑪莉燒汁及時令雜菜

餐飲點了檸檬水跟咖啡。

2019-06-06 1694 瀏覽
朋友介紹,位於西環嘅Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar旺中帶靜,環境又有情調,當晚我就訂咗檯同好朋友聚舊。一坐低見到有生蠔嘅promotion就即刻order咗幾隻做starter。法國小珍珠蠔每隻約3吋,肉質爽脆,帶子位鮮甜。好可惜當晚飲唔到酒,如果唔係,嗌杯白酒又可以試埋其他。黑松露野菌忌廉湯黑松露味不會太濃烈,與菌香相得益彰。野菌打得頗幼細,令成個湯口感幼滑,略帶菌蓉。焗芝士流心大傘菇上個禮拜自家製焗大啡菇失敗,當晚喺memu見到這道菜,忍唔住要試專業廚師嘅出品。大傘菇夠厚,火候拿捏得當,焗至乾身爽口菌香出眾。義大利醋惹味,🍄下面仲有流心蛋,實屬驚喜之作。蟹肉意大利雲吞件龍蝦忌廉汁鮮味的蟹肉、番茄肉及瓜粒混合,釀入雲吞內,加上龍蝦忌廉汁,每啖一口,其甜美味道就在麵皮內滲透出來,溢滿口中。慢煮美國牛仔肋骨近年流行慢煮,防止維他命如B雜及C等流失,又可以真正做到肉質軟腍,骨肉分離的效果。牛肋骨肉鮮質腍,加上少許肥膏,味美而不膩;醬汁也醒胃。朋友介紹lee間真係冇得輸啊!

法國小珍珠蠔

法國小珍珠蠔

焗芝士流心大傘菇

焗芝士流心大傘菇

慢煮美國牛仔肋骨

朋友介紹lee間真係冇得輸啊!
2018-11-15
2019-06-02 1071 瀏覽
這間位於堅尼地城尾的西餐廳,數年前曾經到來吃過晚餐,一別經年,終於在日前一次到訪吃了一頓簡單的午餐。這天的午餐共有8款可揀,價錢由最便宜的 $68至最貴的 $128都有,包餐湯或沙律和餐飲。要是想餐湯與沙律兩者兼得的話,就要另加 $15。這天的午餐,只得兩夫妻一起享用,就餐湯與沙律各一,分甘同味好了。餐湯與沙律分別是「忌廉湯」與「柚子蝦沙律」,兩者正正常常的,味道中規中矩,不特別好,也不特別差。主菜點選了「意式香辣蕃茄醬長通粉」($68)和「炭燒羊扒配露絲瑪莉燒汁及時令雜菜」($98),「意式香辣蕃茄醬長通粉」的辣度比想像中強,香辣刺激,十分開胃,長通粉也頗有彈力,烹調水準還不錯。「炭燒羊扒配露絲瑪莉燒汁及時令雜菜」只得兩件羊架,份量不多,幸好羊架燒得火候頗佳,肉質嫩,味道也及格,配以各式蔬菜和幼滑的薯蓉,也不錯。只是一頓簡單的午餐,要求不太高的話,都可一試。

只是一頓簡單的午餐,要求不太高的話,都可一試。
2019-05-30 97 瀏覽
堅尼地城唔少酒吧心儀已久,今次同朋友約左去Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar。淨聽個名,就知道出名「Oyster」同「Bar」,果然冇令我失望。入到去見到法國生蠔做特價,即時眼前一亮,十蚊一隻,太抵啦!我地迫不及待叫左6隻,非常肥美,冇將價就貨,仍然好高質素,入口鮮味可口,大大件,送酒一流。周打雞湯,色澤明亮,每一口都好厚質感,充滿雞芳香同忌廉,一試就知道要好花功夫去煮。食完海鮮同湯,到主菜啦,炭燒虎蝦闊麵配茄汁。份量十足,闊條麵每條均勻掛上醬汁,炒得好好,虎蝦亦非常新鮮,好彈牙。整體味道濃郁,滋味於舌尖上悠久唔散。最後以兩杯酒做完美句點。Gioia氣氛唔錯,無論係酒、海鮮、主菜都令人相當驚喜,性價比算高,氛圍適合三五好友一齊去,或者拍拖場所,食物又令人滿意,推介比大家!

2019-05-30 163 瀏覽
星期天來西環探朋友後,順道去試一間想去多時的餐廳,主要原因是價錢不貴,食物有水準。What time is it? One-thirty! 餐廳客人不多,有一兩個家庭,扶老攜幼,可見食物是老少咸宜,客人來享受家庭樂。餐廳環境幽暗,有落地玻璃投入街的光線,感覺舒服。午市有套餐供應,有魚有肉有意粉,我們點了意粉和魚。先來的麵包條,頗香脆,放入周打魚湯吃也合味道,很多時酒店扒房的周打湯,都放克力架(cracker)點綴,至於周打湯,有薯仔粒,洋蔥粒,甜椒粒和魚等,不在話下,湯不稠不稀,太座喜歡便是。我的雜菜沙律,上面有水牛芝士和蕃茄,加了青醬的沙律,清爽怡人,比油醋更得我心,是不錯的前菜。太座的主菜是肉醬長通粉,蕃茄醬和肉醬,素來是好朋友,絕不可能有違和感,只是看番茄醬的酸度和肉醬的粗幼度,這碟的味道不算酸,肉醬較平常吃到的粗粒,含肉量較多,合我這類吃愛吃肉的人,長通粉不太腍,有 al dente 的效果,伴碟的火箭菜,天然苦的味道,可減輕肉醬的膩,是廚師刻意的安排,不是胡亂放些東西上去。我的主菜是煎鯛魚,煎得很香口,肉質也不錯,配菜是 ratatouille 是法國普羅旺斯的燴菜,有翠玉瓜
我的主菜是煎鯛魚,煎得很香口,肉質也不錯,配菜是 ratatouille 是法國普羅旺斯的燴菜,有翠玉瓜,番茄,甜椒等,現在已很少廚師會採用。
甜品是朱古力慕絲餅,細小的一件,吃了也不怕肥。餐後的咖啡和茶,用了很美的杯子盛着來,像是宮廷用的餐具,很高興享受了一個悠閑的星期天下午!