2017-04-17 439 瀏覽
復活節將至,逛逛青衣城時,看到這朱古力店, 包裝色彩繽紛,款式不庸俗,便打算買一些來應應節 由於天氣炎熱,選了保存期久一點的罐裝的巧克力豆。味道選擇多,有純黑朱古力/白朱古力/薄荷味/咖啡味/焦糖味等等。薄荷巧克力豆,外型時尚高雅,內裏有約30粒朱古力豆,粒粒小巧細緻,醇厚的黑朱古味與清新的薄荷味互相融合,締造出微甜帶澀的高級感~同時,面層的朱古力不易熔化,不會弄髒手指,讚!雖然價錢有點昂貴,但隨時隨地可以品嚐到 美味可口又帶點高級感的黑朱古力,算是值回票價~
巧克力豆
薄荷巧克力豆,
薄荷味巧克力豆

同時,面層的朱古力不易熔化,不會弄髒手指,讚!

巧克力豆
薄荷味巧克力豆
Jan 2016🍴Godiva Chocolatier🍴地址:青衣城1樓150號☆雙重朱古力雪糕☆$50因為有broadway送嘅coupon所以去試下之前淨係試過godiva嘅朱古力比想像中細杯😕唧到中間半空😑唔算好濃朱古力味同溶得都幾快😐😐如果正價應該唔會買🙄如果再試多只會係買一送一嗰陣時試寧願食天仁嘅雪糕筒20蚊 而且大杯過呢個好多總結味道:😋😋🤔😶😶(2.5/5)抵食:😋😶😶😶😶(1/5)
Jan 2016

如果再試多只會係買一送一嗰陣時試

寧願食天仁嘅雪糕筒
20蚊 而且大杯過呢個好多

總結

味道:😋😋🤔😶😶(2.5/5)
抵食:😋😶😶😶😶(1/5)

2017-01-13
1 分鐘 (堂食)
2016-05-25 252 瀏覽
Godiva既軟雪糕出曬名行過見到點可以唔試下呢已經加價加到50蚊一杯講真 貴就貴左d...但值得架今次試左twist..有2隻味..第1啖入口覺得好濃香朱古力味 又超滑我最鍾意食呢隻雙口味 因為Vanilla可以中和返朱古力。。唔會太濃。。口內唔單止有濃濃既朱古力味 仲有超重牛奶味既vanilla而且我又係vanilla既fans...點可以忍到手唔買 點忍到手唔食多幾啖呢
Godiva既軟雪糕出曬名
行過見到點可以唔試下呢
已經加價加到50蚊一杯
講真 貴就貴左d...但值得架
今次試左twist..有2隻味..
第1啖入口覺得好濃香朱古力味 又超滑
口內唔單止有濃濃既朱古力味 仲有超重牛奶味既vanilla

2016-05-25
2016-04-06 260 瀏覽
哇哇哇 有得食GODIVA雪糕係街上面一路行一路食 超貴氣黑朱古力雪糕 $50 朱古力粉絲專享味道少少甜 主要可可苦澀 較單調適合食朱古力嘅人黑白朱古力雪糕 $50有黑白朱古力 味道較甜 較清新食下黑朱古力 又食下白朱古力refresh下整體其實有d似M記雪糕雪糕軟滑 牛奶味再濃d可能因為牛奶多 所以快融脆筒有朱古力餅乾邊美化食耐左都keep住脆果然係貴氣雪糕
哇哇哇 有得食GODIVA雪糕

食耐左都keep住脆

果然係貴氣雪糕
2016-04-03
外賣自取
$50 (宵夜)
黑朱古力雪糕
黑白朱古力雪糕
2015-06-05 245 瀏覽
Godiva 雙重巧克力軟雪糕 ($45)炎炎夏日一定要食雪糕!一開始睇落覺得黑白色好吸引,所以就揀咗呢個味。無可否認,暫時我仲係覺得佢地會響個甜筒邊度加巧克力碎係好貼心,同埋增加咗甜筒嘅脆度。果然係巧克力專門店,連雪糕都濃(rich)過人。可惜嘅係,雖然佢係應該分咗兩種巧克力,但食落又無話好分明。
Godiva 雙重巧克力軟雪糕 ($45)
果然係巧克力專門店,連雪糕都濃(rich)過人。
可惜嘅係,雖然佢係應該分咗兩種巧克力,但食落又無話好分明。
2015-06-03
外賣自取
其實一早就已經被Godiva在各地鐵站的雪糕廣告牌吸引住了,因為軟雪糕只限定在某些店鋪發售,所以今日專程去青衣城一試!看到賣相已忍不住一口咬下,雪糕口感細膩幼滑有層次感,超濃香的朱古力味,令人一試難忘!GODIVA 巧克力軟雪糕 HK$45除此之外,仲有杯裝雪糕系列!有5種味道,今次就試下呢個草莓巧克力碎!金字配粉紅色杯,包裝迷人,幼滑雪糕沾滿了香濃GODIVA心形朱古力和細碎果粒,給味蕾帶來一次特別的體驗!GODIVA 杯裝冰淇淋 HK$45
GODIVA 巧克力軟雪糕 HK$45
GODIVA 杯裝冰淇淋 HK$45
2015-05-02
2015-04-29 118 瀏覽
Godiva呢個牌子我相信鍾意食朱古力既朋友,不會陌生 。一直好想試呢杯巧克力軟雪糕 (黑朱古力味) $45味道方面,先講雪糕質地相當滑溜,朱古力味香而不會太甜因為係黑朱古力,而我幾鍾意食落個質感有些少黏黏的。窩夫格脆雪糕筒好脆身,杯邊仲有些朱古力脆脆,整杯雪糕質素蠻好,值得一試。巧克力凍飲有五款口味,同樣$45 (我都有興趣,下次試埋去,btw, 我都幾大愛朱古力既甜品 :p)

Godiva呢個牌子我相信鍾意食朱古力既朋友,不會陌生 。

一直好想試呢杯巧克力軟雪糕 (黑朱古力味) $45

2015-04-16
2015-04-09 145 瀏覽
係青衣城行吓行吓,就突然好想飲嘢啦,所以就去咗godiva去飲杯嘢啦。見到有白朱古力抹茶,睇落去好好飲咁啦,所以就點咗一杯嚟試吓。攞咗杯嘢後就覺得佢好似starbucks嘅green tea latte,但係飲落又有唔同。佢嘅白朱古力味都幾濃吓,同抹茶都好match。整體而言,依杯嘅價錢雖然係貴咗少少,但係佢嘅味道都唔錯,令人難忘,所以下次去青衣城嘅時候都會去飲。
2015-01-20
2015-03-01 159 瀏覽
友人知道巧克力是我的至愛…特意推介了這個比利時品牌...也許是小時候愛上了雪糕車伯伯的手藝緣故…我對軟雪糕特別有種情意結…所以這次到來…首先嚐試的還是軟雪糕吧…才一口而已…足以令我撇除所有haggendaz,deryers等盒裝雪糕…濃濃巧克力的魅力實在令人難以抵擋…至於在云云力海當中…友人選擇了它、它、它、它、它……說實在…我是很喜歡甜的…唯獨隨著黑巧克力的興起…令我改變了初衷…Godiva出品的巧克力…濃度有奶味,31%,50%,72%,85%…當然愈深色的包裝是代表濃度愈高…愈重份量巧克力…同時也愈苦味…個人覺得72%是恰到好處的…不甜不苦…正正可以感受到巧克力的原有味道…而外掛水晶扣紅絲帶的金色禮盒…外型高貴典雅…內裡款式齊備…不失為一個送禮的好選擇…
友人知道巧克力是我的至愛…特意推介了這個比利時品牌...
至於在云云力海當中…友人選擇了它、它、它、它、它……
卡布其諾松露巧克力
焦糖軟心松露巧克力
軟心香草白巧克力
蘭姆酒松露巧克力
原粒櫻桃

• 巧克力雪糕
  • 72%巧克力
2015-02-25 463 瀏覽
Godiva都公認為城中數一數二出名而高質素嘅朱古力店,真喺好多謝朋友咁重手贈小弟一盒「Assorted Truffles with Gold Star Box」(雜錦松露朱古力星形禮盒),包裝小巧可愛,氹人歡喜嘅好選擇之一 。「雜錦」二字未免有少少誇大,查實只有兩款味道,盒面已註明有牛奶朱古力及黑朱古力 ,數量上盒背有寫共10粒,不過,打開包裝,又竟然唔喺一樣一半,小弟依盒就只有4粒黑朱古力(綠紙),而牛奶朱古力(紅紙)則有6粒。雖然話喺「松露朱古力」,但撕開包裝紙單睇表面,個人已覺得唔可以稱之為松露朱古力,朱古力表面光滑爧身,跟平時所食到嘅形狀不規則、又有層粉粉哋面嘅松露朱古力絕對喺兩回事 。切開朱古力粒,內裡填滿嘅朱古力漿,濃郁香甜,滑不溜口,而黑朱古力及牛奶朱古力分別只在於外層,前者可可味濃郁,細嚐有點微甘;後者朱古力口感幼滑,稍甜而未過火。雖然啲朱古力跟名稱有頗明顯嘅出入,不過,Godiva嘅出品始終都喺有質素嘅,所以,用嚟送禮都喺顯得較大體啲 。
黑朱古力
牛奶朱古力
黑朱古力
牛奶朱古力
其他
2015-01-28 245 瀏覽
很充實的一天,影紅葉+ tea time綠茶雪糕 + dinner 壽司,然而心情有點還未滿足,又想來一杯雪糕作完結。本打算再食綠茶雪糕,找開飯一查,原來還有Godiva, 我一直想試朱古力雪糕,終於可實現!這間Godiva 有座位提供飲食,幾寫意。不過剛到約9時差不多收鋪,只好買杯雪糕站著享用。Chocolate soft serve朱古力軟雪糕 $45店員十分有小心翼翼地去擠雪糕、放裝飾等,務求跟display一模一樣,我這個比display大小小,哈。雪糕一般的軟滑,朱古力味算香濃,但對我來說可以再苦一點,雪糕筒圍邊的朱古力脆脆口感十足,整體層次感不俗。可惜沒有我預期中的朱古力的美味,連我喜歡吃朱古力的朋友也較喜歡綠茶雪糕多點,而且$45不化算,試一次就好了。一天吃2杯雪糕,有點罪惡感。

Chocolate soft serve
朱古力軟雪糕 $45

一天吃2杯雪糕,有點罪惡感。
Chocolate soft serve
2015-01-11
5 分鐘 (外賣自取)
$45 (宵夜)
2014-12-26 392 瀏覽
最近好多朋友都愛上吃godiva 的軟雪糕,同飲品,話朱古力味夠濃,同滑 ,我當然唔會執輸,每次行過,都會食一支回味,再回味下 ,呢間店,就算冇食過,都知出名朱古力,可說是朱古力界中的lv,每一粒差唔要10多元以上,今次介紹是他們的軟雪糕,一支45大元,比平時食開果d王室雪糕還貴一倍,但食落口,老實說,係有分別,先說口感,好綿,好滑,而且滑到有點令身,入口有濃郁的朱古力香 ,雪糕上朱古力片也好濃郁香味,甜筒皮邊也有一層朱古力碎,整體味道一流,試過一定會回味 起正青衣城中心,好易看得見
,我當然唔會執輸,每次行過,都會食一支回味,再回味下
,雪糕上朱古力片也好濃郁香味,甜筒皮
邊也有一層朱古力碎,整體味道一流,試過一定會回味
Godiva 朱古力軟雪糕
起正青衣城中心,好易看得見
2014-12-24
2 分鐘 (堂食)
Godiva 朱古力軟雪糕
2014-12-08 150 瀏覽
Godiva truffle chocolate, 有六款口味,味道不甜也不苦。一入口,外層慢慢溶化,裡面的朱古力便會流出。口感幼滑,果然一分錢一分貨~對於不喜歡吃太甜的你,這款朱古力應該適合你。

對於不喜歡吃太甜的你,這款朱古力應該適合你。
2014-12-07
2014-08-09 450 瀏覽
晚飯後,朋友們突然好想食雪糕,卒之去了這間雪糕店(朱古力店)。雪糕款式唔多,只得三、四款。這連鎖店的朱古力我之前試過,但雪糕呢,還是第一趟。朋友們點了焦糖味、純朱古力味及白朱古力味。雖然我在減磅中,但始終都抵受不住誘惑,點了個焦糖味雪糕的味道很濃、很香,口感很幼滑。很滿足。
雪糕款式唔多,只得三、四款。
這連鎖店的朱古力我之前試過,但雪糕呢,還是第一趟。

雪糕的味道很濃、很香,口感很幼滑。很滿足。
2014-08-09
5 分鐘 (堂食)
2014-05-07 253 瀏覽
經過見到有新口味, 抹茶白朱古力凍飲, 就坐低試下啦.買完去搵位坐, 杯飲品好快送到. 服務好好, 而且座位夠大, 又唔迫, 坐得好舒服. - 抹茶白朱古力 ($45) : 抹茶味唔算好特出, 白朱古力打到好碎, 幾特別, 慢慢係口內溶化. 難得2個味道做到好平衡, 飲到抹茶味同白朱古力味. 整杯飲完都唔怕甜膩, 反而好清新. (店員細心問要唔要CREAM, 如果唔要, 就更有抹茶味同較清新, 如果要CREAM, 就奶味重D, creamy d.)夏天好岩飲呢杯清新飲品.
經過見到有新口味, 抹茶白朱古力凍飲, 就坐低試下啦.

夏天好岩飲呢杯清新飲品.
抹茶白朱古力
2014-05-06