2020-12-13 6 瀏覽
最近喺 K11Musea 新開咗全港首間以松露為主題嘅精品茶飲概念店 Golden Diamond Truffle 😍餐廳所用嘅松露係產自意大利中部翁布里亞Umbria 黑松露 🇮🇹將矜貴食材松露,突破傳統食法💭配搭岀奶蓋茶🍵咖啡☕️Mocktail🍸雪糕🍨突破味蕾嘅想像😬.松露素奶蓋南非國寶茶🥤面頭係用左黑松露醬、燕麥奶同植物忌廉打成嘅素奶蓋🌱然後再喺表面新鮮刨松露片同松露粉😆飲之前先聞一下松露嘅香氣👃🏻然後食用松露片,再品嚐茶飲🤗松露奶蓋入口順滑濃厚🥛松露味突出😗南非國寶茶底清甜甘香🌳連埋奶蓋一齊飲,層次分明
  • 松露奶蓋南非國寶茶
2020-12-13 14 瀏覽
2020就快尾升了~年底前比我試到Golden Diamond Truffle 松露飲品 無憾了吧!K11 Misea 呢間Golden Diamond Truffle 為全球首間松露飲品專門店😍✨以矜貴食材松露為主題 配搭出多款飲品 輕鬆地享受到松露獨特之味😊我試左松露檸檬瑪格麗特 店員在調配後 會即席刨上松露片 松露味好香 感覺新鮮 成件事好特別~~🥳🥳一試愛上😋p.s. Golden Diamond Truffle 將按季節選用當季最優質的松露 由意大利直送香港 原粒松露display 無花無假架 成個感覺好Grand~~
2020就快尾升了~

我試左松露檸檬瑪格麗特 店員在調配後 會即席刨上松露片
松露味好香 感覺新鮮 成件事好特別~~🥳🥳一試愛上😋

絕不平凡富有層次感令人陶醉萬分好好品味以矜貴松露特飲主題概念店的確猶如不同,環境氣氛設計充斥著獨特松露為主角顯出自家個性添出高雅感令人眼界大開喜歡中性清爽兼醒胃為主調,試咗「松露柚子瑪格麗特」口感入口分明突出、恰到剛好倍添清新好舒壓,加上店員即叫即做在客人面前主理,陣陣蘋果果香拌以檸檬汁打成,集合酸甜美味、這杯鋪滿大大片脆香即刨松露片同松露粉不妨獎勵一下自己真係好滿足,喜歡松露既人士的確係一大喜訊

絕不平凡富有層次感令人陶醉萬分

2020-12-11
2020-12-11 7 瀏覽
松露西班牙皇室黑鑽石朱古力 ($65)第一次有松露嘅等飲 相當特別😍 其實一邊整已經一路聞到香噴噴嘅松露香 好期待佢嘅來臨🥰飲之前聞一聞松露嘅香氣 好開胃😋 仲即場刨咗一片片松露出黎 味道同朱古力味好夾🍫 估唔到松露係可以應用喺飲品上面😱 至於杯朱古力實在好濃郁 飲落去仲有d朱古力碎喺度 特別滋味☺️仲有其實睇Menu真係有好多款都想試,佢除咗朱古力之外仲有好多款茶同埋雪糕,全部都好吸引,只不過佢每杯份量都幾多,都足夠我哋兩個人飲,所以下次先試埋其他款式!地點真係好方便,下次經過一定會再嚟試!
松露西班牙皇室黑鑽石朱古力 ($65)
第一次有松露嘅等飲 相當特別😍

其實一邊整已經一路聞到香噴噴嘅松露香 好期待佢嘅來臨🥰

地點真係好方便,下次經過一定會再嚟試!
2020-12-10 41 瀏覽
松露一向被譽為餐桌鑽石,用這麼名貴的食材去製作不同款式的飲品,是一個非常獨特的嘗試,這間Golden Diamond Truffle 更是全球首間松露飲品專門店,今次就來試試這間的松露奶蓋南非國寶茶。可以看到店員即場把松露炮成松露片在飲品奶蓋上面,還加上一些松露粉。奶蓋是以燕麥奶和植物忌廉打成的素奶蓋,味道濃郁幼滑,奶香香甜清𥇦。飲品一拿上手就聞到松露濃烈有層次的香氣,香氣芳醇,松露口感爽脆。南國寶茶味道清香,茶味醇厚清爽,帶有甘甜味道這種淡雅不凡的茶香,加上松露別樹一格的香氣,構成一種新穎獨特的風味。這種超高品質的美味, 絕對是高級感的優質茶飲感受。絕對值得來享受一下。

松露奶蓋南非國寶茶

南國寶茶味道清香,茶味醇厚清爽,帶有甘甜味道

5 分鐘 (堂食)
2020-12-09 13 瀏覽
今日跟老公去k11 musea ,經過見到店員話有松露特飲,我們覺得很新奇,以平民價飲到珍貴食材的飲品,真係唔試都對唔住自己店內設計很時尚,牆身玻璃鏡為主,放滿了不同的金鑽松露,感覺華麗。松露素奶蓋柚子南非國寶茶矜貴的松露已經好吸引又特別,在我面前刨上三大片松露片,未飲前聞到都好香,有南非紅寶石之稱的國寶茶無咖啡因,茶味香濃,加上柚子清香,很潤喉。店內所製奶蓋,是以燕麥奶和植物忌廉打成的素奶蓋,一定要先飲素奶蓋,好棉滑松露柑橘瑪格麗特新鮮果汁有柑橘,檸檬汁,熱情果,加上松露粉,松露片,很清香,沿著杯邊仲有一環的松露鹽,口感豐富,果汁跟松露鹽很夾。飲品色澤豔麗,影相一流,店員提示要拌勻,會好飲一點。

松露素奶蓋柚子南非國寶茶

外賣自取
2020-12-09 15 瀏覽
最近K11 MUSEA新開左間全球首間松露飲品專門店Golden Diamond Truffle😋松露愛好者緊係去試下la😍店舖會由意大利直送當季最優質既松露,係店入面仲可以見到原粒松露展示出黎添🤩店舖裝修好華麗,受藝術家Salvador Dali作品啟發,以Racing Green做主調,迎合高貴既品味❤店員調好飲品後會即席係客人面前刨上松露片,夠曬矜貴🥰小明就揀左松露雪之戀配時令水果黎食😋下次試埋其他先,款款矜貴飲品都係$60一杯za🤭宜家仲可以scan QR code做簡單步驟就可以免費有雙倍松露添🥰小明為食餐單: 松露雪之戀配時令水果🍨 $75水果有草莓、黑莓、紅莓,配搭係香滑牛奶雪糕上面,再加上店員即席刨成既滿滿黑松露,食落好香松露味,加上雪糕,第一次以甜品角度食松露,感覺好新鮮,而且味道好好,一試就好仲意😋

小明為食餐單:
松露雪之戀配時令水果🍨 $75

• 松露雪之戀配時令水果
2020-11-30 30 瀏覽
本來想买隔壁的機器人🤖️茶的,就是有个只機器手臂🦾揺一杯茶出來,茶的种類都好普通。發現新開了家以真的黑松露茶品為賣點的茶品店,又幾新鮮。點好茶底,打好奶盖,店員會在上边磨上幾片松露,撒上松露粉,真系好浓陏的松露味。相比幾百元吃的松露意粉,就杯松露奶盖松露味更劲!奶盖以燕麥奶和植物忌廉打成,浓厚香甜,感覺就是喝完一杯也不會好肥仔。可惜的是我點了红石榴茶底,店員說可以选择走糖,但在喝的時候还是感覺到很甜。。。茶底的味道不够天然呢。
2020-11-28
外賣自取
  • 松露奶盖咖啡
2020-11-29 26 瀏覽
偶爾想take a break from珍珠奶茶? 有新野推介呀喂仲幾高級🤤k11 musea新開全亞洲首間松露特飲概念店 用矜貴松露配搭出奶蓋, mocktail同沙冰嘅飲品組合 幾有諗頭 可以話顛覆左我對truffle嘅概念🤭 店舖所用嘅truffle全黎自意大利中部嘅Umbria 可以話係best of the best~店員仲會喺每杯飲品即席刨上新鮮松露片作final touch 亦有用到松露鹽同松露粉 佢哋對素食者亦相當貼心 奶蓋係用燕麥奶同植物忌廉打成 相對無咁肥😌.🥤松露奶蓋南非國寶茶 Truffle Crema with Rooibos Tea (HK$60) 松露奶蓋真係好richhh好濃好creamy😍離遠都聞到果陣aroma~ 估唔到同呢款茶幾夾 味道幾過癮! 唔講唔知 原來呢款茶勁多health benefits 抗氧化降血壓 無caffeine且助眠岩哂繁忙嘅香港人😌.🥤Truffle Margarita Pomegranate Pink (HK$65) 成杯都pinkypinky好少女! 新鮮石榴汁加上松露粉 杯邊圍上一圈松露鹽 好refreshin

🥤Truffle Margarita Pomegranate Pink (HK$65) 成杯都pinkypinky好少女! 新鮮石榴汁加上松露粉 杯邊圍上一圈松露鹽 好refreshing!
成日都覺得𝗞𝟭𝟭 𝗠𝘂𝘀𝗲𝗮有一種好高級嘅感覺,近期新開嘅全亞洲首間松露特飲概念店 @goldendiamondtruffle 又為商場增添一份矜貴嘅味道( ´∀`)𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗶𝗮𝗺𝗼𝗻𝗱 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲打破傳統嘅松露食法,而家唔單止食得松露,仲可以飲松露,令你突破味蕾嘅想像,好特別~除咗飲品特別之外,𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗶𝗮𝗺𝗼𝗻𝗱 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲嘅環境佈置都好特別,有將意大利傳統松露市集帶俾大家嘅概念,場內有唔同嘅打卡位、競猜白松露價錢遊戲,最最最重要係!!係11月30日前,親臨𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗶𝗮𝗺𝗼𝗻𝗱 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲購買任何飲品時,講出優惠碼「GDT10%」即享九折優惠😇.asia’s first truffle drink concept store @goldendiamondtruffle opened in k11 😋 totally different way of consuming truffle 😊 not just eating it but actually drinking it 🥤 other than the drinks, the decor i
asia’s first truffle drink concept store @goldendiamondtruffle opened in k11 😋 totally different way of consuming truffle 😊 not just eating it but actually drinking it 🥤 other than the drinks, the decor is very nicely designed 👍 great place to take pictures!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.2/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10
🌟
《白松露素奶蓋南非國寶茶》$60 🌟7.5/10🌟
𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝗼𝗼𝗶𝗯𝗼𝗼𝘀 𝗧𝗲𝗮
呢一款係限定突破味蕾新品嚟㗎~拎到上手格住口罩都聞到好香嘅松露味,面頭用左燕麥奶同植物忌廉打成嘅素奶蓋,非常之𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆濃厚,再用上矜貴嘅白松露,同平時成日食到嘅松露油味完全兩回事,好自然嘅松露香再加埋南非國寶茶底,有一種好自然嘅甜味,同松露奶蓋好夾,好特別啊~
𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗶𝗮𝗺𝗼𝗻𝗱 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 @goldendiamondtruffle
📍#BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_drinks #BELLYwongs_sweets
#goldendiamondtruffle #truffledrink #trufflecrema #freshtruffleslices #mindblowing #K11MUSEA #Deluxe 🙂
白松露素奶蓋南非國寶茶
我勁愛松露,嗰陣獨特嘅gas味,令人欲罷不能 !😍​松露一般都放喺料理上,但原來加入茶飲都非常適合!K11 Musea最近就開咗間松露茶飲店"Golden Diamond Truffle"!採用意大利Umbria(翁布里亞)松露,喺調配好嘅飲品上,即席刨上松露片!真係誠意滿滿!🤤​▲即刨松露!太瘋狂!▲用松露打出嚟嘅奶蓋,松露味好勁,超正!其中一定要試佢哋嘅松露奶蓋,用燕麥奶及植物忌廉打成,唔止啱素食人仕,質感仲Creamy得嚟滲透松露幽香,正到爆!​另外,店家用嘅茶種都幾特別,除咗大路嘅烏龍茶、抹茶等口味,仲引入咗南非國寶茶(Rooibos Tea)!呢種茶只係喺南非先有,出名不含咖啡因,丹寧少,我都係第一次係香港見到有茶飲店賣呢種茶!​✦ 松露素奶蓋南非國寶茶上面講咗咁多,當然要立即下由松露奶蓋及國寶茶做嘅特飲!味道方面,我覺得比想像中輕口味,奶泡松露味雖幾濃,但質感又未去到話好實,加埋清香嘅國寶茶,飲上口幾順喉、舒服。不過,個人覺得個國寶茶未夠甜,撞埋松露奶蓋,有少少比佢搶咗味。​✦ 松露柑橘瑪格麗特呢個真係不得了,成個組合都好完美!​新鮮柑橘汁、檸檬汁,原來同松露粉、松露片好襯
我勁愛松露,嗰陣獨特嘅gas味,令人欲罷不能 !😍​
▲即刨松露!太瘋狂!
▲用松露打出嚟嘅奶蓋,松露味好勁,超正!

松露素奶蓋南非國寶茶
✦ 松露素奶蓋南非國寶茶

✦ 松露柑橘瑪格麗特
呢個真係不得了,成個組合都好完美!​
新鮮柑橘汁、檸檬汁,原來同松露粉、松露片好襯!令我著迷個位係,杯邊仲整咗一圈松露鹽!飲時鹹鹹甜甜,又不失清新口感,呢杯真心推薦!​

時令水果松露雪糕
✦ 時令水果松露雪糕
除咗飲品,我仲有試佢哋嘅松露雪糕!呢款雪糕用北海道 3.6 牛奶製成,再喺上面灑上松露粉、松露片及時令水果,組合好特別。我覺得牛奶雪糕同松露隻味係夾嘅,但松露味道濃烈,同國寶奶蓋一樣,有少少被搶了味,但整體嚟講,還是很好味。​

P.S. 作為一個怕肥之人,我都幾怕白糖/糖精。詢問店員,得知佢哋店係用稀少糖!😶不但低卡,升糖指數低,味道仲與蔗糖相近,飲多都唔怕肥。雖則佢一杯茶飲賣六十幾蚊,但相對下,材料都的確重本嘅,其實CP值唔低!​
2020-11-25
松露素奶蓋南非國寶茶
時令水果松露雪糕
最近行 K11 Musea 發現這間很新奇的飲品店,竟然用南非國寶茶配純素奶蓋再配即刨松露片,純素飲品前所未見咁豪華,而且你估唔到這個配搭超好喝!心情好要犒賞自己?松露應該夠高級了吧!Golden Diamond Truffle 位於尖沙咀 K11 musea 商場 B2,即是 Food Court 那一層。店內沒有座位,但有個立飲空間可以站著飲完再走,環境都幾高貴大方。這是一間飲品店,主打松露素奶蓋,奶蓋用燕麥奶和植物忌廉打成,入口非常幼滑而且勁香濃,仲有少少芝士奶蓋的香味,有驚豔之感!茶底有幾款南非國寶茶、烏龍茶和咖啡,價錢全線 HK$60 杯。如果想飲影相靚的飲品,可以試下 Mocktail 系列,全部都無酒精既,主要係果汁再加松露片松露鹽,除左冬天飲有少少凍之外,味道係唔錯既。抹茶愛好者也有選擇,仲有松露雪糕添!松露奶蓋熱情果南非國寶茶 HK$60朋友選了這杯招牌飲品,這系列奶蓋飲品都有一層厚厚純素奶蓋,再即刨幾片新鮮黑松露然後灑上黑松露粉,整個非常浮誇,所以價錢都很上等人。你睇,真係好真材實料架!松露奶蓋咖啡 HK$60我就揀左杯咖啡,飲的時候可以先吃掉上面的松露片,再試下純

抹茶愛好者也有選擇,仲有松露雪糕添!

松露奶蓋熱情果南非國寶茶 HK$60

你睇,真係好真材實料架!

松露奶蓋咖啡 HK$60

我就揀左杯咖啡,飲的時候可以先吃掉上面的松露片,再試下純素奶蓋原味。然後就是飲,一次過品嘗咖啡和純素奶蓋兩個層次,你會發現兩者味道意想不到地夾!黑松露原來除了煮意粉意大利飯,配咖啡都OK,真係開眼界。

松露女皇瑪格麗特 HK$65

見這杯粉紅色幾靚又試下,紅色原來來自小紅莓和紅石榴,喝起來都幾清新。因為最上面有松露鹽,所以喝的時候還鹹鹹地,讓飲品更有層次。

松露柑橘瑪格麗特 HK$60

顏色靚的還有這杯,很適合外貌協會會員即係我本人。它入面有熱情果、橙和青檸果汁,喝起來有少少像喝汽水,很適合配漢堡薯條那種感覺。

因為商場冷氣幾凍,我諗下次要叫走冰先得。

所有飲品上面都有松露片、松露粉,松露粉絲真的不能錯過!

個奶蓋我都幾滿意,口感很濃厚,而且香氣十足,跟松露很搭。

松露雪之戀配時令水果 HK$75

正所謂一不做二不休,點都要食埋雪糕先走。這裡的雪糕用北海道3.6牛奶製作,奶味香濃無比,配黑松露又有一返風味。我覺得最有心思係,吃到底還會發現多一層黑松露粉,不過只在最上層,完全無偷工減料架!

雖然六十蚊杯飲品係有點貴,不過如果你好鍾意食松露,又或者忽然想豪一下,都可以飲杯試下。尤其個純素奶蓋真係好正呢!
2020-11-25
2020-11-24 31 瀏覽
最近係K11Musea 新開左全港首間以松露為主題嘅精品茶飲店🤩,將公認矜貴嘅食材—松露,突破傳統食法😳,配搭岀奶蓋,Mocktail🍸,沙冰🍧,甚至雪糕🍨,店舖所用松露都係產自意大利中部嘅Umbria,聽落都覺得夠曬吸引啊🤤🤤松露素奶蓋南蓋南非國寶茶 ($60)奶蓋面頭有新鮮即席刨嘅松露片同松露粉🤩,一拎上手就已經聞到松露獨有嘅香氣👃🏼👃🏼,非常突出,而奶蓋係用燕麥奶同植物忌廉打岀黎,啱曬想健康同素食嘅朋友仔😏(唔曬驚無quota啦😂),口感creamy又夠滑,茶底係南非國寶茶,只會係南非生產😌,所以好少見其他飲品店有,店員介紹到喱款茶係不含咖啡因(啱曬最近飲咖啡飲到手震嘅我😭😂),茶底飲落有淡淡清甜同木香氣🌳,清香嘅南非國寶茶配香氣濃郁嘅松露奶蓋味道好有層次,有高級嘅感覺✨,飲完成杯奶蓋茶,口腔入面依然留有松露香😂🥰,真係值得一試啊👍🏼👍🏼

松露素奶蓋南蓋南非國寶茶 ($60)

松露素奶蓋南蓋南非國寶茶
松露素奶蓋南蓋南非國寶茶
2020-11-24 18 瀏覽
突破味蕾想像的「精品松露茶飲店」進駐K11 MUSEA!.有別於一般茶飲店,Golden Diamond Trutfle以矜貴食材松露為主題,配搭出多款飲品,打破以往想一嚐新鮮松露需付出高價的觀念,輕鬆地享受到松露獨特之味!.當天點了松露國寶奶蓋茶,奶蓋是用植物奶製作,對於牛奶敏感的人也可以安心飲用,透明隔板可以清楚看到店員製作過程,喝起來口感香濃,第一次嘗試國寶茶+奶蓋感覺很特別,國寶茶的味道沒有被蓋過,喜歡嚐鮮的人可以試試~.GoldenDiamond Truffle所用松露均產自意大利中部的Umbria,並依季節選用當季最優質的松露,由意大利直送香港!.原粒松露會於店內展示,在調配好飲品後,直接在客人面前為每杯飲品即席刨上松露片,部份飲品更會加配不含防腐劑的松露鹽或松露粉令香氣倍感突出!
突破味蕾想像的「精品松露茶飲店」進駐K11 MUSEA!

2020-11-24 39 瀏覽
尖沙咀開咗一個新嘅商場 @K11Musea鍾意佢樓底高而且裝修格局好有特色知道全亞洲首間 #松露特飲概念店【 #GoldenDiamondTruffle 】 正式登陸 #K11Musea將意大利傳統松露市集搬進以 Racing Green 為主調當然唔執輸要去打卡嘆番杯松露飲品【 Golden Diamond Truffle 】 以矜貴食材松露為主題配搭出多款突破味蕾想像的飲品賣相吸引又特別仲有好多款式嘅飲品選擇👏🏻⊰⊹════════════════⊹⊱✎飲後感 :✨✨【 #白松露素奶蓋南非國寶茶 】✨這一杯矜貴的國寶茶是限定突破味蕾新品而矜貴的白松露配上超級食品之一 有南非紅寶石之稱的國寶茶(Rooibos Tea) 配以燕麥奶和植物忌廉打成的素奶蓋松露特飲嘅香味好濃郁既獨特及矜貴飲後嘴裏還有一些茶香餘韻👏🏻😋
尖沙咀開咗一個新嘅商場 @K11Musea

✎飲後感 :✨

✨【 #白松露素奶蓋南非國寶茶 】✨
這一杯矜貴的國寶茶是限定突破味蕾新品
而矜貴的白松露配上超級食品之一
有南非紅寶石之稱的國寶茶(Rooibos Tea)
配以燕麥奶和植物忌廉打成的素奶蓋
松露特飲嘅香味好濃郁