GREEN

2024-07-30 3514 瀏覽
🎂🍽️🥂 有一段時間沒有惠顧Green, 今次再來,食物質素保持到水準,環境仍算寬敞🛋️🖼️,酒店🏨服務態度當然不錯🤵🏻‍♂️🤵🏻👍🏻我哋選擇了三道菜🍽️,包括~🥗🥣頭盤+主菜+🍰甜品+飲品🍹🍸+咖啡或茶🫖☕️🥗頭盤點選了~挪威煙三文魚配加拿大蟹肉🦀 ~ 煙三文魚的味道一向都醃製得不錯,非常入味,蟹肉碎上,配以橙肉🍊,橄欖🫒,酸酸甜甜的醬汁,非常醒胃😋主菜呢,就各選了2款🍴🥩香煎阿根廷西冷嫩裙邊肉配蘆筍 ~ 有驚喜,西冷牛扒🥩嫩裙邊真係好嫩,一點也不靭,好有𡁻口,真的不錯👍🏻🦐🦀摩洛哥海鮮拼盤配北非小米 ~ 海鮮倒也入味,北非小米呢,質感有點跟殼物差不多,有點像健康之選,有口感,對於喜歡吃殼物/糙米紅米嘅人應該比較合適😉蛋糕🍰可以自選,服務員🤵🏻‍♂️🤵🏻會安排等存起,🤵🏻‍♂️問我對榴槤有否興趣,我當然有啦,他就介紹我吃榴槤🍰🌰🍮迷你凍頂茉香茶朱古力蛋糕 ~ 🤵🏻‍♂️🤵🏻安排在甜品🍮碟上寫上生日字句,還替我們拍照📷,非常細心👍🏻🍰迷你榴槤芝士蛋糕 ~ 作為榴槤控嘅我,當然覺得這🍰好吃😋,濃厚的榴槤味🥂🍾氣泡酒、🍸白餐酒、🍷紅餐酒、🥤可口可樂、雪碧、🧃是日精選果汁(🍊橙、西柚、🥕紅蘿蔔、🍉西瓜、🍎蘋果

主菜呢,就各選了2款🍴

🥂🍾氣泡酒、🍸白餐酒、🍷紅餐酒、🥤可口可樂、雪碧、🧃是日精選果汁(🍊橙、西柚、🥕紅蘿蔔、🍉西瓜、🍎蘋果)

2024-11-03 116 瀏覽
3-course meal 包括餐前飲品可以飲酒、汽水或者鮮果汁、頭盤(沙律或餐湯或雞肉沙嗲)、主菜(牛扒、羊架、三文魚等,很多選擇)、甜品和餐後咖啡,朋友生日可以免費送朱古力牌,如果 2 -course meal,都會有一份生日小蛋糕。榴槤芝士蛋糕好好味。服務態度非常好,只是餐廳內有點熱,可能樓底較高,而且落地大玻璃的關係。兩個人大約$780,雖然限時兩小時,但我哋可以由12:00坐到2:45也冇催促我哋結帳。
2024-11-03
  • 榴槤芝士蛋糕
  • 餐包
2024-10-01 1548 瀏覽
原來𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 𝐈𝐂𝐎𝐍的𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧,最近與美國天然護膚品𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐬合作啦😍,全新天然活肌下午茶推出囉(≧▽≦)! 作為母校的粉絲,我又來啦🤣~餐單由行政總廚𝐃𝐚𝐧𝐧𝐲 𝐇𝐨主理,以護膚美肌做主題和靈感,女生們記得吃多一點哦😌!【 天然活肌下午茶🫖$𝟔𝟗𝟖-𝟕𝟔𝟖/𝟐位 】 包括: 頭盤、餐湯、主食、甜品、雪糕、香檳🥂,每位還會送𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐬™靈芝抗敏專家試用套裝,真的太抵啦!▽ 頭盤酥炸生蠔🦪、中華沙律🥗、挪威三文魚他他▽ 餐湯南瓜昆布麵噌湯🎃頭盤不錯,生蠔炸得香脆。南瓜湯好甘甜,好好喝!▽ 主食烤草飼牛扒🥩、法式芝士忌廉焗帶子海鮮🦞、大啡菇松露忌廉意粉🍝我們選了牛扒和焗帶子,兩款都好高質呀! 牛扒軟腍又有牛香,焗海鮮有濃郁奶香,必吃!!▽ 甜品藍莓芝士蛋糕🍰、紅石榴士多啤梨奶凍🍓、反烤焦糖蘋果批🍎、烏龍茶橘子白朱古力🍫、抹茶柚子芒果忌廉蛋卷🥞、藍莓及冧酒提子鬆餅🥧甜品𣕧也太漂亮了吧😍!!! 蛋糕造型精美,不愧為下午茶之王😌。當中我最愛甘香鬆化的蘋果批。▽ 雪糕紅石榴軟雪糕、日本柚子軟雪糕🍦雪糕使用了創新全天然科研脂肪替代品AkkMore™ 製成,脂肪含量大減8成😏,吃多幾杯也

【 天然活肌下午茶🫖$𝟔𝟗𝟖-𝟕𝟔𝟖/𝟐位 】

▽ 頭盤
酥炸生蠔🦪、中華沙律🥗、挪威三文魚他他

▽ 餐湯
南瓜昆布麵噌湯🎃

頭盤不錯,生蠔炸得香脆。南瓜湯好甘甜,好好喝!

▽ 主食

▽ 雪糕
紅石榴軟雪糕、日本柚子軟雪糕🍦

雪糕使用了創新全天然科研脂肪替代品AkkMore™ 製成,脂肪含量大減8成😏,吃多幾杯也不怕啦~

每次去𝐈𝐜𝐨𝐧都覺得服務好好💕,謝謝經理和服務員的用心接待🧡,高質!!!🤣🤣🤣
2024-09-14 1733 瀏覽
太過份啦💕甜品旋轉著✨也真的太美了吧😍今天在𝑯𝒐𝒕𝒆𝒍 𝒊𝒄𝒐𝒏跟老闆們吃了很好味的下午茶😋環境舒適不侷促!!歡愉地聊天享受着精緻的頭盤+湯+主菜及甜品.聽說每個月的主題也不同,今次的主題是理工大學採用了創新𝑨𝒍𝒍 𝒎𝒐𝒓𝒆 ™配方的減脂甜點 有效減少高達80%的脂肪相等於卡路里含量比日常減少一半🔥!!!!.大廚👨‍🍳哥哥說每日主題都會不一樣期待下一次的驚喜🥰餐牌價錢放在留言區💕.@hoteliconhk 尖沙咀科學館道17號唯港薈地下.
太過份啦💕甜品旋轉著✨也真的太美了吧😍
今天在𝑯𝒐𝒕𝒆𝒍 𝒊𝒄𝒐𝒏跟老闆們吃了很好味的下午茶😋
環境舒適不侷促!!歡愉地聊天享受着
精緻的頭盤+湯+主菜及甜品

相等於卡路里含量比日常減少一半🔥!!!!

大廚👨‍🍳哥哥說每日主題都會不一樣
期待下一次的驚喜🥰
餐牌價錢放在留言區💕
@hoteliconhk
尖沙咀科學館道17號唯港薈地下
2024-09-10 1392 瀏覽
知道ORIGINS同Hotel ICON聯乘推出咗呢個「天然活肌下午茶」,用咗ORIGINS嘅皇牌產品 靈芝輕精華水同靈芝舒緩精華做靈感融入咗下午茶裏面,包括紓敏鎮靜嘅菇菌、藻類同石榴、保濕滋潤嘅銀耳等等!我覺得最正嘅係佢哋嘅下午茶有埋頭盤、湯、主菜、甜品同氣泡酒,仲有無限量供應用「AkkMoreTM」創新配方嘅雪糕,總脂肪含量比平時少超過80%,咁就唔驚肥啦🤭食完下午茶仲會ORIGINS靈芝抗敏專家嘅旅行套裝同新會員現金劵添,好抵!

2024-09-06 1114 瀏覽
係酒店tea食就食得多啦,但真係第一次試三道菜既下午茶!!令人好期待既係食下午菜竟然都可以由頭盤,湯到主菜,再上甜點set ((聽講仲用左Akkmore係理工大學研發既營養補充劑,好似係可以減輕代謝失調同降低體重, 雖然唔係好明白個原理,但感覺食落無咁罪惡感哈哈)) 甜點架好靚一上枱忍唔住嘩出聲~ 識發光~ 仲識自轉嫁~!! 森林主題配襯下,令到成件事好夢幻 真心推薦岩哂鐘意打卡既你你你~甜點有d幾特別配合返主題, 但有d偏甜食唔落的抹茶scone 幾有驚喜~
係酒店tea食就食得多啦,
但真係第一次試三道菜既下午茶!!

甜點架好靚一上枱忍唔住嘩出聲~ 識發光~ 仲識自轉嫁~!!
森林主題配襯下,令到成件事好夢幻
真心推薦岩哂鐘意打卡既你你你~
甜點有d幾特別配合返主題, 但有d偏甜食唔落的
抹茶scone 幾有驚喜~
2024-09-01
2024-08-31 1249 瀏覽
一向都覺得ICON既下午茶好食,今日平日放假,決定又黎嘆下(weekend送一杯sparkling wine),下午茶3:00pm開始,之前可以上網book定,每位$100訂金。暑假梗係要消暑,所以GREEN用水果做左一個森林為題既下午茶。一開始我地決定揀左coffee & tea chill住先,佢地既appetizer & soup都OK,雖然配搭唔係特別,不過就用左特別既食材~就係Impossible植物牛肉同有機蛋,可以令客人接觸下不同既食材。各個appetizer都係一口食得哂,份量岩岩好。之後main既牛油波士頓龍蝦尾忌廉米粒意粉+煎盲鰽魚柳伴黑魚子配白酒牛油,main既主角都好突出,海鮮類食物火侯控制得宜,口感很好,整體水準穩定。然後我最期待既甜品黎啦~係滿滿既生果!黎到既時候,滿滿既甜品就放係一個木製既下午茶層架上面,有燈,會透光,仲會轉,呢個presentation手法真係不得了。網頁介紹,行政總廚喺日本嚴選咗多種新鮮水果,包括日本晴王提子、日本宮崎芒果及日本香桃等,去製作甜品,真正既睇得又食得~甜品就唔逐個介紹,簡單講,佢地口感同層次各有不同(同一款甜品也是!),但

甜品就唔逐個介紹,簡單講,佢地口感同層次各有不同(同一款甜品也是!),但同時間風格亦好統一,畢竟各種酸酸甜甜既水果貫穿左所有甜品,好開胃亦好滿足。最後食埋個tea包左既AkkMore軟雪糕:日本焙茶軟雪糕和北海道牛奶軟雪糕(可以兩溝!),超滑,真係好消暑😄 留意番~AkkMore雪糕既總脂肪含量唔多,我可以食多d😎

2024-08-16
  • Afternoon tea set
之前嚟過食,個白酒蜆肉意粉勁好味,想再返嚟食,點知原來星期六日都係食半自助餐,咁唯有試吓。🤔海鮮拼盤: 每個semi buffet都會有一碟。蝦冇咩味,唔算鮮甜。蟹腳勁咸!蠔都一般,冇咩味。 鮑魚同埋龍蝦就味道唔錯。👌🏼前菜: 有啲精緻嘅小點。其中最鍾意嘅係鴨肝醬,放喺cracker上邊,鴨肝醬味道鹹香,忍唔住食咗幾件。Parma Ham配蜜瓜味道如預期。吞拿魚 tartar 味道一般,冇咩味。另外有周打魚湯同埋椰子雞湯。椰子雞湯好味,好有椰香味。周打魚湯都唔錯。🤔主菜:👌🏼龍蝦汁意大利飯 : 預期中嘅味道。Risotto 飯都算爽硬。烤焗盲鰽魚 : 放喺鰹魚湯上邊。條魚本身好冇味,勁一般。🤔阿根廷西冷扒:味道正常,牛扒唔算juicy唔算tender。👌🏼甜品:比較鍾意佢都頗多茶味甜品。其中我最鐘意就係綠茶奶凍。其餘就味道正常。另外仲有軟雪糕,北海道牛奶味同埋烘茶味。不過烘茶味味道一般,都係覺得綠茶味會好d。環境: ★★★★☆食物: ★★★☆☆ 推介度: ★★★☆☆

🤔海鮮拼盤:

Semi  Buffet  海鮮拼盤

👌🏼前菜:

Semi Buffet 前菜

🤔主菜:

龍蝦汁意大利飯

烤焗盲鰽魚 : 放喺鰹魚湯上邊。條魚本身好冇味,勁一般。

烤焗盲鰽魚

食物: ★★★☆☆

推介度: ★★★☆☆

Semi Buffet 前菜
2024-08-02 2198 瀏覽
The afternoon tea at Green has always been my favorite afternoon tea place and recently they have promoted a new theme which is related to a fat replacer called Akkmore, leaving me guilt free from the afternoon tea, especially since I had 5 cups of icecream. The texture is a bit closer to sorbert but if I didn't know better, I would still think it is a normal icecream.For the starters, the best would be the prawn but it would be a bit better if there was a bit more scrambled egg.My lobster tail
My lobster tail was springy but I loved my orzo a lot. It was fully covered with its sauce yet it was not soaking the whole dish. The orzo was also al dente.
My friend's beef was described to be tender while the black truffle did not overpower the creamy mashed potato.
Besides the ice-cream, their Desserts are also made by Akkmore. I loved all of them but despite my love for fruit-based desserts, the one that impressed me the most was the pecan mille-feuille.  Despite being non-fruit based, it was not too sweet with a lovely vanilla aroma whie the pecan flavors still popped up.
Looking forward to their next afternoon tea and hopefully I can enjoy more such Akkmore afternoon tea.
2024-07-14
我又去𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 𝐈𝐂𝐎𝐍啦(≧▽≦)!!! 原來𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧逢星期六日一推出全新的 🍽️ 環球佳餚半自助晚餐😍,不但有高質主菜,還有海鮮拼盤🦞、多款沙律及精緻甜品😏,好豐富,好滿足呀~𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧樓底極高,有落地大玻璃☁️及大片綠色植物牆🌳,首次晚市到訪,好有情調和氣氛,跟中午的時候,完全不一樣呢~☆ 環球佳餚半自助晚餐⏰ 星期六日𝟏𝟗:𝟎𝟎-𝟐𝟑:𝟓𝟗 星期一𝟏𝟗:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟑𝟎💰星期六日及一 👨🏻👩🏻$𝟔𝟐𝟖位 👦🏻👧🏻$𝟒𝟖𝟖位包括: 𝟏𝟎款沙律、𝟐款湯、海鮮拼盤、𝟔款自選主菜、超級𝟏𝟎款甜品、軟雪糕、果汁及茶或咖啡~大家更可+$𝟒𝟖升級至無限仼飲呀😍!!沙律🥗均不錯,當中必試矜貴的阿拉斯加帝皇蟹肉牛油果沙律🥑,蟹肉量激多,好鮮甜耶~12個月巴馬火腿配哈蜜瓜🍈,也不錯哦! 餐湯有中式和西式,滋補的雪耳椰子雞燉湯及濃稠的周打海鮮煙肉湯🥣。海鮮拼盤🦞有新鮮生蠔、加拿大雪蟹腳、波士頓熟龍蝦、清酒煮鮑魚及太平洋海蝦🦐。冷盤海鮮好鮮甜,特別推介生蠔和蟹腳哦~主菜方面,則推薦得獎阿根廷草飼牛柳配燒皇帝蟹腳🤤,牛柳嫩腍,蟹腳激甜\(//∇//)\,非常~好吃~香煎加拿大帶子龍蝦汁意大利飯😋濃香入

☆ 環球佳餚半自助晚餐
💰星期六日及一 👨🏻👩🏻$𝟔𝟐𝟖位 👦🏻👧🏻$𝟒𝟖𝟖位

主菜方面,則推薦得獎阿根廷草飼牛柳配燒皇帝蟹腳🤤,牛柳嫩腍,蟹腳激甜\(//∇//)\,非常~好吃~香煎加拿大帶子龍蝦汁意大利飯😋濃香入味,也很美味!!!

甜品方面有𝐈𝐜𝐨𝐧的招牌布丁🍮、焦糖燉蛋、大菜糕、焙茶麻糬蛋卷、士多啤梨🍓及青提🍇撻、抹茶蛋糕等等。每款蛋糕🍰都不錯,但我特別喜歡麻糬蛋卷(*¯︶¯*),吃了好幾塊~

最後記得吃使用了創新全天然科研脂肪替代品AkkMore™ 製成,脂肪含量大減8成的日本培茶及北海道牛奶軟雪糕😏,吃多幾杯也不怕啦~

每次去𝐈𝐜𝐨𝐧都覺得服務好好💕,辛苦經理和服務員的用心接待🧡。不愧為我的母校,高質!!!🤣🤣🤣
2024-07-16 1994 瀏覽
食物比想像中更好味!尤其甜品,朋友叫的朱古力蛋糕,令人忍不住打卡,吃下去時更忍不住大叫好味(誇張度有點似味吉陽一)。食材很好,朋友的牛扒看上去煎得一般,但因食材上盛吃下去還是很美味。我叫的免治蝦釀螺及另一朋友的豬鞍都美味,調味,配襯都上佳,豬鞍juicy味道亦好,有折扣的情況下其實性價比高。前線人員服務用心而似乎稍欠經驗,例如會送錯了蛋糕,食物上檯或收走餐具時都有點緊張,但配襯可愛的笑容和誠懇用心的態度又令人融化,不忍皺眉,假以時日一定會做得更好,請繼續努力加油。
2024-06-10 1737 瀏覽
GREEN,位於尖沙咀科學館道17號唯港薈地舖。 星期六晚上我們一行四人到餐廳食晚餐, 店內樓底高,環境舒適,但冷氣不足。 我們點了生蠔龍蝦四道菜晚餐,已包括有環球海鮮塔、生蠔拼盤、法式龍蝦忌廉湯、炭燒加拿大龍蝦伴澳洲羊鞍、炭燒加拿大龍蝦伴阿根廷牛柳、炭燒加拿大龍蝦伴香煎西班牙豬扒、慢煮法國鴨腿、香煎鵝肝、甜品和無限添飲。 🔸頭盤和湯 ~ 海鮮塔和生蠔都很新鮮,法式龍蝦忌廉湯香濃美味。 🔸主菜 ~ 羊鞍、牛柳、豬扒和鴨, 四款我覺得最出色是豬扒, 厚切爽口。 反而炭燒加拿大龍蝦味道普通,肉質好鬆。 🔸甜品 ~ 甜品味道正常發揮。 🔸飲品 ~ 無限添飲,我們試了有氣酒和紅酒。 整體價錢合理,晚餐加free flow, 可以一邊享受美食一邊飲返杯,不錯的地方。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

生蠔

麵包

法式龍蝦忌廉湯

香煎鵝肝

🔸甜品甜品味道正常發揮。

甜品

🔸飲品 ~ 無限添飲,我們試了有氣酒和紅酒。
有氣酒

2024-06-08
生蠔
麵包
法式龍蝦忌廉湯
有氣酒
2024-05-28 1510 瀏覽
最近見Hotel icon仲有士多啤梨🍓祭,即刻買黎試下🤭5⭐️:係本人最高分😆環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️當日預約左3點,準時去到,都好快可以安排入座,流程快捷👍🏼入座後會有職員講解餐牌,主菜方面,根據人頭選一樣,2個就叫2份。當日叫左一份牛,一份魚。職員都有建議牛扒熟度,非常貼心👍🏼整個套餐,有頭盤,湯,主菜,甜品,鬆餅同任食Godiva🍨是次體驗唔錯😌環境空曠舒服,唔會有壓迫感,樓底高,食物質索不錯,係🍓唔算太甜,可能季節問題。當日生日,餐廳都貼心送上生日蛋糕
最近見Hotel icon仲有士多啤梨🍓祭,即刻買黎試下🤭
5⭐️:係本人最高分😆
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

整個套餐,有頭盤,湯,主菜,甜品,鬆餅同任食Godiva🍨

2024-05-24
下午茶
2024-05-21 931 瀏覽
一個字~正👍🏻,甜品不是太甜,甜度適中,但有些士多啤梨不是太甜而且有些酸,而且士多啤梨太細粒,只有一粒大的比較好吃,但雪糕任食,$3XX一個人、算是性價比高.
2024-05-20
生日
士多啤梨控出動啦😍!!! 最近𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 𝐈𝐂𝐎𝐍·𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧推出🦋蝶舞仙境下午茶,有多款日本士多啤梨🍓、主菜、甜品 及 仼食𝐆𝐨𝐝𝐢𝐯𝐚雪糕(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),好值得去呀~𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧擁有極高樓底、落地大玻璃☁️、大片綠色植物牆🌳,每次來都好舒服,感覺好好呀~☆ 蝶舞仙境下午茶日本士多啤梨祭下午茶🫖💰星期一至五 $𝟑𝟖𝟖/位 $𝟔𝟗𝟖/𝟐位💰星期六日及公假 $𝟒𝟑𝟖/位 $𝟕𝟔𝟖/𝟐位 包括: 𝟑款頭盤、湯、主菜、𝟖款甜品、𝟐款鬆餅 及仼食𝐆𝐎𝐃𝐈𝐕𝐀黑的軟雪糕🍦,好豐富呀~▽ 頭盤💦 日本士多啤梨醬鮑魚🦀 法國鵝肝醬配加拿大蟹肉▽ 湯🇪🇸日本士多啤梨西班牙凍湯杯鮑魚彈牙,沒想到配士多啤梨醬也不錯耶!▽ 主菜 (𝟑選𝟏)🥩 烤草餇牛柳扒🍝 海鮮燴長通粉🐟 香煎西班牙紅鯛魚柳香煎草餇牛柳扒🥩,肉香豐富,好軟腍。長通粉彈牙,蕃茄醬好鮮甜~▽ 甜點🍵 士多啤氣綠茶芝士餅🍰 士多啤氣玫瑰忌廉蘋果芝士蛋糕🥛 愛心朱古力杯🍪 曲奇士多啤梨玫瑰果醬🩷 士多啤梨馬卡龍😍 士多啤梨抹茶蛋糕卷🧈 英式鬆餅🇯🇵 日本士多啤梨(奈良、熊本、佐賀、福岡、長崎)甜點櫃也太有氣派了,不但能旋轉,還會播雀仔聲呢🤣!! 當中

☆ 蝶舞仙境下午茶日本士多啤梨祭下午茶🫖

💰星期一至五 $𝟑𝟖𝟖/位 $𝟔𝟗𝟖/𝟐位
💰星期六日及公假 $𝟒𝟑𝟖/位 $𝟕𝟔𝟖/𝟐位

▽ 頭盤
💦 日本士多啤梨醬鮑魚
🦀 法國鵝肝醬配加拿大蟹肉

▽ 湯
🇪🇸日本士多啤梨西班牙凍湯杯

鮑魚彈牙,沒想到配士多啤梨醬也不錯耶!

▽ 主菜 (𝟑選𝟏)
🥩 烤草餇牛柳扒

🍪 曲奇士多啤梨玫瑰果醬
🩷 士多啤梨馬卡龍
😍 士多啤梨抹茶蛋糕卷
🧈 英式鬆餅
🇯🇵 日本士多啤梨(奈良、熊本、佐賀、福岡、長崎)

甜點櫃也太有氣派了,不但能旋轉,還會播雀仔聲呢🤣!! 當中我最愛蛋糕卷,鬆軟可口呀!

最後記得有仼食𝐆𝐎𝐃𝐈𝐕𝐀軟雪糕,有白士多啤梨及朱古力🍫味哦~