2022-05-04 696 瀏覽
自問對食物不是要求太高,只要一般水準,我都可以食得落肚,但是這一家泰國菜,並不是一般的水準,是屬於差的一類。叫了條鱸魚,魚肉沒有味道!雖然叫香矛,一點香茅味都沒有。朋友食後即時覺得肚痛。咖喱雞雞肉奇差!咖喱汁稀似水,雞肉好似放在雪櫃很多時間那樣,將吃吃草紙一樣。結論只得一個字,閃!叫了一條雜菜,是唯一可以算是,合格的菜式,但只是剛剛合格。環境是可以接受,服務態度亦沒有問題,只是食物質素需要很大的改善,無論如何不會再來多一次!
2021-10-26 1293 瀏覽
菠蘿雞粒炒飯 + 熱奶茶 $65紋一般冇乜特別馬拉盞炒米 + 熱咖啡 $65紋一般啦,炒得唔夠香口同埋無咩鑊氣咖啡就即沖同自己沖一樣泰式魚餅 小食追加 $12紋一陣香茅味, 小妹咬了一啖之後唔敢再食,味道接受不了蜜糖燒雞翼 小食追加$12紋三隻又乾又柴又小的雞翼, 蜜糖味燒得味道不錯, 如果肥啲啲兩隻我都接受的呢個午餐不過不失, 冇乜意欲想再食多一次-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
菠蘿雞粒炒飯 + 熱奶茶 $65紋
一般冇乜特別

馬拉盞炒米 + 熱咖啡 $65紋
一般啦,炒得唔夠香口同埋無咩鑊氣
咖啡就即沖同自己沖一樣

泰式魚餅 小食追加 $12紋
一陣香茅味, 小妹咬了一啖之後唔敢再食,味道接受不了

蜜糖燒雞翼 小食追加$12紋

呢個午餐不過不失, 冇乜意欲想再食多一次

2021-09-12 917 瀏覽
今日同屋企人去食呢間以前成日食嘅泰國餐廳,但難食左好多咖喱稀似水😪牛肉串燒有陣酸味仲要服務態度奇差最尾上左嗰甜品。我地問服務員係咪送嘅,服務員唔應我地,咁我地就當係送嘅係度食。點知原來嗰甜品係有個服務員落錯單,要收錢。我地唔肯為呢個落錯單嘅甜品埋單,就係度同一位中年女服務員理論,女服務員完全唔係解決問題嘅態度,只係一味話我地食左就要比錢。爭論一番,最後願意cancel呢項甜品,但比完錢最尾嗰女服務員仲同我地講:「以後去其他餐廳食嘢要小心啲,唔係樣樣嘢都食得㗎。」唔好食,仲要受氣,永遠blacklist呢間野。
今日同屋企人去食呢間以前成日食嘅泰國餐廳,但難食左好多

咖喱稀似水😪

牛肉串燒有陣酸味

仲要服務態度奇差

唔好食,仲要受氣,永遠blacklist呢間野。

2021-09-12
5 分鐘 (堂食)
2021-07-25 959 瀏覽
一心系想去油塘食川菜但差唔多到步都系轉軚驚冇野啱2隻🐒食所以去返大本型搵食諗食咩真系好頭痕最後去左Green Thai之前系度做野間中都會食下酸辣無骨鳳爪份量多,無骨鳳爪系食多多都唔夠沙嗲串燒(豬🐷牛🐮雞🐔)成日都覺得沙嗲串燒既精髓在於個沙嗲肉既味道唔系重點,不過牛肉比較UN個沙嗲唔會辣.小朋友都好啱食醬燒魷魚筒比我想像中細條,如果隻碟窄身啲可能心理上會好啲🤣脆豬肉炒椰菜苗加咗麵豉落去炒好惹味最後連啲麵豉都清埋😋海鮮濕炒河食泰國菜👨🏻必嗌最緊要夠濕同埋係粗河粉不過不失,份量唔算多泰式黃咖喱牛肉因為2隻🐒想食油鬆餅所以嗌個咖喱黎點下好多薯仔🥔牛肉好淋油鬆餅好鬆唔會成舊粉團點咖喱簡直冇得輸呀椰汁西米糕就系面頭粒粟米覺得佢更正宗西米入面仲有芋頭粒添椰汁千層糕千層糕既特色就系一層層平時食千層糕會逐層食不過哩度就做唔到逐層食系得第一層可以芒果椰汁糯米飯芒果香甜.糯米飯軟糯個椰汁都系重點…但系椰汁就真系好少珍多椰汁冰椰汁味濃.可惜粉條淋既2大2小食左11樣野好似好多🙈食左$722,價錢中等對泰菜要求唔高既可以試下好食唔算,但就唔會系難食下次再發掘下邊度有好食泰菜先
一心系想去油塘食川菜
但差唔多到步都系轉軚
驚冇野啱2隻🐒食
所以去返大本型搵食
諗食咩真系好頭痕
最後去左Green Thai
之前系度做野間中都會食下

酸辣無骨鳳爪
份量多,無骨鳳爪系食多多都唔夠

沙嗲串燒(豬🐷牛🐮雞🐔)
成日都覺得沙嗲串燒既精髓在於個沙嗲
肉既味道唔系重點,不過牛肉比較UN
個沙嗲唔會辣.小朋友都好啱食

醬燒魷魚筒
比我想像中細條,如果隻碟窄身啲可能心理上會好啲🤣

脆豬肉炒椰菜苗
加咗麵豉落去炒好惹味
最後連啲麵豉都清埋😋

海鮮濕炒河
食泰國菜👨🏻必嗌
最緊要夠濕同埋係粗河粉
不過不失,份量唔算多

泰式黃咖喱牛肉

不過哩度就做唔到逐層食
系得第一層可以

芒果椰汁糯米飯
芒果香甜.糯米飯軟糯
個椰汁都系重點…
但系椰汁就真系好少
珍多椰汁冰
椰汁味濃.可惜粉條淋既

2大2小食左11樣野好似好多🙈
食左$722,價錢中等
對泰菜要求唔高既可以試下
好食唔算,但就唔會系難食
下次再發掘下邊度有好食泰菜先

2021-07-16
2021-05-28 988 瀏覽
爸爸最鍾意食泰國菜,於是帶佢過嚟呢度試下,馬拉盞炒通菜,通常非常幼嫩,而且很惹味;再叫鐵板蠔仔炒蛋,蠔仔的份量足,蛋炒得很滑,加入牙菜在內,吃起來更爽口;甜品馬拉雪山,值得推介給各位,吃起來非常香脆,薄餅夾雜著椰絲、煉奶和花生粒,味道絕配
2021-04-07 1686 瀏覽
每次經過餐廳都會見到佢哋嘅開放式櫥窗,師傅喺度拉泰式薄餅,好有表演慾,所以又再一次吸引我去幫襯佢哋🤣❣️醬燒魷魚筒 $86魷魚燒完仲大大隻,口感彈牙,醬汁味道啱啱好😋❣️泰式海南雞(半隻) $110雞肉嫩滑,半隻嘅份量好足,配埋三種醬汁食好惹味🤓❣️泰式黃咖喱豬 $88咖喱味香濃,裏面有大量配料,有洋蔥、薯仔同青紅椒,而豬扒嘅量都唔少,食落都唔韌😋❣️鐵板蠔仔炒蛋 $90蠔仔份量比較少,炒蛋屬於全熟嗰種,比較鞋,下面有少量芽菜墊底🤓❣️冬蔭辣花螺 $80試左一啖冬蔭功,比較稀同辣味為主,花螺份量唔多但都算鮮甜❣️油鬆餅 $34油鬆餅好鬆脆,點咖喱食一流🤩❣️泰式蟹肉炒粉絲$82蟹肉份量唔多,粉絲炒得較為濕🌚❣️黃金炸軟殼蟹 $78軟殼蟹份量較少,亦炸得比較油🤓🏦是次消費總額 $712.8(人均消費$142.6) 🍴須加一服務費👅好味度:8(10分滿分)食物味道中上,做到正宗泰國菜嘅味道,一直睇到泰國師傅拉甜嘅花生薄餅,好想試,可惜呢一晚就賣晒,下次一定要試🤪

❣️醬燒魷魚筒 $86
魷魚燒完仲大大隻,口感彈牙,醬汁味道啱啱好😋

泰式海南雞(半隻)
❣️泰式海南雞(半隻) $110
雞肉嫩滑,半隻嘅份量好足,配埋三種醬汁食好惹味🤓

泰式黃咖喱豬
❣️泰式黃咖喱豬 $88

鐵板蠔仔炒蛋
❣️鐵板蠔仔炒蛋 $90

冬蔭辣花螺
❣️冬蔭辣花螺 $80
試左一啖冬蔭功,比較稀同辣味為主,花螺份量唔多但都算鮮甜

❣️油鬆餅 $34
油鬆餅好鬆脆,點咖喱食一流🤩

泰式蟹肉炒粉絲
❣️泰式蟹肉炒粉絲$82
蟹肉份量唔多,粉絲炒得較為濕🌚

黃金炸軟殼蟹
❣️黃金炸軟殼蟹 $78
軟殼蟹份量較少,亦炸得比較油🤓

🏦是次消費總額 $712.8(人均消費$142.6)
🍴須加一服務費

👅好味度:8(10分滿分)

2021-03-04
10 分鐘 (堂食)
$142.6 (晚餐)
慶祝紀念
生日
醬燒魷魚筒
泰式海南雞(半隻)
泰式黃咖喱豬
2021-01-27 1326 瀏覽
今日入去鯉魚門吸下新鮮空氣,吸完後回程時去油塘大本營商場嘅Green Thai 晚餐後才回家😋Green Thai 裝修華麗,有很多很大的梳化位,待疫情後一班人來也會坐得很舒服👍🏻而且價格很親民🙊香茅燒乳鴨,燒得很香,而且剛剛妳好,皮脆肉嫩😋牛油烤餅,很香牛油味,餅底香口又軟熟,配咖喱汁好好味。馬拉盞炒通菜,通菜鮮嫩,少許辣,夠惹味而調味適中。咖喱蟹,份量大到呢有點驚訝,咖喱香濃夠滑,蟹肉夠鮮,而且多膏!

香茅燒乳鴨,燒得很香,而且剛剛妳好,皮脆肉嫩😋

牛油烤餅,很香牛油味,餅底香口又軟熟,配咖喱汁好好味。

馬拉盞炒通菜,通菜鮮嫩,少許辣,夠惹味而調味適中。

2020-10-12 1186 瀏覽
經 Food panda叫外賣,魷魚筒一向有醬才好食,亦係成個重點!餐廳職員卻犯低級錯誤,沒有給醬,也沒有檢查好便出外賣給速遞員,問了Food panda 又不能補送,白白浪費了時間金錢等一個無味的魷魚筒!職員認真要改善一下。
餐廳職員卻犯低級錯誤,沒有給醬,
職員認真要改善一下。
外賣送餐
2020-09-30 1005 瀏覽
小妹生日前夕好友約我食飯我選了油塘Green Thai之前同朋友食過覺得唔錯好友未試食過就二話不說選了呢間餐廳聚一聚因為無得BK位唯有準時收工去拎位去到唔算多人好快就可以入座待應姐姐好快黎問我食乜我講左想等埋朋友先叫佢話無問題叫我有乜就搵佢la👍💕青蘋果軟殼蟹沙律💕本身喜歡食軟殼蟹不過不失唔會話好油又唔會好淋但又唔算好脆可以接受💕沙嗲串燒💕後悔order串燒好乾好硬小妹無乜牙力好辛苦先食到😅年紀大牙力唔好💕油鬆餅💕凍左d如果暖番d會好食好多💕馬來咖哩牛腩💕頭頭怕會辣點知又唔會好辣都算ok💕菠蘿梳打💕友人話好飲唔錯💕菠蘿青寧梳打💕酸酸甜甜唔錯幾好飲唔知點解今次失色左d希望下次再幫襯會有改善同友人都舒服同開心咁傾左一晚計😊
小妹生日前夕

2020-09-18
慶祝紀念
生日
2020-06-16 1346 瀏覽
難得週末放假,點知又落雨。一家人就去左大本營 shopping行街,見到呢間泰國菜館,裝修幾有特色,地方大坐得幾舒服,就去食個午餐先!泰式海鲜濕炒河海鮮有魷魚、大蝦、魚塊,材料幾多,冇乜雪味,炒得夠鑊氣,河粉爽滑彈牙,調味適中,稍嫌落油較多!泰式青咖哩雞 配油鬆餅青咖哩,微辣帶甜味,咖哩質感較稀似汁。雞肉為無骨炸雞,香口惹味啖啖肉。可惜炸雞是後期加入,沒有與咖哩融合!甜酸魚柳飯甜酸醬汁,醒胃吸引,魚柳煎得甘香,肉質嫩滑。可惜上碟時有不明黑色點點,令賣相失色!米飯有微暖,不過不失!午市套餐 包餐飲和甜品不收加一。

泰式海鲜濕炒河

泰式青咖哩雞 配油鬆餅

甜酸魚柳飯

午市套餐 包餐飲和甜品不收加一。

2020-05-31 1014 瀏覽
好耐之前食過呢一間,但係覺得一般般。今日再次光臨,覺得出奇地好食左好多, 特別係條(燒鱸魚),又嫩口又新鮮, 職員態度又好好,真心值得推介!(馬拉盞炒椰菜苗)十分之好味😋下次會再去!去到好彩唔洗等好耐!喺門外面又會見到個印度人喺度整薄餅表演,就算喺度等都可以睇吓!都幾特別嘅!😋啲(印度薄餅)新鮮即做好好食😋上枱仲熱辣辣,唔會好似平時嗰啲癱到凍曬!仲有佢個龍眼冰都好好飲👏🏼唯一不足就係個菠蘿海鮮炒飯, 啲海鮮同菠蘿炒飯係分開,你平時喺泰國餐廳食嗰啲差啲,但味道都不錯!
好耐之前食過呢一間,但係覺得一般般。

職員態度又好好,
真心值得
推介!(馬拉盞炒椰菜苗)十分之好味😋
下次會再去!
  • 燒鱸魚
  • 馬拉盞炒椰菜苗
2020-04-12 1108 瀏覽
平時很少到油塘呢一區,由於行山嘅關係所以先會去呢一區!聽街坊介紹,戰兢競進入,食完之後覺得好味,咖喱與我一般食開嘅一樣好味,我地點了菠蘿炒飯,馬拉盞炒通菜,薄餅,炒金邊粉全部味道及溫度都合適,會推介朋友及會再度去食!
  • 泰式金邊粉
  • 飛天通菜
  • 薄餅
  • 咖哩牛腩
2020-03-01 871 瀏覽
呢間真係中晒伏,自問唔揀食都覺得難食,最後都食唔晒d野.....性價比極低,份量少,難食又貴。食物質素偏低,雞偏肥,層皮又肥又厚,汁同雞既味係分開,雞係冇乜味,汁又少,唔知食緊乜。個黃咖喱上枱果下已經冇乜咖喱香,食落其實係葡汁味,薯仔偏硬身而且又唔入味,牛腩就正常,唔算淋身。上菜慢,當時唔算好忙,但左右隔離枱都係等左好耐先上齊菜,仲要每次只上一道菜,人多既話真係每人夾兩下就冇。肚餓既真係唔洗黎食,有排等。仲有上菜次序真係要改善下,先上白飯同薄餅,攤到凍晒先上主菜,真搞笑。
2020-03-01
2019-12-07 1090 瀏覽
呢一間泰國菜位於油塘非常之近我返工嘅地方所以呢一間餐廳基本上係我哋嘅飯堂已我哋最鍾意叫嘅就係佢嘅泰式辣肉碎煎蛋飯啲肉垂非常之好食而且味道都好夠仲要好夠辣 我覺得幾好食
呢一間泰國菜位於油塘
非常之近我返工嘅地方
所以呢一間餐廳基本上係我哋嘅飯堂
已我哋最鍾意叫嘅就係佢嘅泰式辣肉碎煎蛋飯
啲肉垂非常之好食而且味道都好夠
仲要好夠辣 我覺得幾好食
2019-10-14 1044 瀏覽
泰綠-這家泰國菜,不論是跟親人還是朋友,都吃過幾次的。因為味道好,所以吃完一次後,下次還想再吃。到這家吃,都必叫咖哩軟殼蟹和薄餅。這兩樣菜是絕配,把咖哩汁連蟹肉一同淋上薄餅上,真是味道一流。這道菜的咖哩不太辣,挺好的。另外,這兒的薄餅都有幾款,例如有芒果肉、花生醬等。而這次,因為不太餓,就叫了個沒有餡的薄餅。最後一道菜也是必叫的菠蘿炒飯。這道菜的份量適中,炒飯的配菜有海鮮-魷魚、蝦,也有腰果。菠蘿肉甜甜酸酸,很開胃。