2021-09-06 12 瀏覽
將軍澳海傍開咗好多新嘅西式餐廳,依間仲可以帶埋毛孩一齊嚟食🐶 主打自家窩夫為主,可以選擇咸或甜😆 夜晚可以飲特色Cocktail/Mocktail🍹.🦑墨汁意大利飯配海鮮香草醬 $148: 墨汁味道帶鮮甜,飯粒軟硬度適中👍🏼 仲有魷魚片、帶子、青口、蝦及蜆🤩.🍔炸雞窩夫配他他醬、蜂蜜芥末醬、藍芝士醬 $138: 香草窩夫好香脆鬆軟,炸雞新鮮香脆🤤 炸粉好薄👍🏼 個人覺得藍芝士醬好香濃,夠重口感😆.🥗經典凱撒沙律配柚子藜麥 $98.🍹踏雪喵喵 $68: 蛋白、檸檬汁、青檸汁、橙汁、石榴汁

🦑墨汁意大利飯配海鮮香草醬 $148

🍔炸雞窩夫配他他醬、蜂蜜芥末醬、藍芝士醬 $138

🥗經典凱撒沙律配柚子藜麥 $98

🍹踏雪喵喵 $68
: 蛋白、檸檬汁、青檸汁、橙汁、石榴汁
2021-09-05 17 瀏覽
Griddy’s waffle法式慢煮手撕鴨腿窩夫配紅菜頭蜜糖醬墨汁意大利飯配以海鮮香草醬肉桂蘋果烈日窩夫Pussy foot價錢💲: $158/ $148/ $108/ $68好味程度😋: 4/5服務🍴: 4.3/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-將軍澳的版圖真係越來越大,除左海邊的餐廳,而家入小小又有一個新商場😳 入面都有幾多新餐廳,同埋成個商場都係pet friendly,幾多人會去放下🐶。今次揀左呢間waffle試下,都唔錯borr!-✅法式慢煮手撕鴨腿窩夫配紅菜頭蜜糖醬。個手撕鴨類似油封鴨脾,出面個皮好脆,入面就係一絲絲的鴨肉🥰食落有鴨油的味道,而肉質都唔過老😆 咁的價錢有2隻好抵!旁邊的窩夫其實完全係分開既,窩夫似係烈日窩夫個隻,但食落比較乾同有陣香草的味道,個人覺得唔太夾🤨 上面有大量的火箭菜,可以用佢地的紅菜頭蜜糖醬中和返😌-✅墨汁意大利飯配以海鮮香草醬。好夠黑的一個risotto😂 飯粒較軟,有小小一patpat,但味道好香,帶蒜蓉同海鮮的味😗 如果可以唔咁油膩,呢個risotto底會更高分!上面的海鮮一啲都唔hea,先有5片到的青醬魷魚
Griddy’s waffle
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅墨汁意大利飯配以海鮮香草醬。好夠黑的一個risotto😂 飯粒較軟,有小小一patpat,但味道好香,帶蒜蓉同海鮮的味😗 如果可以唔咁油膩,呢個risotto底會更高分!上面的海鮮一啲都唔hea,先有5片到的青醬魷魚🦑,用左切片的方式烹調,更顯魷魚的新鮮同口感,讚👍🏻其餘仲有2隻蜆、一隻青口、一隻帶子同啲蝦。全部都冇乜急凍海鮮的感覺‼️連蝦仁都係彈牙有味的🤓

✅肉桂蘋果烈日窩夫。甜品點可以唔叫窩夫試下🧇佢地好有心做,2塊窩夫一邊係肉桂蘋果,一邊係雲尼拿雪糕同士多啤梨醬,仲有個雲尼拿淋醬,碟邊仲有小小青蘋果的醬。窩夫外脆,但入面一樣有d dry,食完好似吸晒d口水咁,同埋都有啲麵粉的味道。不過加埋蘋果雪糕同雪糕就唔覺呢個問題🤫 雲尼拿淋醬好香,同時都幫窩夫增加甜度,呢個會有飽肚感啊😝

🆗Pussy foot. 有蛋味的mocktail🤯因為有蛋白。味道偏酸,檸檬味重,同埋因為落左蛋,飲落比較杰。

食物質素未算超好食,每樣都有進步空間,但新店來講唔錯唔錯,最緊要係老闆(?)經理(?)好好人,會同客人傾下計,問下覺得野食點,反映左希望有進步,多啲人去👻中意帶毛孩周圍去既,可以一試!
💓 @griddys.hk Makes my heart flutter..💓 🥗Appetizer🥗 : Tiger prawn salad 🦐虎蝦沙律配紅酒蘋果🍎 $128 :🤩煎至金黃色的虎蝦一上台已經香氣四溢,不禁食欲大開,食落彈牙帶點香脆,咀嚼間唇齒中煎香的蝦味更是明顯,美味!😈坦白説煎得香的虎蝦怎會不好吃但想不到在此食到嘅味道可以如此驚艷,有點可惜又有點聰明在只有兩隻,令人意猶未盡!😭而爽脆清甜的紅酒蘋果內嵌了自家製的青蘋果蓉和再搭配上醬汁微酸的藜麥沙拉,味道酸甜交匯得相得益彰。刁鑽的我真的只識講太讚了。🥺😍 一道好的前菜令顧客開胃是當然,但意想不到餐廳能做到由第一啖起就令人驚嘆,當晚對隨後的菜餚愈發期待的心情至今仍印象深刻,極爲出色。🥳 🧇 Waffle🧇:Beef Waffle Burger 🥩牛皇窩夫漢堡🍔 $158:🤩兩塊加了迷迭香製作的窩夫帶微微的香料味,夾著mozzarella cheese、鮮甜多汁的洋葱絲炒蘑菇片、極爲大塊厚身的Beef Patty烹調至可愛誘人的粉色💗,肉汁軟嫩油香不膩還有嚼口、再有厚切的番茄塊和新鮮生菜。最欣賞是唯有到了咬下的一刻,先是嘗

🥗Appetizer🥗 :

🧇 Waffle🧇:
🤩兩塊加了迷迭香製作的窩夫帶微微的香料味,夾著mozzarella cheese、鮮甜多汁的洋葱絲炒蘑菇片、極爲大塊厚身的Beef Patty烹調至可愛誘人的粉色💗,肉汁軟嫩油香不膩還有嚼口、再有厚切的番茄塊和新鮮生菜。最欣賞是唯有到了咬下的一刻,先是嘗到了外脆的窩夫,🧇才會在唇齒之間用多汁的蘑菇🍄、牛肉餅、番茄🍅等配料將原本硬實乾爽的窩夫餅濕潤。👼🏻

😮奇怪,明明全是軟嫩多汁的配料,既沒有一早已因内餡豐富多汁而沾濕原本香脆得帶點軟餅乾和麵包質地的窩夫, 還要分食完碟上什麽醬汁都無殘留,在大快朵頤的途中全數入了胃裏,實在是妙。😍

👻講真,若僅僅單食Focaccia Waffles就覺得只是味道普通不過是帶點Rosemary香味甚至説得上是有點偏乾,但搭上内裏的食材一并食用,彰顯的只有窩夫獨特的脆感和一衆搭配相宜的材料各自的美味。但幸好厨師懂得揚長避短,食得出真的花了不少心思設計出這道佳餚。再配上漢堡的最佳搭檔:薯條🍟和沙律🥗,滿足又豐盛!🥰

🐖Entrée🐖:
Smoky Pork Rack 🐷煙熏美國豬鞍、白酒燴梨配黑椒汁$168:
🤩軟身的白酒燴梨酒精味全已蒸發、味道鮮甜帶暖、但稔軟得來還保留著梨的質感,吃過不少餐廳白酒燴梨容易甜得太過分抑或是過於濃味。但厨師的烹調技術實在是好,拿捏得剛好。厲害!🥳🥳
🥲獨食難肥,真的後悔爲何只得三塊白酒燴梨但我居然只食了兩塊,我的心好痛。😭😭😭😭😭🥺🥺
😍配上豬鞍略帶肥膏但又不全覺肥膩,鬆軟易切有肉汁帶嚼勁,美味!豬鞍本身的調味已經足夠,有沒有黑椒汁也毫不影響其箇中滋味。連配菜的洋葱薯仔顆粒都炒得極爲香口,實在是讓人欲罢不能只能一口接一口。😚😚😚

🍨 Dessert 🍨:
Signature Liege Waffle 🧇招牌雲呢拿烈日窩夫$108:
😘落了珍珠糖製作的窩夫已自帶少少甜味,口感鬆化得來帶點紮實,又有點像是外脆内軟的曲奇,再有自選的雲呢拿雪糕、一旁的雲呢拿淋醬、肉桂蘋果和些許雜莓作搭配,整體豐富得來又不如想象中甜膩。好味!😛
🍎肉桂蘋果帶著蘋果的清新和淡淡的肉桂味,連埋一齊食更是顯得窩夫的香脆,冰涼的雪糕又能為喝完酒的人降降溫…用這道甜品來結束實在再滿意不過了。喜歡。😜

🍹 Cocktails🍹:
Pernod Fashion 🥂知我咩料$88:
保樂茴香利口酒、紫蘇利口酒、檸檬汁、查持酒、糖漿
😍極力推介愛飲酒的人來試試!極具風味~帶著烟熏的味道,酒味頗重,坦白説就未必是人人能接受。但我很喜歡啊~因爲平日内愛飲Cocktails,但很少喝到有什麽驚喜和特別的味道,在此第一次品嘗到這種難以形容又複雜交錯的滋味,果然值得店鋪自信地以Cocktails作命名和主打,實在令我感到驚喜和回味。🥰

Waffling 🥂我有話兒 $88:
招牌 Griddy's雞尾酒配龍珠果、JD蜂蜜、湯力水
甜味較重,頗易入口,是人人喜歡,正常好飲又不出錯的搭配~😆

📝 Definitely a must visit restaurant.
Trust me, you will love this place.💓
若用可惜二字形容沒有光顧過這間餐廳的話又過於誇張,但我太希望你會選擇和重要的人光顧於此,太值得你的金錢、時間和花上一晚細細品味,事後也會覺得優秀。👍🏻(8/10)
👹Devils in the details:
😈出品:若細心的話會發現几道菜和甜品的碟邊都用了兩三點青蘋果蓉作點綴。
將不同菜式以此貫穿,清甜帶酸感的青蘋果蓉和沙律、豬扒和甜品都意外地合襯,原本已經味濃的牛皇窩夫漢堡則無擺上青蘋果蓉,不單是爲了漂亮而裝飾和增加此元素,而是真的思考了菜式能夠搭配才放上去,實在驚嘆其心思。
☹️恕我愚昧,原以爲鹹甜口味的窩夫差別也不過是換個配料、醬汁。但店鋪是真的選擇和製作了不同種類的窩夫來作搭配,鹹食的窩夫種類屬特色在香草味的Focaccia Waffles,甜食的窩夫則是特色在以珍珠糖作材料的Liege Waffle。🙏🏼再次,由此細節實在驚嘆令我餐廳對待食物出品的心思和一絲不苟的態度。
😈服務:當晚服務的貼心彰顯在菜時待你準備好相機食先才緩緩開蓋、詳細介紹Cocktails之餘又會讓你嗅嗅獨特的烟熏味、樂意和食客分享和討論酒的風味..但連離開餐廳後的服務仍然細緻貼心實在是敬佩,雖然當晚可以有更好的座位安排令體驗更完美,但結賬后店員貼心遞上Feedback forms讓我們提出之餘已經頗爲加分,但沒想過店鋪更會在看見IG Story提及到此用餐后再次感謝光顧,詢問我們當晚的用餐體驗、是否有改善空間,其open to suggestions只爲提供更好的用餐享受,認真和專業的態度,太喜歡了。😍
環境舒服,食物美味,服務優質,出品極有心機之餘,連種種細節都皆納入考慮和用餐體驗之中,無可挑剔,完全收服了我的心,謝謝你們讓我有一個開心的晚上。😚
慶祝紀念
情人節
  • 牛皇窩夫漢堡
  • Tiger prawn salad
唔講唔知將軍澳又開左新餐廳‼️無聊行下入黎海天晉滙商場入面開左呢間主打waffle & cocktail嘅餐廳 一於TGIF黎飲翻杯吹水🥳🔺Dinner set for two ($618)包一款前菜 兩款主食 同埋一個甜品主食唔止得wafle食 仲有意粉risotto等等可以揀 仲包兩杯cocktail/ mocktail🥰🍸🥗Tiger prawn salad沙律有藜麥 紅酒漬過嘅蘋果 同埋大蝦我覺得蘋果係呢道菜嘅主角 漬過之後甜味冇咁重 同時有中和左紅酒嘅酒味 而且口感都冇平時紅酒煮棃講啲咁淋 保留到少少爽口🍏🍔Beef Waffle Burger黎到唔係唔試咸waffle嘛🙆🏻‍♀️用waffle取代左平時嘅漢堡包 waffle加左rosemary 食落好香唔單調 同牛肉好夾睇圖都見到有幾厚身😋😋加上半溶芝士 蘑菇洋蔥 同蕃茄生菜等等嘅配料 簡直大到一啖咬唔哂 欣賞佢濕潤到控制得好好 butger juicy得黎又唔會濕到漏汁 waffle可以保持質感同咬口👍🏻🧀Blue Cheese Chicken Risotto其他主菜都好有水準 呢個risotto一上枱blue cheese
唔講唔知將軍澳又開左新餐廳‼️

🔺Dinner set for two ($618)
包一款前菜 兩款主食 同埋一個甜品

Waffle  Beef  Burger

🧀Blue Cheese Chicken Risotto
其他主菜都好有水準 呢個risotto一上枱
blue cheese味撲鼻而來 食落芝士味適中 唔會過濃
而且係超級creamyyyy 不過加埋rocket一啲都唔漏😍
雞係慢煮雞雞胸肉 超級滑身🤤🤤
以甜椒粉調味得岩岩好 高質🥰
Blue  Cheese  Chicken  Risotto

🇧🇪Signature Leige Waffle🧇🇧🇪
絕對係味覺同嗅覺嘅雙重享受😍😍
一上枱秒速清碟🐶

🍸知我咩料😎
見到呢杯cocktail就想試下佢咩料
用上幾款特別嘅liqueur 令到佢嘅味道同平時認知嘅cocktail唔同 無咁甜而且草本味幾重🤪
上酒方式都唔少野 店員會揸住一支玻璃樽 上層係一啲Apple Wood smoke 下層係cocktail 令到嘢飲多左陣煙熏味🪵認真特別
至於fruit punch就正常發揮🍹

整體都幾滿意喺呢度食飯🥰
期待之後出多啲甜品嘅時候再過嚟🥰🥰
Waffle  Beef  Burger
Signature  Leige  Waffle
今次去左朋友去將軍澳食LUNCH,佢約我去呢個新商場海天晉匯,但係我搵極都搵唔到商場正門呀!!!!!!!!!!!!!!!呢個商場好奇怪,佢個大路口位係停車場入口定住宅入口??? 要入呢個商場要去側面樹葉小路行到最入先搵到個神隱路口入去,好奇怪呀!!!!!同朋友黎食LUNCH,因為我地兩個都唔係好肚餓,所以只係叫左一份LUNCH黎SHARE,不過額外加多入甜品  LUNCH有一份沙律,我無食,朋友話佢用左柚子醋汁好清新,唔會搶左D沙律菜嘅味,佢話D菜都好好食好FRESH。飲品我地叫左一杯MOCKTAIL,叫花花世界;跟餐飲品我叫左凍拿鐵咖啡咖啡好正常好香,有好重奶味,唔錯,夠大杯。花花世界MOCKTAIL相比之下就超細杯,但我女性朋友話佢好香好好味,飲得出佢係好似香水咁香,因為成份用左薰衣華乾花、接骨木糖漿、蝶豆花糖漿,所以整體都係好似香水咁香,但我朋友真係嫌佢太細杯。不過佢都咁講,就係咁細杯,佢先會慢慢細味嗒,否則會當佢普通茶飲咁一啖飲哂佢 XD主菜我地點左WAFFLES蘑菇漢堡,原來佢係一整塊大花菇做扒,夾住蕃茄同埋生菜黎食,好FRESH好正!應該算係素食吧???WAFFLE皮落左R

咖啡好正常好香,有好重奶味,唔錯,夠大杯。

WAFFLE皮落左ROSEMARY香草、海鹽、洋蔥!呢個做法真係第一次見好特別呀!
 不過佢D海鹽好大粒又未溶,擺位好唔均勻,有時食落去覺得好咸,但整體都係好好食。

多醬到爆炸,好豐富
呢個位係最適合打卡影相,其實店面非常之大又靚,不過好多人食野所以我無影。

LUNCH跟餐加HK$48就可以多一份WAFFLE甜品,呢個好抵食,所以LUNCH我地可以兩個人SHARE一份~

呢個WAFFLE皮係甜的版本,落左肉桂萍果,仲有VANLLIA雪糕,好好味!正~~~

我朋友話呢間餐廳真係好好食好正,但我就覺得佢過份隱蔽,真係搵都搵唔到,大家如果想試,真係要預多少少時間搵入口 哈哈哈

PS: 佢有樣飲品叫壞過凱婷,唔知想點 lol  未免太搞笑了吧hahahhaa
2021-09-01
  • 花花世界
  • 蘑菇窩夫漢堡
  • 肉桂萍果烈日窩夫
呢間餐廳主要係食waffle,佢地將waffle加入唔同菜式,有鹹有甜好特別,仲可以帶埋寵物一齊嚟~┄┅┄┅┄┅┄┅┄❦ 鵝肝配紅酒蘋果 $138鵝肝煎到外層香脆,入面嘅油脂都好香口,上面有啲青蘋果蓉去除油膩感。另外仲有個紅酒蘋果,浸完紅酒果肉更加甜,但同時保持到爽脆感。側邊啲脆脆仲用鵝肝油炒過,食落更加香!評分:🌕🌕🌕🌕🌑-❦ 牛皇窩夫漢堡 $158Waffle整嘅burger真係第一次食!呢到嘅waffle加左rosemary,食落有啲食pizza嘅feel。漢堡厚身勁juicy,仲有層厚厚嘅芝士勁邪惡😋評分:🌕🌕🌕🌕🌑-❦ 西班牙辣肉腸蕃茄扁意粉 $138份量真係好多,意粉偏硬身口感啱啱好,蕃茄汁酸酸甜甜超開胃!評分:🌕🌕🌕🌕🌘-❦ 威士忌雪糕咖啡 $88食落好濃郁嘅咖啡同 whiskey味,同雪糕勁夾,但一定要同雪糕一齊食,如果唔就好苦🤣評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 𝑷𝒖𝒔𝒔𝒚 𝑭𝒐𝒐𝒕 $68呢杯野由檸檬汁、青檸汁、橙汁同西柚汁整成,夠哂開胃醒神,但飲落其實唔係好酸,但好fresh😆評分:🌕🌕🌕🌕🌑-❦ 𝑪𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕 𝑪𝒐𝒐𝒍𝒆𝒓 $68飲落好濃郁嘅椰子同雲呢拿味,鍾意椰子嘅一定要
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
❦ 鵝肝配紅酒蘋果 $138
鵝肝配紅酒蘋果

❦ 牛皇窩夫漢堡 $158

❦ 西班牙辣肉腸蕃茄扁意粉 $138
份量真係好多,意粉偏硬身口感啱啱好,蕃茄汁酸酸甜甜超開胃!
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
西班牙辣肉腸蕃茄扁意粉

❦ 威士忌雪糕咖啡 $88
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
威士忌雪糕咖啡

❦ 𝑷𝒖𝒔𝒔𝒚 𝑭𝒐𝒐𝒕 $68
❦ 𝑪𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕 𝑪𝒐𝒐𝒍𝒆𝒓 $68
飲落好濃郁嘅椰子同雲呢拿味,鍾意椰子嘅一定要叫~
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
鵝肝配紅酒蘋果
西班牙辣肉腸蕃茄扁意粉
威士忌雪糕咖啡
2021-08-28 599 瀏覽
Weekend 最好就係搵間悠閒feel既餐廳,食個靚brunch然後番屋企訓覺。新開既Griddy主打食waffle, lunch meal 豐儉由人, 加$48有 salad 同 dessert抵食到爆。餐廳空間感好寬敞,望住出面藍天白雲,心情都非常開朗。 前菜沙律用咗柚子醬同醋做Dressing, 味道好清新開胃,下次屋企整沙律都落柚子醬先。Carbonara用左扁意粉,質地係我最中意既彈牙唔太硬唔太淋,麵身掛滿濃厚既忌廉醬,間唔中有條煙肉走出嚟。當想食口感豐滿既野,carbonara 係不二之選。甜品緊係揀餐廳主打既 Waffle, 用左珍珠糖製作既liege waffle 密度高啲,雖然比平時食既細塊,但絕對係剛剛好,口感比較 doughy ,有點介乎麵包同蛋糕中間,朋友話咁先正宗,香蕉上有脆脆焦糖,配上酸甜既berry雪糕平衡番waffle既甜味。本身以為咖啡應該普普通通,但絕對有驚喜,nutty 咖啡加上綿密奶泡很香很順滑。呢度簡直係為唔使番工既weekend畫龍點睛, 順帶一提服務態度好好,主動俾黑椒同鹽,又會問啲野岩唔岩食。@griddys.hk#test_tko_

@griddys.hk

#test_tko
🏠 Griddy's Waffles & Cocktails
📍將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G05號舖
💸 $100-200
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #bestmeal #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #waffle #美食 #將軍澳美食 #hongkong #liegewaffle
#먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #홍콩맛집
#comida #restaurante #sabor #chill
  • carbonara
⿻⿻ 𝘎𝘳𝘪𝘥𝘥𝘺'𝘴𓏲𓏱𓏭𓏭將軍澳南嘅ocean popwalk啱啱開張 今次去試下入面嘅pet-friendly餐廳Griddy's ヽ(о´∀︎`о)好中意佢地裝修嘅風格 紅藍色嘅瓷磚墻壁同舒服嘅梳化位 採光唔錯 近窗嘅位置好IGable鋪頭全名叫griddy's waffle and cocktails 所以無論主食定係甜品都主打窩夫 不過佢地其他菜式都唔錯 特別係前菜嘅鵝肝 好肥美好足油香 加上poached red wine apple同麵包糠簡直係完美配搭主食係duck confit waffle 慢煮嘅鴨腿肉好入味 最特別係窩夫係鹹鹹香香嘅 加上醬料啱啱好另一個主食係黑松露蘑菇意粉 無論係truffle定芝士味都好濃 蘑菇份量幾多 甜品係signature嘅比利時liege waffle 窩夫外脆內扎實 好香牛油味 配上雪糕、蘋果蓉同雜莓可以食到唔同風味雖然係午餐都試咗佢地嘅cocktail 外型好靚 有蜂蜜嘅甜味同tonic嘅清爽口感 好啱夏天食完飯仲每人送咗個超可愛嘅口罩 泥土色上面有logo個隻公仔嘅印花同鋪名 靚得嚟容易襯衫~𓏲𓏱𓏭𓏭Foie Gras & Poa
⿻⿻

Mushroom Linguine

Signature Liege Waffle

Waffling
𓏲𓏱𓏭𓏭
Foie Gras & Poached Apple $138
Duck Confit Waffle $158
Mushroom Linguine $128
Signature Liege Waffle $108
Waffling $88
又 有 新 餐 廳 喇 😍食物嘅選擇唔算好多 但𝚜𝚘 𝚏𝚊𝚛我地食嘅都覺得滿意呢!虎蝦沙律配紅酒蘋果 $𝟷𝟸𝟾樣子不像沙律的沙律🤣虎蝦煎得蠻香的 而且肉質也爽口~初嚐紅酒蘋果 好吃耶🕺🏻 香氣十足 再加埋𝚀𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 食落酸酸甜甜的開胃之餘感覺好𝚕𝚒𝚐𝚑𝚝好開胃✨炸雞窩夫配他他醬,蜂蜜芥末醬,藍芝士醬 $𝟷𝟹𝟾我自己本來是比較偏好甜窩夫的~但這個咸窩夫有驚喜耶🧇特別是上面的炸雞🍗外面脆身 肉質尤其嫩滑!窩夫入面有洋蔥等等嘅配料 食落都好香!不過稍為乾身左小小🤏🏻.𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 𝙝𝙠.𝙛𝙤𝙤𝙙𝙢𝙖𝙥 𝙛𝙤𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙🕺🏻✨.豬鞍配白酒燴梨煎得超級香!而且肥瘦度很適中 所以嫩滑之餘也帶點嚼勁🤌🏻配上白酒燴梨 白酒令梨嘅清甜更為突出~而且有種解膩的感覺😌𝚂𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎 𝙶𝚛𝚒𝚍𝚍𝚢’𝚜 𝚠𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 佢地做嘅係𝚕𝚒𝚎𝚐𝚎 𝚠𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎~和普通𝚌𝚊𝚏𝚎吃的很不一樣喔🤲🏻口感會比較扎實一點!形容給沒接觸過這種窩夫的朋友聽的話大概….就像甜麵包一樣🍞配上清新的玉桂蘋果 好吃呢🤤🤤𝙶𝚛𝚒𝚍𝚍𝚢’𝚜賓治 $𝟼𝟾比起外面的𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚙𝚞𝚗𝚌𝚑 這兒的賓治甜度較低!橙味會相對

又 有 新 餐 廳 喇 😍
食物嘅選擇唔算好多 但𝚜𝚘 𝚏𝚊𝚛我地食嘅都覺得滿意呢!

虎蝦沙律配紅酒蘋果 $𝟷𝟸𝟾
樣子不像沙律的沙律🤣
虎蝦煎得蠻香的 而且肉質也爽口~
初嚐紅酒蘋果 好吃耶🕺🏻 香氣十足
再加埋𝚀𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 食落酸酸甜甜的
開胃之餘感覺好𝚕𝚒𝚐𝚑𝚝好開胃✨
虎蝦沙律配紅酒蘋果

炸雞窩夫配他他醬,蜂蜜芥末醬,藍芝士醬 $𝟷𝟹𝟾
我自己本來是比較偏好甜窩夫的~
但這個咸窩夫有驚喜耶🧇
特別是上面的炸雞🍗
外面脆身 肉質尤其嫩滑!
窩夫入面有洋蔥等等嘅配料 食落都好香!
不過稍為乾身左小小🤏🏻
炸雞窩夫配他他醬,蜂蜜芥末醬,藍芝士醬

煎得超級香!
而且肥瘦度很適中 所以嫩滑之餘也帶點嚼勁🤌🏻
配上白酒燴梨 白酒令梨嘅清甜更為突出~
而且有種解膩的感覺😌

𝚂𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎 𝙶𝚛𝚒𝚍𝚍𝚢’𝚜 𝚠𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎
佢地做嘅係𝚕𝚒𝚎𝚐𝚎 𝚠𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎~
和普通𝚌𝚊𝚏𝚎吃的很不一樣喔🤲🏻
口感會比較扎實一點!
形容給沒接觸過這種窩夫的朋友聽的話
大概….就像甜麵包一樣🍞
配上清新的玉桂蘋果 好吃呢🤤🤤
Griddy’s  Signature  Waffle

𝙶𝚛𝚒𝚍𝚍𝚢’𝚜賓治 $𝟼𝟾
比起外面的𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚙𝚞𝚗𝚌𝚑 這兒的賓治甜度較低!
橙味會相對菠蘿汁和石榴汁濃郁一點
消暑很不錯🍹

花花世界 $𝟼𝟾
這個相對表現比較平平 嗜甜的我也覺得
喝太多甜得有點確喉~
花花世界

餐廳除了𝙲𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕還有𝙼𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕和少量咖啡款式提供✨
虎蝦沙律配紅酒蘋果
炸雞窩夫配他他醬,蜂蜜芥末醬,藍芝士醬
Griddy’s  Signature  Waffle
  • 炸雞窩夫配他他醬
  • 蜂蜜芥末醬
  • 藍芝士醬
2021-08-21 185 瀏覽
地點便利,起正TKO Dondondonki對面,由將軍澳地鐵站行過去都只係8-10分鐘路程。環境寬敞,職員細心有禮,價錢合理,食物份量算大一大兩小點左一份兒童餐及一份All Day Breakfast差啲食唔哂。窩夫外脆內軟,配埋雲呢拿雪糕超,芝士焗肉醬通粉即焗即上枱好好味😋,大人小朋友都愛吃,All Day Breakfast 更係穩陣之選。食完後,職員仲送左3個自家品牌的口罩給我們,是一間值得推介的餐廳。
地點便利

環境寬敞,職員細心有禮
,價錢合理,食物份量算大
窩夫外脆內軟,配埋雲呢拿雪糕超
,芝士焗肉醬通粉即焗即上枱好好味😋,大人小朋友都愛吃
,All Day Breakfast 更係穩陣之選
2021-07-26
  • 窩夫
  • All  Day  Breakfast
  • 芝士焗肉醬通粉
將軍澳又開咗新商場😍 早前就身先士卒試左位於海天晉既griddy’s waffles & cocktail! 除左waffle都有幾多其他野食!而且價錢都好合理!試左炸雞窩夫,佢配左三個醬,有他他醬、蜂蜜芥末醬同埋藍芝士醬,炸雞都炸得幾juicy,啲肉一啲都唔鞋!三個醬都好味,藍芝士醬都幾濃郁,但我自己最鍾意食蜂蜜芥末醬,甜甜地都幾正!配埋比利時窩夫一齊食都幾夾!但我最驚喜既係墨汁意大利飯配海鮮香草醬,墨汁意大利飯煮得岩岩好,唔會話太爛,而佢既墨汁海鮮味好鮮,仲有佢海鮮份量都幾多同一啲都唔頹,呢個真心推介!當然,waffle 都有甜食,仲有唔同雪糕可以配埋,都好唔錯😍 如果想飲嘢嘅話都可以試埋佢cocktail!

• 墨汁意大利飯配海鮮香草醬
1K
2021-08-14 108 瀏覽
“Crispy Chicken Focaccia Waffle”($138)“Tiger Prawn Salad”($128)“Signature Liege Waffle”($108)“Pussy Foot”($68)將軍澳海濱真係愈嚟愈多新餐廳😍今次去咗新商場Ocean Popwalk嘅Griddy's😝呢間餐廳係專門食waffles嘅🧇裝修以紅藍色為主,好有美式快餐店feel😆我地叫咗1個沙律,1個主食同1個甜品試吓😋首先嚟到嘅係Tiger Prawn Salad🦐🥗沙律賣相好色彩繽紛😍虎蝦鮮甜彈牙☺除咗沙律菜,另外仲好特別咁配有紅酒蘋果同藜麥成個沙律味道酸酸甜甜咁好開胃😇主食叫咗份炸雞窩夫🐔🧇炸雞外脆內嫩,食哂都唔會太過熱氣😛呢份窩夫跟咗3隻醬,分別係他他醬,藍芝士醬同蜂蜜芥末醬個人最鍾意blue cheese醬,配炸雞又幾夾😆鹹窩夫仲會食到啲香草味好特別😋甜品暫時只提供Signature Liege Waffle🧇一份有2塊窩夫☺2個人share就岩哂😆上面分別係玉桂蘋果粒🍎同雪糕🍦如果烈日窩夫個面再整得焦脆啲會更正😝食埋甜品真係飽到上心口🤣飲品方面叫咗杯叫Pussy Foo
“Tiger Prawn Salad”($128)
“Pussy Foot”($68)

將軍澳海濱真係愈嚟愈多新餐廳😍
呢間餐廳係專門食waffles嘅🧇
裝修以紅藍色為主,好有美式快餐店feel😆

我地叫咗1個沙律,1個主食同1個甜品試吓😋
首先嚟到嘅係Tiger Prawn Salad🦐🥗
沙律賣相好色彩繽紛😍虎蝦鮮甜彈牙☺
除咗沙律菜,另外仲好特別咁配有紅酒蘋果同藜麥
成個沙律味道酸酸甜甜咁好開胃😇

主食叫咗份炸雞窩夫🐔🧇
炸雞外脆內嫩,食哂都唔會太過熱氣😛
呢份窩夫跟咗3隻醬,分別係他他醬,藍芝士醬同蜂蜜芥末醬
個人最鍾意blue cheese醬,配炸雞又幾夾😆
鹹窩夫仲會食到啲香草味好特別😋

一份有2塊窩夫☺2個人share就岩哂😆
上面分別係玉桂蘋果粒🍎同雪糕🍦
如果烈日窩夫個面再整得焦脆啲會更正😝
食埋甜品真係飽到上心口🤣

飲品方面叫咗杯叫Pussy Foot嘅mocktail🍸
係用咗蛋黃,檸檬汁🍋,青檸汁,橙汁🍊同石榴汁整成
味道係偏酸,但當中又帶點蛋香味好獨特😝
將軍澳開左個新商場【海天晉匯Ocean Popwalk】,個商場係Pet-friendly,又咁岩有周末個寵物市集喺嗰邊搞🐶🐱就去行下~兜左個圈,商場唔算好大,但係都有幾間餐廳想try try😜今次去係下午茶時間,見呢間餐廳食waffles,都幾特別,一於試下佢咩料!既然一場黎到,梗係試哂4款Mini Waffles啦😇兩咸兩甜,食完兩款咸先上兩款甜👍🏻Savoury 💁🏻‍♀️1. 蛋沙律香草窩夫2. 酸忌廉三文魚醬香草窩夫Sweet 💁🏻‍♂️1. 吉士迷你烈日窩夫2. 招牌肉桂蘋果迷你烈日窩夫 (配Cappuccino雪糕) 窩夫底比平時食嘅冇咁甜,細細件幾精緻,食完唔會太飽☺️四個味道我比較鐘意肉桂蘋果,男朋友就鐘意custard😇😇跟餐飲品叫左Lemonade同Cranberry Juice,細細杯,正常發揮!比起食物,我覺得餐廳氛圍同服務更令我印象深刻🙂地方好闊落好開揚,主要serve我地嘅係一位外籍侍應,非常有禮貌同細心💕💕試業期間免收加一,仲送左兩個有自家logo嘅口罩😆

Savoury 💁🏻‍♀️
1. 蛋沙律香草窩夫
2. 酸忌廉三文魚醬香草窩夫

Sweet 💁🏻‍♂️
1. 吉士迷你烈日窩夫

試業期間免收加一,仲送左兩個有自家logo嘅口罩😆

2021-07-31 268 瀏覽
Weekday 放一日假,揸車去將軍澳海濱公園行下. 好耐冇嚟將軍澳,嘩又起咗咁多新住宅同商場. Ocean popwalk 海天晉匯 係天晉匯 嘅伸延,比較近海旁. 有啲難搵, 因為原來個商場停車場入口係同住宅同一個入口.可能係 weekday, 個商場都冇乜人. 行咗去Griddy’s waffles and cocktails 食晏. 成間餐廳得另一台客同佢哋狗狗. 裝修好靚, 啲座位都好寬敞. Set lunch 有三種揀. 我就梗係試吓佢D waffles la.揀咗Waffle set 嘅chicken and waffle. Waitor 話係 fried chicken, 初時仲擔心會唔會好熱氣, 點知好有驚喜 - 係好 lightly battered 嘅雞肉 外面輕輕炸過, 裡面係好juicy 好嫩嘅雞肉, seasoning整得好味😋. Waffle 裏面仲加咗啲herbs, 老細分享話係佢哋鹹點 waffles用類似Pizza嘅 dough 整嘅, 沙律正常新鮮. 有三種 dressing, 自己最鍾意個blue cheese dressing - 有啲芝士味但

可能係 weekday, 個商場都冇乜人.
裝修好靚, 啲座位都好寬敞.

揀咗Waffle set 嘅chicken and waffle. Waitor 話係 fried chicken, 初時仲擔心會唔會好熱氣, 點知好有驚喜 - 係好 lightly battered 嘅雞肉 外面輕輕炸過, 裡面係好juicy 好嫩嘅雞肉, seasoning整得好味😋. Waffle 裏面仲加咗啲herbs, 老細分享話係佢哋鹹點 waffles用類似Pizza嘅 dough 整嘅, 沙律正常新鮮. 有三種 dressing, 自己最鍾意個blue cheese dressing - 有啲芝士味但係冇平時都咁 strong.
Chicken and waffle

朋友叫咗 carbonara, 味道幾好, 不過本身 carbonara 比較濟食唔晒.
Carbonara

加咗個 signature waffle dessert. Menu 寫係 雲呢拿窩夫, 嚟咗係berries味嘅雪糕, 本身唔鍾意berries不過其實應該好味過雲呢拿. 凍嘅雪糕喺個熱辣辣又脆嘅 waffle 上面特別好食!(唔記得影相)

Set drink 有 lemonade 揀. 見支飲筒硬硬地以為佢唔走塑, 一問之下原來係纖維環保飲筒 - 抵讚!
埋單仲送 Griddy’s 口罩 - 仲係 made in Hong Kong添.
Green salad
2021-07-23
Chicken and waffle
2021-07-24 1431 瀏覽
新開張嘅餐廳,唔使等位就有得入。一開始叫左個豬配薯仔,個豬煎得好香,因為全熟所以有啲硬,但可以嘅。有雪梨,幾得意。個鴨胸窩夫啲肉好嫩,有沙律菜,窩夫好香香料味,應該係rosemary。炸雞窩夫,炸雞好嫩好軟滑,估佢唔倒。配3個醬,honey mustard, blue cheese, tar tar sauce。上埋個甜嘅藍莓乳酪雪糕窩夫,個雪糕好綿好滑,乳酪藍莓味都好濃好出。窩夫好香脆,好食。之後唔飽,加左個和牛漢堡窩夫,個陣我已經飽左,味道正常。不過其嘅份量都比較細,呢份算正常,因為佢有一大份炸薯條。仲有個牛扒,比較薄,都香嘅。將軍澳區好多餐廳都貴得黎服務差食物仲差,呢間餐廳整體黎講服務好好,加水加得好密,食物幾好,推介。
新開張嘅餐廳,唔使等位就有得入。
仲有個牛扒,比較薄,都香嘅。