2015-04-11 2018 瀏覽
去完圖書館還書,不知不覺就行到加寧道想起令人流口水嘅十八座狗仔粉就忍唔住要探吓佢喇嚟到店員告知先知原來十八座狗仔粉已改名!今次食咗個紅滿面同跟餐叫咗個Hyayu營養果汁!其實呢度都幾憂靜,唔係睇雜誌都唔知呢度同時裝結合咗,都幾難搵食其實紅滿面即係豬骨湯再加猛辣炸蔥頭而成!食前仲可以自由加配料,我就加多咗炸蔥頭同猛辣炸蔥頭食落好似同之前唔同咗,粉仔嘅口感無以前噤爽口乾身好似整得耐咗,粉粉地 蔥頭多香但唔夠辣,得辣油感,卻欠缺了之前嘅勁道份量一般,只夠下午茶填肚,說真的,很失望,跟預期的有一段距離Hyaku營養果汁,第一次飲,揀咗橙、西柚、青檸同菠蘿嘅口果!入口好fresh,好醒胃只可惜細細枝卻索價不低,唔可以成日飲!提醒番大家,係呢度食嘢係要自己執好同放番好嫁!

紅滿面
食落好似同之前唔同咗,粉仔嘅口感無以前噤爽口乾身
好似整得耐咗,粉粉地
Hyaku營養果汁
只可惜細細枝卻索價不低,唔可以成日飲!

提醒番大家,係呢度食嘢係要自己執好同放番好嫁!

2015-03-14
Hyaku營養果汁
2015-01-22 2155 瀏覽
之前睇雜誌知道“十八座狗仔粉”嚟咗呢度,拖嚟拖去,今日先嚟到。店員話狗仔粉改咗名“小白麵”但其實一樣,於是叫咗一碗。我冇食過狗仔粉,唔係好知咩嚟,但睇資料應該係尖頭尾,呢個好明顯係用刀切齊。食落腍腍地,好似豬油渣麵(其實我懷疑係同一樣嘢),都幾入味,有啲冬菇、炸乾蔥做餸,我另外試咗個辣嘅炸乾蔥,有好淡孜然味道,都幾惹味。加多個流浮山蜜餞金蠔,$58有3隻大size。試過自己買比呢隻大啲嘅都要廿蚊隻成本,仲要煮同洗。食落冇過硬同乾問題,肉實淨蠔味都幾重,如果唔係用砂糖落蜜糖仲好。另外要咗支橙菠蘿黃椒果汁,黃椒味幾出,整體討好,但$38得250 ml略貴。睇餐牌仲有其他香港地道懷舊嘢,全店由拎嘢食到執拾採自助模式,而且黐住潮物店,行開可以去試下。

店員話狗仔粉改咗名“小白麵”但其實一樣,於是叫咗一碗。

2015-01-21
2014-11-19 2579 瀏覽
之前見雜誌同電視台都介紹過十八座狗仔粉, 所以鬼敢遠都行去試叫左一個"十八座狗仔粉"--內有菜甫, 蔥同粉仔食後感:粉仔煙靭 (似兒時bb粉口感), 但味道得個油"益"味. 雖然 加左菜甫同蔥依d香口野, 但完全増加唔到食慾. 整體味道係油味bb粉我食左幾口, 轉頭攞左出去對出既垃圾筒 總結:點解"敢""渣"......

叫左一個"十八座狗仔粉"
--內有菜甫, 蔥同粉仔

食後感:

我食左幾口, 轉頭攞左出去對出既垃圾筒

總結:
點解"敢""渣"......
2014-08-15
早幾天在OpenRice搜尋哪有特色又好味的餐廳或是地方小吃,事關又到了情侶間的特別日子忽然就找到了這間,看到食評說這裏有售香港特色的食物,心裏便想著一定要去吃!與其去高貴優雅的餐廳,倒不如去吃有特色的小吃「銅鑼灣加寧街8﹣10號名店坊地舖」我找了半小時最後致電去該分店往加寧街一直走->見到Adidas->過馬路->一直走->GUM "JENG"就在喜喜冰室前面這時你會以為這只是一所賣服飾的店舖,卻擺放了「十八座狗仔粉」的牌你可以再右拐,看到了鞦韆,旁途就有一道門,推門而進........眼見桌椅不多,只有七八枱左右,幾乎滿座,以為要站著吃,店員卻把一張桌子分開,讓出兩個座位給我們,不用等便有位子坐了環觀四周,像是為Columbia作宣傳,難道這是為Columbia公司而開?連椅子也是用Columbia的野外摺椅呢回到重點,還是食物,是次點了左下角「十八座狗仔粉」、左中間「懷舊炸蝦餅」、左上角「家鄉炸糯米球」、右下角「十八座火鴨翅」、右上角「蜂巢鯪魚餅」、沒有攝鏡的「HYAKU果汁」(圖下)「十八座狗仔粉」- 女朋友說很好吃,她很喜歡吃菜圃呢;我卻是第一

「銅鑼灣加寧街8﹣10號名店坊地舖」
我找了半小時
最後致電去該分店

連椅子也是用Columbia的野外摺椅呢
十八座狗仔粉
「十八座狗仔粉」- 女朋友說很好吃,她很喜歡吃菜圃呢;我卻是第一次吃狗仔粉,很想知道那是用什麼粉而製,湯沒有半點淡,味道很特別,對於初次嘗狗仔粉的我,很有新鮮感。

「懷舊炸蝦餅」(圖下)- 這個很好吃
名副其實的「蝦」餅,咬落口感不太脆卻有種柔軟感覺加上調味粉的配搭....o i shi i le~~
懷舊炸蝦餅
「家鄉炸糯米球」- 很特別,味道又不錯,未嘗試過的朋友可以試一試。但可能裏頭是糯米,咬落去再咀嚼有點累,如果可以變為糯米餅可能口感更好

「十八座火鴨翅」- 份量太多,兩個人吃不完,而且吃到最後好像有少少辣的感覺?但整體這感覺就像碗仔翅加了火鴨絲一樣,建議朋友可以吃十八座火鴨髀更好。

「蜂巢鯪魚餅」(圖下)- 很好吃!!!
可能本身也喜歡吃鯪魚球,賣相也很特別(吃了才發覺沒有拍下
)旁邊還有幾塊脆脆的,很想知道內裏包的是否也是鯪魚,事關只有中間一點兒是有餡。
這裏自助式的分類回收很值一讚

好像在自己的家吃飯一樣,膠樽和垃圾要分類好

整體,我會用四個字形容 --「很有特色」

下次再來光顧,定必試試這裏的串燒和其他小吃

2014-11-08
慶祝紀念
紀念日
蜂巢鯪魚餅
GUM"JENG位於銅鑼灣加寧街名店坊的地鋪內每次我座巴士過銅鑼灣必定會經過想要試很久了,終於在看花燈前想約她麻吉前來試試看它是一間賣著自家設計的品牌以及潮流物品的店鋪相連著就是這間賣著地道港式小吃的店店內餐牌店是以自助形式運作,自行在櫃檯下單與付款備妥後店員會呼出單號!店內環境,座位不算多,但很舒服大大的玻璃透著陽光,很舒服免費任加辣菜圃、菜圃跟蔥HYAKU果汁(跟餐) $30支印上了Mr. Men & Little Miss的圖案,真的太可愛了我點這支是有西瓜,蕃茄,Apple,柚子的天然果汁原汁原味,很解渴!鬍鬚仔鯪魚肉 $36鯪魚肉很彈牙,重點是沒有討厭的魚腥味湯頭清香帶點麻油味 ,內裡的生菜也非常爽脆 懷舊炸蝦餅 $36懷舊炸蝦餅入口酥香帶小鹹,賣相滿分蝦殼跟蝦餅一同炸過後變得軟脆,可以連殼整隻吃下而且蝦餅炸有夠乾身,吃完也不會覺得很油膩,很不錯蜂巢鯪魚餅是店裡新出的產品其實就是豆腐卜反轉再釀入鯪魚肉炸到脆這款最討我歡心,炸很超香脆一口接著一口停不了嘴
GUM"JENG位於銅鑼灣加寧街名店坊的地鋪內

每次我座巴士過銅鑼灣必定會經過

想要試很久了,終於在看花燈前想約她麻吉前來試試看
它是一間賣著自家設計的品牌以及潮流物品的店鋪
相連著就是這間

賣著地道港式小吃的店
店內餐牌
店是以自助形式運作,自行在櫃檯下單與付款

備妥後店員會呼出單號!

店內環境,座位不算多,但很舒服

大大的玻璃透著陽光,很舒服
免費任加辣菜圃、菜圃跟蔥
HYAKU果汁(跟餐) $30支

我點這支是有西瓜,蕃茄,Apple,柚子的天然果汁

原汁原味,很解渴!
鬍鬚仔鯪魚肉 $36

鯪魚肉很彈牙,重點是沒有討厭的魚腥味

湯頭清香帶點麻油味 ,內裡的生菜也非常爽脆
懷舊炸蝦餅 $36

懷舊炸蝦餅入口酥香帶小鹹,賣相滿分

蝦殼跟蝦餅一同炸過後變得軟脆,可以連殼整隻吃下

而且蝦餅炸有夠乾身,吃完也不會覺得很油膩,很不錯

是店裡新出的產品

其實就是豆腐卜反轉再釀入鯪魚肉炸到脆
這款最討我歡心,炸很超香脆

一口接著一口停不了嘴
2014-09-10
2014-10-07 1846 瀏覽
菜式:狗仔粉、火鴨脾(下脾)、魚皮餃。狗仔粉口感好淋。唔會再食。上網睇過正宗狗仔粉係尖頭尖尾,碗野淋到就黎變一pat pat,冇尖頭尖尾嘅效果。火鴨脾(下脾)完全冇鴨油香。口感鞋。極失望。但用錫紙包住個脾頭好貼心,拎住食都唔會搞到隻手太污糟。魚皮餃超級市場$22兩盒,1盒$10隻嘅貨色。有汁嘅,但冇乜特別。可一不可再系列。
菜式:狗仔粉、火鴨脾(下脾)、魚皮餃。

狗仔粉

火鴨脾(下脾)

魚皮餃

可一不可再系列。
2014-09-27 2082 瀏覽
大前日(24-9-2014 Wed)生日正日請假,男友都同我一齊,諗吓晏晝食咩o野?男友記得佢朋友IN介紹過呢間o既燒鴨翅,於是山長水遠走o黎.根據資料,佢o既正門o係加寧街北,右轉去告士打道,我o地去到,只有時裝店,行返轉頭都唔見,我記得個網有電話,就叫男友打去.有人接聽,接聽o既同佢講o係喜喜隔離. 喜喜隔離?係海倫大廈o既門口,之後係時裝店喎.我o地再打去問,今次由我同職員講,我答我o地已經o係喜喜隔離.佢話見到我喇,你著X色衫嘛. 佢叫我擰轉頭.(擰轉頭係時裝店),佢就由時裝店裡面行出o黎. 原來係穿過時裝店.佢o既招牌係好別致,真係唔會留意到.由於佢o地o岩o岩開舖,姐姐都未清潔完,我就先博命影相,男友就點食物,佢點o左:3. $36.00o既馳名十八座狗仔粉一碗滿滿o既,配料有冬菇同菜脯,但客人重可以自己攞同加蔥花,辣同唔辣o既菜脯, 攪o左好耐(詳情請睇服務欄),男友攞到喇,佢試粒辣菜脯,佢話真係好辣.於是只加唔辣同蔥花先,食吓,狗仔粉都仍有啲煙韌,味道其實都冇乜o野而配料中除o左見到o既冬菇同菜脯外,原來壬有少少豬腸,不過講真,啲配料冇乜味道.而我o地因為要趁熱食

原來係穿過時裝店.
佢o既招牌係好別致,真係唔會留意到.

由於佢o地o岩o岩開舖,姐姐都未清潔完,我就先博命影相,
男友就點食物,佢點o左:

3. $36.00o既馳名十八座狗仔粉
不過講真,啲配料冇乜味道.

而我o地因為要趁熱食下面陸續而o黎o既美食,所以呢個狗仔粉係斷斷續續咁食,到最後,有啲粉熔o係湯o度,令啲湯幾杰.而且食到底,原來見到有啲蝦米.

2. $58.00o既流浮山蜜餞金蠔(大蠔)
距離落單後15分鐘到,一客三個,顏色o岩o岩好又乾身,
食吓先,呢個煎到好脆,蜜味o岩o岩好唔太甜,冇搶到蠔o既味道.

4. 加單$36.00o既懷舊炸蝦餅
再過12分鐘就到呢個,睇睇,原隻冇剥殼o既大蝦呀,
真係見都未見過.熱騰騰o既,食落,蝦味都有,鹹度都OK,
但唔太彈牙.好笑o既係個男仔走o黎問我o地好食嗎?

1.$36.00o既十八座火鴨髀(上髀)
再過10分鐘呢個到o黎,好熱,翅濃,男友要我拎起o黎影,我拎上手,好熱.大大隻o既鴨髀拎上手都幾重,
十八座火鴨髀(上髀)
又啖啖肉, 鴨髀又唔太肥,味道濃郁.

而鴨絲翅我都係第一次食,
味道係比較俗啲,但木耳絲好多,感覺唔會好稀.

而飲品就要o左忌廉同維他奶茶,同樣要$8.00.

味道係4.125分

服務:
點完o野後,飲品梗係即有,跟住就係狗仔粉,我o地搵個位坐好,男友就去拎啲配料.但由於真係太早,佢o地未set up好,所以我o地等好耐至攞到配料.

之後亞姐同男友講冇晒$38.00o既下髀,要上髀吧,但價錢唔同,佢叫個男仔俾返$2.00我o地.咁男友就順便加懷舊炸蝦餅.由此可見,個亞姐幾誠實.

而呢o度係自助形成,要自己攞o野,包括食物,不過可能亞姐見唔好意思,於是自己將後面o既食物捧上.

呢o度o野食做得好慢,所以要預好時間至o黎.

環境:
好有型格,高級大牌檔.

衛生:
o岩o岩清潔完開舖,一定乾淨.

其他:
呢o度食完後要自己執返好啲o野,重要幫佢o地將垃圾分類.
2014-09-24
$91.00 (午餐)
慶祝紀念
生日
十八座火鴨髀(上髀)
如果我說我想要銅鑼灣找一處地方可以安安靜靜的坐一下除了去喝咖啡的話,我想也只有**E++C**同麥噹噹啦但係如果要搵一處靜靜地,又可以食野既話真係冇咩機會不過小妹發現左係名店坊這間時裝店很特別店鋪名為”Gum Gum Gum " 名字源於廣東話的「咁咁咁」睇落好似無鬼聊咁都唔知改埋d奇怪既鋪頭名其實呢間小鋪係由四個係香港出世既年輕人開既,或者大家都話係呢個租金貴到阿媽都唔認得既地方開間咁無理頭既鋪頭?但係佢地就想自己呢間自家小店搞好本地創作,在此找到的家具、擺設、服裝、首飾、潮流玩意及藝術品等,8成標明來自香港tim!!呢間"咁咁咁" 雖然賣d 野一點也不大路,有很多你想像不到的地方就係鋪頭入面有小食店!!!!平時好多鋪頭都係係門口寫明"不准飲食" 但係呢間鋪頭就反而同你講歡迎入來進食!!! 而它仲係近來很大熱的"Gum Jeng " 十八座狗仔粉狗仔粉也許對於小妹而言未必是一件兒時回憶,但係自從跟我男人拍拖後就經常到他家附近的地方吃這個狗仔粉唷!!又今次這個小店反而隱藏在"Gum Gum Gum "店既盡頭有一點像秘密的天堂的小位置,加上店內是有WIFI 的唷!!!或者大家會話係銅鑼

如果我說我想要銅鑼灣找一處地方可以安安靜靜的坐一下

除了去喝咖啡的話,我想也只有**E++C**同麥噹噹啦

但係如果要搵一處靜靜地,又可以食野既話真係冇咩機會

不過小妹發現左係名店坊這間時裝店很特別

店鋪名為”Gum Gum Gum "

名字源於廣東話的「咁咁咁」

睇落好似無鬼聊咁都唔知改埋d奇怪既鋪頭名

其實呢間小鋪係由四個係香港出世既年輕人開既,

在此找到的家具、擺設、服裝、首飾、潮流玩意及藝術品等,

8成標明來自香港tim!!

就係鋪頭入面有小食店!!!!

平時好多鋪頭都係係門口寫明"不准飲食"

但係呢間鋪頭就反而同你講歡迎入來進食!!!

而它仲係近來很大熱的"Gum Jeng " 十八座狗仔粉
狗仔粉也許對於小妹而言未必是一件兒時回憶,

或者大家會話係銅鑼灣食野點會係平架,

拿~小妹都係咁諗但係事實上唔洗我自己講啦

你自己去睇下呢個餐牌啦XDD
食狗仔粉又點少得【菜圃】呀!!

係呢間GUM "JENG"入面除左有【菜圃】呢個重要item 之外

仲會有辣既菜圃,仲要標明係堅辣架!!

同埋我最唔鐘意既蔥 xddd
由於它們是即叫即做的唷,大家也有靜心等待別追人地點解咁耐仲有得食呀!!

所以如果你是想等人或者等時間Hea 既話它絕對岩哂

首先要出場的就是【馳名十八座狗仔粉】$36/碗

狗仔粉其實像是平時我好喜歡吃的那種米通粉

加上菜圃,而它的湯底比較濃一點

比起我平時在家附件吃的狗仔粉有一點不同

起碼湯底已經唔同啦!!!!

不過可能我太掛住影相,它已經開始淋左冇左少少硬度啦

不過佢個湯底仲係好好味!!
然後再要介紹的就是我的最愛

【鬍鬚仔鯪魚肉】$36/碗

點解要叫鬍鬚仔鯪魚肉,我就真係唔知啦~

但係我好鐘意佢d 魚肉,平時係街食可能會係好粉既

但係今次食呢個反而係好彈牙!!!仲要冇胡椒味唔會好辣架tim
有得生菜魚肉當然少不了翅啦

今次呢碗招牌十八座火鴨絲翅 $36/碗

今次呢碗翅完全有d 平時係酒樓食個咩燉翅味道

不過都係湯底真係好濃味,好"傑" 但係真係好好味!!

但係如果食開淡味朋友,就未必岩你既口味啦
最後要介紹既就係呢個懷舊炸蝦餅 $ 36

呢個蝦餅同平時我地去食泰國野既餐廳食既一樣

它是以原隻蝦同埋d 蝦餅一齊炸!!!
點解會有呢個蝦餅出現呢?原因就係老闆Alex 本身係就坪洲土生土長

他係坪洲最愛就係呢個原隻蝦餅和炸糯米球等,

或者有朋友去過坪洲都覺得呢個太好味,唔通下下入去先食到

而家唔洗去離島啦而家,因為係呢間鋪頭都可以食到唔同時代不同地區既美食

雖然它係炸物,但係食落一點都油淋淋架

仲好啖啖肉,仲要唔會成口油tim
如果你本身都同我一樣,有時可能在銅鑼灣要等個朋友

一段長既時間的話,又唔想只係飲咖啡既話!

呢度真係一個幾好坐既地方黎架,因為佢呢度都有WIFI 提供

但係當然盡量唔好坐成粒幾兩粒鐘啦

始終人地都要做生意架嗎XDD
除左餐牌上既食物,而家仲有流浮山既食物供應架!!

不過限時供應,數量也有限的!!

2014-09-04
  • 懷舊炸蝦餅
  • 鬍鬚仔鯪魚肉
  • 馳名十八座狗仔粉
2014-09-13 2580 瀏覽
從前小時候吃過的街頭小食,無論是上學前後,總會節省一些零用錢,買來一點點來吃,可是一些街頭小食卻悄悄地消失得無形無蹤,想吃的話,都不知從那裡可以吃到。直到有一日,在下發現在佐敦有十八座狗仔粉,便即時勾起了在下兒時味道,走圦吃番一碗。後來今天放假,突然間又發現了有十八座狗仔粉,於是二話不說的走了入去。Gum"Jeng"位置於一間專門售賣本地設計師的時裝和首飾的店舖裡面,哇,真的如果一個不留神,真的會錯過了的。既然來到就與親愛的一起品嚐一吓小時候的遠古味道。店子採用了淺木的裝飾,牆上掛滿了不少圖畫,有著藝術的感覺有著面壁的高椅座位,猶如酒吧般的吧枱和吧椅,還有以二至四人的座位!然而店外面,還有四人的座位,稍不留神也不會注意得到的,不過從另一方面看,就是私隱度頗高的,旁人也許留意不到呢!店方還提供了食物的樣本,和一些調味的位置,讓客人可以知道有甚麼東西吃,和可以自行加添不同的配料呢!狗仔粉(三十六個大洋)與在下之前在佐敦吃過的,幾乎一模一樣,今次吃到的與上次吃到的差無異,而且早已加上了菜甫,長長的粉仔有著煙靭的感覺,而菜脯方面,卻選擇了原味那種,故此吃起了不辛辣,而且添加了咬口的感覺。招牌十

狗仔粉(三十六個大洋)
招牌十八座火鴨絲翅(三十六個大洋)
在這裡吃到的火鴨絲翅,同樣有惹味的感覺,不過在下覺得這碗翅還是未及上次吃過的香濃,味覺上感到稍為清淡了一點,如果可以做得香濃一點嘛,就會更好。
鬍鬚仔鯪魚肉(三十六個大洋)
在下不知道鬍鬚仔與鯪魚肉有何關後,只是知道街知巷聞的小食。每一次吃這個鯪魚肉,都會加上蒽花的,但是次吃到的,卻沒有加上,不過最重要的是,魚肉沒有附加胡椒粉,可以吃到其原本的鮮味,而且內裡也沒有絲毫半點魚骨在內,湯頭也頗清甜呢!
在銅鑼灣區竟然有著這麼樣的懷舊小食,真的是意想不到嘛,如果下午茶肚餓起來,也可以到這裡歇一歇腳,是不錯的選擇。
題外話/補充資料: 名店坊最近與區內食肆合作,推出「Journey of Flavours」夏日美食推廣活動,顧客在名店坊的二十三間餐廳商戶消費消費滿港幣一百元或以上,並保留消費單據。詳情請參閱場內海報。
2014-09-04
通常店舖門口會放有告示 : 請勿在本店內飲食 ! 尤其是時裝店更加不歡迎 , 不過這種情況是可以理解的 ! 但是在銅鑼灣裏有售賣潮流服飾精品的 Gum Gum Gum , 自己開創先例 , 在舖頭深處開設了一間專賣傳統港式街頭小食的小食店 GUM "JENG" (咁正) ...有座位有立食座, 食物即叫即製可以坐下來慢慢嘆~ 店內掛滿本地畫家的作品 , 幅幅過千元 , 更加貫徹 Gum "Jeng" 所傳頌的香港本土精神 ~ 傳統港式街頭小食除了有魚蛋燒賣外 , GUM "JENG" 更與佐敦的「十八座狗仔粉」合作售賣招牌狗仔粉及火鴨翅 , 實行你負責食材我熬湯 , 所需食材如麵條、菜脯等亦由「十八座」提供 , 保證出品水準跟足原店質素 ~ 招牌十八座火鴨翅 $ 36 :千萬別認真地當小食 , $ 36 一碗不過 ... 份量完全可以當正餐 ~ 稠身羮湯飲到尾還是稠身 , 每一口都食到濃郁火鴨味 , 難怪網上流傳說是用四隻燒鵝煲足 6 小時秘製 ~ 馳名十八座狗仔粉 $ 36 : 再次是認真 (當小食)便輸了的玩意 , 湯底充滿蝦米及冬菇香 , 還有肉碎及冬菜的濃郁而不鹹的味道 ,

招牌十八座火鴨翅 $ 36 :
馳名十八座狗仔粉 $ 36 :
再次是認真 (當小食)便輸了的玩意 , 湯底充滿蝦米及冬菇香 , 還有肉碎及冬菜的濃郁而不鹹的味道 , 狗仔粉軟身滑溜 , 食到有米味 , 吸湯力也一流 , 不過它的形狀並非尖頭尖尾 , 似是把粗麵條切開一段段 ~ 食時記得要落自家製的菜脯與青葱 , 味道一流 !

另外亦有坪洲地道小吃 ... 炸蝦餅及炸糯米球 ,
懷舊炸蝦餅 $ 36 :
據聞 , 老闆之一的 Alex 在坪洲長大 , 一直懷念小時候吃過的老味道 , 因此特意回坪洲向一位婆婆請教 , 再歸來試驗多次才成功弄出來這一杯兩塊的炸蝦餅 ~ 味道很獨特 , 雖說是蝦餅但原來是把兩隻原蝦裹在麵粉糰搓成的餅上再拿去炸 , 純粹食它們的本味 , 炸得原蝦香脆而餅底煙韌 , 不油 , 完全可以原件連殼也吞上 ~
每日鮮打的鬍鬚仔鯪魚肉 $ 36 :
鯪魚肉以純魚肉打成 , 食到無粉味 , 口感爽滑 , 魚味鮮濃 , 偶爾會食到有小骨 , 可是生菜量就比較少 , 湯底有用大地魚加上蝦米和豬肉熬製 , 簡單鮮甜可口又不肥膩 ~
希望日後可以食到更多富香港特色的小食 , 在官方 Facebook 有講香港 "流浮山美食" 就快推出吧 ~
題外話/補充資料: 在銅鑼灣名店坊裏食那麼多好味的食物 , 千萬要保留收據因為名店坊與區內食肆合作 , 推出「Journey of Flavours」夏日美食推廣活動 , 顧客在名店坊的二十三間餐廳商戶消費滿指定金額 , 即有機會獲得現金禮券等豐富奬賞 ... 詳情請參閱場內海報 !
佐敦有一間「十八座狗仔粉」好出名, 原來銅鑼灣名店坊都有得食, GUM "JENG" 於今年六月中正式營業,吸引了好多喜愛正宗港式街頭小食的顧客, 其中最潮人追捧的特色小食,非「十八座狗仔粉」莫屬。GUM "JENG" 位於銅鑼灣名店坊一間賣潮流物品的店鋪內, 從外面看真的不知道店鋪內有得食潮人特色小食, 店內裝飾非常簡單,一邊是點餐的, 另一邊是用餐區, 放了幾張木枱和木椅, 堂食的座位不算太多, 塲內的型仔靚女店員服務好好, 好有禮貌。店員提醒我們原來有另一部份是餐廳室外的戶外用餐區, 坐在戶外露天座位頗為休閒寫意。GUM "JENG" 主要有多款港式小吃,我們點了四款小吃包括馳名十八座狗仔粉、招牌十八座火鴨翅、懷舊炸蝦餅和鬍鬚仔鯪魚肉。馳名十八座狗仔粉的湯頭稠密, 濃香惹味, 狗粉仔彈牙, 加上勁辣的菜脯, 狗仔粉沾上惹味的湯頭, 再加上爽口的菜脯與冬菇, 味道非常之夾, 可口好食。招牌十八座火鴨翅的份量足, 先試了翅汁是非常香濃, 用料方面, 有很多火鴨絲, 鴨絲嫩滑啖啖肉, 加上了爽口的木耳, 再配合粉絲沾上翅汁, 實在美味。懷舊炸蝦餅樣子真的很吸引, 每客有兩個炸蝦餅, 每
懷舊炸蝦餅樣子真的很吸引, 每客有兩個炸蝦餅, 每個炸蝦餅用兩隻原身連殼的蝦, 沾上了米粉一齊炸, 蝦餅炸得香脆但不太油膩, 經炸過後蝦殼變得脆身,入口帶一點鹹味,蝦殼香脆, 蝦肉鮮甜, 值得試試。
鬍鬚仔鯪魚肉的魚肉好靚, 一大碗滿滿的魚肉, 每粒魚肉大大粒, 入口爽滑彈牙, 口感結實, 鮮味之極, 湯頭清甜, 味道唔錯。

在零售店鋪內加設食店或是零售店鋪同其他食店Crossover 似乎已經成了一個潮流, GUM "JENG" 今次的路向是對的, 可以為港式街頭小食注入了「潮」的原素。
題外話/補充資料: 我們食完後, 見到名店坊有個美食推廣活動, 由即日起至9月30日, 每逢星期一至五, 在名店坊內的食肆消費滿一百元或以上,即可獲印章一個,集齊指定數量印章,即可獲贈指定店舖的禮券或禮品。
下午茶
2014-09-07 2332 瀏覽
開始發現與D小姐的胃口都滿大的 (笑),因為我們食完份Lunch Set後竟然仲有空位去名店坊試埋名聞已久的GUM"JENG"。GUM"JENG位於銅鑼灣加寧街名店坊的地鋪內,從門面看上去就是一間賣著自家設計的品牌以及潮流物品的店鋪,有衫、褲、袋、飾物、擺設和一些新奇玩意等。意想不到的是行入一點便是售賣地道港式小吃的GUM"JENG"。.內裡以木紋裝潢作主打,牆上掛上一些特色掛畫,堂食座位不多,店內也比較寧靜,所以整個感覺簡約舒適;店方以自助小食店的方式經營,客人需自行出去點餐,再待叫號碼領取食物。.店子售賣了數款港式小吃,像這裡的馳名十八座狗仔粉、招牌火鴨翅、鬍鬚仔鯪魚肉、果皮辣魚蛋、燒賣及懷舊炸蝦餅等,看看名稱就知道是重新演繹的港式小吃,所以價錢也會稍高點;每款食物都同上黑底白邊的紙碗盛載,必具型格。.同場仲有免費既辣菜圃、菜圃同蔥狂加。.剛好來到這裡,我們也叫了三款食物和兩款果汁,HYAKU果汁 (跟餐) $30,小妹要了綠色的青蘋果加蜜瓜,而D小姐便要了西瓜加柚子,而且她的膠樽比較可愛呢,印上了Mr. Men & Little Miss的圖案。而且果汁的味道都很天然,果味濃郁,
同場仲有免費既辣菜圃、菜圃同蔥狂加。
天然果汁
剛好來到這裡,我們也叫了三款食物和兩款果汁,HYAKU果汁 (跟餐) $30,小妹要了綠色的青蘋果加蜜瓜,而D小姐便要了西瓜加柚子,而且她的膠樽比較可愛呢,印上了Mr. Men & Little Miss的圖案。而且果汁的味道都很天然,果味濃郁,在這夏天中很解渴。
懷舊炸蝦餅 $36
據說這裡的蝦餅是以粘米粉、糯米粉及調味料所製,加上每塊蝦餅都連同兩隻未去殼的基圍蝦一同炸,經炸後的蝦殼變得軟脆,所以不用擔心可大啖大啖吃進肚內。而且值得一讚的是蝦餅炸得夠乾身不會油膩,咬落香脆中帶有煙韌口感,富帶鹹香,不過今次食的有點過鹹,但卻不失惹味,絕對可一試啊!
鬍鬚仔鯪魚肉
鬍鬚仔鯪魚肉 $36
這裡的鯪魚肉原來是自家手打,沒混入半點麵粉,所以食落彈牙之餘,質地不會鬆散,亦能吃得出鮮味,相當不俗。
蜂巢鯪魚餅
原來這道小食是以反轉的豆腐卜再釀入鯪魚肉一同落油炸,熱辣辣的豆腐卜外層咬落香脆惹味,食落帶有煙韌口感,小妹超愛!

題外話/補充資料: 由即日起至9月30日 (逢星期一至五) 在名店坊旗下消費的指定餐廳,單一消費滿$100式以上,可獲印章一個,集齊印章更可換領: 星巴克咖啡禮劵 (5個印章)、限量版手袋乙個 (10個印章)及 Lusso Brillante 港幣500元現金禮劵或二人免費餐 (15個印章);如有銀聯卡更有升級禮遇。
天然果汁
鬍鬚仔鯪魚肉
2014-08-22 2079 瀏覽
於「阿十」生日的當天,難得可與她小聚。因為我突然的出現,破壞了她原定的行程,確是不好意思!不過那個中午,我們真聊得很暢快!為她選來了兩間餐廳作午飯的選址,結果她選了 「Gum "Jeng"」。步進「Gum "Jeng"」,舖前的位置擺滿了本地設計師的衣服、飾物及裝飾品等。舖後則劃作用餐區,掛滿不同畫家可供購買的畫作,就如一個潮味的藝術畫廊!「Gum "Jeng"」以自助形式運作,自行在櫃檯下單與付款,備妥後店員會呼出單號!我們同要了一款叫「加多寶」的罐裝飲品,原來它如「王老吉」一樣是涼茶。「Gum "Jeng"」是佐敦的「十八座狗仔粉」的分支,數位年青人換個風格在銅鑼灣再下一乘,值得鼓舞!因此所提供的食物也離不開懷舊小食,更多增了幾款佐敦店沒有的新口味!馳名十八座狗仔粉是我的至愛,「Gum "Jeng"」的水準與佐敦店一致。湯頭稠密、帶有蝦米的香氣,粉仔也是煮得綿綿的,加入自製的勁辣與原味菜脯,一碗惹味又飽肚的狗仔粉要比山珍海錯,來得純真與地道。「阿十」小時候沒嚐過狗仔粉,對她來說這個新口味果然吸引,而一丁點的勁辣菜脯已令她受不了,幸好多下的勁辣菜脯給我及早打撈出來!當天招牌火鴨翅的火

罐裝飲品
招牌火鴨翅、馳名十八座狗仔粉、秘製果皮魚蛋

馳名十八座狗仔粉

招牌火鴨翅
當天招牌火鴨翅的火鴨香不及佐敦店,也許是一時的失準,畢竟「Gum "Jeng"」開業日子尚短。而調味、用料、稀稠程度都不差,尤其喜歡木耳的爽感,與粉絲、鴨絲等構成不一樣的層次,加上吃後絕不會喉乾舌燥,這是我最欣賞的!
秘製果皮魚蛋
年青人總是給人愛玩的印象,但「Gum "Jeng"」幾位年青人的認真,往往能從他們追蹤懷舊食物的態度中可見一斑。

果皮魚蛋個子細小,質感偏軟不爽、遇熱後亦不會大幅膨脹,入口帶有果皮和點點魚香,與現時常見體形較大的,全爽感的魚蛋是兩回事!為了尋回昔日的味兒,他們費了不少時間才能找到。

與甜香不辣的咖喱汁混和,果皮魚蛋滲出一股特別誘人的果皮香氣,沒有魚腥,還依稀存有魚香,而軟軟韌韌的口感,也討人歡心,差點忘了這種舊日的滋味!
懷舊炸蝦餅
懷舊炸蝦餅是「Gum "Jeng"」經過特別改良的小食。
懷舊炸蝦餅
將兒時的小蝦炸物,跟隨年齡的增長,「蘇蝦」已幻化成大蝦,樣子可愛極了!

懷舊炸蝦餅入口酥香帶小鹹,不知怎的總覺得它的鹹香像油炸鬼,而質感有著牛脷酥的特質,蝦隻新鮮甜美,大可連同蝦殼同吞進肚子裡。值得一提是炸功不錯,完全沒感到絲毫油膩!
家鄉炸糯米球
「阿十」看中了另一款家鄉炸糯米球的小食。油溫與時間拿捏依然掌握得絕佳,由外至內均是乾爽不油!
家鄉炸糯米球
家鄉炸糯米球外層纖薄酥香,內裡的糯米煙韌,配有冬菇和蝦米等食材,不過唯一美中不足,是欠了一份香氣,否則必定列入我的新寵名單!
逃離銅鑼灣極度混濁的空氣,鑽進「Gum "Jeng"」的空調店舖內,邊吃小食邊細談,比擠在狹窄的咖啡室舒適多了,我們消磨了一個多小時。

臨走前記得清理桌子的容器及餐具,已分類的白色垃圾筒清晰易明!
「GUM "JENG"」的售價要比佐敦店略為提高,這是可以理解的!

「GUM "JENG"」富有本土藝術的元素,更延續 「十八座狗仔粉」對懷舊食品的情懷,在舊與新的沖擊下,譜出一種溫暖的和諧感。香港這個轉變不息的城市,正需要騰出多一點空間,讓一切事物自然與自由的發展,所衍生的效果往往令人喜出望外!

銅鑼灣的「十八座狗仔粉」並沒有脫離本質,只是變得更潮而已,希望香港精神也如「GUM "JENG"」一樣,而不是不斷的倒退與浸淪!
2014-08-11
$84.5 (午餐)
馳名十八座狗仔粉
秘製果皮魚蛋
2014-08-09 1766 瀏覽
想試Gumjeng既狗仔粉好耐咖喇今日終於同左好朋友去試因為仲早 唔洗等位就有得入 真係好快我地叫左呢度必食既狗仔粉 火鴨翅 同埋炸蝦餅狗仔粉果然無令我失望湯既濃味滲透曬落狗仔粉到炸蝦餅都好正 有兩隻原隻蝦係塊餅上面真係食過番尋味呀
想試Gumjeng既狗仔粉好耐咖喇
湯既濃味滲透曬落狗仔粉到
炸蝦餅都好正 有兩隻原隻蝦係塊餅上面
真係食過番尋味呀
2014-08-09
Looking for Mr. Happy in Fashion Walk, me and my friend S discovered this quite interesting shop.  The shop was divided into 2 parts: clothes and catering.We ordered a bowl of Chinese street noodle and a soup.The Soup was quite yummy, the soup itself was quite thick and it tasted great.  There were chicken, mushrooms and others veggies in the soup and it was quite good.The noodle was, honestly, quite oily; but it tasted good (every oily food tastes great, sigh). The noodle was not too soft, and

Street style soup
Street style Chinese noodle
The noodle was, honestly, quite oily; but it tasted good (every oily food tastes great, sigh). The noodle was not too soft, and the soup was not really salty and it tasted a bit like Ramen's soup.

The staff there was so nice; I will surely come again.
2014-07-03
5 分鐘 (堂食)
Street style soup
Street style Chinese noodle