2016-10-26 2037 瀏覽
前晚同三個朋友一齊去長沙灣覓食 去到先知原本想去既cafe 竟然搬左 於是唯有去附近兜下有冇其他食店點知一係就勁貴 一係就唔太吸引 最後見到呢間cafe出面寫住第二碟main course 可享半價 咁又覺得好似幾抵 就同朋友決定入去試試哇入面得一枱食客 猶如孤島 我地都心感不妙😨 再睇下啲餐牌~ main course 貴之餘 又唔太吸引 最後叫左豬仔骨、pizza、牛排同意大利海鮮炒飯 豬仔骨冇乜特別 普通味 但啲薯菜就幾好食 好香薯仔味😋Pizza就認真麻麻 辣得黎又唔覺得惹味 而且個皮好薄好硬 好似食緊餅乾咁😅至於個牛排真係冇乜特別 可能食材本身既質素就唔高 所以係普通牛肉味 又唔香又唔鮮嫩 唔會令你食過返尋味

豬仔骨冇乜特別 普通味
但啲薯菜就幾好食 好香薯仔味😋

2016-10-24
2016-09-29 1605 瀏覽
之前到Gusto Cafe 食過2次, 也是食主餐後加任食甜品, 2次都得到很好的滿足。但昨天去食...主要是衝它的甜品來的, 感到很失望。主餐叫了牛扒、意粉及薯條。牛扒、意粉...都蠻不錯。但薯條一上來就已經是凍的了!!然後就食甜品, 3種味心太軟, 3款窩夫, 朱力吐司, 梳夫厘。我只能說...窩夫,吐司也能達期望...梳夫厘太甜還是我能接受的程度 (不過要不停飲水)...但心太軟太令我失望...心太軟外表應是脆的...但它是軟得一「pat pat」...我食了一口都要吐出來...好差...總而言之...整餐是失望的...特別是以前的對比...前2次食得很回味...今次食只能黑名單。大家想食正餐可以...但甜品...算了吧~

但昨天去食...主要是衝它的甜品來的, 感到很失望。

大家想食正餐可以...但甜品...算了吧~
2016-09-28
2016-09-25 1114 瀏覽
見呢度咁多好評, 所以去咗試叫咗豬扒餐跟薯角, 平平無奇, 唔明點解咁多笑臉呢個價錢論食物質素, 環境, 同區大把更好選擇一入到去仲聞到冷氣有廁所個種香芬味但欣賞佢杯野飲隻匙羹, 好易篤爛啲檸檬
見呢度咁多好評, 所以去咗試
叫咗豬扒餐跟薯角, 平平無奇, 唔明點解咁多笑臉
呢個價錢論食物質素, 環境, 同區大把更好選擇
一入到去仲聞到冷氣有廁所個種香芬味

但欣賞佢杯野飲隻匙羹, 好易篤爛啲檸檬
2016-08-02 1012 瀏覽
雖然隱世,但食物質素係登得大場面。一去到店員介紹是日精選,咁我地就叫左一個魔鬼魚、德國咸豬手、洋蔥圈同朱古力香蕉pancake;飲品就係熱朱古力同七彩繽紛既特飲。食物得待10分鐘左右就有架啦,魔鬼魚炸得金黃,食落好香脆,而伴碟的薯蓉是粉紅色的,十分吸晴;咸豬手啖啖肉,肉質係厚實,岩哂我呢d食肉獸,而豬皮炸得好脆,好似食緊薯片咁;朱古力香蕉pancake係我最愛,成條香蕉上碟,再淋上溶左既朱古力醬,大家可以一試。飲品朱古力好足味,比較甜,適合飲甜野既女生;而待飲好特別,有幾層既味道。
雖然隱世,但食物質素係登得大場面。
飲品就係熱朱古力同七彩繽紛既特飲。
咸豬手啖

2016-07-12 3264 瀏覽
今日又去長沙灣覓食,呢間Gusto Cafe 係荔枝角同長沙灣地鐵中間,位置有D偏僻,好彩個店名識得發熱發亮,係暗街之中較為突出。Cafe 門口設計行簡約路線,有個大型木餐牌話你知有咩晚餐,門口三塊大玻璃,可以邊食邊望街景,增強空間感。可能平日關係,6點半左右入到餐廳即刻有位坐,我地坐卡位,位置都好寬敞。每枱都會有得意熊仔陪你食飯,裝飾甘得意就岩晒女仔,嘻嘻。我地兩個人就叫左一個套餐,包兩個主菜,一份小食,兩杯飲品,再加一客甜品,岩晒我地呢d咩都鍾意試既人。法國醬燒豬仔脾每碟有4舊豬仔脾,脾上面塗上薄薄一層醬汁,個醬應該加左蜜糖,食落甜甜地,每隻都好入味,可能係脾既位置,所以咬落有少少un 。配菜方面有翠肉瓜,茄子,同理沙津菜(我鍾意呢樣可以清爽一d)。芝士牛肉漢堡配薯皇廚師好細心,兩塊漢堡包都烘過,非常有口感,牛肉就非常重量級,目測有成3cm厚,芝士微微溶化在上面,再配一隻荷包蛋,賣相就非常吸引。整個漢堡加理厚度十足,女仔食既時候要將個包壓一壓先放到入口,牛肉肉汁豐富,荷包蛋既蛋黃溶入包入面,味道一流。雞翼拼盤本來叫個陣以為係小食份量得4-5隻,點之上到來有成12隻甘多,每款口味有3
法國醬燒豬仔脾
芝士牛肉漢堡配薯皇
雞翼拼盤
本來叫個陣以為係小食份量得4-5隻,點之上到來有成12隻甘多,每款口味有3隻,有原味,蜜糖味,辣味,同理孜然味。4隻味當中最好食係蜜糖味,甜度岩岩好,我朋友就鍾意辣味,覺得辣醬唔會搶走左雞翼本身味道,岩佢鍾意辣但唔太食得辣既人,一碟雞翼滿足晒唔同人需要,正!
朱古力香蕉smoothie
有兩舊香蕉係smoothie上面,好濃郁朱古力味,估唔到兩隻口味好夾,飲落口會先有朱古力出來,香蕉味會慢慢湧出來
立體拉花咖啡
有少少失望,本來見到其他食評有隻飄浮熊仔係上面,但今次只有朵花,where is my bear?? 咖啡底要左榛子口味,水準不俗,同外面星星克咖啡差不多,咖啡濃度比例剛好
brown series
朱古力系列有心太軟,雪糕同理奶凍,又係另一款岩晒各人口味既菜式。心太軟帶有少少苦澀味,再混合理雪糕既甜,一冷一熱,水準十分高,奶凍夾雜係當中有d輸掉,口感較淡。
原來呢間cafe 有得包場,岩晒一班朋友自己開party, 都坐到2-30個人架。如果係自己屋企開party,佢地都有到會服務,真係岩晒party 搞手,一個電話搞拘掂,唔洗煩。下次會再來支持自創業小店!
2016-07-05
2016-07-07 423 瀏覽
打工仔每日除左放工之外,另一個大家最期待既一定係lunch時間,正所謂"辛苦搵黎自在食",所以今日我地都決定扮下上等人,去附近間cafe食番餐好野辣蝦銀魚乾炒意粉份量對於男仔黎講比較少,不過女同事食就岩岩好,蝦肉細細粒但肉質彈牙無雪味而且吾算好辣,意粉軟硬適中,食落爽口煙韌,配上蕃茄醬汁汁十分開胃惹味BBQ醬菠蘿烤雞pizzaPizza好大份足足可以分到6大塊,批底又薄又脆,絕對無多餘的油份,餡料亦非常豐富,有菠蘿,雞肉,洋蔥,火箭菜加上芝士,熱辣辣食入口,絕對係一種口味多重享受,再加埋佢個甜甜地既BBQ醬汁紅酒汁肉眼牛扒配薯皇牛扒雖然薄但都有三塊,表面燒到微微焦香,切開入面仍保留既肉汁,而牛肉仲有少少粉紅色,有外脆內嫩既效果,薯皇剛剛炸起,薯仔味濃郁,加上係厚切的粗薯皇,絕對飽肚用五、六十蚊既價錢食到依個質素既午餐,的確超值

辣蝦銀魚乾炒意粉

BBQ醬菠蘿烤雞pizza

紅酒汁肉眼牛扒配薯皇
,薯皇剛剛炸起,薯仔味濃郁,加上係厚切的粗薯皇,絕對飽肚

用五、六十蚊既價錢食到依個質素既午餐,的確超值
2016-06-25
2016-07-03 366 瀏覽
近年長沙灣區致力發展舊樓重建項目,亦因此吸引了很多特色小店/食肆進駐該區。這間小咖啡店便是其中之一,店內座椅顏色繽紛,牆上掛滿食物圖片,裝潢平實且帶有活力。午市套餐數十元不等,而滿60元的可任意揀選餐湯/沙律/餐飲/奶凍/雪糕其中三款。<烤澳洲肉眼牛扒配蒜片紅酒燒汁配薯皇>牛扒偏薄身,牛味不太突出,但肉質還可以,醬汁味道也調較得不錯。其實以這個價錢來說水準已超出預期。薯皇炸得香脆可口,感覺不太油膩。<是日餐湯>磨菇湯,質地較稀,味道不過不失。<自家製雪糕>綠茶味雪糕,茶味薄,易溶,但尚算軟滑。<3D立體拉花咖啡>用奶泡拉出來的立體貓咪活潑可愛,樣子栩栩如生,懶洋洋的躺著十分趣緻,看著它心都被融化了!而咖啡本身奶味較重,容易入口。但注意影相時間太長的話,貓咪會塌下來啊!

<烤澳洲肉眼牛扒配蒜片紅酒燒汁配薯皇>
烤澳洲肉眼牛扒配蒜片紅酒燒汁配薯皇
<是日餐湯>
磨菇湯,質地較稀,味道不過不失。
是日餐湯
<自家製雪糕>
綠茶味雪糕,茶味薄,易溶,但尚算軟滑。
自家製雪糕
<3D立體拉花咖啡>
2016-05-26
烤澳洲肉眼牛扒配蒜片紅酒燒汁配薯皇
  • 立體拉花咖啡
2016-06-28 324 瀏覽
有一日午飯時間行過嚟頭,見到呢間餐廳,記得上網睇過都ok就入去試吓。餐湯咁好味,唯一就是太少啦要試主菜啦賣相好得味道又如何?真的不錯其實係好好味,味道剛剛好,不太鹹,醬汁又有點魚嘅味道,相信有用魚湯煮個醬汁。加上仲有黑橄欖,呢區較少見。最後一個餐茶總括而言,一個午餐要$50-$60,呢區呢講算貴,但食物質素真的不錯,可接受嘅價錢。唯一不足,份量太小了,一個女子返寫字樓工,食完未到6:0已經肚餓了,請改善🙇🏻。
青豆湯
餐湯咁好味,唯一就是太少啦
要試主菜啦
賣相好得

味道又如何?
真的不錯

加上仲有黑橄欖,呢區較少見。

最後一個餐茶

青豆湯
2016-06-27 294 瀏覽
路經長沙灣,原來也有間小型咖啡店,決定與朋友一起享受一天的下午,店內設計精緻簡約,燈光柔和,氣氛舒適,牆上掛了很多餐廳的食物相片,可作參考。彩虹梳打味道唔錯,顏色鮮艷,好吸引呢。下午茶時段選了English Tea Set法式三文魚多士脆口的厚麵包,大大塊新鮮的三文魚,中間夾著炒蛋,賣相及口感都很好。扒火腿芝士三文治麵包有烘,時間剛剛好,金黃色的,夾了火腿芝士,底部加了大大片蕃茄,不過不失吧!!法式黑松露吞拿魚法包 + 自家製奶凍法包面加了軟滑的吞拿魚,有淡淡清香的松露,很香脆,奶凍有朱古力及士多啤利味,味道清清淡淡,不會太甜。下午茶的份量不太飽肚,跟餐再送個紅豆抺茶窩夫甜品就剛剛好了,紅豆份量多,抺茶雪糕大大粒,碟邊設計也有心思。
路經長沙灣,原來也有間小型咖啡店

決定與朋友一起享受一天的下午
店內設計精緻簡約,燈光柔和,氣氛舒適
牆上掛了很多餐廳的食物相片,可作參考
彩虹梳打
彩虹梳打味道唔錯,顏色鮮艷,好吸引呢
English Tea Set
下午茶時段選了English Tea Set

!!
法式黑松露吞拿魚法包 + 自家製奶凍
法式黑松露吞拿魚法包 + 自家製奶凍

法包面加了軟滑的吞拿魚,有淡淡清香的松露,很香脆

奶凍有朱古力及士多啤利味,味道清清淡淡,不會太甜
紅豆抺茶窩夫
下午茶的份量不太飽肚,
跟餐再送個紅豆抺茶窩夫甜品就剛剛好了

紅豆份量多,抺茶雪糕大大粒,碟邊設計也有心思
2016-06-16
下午茶
彩虹梳打
English Tea Set
法式黑松露吞拿魚法包 + 自家製奶凍
紅豆抺茶窩夫
2016-06-25 430 瀏覽
間唔中lunch都會黎下呢度食,lunch menu有時都會轉。不過轉極都會有個係”皇牌”烤澳洲肉眼牛扒配蒜片紅酒燒飯/薯皇。呢度可以揀餐湯/沙律/飲品/雪糕/奶凍,可以揀幾多款就要視乎個main course幾多錢,60以上可以揀三款,而燒汁牛扒$68,有三款。餐湯次次黎都係得一款,之前試過菜湯好淡好稀,最好味的係忌廉魚湯,而今日係南瓜湯 – “杰”得黎又熱熱地,所以飲得好慢。沙律:如果餐湯唔岩飲我就會揀沙律食,沙律不過不失吧烤澳洲肉眼牛扒配蒜片紅酒燒飯:通常牛扒都有厚度得黎又大塊,不過上次食既時候竟然得呢度的一半,而隔離將枱果個人都係得一半,不過有兩塊。無得揀幾多成熟,不過唔韌,但係今次塊扒唔太熱,唔似係即係整的。雪糕:menu話係自製,但係我自己分唔到自製係點,所以我都唔知係唔係。通常都有三隻味,雲厘拿、綠茶同朱古力。三隻味我都試過,朱古力特別d,因為有朱古力碎係入面,有咬口d。奶凍:都有幾隻味可以揀,係用個玻璃樽載住,朋友食過話好味,不過我未試過。

沙律:如果餐湯唔岩飲我就會揀沙律食,沙律不過不失吧
烤澳洲肉眼牛扒配蒜片紅酒燒飯

2016-06-24
2016-06-21 315 瀏覽
天氣好熱在街上找到一間cafe坐下休息在門口寫住必食綠茶心太軟一切開綠茶醬都要倒出來了可是綠茶味不夠濃,奶味比較重若果再濃點會更美味心太軟外層鬆軟,挺不錯配上雲呢拿雪糕,一冷一熱,為炎熱夏天帶來一點透心涼!
天氣好熱
在街上找到一間cafe坐下休息
在門口寫住必食綠茶心太軟
綠茶心太軟配雪糕
一切開綠茶醬都要倒出來了
可是綠茶味不夠濃,奶味比較重
若果再濃點會更美味
心太軟外層鬆軟,挺不錯
配上雲呢拿雪糕,一冷一熱,為炎熱夏天帶來一點透心涼!
2016-06-20 2483 瀏覽
一間喺長沙灣區隱世既cafe店 細細既cafe店以卡位長枱為主 background以彩色同熊公仔為提。 食物大部分係西餐式同各式咖啡特飲Tiramisu latte 44 蚊好出色既拉花咖啡 成隻3d柴犬活靈活現, 令人唔捨得飲 . 而叻咖啡有獨特既tiramisu味 飲落去 閉埋雙眼會發覺自己食緊tiramisu朱古力香蕉沙冰 42 蚊用兩塊香蕉做裝飾,沙冰冰質感軟綿綿容易啜, 而朱古力味比較淡 配以少少甜既番蕉味 味道濃度控制得宜雞翼併盤 128蚊原味炸, 水牛, 蜜糖芥茉 同孜然炸四種雞翼各兩隻, 外表美觀, 雞翼炸得好香脆 酸辣既水牛 甜辣適中既蜜糖芥茉 惹味既孜然 每一款醬都味道都夠哂搶 留下深刻既印象脆炸原隻德國咸豬手 148 蚊主菜之一, 原隻豬手幫你切好哂 外表美觀, 皮脆得黎 下面有一細層脂肪 另外 醃過既肉質煙韌得黎帶有豬肉既咸味 不得不讚佢地既薯蓉係用紫薯做 十分特別同好香紫薯甜味香蒜牛油烤巴西魔鬼魚伴秒葵伴阿根廷青醬 148 蚊以青蘋果 蕃茄 紫薯蓉伴碟 口感清新, 魔鬼魚 出面炸得香脆 爽口得黎可以食埋佢入面既軟骨 配以爽口既秋葵 用來中和魔鬼魚既炸油膩感
Tiramisu latte 44 蚊
朱古力香蕉沙冰 42 蚊
雞翼併盤 128蚊
脆炸原隻德國咸豬手 148 蚊
香蒜牛油烤巴西魔鬼魚伴秒葵伴阿根廷青醬 148 蚊
以青蘋果 蕃茄 紫薯蓉伴碟 口感清新, 魔鬼魚 出面炸得香脆 爽口得黎可以食埋佢入面既軟骨 配以爽口既秋葵 用來中和魔鬼魚既炸油膩感 ! 而下面放入阿根廷青醬 酸甜開胃亦係一個好出色既醬料
草莓曲奇窩夫 47 蚊
兩塊心型既窩夫 焗得十分出色 出面帶有少少麵包既脆口感 而入面十分鬆軟, 側邊加上朱古力同草莓醬吊味 同雪呢那雪糕 . 好味
2016-06-18
2016-06-18 1978 瀏覽
已相識這位外展的同工差不多一年, 大家所傾談的內容主要也是圍繞工事, 而在她身上往往看到我自己的影子, 但她多一份攝人的魅力, 吸引得多, 所以觸動我鼓起勇氣跟她來第一次飯局。雖然她是女性, 但對於我倆的第一次, 總是很緊張, 亦很期待, 究竟我會否嚇怕她? 第一次便成為最後一次呢? 我的確是一個路痴, 店子對我來說實在很難找, 但對於這位同工卻一點難道都沒有, 因迷了路而令我跟她的第一次約會未能準時到達, 留下一個污點, 嗚嗚嗚……小店門面的裝飾掛上聖誕飾物, 擺放了一張高枱高椅、兩旁搭了矮木欄、放了一個彩色的木製店名, 還有一塊寫上推介菜式的黑板, 整體如小屋外的小花園, 簡樸自然。店內燈光柔和, 每枱均放了一個電蠟燭, 還有一隻可愛的熊仔, 感覺溫情洋溢, 很有情調。座位分兩邊, 右邊設有三張四人卡座, 挺舒適; 而左邊則是一排長木椅配普通椅子, 挺親密, 座位不多, 是一間小小店。小店的裝潢並不花巧, 灰泥的牆身掛了多張大大小小的菜式相片, 配埋色彩繽紛的相框, 睇落更吸引, 見到已令人垂涏三尺。除相框外, 座椅亦很colorful, 令整間店子浪漫得來亦帶有青春的氣息。別以為
別以為店子小小, 菜式選擇會少呀! 分門別類, 每類都有數項給客人挑選, 有湯類、沙律、三文治、薄餅、主菜、小食和甜品, 還有多款飲品選擇, 真係需要一些時間細細商討, 尤其是我完全不知對方的口味, 當然要互相了解一下。
清新田園雜菜沙律配碎蛋海蝦
基本上沙律是大眾化的菜式, 揀一客清新田園雜菜沙律 Fresh Garden Salad with boil egg and Prawn ($68)應該沒有錯。沙律可揀配碎蛋炸魚柳或碎蛋海蝦,大家一致要了後者,但上枱時並非碎蛋,而是改了霧着煙的全蛋。雜沙律菜上放了一隻雞蛋 和數件海蝦,以翠綠的薄青瓜 和鮮紅的開半車厘茄 伴邊,色彩豐富,有助打開胃子。
輕輕把雞蛋 切開,呈半熟雞蛋散發蛋香,蛋黃富黏性,可惜蛋白 較熟,並不滑溜。至於海蝦 體積中等,分半上枱,看落不夠完整,口感不好,而且略為烹調過時,並不鮮爽,較乾身。幸兒各雜沙律菜 新鮮爽口、車厘茄 清甜爆汁,拌入少許醬汁,清新健康,作為前菜最適合。
三文魚‧露荀‧黑松露意大利飯
對方話自己無澱粉質不歡, 哈! 剛剛與我相反, 但一起餐聚當然要互相遷就。她要一道三文魚‧露荀‧黑松露意大利飯 Salmon Truffle Risotto with Asparagus ($108), 上枱時並非聞到黑松露香,而是濃郁的芝士香,見飯面和碟子灑滿芝士粉,芝味滿分。
以四片煙三文魚 捲花朵形狀,但上枱時已有點鬆散。其肉質鮮橙亮澤,柔軟鹹鮮,單食味道會過濃,用來伴飯就剛好。
黑松露醬 均勻地混入意大利飯當中,份量合宜,能嚐到幽香的味道,亦不會過於濃烈。米飯 沾滿香濃的忌廉,相當creamy,偏濕潤, 不及正宗的意大利飯那麼有咬口,較易咀嚼,應想配合港人的需要。很喜歡加入幼嫩鮮爽的蘆荀段 和一些沙律菜,多份口感之餘,亦添一份清新,配搭吸引。
香蒜牛油烤巴西魔鬼魚伴秋葵配阿根廷青醬
記得第一次吃魔鬼魚是在一間吃星馬菜的餐店, 一嚐過後, 一直對它念念不忘, 其後也曾在別間西餐廳的餐牌上也見有魔鬼魚菜式, 可惜因貨源問題而停售。之後我不時也會留意不同餐廳會否有它的出現, 但一直再沒有遇上……真的估不到今晚竟可在這間小小店子讓我再次遇上它, 故一見到這道香蒜牛油烤巴西魔鬼魚伴秋葵配阿根廷青醬 ($148)便不加考慮, 就它吧!
一大塊魔鬼魚 先炸後焗, 表面沾滿金黃的炸香蒜牛油, 色澤均勻, 惹味可口, 吃落亦不覺油淋淋, 而蒜蓉 的份量剛好, 既有蒜香亦沒有蓋過魚香, 讚!。把原件魚扒掀起, 底部放了一些阿根廷青醬, 酸酸地的味道跟惹味的香蒜魔鬼魚挺匹配, 不禁越蘸越多。
魔鬼魚 的獨特之處是只有一排長長的魚骨, 而魚肉是可輕易地一梳梳挾起, 潔白的魚肉啖啖爽嫩, 對怕食有魚骨的人來說, 絕對可放心大啖大啖吃, 而我……當然毫不客氣, 啖啖肉之餘, 對香脆的魚骨也不放過, 滿足!
主角出色, 配菜亦不遜色, 雖不是餐牌所寫的秋葵, 有點失望, 但選材更豐富, 而且色彩配搭吸引, 讚! 有爽脆的翠肉瓜片、腍嫩的矮瓜片 和酸爽的青蘋果片, 稍稍經香煎, 帶點金黃焦香。還有多條新鮮爽口的四季豆、一些清新的雜沙律菜 車厘茄, 而最吸引我是以紫薯蓉 代替平凡的薯蓉, 沒有牛油忌廉那份油膩感, 香甜味道很討我歡喜, 加上綿密的紫薯蓉中夾雜紫薯粒, 口感同樣討我歡喜, 若然份量可以多一點就更好了, 因為美味得有點不夠喉, 哈!
餐後沒有甜品總覺得不夠完美, 而我倆的第一次怎能在不完美下結束呢? 店子的甜品選擇眾多, 分別有吐司、窩夫、心太軟、奶凍、梳芙厘和甜品拼盤。剛剛主菜的紫薯蓉吃得不夠滿足, 故第一時間已被新出的紫薯心太軟吸引, 可惜今日沒有出售, 失望……只好改要一客抹茶心太軟配雲呢拿雪糕 Green Tea Lava Cake with Vanilla ice-cream ($50)
抹茶心太軟配雲呢拿雪糕
以小碗盛載一球雲尼拿雪糕,伴着灑滿糖霜 抹茶心太軟,再以抹茶粉 在碟上灑了店名,沒有花巧精緻的擺設,賣相略為簡單平實。最期待一刻由友人負責,慢慢把心太軟切開,抹茶醬 澎湃地湧出, 隨即散出抹茶香,但不算香濃。
蛋糕 厚度適中, 外層焗至微微脆身, 但由於內裏的抹茶醬 份量較多,亦較稀身,故蛋糕的質感略為濕潤, 失去鬆軟的口感, 加上抹茶味不算濃郁,對抹茶迷來說會有點失望,但勝在甜度適中,吃起來不會太過甜膩。
吃心太軟最滋味就是舀一羹冰凍的雪糕 在暖笠笠的蛋糕 上,一口冷暖交融,最佳食法。不過,今次當兩者遇上時,抹茶心太軟 略為失色,被幼滑香甜的雲尼拿雪糕 出了風頭……
朱古力香蕉沙冰
邊傾邊飲, 自然可傾得耐一點。友人愛甜、愛忌廉又愛奶類,這杯朱古力香蕉沙冰 Chocolate Banana Smoothies ($42)岩晒佢啦! 朱古力沙冰面唧上甜忌廉 小山丘,灑了一些可可粉,旁邊插了幾片香蕉,最吸引是那支攪拌棒,很可愛的迷你飲品模型,單看其賣相已氹到不少大人細路,包括我,哈! 試啜幾口,入口冰涼透心,沙冰不算幼細,夾雜一些冰粒; 香蕉味 朱古力 更突出,啖啖香蕉的甜美,看來用料十足。又試試將忌廉 拌勻,口感較細滑,味道更香甜,絕對是難以抵擋的邪惡誘惑……

玖瑰拿鐵
體拉花的確製作需時,故每枱只限一杯也合理。雖立體拉花潮已減退,但也想看看店子的製作能否給我驚喜。店子所供應的拿鐵有多款口味選擇,但均是常在一般咖啡店見到,沒有那種較特別,最後決定選擇玖瑰拿鐵 Rose Latte ($44)
需等待一會,但也值得,的確挺可愛,逗到我倆一笑。可愛的貓貓舒舒服服地沐浴咖啡中,杯邊還有一隻可憐的小老鼠,是否正在逃亡? 好吧! 等我拯救你。拯救? 其實也是我的囊中物,奶泡 入口輕盈綿綿,滿有奶香。 呷一口,入口微溫,口感幼滑,啖啖咖啡 的甘苦,只嚐到淡淡的玖瑰花味,並不突出,亦不甜膩。
估不到第一次相約已有說不盡的話題, 大家無所不談, 談到所有客人都走了, 餘下我倆, 但還不捨得離開。的確在舒服的環境下, 品嚐美味的晚餐, 這間溫情洋溢的小店給了我倆美好的第一次, 期待還有第二三…..次的約會。
2016-06-15
三文魚‧露荀‧黑松露意大利飯
香蒜牛油烤巴西魔鬼魚伴秋葵配阿根廷青醬
以往我是不會寫食評(只試過一次,但唔比我登出黎),因實在是不吐不快,難以過到自己果關昨日去開長沙灣附近,即時上openrice睇下有乜野地方有好食啦,去到呢一間小店附近望下個食評,因為好評如潮,所以入去嘗試下食呢間,我叫左個 烤澳洲肉眼牛扒配蒜片片紅酒燒汁跟薯皇, 因為超過60蚊嘅餐點就會有三樣配套選擇,我分別點左個餐湯,沙律同埋飲品。餐湯 餐湯是用個大杯裝住嘅忌廉湯比較別緻, 忌廉湯嘅內容好豐富好入口幾有口感,感覺不錯, 但當主菜黎到嘅時候(心內即時吓左一聲), 兩塊薄薄的牛扒重疊在燒茄子及青豆之上, 旁邊約有十條左右的薯角(薯角是新鮮炸起,但薯心未熟) 因為賣相非常一般,所以決定唔影相(雖然60多蚊一個扒餐,不能有太多的要求,但。。。 )中伏環節出現~當我開始食牛扒嘅時候,直情覺得自己食緊大家樂早餐塊牛扒,又薄又韌,雪味好重完全唔覺自己是食緊牛扒,已經知道中左, 吃到一半已經停手,唯有等埋個餐飲沙律都不吃, 留返個肚子出去再搵其他嘢食我唔知到質素一向是這樣,還是我的午餐特別差p.s. 店員服務態度殷勤,有笑容(這是令食客安慰)
以往我是不會寫食評(只試過一次,但唔比我登出黎
),因實在是不吐不快,難以過到自己果關

我唔知到質素一向是這樣,還是我的午餐特別差

p.s. 店員服務態度殷勤,有笑容(這是令食客安慰)
2016-06-15
2016-06-09 295 瀏覽
GUSTO既位置都幾偏僻,我同朋友搵左5分鍾先發現原本係轉角位入到去都幾闊落,坐得好舒服,岩晒係到HEA我地叫左個三文魚露筍黑松露意大利飯,個飯同D忌廉汁撈埋一齊,稠度岩岩好,食落好有口感.而且個飯軟度十足,同個汁好夾. 飯入面有露筍同菇, 面頭仲有三文魚,三文魚好新鮮,令到成個飯好香好開胃.我地仲叫左杯香蕉朱古力同士多啤利沙冰,香蕉朱古力勁重朱古力味!D CREAM又夠晒甜,加埋一齊簡直係絕配,而個士多啤利沙冰就酸酸甜甜,都幾好飲,但同出面飲到既都差唔多呢個雞翼拼盤有晒4隻唔同味既雞翼,有辣有甜有酸想一次試晒咁多隻味既你就一家要叫黎試下呢個牛肉漢堡夠晒足料,睇相都知塊牛有幾厚!on top仲有隻流心蛋,令到成個包口感充滿層次,生色不少!而且仲配埋粗薯,呢個價錢黎講真係好抵我地叫既甜品就係草莓曲奇窩夫.一定要讚既係個窩夫,整到好脆唔會好似出面個D咁軟林林,另外原來OREA碎配士多啤利醬都幾夾,窩夫加埋個雲呢拿雪糕一齊食,一冷一熱
入到去都幾闊落,坐得好舒服,岩晒係到HEA
而且個飯軟度十足,同個汁好夾.
呢個雞翼拼盤有晒4隻唔同味既雞翼,有辣有甜有酸
想一次試晒咁多隻味既你就一家要叫黎試下
而且仲配埋粗薯,呢個價錢黎講真係好抵