2009-01-12 35 瀏覽
一月九日(星期五)我們吃完了九記,都是不太飽,還要吃點東西,同事提議吃雪糕,因為雙球都是單球價錢我們要了cookies and cream和baileys!雙球的份量沒有因價錢而少了,與平日差不多!baileys好吃!老公說比真正的甜,但是我們卻喜歡這個味道!有點似奶茶!不過我未飲過真正的,因為我不飲酒!而cookies and cream仍然是我的最愛口味!有cookies碎在雪糕中!非常好吃!!
一月九日(星期五)

2009-01-07 16 瀏覽
之前聽到朋友講 haagen daz 又做all u can eat function!立即打去總店到問問.結果原來真係有!!!原來今次係89元.包一個甜品一個飲品同任食 ice cream!!!!分2個slot!!! 3-5 or 6-8 !! 而且仲係全線分店!不過佢個web就冇promote因為得vip先知雖然我唔係.不過都多謝我個朋友唷!! (係今日生日的) 咁我就bk 左 LKF 呢間既3-5點slot~男友好準時咁到左.因為真係冇人.所以都好成功咁有 window seat~~一來就choose左banana spilt 同埋 oriental romance~~其實即係 3球 ice cream~由於想長久作戰既關係我地就叫左熱既香島茶~~ 預備開戰啦!!! 我個banana 食左 greentea、strawberry、果仁男友要左greentea、tiramisu、朱力力其實食完都已經包左一半.哈哈不過已經回左本.因為係79元一個的then 再叫左果仁.哈蜜瓜、mango passionate、lum酒提子、bailey、牛奶拖肥!!! 個人認為哈蜜瓜同mango p
立即打去總店到問問.結果原來真係有!!!

不過佢個web就冇promote因為得vip先知
雖然我唔係.不過都多謝我個朋友唷!! (係今日生日的)

咁我就bk 左 LKF 呢間既3-5點slot~

熱既香島茶~~ 預備開戰啦!!!

男友要左greentea、tiramisu、朱力力

其實食完都已經包左一半.哈哈
不過已經回左本.因為係79元一個的

lum酒提子、bailey、牛奶拖肥!!!

個人認為哈蜜瓜同mango passionate都有夠難吃!!
男友就好喜歡酒味果2姐.岩佢呢d唔好ice cream的男人

食完之後2個都超飽.就唯有飲下茶.warm water
同埋睇jessica! 仲有marie clarie 等等magazine~~
最後走之前仲encore左一球大果仁!!!

haagen dazs 既ice cream其實都不用多說係咩味
反而想講講佢既toilet係要出去搭lift上一層
而且佢個promotion 真係冇人知.因為我見好多人
係食一個dessert 就80 元.反而我地勁食.每人都係100唔駛
所以大家要bk就快手啦!!!

service幾好.不過dirty左dd....d tool 都好old...
總括都係好愉快既經歷!!!

• 果仁味
這篇食評是補回剛過去的中秋節食評。老公一向知道我喜愛吃Haagen Dazs雪糕,於是便送上了兩張Haagen Dazs月餅禮券給我和我的家人。雖然我一向愛吃此品牌的雪糕,但並不太欣賞此品牌的雪糕月餅。首先在此感激他的一番心意,為我和我的家人送上那兩張及禮券。雖然的雪糕月餅是老公送給我的心意,但我還是將那兩合月餅拿回娘家與家人分享。一如往年一樣,根據禮券上的地址往拿取月餅。當到達中環匯豐銀行對面的地鐵站站口內已是六時半,雪糕月餅看似所餘無幾,可幸還能趕及拿取。自往年的中秋節開始,心裡一直存有一疑問,一直也弄不清楚如果買者付了現鈔買禮券,而禮券一但過了指定日期以後便作廢,那麼不知能否用作廢了的月餅禮券在Haagen Dazs雪糕店換取同等價值的雪糕呢?如果不能的話,豈不對已經付了現鈔買下禮券的人很不公平嗎?要知道那合巨大的及佔了雪櫃一定的空間,總不能提早放入雪櫃等到中秋節來臨,因此相信大多數人待在中秋節當天才拿取,要是當天因有要事辦或出了意外而未能趕及在當天拿取月餅的買者所手持的禮券變了廢紙豈不是很不公平?說回那兩合及吧! 先說那個:用上雲呢拿、士多啤梨及朱古力為主要雪糕月餅餡料;而外層
這篇食評是補回剛過去的中秋節食評。
首先在此感激他的一番心意,為我和我的家人送上那兩張[圓滿心意]及[七星伴月]禮券。雖然[圓滿心意]的雪糕月餅是老公送給我的心意,但我還是將那兩合月餅拿回娘家與家人分享。
一如往年一樣,根據禮券上的地址往拿取月餅。當到達中環匯豐銀行對面的地鐵站站口內已是六時半,雪糕月餅看似所餘無幾,可幸還能趕及拿取。自往年的中秋節開始,心裡一直存有一疑問,一直也弄不清楚如果買者付了現鈔買禮券,而禮券一但過了指定日期以後便作廢,那麼不知能否用作廢了的月餅禮券在Haagen Dazs雪糕店換取同等價值的雪糕呢?如果不能的話,豈不對已經付了現鈔買下禮券的人很不公平嗎?要知道那合巨大的[圓滿心意]及[七星伴月]佔了雪櫃一定的空間,總不能提早放入雪櫃等到中秋節來臨,因此相信大多數人待在中秋節當天才拿取,要是當天因有要事辦或出了意外而未能趕及在當天拿取月餅的買者所手持的禮券變了廢紙豈不是很不公平?
說回那兩合[圓滿心意]及[七星伴月]吧! 先說那個[圓滿心意]:用上雲呢拿、士多啤梨及朱古力為主要雪糕月餅餡料;而外層月餅脆皮用上白朱古力、深啡朱古力和焦糖,而[七星伴月]用上咖啡、夏威夷果仁、曲奇雲呢拿、芒果、士多啤梨、士多啤梨芝士餅及比利時朱古力為主要雪糕月餅餡料,而外層月餅脆皮用上深啡朱古力
在此不詳細描寫雪糕的口感,或許簡單來說,除了奶味重外,用滑溜來形容最為貼切。兩者有一共通點是我並不欣賞的,外層的啡朱古力及白朱古力脆皮過於硬身,可能Haagen Dazs沒有考慮到中秋節大多數的人吃完飯後才"賞月",而雪糕月餅"往往成了飯後的"賞月"甜品",當月餅放入冰格一段時間(當然不會放於普通格,因怕內裡雪糕易溶掉)再拿出,那外層朱古力脆皮變硬了,老人家的牙力有限; 如何咬得下那麼硬的東西呢?[家好月圓]慶中秋本意是好的,再來奉上兩合貴氣的Haagen Daza雪糕月餅以為人人會吃得歡樂,但卻令一些牙力不佳的家庭成員望而卻步,豈不是美中不足?遇著要分甘同味的那就更糟糕,外層脆皮太硬了,如何輕易切一半與愛人或家人一起分響呢? 如拿掉外層脆皮再切一半與人分響,那便太沒有吃月餅的感覺了,那倒不如乾脆買個雪糕蛋糕算了。終於用上九牛二虎之力,才能切開一半,想想看,用刀切開也需用上一般氣力,更何況是用牙咬呢! 在此希望Haagen Dazs作為一間集團,能接納客人的意見,在來年能改善一下月餅的外層脆皮。
$70 (其他)
  • 咖啡
  • 夏威夷果仁
  • 曲奇雲呢拿
  • 士多啤梨
  • 比利時朱古力
(非會員)
2008-05-20 5 瀏覽
與朋友聚會,總喜歡在餐後再去食甜品繼續談天,Haagen Dazs是很好的選擇。個人尤其喜愛朱古力味,叫一個球一定不夠喉,可是叫兩個球又太多,畢竟在餐後吃雪糕是頗「漏」的,真是很難決擇!
$50 (其他)
2008-05-12 10 瀏覽
知道新出了香桃雪榚,又要急不及侍去試下。其實Haagen Dazs的果味雪榚,個人較鍾情哈蜜瓜及士多啤梨,其餘果味品種欠缺像真度,希望今次新口味沒有失望。本來想食Happy forever,無謂滿足口福之後有罪惡感,最後只叫兩個甜品算了。Spring's Enchantment好像是春日魅力的意思,香桃及香橙黑朱古力雪榚,配以手指餅上加了多塊薄薄的朱古力片。其實我最主要是試香桃雪榚,味道尚算清新,雖有啖啖果肉,但欠缺士多啤梨的甜蜜,也沒有哈蜜瓜味道來得自然。竟然是伴碟雪了冰的桃蜜是最好食。另外一款點少得我至愛的NY Brownie,哈蜜瓜及咖啡雪榚,配以軟滑忌廉、暖暖的朱古力醬、香脆的花生碎、美味的朱古力粒及香濃的brownie,6種不同材料夾雜著冷暖、軟硬的感覺,簡直是天下無敵的甜品,如再來一客我也可將它消滅。

Spring's Enchantment
NY Brownie
$85 (其他)
NY Brownie
2008-05-09 2 瀏覽
天氣開始熱, 今日約左斑friend食雪糕.最低消費每人$45, 我叫左個東方情懷, 有三個雪糕球, 我揀左夏威夷果仁, 比利時朱古力同什莓(summer berries). 開頭以為d配料係涼粉, 但係食落又覺得冇乜味, 我猜測呢個係咖啡果凍, 都幾得意! 什莓雪糕就比較酸, 比利時朱古力入面太多冰, 我唔係幾鐘意.基本上我地全部人都食唔晒, 既然係咁, 可唔可以份量細d價錢又平返d? 環保麻!!
天氣開始熱, 今日約左斑friend食雪糕.

2008-04-19 16 瀏覽
第一次食左一個新味道(根據店員講係出左一個月左右) 既ORANGE DARK CHOCOLATE 既一SCOOP濃濃的CHOCOLATE 味, 重加左啲橙皮係入面, 令到佢多左一重口感~~ 係一個喜歡CHOCOLATE 味道既不錯選擇.店員踴躍地叫我地試食, 服務都真係唔錯~~

店員踴躍地叫我地試食, 服務都真係唔錯~~
2007-12-23 7 瀏覽
冬天仍有仲夏野莓味的雪糕,喜歡這個味道, 有野莓味道, 甜中帶酸,加上充滿蛋香牛油香的窩夫筒, 美味極了.
冬天仍有仲夏野莓味的雪糕,
喜歡這個味道, 有野莓味道, 甜中帶酸,
加上充滿蛋香牛油香的窩夫筒, 美味極了.
仲夏野莓雪糕
2007-11-23 3 瀏覽
晚飯之後來吃甜品。簡簡單單的叫了冧酒堤子single cone。一啖之後,發覺不單沒有以前的那麽creamy,而且是水汪汪的,味道淡得很,如此quality,還要$30,實在太貴了。加多少少可以買到盒裝雪糕,做到不止一個single cone 了。
2007-09-26 4 瀏覽
雖說過,月糕月餅不是月餅,只是雪糕甜品。但是年不用做節,買一盒七星伴月來應應時,未嚐不可。「七星」者,分別是朱古力、云呢拿曲奇、夏威夷果仁、士多啤梨、士多啤梨芝士餅、芒果及咖啡,中間的「月」就是云呢拿雪糕。各先給黑朱古力包裹著,厚厚的,其實幾難與雪糕一起吃,棄之不可惜。幾款雪糕中,最喜歡的是夏威夷果仁,不太甜,真的有粒粒的夏威夷果仁,吃落幾有香味。唯獨是份量太少了,不太夠喉。價錢接近三百大元,物有所值與否,見仁見智。但裝潢華美,還放有乾冰冷凍,佳節當前,也算是吃得過的。雖然,我仍然是喜歡老式月餅,還要是黃蓮蓉的雙黃。祝大家人月兩團圓。

雖然,我仍然是喜歡老式月餅,還要是黃蓮蓉的雙黃。

祝大家人月兩團圓。
2007-09-20 1 瀏覽
這三球哈根達斯雪糕,既是漢堡餐的甜品,亦是買雪糕月餅所餽贈的禮品,無花無假是錦上添花呀! Rum raisum是龍心頭愛,每次必點,不重複講;熱情芒果上次也介紹過,今次講講新出的藍莓吧!它不似草莓味充滿果肉香甜,乃是較甜較奶的口味,嚐鮮者或會失望。 比較之下,草莓味一定佔優,不過哈根達斯的雪糕香滑無比,水準總不會太差,店員態度又好,我們自然開心收貨啦~

2007-08-03 2 瀏覽
haagen dazs 一直都係最出名的雪糕店, 但自意大利雪糕大行其道之後就冇以前咁獨當一面了. 我雖然食過好多雪糕但haagen dazs 都係第一次, 都唔知點解, 可能太貴吧~~~叫了三個球, 綠茶味, 因為係da dolce回味無窮, 比較之下, 都係da dolce好味好多, 不過佢都唔錯ge, 佢好有綠茶的"gip"味.Tiramisu好好味ar, 好正的咖啡味, 內裡有d脆脆地's o野, 我估係仿tiramisu的蛋糕la, 不過唔知點解會係脆脆地, 咁反而更特別, 更有口感, 我一向都係愛d花考o野, haha~~~最好味的反而係我地最後先決定到要叫的芒果熱情果, 超美味, 芒果好香, 佢有d扭紋的, 而依d扭紋就應該係熱情果, 好酸的, 好似醬的質感而唔係雪糕的質感. 好夏日lei~~~有人請, 正ar~~~不過好衰唔比人上樓上食, 都係係度買啫, service唔得!!!
2007-06-17 12 瀏覽
「盛情難卻」-- 尤其是硬要用信用卡優惠以請客。心知友人嗜巧克力如命,自願要了指定的「意大利桑果奶凍新地狂熱」(Panna Cotta & Raspberry Sundae):從不喜歡莓子類的加工製品(味道調得像藥水),再加上冰冰凍凍鬆鬆散散無厘口感的蛋糕,心裡一沉。此時此刻,最想要的是武俠小說中「卸酒」的技倆。可惜,雪糕是有色的,蛋糕也是有色的;搞不好反變了癲癇症發作似的。
「盛情難卻」-- 尤其是硬要用信用卡優惠以請客。

此時此刻,最想要的是武俠小說中「卸酒」的技倆。

2006-05-21 1 瀏覽
我講ga係位於ifc三樓的Haagen Dazs,我係19may下午去的,很少客人,環境寧靜都幾舒服,但遇著一家大小便嘈吵了許多啦!點了一杯mango 奶昔,有果肉係入面,真材實料架,但係好甜;另外點了食緊嗰個比利時朱古力雪糕和雲呢拿杏仁雪糕.呢兩個雪糕仲甜,所以要食幾啖就飲一啖水咯!
2006-02-05 4 瀏覽
好耐無坐入haagen dazs食甜品啦, 無黎一排都貴左唔少播! 都係要番華夫籃, 又係轉晒所有味道. 呢期新出左隻coconut macaroon, 好香椰奶味, 連同行唔食椰汁o既朋友都話唔錯. 另外兩隻味要左tiramisu同埋紅豆味, 不過tiramisu味道太濃, 搶晒紅豆味, 下次唔可以咁配.