2016-08-31 1330 瀏覽
一向鍾意CAFFE HABITU的出品,呢一日2PM終於放lunch break,決定對自己好啲,走去食返個all day breakfast。all day breakfast雖然材料簡單,但其實冇咩機會食到一個真真正正好食的,好似呢個,同樣有好有唔好,未算完美。多士烤得非常香脆鬆化,配埋新鮮士多啤梨果醬,簡單而美好。茄汁焗豆雖然係正常質素,但仍深得我心。炒蘑菇份量不多,但炒得香口惹味。炒蛋略嫌炒得未夠滑,如果加多點牛奶會更香濃。煙肉同樣犯了多油的毛病,而且比較乾身。煙三文魚普通質素,有根,不夠肥美。腸仔味道特別,有點泰式感覺,只是比較油膩。

多士
烤得非常香脆鬆化,配埋新鮮士多啤梨果醬,簡單而美好

茄汁焗豆雖然係正常質素,但仍深得我心。
炒蘑菇份量不多,但炒得香口惹味。
炒蛋略嫌炒得未夠滑,如果加多點牛奶會更香濃。
煙肉同樣犯了多油的毛病,而且比較乾身。
煙三文魚普通質素,有根,不夠肥美。
腸仔味道特別,有點泰式感覺,只是比較油膩。
2016-08-08 1223 瀏覽
星期一是上班一族的Blue Monday,午飯時間沒有約人,走到尖沙咀閒逛的我,隨心走到了Caffe Habitu,即興來一個Good Late Morning!因為是平日,人流很少,我先到前台點餐,再找個近窗的「單人位」坐下。餐廳採用落地玻璃,令到光線足之餘,亦可欣賞尖沙咀城市景,難怪看到文青一邊呷一口咖啡,一遲看小說,很是寫意!Deluxe Full Day Breakfast 主要有多士、茄汁焗豆、炒蘑菇、炒蛋、煙三文魚、腸仔和煙肉。多士質感像酥皮,層層鬆化,草莓果醬亦有果肉,十分配搭!而另一推介就是腸仔,外表是青綠色,味道富泰式風味,有香茅和薑的味道,很特別和惹味,但卻較油膩。煙三文魚感覺不算太肥美和新鮮,有些燻至紅色。反而煙肉烤得香噴噴和脆口,令我不敵邪惡,全部送入口!其他配菜都是普通質素,不過已經令我吃飽了!食畢後,再欣賞景色,眺望對面中環風景,收搭一下,又再回公司拼搏了!

多士質感像酥皮,層層鬆化,草莓果醬亦有果肉,十分配搭!
2016-08-05 1179 瀏覽
首先得個蜆肉意粉係合理個 pizza菇臭味好勁最後個飯真係攞我命未加檸檬汁之前完全無味加上之後個飯好似放咗幾日酸醙味出哂黎個三文魚好腥好難食好難食好難食同好難食好難食
首先
個飯好似放咗幾日酸醙味出哂黎
個三文魚好腥
好難食好難食好難食同好難食好難食
2016-07-31 1399 瀏覽
星期六十二點半都開始聚集人群,往Habitu點飲品,大熱天時,已經不太想吃正餐,只想吃點輕食。宜家用bea卡有買一送一優惠,不時都會心思思想往Habitu點返杯,扮下寫意人生 😆😆😆若果堂食,通常都愛點這杯堂食限定的焦糖咖啡大大杯的香濃咖啡,鋪滿香脆可口的焦糖泡沫,用小匙細嚼,像吃甜品般😊友人點的vegi all day breakfast 看上去也很不錯,那顆牛油果是經過烤焗的

若果堂食,通常都愛點這杯堂食限定的焦糖咖啡

2016-07-23
午餐
2016-07-28 1088 瀏覽
忍唔住真係要為同一間餐廳,寫多次食評新主題以玫瑰主打嘅飲品一飲,甜度剛剛好,玫瑰味沙冰飲品真特別。飲完會覺得自己靚咗用叉拮落個意粉到即傳來蜆香,咬一口意粉,未食到蜆肉都有好重蜆味,再加埋爆香咗嘅蒜,完美蜆肉鮮味有酒味襯托住,美中不足係其中嘅一兩粒蜆肉帶沙,扣少少分。坐得舒服,唔駛等位,食物飲品有驚喜有質素
忍唔住真係要為同一間餐廳,寫多次食評
鮮玫瑰喜冰樂 Rose Habiccino
新主題以玫瑰主打嘅飲品
一飲,甜度剛剛好,玫瑰味沙冰飲品真特別。飲完會覺得自己靚咗
蜆肉扁意粉

坐得舒服,唔駛等位,食物飲品有驚喜有質素

2016-07-28
鮮玫瑰喜冰樂 Rose Habiccino
蜆肉扁意粉
  • Rose Habicinno
2016-07-02 2131 瀏覽
呢間連鎖cafe好多地方都有,不過因為天時地利人和我今日來左呢間位於尖沙咀the one嘅分店。甫入店內,立刻被一排倘大的窗戶吸引,由天花一直落到剛好是住下的視線水平,並以L字形由店舖門口伸延至至店舖盡頭的單人坐位。雖然今日天陰陰,仍然被窗外的一大片天空吸引,感覺十分舒泰。這間分店是自助形式購買飲品食物的,不過體貼的店員仍然對客人服務周到,值得一讚!本來只想找個地方一坐,但望見佢有提供tea set而且唔算貴就忍不住點了個pancake 😄Fluffy poppyseed pancakesPancakes十分鬆軟,充滿蛋和麵粉的香氣。來的時候亦然保持熱熱,又剛好可入口的溫度🖒店員還貼心地提醒小心碟邊會較熱🖒🖒Pancakes總共有3塊,夠晒飽😃還附有牛油,蜂蜜和藍莓醬可以沾住吃😋好豐富的啊~Tea set還附有咖啡或茶,加$12還可點熱巧克力呢~因為已經有豐富的pancakes所以點了清新的薄荷檸檬茶。熱呼呼的紅茶裡飄來陣陣檸檬香還有幾塊薄荷葉點綴,滿足晒視覺臭覺和味覺的享受。這裡的紅茶很大杯,絕對足夠解渴。這樣一個豐富美味的tea set加上貼心的店服只是$78,還可以在舒心的環境無

Fluffy poppyseed pancakes

這樣一個豐富美味的tea set加上貼心的店服只是$78,還可以在舒心的環境無限時坐坐,實在超值。雪mon在此推介大家閒時不妨都來tea一番喔~

2016-06-15
  • fluffypoppyseedpancakes
2016-06-28 2529 瀏覽
今日同好耐無見best friend Lego 出黎想搵個靜靜地既地方傾下心事2個人嗌左carbonara, Parma pizza 一杯earl grey latte同 espresso 呢度既咖啡不嬲都有特色又好飲今次既earl grey latte亦不錯 淡淡既earl grey 加上香滑既咖啡我驚我飲完今晚訓唔着😂之後個carbonara 係我每次必嗌佢唔似出邊成碟白汁意粉就話自己係carbonara濃郁既醬汁加上粒粒煙肉 痴住意粉上每一啖都好滿足好creamy Parma pizza 超大片Parma ham仲有芝士同rocket Pizza 底係芝士 咬落好香脆味道好夾 不會太咸
今日同好耐無見best friend Lego 出黎

Parma  pizza
Earl  grey  latte
  • carbonara
2016-06-07 1904 瀏覽
After swimming try to find a relax place for coffee and lunchRemembered that they served decent light lunch plus nice coffee couple weeks ago when I visited It is so disappointed that all of a sudden the menu changed and price increased significantly without any grantA salmon bagel or big breakfast cost 68 and108 respectively used to come with a small coffee. However now it will need to add extra 22 for a small one not even regular size Quality is no changeTrust we need more sincere coffee sh
Quality is no change
Trust we need more sincere coffee shop
Don't think they are proper restaurant but a nice coffee place
However their charges are beyond a decent
restaurant
What a shame!

2016-06-07
午餐
2016-05-22 1791 瀏覽
想找個地方坐坐,來到habitu, 下午茶時間無野食,甘就飲杯茶喇!️Its time to have a cup of TEA! Nana mint tea, 估唔到佢真係成棵薄荷葉比我檸檬同薄荷味十分清新,我幾中意,但不是個個都接受到喔!另外食左個yogurt,係 rose berry,味道比較酸,rose berry很香很出,感覺幾健康!

Nana mint tea, 估唔到佢真係成棵薄荷葉比我

檸檬同薄荷味十分清新,我幾中意,但不是個個都接受到喔!
2016-05-14
  • Nana  mint  tea
2016-05-16 1878 瀏覽
差不多到夏天,要keep fit,想搵D清新嘅食品一行埋counter店員就熱心遞上menu週邊仲有好多食品實物參考,有實版睇唔怕叫錯嘢想減肥,食嚟食去都係green salad 又或者ceasar salad??哩到有更多新款選擇整齊而別緻的裝潢,仲有書報供食客借閱,係到要靜靜安坐幾粒鐘都唔怕悶每個搖搖沙律跟特配沙律汁紅菜頭汁配新鮮沙律菜,南瓜生生地偏硬,豆腐豆味香濃,仲有超香甜荷蘭豆第一次體驗冷壓果汁,雖然聽完點員介紹都唔太清楚冷壓係乜,但飲落又真係好似比一般鮮窄果汁純一點。減肥靚女可以一試
差不多到夏天,要keep fit,想搵D清新嘅食品
一行埋counter店員就熱心遞上menu
週邊仲有好多食品實物參考,有實版睇唔怕叫錯嘢
每個搖搖沙律跟特配沙律汁
搖勻後的沙律

減肥靚女可以一試

2016-05-12
搖勻後的沙律
  • Jarsalad
2016-04-28 1552 瀏覽
與友人係The One睇完套電影, 由於剛好是午餐時間, 我地就去左附近間CAFFE HABITU 因為時間仍早 所以比較少人,環境不錯 很舒適 適合與朋友傾下計見到menu有三文魚意大利飯($138) Risotto迷既我 緊係要試 點知出到尼係 煎三文魚 + 清湯燴飯 = 三文魚意大利飯 原則上無錯。 三文魚煎得算唔錯, 外皮微脆, 不過魚肉唔夠嫩滑 (傳統的意大利飯是非常creamy!) 不過這燴飯唔係creamy果隻, 加入了的seeds + lime 充滿獨突的青草味 整體味道味道很淡接近無味 這質數 價錢要$138 太誇張太貴了;S 以這價錢一定可有其他更好選擇 所以我不推介 痛過錯過便會懂 :-○ 我知錯架啦以後會乖乖地嗌返意大利粉架啦飲品, 我叫了Rose Latte, 跟餐+ $36就有了。 拉花普通, 只拉了個很小的心心花 但是灑上一點玫瑰花瓣, 外觀加拉返少少分數 奶泡打得細膩柔滑,玫瑰味很濃 也迷人芳香,咖啡味濃度一般,不加糖也較為甜,味道溫醇 齒頰留香, 水準不錯的。 12oz大大杯, 很久才飲完;P 可以坐久d友人叫了Grilled Ciabatta Sa

點知出到尼係

煎三文魚 + 清湯燴飯 = 三文魚意大利飯

原則上無錯。
三文魚意大利飯

三文魚煎得算唔錯, 外皮微脆, 不過魚肉唔夠嫩滑

整體味道味道很淡接近無味 [唔落忌廉,個味道真喺差d 架]

這質數 價錢要$138 太誇張太貴了;S

以這價錢一定可有其他更好選擇 所以我不推介

Rose  Latte
拉花普通, 只拉了個很小的心心花

但是灑上一點玫瑰花瓣, 外觀加拉返少少分數

12oz大大杯, 很久才飲完;P 可以坐久d

友人叫了Grilled Ciabatta Sandwiches脆烤三文治 $65
友人話: “個意式拖鞋麵包係烤過, 但放涼了再送來

ham, cheese and spinach都好足料ge

不過ham就算配上veg 感覺都係鹹左d”

以質數來說 這個三文治價錢略高;(

和Cappuccino Brulee + $36
表面個層略為烤焦的脆脆焦糖散發出陣陣香氣 聞起來時很香

友人話 焦糖好甜, 與底層香濃的Cappuccino融為一體 則不會過份的甜

這款咖啡是色香味俱全^^

點餐要自行到櫃檯, 先付錢, 食物會再由店員送到, 飲品 + 餐具則需要自取

店員表面上有禮貌 沒有黑面 但態度soso

服務態度、 價錢及食物品質仍需努力改善

下次再來還是只飲咖啡好了。
2016-04-27
Rose  Latte
  • Rose Latte
2016-04-12 1134 瀏覽
星期一休閒下午 貌似要下雨的天氣可是沒有三人行選擇了6樓的cafe早知道就不來這裡服務業首先講究的當然是態度態度不好的話 很難吸引第二次光臨比如 此處服務態度差 沒有服務客人不多 不算很忙應該服務的卻沒有讓人一進門開始徬徨點餐的時候發現原來圖片 僅供參考 失望 後來發現服務者是「選擇性」服務 (奇怪)嗯 總之 不會再來第二次
星期一休閒下午

點餐的時候發現

原來圖片 僅供參考

失望

後來發現

服務者是「選擇性」服務 (奇怪)

嗯 總之 不會再來第二次
藍莓芝士蛋糕
宇治抹茶紅豆蛋糕
2016-04-11
5 分鐘 (堂食)
我同朋友,三個女仔入到嚟見到三個員工喺吧檯入面,但冇意識叫我地坐低,自己搵個位坐低左,買完嘢飲坐低等,整好左叫我地去拎,但冇食物盤,杯嘢(冧酒咖啡)好飲但酙到好滿。。。好難拎!我地叫左件抹茶蛋糕同藍梅蛋糕....抹茶偏甜少少!
我地叫左件抹茶蛋糕同藍梅蛋糕....抹茶偏甜少少!
2016-04-05 713 瀏覽
經常到Habitu 都要飲咖啡或吃All day breadfast.是日上課後與朋友閒聊, 走到尖沙咀Habitu.不太想飲咖啡, 於是選了熱情果紅茶。熱情果紅茶買相看起來與普通檸檬茶一樣, 但卻揚逸濃郁熱情果香味。味道微酸而香逸, 付送檸檬可輕輕提升酸味。 略嫌不夠熱, 不用落糖調味已行。比起經常到茶記飲的檸檬茶多了一份熱情, 一試無彷。

是日上課後與朋友閒聊, 走到尖沙咀Habitu.
不太想飲咖啡, 於是選了熱情果紅茶。
熱情果紅茶
熱情果紅茶
2016-03-05 937 瀏覽
這裡給我感覺是以經濟價錢而享用到有不錯質素的咖啡店。環境設計有英倫簡約風格,都是我非常喜歡的風格喜歡與朋友間中聚會,花少量金錢可以換到視覺與味覺享受,這次點了薄脆焦糖咖啡在等候的過程中,見到咖啡調配師悉心製作,非常衛生而且技巧非常熟練,最後用火熗製造咖啡面層的薄脆焦糖,加上咖啡豆作點綴坐下來第一時間用附上的鐵匙敲打焦糖脆面,一口香濃帶少少苦澀的咖啡配上少許焦糖脆脆的咖啡,非常完美,味道剛好拿到平衡而且焦糖與咖啡之間也有一層幼滑泡沫,令我每口都嚐到有三個美好的層次感
這裡給我感覺是以經濟價錢而享用到有不錯質素的咖啡店。

環境設計有英倫簡約風格,都是我非常喜歡的風格

薄脆焦糖咖啡
薄脆焦糖咖啡