餐廳: HABITŪ table (奧海城二期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: HABITŪ table (奧海城二期)
資訊:

2022-10-20 258 瀏覽
What a disappointment!What looked to be a good option for lunch left me hungry and questioning my decision-making capabilities. I ordered the ‘Aloha Chicken Burger’ lunch set. Excited to experience what looked like was going to be a good meal, I started waiting... 15 minutes later I asked the staff if my order is still on its way. The waiter assured me that it is “being prepared”. Another 10 minutes passed and I asked again. Finally, I asked just for my meal to be put in a takeaway box as 45 min
What a disappointment!

Finally, I asked just for my meal to be put in a takeaway box as 45 minutes passed since my initial order.

The staff handed me my burger and off I went. When I took the burger out to eat I was even more disappointed.

A dry piece of Chicken on stale bread is what took the staff more than 45 minutes to prepare! When you may more than 120hk$ for lunch, you expect a decent level of quality, but this was honestly ridiculous.

I will never order anything from this terrible restaurant again. I would not recommend that you eat here!

2022-10-20
55 分鐘 (堂食)
2022-10-06 202 瀏覽
一到門口已經見到餐廳入面既花花佈置好少女好靚 絕對岩晒打卡暫時只有奧海城分店有呢個佈置🌸🌸餐廳既花花座位只能walk in 冇得book定-去到等左一陣就有得入座🙈🙈侍應都好好禮貌如果平日去應該會更快有位叫左個下午茶架非常迷你 是一人份量我地以為是二人份量 早知叫兩個😂但兩個女仔都是夠食的如果大食建議叫兩個tea會好啲-另外我地仲叫左幾件蛋糕食款款都好可愛好靚特別是綿花糖那款😋-大家都食得開心的一餐👍🏻
一到門口已經見到餐廳入面既花花佈置
款款都好可愛好靚
特別是綿花糖那款😋
大家都食得開心的一餐👍🏻
2022-09-12
15 分鐘 (堂食)
週末放假真的要放鬆一下約閨密好友去吃下午茶就最適合了❣️HABITŪ聯乘Francfranc及有機護膚品牌Skin Need推岀以玫瑰為主題的瑰麗英式下午茶🍰💗絕美花藝裝飾💗Francfranc Pastel Scallop粉紅甜品架💗精緻可口的茶點甜品💗Skin Need護膚套裝實在太夢幻太吸引了😍沒有不去的理由耶🫶🏻瑰麗英式下午茶 HK$258 包括有3款鹹點及4款甜點🌹意大利青瓜花天婦羅 🌹鹽漬紅菜頭撻 🌹蘿勒蕃茄烤吐司🌹提子鬆餅配士多啤利玫瑰果醬及clotted cream 🌹法式小泡芙🌹迷你手指馬卡龍 🌹朱古力香橙核桃布朗尼及軟心黑朱古力還有一系列期間限定的飲品和甜品🌹巴西莓玫瑰豆奶咖啡 $56 🌹巴西莓玫瑰豆奶碎冰 $58 🌹玫瑰麻糬窩夫 $98 另設外賣「玫瑰假日野餐盒」$568附送Skin Need防曬尊貴旅行套裝一份(價值$466)🎁🥰
週末放假真的要放鬆一下

🌹巴西莓玫瑰豆奶碎冰 $58
🌹玫瑰麻糬窩夫 $98

另設外賣「玫瑰假日野餐盒」$568

2022-08-01
假日Tea time 來不用等位,不過有花花佈置的枱說留給其他特登來排隊坐既人,明明門口無其他人等位中。其實都食過幾次這間其他地方分店,味道中規中距,沒有驚喜,又不會失望,閒時來跟朋友來食野傾計都ok 既。
all,  day  breakfast
蝦pizza
飲品送左試用skin  care  用品
麻薯窩夫
all,  day  breakfast
蝦pizza
麻薯窩夫
2022-09-02 149 瀏覽
在位於奧海城的Habitu 和亞姨和朋友catch up. 初初諗住去別的咖啡室,但最後經過這間Habitu, 就決定喺呢度食tea: 寬闊的空間及和風cafe的裝修,有忙裏偷閑的感覺,是一個打卡好去處的地方🥰🥰🥰。我們三人之前食咗個晏,仲未非常肚餓,叫咗兩個下午茶set包嘢飲,再加杯咖啡。English Scone set - 我自己就覺得比較麵粉味道重,喜歡牛油香嘅朋友未必欣賞。這個菠菜雞肉quesadilla 都幾好味,不過冇即刻食,所以整體上都硬了些了。配料好味,尤其有芒果香的guacamole. 飲品方面我們選擇了一杯檸檬茶、一杯白咖啡及一杯黑咖啡。 中規中矩吧。
在位於奧海城的Habitu 和亞姨和朋友catch up.

Set  -   English  Scones

Set  -  Spinach  chicken  quesadilla

2022-09-01
2022-08-21 146 瀏覽
Enjoy a Rosemantic moment 🌹under the rain of rose flowers 💐 and colours at HABITŪ. Serving on Francfranc Pastel Scallop Pink Dessert Stand, the ROSEMANTIC LUCENT tea set ☕️ inside the floating rosy garden consists of savory bites such as Tempura Zucchini Flower 🌷 and Pickled Beetroot Tartlet; along with delicate sweet confections 🧁- Raisin Scone with HABITŪ Strawberry 🍓 Rose Jam & Clotted Cream and Petit Choux, etc. I especially love the Pickled Beetroot Tartlet. You will be delighted by the swee

I especially love the Pickled Beetroot Tartlet. You will be delighted by the sweet and sour from the pickled beets. The raisin 🍇 scones are lightly sweet and filled with raisins. These light and flaky and drizzled scones are perfect for an afternoon snack🥨.

Dig into pair with one drink 🍹 of your choice for a wonderful afternoon. Some of the featured drink include the Rosy Garden Lemonade🍋, and Rose Cold Brew Coffee☕️, etc.

It's time for dining al fresco while soaking up the sunshine🌞!

🌸HABITŪ
📍Shop G68 & 69, Phase II, Olympian City, 18 Hoi Ting Road, West Kowloon
@habituhongkong
好浪漫💕比一堆懸空既玫瑰花包圍嘆下午茶 ✨️期間限定♡瑰麗英式下午茶$258setPetit Choux | Chocolate Truffle | Mini ÉclairTempura Zucchini Flower | Pickled Beetroot Tartlet | Bruschetta |Raisin Scone with HABITU Strawberry Rose Jam & Clotted Cream |Chocolate Orange Walnut Brownie         配飲品一杯除手調和酒精飲品Free送●SKIN NEED 試用裝護膚品▪︎size比想中細個三層架係迷你版,除左brownie之外,每款得一件,連埋scone加埋8款,比較適合一個人既份量,總括黎講味道都ok 。泡芙同scone呢兩樣比較出色 ~泡芙係菠蘿包酥皮,入面有果jam饀味道口感都唔錯 。提子scone係最大件,唔會好硬,切落去都唔會碎哂,奶油cream好幼滑,🍓⚘️士多啤梨玫瑰醬都好香甜~♡$80 自選三款小食簡左蘑菇、蕃薯條x薯條🍟同🍰蛋糕•蘑菇調味調得幾好,好有蘑菇香味。•蕃薯條x

好浪漫💕比一堆懸空既玫瑰花包圍嘆下午茶

除手調和酒精飲品
Free送●SKIN NEED 試用裝護膚品

▪︎size比想中細
個三層架係迷你版,
除左brownie之外,每款得一件,
連埋scone加埋8款,
比較適合一個人既份量,
總括黎講味道都ok 。

泡芙同scone呢兩樣比較出色 ~

泡芙係菠蘿包酥皮,
入面有果jam饀味道口感都唔錯 。

提子scone係最大件,
唔會好硬,切落去都唔會碎哂,
奶油cream好幼滑,
🍓⚘️士多啤梨玫瑰醬都好香甜~

蘑菇,蕃薯條x薯條

♡$80 自選三款小食
簡左蘑菇、蕃薯條x薯條🍟同🍰蛋糕
•蘑菇
調味調得幾好,好有蘑菇香味。

•蕃薯條x薯條🍟
熱辣辣上枱,食落好香脆,
蕃薯條好有蕃薯香甜味,
兩款都好好食。

咖啡千層蛋糕

🍰蛋糕都有幾款選擇
簡左
•咖啡千層蛋糕
普通,口感麻麻
咖啡味唔算太濃,食落有d乾身。

紅菜頭泡沫豆奶,冷萃椰子水咖啡

♡紅菜頭泡沫豆奶(hot)
顏色好靚,味道易入口,
無紅菜頭既酸味,
口感都好幼滑 。
♡冷萃椰子水咖啡$52
普通,飲落無咩椰子味道 。

🍚Openrice上HABITŪ買tea set可以免加一
原價$284 openrice買$258
餐廳無得booking,
所以當日我都係入座先買,
埋單出示返Qr code 比餐廳嘟就ok

❣️限時90分鐘⚘️限定玫瑰花去到9月
由於餐廳無得booking需要walk in等位,
加上花花位置既枱只有4張既關係,
要影靚相既就更加係得靠窗邊既2張枱,
所以都要預時間等位。
如果只係想食tea既,當日都見到有好多空位 ~

我去個日係平日中午時間,
都等左接近一個鐘,
因為我要等窗邊個位置😂

•花花個範圍都有d迫,
影相既時候都要就一就個位,
唔係會騷擾到隔離枱 。

•Tea set 送SKIN NEED 試用裝護膚品,
當日職員無主動比我,
所以到時如果無既,
可以問問職員睇下送哂未 。
下午茶
蘑菇,蕃薯條x薯條
2022-08-14 132 瀏覽
黎到奧海城吾知食咩好見到呢間花花cafe好靚去食下Tea啦HABITU x Fancfranc x Skin Need瑰麗仲夏主題下午茶🥀送好大份skincare product sampleTea set甜咸點一半半Pickled beetroot Tartlet味道不錯幾fresh巴西莓玫瑰豆奶碎冰好岩夏天飲好香士多啤梨味既沙冰呢款特飲仲另外送護膚品sampleMochi Waffle煙煙韌韌幾得意原來mochi+waffle都幾夾番茄肉丸意粉面質好有咬口番茄汁吾會酸 而且夠熱汁醬同麵肉比例岩岩好
黎到奧海城吾知食咩好

汁醬同麵肉比例岩岩好
MOCHI  WAFFLE
蕃茄肉丸意粉🍝
2022-08-13 97 瀏覽
近日被瘋狂洗板既HABITU 花海,沒得訂座,想問問電話也長期沒人聽,專程放半日平日避開人潮。奧海城的HABITU 裝修很歐陸,白色大理石,吊扇、玻璃拱形窗可惜「花海」只在落地玻璃旁,只有兩張枱。當日1345 到已見兩枱坐了客,一枱已食了9成,一枱食了一半,查問店員有否限時,店員話繁忙時間90分鐘,結果差不多1445店員才請9成食完的顧客離坐。個人覺得店員安排坐位好有問題,而顧客冇品食完霸住打卡位(1400後全場有7成吉枱)OpenRice 有註明下午茶券,店員居然就:據我所知只可以外賣….. 睇返OpenRice, 優惠價$258 享用 【HABITO】 瑰麗英式下午茶(已包加一服務費)(原價 $284):條款註明:餐飲券不適用於外賣及外送服務。*千辛萬苦可以入座,決定叫普通下午茶餐。菠菜雞肉墨西哥薄餅$118微溫,雞肉幾多,兩款醬冇咩味,整體味道&賣相都非常一般🌹玫瑰法式可麗餅$88:可麗餅薄薄,兩人share幾乎一口食晒,更沒一般甜品既靚靚賣相餐只包普通咖啡/茶,加$16飲特飲,誰知勁伏,兩杯飲品用好似茶記既透明條紋杯上,普通到…生果片完全冇造型,同相片差太多,勁失望🍈🍑哈密瓜蜜

條款註明:餐飲券不適用於外賣及外送服務。

千辛萬苦可以入座,決定叫普通下午茶餐。

菠菜雞肉墨西哥薄餅$118
微溫,雞肉幾多,兩款醬冇咩味,整體味道&賣相都非常一般

🍈🍑哈密瓜蜜桃紅茶:朋友話勁藥水,冇飲晒
🍎🍋蘋果汁、羅勒子、檸檬、迷迭香及有機蘋果醋:就係一杯醋,勁酸

無疑花海係好靚,亦有拍片影相,但以食物質素、服務、價錢….完全唔值
2022-08-08 157 瀏覽
💜ℍ𝔸ℕ𝕀𝕋𝕌💜🟤ℍ𝔸ℕ𝕀𝕋有好多間分店,之前經常約朋友去尖沙咀嗰間,地方又大又舒適.今次嚟到大角咀奧海城二期ℍ𝔸ℕ𝕀𝕋𝕌💜 🔴ℍ𝔸ℕ𝕀𝕋𝕌為一間意大利菜式及手工咖啡餐廳🍴 ⚪️主打意大利菜意粉pizza、及多種手沖咖啡、冷萃、伯爵、hand Brew等手沖咖啡,有不同的濃度選擇。🟡這間位於大角咀的分店 ,大門口為落地玻璃,在玻璃門旁邊有兩張大枱 ,為期間限定打卡玫瑰花海,懸浮著各式各樣的玫瑰花粒🌸🌸🌸真的令人目不暇給💜🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹香蒜青口炒意粉$148加入大量的蒜頭及橄欖🫒、少量的辣椒油,驚炒過的意粉更香口彈牙,配上新鮮嘅青口,令到整碟的意粉更野味。🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹蒜香蝦薄餅$1582人食份量啱啱好,3mm土炮意式餅,餅底香脆超薄,加入大量的火箭菜、洋蔥、大蝦、芝士、蕃茄材料配搭超match💜回頭率極高🥰
💜ℍ𝔸ℕ𝕀𝕋𝕌💜

🔴ℍ𝔸ℕ𝕀𝕋𝕌為一間意大利菜式及手工咖啡餐廳🍴

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
香蒜青口炒意粉$148

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
蒜香蝦薄餅$158

2022-08-08
2022-08-05 142 瀏覽
有做花主題既係The one同奧海城分店,我自己比較中意後者,可以去店家ig比較下,呢間係有靠窗圓枱,日光射入黎都幾靚星期日下午walk in,估唔到等30min左右就有位(記得同店員講要坐花花位)未去前聽聞食物質素唔ok,咁我都唔打算試lunch,簡單叫左玫瑰latte同雲呢拿雪糕crêpe...果然就係😅😅,latte一般,淨食雪糕好食,但配crêpe 覺得奇怪,加埋薄荷葉等...唔知自己食乜,餅底亦冇香氣。bf就叫左杯慘汁(呢個唔錯),3x蚊,打個卡岩岩好😂(平均每人最低消費80hkd)

2022-08-02 123 瀏覽
最近睇到HABITŪ同Francfranc聯乘✨佈置左懸浮玫瑰area🥀靚到即刻要約朋友一齊去影相打卡(´▽`)我對花真係毫無抵拒之力 真係好靚啊💗花花佈置會擺到9月18號 有興趣記得mark實時間無得預約只可以walkin 記得預早少少時間去👈🏻我地當日2點半左右去到好好彩坐正玫瑰花下面既坐位👯‍♀️瑰麗英式下午茶 HKD258特別用左Francfranc既粉紅甜品架裝住點心🍰份量唔算好多 但兩個女仔食都算滿足🍽每樣都係得一件要Share一齊食~📍鹹點意大利青瓜花天婦羅 淋左啲但味道都okay鹽漬紅菜頭撻 本身唔太好紅菜頭比左朋友食XD羅勒蕃茄烤吐司🥙 依個幾好食 吐司幾脆~📍甜品提子鬆餅配士多啤利玫瑰果醬 鬆餅偏乾🫠朱古力香橙核桃布朗尼 有兩舊 幾濃味~法式小泡芙 檸檬味幾fresh👌🏻軟心黑朱古力🍫迷你手指馬卡龍📍飲品巴西莓玫瑰豆奶碎冰都幾好飲 飲到濃濃既豆奶味同玫瑰香味 推薦~叫Tea set會送返一套Skin Need品牌既試用set成個體驗都好不錯 同埋個環境真係好靚✨✨
最近睇到HABITŪ同Francfranc聯乘✨
佈置左懸浮玫瑰area🥀
靚到即刻要約朋友一齊去影相打卡(´▽`)
我對花真係毫無抵拒之力 真係好靚啊💗
花花佈置會擺到9月18號 有興趣記得mark實時間
無得預約只可以walkin 記得預早少少時間去👈🏻
我地當日2點半左右去到
好好彩坐正玫瑰花下面既坐位👯‍♀️

瑰麗英式下午茶 HKD258
特別用左Francfranc既粉紅甜品架裝住點心🍰
份量唔算好多 但兩個女仔食都算滿足🍽
每樣都係得一件要Share一齊食~

📍鹹點
意大利青瓜花天婦羅 淋左啲但味道都okay
鹽漬紅菜頭撻 本身唔太好紅菜頭比左朋友食XD
羅勒蕃茄烤吐司🥙 依個幾好食 吐司幾脆~

📍甜品
提子鬆餅配士多啤利玫瑰果醬 鬆餅偏乾🫠
朱古力香橙核桃布朗尼 有兩舊 幾濃味~
法式小泡芙 檸檬味幾fresh👌🏻
軟心黑朱古力🍫
迷你手指馬卡龍

📍飲品
巴西莓玫瑰豆奶碎冰
都幾好飲 飲到濃濃既豆奶味同玫瑰香味 推薦~

成個體驗都好不錯 同埋個環境真係好靚✨✨
2022-07-24
2022-07-30 145 瀏覽
早前見佢哋推出左瑰麗下午茶tea set好似幾吸引,就過嚟試試。一個set原價係$254(未包加一)包一杯飲品,但上桌時high tea set比我想像中細好多,比起其他餐廳食物份量一定算少,一個人食都可能未必夠。最驚嚇係佢哋嘅scone,雖然已經係成個下午茶裡面最大件食物,但係食落竟然乾到咬唔開又冇乜味,好似焗竉咗嘅曲奇咁樣,坦白講真係我食過最難食嘅scone。其他甜品味道比較甜,個人唔係好接受到。呢個價錢食咁嘅質素真係冇下次啦🙅🏻‍♀️
2022-07-16 170 瀏覽
咁大間連鎖店但竟然trian班咁垃圾的員工如果本身唔俾request既,就唔該係人地walk in時或打電話講明!唔係有位就求其要個本身已經講左想坐花花位既客人!仲要一句,唔食唔好食啊!無得request架啵咁!貼錢買難受!以後唔洗旨意我再去!😡😡仲有其他呢間野啲食物一般,又乾又無汁係唯獨個薯條算正常啲!甜品明明可以後上,唔問客人就將咸野甜野一齊上!個真你張枱又唔係俾得大個人!個甜品做要溶到一patpat…睇落已經唔開胃!
咁大間連鎖店但竟然trian班咁垃圾的員工

貼錢買難受!以後唔洗旨意我再去!😡😡

仲有其他呢間野啲食物一般,又乾又無汁
係唯獨個薯條算正常啲!

甜品做要溶到一patpat…睇落已經唔開胃!
2022-07-16
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-07-15 121 瀏覽
諗住行行下去食個tea,見到呢間就入左去食,叫左個野莓班㦸,白咖啡,都幾好食,個人唔係好鐘意食好甜既野,佢算唔甜,個pancake香口,咖啡中等,環境係唔錯既。