👯‍♀️同朋友係紅磡打完羽毛球🏸經過小巷見到呢間𝐇𝐚𝐤𝐮𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐭𝐚𝐭𝐚,店員熱情推介下就入左去食𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉 🍴午餐好抵食,$𝟲𝟮起加$𝟯仲包埋野飲🍹 𝟐:𝟎𝟎後仲有𝟵折優惠,食物味道非常高質,性價比高,認真抵食😋😋⋄⋄====—====—====—====—✦ 𝑻𝒐𝒅𝒂𝒚’𝒔 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 ✦①💛海膽芝士米形意大利麵•香烤青衣魚柳| 雜菜沙律($70)海膽和芝士融合在米形意大利粉中,濃郁滋味,搭配香煎青衣魚柳,面層香脆,魚肉嫩滑,搭配的雜菜沙律清新爽口😋⋄②🧡明太子芝士米形意大利麵•香烤青衣魚柳| 雜菜沙律($80)米形意大利粉非常特別,坊間比較粉地方吃到,比起一般的意大利粉更為掛汁,味道更加濃郁👅明太子和芝士交織出濃郁的香味,好香口🤤⋄✦ 𝑺𝑬𝑻 𝑳𝑼𝑵𝑪𝑯 ✦③🍅香濃番茄奶油瑪穌里拉芝士米形意大利麵•香烤青衣魚柳| 雜菜沙律($64)濃郁的番茄忌廉芝士完美融合,吸收在每一粒米形意粉😙濃郁的奶香與酸甜滋味交織,口感層次非常豐富👍🏻⋄④🐄日式醬油慢煮牛面頰肉•雜菜沙律配意粉或白米飯或香滑薯蓉($66)慢煮牛面頰肉經過細心處理及烹煮,散發濃郁的日式醬油香氣,肉質柔軟香嫩,配上人手製作

====—====—====—====—
✦ 𝑻𝒐𝒅𝒂𝒚’𝒔 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 ✦

✦ 𝑺𝑬𝑻 𝑳𝑼𝑵𝑪𝑯 ✦

④🐄日式醬油慢煮牛面頰肉•雜菜沙律
配意粉或白米飯或香滑薯蓉($66)

慢煮牛面頰肉經過細心處理及烹煮,散發濃郁的日式醬油香氣,肉質柔軟香嫩,配上人手製作的薯蓉非常香口,還吃到粒粒薯仔碎🥔

⑤🐥法式低溫慢煮雞胸伴車打芝士•黑松露椰菜花飯低卡蒟蒻麵沙律($65)

低溫慢煮的雞胸保留了肉質的鮮嫩多汁的口感,淋上車打芝士醬汁後,口感更濃郁醇厚😋黑松露椰菜花飯口感特別,加上黑松露味道層次昇華❤️

⑥🍗法式油封鴨腿•燒汁香滑薯蓉•雜菜沙律($65)

眾多午餐之中,朋友點的法式油封鴨腿最得我歡心,以法式製法的油封鴨腿入口即化,肉質鮮嫩多汁,真係一試難忘,個人推薦配香滑薯蓉,配生濃郁燒汁層次更加豐富,下次黎我要再𝒆𝒏𝒄𝒐𝒓𝒆呢個!!😋😋

🥬蒜茸白酒炒雜蔬+$38

• 日式醬油慢煮牛面頰肉
  • 香濃番茄奶油瑪穌里拉芝士米形意大利麵
  • 明太子芝士米形意大利麵
  • 海膽芝士米形意大利麵
💕 🩷 【 𝑯𝒂𝒌𝒖𝒏𝒂 𝑴𝒂𝒕𝒂𝒕𝒂 】 🩷 💕⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄最近喺關注組睇到一間討論度頗高嘅西餐廳,呢日同朋友喺附近體育館打完波,就專程過嚟試吓😏一行7人坐低食個lunch,環境走日式木系風格,氣氛悠閒🍂🌾 價錢都幾抵,全部唔超過$70,仲全日免加一服務費👍🏻食物選擇基本上一張Menu睇晒,A-E餐🔖 主食有意粉、不同肉類及健康之選椰菜花飯等,另可配搭白米飯、薯蓉或沙律等🍚🥩🥗 感覺出奇地健康,營養均衡😊我哋每個餐都試勻晒,完全感覺得到食物係用心製作:意粉濃郁美味,肉類軟腍又夠入味🧡 最驚喜係「海膽芝士米形意大利麵」,海膽醬汁勁鮮美;仲有「低溫慢煮雞胸」意外地嫩滑💕加$3就可以揀埋飲品,完全係性價比之選😄可能店家人手唔夠,所以用上即棄紙碟,令賣相打了折扣❤️‍🩹 食物份量亦建議可稍微增加一點(大食嘅男仔可能會唔夠飽)🫣但總體來說食物質素唔錯,真係值得各位街坊一試🫰🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️𝐒𝐄𝐓 𝐋𝐔𝐍𝐂𝐇精選午餐◾️▪️✨香濃番茄奶油瑪穌里拉芝士米形意大利麵•香烤青衣魚柳(雜菜沙律) $64✨日式醬油慢煮牛面頰肉•雜菜沙律 $66意粉或白米飯或
💕 🩷 【 𝑯𝒂𝒌𝒖𝒏𝒂 𝑴𝒂𝒕𝒂𝒕𝒂 】 🩷 💕

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️𝐒𝐄𝐓 𝐋𝐔𝐍𝐂𝐇精選午餐◾️▪️

✨日式醬油慢煮牛面頰肉•雜菜沙律 $66
意粉或白米飯或香滑薯蓉

✨法式低溫慢煮雞胸伴車打芝士•黑松露椰菜花飯(低卡蒟蒻麵沙律) $65

✨法式油封鴨腿•燒汁(香滑薯蓉•雜菜沙律) $65

▪️◾️𝐓𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥◾️▪️

✨海膽芝士米形意大利麵•香烤青衣魚柳(雜菜沙律) $70

✨明太子芝士米形意大利麵•香烤青衣魚柳(雜菜沙律) $80

+$3自選以下各款飲品:
🍋凍鮮檸檬茶 / ☕️凍即磨咖啡

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:Hakuna Matata (紅磡)
紅磡馬頭圍道35號隆基大廈D座地下48號舖
2024-07-27
2024-07-27 327 瀏覽
第一次寫食評今時今日出街食嘢,好少有餐廳可以保持質量嘅同時又賣得平呢間餐廳每一至兩個禮拜會換一次餐牌但係又可以保持到高質量,同日本嗰間未來食堂有啲似第一次食嘅時候真係好驚訝呢間餐廳明明咁好食 但係平時又唔見有好多人幫襯 我諗極可能係因為開喺巷仔 冇乜人知強烈建議各位去試下 小弟已被圈粉基本上每個禮拜都會去4至5次Service都好好 有陣時個廚師得閒嘅話仲會出來同我傾計請見圖1 呢碟60幾蚊左右 喺其他西餐廳喺同樣食材下可能已經買到百幾二百蚊良心餐廳
第一次寫食評
今時今日出街食嘢,好少有餐廳可以保持質量嘅同時又賣得平

第一次食嘅時候真係好驚訝

強烈建議各位去試下 小弟已被圈粉

基本上每個禮拜都會去4至5次
Service都好好 有陣時個廚師得閒嘅話仲會出來同我傾計

良心餐廳

2024-07-25 405 瀏覽
餐廳的菜單融合了新鮮海鮮和創新素食選擇,滿足了不同口味的食客。其中一道出色的菜式是「鮮蟹肉海膽汁扁意粉」。鮮甜的蟹肉與海膽的豐富鮮味完美融合, 搭配扁意粉, 展現了廚師對海鮮的純熟掌握。另一道亮點是「有機黃薑椰菜花飯、車打芝士慢煮雞胸」。充滿香氣的黃薑椰菜花飯成為了鮮嫩多汁的雞胸肉的完美襯托, 搭配低卡的蒟蒻麵沙律, 營養均衡。對於肉食愛好者,「香煎紐西蘭肉眼牛扒」絕對是必點之選。牛扒烹調至完美的medium, 肉質鮮嫩多汁,配以美味醬汁,並可選擇意粉或白米飯,以及各式時鮮蔬菜。

2024-07-12 255 瀏覽
話說之前食完lunch 經過見到呢間新開,於是隔幾日就走嚟試下。套戲選擇不多,問左店員話餐牌會隔十日左右轉一次。 野飲要加錢,由於咖啡無得無糖,所以無叫。不過聽同事講係三合一即沖咖啡嘅味道今次試左佢個蟹肉海膽汁意粉配三文魚。個餐上到嚟嚇親我,塊三文魚連1/3隻女仔手掌都無,勁似係三文魚扒切左下面個一part 仔咁煮畀你細到呢...(可以睇圖對比下個三文魚同菇嘅size,係差唔多架!!!)因為份量少到我食完都無感覺,所以呢一part 我比唔到分。蟹肉海膽汁意粉嘅份量就偏多,企圖用意粉的量嚟彌補三文魚缺少嘅份量,但係澱粉係取代唔到蛋白質架!!!有少量蟹肉,海膽汁目測都見到啲海膽嘅...醬汁偏甜,少少杰身,味道正常過得去眼見其他同事叫左牛扒飯,size 都正常,但我個餐仲要係最貴,成70蚊食咁細塊三文魚,即時覺得心理不平衡好似被騙咁。

因為份量少到我食完都無感覺,所以呢一part 我比唔到分。