2024-03-27 2311 瀏覽
在網上看到短片,㕑子由磨米開始做起相當吸引,於是翌日就相約同事來這裡吃個Lunch。食店面積未算太大,只得16坐位,店內很喜歡這張枱,很有韓式格調。韓牛餃子$82~我們一行四人,食店附上兩份配菜,左邊有點像廣東人吃的茶瓜,就是茶瓜配白粥的感覺,而另一個配以魷魚碎的泡菜風味,很有特色。蒸餃子$78~蒸好端上枱要立即進食,否則慢一點,皮很快變硬。釜山鮮鮑魚粥~看得韓劇多,病嘅時候必會吃鮑魚粥,曾經在首爾吃過本粥那食店,很有風味,和這粥相比,這裡扁咸,但算豐富。泡菜章魚粥$128~三款項目當中,這個味道最濃。鮮蜆烏冬$118~端上來的攞盆很有趣,但以湯烏冬角度來說,味道未算清淡,可能地道韓式風格吧!整體來說由於午餐和晚餐都是同一餐牌,建議晚餐來吃感覺較為划算,以午餐角度來說,平均每人$150, 同事們覺得比較貴,除餃子外,粥和烏冬味道扁濃,濃味者喜。

韓牛餃子$82~

蒸餃子$78~
蒸好端上枱要立即進食,否則慢一點,皮很快變硬。

釜山鮮鮑魚粥~

泡菜章魚粥$128~
三款項目當中,這個味道最濃。

鮮蜆烏冬$118~

整體來說
2024-03-26
3天前 0 瀏覽
#尖沙咀 #韓國釜山 #韓國粥 #跟住我食唔中伏 第一次去「Hana」食韓國鮑魚粥(전복죽,jeonbokjuk)原來真是一道非常有營養的韓國傳統美食🤤這道粥口感滑順,粥的質地細膩,入口即化,加上高湯,增強粥的鮮味🩷美味、營養且具有療癒效果,非常適合需要滋補的人😍釜山魚糕烏冬(부산어묵우동)是韓國釜山的一道特色美食,結合了海鮮風味的魚糕和韌性十足的烏冬麵😆韓國嘅地道美食,而家可以隨時食到真係好開心!魚糕口感彈牙,味道鮮美,而且賣相好靚❤️烏冬麵口感滑嫩有嚼勁,湯底都好味👍這裡的煎韓牛餃子都非常推薦!餡料飽滿,主要由韓牛肉製成,口感香濃🤤煎香的餃子形成金黃色的外皮,內餡則保持多汁,口感外脆內嫩👍這間餐廳雖然空間不大,但布置得極為巧妙🩷粉色調的牆壁和柔和的燈光,營造出一種溫馨的氛圍,加上美味的韓國傳統食物,這店我很喜歡😘#香港餐廳 #香港尖沙咀 #香港好去處#香港探店 #探店 #探店日常 #香港小店 #香港韓國菜 #韓國粥品
#尖沙咀 #韓國釜山 #韓國粥
#跟住我食唔中伏

原來真是一道非常有營養的韓國傳統美食🤤

這裡的煎韓牛餃子都非常推薦!
餡料飽滿,主要由韓牛肉製成,口感香濃🤤
煎香的餃子形成金黃色的外皮,內餡則保持多汁,口感外脆內嫩👍

這間餐廳雖然空間不大,但布置得極為巧妙🩷

#香港餐廳 #香港尖沙咀 #香港好去處
#香港探店 #探店 #探店日常
#香港小店 #香港韓國菜 #韓國粥品
6天前 0 瀏覽
#20240914 📝📍 #HanaKoreanRestaurant @hana.tst尖沙咀金巴利街1E號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#釜山鮮鮑魚粥 $138💭 適逢去食果日個天突然落大雨,淋完下之後個人寒寒地,食返碗粥暖下身就最正,第一次食韓國粥,其實唔係廣東粥咁,反而似係risotto,入面有鮑片、紫菜,仲有好多蔬果粒,用羹不起啖啖都有野咬,所以都好夠飽肚🇰🇷.#泡菜五花腩烏冬 $118💭 就咁個烏冬係分唔到佢係日式定係韓式,面頭有油揚同平時杯麵面頭啲粒粒,烏冬十分煙韌彈牙,唔講真係會以為食緊讚歧烏冬🍜個泡菜五花腩係另上,用左洋蔥、椰菜同豬肉炒,一將佢地倒落個烏冬度成件事就變返韓式,充滿泡菜味好惹味🐽.#韓牛餃子 #蒸 $82/5隻💭 自從上次食過韓牛餃就愛上左,每次見到menu有都忍唔住要嗌返碟,佢個餡比起中式果啲要爽啲滑啲,加上佢入面甜甜地,就算唔使點野就咁都好好味🥟.#Peach $25💭 罐裝野飲有韓國牌子叫,味道正常無咩特別,但估唔到佢入面有桃肉呢樣有啲驚喜,韓國野食普遍都重麻油味,的確係需要野飲解下渴,呢個時候呢罐野就起到作用喇🍑.#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀
#20240914 📝

#韓牛餃子 #蒸 $82/5隻

#Peach $25

#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
2024-09-08 0 瀏覽
初嘗韓國粥🇰🇷🥣食過好多韓國野,都未食過韓國粥🤔今日終於食到喇!————————————❤️‍🔥泡菜章魚粥泡菜味好濃,章魚都好新鮮,好多米,一碗已經好夠飽肚😋🍜Hana烏冬烏冬好爽口,湯底好濃味,好適合重口味人士✨🥟韓牛煎餃餃子皮好薄,餡料韓牛超足料👍🏻👍🏻位置好方便,尖沙咀地鐵站行過黎,十分鐘內就行到喇!店舖大小適中,週日夜晚都唔洗等位,以後諗唔到食咩都可以過黎試下喇😋😋
初嘗韓國粥🇰🇷🥣
食過好多韓國野,
都未食過韓國粥🤔
今日終於食到喇!
————————————
❤️‍🔥泡菜章魚粥
泡菜味好濃,
章魚都好新鮮,
好多米,一碗已經好夠飽肚😋

🍜Hana烏冬
烏冬好爽口,
湯底好濃味,
好適合重口味人士✨

🥟韓牛煎餃
餃子皮好薄,
餡料韓牛超足料👍🏻👍🏻

位置好方便,尖沙咀地鐵站行過黎,
十分鐘內就行到喇!
店舖大小適中,
週日夜晚都唔洗等位,
以後諗唔到食咩都可以過黎試下喇😋😋
2024-09-08
2024-09-08 0 瀏覽
考完韓文試,梗係去吓尖沙咀韓文街感受吓韓國文化🤣🤣 見到呢間餐廳外型都非常之其Pop,所以都入咗去試吓,裏面主要是做韓國粥為主🩵 去咗韓國好多次都未食過韓國粥 🤔 估唔到可以喺香港試下釜山鮮韓國鮑魚粥-$138 呢個鮑魚汁非常之鮮味,唔會太腥,剛剛好而且佢入邊都會有一粒一粒的鮑魚同埋一些蔬菜👍👍😎釜山魚糕烏冬-$108 之前已經很喜歡吃韓國的魚糕, 今次配埋烏冬一齊吃口感10分不錯,湯底也很好👍 煎韓牛餃子🥟-$82煎餃子可以把韓牛的肉汁,鎖喺餃子裏面👍👍 食落去的時候不會乾爭爭😎👍地址:HANA Korean Restaurant (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1E號地舖
考完韓文試,梗係去吓尖沙咀韓文街感受吓韓國文化🤣🤣

釜山鮮韓國鮑魚粥-$138

釜山魚糕烏冬-$108

煎韓牛餃子🥟-$82

尖沙咀金巴利街1E號地舖
2024-09-05 132 瀏覽
平時唔多食韓國菜,偏向食日本菜多,有個friend話有間韓國菜餐廳係主打粥同烏冬,勾起我嘅興趣嚟試吓。-呢度主要食烏冬、餃子同埋粥。韓國餐廳緊係叫人參雞啦,叫咗個人參雞粥,有好多雞絲,雖然人參味唔算好重,不過就啱哂我,最怕人參味太重變咗苦味,個粥好綿滑,食到停唔到口。-另外叫咗個蜆肉烏冬,烏冬望落幼身,但食落好彈牙,有啲似食緊日本烏冬。蜆肉就比較細粒,不過都甜嘅。-見都多人叫餃子,下次嚟試吓韓牛餃子先。
見都多人叫餃子,下次嚟試吓韓牛餃子先。
2024-08-05
2024-08-27 451 瀏覽
𓆛 𓆛 𓆛尖沙咀的韓國街有一家韓國小店 Hana Korean Restaurant,店內座位不到20個,但經常座無虛席。主打韓式菜式和餃子,最出名是韓國粥。𓂁 釜山鮮鮑魚粥 $138必點推介!韓國粥比較濃稠,清楚見到米飯。亦會加入芝蔴油和海苔,吃起來健康但惹味。鮮鮑魚切絲,份量不少,每口都鮮味無比!𓂁 釜山魚糕烏冬 $108魚糕烏冬賣相十分打卡,一大串魚糕有不同的形狀,湯底清新,烏冬偏軟稔,不錯。𓂁 煎韓牛餃子 $82/5pcs個人私心推介。韓牛餃子煎得金黃,內𥚃牛肉有牛味但不羶,熱辣辣很好吃!𓂁 米水 $25𓂁 青蘋果梳打 $27這裡的飲品全是韓國罐裝飲品,特別地道。雖然店子麻雀雖小,座位不多,但韓國粥和餃子令人印象深刻,值得到訪一試。𓆛 𓆛 𓆛

𓆛 𓆛 𓆛

𓂁 釜山鮮鮑魚粥 $138

𓂁 釜山魚糕烏冬 $108

𓂁 煎韓牛餃子 $82/5pcs

𓂁 米水 $25
𓂁 青蘋果梳打 $27
這裡的飲品全是韓國罐裝飲品,特別地道。

𓆛 𓆛 𓆛

2024-08-22
  • 釜山魚糕烏冬
  • 釜山鮮鮑魚粥
>>裝修似韓國啲大學附近小店 行輕風格路線<<🥢🥢第一次試韓式輕食 = 回訪率70% 🥢🥢韓國街另一邊都有好幾間小店,見呢間Menu 主食唔多,似乎主要係做烏冬、餃子、韓粥咁~7點幾開始都坐滿大半舖位就試下~鮮蜆烏冬湯底都幾濃味,有啲豆卜絲咁,烏冬口感唔錯~見介紹話人蔘雞粥係韓式方法炮製,煮得比較稠,可能食開廣東粥就會唔慣,不過幾乎每啖都食到雞絲,同埋微微清清甜甜咁~韓牛餃子皮薄餡多,都算幾juicy㗎,如果再嚟嘅話想試下其他味~果汁有驚喜,鮮甜得嚟仲有水蜜桃果肉添🏷️鮮蜆烏冬$118 人蔘雞粥$138 韓牛餃子$82 /5 Peach果汁 $25

>>裝修似韓國啲大學附近小店 行輕風格路線<<
🥢🥢第一次試韓式輕食 = 回訪率70% 🥢🥢

Peach果汁 $25
2024-08-20 278 瀏覽
成日經過呢度都見到呢間韓餐好多人排隊,今日趁冇乜人就入咗嚟~餐廳唔算好多款式選擇,主要都係正宗釜山粥、烏冬同餃子。🍽️HANA烏冬 $98餐廳signature之一,打卡一流~烏冬掛喺筷子上,口感爽彈。配搭類似蘿蔔絲製成嘅炸物~不過浸淋咗失色咗啲 (唔知正宗係咪都係浸住食)🍽️釜山鮮鮑魚粥 $138香港好少地方有韓國粥食,味道調味啱啱好,可以另外配辣魷魚食~呢度嘅鮑魚粥係白色,同之前係韓國食埋鮑魚內臟嘅有啲分別~🍽️蒸韓牛餃子 $82/5一定要食嘅韓式餃子,餃子皮厚得嚟唔會硬,反而口感好好,內餡食落甜甜地,幾彈牙~

餐廳唔算好多款式選擇,主要都係正宗釜山粥、烏冬同餃子。

🍽️HANA烏冬 $98

🍽️釜山鮮鮑魚粥 $138

🍽️蒸韓牛餃子 $82/5
心血來潮想食韓國菜,去咗尖沙咀韓國街覓食。路過一間韓國小店,主打韓國粥同餃子,同平日見開嘅韓國菜式略為不同,就一於入去試試。粥嘅款式有好多,而且款式配搭都比較特別,簡直令人選擇困難!我同朋友最後嚮茫茫粥海之中點咗兩款粥share,分別係釜山鮮鮑魚粥同泡菜章魚粥。首先上菜嘅係釜山鮮鮑魚粥。店員一放低,就已經聞到陣陣嘅香氣。鮑魚粥裡面一塊塊真材實料嘅鮑魚片, 食落清甜。再加上有紫菜同麻油,提升左粥的香味。除此之外,粥裡面仲有翠肉瓜、甘荀等蔬菜粒,令粥的營養更加均衡。粥裡嘅飯粒粒粒分明,質感較杰身同綿滑,有點似意大利飯。泡菜章魚粥我都係第一次試。泡菜章魚粥顧名思義加咗泡菜同章魚,章魚的鮮味與泡菜的香辣互相融合,完成獨特的美味。另外叫咗個蒸韓牛餃子。平日食中式餃子或者日式餃子比較多,韓式餃子真係未試過。這道蒸韓牛餃子一共5件,餃子size都比想像中大。先嚐一口,真的有驚喜!餃子皮做得好薄,牛肉餡充滿了整個餃子皮內的空間,咬落很彈牙,牛肉餡除了混合咗少量蔥外,絕大部份都是牛肉,令到餃子的牛肉味非常突出,我和朋友都非常喜愛這道菜!這次試食韓國粥有驚喜!粥和餃子嘅質素都很高!其實有好幾款粥都想試,可

這次試食韓國粥有驚喜!粥和餃子嘅質素都很高!其實有好幾款粥都想試,可惜戰鬥力不足,唯有留待下次啦!

2024-08-08
2024-08-17 180 瀏覽
韓國不嬲都係我其中一樣最愛食嘅平時食石鍋飯,燒肉、炸雞⋯ 今次好特別有粥食 😍之前去韓國無食、今次第一次食,好想試入去見到粉紅色,好少女,簡單裝修。~煎韓牛餃子熱辣辣上,食落好多香牛肉,外脆內軟👍滿滿肉肉,皮薄,~蒸泡菜餃子 蒸泡菜比較出啲,少少辣度😂食落不同感覺,~泡菜章魚粥 因為泡菜小小辣,再配章魚🐙 章魚好有口感,同我平時食廣東粥唔同,好飽肚,~斧山魚糕烏冬 每次食韓國好喜歡食魚糕,好好食、再配搭正烏冬,簡直好正。
韓國不嬲都係我其中一樣最愛食嘅
平時食石鍋飯,燒肉、炸雞
今次好特別有粥食 😍
之前去韓國無食、今次第一次食,好想試
入去見到粉紅色,好少女,簡單裝修。

煎韓牛餃子
熱辣辣上,食落好多香牛肉,
外脆內軟👍滿滿肉肉,皮薄,

蒸泡菜餃子
蒸泡菜比較出啲,少少辣度😂
食落不同感覺,

泡菜章魚粥
因為泡菜小小辣,再配章魚🐙
章魚好有口感,同我平時食廣東粥唔同,好飽肚,

斧山魚糕烏冬
每次食韓國好喜歡食魚糕,好好食、
再配搭正烏冬,簡直好正。

HANA 以地道釜山粥品聞名,其獨特風味源自於嚴選釜山米,煮出來的粥品粒粒分明卻不失綿密細緻。釜山鮮鮑魚粥 鮑魚鮮甜彈牙,並加入多種蔬菜,比港式粥品味道來得濃郁。泡菜章魚粥 以切粒章魚加上泡菜熬煮,泡菜獨特的酸辣感,令整碗粥風味變得更豐富。韓式傳統煎餃子外皮酥脆,餡料飽滿多汁,入口能品嚐到粉絲、椰菜、韮菜與豬肉餡多種層次,一試難忘。HANA is famous for its authentic Busan-style porridge (juk in Korean), and the secret lies in their carefully selected Busan rice! Each bowl is perfectly cooked, giving the porridge a delicate and creamy texture. Busan abalone juk features fresh abalone which is sweet and chewy, mixed with a variety of vegetables to create a rich f
釜山鮮鮑魚粥
韓式傳統煎餃子
HANA is famous for its authentic Busan-style porridge (juk in Korean), and the secret lies in their carefully selected Busan rice! Each bowl is perfectly cooked, giving the porridge a delicate and creamy texture. Busan abalone juk features fresh abalone which is sweet and chewy, mixed with a variety of vegetables to create a rich flavor. And with a touch of Korean sesame oil and kimchi, the taste becomes even more layered and exciting.
釜山鮮鮑魚粥
韓式傳統煎餃子
2024-08-13 186 瀏覽
🇰🇷好喜歡食韓國粥💯軟綿綿嘅韓國粥諗起都想食呀💯呢間韓國小店鋪面唔係好大📸座位亦都唔係好多🥳但係味道我就超鍾意喇👅🔥釜山鮮鮑魚粥:我哋好鍾意食粥😍尤其是呢啲質地好似稀飯咁嘅粥😋我哋就最鍾意啦👍鮮鮑魚嘅口感好爽口又鮮味🔥好味道💯🍜韓式牛肉烏冬:上枱嗰陣個烏冬用筷子繞咗幾個圈好有特色呀😜好啱打卡添📸烏冬質地吸落口彈牙💯配埋鮮嫩牛肉好惹味✅🥟韓牛蒸餃子:餃子皮薄餡靚✅裏面嘅韓牛嘅肉味好濃郁👍成隻餃子脹卜卜😜咬入口又多汁😍超好食🥳🥤桃汁:呢個桃汁唔係好甜👍裏便仲有好多桃肉添😜

🥤桃汁:呢個桃汁唔係好甜👍裏便仲有好多桃肉添😜
2024-08-13 132 瀏覽
好耐無去韓國街食飯,見到呢間標榜食韓國粥同埋韓式烏冬嘅小店,就立即訂位食飯。去到舖頭,發現裝修用粉紅色做主打顏色,幾特別。舖頭座位唔多,去到即刻睇吓Menu有咩食,間餐廳主要得三樣嘢食: 韓國粥,韓式烏冬同埋韓式餃子,我哋決定三種都試吓。泡菜章魚粥: 少少辣幾好食的,但就略嫌食唔到章魚(可能係我食唔出🤣)韓式傳統煎餃子: 略嫌餃子皮有啲厚釜山魚膏烏冬: 上枱嘅賣相幾特別,味道OK總括嚟講呢間餐廳嘅味道較為清淡,有機會會試埋其他款式
去到舖頭,發現裝修用粉紅色做主打顏色,幾特別。

韓式傳統煎餃子: 略嫌餃子皮有啲厚

釜山魚膏烏冬: 上枱嘅賣相幾特別,味道OK

總括嚟講呢間餐廳嘅味道較為清淡,有機會會試埋其他款式
2024-08-08
2024-08-09 159 瀏覽
韓國菜除咗韓燒/人蔘雞…之外 韓國粥都好好味🤤喺尖沙咀呢間Hana 主打就有韓式粥品同烏冬/餃子等等 近近哋就可以品嚐到正宗韓國風味🇰🇷ꕥ 釜山鮮鮑魚粥韓國粥真係好好味🤤粥嘅質地偏濃稠 有淡淡嘅麻油同紫菜 食落好香 入面除咗鮑魚片仲有啲蔬菜粒 口感更豐富🥦ꕥ 韓式牛肉烏冬賣相靚靚 烏冬質感爽彈 而個湯底鮮味中帶點醎香🍜牛肉會分碟上 煮得入味軟嫩 仲有伴菜洋蔥同蘿蔔絲等等另外仲有蒸餃同煎餃🥟都幾多款 下次再試吓先

ꕥ 釜山鮮鮑魚粥
ꕥ 韓式牛肉烏冬