2017-02-09 1028 瀏覽
地點方面都唔算難行佐敦站c出口往寶靈街行到尾轉左就係 飲茶方面就貴少少不過全部都 主打hello kitty係細路女少女嘅愛物重點推介當然係 流沙奶皇包 無論賣相味道都係非常之好
重點推介當然係 流沙奶皇包 無論賣相味道都係非常之好
2017-02-02 698 瀏覽
讲左成年要试呢间kitty中餐厅,今次终于可以达成愿望,不过有d贵,细路就好开心。虾饺、萝卜糕都唔错,红豆糕就麻麻地,三代同堂个kitty包超大啊。不过唔好食罗。
。不过唔好食罗。
  • Hello Kitty 虾饺
2017-01-25 471 瀏覽
If you're with any Hello Kitty fans, then this restaurant will be a delight. Completely decked out in Hello Kitty decor and merch, you will have no trouble locating this place. Even the toilets are marked with friendly Hello Kitty stickers that look at you with their cute expressionless faces.Food wise, it is definitely pricier than other dim sum establishments, but it is generally assumed that you will not only be paying for the food, but also the appearance/brand of the experience. There is a
Food wise, it is definitely pricier than other dim sum establishments, but it is generally assumed that you will not only be paying for the food, but also the appearance/brand of the experience. There is a special menu for Hello Kitty inspired dishes, including har gao, buns and even glutinous rice.
The only one I would skip would be the fried beef noodles because it ended up being too dry and bland. Everything else was surprisingly delectable, which is getting increasingly hard to expect when dining in themed restaurants.
  • Hello Kitty 蝦餃皇
  • Hello Kitty 健怡生炒糯米飯
2017-01-12 342 瀏覽
好開心朋友帶我去尼間以Hellokitty做主題嘅中式料理點心、我係Kitty迷、睇到餐單已經好興奮、等餐途中當然係狂影留念、因為價錢小貴、但係整出黎好精緻、係靚到唔捨得食尼個係蝦餃,皮有小小厚、不過蝦好彈牙、整體好 香尼個係腸仔包,真係好好味、包好實、好彈牙我自己最喜歡尼嘅千層糕、係傳統嘅蛋糕味中間有蛋黃、好鬆軟、蛋味好重、整體味道係偏淡、健康嘅尼嘅炸春卷一定要點啊、皮薄、皮脆、蝦甜、細細一長條、非常特別和正奶黃包都必點啊、真係流下D奶黃出黎架、都小心熱吖好喜歡裡面所有東西都與kitty有關、好食又可以滿足自己的渴求、正啊
尼個係蝦餃,皮有小小厚、不過蝦好彈牙、整體好 香
尼個係腸仔包,真係好好味、包好實、好彈牙
奶黃包都必點啊、真係流下D奶黃出黎架、都小心熱吖
2017-01-11
2017-01-09 301 瀏覽
其實未去之前都知道係做遊客生意實劏到一頸血,終於都屈服係女朋友強權下去左一次,去到大部分都係遊客,當時已經下午差不多2點都要排隊,等左又唔係好耐,15分鐘大約就可以入去,以hello kitty為主題當然全部都係相關菜式,味道就無咩特別,係覺得外型的確唔錯,無話好似淘寶貨會走樣,點心蒸完出黎都可以保持到外型的確要讚,價錢就當然唔便宜,一籠蝦餃可以去一般茶樓叫到兩籠,不過去到當然要叫返一籠試下,總括來講都係當去左主題公園食飯,對於去過的咁多位男士,我相信你地都唔會想再去多次
難得放假而有空又有心情去跟家人來個午茶Hello Kitty中菜軒開了好一段日子,VincciyCeci我也未來過潮聖,終可一嚐,單單店外已打著Kitty旗號及裝潢,遠看都一眼就發現,加上其紅色為主,好有中國風感覺~一入去已發現好多人在嚐茶,我家已等了會,內里更是hello kitty裝飾到處可見,確實好讓一班kitty 迷樂而忘'食',不斷拍呀拍餐具跟傢俬也不用多介紹,餐牌等等,全是Hello Kitty看著她真的很開心,不忘多拍照哦拍照過後要醫肚吧,食物都以Hello Kitty為造型或裝飾,而且每天限量供應,即叫即做,好多時要等上20分鐘左右架,因此最好先落單再拍拍其他裝潢裝飾餐具比較慳時間先來一籠以Hello Kitty流沙包HKD62未食先興奮,唔捨得食,咁可愛,但還是要吃,哈流沙餡簡直是正,香濃奶皇流出,又唔會過份的甜,包蒸得軟熟,熱烘烘好吃非常Hello Kitty馬拉糕HKD48樣子甜美,加上幫其化成黃面裝,哈!糕好清甜好香軟,而且唔會'鞋'口,甜度不過太,好吃~十分精緻Hello Kitty 蘿蔔糕HKD58一大個頭的Kitty,雖然大但卻造得細緻~糕夠香軟,味道適中
難得放假而有空又有心情去跟家人來個午茶

看著她真的很開心,不忘多拍照哦

先來一籠以Hello Kitty流沙包HKD62

未食先興奮,唔捨得食,咁可愛,但還是要吃,哈
Hello Kitty馬拉糕HKD48

樣子甜美,加上幫其化成黃面裝,哈!

Hello Kitty 蘿蔔糕HKD58

一大個頭的Kitty,雖然大但卻造得細緻~

糕夠香軟,味道適中不過鹹,一口咬下,會有絲絲蘿蔔絲,口左十界但又唔會膩
這個湯卻是最愛

杏汁白肺湯HKD58

碗碟亦有印上Kitty圖案

一端上來已有杏汁清香飄來
湯乳白色,口感好滑,帶點鹹味但卻有杏仁甜香,好飲~
肺洗得乾淨,而且亦滲透杏香

好喜愛這個湯,外面飲茶不是易飲到,加上功夫頗多,而且可以煲得濃郁不稀身,確是難得
最後,來個有外型又有味道的甜品

雙層椰汁紅豆糕HKD68

賣相精緻,造得細膩

配上花奶,少許鮮果

面層椰汁糕

下層紅豆糕
感覺健康,大概是其造得不太甜,而且椰汁好清,加上粒粒紅豆,令人吃得舒服,而且有層次有口感,雖然是中菜,但卻有出色甜品,值得一嚐

整體來說,食物質素味道真不錯,雖然定價稍高,但有如此細緻的Kitty造型已值回票價,加上手工美點點心即叫即做,新鮮好吃,值得再嚐~
午餐
2017-01-01 5139 瀏覽
2017年 一月一日 , 先向各位說句 Happy New Year , 祝各位 身體健康 心想事成 ~ 當時的時間大約是 18:15 從門口望進店內 , 還有很多座位 , 我與太座終於可以慢慢坐慢慢食 .... 我們在店裏四圍拍拍照 , 當然是首項任務 , 隨後邊讀餐牌邊 search 一下那些食物是值得食 , 那些是值得拍照 , 都要通通記下來 ~ 茶壺、餐具、檯檯凳凳、紙巾都印有 Kitty 樣 , 別見我是個年過四十的大男人 , 多得 Sanrio 那些年 Kitty 陪伴我渡過不少寒暑 , 做人是不能忘本 ~ 雖然我們並非首㳄幫襯 , 但身處 Hello Kitty 的餐廳 , 依然如夢以幻 , 心跳加速 , 暈得一陣陣 , 我這心情 , 非 Hello Kitty 粉 是不會明白的 ~Menu ~ 椒鹽鮮魷 $ 98  碟頭很大 , 鮮魷的外層炸得甘香酥脆 , 椒鹽下得適中 , 魷魚爽口彈牙 , 既惹味又不會過鹹 ~ 手工脆皮牛展 $ 98  未吃入口 , 已叫人垂涎欲滴 , 外皮酥脆肉質鮮嫩腍滑 , 牛味濃郁醇厚 , 肉香澎湃 ~愛心釀豆腐 $ 128  賣相

Menu ~

愛心釀豆腐 $ 128  賣相勁 cute 勁吸引 , 如何忍心去吃 , 但還是要吃呢 .... 釀豆腐就似是 " 老少平安 " 的味道和口感 , 再配以瑤柱蠔油汁 , 調味得宜味道極佳 ~

總括來說 : 食物美味又吸引 , 環境雅緻又夢幻 ,服務態度好 , 價錢親民 ~

本篇完 ~
2016-12-15 372 瀏覽
相約朋友一聚,本人不是kitty迷,只是陪朋友一嚐此店。地址比較偏僻,只是西鐵柯士甸站一出就到。門口已放了一大個kitty公仔,入內中式擺設,木枱木櫈,朋友叫了幾道菜。全都是kitty頭😂這個炒飯挺特別,有爆爆糖伴碟,味道幾好。蘿蔔糕,一般千層糕,一般般餐具幾靚總括,價錢貴,應該因為kitty關係,其他食客都是遊客,相信這店是景點之一。
這個炒飯挺特別,有爆爆糖伴碟,味道幾好。
蘿蔔糕,一般
千層糕,一般般
餐具幾靚
  • Hello Kitty 翡翠蝦球蛋白飯
2016-12-11 327 瀏覽
這間hello kitty中菜軒開業一段日子,冇機會來試,今晚好開心終於可以來啦!地點近西鐵柯士甸站,門口有隻kitty歡迎你店入面唔算大,全部也是kitty, 好靚呀,中式設計好特別!!茶壺好靚我們點左糯米飯,kitty樣,好cute, 味道也okay,不算淋,味道唔濃,有些XO醬, 一些配菜。碧綠蝦球雀巢,這個賣相沒有好kitty感覺,蝦球好大爽口好味,有豆角鮮甜,雀巢都夠香脆。豆腐粒配雞軟骨,配泰式甜酸醬,好香口,細細粒好易入口,豆腐好味,好脆口,雞軟骨好惹味!蝦餃,有四粒,一粒有kitty樣,其他三粒係蝴蝶結,好靚,夠爽口好味呀,啖啖蝦肉!一個大kitty包,下面三個小kitty包,好得意呀。個大包係齌包來的,不過十分有心思,成個kitty樣。下面係奶皇,蓮蓉包,都幾幼滑的。食物質素是好的,服務有待提升。
茶壺好靚
下面係奶皇,蓮蓉包,都幾幼滑的。
食物質素是好的,服務有待提升。
2016-12-08
2016-12-08 302 瀏覽
妹妹生日就揀左食佢最鐘意嘅hello kitty一入門口就見到大大隻無嘴貓就叫左2個點心 1個飯奶黃包幾好食 中間有流心 賣相可愛 一定要點黎影相蝦餃 皮比較厚同細粒 味道不過不失飯就真係麻麻地 無特別 飯粒太乾身 D汁無乜味 下次吾會再嗌食親流心包一定會咁食😂😂😂
妹妹生日就揀左食佢最鐘意嘅hello kitty
慶祝紀念
生日
  • Hello Kitty 流沙包
2016-12-02 2483 瀏覽
女生都不外乎食野同影相 要求都係揾一啲環境又靚又舒服, 而且又岩一邊影相一邊食野既地方,就揾到來Hello Kitty 中菜軒啦!來之前已經訂了枱 ,餐廳門外裝修非常精緻 而且富有中國特色。 餐廳內幾乎每一樣東西都印有Hello Kitty ,無論檯 ,櫈 ,燈飾, 茶杯 ,茶壺 等都有kitty 的標誌,非常可愛。餐牌上有不少hello kitty 圖案既點心 我當然不會錯過啦!先來一個*hello kitty 蝦餃皇*, 單是賣相都已經加分,蝦餃肉頗為可口,比想像中好吃。再來一個*hello kitty流沙包* ,女人真是女人,只是一籠流沙包都已經影相影左幾分鐘,味道不過不失,但hello kitty 控要注意,流沙包一上枱就要趕緊食啦,凍左既話就冇流心lu 。第三個點心係*hello kitty 鮑魚燒賣 * ,size 比一般燒賣大一倍,口感彈牙。再下一道係*hello kitty 蘿蔔糕*,好大個kitty 嘜頭!外型創新,味道依舊係傳統蘿蔔糕,中間還有蘿蔔絲Tim 。Hello kitty菜就吃完lu,另一道較為喜歡既菜就係*豆腐雞軟骨* ,椒鹽豆腐熱辣辣很惹味,雞軟骨

Hello kitty菜就吃完lu,另一道較為喜歡既菜就係*豆腐雞軟骨* ,椒鹽豆腐熱辣辣很惹味,雞軟骨就好有咬口!
再來多款中菜就係*啫啫雞煲*,雞煲全程有蠟燭暖住,味道不及大排檔般夠火候,但也不乏水準。
食左咁多野,最後當然點返個時菜啦!
邊食邊影相,足足食左兩個鍾,滿足晒兩個願望!環境舒服,服務亦不俗,值得一試!
2016-11-27 320 瀏覽
因友人已book咗枱,所以不用等位只不過用咗hello kitty做 selling point好睇吾好食,影相多過食,一次過推哂所點既食物,影得嚟都凍哂,因為友人要來,所以才陪走一趟,貴到離地,絕冇下次
因友人已book咗枱,所以不用等位
2016-11-27 328 瀏覽
食物賣相唔錯,點心味道正常,不過甜品有d難食,不過作為Hello Kitty 粉絲,點都要去朝聖嘅,但係人均$280/位,真係偏貴,雖然整體比dim sum icon好,不過差不多double價錢,真係去一次就夠(腸仔卷:原來真係用普通腸仔,仲以為係用臘腸,真係想講句Oh my god)
  • Hello Kitty 流沙包
  • Hello Kitty 馬拉糕
2016-11-27 285 瀏覽
今天四個人去吃飯,點了咕咾肉、椒鹽鮮魷、豆豉雞,炒了2個素菜,誰知名字不同的素菜,炒出來的是差不多的東西,都是蜜豆跟雜菇,只不過其中一個裡面加了雪耳,另外點了馬拉糕、蝦餃、蘿蔔糕,外加一籠大hellokitty包搭配三個小的蓮蓉包、流沙包;誰知一咬那個流沙包就聞到一股臭掉的鹹蛋味,馬上吐了出來,買單980元,小菜的味道真是不怎麼樣,素菜淡而無味,葷菜也剩了好多,不會再去第二次(點心只是看看不錯,味道實在不行)

(點心只是看看不錯,味道實在不行)
2016-11-24 3781 瀏覽
Hello Kitty 開幕時 下下排成個鐘,我唔係標準貓迷,當然無黎迫啦~多個月後的今天,終於唔使再同人迫,可以黎朝聖了呢度既目的,當然志不在食,一入黎兩母女已瘋狂,係咁影唔停呢度無論一枱一椅,所有用具,都有個貓頭,真係好吸引門口仲有個櫃放滿可帶走的Kitty 產品,當然要俾錢買啦~呢隻大過阿囡既kitty 公仔係必影位啦~餐廳有一個中式亭園角落,入面掛左4張kitty 中式造型照,原來係4大美人像,失敬失敬~影飽就開始食啦~Kitty 蝦餃,當然必食不過原來4粒,得一粒有成個kitty樣,要爭食🙈另一款就係菜肉餃,抵d, 因為3隻都係kitty樣不過顏色就無蝦餃咁靚啦兩款餃既皮都做得唔錯,皮薄,入面既蝦都彈牙,係無咩期望下算有驚喜~另一款 鮑魚燒賣竟然勁大粒呀~燒賣的肉都幾爽口,唔係淋pat pat 個d ~粒鮑魚就硬左少少囉~ 呢度既飽點整得幾好除左每個都有靚靚KITTY頭外,麵粉都好香,又鬆軟~腸仔包,入面真係有條雞肉腸仔~XD 小朋友最鐘意食~至於個腸粉嘛~ 真係有D失望~粉勁厚,料勁少~而且只有一個紅蘿蔔乾的KITTY頭~ 甜品方面叫左2個芒果布甸不過不失,略嫌有D實~個燉

多個月後的今天,終於唔使再同人迫,可以黎朝聖了

呢度既目的,當然志不在食,一入黎兩母女已瘋狂,係咁影唔停
呢度無論一枱一椅,所有用具,都有個貓頭,真係好吸引

門口仲有個櫃放滿可帶走的Kitty 產品,當然要俾錢買啦~
呢隻大過阿囡既kitty 公仔係必影位啦~

影飽就開始食啦~

Kitty 蝦餃,當然必食

不過原來4粒,得一粒有成個kitty樣,要爭食🙈
另一款就係菜肉餃,抵d, 因為3隻都係kitty樣

不過顏色就無蝦餃咁靚啦

另一款 鮑魚燒賣

竟然勁大粒呀~
燒賣的肉都幾爽口,唔係淋pat pat 個d ~

粒鮑魚就硬左少少囉~

呢度既飽點整得幾好

除左每個都有靚靚KITTY頭外,麵粉都好香,又鬆軟~
腸仔包,入面真係有條雞肉腸仔~XD 小朋友最鐘意食~
至於個腸粉嘛~ 真係有D失望~

粉勁厚,料勁少~

而且只有一個紅蘿蔔乾的KITTY頭~
甜品方面叫左2個

芒果布甸不過不失,略嫌有D實~
個燉蛋白就錯哂~ 嚡到了,我囡食一啖就唔食啦 ~ @@

呢度除左食物外,其他野都有好多KITTY樣啦~

KITTY迷可以留黎做紀念呀~
2016-11-13
  • 流沙奶黃包