2024-02-17 1704 瀏覽
今日去開荃灣廣場,一直以來聽講大壩街有好多好嘢食,今日就揀咗間Cafe。呢間Cafe樓高兩層,Cafe走簡約風,侍應同我哋講上面有榻榻米座位,不過今日已經full左🥹🥹🥹🥹香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $78🧆一碟入邊有三粒黑毛豬肉丸,每粒都非常之大粒,口感亦都比較紮實配上蕃茄醬食酸酸甜甜嘅開胃🥫🥫,不過蕃茄醬汁可以多多少少,但開心嘅係仲配埋少少薯條😍😌日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138鰻魚有一大條鋪喺面頭,睇見都開心。食落去肉質都算嫩同埋厚身。由於飯入邊加咗少少豆乳,味道相對濃郁,亦都係較為有咬口嘅意大利飯,配料方面加咗蘆筍同菇,加埋一齊食落去就比較有口感日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $138櫻花蝦相當澎湃,鋪滿住面頭。入邊有唔同嘅海鮮配料,包括蜆肉、魷魚、蝦等等🍤,非常豐富。而且醬汁都濃郁,呢款飲管粉非常特別🍝🍝,真係睇吓原來中間係真係有窿,幾掛醬汁焦糖鮮奶布甸 $58餐廳甜品選擇都幾多,最後揀咗布丁🍮🍮。布丁用咗高杯去裝,成件事較為高級,布丁口感軟滑,下邊仲有啲焦糖口感甜甜地,作為結尾係一個唔錯嘅選擇朱古力 $22 (正價$42)只要優惠有叫主食,嘢飲可以減$20一見到杯嘢飲有一種好愉快

香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $78🧆

日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138

日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $138

焦糖鮮奶布甸 $58

朱古力 $22 (正價$42)
只要優惠有叫主食,嘢飲可以減$20

一見到杯嘢飲有一種好愉快嘅心情🥳因為上面嘅拉花公仔好精緻,睇得出咖啡師有一定嘅功力😍朱古力嘅味道都幾出色🍫,係比較濃少少嘅一種

Mojito $48(正價$68)
估唔到餐廳仲有簡單嘅酒精飲品,呢杯就薄荷比較重少少🤏酸度亦都適中,可以慢慢一啖一啖咁飲

HIKARI (荃灣)
日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯
日本櫻花蝦海鮮飲管粉
香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸
焦糖鮮奶布甸
朱古力
上次同同事嚟坐高枱位今次再同好姊妹坐樓上塌塌米好盞鬼餐牌唔同左同多左個星期一至四全日半價既餐牌咁梗係要叫啦~星期一係明太子薯條$29雖然係半價但份量都唔細明太子&海苔仲比得好大方主菜叫左日本櫻花蝦海鮮飲管粉$138海量櫻花蝦好香蝦味,飲管粉好掛汁,正過意粉慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$148慢煮既豚肉眼肉質好嫰滑,切開仲有d粉紅色馬鈴薯團子粉口感好特別實心但帶煙靭,呢個好有驚喜飲品方面都試左其他Cointreau Latte 君度酒橙鮮奶咖啡$32拉花好靚好似跳緊芭蕾舞咁橙酒味突出,同Latte都幾夾Kogetsuen Hojicha Latte 香月圓焙茶鮮奶$27焙茶超突出~拉花好似草泥馬~打卡一流幾欣賞佢叫主食加飲品會有$20折扣優惠~以上已經係減左連杯水都靚過人杯底有座富士山兩個人晚餐食左$411好抵本身想試芋泥芝士蛋糕不過賣晒下次可以嚟食下午茶齋食蛋糕同飲咖啡😆🍱餐廳:Hikari(荃灣)🏫地址: 荃灣大壩街21號地舖
上次同同事嚟坐高枱位
今次再同好姊妹坐樓上塌塌米好盞鬼

餐牌唔同左同多左個星期一至四全日半價既餐牌
咁梗係要叫啦~星期一係明太子薯條$29

雖然係半價但份量都唔細
明太子&海苔仲比得好大方

主菜叫左日本櫻花蝦海鮮飲管粉$138
海量櫻花蝦好香蝦味,飲管粉好掛汁,正過意粉

慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$148
慢煮既豚肉眼肉質好嫰滑,切開仲有d粉紅色
馬鈴薯團子粉口感好特別
實心但帶煙靭,呢個好有驚喜

飲品方面都試左其他
Cointreau Latte 君度酒橙鮮奶咖啡$32
拉花好靚好似跳緊芭蕾舞咁
橙酒味突出,同Latte都幾夾

焙茶超突出~拉花好似草泥馬~打卡一流
幾欣賞佢叫主食加飲品會有$20折扣優惠~
以上已經係減左

連杯水都靚過人
杯底有座富士山
兩個人晚餐食左$411好抵
本身想試芋泥芝士蛋糕不過賣晒
下次可以嚟食下午茶齋食蛋糕同飲咖啡😆

🍱餐廳:Hikari(荃灣)

🏫地址: 荃灣大壩街21號地舖
2024-02-05
  • 君度橙酒鮮奶咖啡
  • 慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉
2023-12-21 1689 瀏覽
今日又同好姊妹去食好西😋荃灣商場林立,有唔少嘅連鎖食肆,慶祝聖誕想去返啲旺中帶靜既地方食,今次就再帶好姊妹去荃灣廣場隔離 位於大壩街嘅HIKARI❤️主餐牌設有前菜、主菜及甜品亦有set dinner 可選擇,嚟得Cafe當然唔少得有好多唔同種類嘅野飲🍵🐖慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$158鹿兒島豚肉眼非常厚切,但慢煮嘅關係亦都唔韌,馬鈴薯團子一般餐廳比較少見,口感煙靭亦都掛汁🍗煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $148意大利飯上嘅鴨髀非常吸睛 食落皮脆內嫩有肉汁,意大利飯質感亦都做到恰到好處 配埋香濃嘅牛肝菌汁 好夾✨髒髒提拉米蘇 $88食到尾聲 甜品部份份量亦唔惹少,賣相非常吸引 忌廉食落非常順滑 除咗有濃濃嘅可可粉,仲有淡淡嘅咖啡Rum酒香 食唔停口👍🏻🥛伯爵朱古力鮮奶 $47一上枱就比拉花吸引❤️飲落有陣陣嘅伯爵茶味亦都有朱古力嘅純滑🥃君度橙酒朱古力咖啡 $54飲落去先係有香濃嘅mocha味 隨後橙酒味就跟住出嚟 好特別亦有驚喜🫶🏻HIKARI門面裝潢簡約,設有兩層,有窗口吧枱及餐枱,餐廳都好應節咁佈置咗聖誕裝飾同手繪畫🌲散發着文青風☕️ 門口標有飲品優惠活動🫶🏻平時同朋友想搵

🐖慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$158

🍗煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $148

✨髒髒提拉米蘇 $88

🥛伯爵朱古力鮮奶 $47

🥃君度橙酒朱古力咖啡 $54

HIKARI門面裝潢簡約,設有兩層,有窗口吧枱及餐枱,餐廳都好應節咁佈置咗聖誕裝飾同手繪畫🌲散發着文青風☕️ 門口標有飲品優惠活動🫶🏻平時同朋友想搵地方坐底傾吓計嘅話,黎HIKARI嗌啲前菜同甜品配咖啡,亦都係一流嘅選擇👍🏻
放工同朋友黎附近既餐廳食野吹水,店員比左樓上位比我地。樓上走日式榻榻米風,記寧靜又舒適我哋都好鍾意💛餐廳唔大但位置都算坐得闊落樓底好高,空間足夠,令人覺得好舒適🤩🙈🌟西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯 $148西班牙風腸,八爪魚都好大條,但意大利飯比較硬😗🌟慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯🥔團子粉 $148慢煮豚肉非常厚身,團子粉口感好特別🤭🌟布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍 $108沙律入邊加咗好多特色配料,例如蕃茄凍芝士粒等 ,令到沙律冇咁單調🤗HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖

🌟西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯 $148
西班牙風腸,八爪魚都好大條,但意大利飯比較硬😗

🌟慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯🥔團子粉 $148
慢煮豚肉非常厚身,團子粉口感好特別🤭

🌟布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍 $108

HIKARI (荃灣)
2024-05-26 0 瀏覽
呢間cafe位於荃灣大壩街,以西式輕食為主,更有特色甜點同多款咖啡供應。樓底高,白色木系主調,上層更有榻榻米可以打卡,整體氣氛悠閒寫意,適合放假同朋友仔去chill~ 煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉,鴨髀皮超級無敵脆,肉質肥嫩,啖啖肉,麵條軟硬度適中,滑溜,掛汁,仲有粒粒牛肝菌,增添口感。日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯,鰻魚大條,飯粒粒飽滿,好creamy,兩款各有千秋。飲品有經典嘅Latte,散發著淡淡奶香氣,咖啡味香濃,飲落滑順。Chocolate甜甜哋,小朋友口味,拉花好靚,公仔圖案,好有心思,值得一讚。Lime Soda都唔錯,冰冰涼涼夠refreshing。

2024-05-25 0 瀏覽
今次嚟到荃灣搵食,發現一間西餐廳人流旺, 就入去試下啦,放工時間都比較多人,餐廳有兩層,好似舊式茶餐廳咁好懷舊,餐廳裝修簡潔柔和木系,我哋選擇了坐吧檯可以望住街景一路食,適合情侶,朋友或家人聚會煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉油鴨髀煎得外脆內嫩,唔會好肥,但又不失去淡淡嘅油鴨香味,飲管粉比意粉粗一倍,食落口好彈牙,軟硬適中,夾埋牛肝菌一齊炒,非常好味😃慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉豚肉眼首先慢煮之後再煎封,裏面嘅肉質還是很鮮嫩,外面煎到少少香,配埋蕃茄汁嘅馬鈴薯團子粉,這個配搭幾得意 ☺️朱古力 (凍) & Mojito餐飲我們就嗌了一杯凍朱古力和Mojito,朱古力濃鬱和香滑,mojito 調教得好易入口, 還有陣陣嘅薄荷香味Hikari(荃灣)地址: 荃灣大壩街21號地舖#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處

煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉

朱古力 (凍) & Mojito

Hikari(荃灣)
地址: 荃灣大壩街21號地舖
呢日嚟咗呢間喺荃灣西嘅咖啡店餐廳食個好 relaxing 嘅午餐🤣$128「燒金文畢芝士配白松露蜜糖 Grill Camembert Cheese with White Truffle Honey」:Camembert 源自 法國🇫🇷西北部諾曼第 嘅 Camembert(地方名),所以叫 Camembert 🤣;Camembert 同 Brie 外表同埋味道都幾相似,不過 Camembert 脂肪成份大約 45% 而 Brie 就有 65% (我經常食 Brie)😁;呢間餐廳嘅 Camembert 輕輕燒過,所以 Rind (即係芝士嘅外皮)更加香口😋(好多不同芝士🧀嘅 Rind 我都鍾意食),而 Camembert 裏邊就好 creamy 😋;仲配有麵包可以一齊食👍好耐冇食過「油封鴨髀」所以就叫咗 $138「煎封法國🇫🇷油鴨髀🪿牛肝菌意大利飯🇮🇹」:淨係個名已經好犀利又有法國🇫🇷又有意大利🇮🇹👍🤣;意大利飯🇮🇹煮得 al dente 又 creamy 好啱我胃口😋,油封鴨髀有鹹香兼肉質軟熟,呢個係高質素意大利飯🇮🇹😋跟餐加 $22 「Flat White」:好香滑🤩
跟餐加 $22 「Flat White」:好香滑🤩
2024-05-21 0 瀏覽
Hikari cafe位於荃灣大壩街。今次同朋友去咗呢度食lunch. 佢有lunch set. 套餐包一杯熱美式咖啡(凍+$4)或桃肉冰茶。⭐️牛油浸帆立貝椰汁意大利飯 $118Risotto 味道好香濃。帶點椰汁香味,好creamy. 好味😋⭐️日本樱花蝦海鮮飲管粉$118意粉上鋪滿樱花蝦。配合意粉一齊食,有D脆脆嘅感覺,口感好特別。意粉入面配料有幾種不同海鮮,有蝦、蜆肉、魷魚,好足料。飲品我哋叫咗藍苺梳打、丸久小山園抹茶鮮奶。杯抹茶鮮奶個拉花超靚😍 好香滑,抹茶味濃。藍莓梳打都好飲。不會太甜,甜度適中。這間雖然是一間少少cafe, 但是食物質素高。值得推介的一間荃灣Cafe. 👍

⭐️牛油浸帆立貝椰汁意大利飯 $118

⭐️日本樱花蝦海鮮飲管粉$118

飲品我哋叫咗藍苺梳打、丸久小山園抹茶鮮奶。
杯抹茶鮮奶個拉花超靚😍 好香滑,抹茶味濃。
藍莓梳打都好飲。不會太甜,甜度適中。

牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯  (lunch set)
日本櫻花蝦海鮮飲管粉 (lunch  set)
丸久山園抹茶鮮奶
藍莓梳打
2024-05-13
牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯  (lunch set)
日本櫻花蝦海鮮飲管粉 (lunch  set)
丸久山園抹茶鮮奶
藍莓梳打
  • 日本櫻花蝦海鮮飲管粉
2024-05-19 0 瀏覽
我今日下午放假,順道約同好友去位於荃灣大壩街21號地舖的Hikari 食午餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯$118,好友點左個日本櫻花蝦海鮮飲管粉$118,另外點左 Hikari 超級碗$108,餐飲係熱咖啡Americano(跟餐),及芒果茉莉綠茶$20(跟餐)。2隻帆立貝煎得香口又大隻,意大利飯好好味;日本櫻花蝦海鮮飲管粉賣相不錯,配料新鮮又好食;超級碗是三文魚沙律,沙律菜新鮮好味;熱咖啡好香濃,芒果茉莉綠茶好清爽好飲。

• 牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯
  • Hakari超級碗
  • 日本櫻花蝦海鮮飲管粉
位於荃灣大壩接噶性價比高噶cafe,環境唔錯,好適合同朋友仔去聚會傾計,而且味道都幾好,唔會話好貴,性價比高。我次次必點噶就肯定系哩個日式燒汁鰻魚豆乳義大利飯,豆乳醬汁非常濃郁,同埋個義大利飯一齊真系吃真系好好味。燒汁鰻魚好大條,肉質厚實彈牙,哩幾樣野融合起身真系好食到爆!完美搭配!
2024-05-19 0 瀏覽
小妹今晚同豬去荃灣,行行下見到呢間樓高2層既Cafe,門口已經見到窗口有張小Bar枱,餐廳🍴以木系為主,好有日系文青風格😀 整體空間感十足,今次未有機會上2樓睇吓環境係點樣🫣日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯🐟🍚就咁睇呢個菜名都感受呢個菜式好特別😆配合日本🇯🇵風+意大利風格~呢個飯以原條鰻魚直上,相當大條~燒汁唔會搶過鰻魚味,與豆乳意大利飯非常配合😁口感順滑,唯因鰻魚感覺有碎骨,有點美中不足,勝在飯粒軟硬度適中,吸哂豆乳汁,不錯👍🏻煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯🦢🍚呢個油鴨髀牛肝菌意大利飯外表微焦香,油鴨髀肉質鮮嫩,外皮煎得微脆,能保留肉汁鮮味😆最特別配料係飲管粉😍比意粉粗d,整體不油膩且夠彈牙,令人滿意😚開心果軟心巴斯克蛋糕🟢🍰呢款巴斯克蛋糕以開心果為主😚感覺好挺身,開心果味道出眾,香味四溢,與蛋糕互相襯托,配搭得恰到好處,絕對值得一試😋Charcoal Latte☕️第一次飲竹炭咖啡,竹炭味道濃郁,入口順滑,仲拉咗靚靚飛馬作裝飾,圖樣精巧細緻,打卡一流📸呢餐飯整體令人滿意,職員有禮,且份量適中😆最欣賞甜品+飲品🥳

日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯🐟🍚

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯🦢🍚

開心果軟心巴斯克蛋糕🟢🍰

Charcoal Latte☕️

2024-05-18 0 瀏覽
今日同fd係荃灣廣場睇完戲,一出商場門口成條街都係食肆。見唯獨有一間叫Hikari 既cafe,門口有張梳發,由外到內成個裝修都好文青風,身為外貌協會既我地,就決定入去試一試🫢可能由於平日既關係,餐廳唔算多人, 等左一陣就有位啦,店員都好有禮貌,先俾兩杯水我地,再遞上餐牌,我地點左日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯、煎封法國油鴨脾牛菌菇飲管粉、Mojito 同 Mocha。🍽日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138鰻魚肉質爽口,意大利飯充滿豆奶既味道,飯質軟熟得黎有質感。日式鰻魚配意大利飯既crossover 又出奇地夾。🍝煎封法國油鴨脾牛菌菇飲管粉$138牛菌菇味濃,有口感,鴨脾大件而且好入味,飲管粉煙韌彈牙,我地一致認為呢個最好味😋*飲品跟餐減$20🥃Mojito $68充滿濃烈既酒味,再配上青檸既微酸,一試難忘。☕️熱Mocha $44好有心思既拉花,大猩猩好可愛,濃濃既朱古力咖啡,味道可口chill爆🥰⭐️最後亮點,原來裝清水既杯係富士山造型,連個杯都咁有心思,好治癒❤️HIKARI荃灣大壩街21號地舖#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處

🍽日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138

🍝煎封法國油鴨脾牛菌菇飲管粉$138

*飲品跟餐減$20

🥃Mojito $68

充滿濃烈既酒味,再配上青檸既微酸,一試難忘。

☕️熱Mocha $44

式燒汁鰻魚豆乳意大利飯
煎封法國油鴨脾牛菌菇飲管粉
Mocha
2024-05-15 19 瀏覽
位於荃灣廣場後街嘅咖啡店,樓上有榻榻米,柔和嘅燈光,坐得好舒服!佢最特別嘅係佢有靚靚嘅咖啡拉花!食物選擇唔多,但係我自己覺得每一種都好有特色!今次就試咗煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利我係第一次是法國油鴨髀,同中式嘅好唔同,唔會好鹹!個調味其實啱啱好,肉質亦都唔會好鞋!油香唔錯!個意大利飯都香牛肝菌味!另外當然要試佢拉花嘅咖啡,叫咗竹炭咖啡!睇落係黑色,飲落就冇咩竹炭味嘅,就是平時飲嘅鮮奶咖啡咁樣!個花拉得好靚㗎,都有啲唔捨得飲

2024-05-11 40 瀏覽
⭐️煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉 $138油鴨髀肉勁稔同牛肝菌既爽口口感好夾,完美搭配❤️唔怪得店員都推薦比我地啦🤣⭐️ 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138呢個絕對係必點,豆乳濃郁汁浸落左入意大利飯,好好味又獨特☺️☺️配埋個燒汁鰻魚好食到爆真係😋😋👍🏻👍🏻竹炭咖啡 $24 (跟餐價)竹炭香氣濃郁,咖啡唔算好甜,岩唔喜甜既我😃鮮橙湯力咖啡 $25 (跟餐價)橙汁與咖啡的結合,清新、提神,解渴,味道唔錯😌🏠環境:9/10🌟味道:9/10💰性價比:9/10🙇🏻服務:9/10HIKARI📍荃灣大壩街21號地舖#hkfood#hkfoodie#852food#foodahoilc007#hktw#tsuenwan#荃灣#hikari#cafe#yummy#相機食先#荃灣美食#大壩街
⭐️煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉 $138

⭐️ 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138

竹炭咖啡 $24 (跟餐價)
竹炭香氣濃郁,咖啡唔算好甜,岩唔喜甜既我😃

鮮橙湯力咖啡 $25 (跟餐價)
橙汁與咖啡的結合,清新、提神,解渴,味道唔錯😌

🏠環境:9/10
🌟味道:9/10
💰性價比:9/10
🙇🏻服務:9/10

HIKARI
📍荃灣大壩街21號地舖

• 竹炭咖啡
2024-05-10 37 瀏覽
荃灣 HIKARI🥜靚靚環境感覺好chill,第二層有榻榻米,更加有風味🥜每款主菜都有特別配搭,好想試曬咁多款慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 $148⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜香草蕃茄汁唔係平時酸酸甜甜果種,香草味較濃,多餘嘅汁用黎點豚肉或薯條都好正🥜豚肉眼唔肥唔柴👍🏻🥜最特別當然係團子粉,開頭以為類似薯仔粉團或者貓耳朵,點知係另一口感,有驚喜明太子薯條 $58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟🥜大推👍🏻實物比餐牌吸引好多,熱辣辣,夠曬脆🥜明太子醬份量好多,食到最後一條都仲係滿滿的醬🥜紫菜碎大加分髒髒提拉米蘇 $88⭐️⭐️⭐️⭐️🥜超靚,充滿濃濃咖啡味,可惜嘅係用熱啡浸餅,如果凍d就好了君度橙酒鮮奶咖啡 cointreau Latte $52 跟主菜-$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜啡味酒味濃,附上橙乾大加分Americano $40⭐️⭐️⭐️⭐️
荃灣 HIKARI
🥜靚靚環境感覺好chill,第二層有榻榻米,更加有風味
🥜每款主菜都有特別配搭,好想試曬咁多款

🥜豚肉眼唔肥唔柴👍🏻

明太子薯條 $58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
🥜大推👍🏻實物比餐牌吸引好多,熱辣辣,夠曬脆
🥜明太子醬份量好多,食到最後一條都仲係滿滿的醬
🥜紫菜碎大加分
明太子薯條

髒髒提拉米蘇 $88⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜超靚,充滿濃濃咖啡味,可惜嘅係用熱啡浸餅,如果凍d就好了
髒髒提拉米蘇

🥜啡味酒味濃,附上橙乾大加分
君度橙酒鮮奶咖啡

Americano $40⭐️⭐️⭐️⭐️