2024-11-24
香港嘅冬甩店真係買少見少,呢度嘅文化同外國唔同,所以傳統嘅冬甩店都好難支撐,所以冬甩迷嘅我每當一有新嘅冬甩店開張就會去試吓😆,呢一間位於中環嘅🍩Hole Foods🍩冬甩專門店,店舖比較細,裏面嘅款式都唔算太多,不過重質不重量,事關佢係全手工制嘅爆喊冬甩🤤,有傳統嘅水泡型冬甩亦都有裏面係爆餡嘅冬甩,仲有少數嘅包類同埋Brownie等,今次就試咗兩款佢哋嘅熱賣款式😍🍩Raspberry Jam $42 :其實價錢方面香港嘅冬甩係偏貴,買一個就可以食到個三餸飯😂,不過點都要試吓嘅,呢一款就係自家製爆餡型冬甩😍,我就叫咗覆盆子餡料嘅冬甩,佢外面炸到金黃色,佈滿咗白砂糖,外層皮相當軟熟,都係熱辣辣嘅,當然唔少得佢係爆漿啦,餡料都豐富,食落甜而不膩👍🏻🍩Nutella Bullseye $32 :另外呢一款就好似水泡冬甩咁,不過佢中間就加咗唔同味道嘅醬,同埋係冇砂糖嘅,呢一款就係榛子箭靶冬甩😍,比起爆餡冬甩佢嘅包再軟熟啲👍🏻,餡料唔多,所以食落都唔覺太膩,口感都幾特別😋