2024-10-29 153 瀏覽
Honbo 呢間2020 年入選亞洲 Top 13 嘅手工 Burger 店,牛肉係由威斯康辛州入口美國牛肉,每日新鮮製作,肉質 juicy 牛味濃郁~ 連 pickle 都係由日本黃瓜自製醃製而成~誠意十足Honbo - 2x crispy beef, Cheese, Pickles, Onion, House Sauce - 係佢哋嘅 signature, smashed burger 嘅肉餅比較薄身,不過有兩片所以都唔會好削,呢款嘅口感會比較焦香帶點脆~Cheeseburger - Thick beef, Cheese, Pickles, Onion, Lettuce, House Sauce - 有埋生菜口感會更加清爽,神奇哋係完全唔會油膩Cheese fries (嗰日無曬 tots 有啲失望... ) Cheese 味好鹹香,薯條雖然油身但唔會好腍,又係一個係無得出錯嘅配搭Chili Crunch Brussels Sprouts 脆辣椰菜仔,神奇哋食落帶點老乾媽嘅風味海港城呢間分店仲有海景相伴~唯一係價錢偏高,平均都要200一位唔算好親民 (不過都真係好食過五人同 SS嘅
海港城呢間分店仲有海景相伴~唯一係價錢偏高,平均都要200一位唔算好親民 (不過都真係好食過五人同 SS嘅)
2024-10-24
  • Cheese Fries
  • Honbo
2024-09-23 506 瀏覽
港威商場漢堡包店舖好多人食,可能係佢隻吉祥物logo好得意食過幾次,內地人都多來幫襯,有得食漢堡好開心,仲有得望無敵大海景,店舖隔離有個露天180度海景,喺網紅打卡嘅好地方,喜歡坐低吹下風又可以。佢只係接受電子支付唔接受現金😂佢啲設計真係好得意,啲杯係可以買㗎叫咗外賣,唔係太遠距離都唔會出水。雞漢堡,個皮好脆,整體來說漢堡包比起其他舖頭更要好,唔會太甜,唔會太鹹,無論係醬汁,新鮮蔬菜,加上雞肉新鮮,又大塊,而且燒得好香,肉汁鎖住,食完係會飽肚。芝士薯波,口感就像薯餅一樣,只是一粒一粒溶芝士滲透晒落去啲薯波到,口感超正,好多粒兩人份量都可以👍醬汁喺香港好少食到,辣辣甜甜的不用加錢。最喜歡的sweet potato fans fries喺香港西式快餐店食唔到佢呢種味道 Well done👊
港威商場漢堡包店舖好多人食,可能係佢隻吉祥物logo好得意

佢只係接受電子支付唔接受現金😂

佢啲設計真係好得意,啲杯係可以買㗎

叫咗外賣,唔係太遠距離都唔會出水。

芝士薯波,口感就像薯餅一樣,只是一粒一粒
溶芝士滲透晒落去啲薯波到,口感超正,好多粒兩人份量都可以👍

醬汁喺香港好少食到,辣辣甜甜的
喺香港西式快餐店食唔到佢呢種味道 Well done👊
2024-08-30 583 瀏覽
這間漢堡包店是心水漢堡包店。不但有海景,而且座位舒適,漢堡質素亦都唔錯。Honbo $98今日試吓經典漢堡。最正嘅係佢可以將麵包免費轉成生菜!估唔到這生菜包嘅造型唔錯,而且生菜10分爽脆,生菜配搭左充滿肉汁嘅漢堡,漢堡肉有肉味又有質感同平日食嘅漢堡扒不一樣,再配上半溶芝士,拌上生菜清新嘅口感,味道幾正,亦都少啲罪惡感,完全啱晒生酮飲食嘅我。正!Lemonade 呢杯嘢幾好飲,但酸甜嘅味道剛剛好,還有清新嘅青瓜和少少薄荷葉嘅香味,入口清新冰涼,配漢堡一流。
這間漢堡包店是心水漢堡包店。不但有海景,
而且座位舒適,漢堡質素亦都唔錯。

Honbo $98

Lemonade

2024-08-28
午餐
2024-08-21 573 瀏覽
Honbo在不收現金的爭議後, 人潮或多或少受到影響, 應該說在飲食業的寒冬, 比起爭議更影響生意的是有消費能力的人的減少, 不論是因為移民, 還是經濟原因. 百多元一個漢堡, 接近二百元的套餐, 不是必須要去花費而品嚐. Smash Burger在Honbo之前並不太盛行, 但現在要吃也不太困難, 自從開分店成為連鎖集團之後, 就少了一分獨特性.漢堡包吃起上來還是可以的, Smash Burger的重點是一手能拿起, 一口能咬住, 還有香脆的漢堡扒外層, 就是壓着漢堡扒來煎的特色, 麵包軟熟, 不會太乾, 再加上半溶化的芝士和本身充滿肉香味的漢堡扒, 配合起來其實不會和本初開店的時候, 風味相差太遠, 如果說可以再好一點的就是多一點的脂粒, 就是可以再大開大合些. 水牛城雞翼出奇地好, 甚至比薯條來得出色, 特別喜歡其酸辣平衡, 還有沾醬之後外皮的香脆, 應該是在快餐店裏吃過最有平衡度的水牛城雞翼. 老實說水準保持得算是很不錯, 這兒不是食物的問題還是收銀的問題, 而是市場對於中價食物, 而又有膠便宜取代品的生存問題.After the controversy over Honbo‘

After the controversy over Honbo‘s decision to not accept cash, their customer flow has been affected to some extent. In the current economic downturn, the decrease in the number of consumers with spending power is more impactful than the controversy itself, whether it is due to immigration or economic reasons. With burgers priced over a hundred dollars and combo meals close to two hundred, it is not necessary to spend that much for a meal. Smash Burger was not as popular before Honbo, but now it is not difficult to find. Since becoming a chain store, it has lost some of its uniqueness. The burgers are still tasty, with a crispy outer layer and a soft bun, and the buffalo wings are surprisingly good, with a perfect balance of sweet and spicy flavors. The overall quality remains good, but the issue is not with the food or the cashier, but rather the competition from cheap alternatives in the mid-priced food market.
2024-07-18 490 瀏覽
2/5Sweet potatoes fries not crunchy, nothing special. Burger bun is nice, just QB mayo is abit boring. Teriyaki chicken steak is just standard.Buffalo wings texture and sauce is just alright, blue cheese dip is good tho. Coleslaw too sour and too much dressing.
2/5

2024-06-11 562 瀏覽
汉堡其实一般,比在大陆很多汉堡店要稍差一些,但总体味道还是不错的。点的是98hkd的芝士汉堡cheese burger,牛肉饼很新鲜,甚至在流血水(血红蛋白),但是牛肉味不是很明显,可能点双层汉堡会更明显;调味不错,很适合大陆口味,不是很粗暴的美式风味;价格稍贵,但是风景真的不错,看海吃汉堡是个不错的体验!考虑到海港城的高租金,这价格可以接受本来想点啤酒,但68hkd的价格有些望而却步,并且没有表明啤酒的种类,只表明了craft beer,不知道是拉格,IPA还是其他的精酿品种。总体还是很值得一试的啦!

总体还是很值得一试的啦!
2024-06-11
10 分鐘 (堂食)
  • Cheese  burger
2024-05-17 793 瀏覽
今日去咗海港城嗰度睇醫生,睇完之後都要醫下個肚,再同咗朋友去Honbo 食個好食嘅漢堡包價錢其實一啲都唔平,一個set為返都要成百幾二百蚊,不過質素都唔錯嘅Chicken Burger Set $160照燒雞肉漢堡嗰塊燒雞扒超大塊,仲要採用雞腿肉肉質係非常之嫩餐飲叫咗Lemonade ,酸酸甜甜仲落咗好多青瓜,味道好清爽,但係略嫌太多冰Side 叫左Fries,個薯條就真係麻麻哋啦,係好幼身嗰隻,食落冇咩口感同埋唔係好夠熱Chessytots$58另外朋友叫咗個芝士薯堡,芝士嘅份量唔係好夠多,淨係得三份一嘅薯寶係有芝士醬嘅其餘呢就要自己去點佢贈送嘅他撻醬Apple Pie Tea$38呢個幾得意又好重嘅玉桂味,所以要鍾意玉桂嘅朋友先好叫,甜甜地但係個味道又唔會好漏食物嘅質素係唔錯,不過Staff嘅質素就真係麻麻地,兩個女仔一路掛住傾偈,食客上落單定係有啲咩request 都冇人理,希望員工培訓嗰度可以做得好啲

Chicken Burger Set $160
照燒雞肉漢堡嗰塊燒雞扒超大塊,仲要採用雞腿肉肉質係非常之嫩

Chessytots$58
其餘呢就要自己去點佢贈送嘅他撻醬
Apple Pie Tea$38

2024-01-31 1292 瀏覽
今餐係午餐(2人食)~味道數一數二漢堡店😋😋😋有海景睇😆😆😆漢堡同薯條都好好味😋😋😋1.漢堡1.5($138):本身以為脆牛肉會好乾,但佢地做到外脆,入面都好juicy,真係好好味😋脆牛肉仲有3塊添,好滿足😆個包皮都整得好香口😋2.黃金堡($178):大食既朋友可以order呢個,食完真係幾飽😆有兩塊大大塊既厚牛肉,好juicy😋仲有煙肉都唔會炸得好乾😋包皮口感同上!3.芝士薯條($58):好大份,驚食漢堡食唔飽既朋友,可以order呢個薯條😆薯條炸得脆卜卜,加上表面鋪咗層濃郁芝士醬,食落去好rich😆佢仲有一個配醬,都係好好味😋4.檸檬冰茶($38):凍飲好重要😆食完上面咁邪惡既食物,點可以冇杯凍飲調和下呢👍🏼👍🏼👍🏼5.食完嘢仲可以係餐廳隔離影返張海景想😆😆😆備註:1.店鋪唔大,得4-5張臺,大部分時間都要排隊 2.有兩張係3人以上既臺,可以邊食邊睇海景,建議儘量3人以上去食 3.餐廳只可以電子支付 4.價錢貴,但值得一試

5.食完嘢仲可以係餐廳隔離影返張海景想😆😆😆

2023-10-06 983 瀏覽
因為做野繁忙,要速食即刻諗延Honbo,明知一份填一填肚,但忘記了味道,雖然細d但係香港唯一的牛腩肉漢堡,我覺得佢堅持得好好,味道如一好獨特,係Five guys比吾倒,係會有仲一食再食感覺,對住海景此味道此地段,Honbo係得既
2023-09-09 852 瀏覽
平日未到12點去到,冇人,問店員係咪喺櫃檯order,佢話入去坐低order, 當時未有客人,我就揀咗海景卡位😊全店得三張卡位另外仲有幾張正常檯,店面唔大望望餐牌 要加一叫咗cheese burger, fries,Earl Grey lemonade 包包唔算大個,塊牛肉都厚嘅 但味道唔算好出色,夾咗都幾多生菜,食到最後會出水整到個包好濕。個薯條就正常嘢冇特別,杯lemonade Earl grey 味好淡,少少甜都清新。成餐$179個景係正嘅,喱餐覺得一大半價錢係比個景食物只算一般喱個價錢有更好選擇😃

全店得三張卡位
另外仲有幾張正常檯,店面唔大

望望餐牌 要加一

成餐$179

個景係正嘅,喱餐覺得一大半價錢係比個景
食物只算一般
喱個價錢有更好選擇😃
2023-08-29 642 瀏覽
Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一上榜的香港漢堡店有那麼好吃嗎? 前不久終於有機會試了 點了cheese burger,fries和mike's lemonade ⭐cheese burger麵包體是烘烤得外脆內軟的類型,很香但不硬,芝士生菜番茄的搭配永遠不會出問題,很新鮮,但是肉餅是真的很多汁! ! 吃到後面都是一邊滴汁一邊吃 ⭐fries 薯條中規中矩,夠粗,但我覺得應該點他的tator tots的 ⭐mike's lemonade 店員推薦了這杯飲料給我,檸檬梳打內加了青瓜,很fresh,適合解膩,不過我不太喜歡飲料裡那麼多料的感覺,下次試試別的 試過之後覺得honbo能排進全球漢堡店確實有道理! 不管是麵包還是肉餅都做得很出色,人均200左右
前不久終於有機會試了
⭐fries
⭐mike's lemonade
好食指數:🌕🌕🌕🌗🌑Cp值:🌕🌕🌕🌑🌑•Classic Burger set• ~$138個包皮真係幾鬆軟肉汁同醬汁balance到!雖然塊漢堡未到好juicy 但好香口 成件事好夾呢款包仲要好易入口!唔會食到好論盡!都唔會食到好漏!Set餐入面可以配薯條佢啲薯條係實心有薯仔料 我係鐘意嘅😆😆😆咁先係薯條!成個餐嚟講真係幾好食 包皮同舊肉都match👍🏻P.s 對住海景食 真係好chill 雖然唔收現金🤫

好食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
Cp值:🌕🌕🌕🌑🌑

•Classic Burger set• ~$138
個包皮真係幾鬆軟
肉汁同醬汁balance到!
雖然塊漢堡未到好juicy 但好香口 成件事好夾
呢款包仲要好易入口!
唔會食到好論盡!
都唔會食到好漏!
Set餐入面可以配薯條
佢啲薯條係實心有薯仔料 我係鐘意嘅😆😆😆
咁先係薯條!
成個餐嚟講真係幾好食 包皮同舊肉都match👍🏻

P.s 對住海景食 真係好chill 雖然唔收現金🤫
2023-08-20 279 瀏覽
有日行過,得現金在身,幫襯唔到,但係唔覺得可惜。通常啲餐廳做起左個名,開始串串貢咁戰狼式對客都知到唔食冇損失。點知過左2日就係各大媒體見到間野係各大媒體落免費廣告🤣對境外打造香港新形象👍🏻
曾經入選全球最佳漢堡店之一,係Habour City ,當日行經好好彩無人排隊,一定要試試佢!🤩環境闊落開揚,藍白裝修加上陽光照射,望住個海開餐有種去咗外國嘅感覺~😛Honbo仲有其他分店,發跡店係灣仔,有興趣可以去試下~🍔Honbo 2.0 ($168)牛好食,好重牛味,而且啲肉唔係紋肉咁碎,仲食到肉嘅texture,份量多到一路食一路跌出嚟!🍟Chili Fried ($78)芝士好多好邪惡,係有紅豆嘅肉醬!🌶Buffalo Wings ($78)個醬好好食,夠酸!一啲都唔乾,幾Juicy~🍋Lemonade ($38) 好飲!大推,清新而且唔酸!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 8.5/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 5/10推介值:7/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
Honbo仲有其他分店,發跡店係灣仔,有興趣可以去試下~

🍋Lemonade ($38) 好飲!大推,清新而且唔酸!

味道: 8.5/10

• Honbo 2.0
  • Buffalo Wings
  • Cheese Fries
2023-08-09 2895 瀏覽
某天,在星街盡頭偶遇Honbo本店,店家風格令霖迪印象深刻。及後一直想試Honbo的水準,能入選全球最佳漢堡店,相信Honbo該非池中之物吧!緣份就在某個晴天降臨,不是那佇立寧靜星街的Honbo,而是背靠壯闊海港的Honbo,兩家是別樣的風情,但同樣是美好的風景。海港城店說來很妙,在名店林立的商場裏,難以想象會有漢堡快餐店,當然價位亦反映了Honbo的身價,也許會令不少食客卻步,但嚐過後便會明白,這家的水準跟價位同樣超然。Honbo分店小小的,才七張食桌但近半是海景,而霖迪就是盼到海景位置的「幸運兒」。美式餐廳風格帶有現代感,配日光下無死角全海景,令霖迪想起某年夏日,石垣島的海邊漢堡店,讓人甘願等上半個小時。來Honbo不會引發太多的選擇困難,因為主角漢堡是初體驗必點的!兩條主線分別是「Honbo」和「Cheese Burger」。「Honbo」感覺就是店方的Signature,看餐牌似乎肉多菜少,但感覺是殊不簡單。而「Cheese Burger」目測是傳統漢堡,芝士生菜漢堡,就是大眾認識的漢堡吧!當然價位亦反映細節,據官方資料無論是用料、配方或製作都經過計算,絕對是一絲不苟,就看水準
當然價位亦反映細節,據官方資料無論是用料、配方或製作都經過計算,絕對是一絲不苟,就看水準能否令人心悅誠服......總的來說,食客要考慮的主要是風格和肉量,配菜等配搭次之,再決定是否加配薯條、飲品之類的。
霖迪愛挑戰創新﹐就選店方的Signature—Honbo吧!
漢堡1.5.Honbo 1.5
漢堡1.5.Honbo 1.5($138)看漢堡的賣相便覺對辦,上手是一手能掌握的尺寸,大口吃也不會吃得「論盡」,但同時餡料堆得高高的,視覺口感都更形豐富。經「外貌協會」審視過後,便可評出它是「五官端正」的漢堡了(相對主流漢堡而言)。
Honbo1.5是三片2安士脆漢堡牛肉、兩片芝士、酸瓜、洋蔥、自家製醬汁的組合。三片手打漢堡扒推叠得高高的,就是很純粹的免治牛肉,沒有加料的一種,肉味濃郁帶點油脂又有肉汁,一看便知煎得焦脆而香口,可見漢堡扒確是招牌之作。有如瀑布的半溶芝士甚香口,酸瓜切得極細薄,酸香又帶點清新,洋蔥帶點天然的辛香,Honbo1.5的精髓就在「脆漢堡牛肉」上,整體食調就是「香口」,正是霖迪鍾愛的口味。
兩片自家製牛油麵包份量不多,口感鬆軟烤得微微鬆脆,帶有牛油香氣,有存在感又不會搶去主角的風頭,可以說Honbo賣相味道都令人滿意,是現時霖迪食過最滿意的漢堡。

而簡生選的傳統的雙層芝士漢堡.Double Cheese Burger($158)同樣令人驚艷,是兩片厚漢堡牛肉、兩片芝士、生菜、酸瓜、洋蔥、自家製醬汁的組合。
雙層芝士漢堡.Double Cheese Burger
如果說Honbo較為焦香惹味,那這款就是偏向肉汁淋漓,皆因漢堡扒較為厚身,能鎖住肉汁又同樣帶有焦香,肉質更為紥實,肉感更強,牛肉獨有的羶香亦更彰顯,配厚厚生菜添了清新感覺,平衡了漢堡的膩感,會是牛魔王們的最愛。只能說兩款口味同樣美味吧,能讓人輕易能嘗出跟尋常的不同。
薯條.Fries($38)偏粗身肥嘟嘟的。吃起來粉香軟糯,本來想試試甜番薯條或芝士條,但平心而論主食漢堡如此份量十足,一份薯條已足。
薯條.Fries
飲品方面,蘋果批冰茶.Apple Pie Ice Tea ($38)幾乎女生都會點這款,特愛那粉甜的天然蘋果果乾片,充滿肉桂香的冰茶十分特別,但若不好肉桂的便要慎選,也許選「肥仔水」可樂配漢堡會更加Match?
蘋果批冰茶.Apple Pie Ice Tea
根據官方對Honbo的描述:「Honbo是Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一入榜的香港漢堡店。由醬汁、漢堡扒到麵包都是餐廳親自製作,漢扒特別混合多種牛肉部位製成,如本地牛腩及美國牛肩,牛味濃郁,喜愛牛肉那種獨特的臊味的「牛魔王」必定喜歡」,而對霖迪而言,最為欣賞的是Honbo的緣起,還有它的「國藉」,Honbo可是百分百港產漢堡店呢!

上個月澳門之旅,在大型商場中遇上Honbo的身影,不再是初遇星街Honbo的好奇,而是再遇海外Honbo的欣喜,美好的事物不能讓它消失,港式漢堡店揚名國際,然後在某處發揚光大,便可偶爾回味它的美好,踏上再訪美味漢堡之路。
那麼,Honbo,會是理型中的「漢堡」嗎?
題外話/補充資料: 理型:請參看柏拉圖的【理型論】
2023-04-19
30 分鐘 (堂食)
雙層芝士漢堡.Double Cheese Burger
漢堡1.5.Honbo 1.5