Chill with us in Hong Kong! ✨ 繼續旅行嘅輕鬆感覺~就算係一個好普通嘅星期二,收工之後,我哋就去咗中環附近食飯飲酒chill吓 😎同平時一樣,用Google Map搵酒吧,搵到間評分4.7,近LKF嘅樓上餐酒館——Hopera!因為真係好肚餓,我哋叫咗:蝦肉他他 ($68): 幾fusion嘅做法,蝦肉用港式調味,幾特別!黑松露風乾火腿芝士多士 ($108): 送酒一流!多士脆卜卜,入面夾住風乾火腿同芝士,仲有松露,食到停唔到口!🤤蒜片欖油花椒紅蝦扁意粉 ($188): 分量比想像中多!扁意粉口感al dente,蒜片、欖油同花椒好香,仲有已經剝好殼嘅紅蝦,好好食!慢煮赤味噌牛小排配薯條 ($388): 2-3人份量,一大堆薯條,賣相已經好吸引!慢煮赤味噌牛小排好入味,肉質嫩滑,啲筋位仲好食添!仲有海鹽、黑椒同芥末三款醬料,我最鍾意配海鹽!總共飲咗兩Round,Tailor-made cocktail,有驚喜!🍸Toothpick Nectar: 味道好似楊枝甘露!酸酸甜甜好開胃!🍸T-Orchard: 用咗三款同橙有關嘅材料整,仲加咗風乾橙肉做裝飾,靚到暈

因為真係好肚餓,我哋叫咗:
蝦肉他他

黑松露風乾火腿芝士多士

Tailor-made cocktail

🍸T-Orchard: 用咗三款同橙有關嘅材料整,仲加咗風乾橙肉做裝飾,靚到暈!
T-Orchard

🍺再叫咗杯生啤配薯條🍻
生啤

以鯨魚海洋做主題,燈光好chill,好舒服!Bartender好好服務,會介紹Tailor-made cocktail,真心推介俾鍾意慢慢飲酒chill嘅朋友!🥂
餐前小食
T-Orchard
生啤
餐前小食
2024-06-15 240 瀏覽
Hopera餐廳喺公司附近。我去試過一道西班牙辣肉腸八爪魚扁意粉,真係好正!呢道菜一上嚟,就已經感覺到佢哋好注重擺盤,睇落真係好吸引。仲未食就已經聞到好香好想動筷啦。夾第一口嚟試,味道真係唔錯。煙燻嘅辣肉腸味道濃,有啲辣,但同甜甜嘅章魚配埋啱啱好。意大利麵煮得啱啱好,al dente。雖然呢道菜有啲油,但咁樣反而令每一口食起嚟都更加濃郁、滑口。呢道菜嘅份量都幾啱,食完唔會覺得頂住頂住。Hopera餐廳嘅氣氛都好唔錯,燈光柔和,背景音樂唔會太大,令人覺得好放鬆。下次有機會要再上嚟!

下次有機會要再上嚟!
2024-05-21
2024-06-11 216 瀏覽
聽講開咗唔係好耐,中環性價比高嘅餐廳嘢食整體水準好好同埋感受到係有心思,食咗個無骨燒春雞,staff話係原隻雞人手拆骨,再慢煮加工!🤤蟹肉燴飯,啖啖都係蟹肉同埋非常鮮味!飯嘅軟硬程度啱啱好!全部員工都好Nice同埋傾到計,10點之後會轉燈變返做酒吧嘅氣氛幾適合情侶傾偈整體環境都好chill。飲嘅Cocktail係Bartender 即諗做俾我哋嘅,酒感好輕,都幾易入口。唔覺唔覺一人飲咗三杯😂下次一定會再返嚟!
聽講開咗唔係好耐,中環性價比高嘅餐廳

下次一定會再返嚟!
2024-05-05 400 瀏覽
/ Relax and unwind at @hopera_hk, nestled in the heart of Central, where the Italian fushion cuisine and oceanic ambiance awaits🌊 As the clock stikes 9pm, be whisked away to a dreamy wonderland as the atmosphere transforms🫧Savor crafted cocktails and indulge in the signature for a truly enchanting evening with your partner, colleagues or friends🥂Hopera Bar & Restaurant位於中環雲咸街,餐廳營造了被海洋包圍的感覺,提供意大利fushion菜。夜晚9點,餐廳搖身一變就仿如踏入了迷幻般的仙境,搭配精心調製的雞尾酒和招牌水煙,絕對是與伴侶、同事或朋友們聚腳的好地方。💰: $300-500/ pp

💰: $300-500/ pp
2024-04-07 522 瀏覽
和朋友再次嚟到Hopera ,老闆話換咗新Menu 和主廚。老闆介紹set dinner 有2款“ The Coast” 以肉為主 & “The Lake”以海鮮為主,今晚我同朋友先試吓The Coast 已經足夠2人用、但見到新menu既小食都非常吸引,都係老闆重點必食推介:1/蝦肉他他 2/炸生蠔配他他醬 3/手工海鮮餅 4/黑松露巴馬火腿芝士多士,而且真係新menu好有驚喜,個set dinner的主菜係焗無骨春雞配迷迭香檸檬汁 & 烤安格斯封門柳配阿根廷青醬&薯條,份量真係吾簡單。朋友都話冇介紹錯,兩個月內我已經係第四次嚟,地方超舒服,總結:1個字「正」!臨走老闆好窩心,知道我下個月生日,佢巳經幫我留坐間VIP房比我,𠳔話到時嚟仲有支紅酒送俾我,因為我joy左member,老闆真係好nice👍😍
2024-03-29
用餐優惠
優惠券
2024-02-05 303 瀏覽
昨晚同家人7人到Hopera Lounge食生日飯,之前有去過飲野,地方裝修得好靚,所以今次再嚟食晚飯。order左6個主餐及其他小食,我自己覺得最好食係明太子蟹肉忌廉扁意粉、墨汁帶子燴飯及牛肝菌雜菌燴飯、意式肉丸,炸飯球、黑松露芝士薯條等,其他的都好有水準,另外叫左幾杯雞尾酒,老闆推介咗新年限定特飯🍷,大家一定要order,橙色好靚,杯邊仲夾住封利是仔,打開內有多款優惠coupon留返下次嚟再享用,我居然中咗頭獎係有$300入返落我VIP戶口,下次嚟可以當錢用扣數好開心,老闆恭喜我今年一定行好運,事事順利。整晚屋企人都話食得好開心、所有食物都好好食,個埸打卡真係好靚。因為我都入咗VIP,所以生日蛋糕切餅費都可以免收。😍
2024-02-04
$200.3
生日
用餐優惠
現金券
2024-02-03 304 瀏覽
今日同班friend去咗一間中環新嘅bar飲嘢~地方好大環境好舒服,裝修都幾靚,飲左cocktails Love 66,幾特別既Gin,甜甜的,起碼喺其他地方冇飲過呢隻味朋友試左Flower Dance,好香,好適合女仔飲,之後我哋玩咗幾舖beer pong,氣氛好好,大家都玩得好開心,飲完嘢玩完又可以傾吓偈,好適合一班friend嚟gathering 👍Staff好nice,搞笑又好健談,係咁幫我哋執波下次一定會再嚟玩
今日同班friend去咗一間中環新嘅bar飲嘢~
地方好大環境好舒服,裝修都幾靚,
起碼喺其他地方冇飲過呢隻味

朋友試左Flower Dance,好香,好適合女仔飲,
Staff好nice,搞笑又好健談,係咁幫我哋執波

下次一定會再嚟玩

2024-01-27
其他
2024-02-03 251 瀏覽
係附近番工,近近地放工同2個女仔frd黎chill下~環境舒服,適合輕鬆傾偈,10點之後開始人多會轉歌同會轉燈,氣氛都幾好,cocktails都幾特別~今次簡左Chestnut Gingerbread,甜甜地好易入口,但又唔會太甜,ginger味適中唔會太濃,問番bartender,其實酒%不低,但唔覺唔覺就飲完一杯再一杯😝Bartender 同staff 都好nice,遲啲會開埋lunch都會想嚟試吓。
10點之後開始人多會轉歌同會轉燈,
氣氛都幾好,
cocktails都幾特別~
今次簡左Chestnut Gingerbread,
甜甜地好易入口,但又唔會太甜,
ginger味適中唔會太濃,
問番bartender,其實酒%不低,
但唔覺唔覺就飲完一杯再一杯😝
Bartender 同staff 都好nice,
遲啲會開埋lunch都會想嚟試吓。
2024-02-02
$200 (其他)
2024-01-21 221 瀏覽
朋友介紹我泥試間新cocktail lounge~好chill好舒服,個bar幾型,一入門口就係藍色燈既玻璃bar👍👍試左兩杯signature cocktail,一杯叫Tom Yum另一杯係Chestnut Gingerbread。 Tom Yum勁正,真係有冬陰功既味道,辣既味道好出,但又唔會太辣,酒味啱啱好,勁推介!!Gingerbread都好好飲,飲落好舒服,Chestnut味好正🤭🤭Shi嗰part佢地介紹我食佢地既signature 波子汽水味,真心好好食,呢個又係極力推薦大家試。Overall,呢間lounge值得大家試試,唯一可惜既係今日佢地話野食準備下個禮拜先推出,所以睇泥下個禮拜要再泥試試佢地d野食🤪🤪佢地有得join member,好似話好多優惠,每次去都有免費cocktail送,等我下個禮拜再去試埋d野食如何先再考慮join唔join🤣🤣
朋友介紹我泥試間新cocktail lounge~

Tom  Yum
Chestnut GingerBread