2024-12-16 93 瀏覽
由傢具店發展到咖啡店,透過居住同飲食實踐how to live well😌今次去嘅荃灣分店同其他分店一樣都係以簡約嘅木系家品為主,形造舒適嘅家的感覺💕再加上大型綠植物點綴🪴超高樓底同落地大玻璃,呢種又寛敞又chill嘅環境,真係啱哂我哋呢啲辛勞工作後😮‍💨急需叉電嘅打工仔😂🍗柚子蜜烤春雞 ($198)估唔到春雞都咁大件咁多肉🫢貼心地已經拆哂骨,可以斯文地食到啖啖肉😌烤雞用咗柚子蜜嚟燒,又甜又香嘅雞皮搞到我忍唔住食哂🥴另外配菜炸圈有驚喜🤭最初以為係洋蔥圈🧅點知原來係炸芝士🧀勁邪惡😋🍕BUFFALO MOZZARELLA pizza (9” $148/ 12 $178”)見到呢個水牛芝士球絕對係零抵抗力😝加埋同佢絕配嘅火箭草同蕃茄🍅放喺熱辣辣又薄脆嘅pizza上面,真係好好食🤤最初仲擔心9吋pizza仲好似有啲細😂但其實兩個女仔係啱啱好🫣因為芝士量真係好足😆🍎蘋果薑果粒茶 ($68)🍹Bouncing bee ($58)

柚子蜜烤春雞
🍗柚子蜜烤春雞 ($198)

BUFFALO MOZZARELLA pizza

蘋果薑果粒茶
🍎蘋果薑果粒茶 ($68)
Bouncing bee
🍹Bouncing bee ($58)

BUFFALO MOZZARELLA pizza
蘋果薑果粒茶
Bouncing bee
2024-11-15 801 瀏覽
呢間餐廳嘅名好勾起我嘅興趣,可能係呢排工作太忙碌,好想諗諗如何生活得好😙 我諗其中一個好辦法就係食返餐好嘅,呢晚就嚟咗食個晚飯 。柚子蜜烤春雞.脆炸芝士圈.烤彩椒估唔到呢份春雞都幾大隻,仲要原隻切開一半咁上 。雞嘅外皮烤到金黃色,皮上面有柚子蜜調味 ,雞肉烹調得宜,唔會烤到乾柴,仲保留到少少肉汁🍗 側邊仲有芝士圈同蔬菜伴碟 。Pepperoni Onsen Egg PizzaPizza我哋揀咗細嗰個size,係9寸嘅,不過都好足夠share嚟食 。Pizza主要有辣肉腸、巴馬火腿同溫泉蛋,再加上有火箭菜同芝士粉喺面做點綴,係好經典嘅Pizza配搭 🍕Mocha Jelly咖啡嘅苦同朱古力嘅甜平衡得好好,杯底仲有咖啡啫喱加多重口感☕️ 喺傳統之中有少少突破 。Pistachio Bliss第一次飲到開心果同士多啤梨嘅組合,店員建議我攪勻先飲,飲落首先係草莓嘅甜,之後再有開心果嘅味道,最尾再有咖啡香,真係好有層次👍🏻喺呢間餐廳食完呢餐飯個人都真係差晒電,果然令到我live得well咗啲 ,大家都不妨嚟呢間cafe relax返吓啦😙

Pepperoni Onsen Egg Pizza
Pepperoni Onsen Egg Pizza
Pepperoni  Onsen Egg Pizza

Mocha  Jelly

Pistachio Bliss
Pistachio Bliss

2024-11-14 732 瀏覽
How to Live Well是休閒的咖啡館,擁有簡約時尚的設計,大片落地窗,陽光感十足。木傢具和皮質沙發,配上常綠植物點綴,呈現清新自然的氛圍,舒適寛敞的環境,適合下班後放鬆享受。柚子蜜烤香雞.脆炸芝士圈.烤彩椒198雞肉烤製後外皮酥脆,肉汁香嫩,淡淡清新的柚子蜜味,甜香四溢,令人垂涎。炸芝士圈酥脆,咬下去時,內裡融化的芝士濃郁,讓人一口接一口。配以彩椒及南瓜,表皮微微焦糖化,清甜粉糯,滋味平衡。SEAFOOD PIZZA 148(三文魚、墨魚、蝦肉、蟹肉棒、洋蔥及蘑菇)海鮮披薩新鮮香焗,表面覆蓋著新鮮的三文魚、墨魚粒、蝦肉,邊緣酥脆,入口脆卜卜。拉起半溶芝士,還有一絲絲蟹肉,海鮮的鮮甜,配上洋蔥和蘑菇,口感豐富,十分邪惡。水蜜桃果粒茶 68放在咀邊,已經聞到誘人果香,入口酸爽清甜,水蜜桃果粒帶來天然甜味,淡雅茶香,感受清新的風味。Passion Bloom 58賣相吸引,新鮮的百香果籽和氣泡水,甜香充滿口腔,飲到粒粒果籽,讓人心情愉悅。

柚子蜜烤香雞.脆炸芝士圈.烤彩椒198

SEAFOOD PIZZA 148
(三文魚、墨魚、蝦肉、蟹肉棒、洋蔥及蘑菇)

水蜜桃果粒茶 68
Passion Bloom 58
2024-11-09 682 瀏覽
#pb食在荃灣 #pbcafe系列 荃灣廣場木系休閑咖啡店☕️今次介紹嘅呢間木系咖啡店相信大家都唔陌生 我間唔中都會去🤪 佢本身係一間傢俬店 再開設埋咖啡店👍🏻 全港有3間分店 分別位於K11、Hysan、荃灣廣場🥰 今次介紹嘅係荃灣店 店內環境幾大 周圍都有好多木傢俬、植物 環境幾舒服👍🏻.食物選擇都幾多😋 主食有Pasta、Risotto、Burger、Pizza、扒類選擇 價錢$138-$328不等👍🏻 飲品方面 除左咖啡、茶 仲有唔少特色Mocktail、Cocktail等😍🔹Seafood Pizza🍕由三文魚、墨魚、蝦滑、蟹肉棒、蘑菇、洋蔥、鰹魚乾組成嘅Pizza🤪 Pizza餅底好薄、好脆 芝士有拉絲😋 海鮮走式好多 配埋千島醬食 幾夾👍🏻🔹柚子蜜烤春雞 · 脆炸芝士圈 · 烤彩椒🐣推介❤️ 比想像中大隻嘅春雞🤪 春雞燒烤過後肉質依然好嫩滑 食落好juicy😋 特別欣賞佢嘅柚子蜜汁 甜甜地 好解漏👍🏻 炸芝士圈、彩椒、西蘭花等配菜同樣好好食😍🔹Bouncing Bee🍯由蜜糖、檸檬汁、啫喱、凍烏龍桃茶、梳打組成😋 飲落好清甜 味道淡淡👍🏻 中間有少少啫喱食下 幾正😋🔹Lime
#pb食在荃灣 #pbcafe系列
荃灣廣場木系休閑咖啡店☕️

🔹Seafood Pizza🍕

🔹柚子蜜烤春雞 · 脆炸芝士圈 · 烤彩椒🐣

🔹Bouncing Bee🍯
🔹Lime Mints Soda🍹

整體✨ 呢間木系咖啡店全港有3間分店 新界、九龍、香港島都有🤪 今次去嘅荃灣店環境好大 周圍都有好多木傢俬、植物 環境幾舒服😍 食物質素唔錯 而且價錢唔貴👍🏻 所以我間唔中都會去🥰

How To Live Well (荃灣廣場) (荃灣) · 🤝🏻🤪
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖
今日約咗好姊妹去荃灣廣場行街購物,上網搵到呢間餐廳「How to live well 」 好特別嘅名稱。原來餐廳由日本傢俬店、室內設計所開設,進口日式傢俬、餐具。兩年前開荃灣分店,之前仲有尖沙咀、銅鑼灣店。 🪑餐廳設計簡約木系,種有大型綠植,窗邊位置有落地大玻璃連接上層,樓底超高,空間感十足。食物以西日式料理,漢堡包pizza、意粉、日式小食、烤雞、牛扒、咖啡、果茶、綠茶、酒類。[ MAIN ]柚子蜜烤春雞、脆炸芝士圈、烤彩椒。$158~ 春雞烤到外皮脆身,肉質軟嫩,好juicy,配菜亦好豐富,有西蘭花、毛豆、三色彩椒、車厘茄、芝士圈。 [ PIZZA ]SEAFOOD PIZZA (9吋) $148三文魚、墨魚、蝦滑、蟹肉棒、蘑菇、洋蔥、鰹魚乾,材料豐富,份量十足。 [ COFFEE WITH A TWIST ]🍵Pistachio Bliss $78開心果醬、草莓泥、奶油、牛奶、巴西濃縮咖啡,味道甜中帶少少咖啡苦味,好特別。☕️ Mocha Jelly (Without Ice) $67咖啡凍、牛奶、奶泡、摩卡、巴西Nutty咖啡,味道唔會好甜,仲有粒粒咖啡凍。

[ MAIN ]

🍵Pistachio Bliss $78

2024-10-15
午餐
1天前 0 瀏覽
#chuchu食在荃灣📍 How To Live Well以簡約嘅木系家品為主,好舒服,仲有好大嘅落地玻璃,日頭採光好好,夜晚睇景都好正!仲未諗到聖誕食咩,呢間都幾抵食呀!💡位置就係正3樓入天橋位,所以都好易搵!—————————————————————❣️ Yuzu Honey-Glazed Poussin • $198柚子蜜烤春雞,脆炸芝士圈、烤彩椒,春雞有好多肉!好容易去到骨!烤雞用咗柚子蜜嚟燒,雞皮又甜又香!可以拎住隻雞髀仔嚟食🍗配菜嗰炸芝士圈超好食!!. ❣️ Sausage Party Pizza 9” $138超拉芝!一定要用左幾款芝士先做到嘅效果!超足料!有好多辣肉腸、牛肉、豬肉同香腸!Pizza底超脆配埋好濃嘅茄醬 !.❣️ Strawberry Snowfall $58Strawberry Purée • Peach Oolong Tea • Milk Foam❣️ Christmas ELF $68Hot Matcha Latte Base • Steamed Milk • Strawberry • Strawberry Purée • Green & Red Sprin
#chuchu食在荃灣
📍 How To Live Well

💡位置就係正3樓入天橋位,所以都好易搵!

❣️ Strawberry Snowfall $58
❣️ Christmas ELF $68
Hot Matcha Latte Base • Steamed Milk • Strawberry • Strawberry Purée • Green & Red Sprinkles
嗌咗兩款都係Christmas Drink🎄一凍一熱!兩款都有層Strawberry Purée仲食得到士多啤梨粒粒!

💬 如果嗌Set Dinner都好抵!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: How To Live Well (荃灣廣場) (荃灣)
🕑營業時間: 18:00-02:00
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

4天前
2024-12-14 0 瀏覽
Ooo木系舒適CafeooO生活概念店餐廳 採用全玻璃牆設計餐廳由日本傢俬店、室內設計所開設擁有簡約時尚的設計 是放鬆身心的好空間OooooO柚子蜜烤春雞.脆炸芝士圈.烤彩椒 $198雞肉烤致外皮酥脆 保留肉汁JUICY外脆的皮以清新的蜜味柚子調味 比只加蜂蜜好脆炸芝士圈.烤彩椒都有驚喜OooooOSix Cheese Pizza 9” $138傳統的意大利式烤PIZZE 底🍕 又薄又脆滿滿的芝士on top 非常yummy OooooO☕️ Coffee Jelly Affogato咖啡啫喱配雲呢拿雪糕配合濃縮咖啡非常非常好味濃縮咖啡的啡味獨特加上雲呢拿雪糕的甜味甜品&咖啡中的極品OooooOGrowthing Soft Drink 清甜加上JELLY 很清爽帶微甜的飲品整體食物及飲品都幾好 環境非常RELAX
Ooo木系舒適CafeooO
生活概念店餐廳 採用全玻璃牆設計
餐廳由日本傢俬店、室內設計所開設
擁有簡約時尚的設計 是放鬆身心的好空間

Growthing Soft Drink
清甜加上JELLY 很清爽帶微甜的飲品

整體食物及飲品都幾好 環境非常RELAX

2024-12-06 125 瀏覽
荃灣一向多cafe, 而How to live well係一間結合日式Cafe同生活家居店嘅特色餐廳!所以餐廳有設計感之餘,都有少量家品出售✨✨荃灣店位於荃灣廣場, 所以有大片落地窗, 有太陽曬住真係幾 chill幾打卡able架~~.柚子蜜烤春雞 $198配碟有脆炸芝士圈同蔬菜~春雞份量都幾多,原隻切開一半咁上~ 雞嘅外皮烤到金黃色, 有柚子蜜調味所以表皮甜甜地咁~ 雞肉焗得啱啱好又唔會太乾! 整體性價比好高~SEAFOOD PIZZA $148 (三文魚、墨魚、蝦肉、蟹肉棒、洋蔥及蘑菇)即叫即焗, 係薄Pizza, 邊邊超脆所以唔怕好易滯!材料有三文魚、墨魚粒、蝦肉、蟹肉等等~ 係好食嘅Pizza~Sunny Palm $58菠蘿味好重😆好飲!Ice Chocolate $48正常水準的凍朱古力~
柚子蜜烤春雞 $198
配碟有脆炸芝士圈同蔬菜~
雞肉焗得啱啱好又唔會太乾! 整體性價比好高~

Sunny Palm $58
菠蘿味好重😆好飲!

Ice Chocolate $48
正常水準的凍朱古力~

2024-12-05 191 瀏覽
相信 cafe 愛好者對 HOW 呢個品牌唔會陌生,佢地從售賣傢俱到後來兼顧咖啡店,再慢慢發展成小規模嘅連鎖經營,透過「居住」和「飲食」實行 “how to live well” 呢個概念,實在令我十分欣賞💚以往到訪都係飲啡食甜品,食主菜真係第一次😆 原來柚子蜜烤春雞好唔錯,「啖啖肉」而且好嫰滑,旁邊更有香脆嘅芝士圈;海鮮 Pizza 亦足料可口👍🏻 起初我仲諗兩個人只係叫兩款菜式會唔會唔夠食,但原來份量比預期大,食到好飽🤭而我好鍾意飲佢地嘅咖啡特飲,今次叫左 Tropical Sunrise (熱情果、橙汁及蜜糖特調的 Cold Brew) 同 Mocha Jelly,我欣賞 Mocha Jelly 嘅朱古力味道好香濃但唔會過甜,配以咖啡啫喱粒,飲得好滋味😋我後來先發現原來晚市有 $488 嘅二人餐,睇落豐富吸引,而且星期一至四晚市用 inline 訂座仲有九折,我會搵機會來試下☺️

柚子蜜烤春雞

Seafood Pizza 9"

Tropical Sunrise

Mocha Jelly
年多前有光顧「How To Live Well」的尖沙咀店,印象不錯。上個月到荃灣廣場逛街,發現原來餐廳在這邊開了分店,可以再來嚐嚐。「How To Live Well」荃灣店都是採用木系裝潢設計,充滿開揚感,予以食客舒適感覺。烤雞做了去骨處理,除了雞翼、雞腿以外,入口都是啖啖肉。雞皮烤至香脆金黃,而且因為塗了柚子蜜的關係,還會有一股蜜香。雞肉juicy,雞胸部位的質感也未見太柴。配有脆炸芝士圈、烤彩椒等配菜,芝士圈外脆內軟,入口帶著濃濃芝士香味。薄餅底入口薄脆,上面舖有辣肉腸、巴馬火腿、火箭菜等材料,尤其以中間的一隻溫泉蛋最為吸引。脆身的餅皮帶微微麵粉香,加上巴馬火腿的鹹香、火箭菜的微苦和蛋香味,味道層次非常豐富。前者Guava Oasis是番石榴汁混合西柚汁和蜜糖,入口帶少許西柚的苦澀味。後者Sunny Palm則是白桃烏龍茶底,配以菠蘿汁、檸檬汁和蜜糖,相對香甜一點。
,可以再來嚐嚐。
,充滿開揚感,予以食客舒適感覺。
柚子蜜烤春雞 •脆炸芝士圈 •烤彩椒

烤雞做了去骨處理,除了雞翼、雞腿以外,入口都是啖啖肉

2024-12-02
2024-12-05 114 瀏覽
放工當然想食返餐好😋成日經過呢到有間休閒的咖啡館,入到去有個時尚的設計,大片落地玻璃,陽光感十足🥰令人好舒服的感覺🫶💯柚子蜜烤春雞脆炸芝士圈烤彩椒🍗😋蜜烤春雞切開一半咁上,雞的外皮烤到金黃色,面頭有層好重既柚子蜜糖,味道酸酸甜甜,伴菜有炸芝士圈及烤日本南瓜,香脆甘甜,解一解油膩感覺SIX CHEESE🧀🍕9吋Pizza底餅非常香脆,有六隻芝士集合埋一齊,芝士有拉絲效果,仲有豐富的蜜糖係隔離,真係夠曬惹味,配合多款芝士聚埋一齊,提升左整體豐富感,簡直好食到停唔到口Passion Bloom🍹賣相相當吸引,配上新鮮百香果籽和氣泡水,香氣甜味充滿口腔,仲飲到粒粒果籽Sunny Palm🍹蜜桃烏龍配埋波羅汁和檸檬汁,感覺好正,讓人心情愉悅呢間餐廳真係好舒服,令人心擴神怡,大家都不妨來呢間休閒的咖啡館打卡✅🌱荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖🍝📍How To Live Well#Food #Foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #香港美食 #香港打卡熱點 #howtolivewell #荃灣美食 #西餐廳 #荃灣

柚子蜜烤春雞脆炸芝士圈烤彩椒🍗😋

SIX CHEESE🧀🍕

Passion Bloom🍹

Sunny Palm🍹
蜜桃烏龍配埋波羅汁和檸檬汁,感覺好正,讓人心情愉悅

🌱荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖🍝
📍How To Live Well

#Food #Foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #香港美食 #香港打卡熱點 #howtolivewell #荃灣美食 #西餐廳 #荃灣 #荃灣廣場
2024-12-03 114 瀏覽
Happy Friday 又係時候對自己好一點,每次經過呢間餐廳,都俾佢裝修吸引咗,環境好舒服寧靜,慢慢嘆一杯咖啡傾下計,慢活人生!😊⭐️柚子蜜烤春雞好香,好大隻,就算係雞胸位置都唔”鞋”,好好食👍🏻👍🏻切好一半,2個人食一人一半啱啱好!⭐️SEAFOOD PIZZA 9”係薄皮pizza ,整得好脆口!😋有三文魚,魷魚仔等海鮮,yummy😋😋⭐️AffogatoHouse Blend (Fruity)咖啡味濃,加上雪糕,好creamy😍⭐️Matcha Latte 抹茶同奶比例啱啱好,飲到底,有好濃嘅抹茶味🍵,好正!👍🏻👍🏻

⭐️柚子蜜烤春雞

⭐️SEAFOOD PIZZA 9”

⭐️Affogato
House Blend (Fruity)
咖啡味濃,加上雪糕,好creamy😍

⭐️Matcha Latte
2024-11-13 241 瀏覽
最近有fd 升職加人工請食飯,去左荃灣呢間木系又好坐既餐廳食晚飯!呢間既系cafe又系餐廳,啲咖啡都幾特別同出色。成間都系木枱木凳,亦有梳化位,坐得夠舒服,坐耐啲都無問題!Pistachio Bliss $78色彩豐富既一杯咖啡,睇落層次分明,士多啤梨奶泡同開心果碎,中間系espresso,再下一層系士多啤梨醬,底層系開心果醬。味道豐富。個人建議攪勻成杯先飲,因為底下既醬好杰身,飲落幾重奶味,咖啡味吾太重,亦有淡淡既士多啤梨香,開心果味就吾系太突出。Tropical Sunrise $78橙汁、熱情果肉加埋cold brew,有啲似橙啡,味道偏酸,苦中帶甘,咖啡味會比較重,好彩加左蜜糖,令味道中和返,所以飲落去幾balance。Seafood Pizza $148Pizza有2個size,我地呢個系9”,夠2個人食,脆薄餅底,海鮮餡料有三文魚、墨魚粒、蝦滑、蟹肉棒,以千島海鮮醬同鰹魚乾作調味,熱食時芝士有微微拉絲,味道不錯,不過size比我想像中細份左啲。柚子蜜糖烤春雞 $198店員推介,就叫左一份,比想像中大隻,肉質吾算好鞋,烤雞表面加左好重既柚子蜜糖,柚子比較酸,不過佢旁邊有配預熱

Pistachio Bliss $78

Tropical Sunrise $78

Seafood Pizza $148

柚子蜜糖烤春雞 $198
店員推介,就叫左一份,比想像中大隻,肉質吾算好鞋,烤雞表面加左好重既柚子蜜糖,柚子比較酸,不過佢旁邊有配預熱左既燒汁,配燒汁食好味啲。底下有啲炸芝士圈同蔬菜。

餐牌:

木系生活cafe,綠色植物擺設採落地玻璃設計,透光感十足,環境空間,抒情寫意Cafe以多款西·日Fusion 創製,不一樣既咖啡,不一樣既飲品🍊柚子蜜烤春雞.脆炸芝士圈.烤彩椒$198原隻春雞足夠2-3人,仲要係完隻,烤得皮脆脆,肉質嫩多汁,加咗意式甜醋上面,唔覺膩感。伴菜炸芝士圈及烤日本南瓜,香脆甘甜同🍕SEAFOOD PIZZA三文魚 · 墨魚 · 蝦滑 · 蟹肉棒 · 蘑菇 · 洋蔥 · 鰹魚乾 (洋蔥、蕃茄醬底) Pizza拉絲滿邪惡,啖啖薄脆pizza醬汁同餡料豐富汁,一啲都唔覺漏🍹Sunny Palm $58(Peach Oolong Tea, Pineapple Juice, Lemon Juice, Honey)☕️Ethiopia Sidamo Guji Natural $88Strawberry, Peach, Apricot, Gardenia

🍊柚子蜜烤春雞.脆炸芝士圈.烤彩椒$198

🍕SEAFOOD PIZZA

🍹Sunny Palm $58

2024-11-07
午餐
2024-11-07 353 瀏覽
一直好想試依間Cafe,果然冇失望😆💕餐廳採光好好👍🏻有大玻璃,坐得好舒服😌自助落單上菜好快柚子蜜烤春雞 $198春雞外皮酥脆,好惹味不用點醬汁,原汁原味好好食👅雞髀肉質鮮嫩,連雞胸都好滑嫩😍有南瓜、西蘭花做配料🥦啱晒朋友分享海鮮pizza 9’ $148海鮮Pizza餅底薄脆,加咗好多千島醬😚配料新鮮多樣,有三文魚、蟹肉棒、墨魚、蘑菇等😋口味偏重,但整體平衡得好好,適合喜愛海鮮嘅食客😝Pistachio Bliss $78好特別😍開心果控必嗌🥳咖啡苦澀與開心果嘅堅果香氣原來都幾夾👍🏻士多啤梨泡沫好香,建議撈埋開心果果醬一齊飲,增加口感😋蘋果薑果粒茶 $68依款茶飲清新可口,蘋果甜味同薑嘅辛香完美融合,有一種溫暖的感覺😆啱哂不同季節享用!📍How To Live Well(荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖

柚子蜜烤春雞 $198

海鮮pizza 9’ $148

Pistachio Bliss $78

蘋果薑果粒茶 $68

📍How To Live Well(荃灣)