2024-02-23 418 瀏覽
Hue Dining @huedining ..🩵🌥️2024 開年飯幾位女仔 揀左呢度 望住海景食😝.✨CHEF'S TASTING MENU AT LUNCH5-COURSES TASTING MENU $580 PER PERSON .✨FiRST COURSEOcean Trout | Gin cured, jicama & orange ponzu海鱒魚|氈酒浸、沙葛、柑橘醬 👉🏻好清甜 酸酸口感 開胃.✨SECOND COURSEOrganic Pea (v) | velouté, cucumber, mint salad & ricotta有機豌豆|濃湯、青瓜、薄荷沙律、ricotta芝士👉🏻好少有甘濃味既豆湯 濃得黎吾會流.✨THIRD COURSEGnocchi (V) | sweet potato, smoked pumpkin purée, asparagus tempura, pine nuts & 24 month Comté薯仔丸子|番薯、煙燻南瓜蓉、蘆筍天婦羅、松子、24個月康提芝士👉🏻薯仔丸子 好煙韌 好似食年糕👉🏻蘆筍天婦羅 好脆口 皮
Hue Dining @huedining
🩵🌥️2024 開年飯
幾位女仔 揀左呢度 望住海景食😝
CHEF'S TASTING MENU AT LUNCH
✨FiRST COURSE
海鱒魚|氈酒浸、沙葛、柑橘醬
👉🏻好清甜 酸酸口感 開胃
✨SECOND COURSE
有機豌豆|濃湯、青瓜、薄荷沙律、ricotta芝士
👉🏻好少有甘濃味既豆湯 濃得黎吾會流
✨THIRD COURSE
👉🏻薯仔丸子 好煙韌 好似食年糕
👉🏻蘆筍天婦羅 好脆口 皮薄
✨FOURTH COURSE
Lamb Loin | white onion purée, glazed pear! onion, chanterelle, black garlic & red chimichurri
羊排|白洋蔥蓉、珍珠洋蔥、黃蘑菇、黑蒜、阿根廷紅辣醬
👉🏻羊味重 爽口 配醬好味 我喜歡珍珠洋蔥
or或
Lemon Sole | Fraser Island crab mash potato, tarragon & mint
鰈魚;昆士蘭費沙島蟹薯蓉、龍蒿、薄荷
👉🏻魚肉配薄荷 好清新 薯蓉好有蟹味
✨DESSERT
Cheesecake | white chocolate cheesecake, rhubarb gel & foam, almond crumble & crème fraîche ice cream
芝士蛋糕|日朱古力芝士蛋糕、大黃凝膠,大黃泡沫、杏仁碎、法式酸忌廉雪糕
👉🏻奶味 白朱古力味 較濃 好岩打卡
or或
Pistachio Tiramisu | coffee Kahlua sponge, mascarpone & pistachio Dukkeh
開心果提拉米蘇|咖啡海綿蛋糕、意大利軟芝士及開心果杜卡香料
👉🏻開心果粉絲好啱食 味道好濃 好足料

#管理體重 #飽住瘦 #蛋白質
#健康餐 #foodiehk
#跟米吃出瘦身材
#kukeepfiteat
yt Red 大眾点评 google @kumikofindfun @kukeepfit
2024-02-21
下午茶
紀念日
2024-01-09 1945 瀏覽
HUE位於尖沙咀藝術館旁,享有無敵海景;餐廳可以由藝術館通往,又或在路旁搭電梯直達。既然位於藝術館,憑當晚文化中心即埸門票🎫7:30前埋單,可以享有85折,就係因為咁,我哋選擇呢度晚餐😄我哋選擇三道菜晚餐,$780pp (85折),包括前菜、主食及甜品🍧Mocktail :FIG ME UP (+$90)Burnt Fig, Lychee, Apple焦無花果、荔枝、蘋果麵包🥯前菜:伊比利亞豬肉、油封豬面頰、芹菜頭忌廉、焦糖無花果豬肉軟淋適中,而且多汁,好食😋前菜:帶子、澳洲南瓜蓉、南瓜籽油、開心果(+$30)好鍾意食煎帶子,乾身爽口,配甜甜地嘅南瓜汁更美味😋帶子大大粒,肉質彈牙爽口👍🏻👍🏻主菜:壓煮法國雞肉、舞茸菇、薯蓉、黑松露片雞肉嫩滑,唔會「鞋」,配菜舞茸菇幾特別😋好食👍🏻主菜:羊鞍架、蜂蜜嫩茄子、焦香青蔥莎莎、檸檬小紅蔥、羊肉汁(+$55)睇相都知肉質鮮嫩😂梗係好食啦😋😋甜品:香蕉拖肥蛋糕|香蕉、榛果朱古力、肉桂焦糖真心甜品有啲hea ,不過用心點埋蠟燭,OK啦吉士撻|肉桂香料鬆餅•黑糖及姜都係嗰句,hea啲囉,又唔係唔好食,可以特別啲就更好😅餐廳環境,地方、環境都好掂,咁靚嘅

Mocktail :FIG ME UP (+$90)
Burnt Fig, Lychee, Apple
焦無花果、荔枝、蘋果

麵包🥯

前菜:伊比利亞豬肉、油封豬面頰、芹菜頭忌廉、焦糖無花果
豬肉軟淋適中,而且多汁,好食😋

前菜:帶子、澳洲南瓜蓉、南瓜籽油、開心果(+$30)
好鍾意食煎帶子,乾身爽口,配甜甜地嘅南瓜汁更美味😋

帶子大大粒,肉質彈牙爽口👍🏻👍🏻

主菜:壓煮法國雞肉、舞茸菇、薯蓉、黑松露片
雞肉嫩滑,唔會「鞋」,配菜舞茸菇幾特別😋好食👍🏻

睇相都知肉質鮮嫩😂梗係好食啦😋😋

甜品:香蕉拖肥蛋糕|香蕉、榛果朱古力、肉桂焦糖
真心甜品有啲hea ,不過用心點埋蠟燭,OK啦

吉士撻|肉桂香料鬆餅•黑糖及姜
都係嗰句,hea啲囉,又唔係唔好食,可以特別啲就更好😅

餐廳環境,地方、環境都好掂,咁靚嘅境價錢都要咁上下😉

2024-01-07
紀念日
📍尖沙嘴海景餐廳‼️· 一餐嚐盡高品質牛羊😋 — Hue Dining🥂·==============================Hue dining嚴選多款澳洲新南威爾斯州屢獲殊榮嘅羊牛,連同來自當地優質新鮮食材一同入饌,炮製出$980嘅5 course wine pairing dinner menu🤤呢個menu只係做埋3月,想食嘅記住book檯啦😋𝐵𝐸𝒮𝒯 𝒪𝐹 𝒩𝐸𝒲 𝒮𝒪𝒰𝒯𝐻 𝒲𝒜𝐿𝐸𝒮, 𝒜𝒰𝒮𝒯𝑅𝒜𝐿𝐼𝒜 - 𝒯𝒜𝒮𝒯𝐼𝒩𝒢 𝑀𝐸𝒩𝒰 $𝟫𝟪𝟢Add Wine Pairing for $530 per person ⭐️自家製酸種麵包| 煙燻牛油、胡椒梅海鹽Sourdough酸勁十足,包體紮實有拉扯感😙加埋煙燻牛油好特別😍·1ST COURSE⭐️澳洲羊肉 Margra 澳洲南瓜、南瓜籽油、夏威夷果仁莎莎醬Margra係白毛嘅新品種羊係來自澳洲新南威爾斯州,佢嘅脂肪熔點只需攝氏28至35度,適合慢煮~食落細膩嫩軟,而且一啲都唔臊!👍👍👍我本身唔食羊都覺得好ok!加埋灑喺面頭嘅開心果粒令口感更豐富🤤·2ND COURSE⭐️牛面頰意式雲吞|洋蔥清湯、醃珍珠小洋蔥、番茜Rav

⭐️自家製酸種麵包| 煙燻牛油、胡椒梅海鹽

1ST COURSE

2ND COURSE

⭐️牛面頰意式雲吞|洋蔥清湯、醃珍珠小洋蔥、番茜

Ravioli係人手包,非常精美😙內餡係穀飼100日嘅牛面頰肉,味道濃郁!特別鍾意甜甜嘅洋蔥湯,味道平衡得好好😋
3RD COURSE

⭐️Jack’s Creek 黑安格斯牛排|蕃薯、澳洲南瓜薯仔丸子、蛋黃醬、啤酒腌洋蔥

以穀飼方式培育嘅澳洲和牛及黑安格斯牛,混種後肉質鮮嫩,肉味好濃!蕃薯丸子煙韌香甜😙
4TH COURSE

⭐️Rangers Valley |5+級和牛、Yorkshire 布甸、忌廉菠菜、牛骨髓醬、薯蓉

和牛肩里脊肉油花飽滿,口感軟嫩得嚟有少少紮實,好好味🤤Yorkshire pudding係酥皮嚟,口感係硬脆~
5TH COURSE

⭐️蛋白霜脆餅|酒浸車厘子、蛋白霜、檸檬香蜂草及馬鞭草

Palvova係澳洲傳統嘅甜品,口感幾脆,配埋酸酸甜甜嘅雪葩清新解膩!為整頓晚餐劃上完美句號😋
———————————————————-
———————————————————-
📍Hue Dining
尖沙咀梳士巴利道10號香港藝術館1樓平台
2024-03-13 445 瀏覽
🇭🇰Hue 人氣新派澳洲菜😍最近就簡左閒日既lunch試左佢地既set lunch。餐廳有無敵大海境同live band performance ,令到成個用餐環境好舒服,食物亦都好高質😍 推薦必食1️⃣澳洲和牛腹扒:呢道菜以優質的澳洲和牛腹肉為主要食材,肉質鮮嫩多汁,口感十分出色,絕對岩晒食肉獸。2️⃣蟹餅班尼廸蛋呢款菜融合左由新鮮蟹肉整既蟹餅同超級流心既班尼廸蛋,蟹肉味勁香再配搭埋班尼廸濃濃既蛋味,非常出色。3️⃣炸蝦卷麵包上面既蝦外層炸到卜卜脆,但入面既肉仲係好鮮嫩同多汁,夾埋個麵包一齊食真係勁正。4️⃣士多啤梨蛋白餅呢款蛋白餅絕對會令你驚艷,鬆脆既蛋白餅帶有清新既士多啤梨味,味就配搭得勁好。5️⃣法式閃電泡芙外層酥脆,泡芙入面填滿晒濃郁的香草奶油😍😍。
🇭🇰Hue 人氣新派澳洲菜😍

推薦必食

1️⃣澳洲和牛腹扒:

2️⃣蟹餅班尼廸蛋

3️⃣炸蝦卷

4️⃣士多啤梨蛋白餅

5️⃣法式閃電泡芙
外層酥脆,泡芙入面填滿晒濃郁的香草奶油😍😍。
-𝙃𝙐𝙀 𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 🥩位於尖沙咀海傍 HUE 主打創意現代澳洲菜🇦🇺黎到漸有春意既3月 推出Best of NSW Tasting Menu嚴選多款新南威爾斯州屢獲殊榮羊牛同當地優質食材入饌好難得可以係香港食到引至唔同澳洲本地農場最出色既肉肉透過樸素簡單烹調襯托出食材嘅原味 大大滿足食肉獸既味蕾並配合釀製自澳洲新南威爾斯週的紅白葡萄酒食用望住維港享用美食 整個用餐體驗都係非常之嘆🌌🥩 Best of New South Wales, Australia5 Course Tasting Menu ($950 +10%/pp)+ Add-on wine pairing x5 ($530/pp)+ Sponsored by the NSW Trade & Investment | Meat Livestock Australia🍞 Homemade Sourdough自家製酸種麵包配煙燻牛油及胡椒莓鹽無諗過煙燻味可以咁強烈 食落微酸微鹽 都幾開胃🥩 Margra Lamb澳洲獨產Margra 脂肪熔點比一般羊肉低慢煮已經令個肉質好細膩軟腍 食到原味鮮美 冇羶味外圍包有開心果碎碎 再配搭澳
𝙃𝙐𝙀 𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 🥩

澳洲獨產Margra 脂肪熔點比一般羊肉低
慢煮已經令個肉質好細膩軟腍 食到原味鮮美 冇羶味
外圍包有開心果碎碎 再配搭澳洲時令南瓜 南瓜籽油
同埋夏威夷果仁莎莎 整個口感層次已經好豐富🌟
+ 🍷Rieslingfreak No.33, 2022, Riesling, Clare Valley, Australia

🥩 Bindaree Ox Cheek Sacchetti
係牛面頰意式雲吞配洋蔥清湯🌟🌟🌟
選用澳洲Bindaree所生產穀飼100日牛頰肉做內饀
配上經慢煮過夜既香洋蔥湯同經醃製既珍珠洋蔥提味
用新鮮歐芹作點綴 主要食到蔬菜既甜味 完全冇落糖
由淡至濃咁慢慢食到牛面頰既肉味 而且肉質柔嫩~
+ 🍷Vasse Felix, ‘Filius’, 2022, Chardonnay, Margaret River, Australia 個人幾中意呢款 味道好香醇

🥩 Jack's Creek Black Angus Strip
選用澳洲Jack's Creek出產既黑安格斯牛前腰脊肉
肉味香濃鮮甜 油脂感相對地少啲 食到牛肉原始風味
配搭自家製澳洲南瓜丸子 口感香軟入味 另外仲有
番薯 蛋黃醬同啤酒醃洋蔥 食落味道層次更為豐富
+ 🍷Langmeil Rough Diamond Grenache, 2022, Grenache, Australia

🥩 Rangers Valley Zabuton
係澳洲Rangers Valley牧場5+級和牛肩里背肉
伴有約克郡布甸 牛油菠菜 牛骨髓汁同薯蓉
特點係精選純種黑安格斯牛與和牛混種飼養
油花飽滿 入口即溶 口感軟嫩 油香滿滿 肉香濃厚紮實
+ 🍷Clonakilla ‘Hilltops’, 2021, Shiraz, Canberra, Australia

🍰 Pavlova
= 澳洲傳統甜品蛋白脆餅
經低溫烘烤至外脆內軟既酒漬車厘子蛋白脆餅
配搭檸檬香蜂草同馬鞭草 食落酸甜得黎都好清新
+ 🍷De Bortoli Noble 1, 2018, Botrytis Semillon, Yarra Valley, Australia

2024-03-07
2024-03-07 308 瀏覽
Our group of 5 came here to specifically try the NSW tasting menu. We had a very enjoyable meal, and portion sizes were not too big so I comfortably ate all 5 courses. In summary this was a well designed tasting menu and highly recommended.We started with a generous slice of sourdough each, with smoked whipped butter.The first course was Magra lamb, with butternut squash and macadamia salsa. The lamb was very tender and specifically bread to be less gamey. This was my favourite dish.Second

Sourdough  with  smoked  butter

Magra  lamb  with  macadamia  salsa

Ox  Cheek  Sacchetti  (without  onion  consommé)

Second course was Ox Cheek Sacchetti. It is served like above, and then they pour the onion consommé immediately upon serving (below)
Ox  cheek  sacchetti  with  onion  consommé

I really enjoyed the ox cheek served this way, the consommé was tasty and complimented the ox cheek well.

Angus  striploin  with  gnocchi

The third course was Angus Striploin served with butternut pumpkin and sweet potato gnocchi. 😋

The final course was the Wagyu. I forgot to take a photo of it, but needless to say it was very tender with an almost melty texture.

Our dessert was a very light and not overly sweet berry pavlova. Beautiful presentation and refreshing to eat after the four meat courses.

Berry  pavlova
2024-03-02
用餐優惠
試食活動
Berry  pavlova
2024年第一篇食評,寫寫我的生日飯外子訂了這間位於藝術館一樓的餐廳和我慶生,一入餐廳看見的落地大玻璃,每張檯都望到維港景色,非常漂亮,晚上8點當然可以看到幻彩詠噹噹。環境優美舒服,絕對是慶祝好地方。是晚餐飲:前菜兩款點了牛肉他他和吞拿魚睇相已經見到擺盤非常靚,味道新鮮,口感一流,集打卡和滿足食慾於一身。主菜一款是池魚,另一款雞肉。鮮嫩美味,醬汁和食物非常配合,無得彈。漏了講自製麵包都好好味,特別是特調牛油,好想食好多好多塊呢!最後甜品選了芝士和蛋糕,蛋糕有名唔放出來了芝士拼盤也是一絕,款式多配襯足夠,也是很好味總括來說環境優美,服務貼心,食物樣貌和質素都好高。非常滿意的一餐
2024年第一篇食評,寫寫我的生日飯

是晚餐飲:
前菜兩款點了牛肉他他和吞拿魚

最後甜品選了芝士和蛋糕,蛋糕有名唔放出來了
芝士拼盤也是一絕,款式多配襯足夠,也是很好味

總括來說環境優美,服務貼心,食物樣貌和質素都好高。
非常滿意的一餐

2024-01-15
2023-12-31 952 瀏覽
餐厅里的一个说英语的女服务员态度很差,颠覆了我对hue dining的印象,本以为会是一次愉快的用餐体验,没想到很糟心,真是辜负了如此美的风景和环境,以后再也不会去了。An English-speaking waitress in the restaurant had a very bad attitude, which overturned my impression of hue dining. I thought it would be a pleasant dining experience, but I didn't expect it to be terrible. I will never go again.

🍽️食物方面:Festive afternoon tea 💲680/2Weekend/PH🕞330-530第1️⃣層甜點有啲🎅🏻feel🍊柑橘蜜餞撻 插咗塊朱古力牌 甜點嘅🥇🎠馬卡龍塔 扮🎄 有d cute 但甜到嘔❄️雪花牛軋餅 有提子乾堅果 黐住咗好難拎第2️⃣層鹹點好食過甜點🦀帝王蟹撻 有柑橘軟芝士同三文魚籽🥐千層酥 有合桃同榛子🐟漬鯖魚多士 有牛油果同蘿蔔啫喱⚫️墨汁餅乾 有青檸啫喱煙三文魚籽 鹹點嘅🥇🦆鴨肝紅菜頭蛋白霜 士多啤梨醬 八角 有啲怪第3️⃣層食一啖就放棄嘅甜點🍫朱古力瑞士卷插咗個薑餅人朱古力牌🍩椰子糖霜車厘子冬甩 好甜好難食原味同南瓜味英式鬆餅 無🎃味柿子香桃茶幾好飲少少甜 📷打卡方面:海景view 可惜天氣唔好灰灰暗暗🔈環境方面:星期六去都唔爆 可以靜靜地傾足2hrs Kk day俾咗2set錢 外國籍staff話係for2個人…最後有個香港人staff搞清楚💬其他資訊: Hue Dining 📍尖沙咀梳士巴利道10號香港藝術館1樓平台ℹ️ Remarks 生日可以寫字💰+1
🍽️食物方面:

📍尖沙咀梳士巴利道10號香港藝術館1樓平台
ℹ️ Remarks 生日可以寫字
💰+1
2023-11-16 1131 瀏覽
環境一流 打卡港女Tea食物還好 Scone真心要改善🫣網站唔Update.....環境真係冇得輸全場100%都係女仔 大家都係忙緊影相🤣但野食就真係有待改進🫣特別係個Scone....真係一d都唔Scone😅真的有d似光酥餅🥲作為Scone既Die Hard Fans真心有d失望🥲鹹點還好 但甜品偏甜 係甜到食唔到咩味個隻😀題外話我地係佢Website到book枱的佢個website 明明寫個Tea 係In collaboration with mtm labo, 寫晒Gift Set又voucher咁但book左黎先留到原來至到6 Aug 23😅 我地食時已經係11月頭😅再聽朋友講 佢都有朋友中左伏😅黎到問先知原來promotion一早完左建議餐廳啦啦臨update返個網站🫣
環境一流 打卡港女Tea
食物還好 Scone真心要改善🫣
網站唔Update.....

環境真係冇得輸
全場100%都係女仔
大家都係忙緊影相🤣

但野食就真係有待改進🫣
特別係個Scone....
真係一d都唔Scone😅

我地食時已經係11月頭😅

再聽朋友講 佢都有朋友中左伏😅
黎到問先知原來promotion一早完左

建議餐廳啦啦臨update返個網站🫣
來到Hue Dining這一間我是標籤了很久的我見網上很多blogger都會介紹這裡啦因為我早三-四個星期去訂位會有好的位置之後就吃原種蕃茄水波蛋我吃不到很重的泡菜味啦有點像羅宋湯的味道啊有點像蕃茄糕的口感啊我覺得這碗是很適合沾剛才那個酸種麵包的好啦紫菜脆餅了 賣相咧就跟天婦羅一樣吧付上醬汁大家看看B roll啦我就先試一個沒有沾任何的醬汁他說就說是紫菜了脆漿就比較多的醬料是鱈魚子蓉和牛他他啦上面會有隻蛋的他有點酸豆的這樣啊吃不出要看餐牌才知道和牛他他很好吃啊因為我吃了很多的洋蔥好好吃啊我覺得我就對和牛他他 讚不絕口啊先吃牛扒吧medium rare的生熟程度他是整到的肉味是有啦是有點兒紅酒牛肉的味道啊份量就不算說很多他是一個澳洲和牛的腹扒來的Camman說醬汁好吃啊現在試醬汁吧都比較少吃啊好 creamy 的還有一點的甜味 有一點的鹹味羊扒來說邊位就沒那麼韌吧因為剛才說羊扒是比較酥啦所以我就加薄荷醬來吃了透明這個啫哩狀呢就是一個薄荷醬啦還會有點青豆蓉在隔離的我想講呢透明個薄荷啫喱吧會有很重的薄荷味再加一點點甜甜的味道吧我又覺得幾正喎士多啤梨蛋白餅檸檬凝乳和白胡椒巧克力還有羅勒雪葩大家

來到Hue Dining

裡邊會有個流心朱古力
甜度都挺好的
2023-05-07
生日
⭐️Weekend brunch 每人$480。另外有d食物要加錢。🍴Sharing starters 🌟sourdough🌟法國生蠔配蘋果乾葱油醋汁🌟黑毛豬火腿炸丸子🌟煙三文魚水波蛋🌟手撕牛小扒餡餅🌟cold cuts🍴主菜五選一🌟燒羊扒🌟油封五花腩🌟烤三文魚🌟牛腹肉加$80🧁甜品三選一🌟士多啤梨蛋白餅⭐️性價比幾高,環境氣氛好好,有音樂🎼🎹有海景🌅前菜同麵包樣樣都好好食,但主菜就失色小小,魚同牛肉質過熟,豬腩肉相對最好食~

🍴Sharing starters

🧁甜品三選一
🌟士多啤梨蛋白餅

2023-08-27
2023-08-21 985 瀏覽
呢度主要係食靚景,佢個位坐喺度望出去見到夜景,仲睇到幻彩詠香江,個位都舒服,個環境一路飲酒一個傾計都好正。晚餐只有dinner set 而無得散叫,如果3個course $780一位,2個course都要$680一位,所以我們揀左3個course。佢送既麵包幾硬,同埋只有一款包。前菜是北海道帶子配南瓜蓉, 個帶子新鮮同埋真係剛剛好熟,入面唔會好生,好好味!朋友揀左黑毛豬肉配焦糖無花果,感覺好fresh,同埋個豬都多汁好食,唔燶。主菜揀左黃鰭池魚配白酒汁,個魚好鮮嫩,個汁有啲似忌廉湯既味,但都好夾。甜品揀左焦糖香蕉蛋糕同檸檬撻,前者較甜,要加埋雪糕一起食會好啲,後者唔算甜,本身個餅底就無太大驚喜,但有啲啤梨蓉,層次感豐富啲。
2023-07-21
2023-08-05 483 瀏覽
🥳上星期六喺呢間餐廳同朋友慶生。🤩餐廳全部落地玻璃窗樓底好高! 餐廳好大、好光猛。 我哋嘅坐位亦非寬敞! 👍我哋坐嘅位正正望向灣仔會展, 萬里無雲, 再加上籃籃嘅天空....隨意都已經可以映到沙龍!講番食物, 😂前菜有好多款式好精緻好好食...主菜我哋叫羊都好正! 🙏D侍應都好pro, 佢哋會留意住我哋嘅需要但又唔會覺得佢哋煩! 🥰好chill好正, 我估夜晚嚟會仲正! 😅唯一美中不足個Weekend Brunch唔包餐飲!
去到香港藝術館除了看展覽,原來都有 Afternoon Tea 吃,大家知道嗎?Hue Dining 是一間可以看著維港用餐的澳洲菜餐廳最近就聯乖護膚品牌 mtm labo 推出以現代澳洲菜為主導的日式主題下午茶。餐廳以藍白色為主色調,亦配了一些藝術品作為裝飾。剛好我們坐的位置幾近窗邊,能看到對面的灣仔會展,不過高桌的視野可能更好。因為訂座的時候就是訂這個下午茶,所以惠顧會送的禮物套裝早放在桌子上。包括 eye mask, milk cleanser & blended moisturizing toner,價值滿高。mtm labo 是一間可以量膚定制的護膚品牌,有很高的評價,我倒是第一次聽到。有興趣可以使用附贈的門店禮遇邀請卡去做一對一的肌膚評測。mtm labo x HUE Dining Dear Myself 下午茶 ($680/ For Two)配一壺茶,不過可選的茶差不多,另外也可以選咖啡。九宮格的木盤讓下午茶看起來更精緻,另外在用餐前侍應會簡單介紹一下餐點。鹹點和甜點各佔一半。有出奇入口不heavy的 Gruyère 芝士大豆炸丸子。迷你凱撒沙律 很有趣,是一棵青脆的生菜
Hue Dining 是一間可以看著維港用餐的澳洲菜餐廳
餐廳以藍白色為主色調,亦配了一些藝術品作為裝飾。

有興趣可以使用附贈的門店禮遇邀請卡去做一對一的肌膚評測。

配一壺茶,不過可選的茶差不多,另外也可以選咖啡。
mtm labo x HUE Dining Dear Myself 下午茶 (For Two)

迷你凱撒沙律 很有趣,是一棵青脆的生菜。上面有鯷魚、魚子醬等,味道很豐富。
焙茶英式鬆餅 配柚子忌廉、英式忌廉和覆盆子果醬。
焙茶味不算很濃,不過三款醬配搭起來倒是很不錯的吃法。
另外還有 菜薊葉 "雅枝竹" 吉士撻、醃漬鱒魚鱈魚籽牛油軟包、酸橘汁醃油甘魚多士,都是很精緻的鹹點。
Gruyère 芝士大豆炸丸子
迷你凱撒沙律

甜品部份,我個人推薦的是 青瓜檸檬蘆薈意式奶凍
因為天氣悶熱的時間,清爽的甜品會更易入口。
黑芝麻巴黎布雷斯特泡芙 附了一管薑奶來增加甜度,泡芙的外層是脆口的。
此外還有 櫻花芝士撻、水蜜桃忌廉日式蛋卷。
青瓜檸檬蘆薈意式奶凍
黑芝麻巴黎布雷斯特泡芙

櫻花芝士撻

要說到下午茶中最好吃的甜品應該是下面這兩款。
鮮士多啤梨抹茶牛角包 & 烏龍茶焦糖布甸配日本清酒忌廉
抹茶忌廉幾濃稠,而且茶味很甘醇。牛角包幾酥脆,不過牛油香不太重。
幼滑的經典法式燉蛋加上烏龍茶的茶香,甜味得到平衡,再加上清酒忌廉更特別。
鮮士多啤梨抹茶牛角包
烏龍茶焦糖布甸配日本清酒忌廉
題外話/補充資料: 下午茶精緻也滿有創意,衝環境和禮物套裝也可以來吃吃看。
2023-07-16
青瓜檸檬蘆薈意式奶凍