2024-08-10 78 瀏覽
試過之後唔想食茶記今日去深水埗做saucing, 路過見門口咁乾淨入去食個快Lunch真心有質泰式雞絲金邊粉,對我黎講有份量雞絲,但食落似鮮雞👍🏻👍🏻芒果椰汁糯米飯MUST try, 糯米飯新鮮熱住上下次經過再試其他款
試過之後唔想食茶記

今日去深水埗做saucing, 路過見門口咁乾淨
入去食個快Lunch

真心有質
泰式雞絲金邊粉,對我黎講有份量
雞絲,但食落似鮮雞👍🏻👍🏻

芒果椰汁糯米飯MUST try,
糯米飯新鮮熱住上

下次經過再試其他款

2024-08-10
2024-07-31 155 瀏覽
深水埗美食五花八門,要搵間好食,好坐,好氣氛,有泰味既都唔容易。今晚同朋友行開,見到新開,即入去試試。有驚喜!值得一試!生蝦🍤必嗌之選,新鮮,大隻,嗌多2碟。香脆蝦餅🍘蝦餅金黃香脆,一口咬下去就係滿嘴嘅濃郁蝦味,爽口彈牙,配搭甜辣嘅醬一齊食,正。泰式鴛鴦豬手🍖滷水豬手採用泰國香料滷至入味,豬手炆得軟腍,豬皮滑嫩,配上辣汁,突顯肉香醇厚,而且沒有ー點肥膩嘅感覺。黃咖哩軟殼蟹🦀薄餅🫓黃咖喱微香辣味,軟殼蟹炸得酥脆,蘸咖哩伴薄餅一齊食滿足。泰式炒菜🥬青菜綠嫩,辣辣哋好開胃。

生蝦🍤
必嗌之選,新鮮,大隻,嗌多2碟。

香脆蝦餅🍘

泰式鴛鴦豬手🍖

黃咖哩軟殼蟹🦀薄餅🫓
黃咖喱微香辣味,軟殼蟹炸得酥脆,蘸咖哩伴薄餅一齊食滿足。

泰式炒菜🥬
青菜綠嫩,辣辣哋好開胃。
2024-07-30
2024-07-24 280 瀏覽
今日同朋友經過深水埗,見到有間酒吧竟然有泰國菜,於是就入去試吓,果然有驚喜!食物質素好平均,味道亦很正宗!無骨鳳爪醬汁調到剛剛好,很惹味!冬陰功味道很濃郁!生菜包,很好吃!青木瓜沙律,濃淡適中!燒雞燒得剛剛好,肉汁沒有流失!咖喱大頭蝦,點蒜蓉包或配白飯都很適合,很好味!值得推介無骨海南雞,啖啖肉!雞肉非常嫩滑!醬汁非常惹味! 仲有叫咗生蝦刺身、炒蜆、青咖哩及燒魚!全都很不錯!食物種類多!色香味俱全!

食物質素好平均,味道亦很正宗!

無骨鳳爪醬汁調到剛剛好,很惹味!
無骨鳳爪

冬陰功味道很濃郁!
冬陰功

生菜包,很好吃!
生菜包

青木瓜沙律,濃淡適中!
青木瓜沙律

燒雞燒得剛剛好,肉汁沒有流失!
燒雞

咖喱大頭蝦,點蒜蓉包或配白飯都很適合,很好味!
咖哩大頭蝦

值得推介無骨海南雞,啖啖肉!雞肉非常嫩滑!醬汁非常惹味!
無骨海南雞

仲有叫咗生蝦刺身、炒蜆、青咖哩及燒魚!全都很不錯!
生蝦刺身

炒蜆

青咖哩

燒魚

食物種類多!色香味俱全!
無骨鳳爪
生蝦刺身
炒蜆
青咖哩
燒魚
  • 無骨海南雞,生菜包,咖哩大頭蝦
今日去深水埗黃金商場行完街,就去咗附近搵地方食晚飯!喺大南街南昌街見到有一間新開的泰國菜,於是就試吓!一入到店舖裏,原來此店係酒吧加泰國菜,裝修好靚,環境舒適!首先,要兩碟生蝦,生蝦很爽口很鮮甜,非常美味!值得推介無骨海南雞,雞肉嫩滑,配上海南雞汁,真是一絕!冬陰功湯用生蝦蝦頭熬湯,絕對不浪費食材,湯的味道很可口,材料新鮮!咖喱軟殼蟹,這款菜式很好,軟殼蟹不用剝殼,咖喱汁點蒜蓉包或白飯很好吃!燒牛肉,可選擇燒三成熟、五成熟或七成熟,今次我選擇七成熟,仍然見到牛肉肉質粉嫩,燒得剛剛好,不會很乾身,配上醬汁,真的不錯!另一樣值得推介的是醉貓炒河,這菜式很特別,本人從來沒有食過,粉條不規則的形狀很新奇,粉條入口滑捋捋很可口!最後要一個菠蘿炒飯,成為這餐飯完美嘅句號!以一間主打酒吧店舖嚟計,食物絕對有驚喜!與三五知己到此店舖飯後不用轉場去其他酒吧,可以繼續飲吓酒傾吓偈,盡興而歸,不失為一個好地方!
今日去深水埗黃金商場行完街,就去咗附近搵地方食晚飯!

喺大南街南昌街見到有一間新開的泰國菜,於是就試吓!

一入到店舖裏,原來此店係酒吧加泰國菜,裝修好靚,環境舒適!

首先,要兩碟生蝦,生蝦很爽口很鮮甜,非常美味!

生蝦

值得推介無骨海南雞,雞肉嫩滑,配上海南雞汁,真是一絕!

冬蔭功

咖喱軟殼蟹

燒牛肉

醉貓炒河

最後要一個菠蘿炒飯,成為這餐飯完美嘅句號!

菠蘿炒飯

以一間主打酒吧店舖嚟計,食物絕對有驚喜!

冬蔭功
咖喱軟殼蟹
燒牛肉
醉貓炒河
菠蘿炒飯
  • 無骨海南雞、生蝦、醉貓炒河、冬陰功、咖喱軟殼蟹、燒牛肉
2024-01-06 382 瀏覽
行完山,一行幾人搵飯食。見到呢間新開泰菜,仲有K唱有酒飲,梗係入去試吓啦!泰菜例叫生蝦、蝦餅、豬頸肉、無骨鳳爪、生菜包、燒魚、泰式通菜、雞翼……最緊要係配埋啤酒啦!上菜速度一般,但係D嘢食有驚喜!我最鍾意係豬頸肉,燒得脆口都黎唔會太乾。無骨鳳爪又係正,個汁調到岩岩好,但朋友們就話辣得濟😅燒魚本來想食烏頭,但老闆話唔靚,叫我哋試吓鰂魚,唯有係咁啦!條魚又係驚喜嘅,肥大肉鮮!食飽飽仲有K唱,有骰盅玩,唔經唔覺就玩到12點🤣埋單5個人,又食又啤,都係1300,扺到暈總括黎講係正嘅,可以再encore 嘅!

食飽飽仲有K唱,有骰盅玩,唔經唔覺就玩到12點🤣

埋單5個人,又食又啤,都係1300,扺到暈
蝦餅
烤豬頸肉
泰式鳳爪
泰式肉碎生菜包
烤魚

總括黎講係正嘅,可以再encore 嘅!
2024-01-04
蝦餅