2024-10-29 83 瀏覽
喺香港要食韓國菜唔難,但有一樣我好鍾意食嘅嘢 — 콩국수(豆漿冷麵),呢樣夏天消暑佳品就唔係間間都有得食🥹 今次我哋人多,仲可以食到更多想食嘅嘢😻!🍜#콩국수(#豆漿冷麵):湯底有啲似豆漿,有香濃嘅豆味,夏天食真係一流。鍾意飲豆漿嘅我,差唔多次次食親都連湯飲埋😹 缺點就係通常冇餸,得啲青瓜,我有時會用泡菜餸嚟食🤭🥘#라볶이(#辣炒年糕拉麵):近排成日都好想食,但又覺得好邪惡🙈 咁啱今次有一班朋友食,就少啲罪惡感🤣 當中嘅 #김말이(#紫菜卷,即係中間包住啲粉絲嘅炸紫菜卷)好好食🤤😋🧀#치즈계란말이(#芝士雞蛋卷):身為芝士雞蛋控,見到一定好開心😎 欣賞廚師會按人數切👍🏻👍🏻👍🏻🍕#해물파전(#海鮮蔥餅):都算幾足料,滿足到我呢個鍾意食煎餅嘅人😛🍗#양념치킨(#甜辣炸雞):冇乜特別;唔知係叫得太多嘢定份量太多,相對有啲滯😌另外仲叫咗 #잡채(#韓式炒粉絲) & #갈비탕(#牛骨湯),整體嚟講算唔錯😀

大豆冷麵

辣炒年糕拉麵

芝士雞蛋卷

2024-10-05
$134 (宵夜)
大豆冷麵
辣炒年糕拉麵
芝士雞蛋卷
2024-01-19 1170 瀏覽
晚餐: Set B $420包括: 成鍋上的現煮辣炒年糕+麵(另上) 炸雞:酸辣味 及 原味 香脆雞 沙律菜 兩柸飲品另外加了---蝦紫菜包飯埋單計埋加一個鍋好低食,即係現煮辣炒年糕,材料多,款式多,味道唔錯,對於食得辣的人嚟講,一啲都唔辣,食到好飽,好飽沙律菜: 擺盤靚,賣相好,味道ok, 幾種顏色放埋一齊,見到都開心😍炸雞: 會為你準備手套,方便食炸雞。炸到外脆內暖,咬落有汁漏出,正呀😋(我鍾意食酸辣味,少少辣+啲啲酸)😋蝦紫菜包飯:味道唔差(開頭覺得個餐唔夠食,點知食食下都飽😌)
晚餐: Set B $420
包括: 成鍋上的現煮辣炒年糕+麵(另上)
炸雞:酸辣味 及 原味 香脆雞

蝦紫菜包飯
炸雞:原味  及  酸辣味
  • 泡菜鍋
  • 韓式卷
  • 炸雞,原味  及  少辣
2023-11-18 1275 瀏覽
其實我未去過韓國,亦唔識韓文,不過都幾中意睇韓劇,所以落單既時候,店員用韓文同你講應該係歡迎光臨?!總之就係韓劇入面會聽到嗰句,呢刻就覺得好似入左韓劇咁。由於係韓國人開,仲同我講韓文,雖然我聽唔明,但點都會加左少少分。呢間餐廳都算幾大間,每張台都好闊落,好適合一班人黎食,不過點餐就要出去點,點餐既時候會問你坐邊張台,咁點完俾晒錢就可以坐低等食。今次叫左泡菜炒飯,因為早兩日睇韓劇個主角煮左泡菜炒飯😂泡菜炒飯 + 凍檸茶 $75+$5個賣相唔錯,不過小食就得一碟仔泡菜,見到其他同事叫左其他餐係有三碟仔既,正常黎講食韓國嘢最少都應該係三小碟,可能泡菜炒飯唔算係正式一個餐🤔Anyway,最後我都係食唔晒,所以無咩關係,食唔晒係因為都幾大碟。味道係唔錯既,少少濕既炒飯,啖啖都係泡菜味,上面放左紫菜同煎蛋,唔算好豐富,不過係好味既。價錢黎講我個人覺得少少偏貴,但係最近係尖沙咀佐敦食多左野,就覺得呢區既餐廳都係偏貴,咁變相呢個韓國餐價錢就。。算啦。以下係餐牌,其實都有好多唔同野食,其他同事都叫左唔同既野,目測係唔錯既,希望下次可以試其他啦。不過美中不足係佢炸雞真係好貴,我想食炸雞但太貴喇,要食既話可

今次叫左泡菜炒飯,因為早兩日睇韓劇個主角煮左泡菜炒飯😂

泡菜炒飯 + 凍檸茶 $75+$5
泡菜炒飯

以下係餐牌,其實都有好多唔同野食,其他同事都叫左唔同既野,目測係唔錯既,希望下次可以試其他啦。不過美中不足係佢炸雞真係好貴,我想食炸雞但太貴喇,要食既話可能要一班人share比較化算😅

泡菜炒飯
2023-09-09 1229 瀏覽
韓國人開既韓式快餐店,先付款後按號碼取餐。最鐘意餐廳空間夠闊落,張枱好大。炸雞同炸豬扒蛋包飯係小編既至愛,另外,紫菜包飯、蛋卷、韓式伴飯、冷麵同部隊鍋都唔錯架。
這個週末,妻子堅持要我們去這家韓國人經營的餐廳試一試。我們一家四口 6 點 10 分到達,餐廳環境很寬敞, 簡單的裝飾.  我們就選擇坐在窗邊,看過了菜單,發現一些食物價格比其他韓國餐廳的價格高了將近一倍。然而,就像大多數香港人有多次去過韓國旅行一樣,我期待這裡的食物水平更好。我們點了一份炸雞 $178,我女兒點了一份煎蛋捲炒飯配炸豬排 $88,一份五花肉 $380, 一份韓式牛肉壽司卷 $ 55, 。我點了炸醬面 $68,  自己出去收銀台落單及給錢, 收銀員不是韓國人,似乎是菲律賓人只會說英語.大約15分鐘, 先來了一份炸雞, 剛炸出來很熱的,配番茄醬,雞肉不乾但沒有味道, 份量不多,不可能是整隻雞.   我女兒吃掉大部分煎蛋捲炒飯, 豬排很薄, 很韌,她只吃了一口, 炸粉太厚不好吃. 韓式牛肉壽司卷味道還可以,但份量不夠一個人. 只適合做前菜. 五花肉有有5大片和半截結冰泡菜, 不同的小菜, (蒜片、蔬菜、辣椒片、泡菜等),我們跟著其他客人把泡菜放在烤盤上解凍. 不要指望工作人員的任何幫助. 五花肉是半結冰的,味道肉質還可以但我以前有吃過更平更好的….整個晚上,最失望的應該是炸醬

還可以但我以前有吃過更平更好的….
整個晚上,最失望的應該是炸醬麵,因為我以前在韓國吃過,應該是濃濃的醬,配麵條不是烏冬面.
整體食物質量不是很差,可能是我們期望過高,此外,沒有服務下價格比較不合理,下次不會回來
題外話/補充資料: 1罐雪碧 300ml $20,2罐梨汁 200ml (每罐$ 25). 好昂貴
2023-02-05
2023-01-20 1512 瀏覽
係九龍公園附近有間半自助式韓國菜,入面係由韓國人開既,連店員都係韓國人黎嫁。我地1行5人去食lunch set🤣🥢原味香脆雞(半隻)+芝士辣炒年糕+紫菜包飯+檸檬茶2杯($158)因為想食甜辣炸雞,所以可以落order個陣同佢+$10轉甜辣味。炸雞熱辣辣,皮唔會太粉,炸得乾身,加埋甜甜辣辣既醬,十分開胃。芝士辣炒年糕,不過不失,冇咩特別,但味道偏甜唔辣。紫菜包飯,味道比較淡,但麻油味香,而且包得實,唔驚一夾就散。🥢S7 - 現煮辣炒年糕+炸飲子+炸紫菜卷+紫菜包飯+檸檬茶2杯($228)炸飲子炸紫菜卷,炸物岩岩出爐,熱辣辣,皮脆,而且唔會成口油。紫菜卷入面係包粉絲,餃子係包韭菜🥟🥟現煮辣炒年糕好大鍋,入面有腸仔,年糕,魚片,洋蔥,湯底甜甜辣辣,下面有個火煲住佢,所以個年糕一直keep住熱,另外我地仲加左個韓式拉麵落去煮,個麵加埋魚片年糕同個汁好好食😋,但年糕比較粉,冇乜咬口。每個set都有包到泡菜,醃蘿蔔🤤評分:味道:⭐️⭐️⭐️️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️整體:⭐️⭐️⭐️⭐️————————————————————————📌 Isaak's📍佐敦柯士甸道19-23號永發大廈地下5號舖

芝士辣炒年糕,不過不失,冇咩特別,但味道偏甜唔辣。

每個set都有包到泡菜,醃蘿蔔🤤

評分:
味道:⭐️⭐️⭐️️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
整體:⭐️⭐️⭐️⭐️

————————————————————————
📌 Isaak's
📍佐敦柯士甸道19-23號永發大廈地下5號舖
2022-11-23 1344 瀏覽
今日同朋友想食炸雞, 所以簡左這間餐廳。 坐位可以自己簡, 我地簡左sofa位。 餐廳係以自助形式,諗好食咩要去Counter落單, 自己去飲水機加水。 食物味道都不錯。 店舖不設限時, 可以同朋友慢慢吹水。
2022-11-13 1047 瀏覽
經過見餐廳門面不錯,便進內買了一份外賣炸雞,等候時間10分鐘,不快不慢。回到家打開一望,已心知不妙。首先炸雞份量少,其次雞肉完全不入味,醬汁同雞肉完全分開,醬汁份量亦不足以cover 所有炸雞。另外,大部分雞件既不是雞翼亦不是雞鎚,似是餐廳將雞的不同部位拼湊成一份炸雞。To conclude:望住啲雞,心諗$95買堆咁嘅炸雞,寧願比多幾十蚊買啲正正常常嘅好過。簡單來講,完全冇誠意嘅一間餐廳。………………

To conclude:
………………
炸雞
2022-11-13
10 分鐘 (外賣自取)
2022-11-13 786 瀏覽
一間座落於佐敦的韓式餐廳,外面粉藍及白色相間的屋仔造型,進內有一排排長型木枱及一列卡位,極之寬敞,客人可以無拘無束坐上幾個鐘。餐廳 以快餐店形式經營,客人先落order,跟住自行取餐,非常方便快捷。午膳返尾聲時段,店內唔算太多人。點咗一個lunch set,有芝士辣炒年糕及紫菜包飯,並附送凍檸茶及一小碟泡菜。芝士辣炒年糕雖然份量唔算多,但年糕勝在夠大條煙韌,辣味亦可接受,好多汁唔會乾身。至於紫菜包飯嘅顏色豐富,又黃又綠, 非常吸睛。材料有雞蛋、酸蘿蔔、蟹柳、青瓜及紅蘿蔔絲,好清新的味道,配合一杯凍檸茶,啱啱好。餐廳其實仲有好多地道韓國美食供應,留待下次再試。值得一提嘅係餐廳冇收加一服務費 ,今時今日,比較少有。

2022-09-12 1072 瀏覽
同阿媽一齊行街午餐突然間想食韓國菜。就係OpenRice search到呢間韓國餐廳。餐廳環境好大我哋去到嘅時候客人唔多可以自由選擇座位,但燈光較暗。餐廳價錢唔算平但係勝在選擇夠多,有各種湯同鍋,年糕,炸雞,仲要我摯愛紫菜包飯。餐廳係自助形式需要自己搵位同埋order。我叫了套餐年糕跟紫菜包飯及飲品,阿媽就叫了清淡的湯年糕。紫菜包飯味道尚可飯比較多,但包得緊實唔會散。年糕口感煙韌味道偏辣,我將紫菜包飯點年糕汁食味道不錯。湯年糕看似清淡但識落湯不算太淡,年糕是扁身一片片那一種,所以食落比較軟身,較適合老人家。整體來說味道不過不失沒有很經驗的味道但亦是正常的韓國口味。餐廳是自助式沒有太多服務但好在上菜快,如果想自在地食一個韓式快餐會是不錯的選擇。

2022-08-10
午餐
作為韓迷,最掛住嘅除咗oppa當然仲有各款韓食。雖然飛唔到,不過大家都可以食得到!佐敦依間韓國料理,不停播住韓國電視,除咗棒球仲會播高爾夫球賽事,有留意韓國體壇嘅朋友可以去坐下望下。menu上有唔同套餐,有辣有唔辣,今次我就揀咗豆腐海鮮雜錦煲飯。熱辣辣嘅海鮮湯底,微辣惹味,入面有菜、海鮮加埋窩蛋,不可唔多足料,菜都唔夠多,真係差咁啲!套餐仲會有前菜、飯,三款小菜入面最好食係泡菜,送飯一流!加埋飲品$80,性價比嚟講真係麻麻地,不過以而家飛唔到嘅情況嚟講,都可以止一止癮,希望快啲通關,大家就可以飛去韓國見oppa食韓食啦!
作為韓迷,最掛住嘅除咗oppa當然仲有各款韓食。
雖然飛唔到,不過大家都可以食得到!
有留意韓國體壇嘅朋友可以去坐下望下。

豆腐海鮮雜錦煲飯

menu上有唔同套餐,有辣有唔辣,
今次我就揀咗豆腐海鮮雜錦煲飯。
熱辣辣嘅海鮮湯底,微辣惹味,入面有菜、海鮮加埋窩蛋,
不可唔多足料,菜都唔夠多,真係差咁啲!
套餐仲會有前菜、飯,
三款小菜入面最好食係泡菜,送飯一流!

加埋飲品$80,性價比嚟講真係麻麻地,
不過以而家飛唔到嘅情況嚟講,都可以止一止癮,
希望快啲通關,大家就可以飛去韓國見oppa食韓食啦!
2022-08-02 789 瀏覽
中午食lunch想食下特別D既野,行行下就搵到間韓國餐廳,個環境其實睇落都幾好,藍白色既裝潢。裡面有sofa坐,睇menu得一張紙但其實都幾多選擇,不過要自己去櫃檯買野食,然後都要自己拎野食,少少半自助feel。因為選擇好多睇左好耐都係揀左個豬扒飯,感覺可能比較穩陣,不過都係少少失望,醬汁有港式西餐豉油既味道,豬扒水份好少好似變左肉乾,味道真係一般般,不過有附送泡菜,味道幾好。不過份量真係幾多,有兩塊扒。其他方面都OK不過不失,但價錢偏貴,性價比低。
其他方面都OK不過不失,但價錢偏貴,性價比低。
炸豬扒飯
2022-07-03
10 分鐘 (堂食)
今日同班同事一起去食呢間韓國野,個餐牌得一張但已經有好多選擇,我自己本身都算大食,所以嗌左兩份野,一份係烤雞飯另一份係吞拿魚飯捲。烤雞飯既飯量都算多,烤雞佐以椰菜同辣椒,但雞肉本身份量特別少,而且係以雞粒形式而非雞扒,我好鍾意食肉所以覺得份量真係好少,而且係70蚊一份,其他餐廳呢個價可以多好多肉,真係唔值呢個價,但味道係唔錯既。而吞拿魚飯捲一份有十個,飯絕對唔會多過餡,吞拿魚都唔算少,好好味,一份52蚊都有少少貴。環境OK有sofa坐;衛生麻麻睇食評有cockroach睇黎都唔係幾好;服務一般般,其實都算係半自助自己出去拎。
,但味道係唔錯既。而吞拿魚飯捲一份有十個,飯絕對唔會多過餡
,吞拿魚都唔算少,好好味,一份52蚊都有少少貴。
;服務一般般,其實都算係半自助自己出去拎。
吞拿魚紫菜包飯
烤雞肉蓋飯
2022-07-03
吞拿魚紫菜包飯
烤雞肉蓋飯
2022-07-04 802 瀏覽
位於佐敦一條不繁華的街道,在龍堡酒店對面的橫街裡,為了朋友方便泊車就來到這間韓式快餐店,但其實店裡坐得蠻停服的,食物方面也不是很快餐,我們很想吃燒肉,所以點了牛肉套餐,有一大盤牛肉加一碟泡菜,最驚喜的是有老闆娘親子幫我們主理,有種去到韓國餐廳阿chu媽服侍客人的賓至如歸的感覺👍🏻;還點了雙併炸雞,雞好滑,裡面還有雞髀的,最喜歡的甜辣味道,好開胃但不會好辣😋;再來辣炒魷魚伴冷麵,好好味!也少不了燒酒的韓國飲食文化🤭
2022-06-19 655 瀏覽
喺附近上堂之前要先醫肚,今次同朋友兩個人沖左入Isaak's,之前都食過,隔左幾個月再嚟竟然加左價,但唔緊要,買個方便☺️叫左個S5二人set,有kimbap、辣炒年糕、半份炸雞、小菜泡菜同醃蘿蔔,再跟兩杯檸茶,凍飲都唔駛加錢👍🏻kimbap正常味道,不過不失,但包得夠實,唔駛驚夾起會跌晒啲料👍🏻炒年糕啲汁比較稀,但啲味都痴到上年糕度,不過我唔會話係辣炒年糕,因為都無咩辣味,醬汁偏甜,年糕質感外層有啲粉,唔知係咪浸得太耐,而且上嚟時都係室溫溫度炸雞見到佢係即炸,攞完都要攤一陣涼先放得入口,而且感覺到係全雞斬件炸,啲雞件形狀好完整,外皮炸到好脆好食,不過隻雞比較少調味,啲肉會變到無咩味,但另一方面好處係食完之後都唔會覺得頸渴💦二人餐埋單$158,每人$79,價錢都okay,但食物無咩特別突出,經過又諗唔到食咩都可以一食嘅。