2015-05-02 6022 瀏覽
因為見到佢係日本fusion菜所以去左食 好彩佢呢期無搞人物主題 唔係應該等好耐晚餐會有二人set 因為佢價錢好抵又包埋甜品 所以就叫左個首先係日本醋三文魚沙律 個日本醋真係好好食 如果佢有得買我好想買支返屋企 又大碗 鍾意食菜既我食完佢都好滿足然後佢就上左碟小食 我地另外叫的 味道好特別 呢個明太子焗薯值得一試 然後叫左個沖繩黑糖豬手 超級大隻抵食 我自己好鍾意食 因為出面既豬手通常咸但佢係面甜甜地 外脆既 而且好多骨膠原好正我個人好鍾意食呢個豬手 不過真係有啲大 建議細食朋友因住份量叫餸再之後上左個燒牛肉鍋飯 佢係日式但會配啲韓式辣醬俾你 加埋隻蛋原來咁好味 上次我都會自己試咁食不過最後甜品既綠茶布丁有啲失色 因為佢啲綠茶粉係哂底 搞到上面無味下面超濃 建議叫返牛奶布丁不過之前度度菜都咁正無損我對佢評價
因為見到佢係日本fusion菜
所以去左食 好彩佢呢期無搞人物主題 唔係應該等好耐
晚餐會有二人set 因為佢價錢好抵又包埋甜品 所以就叫左個

不過之前度度菜都咁正無損我對佢評價
2015-04-26 5718 瀏覽
鋪面很吸引,有很多公仔作裝飾,感覺很warm。三人行,點了個2人套餐 ($218加一) 。1) 煙三文魚野菜沙律- 好吃,份量剛好, 三文魚油脂剛好,不乾也不膩。2) 溫泉玉子牛肉山賊燒石鍋飯- 推介,上桌熱辣辣,奉上韓式辣醬(亮點)。倒入辣醬,隨便拌拌,每一口都沾滿醬和蛋汁, 好味得很。3) 沖繩黑糖烤原隻豬手 (可配薯菜、意粉和飯)- 這個麻麻地。賣相是十分的,份量也十足的。味道方面,肉有點羶,就算點了配的醬也蓋不了,或許黑糖烤不是我口味吧。薯菜,我倒十分欣賞,不是薯條,是用薯仔炸的,薯味很香,炸得表面鬆脆,內裏粉粉軟軟的。餐飲: 洛神花水蜜桃白醋- 推介。不太酸不太甜,水蜜桃味很突出,洛神花沉底的,大概是裝飾的,最驚喜的是加了蘆薈粒,口感頓時變得豐富。整體: 三人行也吃飽飽,遺憾吃不了朱古力火山,還未last order call, 我們吃畢正餐,甜點想升級點朱古力雪山時,侍應竟說廚房不出了。。。諷刺的是我們在吃隨餐的甜點牛奶布甸(這個都不錯,不太甜,奶味濃)時,侍應走來說last order,問我們還有什麼需要...難道我點朱古力火上,你現在做嗎??? 👐
鋪面很吸引,有很多公仔作裝飾,感覺很warm。

三人行,點了個2人套餐 ($218加一) 。

1) 煙三文魚野菜沙律
- 好吃,份量剛好, 三文魚油脂剛好,不乾也不膩。

2) 溫泉玉子牛肉山賊燒石鍋飯

3) 沖繩黑糖烤原隻豬手 (可配薯菜、意粉和飯)

餐飲: 洛神花水蜜桃白醋

...難道我點朱古力火上,你現在做嗎??? 👐
沖繩黑糖烤原隻豬手
溫泉玉子牛肉山賊燒石鍋飯
洛神花水蜜桃白醋
煙三文魚野菜沙律
2015-04-11 4998 瀏覽
2點半同友人行朗豪坊,行行下想食啲野,唔知食咩野好記得有間主題cafe餐廳上左去10樓睇,場內佈置唔同左,睇落似復古風,仲可以睇到arashi既演唱會!坐低睇午餐set食咩好先,set for 2原來星期六日係晚餐無午餐,有好多choices唔識揀同驚食唔晒,無左主題同普通cafe餐牌無咩分別,岩岩望waiter佢就主動黎問係咪落單,態度幾好,最尾單喊左個蒜香大蝦炒意粉無叫到set,坐係椅到個底好硬同埃住椅背背脊有d痛,唔係咁舒服同友人掉沙發坐,等左五六分鐘左右就有得食啦,放到台到仲出緊煙,賣相好靚6隻蝦捲埋上,幾獨特下,味道好香蒜,但食食下先知個意粉係辣既唔好意思問經理,拿個餐牌睇原來有寫,大家一齊笑左笑haha,唔好意思咁拎左兩杯水,一個意粉都夠兩人份量。食完走留低個印象係都幾好既cafe,有MV有禮貌服務食物味道好又快,只係個frd都話坐到痛,差在台同座椅令人唔係幾舒服啦⋯⋯
  • 蒜香大蝦炒意粉
2015-04-02 4298 瀏覽
今天同Australia working holiday朋友,我同男友點雙人餐。味道價位都還ok!但冷氣管一直滴水,有點掃興。服務員服務態度好,但速度跟積極度欠佳~
2015-04-01
豚肉石鍋飯
德國豬手
玫瑰蘆薈醋
沙律
早前去了位於朗豪坊10樓的Ishiyaki+Cafe 餐廳主題最吸引是Plastic Thing餐廳佈局裝飾甚至沙發公仔到餐牌餐墊全都是以Plastic Thing為主題,超可愛呢好似身處於在Plastic Thing的主題樂園那樣下午茶時段我們點了鰻魚石燒炒飯和小食拼盤鰻魚石燒炒飯很夠熱,飯面放上蛋和蔥粒,鰻魚炒飯味道很不錯份最很足夠2人哦至於小食拼盤真的有點驚喜,薯角新鮮炸起,外脆內軟質感,好惹味滷水雞翼很野味,肉質軟熟,非常可口再加上一隻有心思的釀雞翼這個拼盤很有驚喜阿柴飲品方面點了普通的熱咖啡,都算很不錯,沒有最出色但是正常的熱咖啡餐廳很適合與朋友靜靜邊下午茶邊閒聊渡過周末而且這間餐廳會不停轉換主題的,期待下次再去!

好似身處於在Plastic Thing的主題樂園那樣

下午茶時段我們點了鰻魚石燒炒飯和小食拼盤

鰻魚石燒炒飯很夠熱,飯面放上蛋和蔥粒,鰻魚炒飯味道很不錯
份最很足夠2人哦

滷水雞翼很野味,肉質軟熟,非常可口

再加上一隻有心思的釀雞翼

這個拼盤很有驚喜

餐廳很適合與朋友靜靜邊下午茶邊閒聊渡過周末

而且這間餐廳會不停轉換主題的,期待下次再去!

2015-02-01
2015-01-23 5657 瀏覽
其實我又係佢未開張已經留意到當時仲約好朋友話等開張要試下呢間係旺角朗豪坊入面既小小田園風Cafe只係估唔到開業不久就日日爆滿加上其後仲做埋期間限定主題Cafe客流之多不難想像不嬲唔中意等,又冇咩耐性既我就肯定唔去啦!結果定下來之後,人潮似乎稍有淡退這,正是我們出發之時意式香濃芝士焗肉醬意粉 $42小小一鍋,的滴可愛,感覺重居家風擺盤都有花心思,表面鋪滿肉醬,中心加上芝士,豆芽菜肉醬既肉碎唔會過老過韌,亦沒有雪藏味,說是也未有肉汁啦xd醬汁味道不濃,酸中帶甜,甚是開胃份量比例及稠度叫控制得宜,入口香而清,膩感不重意粉真心係冇咩味,好彩唔會煮得太水爛質感尚算彈牙爽口,帶少許油,不過都黏得起肉醬既日式石鍋炒飯 $48賣相就已經夠吸引,聞落都好重蛋香石鍋其實都只係用作保溫既作用,佢係炒好再倒入去,唔會有飯焦之類飯粒先是粒粒分明,入口富彈性嚼勁加左蛋炒好夠蛋香,蛋液沾得均勻,仲要金黃色幾靚仔辣醬其實鹹甜味重過辣味,結果再加先剛剛好個人認為佢係比我想像中既Cafe出品令人滿意老實講,Cafe食物我覺得真係得過且過,客人重點大多唔係食呢間Cafe飯都炒埋,本身都預左可能係伏架啦點知真心唔錯,雖然冇話

其實我又係佢未開張已經留意到
只係估唔到開業不久就日日爆滿
加上其後仲做埋期間限定主題Cafe
客流之多不難想像
不嬲唔中意等,又冇咩耐性既我就肯定唔去啦!

結果定下來之後,人潮似乎稍有淡退
這,正是我們出發之時
意式香濃芝士焗肉醬意粉 $42

小小一鍋,的滴可愛,感覺重居家風
擺盤都有花心思,表面鋪滿肉醬,中心加上芝士,豆芽菜

肉醬既肉碎唔會過老過韌,亦沒有雪藏味,說是也未有肉汁啦xd
醬汁味道不濃,酸中帶甜,甚是開胃
份量比例及稠度叫控制得宜,入口香而清,膩感不重
意粉真心係冇咩味,好彩唔會煮得太水爛
質感尚算彈牙爽口,帶少許油,不過都黏得起肉醬既
日式石鍋炒飯 $48

賣相就已經夠吸引,聞落都好重蛋香
飯粒先是粒粒分明,入口富彈性嚼勁
加左蛋炒好夠蛋香,蛋液沾得均勻,仲要金黃色幾靚仔
辣醬其實鹹甜味重過辣味,結果再加先剛剛好

個人認為佢係比我想像中既Cafe出品令人滿意
老實講,Cafe食物我覺得真係得過且過,客人重點大多唔係食
呢間Cafe飯都炒埋,本身都預左可能係伏架啦
點知真心唔錯,雖然冇話極上品質,但令人喜出望外都係個加成

2015-01-22 4684 瀏覽
自kitty cafe開始呢間cafe 長期排長龍一日路過。。竟然甘多位。。即入去試下。。其實覺得呢間cafe幾有生意頭腦                    定期轉主題定期有客源。。仲甘進取不怕煩傾license 番黎    可惜管理不善     睇過plastic thing 漫畫入到黎幾有共鳴。。見到幾個員工伏係角落訓教。。本身覺得無咩野既。員工落場辛苦    叫了tea set pan cake $42焗薯容$78    先上ice lemon tea.....我飲左淡。。。。  嘩!!!!!!!!!!如果有個空杯我真係想吐番出黎係我有生以來飲過最甜的飲品。。。i m not kidding 甜到我懷疑係咪"加糖漿入紅茶呢個動作" 調轉左做      "加紅茶入糖漿"?。。算啦。。諗住個pan cake 好食補數啦Pan cake 個賣相好靚。。咬左淡 pan cake...又凍又干。。。隔夜的嗎。。。唉。。諗住個雪糕無死啦。。Movenpick?唯記?雀巢雪糕?諗多左喇 甘鞋。我都吾知咩牌子喇。唉。     而士多啤梨係成碟野最好食。。士多啤梨都衰甘我冇野講。。跟住薯容出場
自kitty cafe開始呢間cafe 長期排長龍
一日路過。。竟然甘多位。
。即入去試下。。

其實覺得呢間cafe幾有生意頭腦
   定期轉主題定期有客源。。
仲甘進取不怕煩傾license 番黎

可惜管理不善

睇過plastic thing 漫畫
入到黎幾有共鳴。。
見到幾個員工伏係角落訓教。。
本身覺得無咩野既。員工落場辛苦

叫了tea set pan cake $42
焗薯容$78
  先上ice lemon tea.....
我飲左淡。。。。  嘩!!!!!!!!!!
如果有個空杯我真係想吐番出黎
係我有生以來飲過最甜的飲品
。。。i m not kidding

甜到我懷疑係咪
"加糖漿入紅茶呢個動作" 調轉左做
 "加紅茶入糖漿"?。。
算啦。。諗住個pan cake 好食補數啦
Pan cake 個賣相好靚。。
咬左淡 pan cake...
又凍又干。。。隔夜的嗎。。。唉。。
諗住個雪糕無死啦。。
Movenpick?唯記?雀巢雪糕?諗多左喇
 甘鞋。我都吾知咩牌子喇。唉。
  而士多啤梨係成碟野最好食。。士多啤梨都衰甘我冇野講。。
跟住薯容出場。。我零期望。。
諗住放得入口就算
 e??薯容好香。。
好多料。。茄子。。瓜。。菇。椒。
仲好多菇幾有口感。。
可能無期望之下竟然有驚喜

Anyway ....
間cafe好多得意公仔。。捨得洗錢
不過食物同員工管理方面。。有進步空間
2015-01-01 4987 瀏覽
叫錯咗只好硬嘅豬手。由於餐廳提供嘅刀實在係唔夠利,我就問店員可否請廚房代切,但店員送我一個冷眼將豬手帶入廚房,之後話要收廿十蚊服務費,當時真係有D意外,無諗過咁都要收錢。但由於見佢表現出十分不滿,膽小嘅我又怕佢地「加料」。最後千辛萬苦代將豬解體,但部分還是難以嚥下。整體嚟講,食物同環境都唔太差。但服務真的不敢恭維
。但由於見佢表現出十分不滿,膽小嘅我又怕佢地「加料」
黑糖豬手
2015-12-28
2014-11-23 5608 瀏覽
Ishiyaki+Café是日式咖啡屋,環境很舒服,而且擺放了不少可愛的公仔,吸引了不少女們光顧,現場也看到不少情侶來,主要都是年輕食客,而今期的主題是plastic thing,Menu和餐墊都轉換了。先有沙律,材料新鮮,最喜歡是那個酸甜醋,非常開胃。魚生丼跟想像中真的有點出入,因為份量太少了。雖然魚生新鮮,但把魚生切粒跟想像中又有點出入,還以為是原條,幸好有一隻鮮甜的蝦,而且魚生飯有壽司醋調味,味道不錯,但份量太少。咖哩吉列豬扒飯賣相蠻吸引的,把豬扒放在飯上面,令豬扒不會因吸引咖哩而變得不脆,安排得不錯。豬扒香脆可口,不會煎得太乾,不錯。鰻魚石燒炒飯用石燒呈上,可保持溫度,現在秋天吃就最適合了。炒飯粒粒分明, 醬汁燒過的鰻魚帶有油脂香,有少少骨,吃到底更有焦香的飯焦,推介。最後點了杯咖啡,可惜奶泡不夠豐富,咖啡也不夠香滑。整體食物質數不錯,環境裝修走可愛路線,應該會吸引到不少女生,不過食物份量太少,希望可改善一下,否則只靠主題不能長期吸引客人光顧。
先有沙律,材料新鮮,最喜歡是那個酸甜醋,非常開胃。
魚生丼
鰻魚石燒炒飯
最後點了杯咖啡,可惜奶泡不夠豐富,咖啡也不夠香滑。
2014-11-14
2014-11-18 4686 瀏覽
之前既melody主題熱潮令好呢間café迅速爆紅,每個人唔付出一段排隊既時間都唔駛旨意入去一親香澤~ 到而家熱潮稍有少少回落,就即刻過黎潮聖,可惜,之前熱爆既melody主題已經換成了plastic thing既主題~可能因為係食下午茶既關係,所以食物既份量較少,我地可以order既種類就可以更多~首先黎到既係刺生,味道唔錯,而且都尚算新鮮,因為呢間始終都唔係專食魚生既地方,所以以咁既水準都已經合格喇,不過如果啲魚生可以雪凍啲就更加好喇~跟住係三文魚飯,呢個魚生飯既質素較為參差,飯既醋味濃左啲,而家飯上既魚生質素都麻麻之後既炸物反而令人有驚喜,薯角明顯係岩岩炸起,所以仲保持到外脆內軟既質感,而當中既一隻滷水雞翼整得好入味,肉質仲好軟熟,非常美味呢甜品我地就點左個朱古力心太軟同厚多士,心太軟以蕃茄仔作配料有啲奇怪,心太軟以黑朱古力作材料比軟岩我,但流心既位置略嫌少左啲而朱古力厚多士睇落材料好豐富,但因為多士烤得太耐以致失去了應有既軟熟感,呢樣相對失色基本上,呢間café以佢既主題取勝,食物既質素普通,睇黎都要等佢再有一啲特別既主題至可以吸引到我再黎喇
炸物拼盤
2014-11-04
炸物拼盤
2014-11-09 4225 瀏覽
首次拜會這食店。Order咗:日式豆腐沙律、香草單骨雞中翼、壽司併盤、什錦刺身盛合。飯後再叫雪糕配心太軟、抹茶布甸配雪糕。樣樣食品的味道、新鮮度、賣相都達水準。想給特別讚:日式豆腐沙律,可說是開胃菜,帶少許微醋酸味,吃下它、令感覺和精神都好似醒一醒。另一道想給特別讚:香草單骨雞中翼,好久未嚐過咁好味道的雞肉,不但肉質嫩、包著單骨雞翼的炸粉,少吃炸物的我也覺得好好味。
不但肉質嫩、包著單骨雞翼的炸粉,少吃炸物的我也覺得好好味
雪糕配心太軟
2014-11-08
  • 香草單骨雞中翼
2014-10-11 4824 瀏覽
星期日朗豪坊行街,三點三下午茶時間,突然想搵個清靜舒服D嘅地方坐下。行經十樓,有間日式咖啡屋幾好咁喎,忍唔住入去食下喇。一入到餐廳,見到有好多公仔,睇下個Menu有好多野飲,我同朋友一人叫一杯果醋,叫下小食,叫下沙律,叫下甜品,傾下計,一個開心嘅下午咁就過左。洛神花蜜桃果醋,酸酸甜甜的好開胃茉莉花蘋果醋日式豆腐沙律有豆腐,芝麻醬做調味,好清新健康呀!香草單骨雞中翼,外脆內軟,油炸後唔干身,我覺得加檸檬汁會無咁油膩,仲好好味。芒果冰火山,雪糕球裏面有脆卜卜麵包粒,仲有藍莓,草莓,芒果醬汁評分:(以5個* 為滿分)食物:***服務:***環境:*** 餐廳:Ishiyaki+Cafe電話:(852) 3514 9131營業時間:星期日至四: 11:30-22:00星期五至六: 11:30-22:30地址:旺角朗豪坊10樓19&20號舖

行經十樓,有間日式咖啡屋幾好咁喎,忍唔住入去食下喇。

洛神花蜜桃果醋,酸酸甜甜的好開胃
茉莉花蘋果醋
日式豆腐沙律有豆腐,芝麻醬做調味,好清新健康呀!

評分:(以5個* 為滿分)
食物:***

星期日至四: 11:30-22:00
星期五至六: 11:30-22:30
地址:旺角朗豪坊10樓19&20號舖

2014-10-10 3956 瀏覽
之前這間餐廳以人見人愛的MELODY做主題, 搞到人山人海, 長期要排隊~主題已完結加上佔中影響, 人流已不見. 午飯時間到來, 不用等位, 只有一半位置有客.店內環境有CAFE feel, 而且座位都舒適. 亮點係有超大投影機, 不斷播放日本歌手的演唱會, 十分有氣分午餐選擇有9款, 有日式, 西式及韓式 $48~68 ; 價錢都合理點了角切魚生飯 $68 , (日式沒有沙律).嘩!!!!! 少得可憐~ 今都攞出來, 有無良知~(我個BB 9個月大的食物份量都不如)唔該去對面的sushi one 試下個角切魚生飯 lunch set,,; sushi one 試下個角切魚生飯份量係呢度幾倍份量, 而且 有soup , 蒸蛋及 前菜同店員反映, 態度非常不快, 但都肯轉其他食物; 轉了豚肉石燒飯 , 有沙律, 味道不過不失豚肉石燒飯 $68份量都不算多, 但都可接受; 味道及賣相一般, 跟了個韓式sauce, 味道怪怪餐飲都幾大柸, 味道可以
主題已完結加上佔中影響, 人流已不見.
午飯時間到來, 不用等位, 只有一半位置有客.
點了角切魚生飯 $68 , (日式沒有沙律).
嘩!!!!! 少得可憐~
豚肉石燒飯 $68
餐飲都幾大柸, 味道可以
2014-10-10
2014-09-19 3786 瀏覽
一到暑假,就會有主題限定既CAFE出現。今年暑假就有MELODY & KUROMI主題既CAFE ,雖然已經預左會有好多人,已經早左去排隊。但都要等好耐,原來D人係11點開始派籌既時候已經黎到,唔怪得之要等咁耐!叫左一個壽司SET,D 野食好靚,杯野飲同個厚切玉子壽司都有卡通印上去,好得意  .但係佢地味道就無咩特別,同平時既壽司店差唔多,如果唔係因為佢個melody公仔,應該去返平時既壽司店會抵食d.今次仲叫左個巨峰提子白桃特飲.但係我覺得佢太甜啦,無咩提子同白桃味.得甜味!!!下次唔好叫呢個飲啦!!門口仲有DECO 可以俾客人影相留念~~但作為主題限定CAFE,ishiyaki+cafe係一間唔錯既CAFE
2014-08-06
2014-09-17 2988 瀏覽
星期六路過朗豪坊,試試碰運氣看little star cafe還有沒有籌,一如所料,額滿…於是便往這店碰運氣…仲有飛拎~應該是熱潮已退呢~下午茶,看過餐牌,已有心水了~黃金黑白磚配朱古力雪糕~其實只是西多士而已…味道還可以…普普通通啦~pancake~等了很久才來…一口咬,非常失望,那片pancake唔熱既?點解要等咁耐呢?而且size很細…反而士多啤梨雪糕有驚喜,很香,不算太甜呢~餐飲點了咖啡及巨峰提子白桃~咖啡算是不錯的~總括而言,為了影相而來是可以的,但是價錢真的偏貴…試想想一件西多士加雪糕球值68蚊嗎?哈哈~貴在kuromi 同melody lor…或會再來這些主題cafe, 如果真的有自己非常喜歡的才來呢~
於是便往這店碰運氣…仲有飛拎~應該是熱潮已退呢~

下午茶,看過餐牌,已有心水了~

黃金黑白磚配朱古力雪糕~
其實只是西多士而已…味道還可以…普普通通啦~

餐飲點了咖啡及巨峰提子白桃~
咖啡算是不錯的~

2014-09-13