這間餐廳是由時裝集團IT營運的,沒想過經營西餐廳,食物質素一點也不賴。主菜方面,點了牛油果芝士漢堡,松葉蟹忌廉意粉,蒜香白酒慢煮藍青口。意粉的忌廉汁香濃幼滑,卻不搶松葉蟹肉的鮮,兩者混在一起吃,很好味!藍青口好新鮮,肉質軟滑也沒有腥味,令人不自覺吃多了。甜食方面,梳乎厘pancake和Flipper’s一樣美味(同是由IT營運),既有蛋香,鬆軟之餘也具有空氣感。餐廳雖是走casual dining路線,但服務員態度良好,值得一讚!
2020-04-18 443 瀏覽
對於梳乎厘有偏愛嘅我 成日都想食pancake🤣 其實我都知佢開左好耐架啦🙈 呢間同Flipper 同一個集團 個奇跡pancake應該係一樣ge 所以就黎左食呢間本身order 士多啤梨個個 結果佢錯單比左原味我地🙈 主要為左梳乎厘啫 就無同佢換😗一共有三塊梳乎厘pancake🥰的確夠鬆軟 質感上做得唔錯嘅🤤🤤唔會過分空氣 亦唔會變左蛋糕質地咁實左😆 texture 做得比好多間好不過我會略嫌蛋味唔夠香 整體無乜太大驚喜 但合格嘅

原味pancake

不過我會略嫌蛋味唔夠香 整體無乜太大驚喜 但合格嘅
原味pancake
2020-04-07 633 瀏覽
最近熊貓吃過很多間由日本過來的過江龍pancake,可是竟然令我非常失望。今次嘗試是位於又一城的一家網紅pancake,果然沒有估計錯誤,排隊的人數非常非常多,我們一人兩行等了70分鐘才能入座。等了這麼久,卻令人非常失望。首先,座位坐得非常擠迫,就像在foodcourt一樣,但是價錢卻是高級餐廳。第二,雖然所有食物賣相也很美,但是味道卻是非常非常的一般。如果大家單純為了打卡,而不注重食物的質素,可以一試。但是大家是為了食物而來的話,建議大家放棄。

第二,雖然所有食物賣相也很美,但是味道卻是非常非常的一般。

2020-04-07 495 瀏覽
自又一城關閉後,一直都無去九龍塘行街shopping, 最近又一城重開,當然要同成班同事黎個happy friday, 去久仰大名既日式cafe JS Foodies食返餐飯啦!餐廳未夠6點入面已經滿座咁剩,行慢少少都要排長龍呀!人多入座既留意由於餐廳入面太多為2-4人位,聚餐既記得要早啲到啦!雖然JS Foodies最出名既就緊係pancakes, 我地決定先叫一堆意粉burger做主食:分別叫左cheese burger, classic burger, beacon egg burger, signature pasta with bolognese sauce同松葉蟹忌廉意粉。當中值得一提既係beacon egg burger,食落其實有d似公司三文治,不過塊煙肉夠厚,漢堡包都有落牛油同toast過,夠哂誠意,薯條份量都唔錯,夠我地6個人每人食小小。至於松葉蟹忌廉意粉,蟹肉份量一d都唔小,忌廉汁配蟹籽都係個唔錯既選擇,雖然個汁有d heavy, 但一大班人分就岩岩好。臨走終於到主角甜品- kiseki原味梳乎厘pancake出場,冰涼既cream配以又暖又軟既pancake,簡
臨走終於到主角甜品- kiseki原味梳乎厘pancake出場,冰涼既cream配以又暖又軟既pancake,簡直係天衣無縫,can’t go wrong with that!
2020-03-06
30 分鐘 (堂食)
2020-03-28 1013 瀏覽
此店自開業來一直人龍不斷,今天終於一嘗!周六一點前到達,約等了20分鐘便有位。三人難得外出,決定豪食一番!用餐時間1小時45分鐘,查問後店員建議先點咸食,再預時間點甜食。酸忌廉黑松露醬薯條:是我最愛的粗薯條!薯條本身已有調味,外脆內軟,單吃也好吃,加上酸忌廉及黑松露醬口味更濃,讓人一口接一口!個人本身相當愛吃酸忌廉故大愛此最肥吃法!明太子醬海膽意粉:海膽及三文魚子份量算給得大方,忌廉醬汁加了明太子是漂亮的粉紅色。味道濃郁加上海膽及魚子的鮮味,非常好吃,幾乎想把碟內的汁都吃掉!原隻龍蝦班戟:既然要豪食,當然要點龍蝦!選了全麥的pancake。龍蝦真不欺場份量相當多!龍蝦肉很爽彈,龍蝦湯很棒,超香濃!龍蝦下有香甜南瓜蓉,中和了龍蝦湯的咸味,令味道更豐富。Pancake未有因湯而變得很軟,與龍蝦相當配合。想不到pancake咸食也有驚喜!士多啤梨藍莓香蕉班戟:吃完主食其實已相當飽,但甜品是另一個胃!選了很有名的梳乎厘pancake。上枱時震震震,已知很有空氣感及鬆軟!Pancake吃下充滿蛋香,帶點甜味。沾一點Cream已很好吃。水果是酸酸甜甜,帶來一點清新感。吃罷甜品相當滿足!整體食物質素
此店自開業來一直人龍不斷,今天終於一嘗!

酸忌廉黑松露醬薯條

原隻龍蝦班㦸

士多啤梨藍莓香蕉班戟

整體食物質素很好,如不點龍蝦,其實價錢亦算合理。唯一是座位有待改善。餐廳坐落於時裝店內,剛好坐的位置正前方就已是店舖衣架,其他客人於翻選衣物時會有風及可能有塵飛來,似乎未夠衛生,希望可加一些實木的隔牌而非有洞的,相信會有所改善而仍能保持美觀。
2020-03-14
20 分鐘 (堂食)
酸忌廉黑松露醬薯條
原隻龍蝦班㦸
士多啤梨藍莓香蕉班戟
  • 原隻龍蝦班戟
2020-03-21 847 瀏覽
今晚3個人去到又一城搵食,一直想試試 J.S. Foodie 嘅甜品,原來呢度有pasta 及Burger 食。我大約7pm到,好彩我早到吾使等有位,大約7:30pm 開始要排隊。坐低一會,我們叫了飲品三杯lemonade(Honey orange, Lemon ginger, Virgin Mojito), 味道清新開胃飲品。接着點了蒜香慢煮白汁藍青口配薯條,青口大大隻但出奇地淋,很入味,接着是芝士牛油果漢堡配薯條,漢堡味道可以,還有松葉蟹白汁意粉,除了兩隻完整蟹腳還有很多蟹肉碎,很好味。甜品時間:我們點了朱古力香蕉班㦸及士多啤梨藍梅疏乎厘班㦸,空氣感重但比較濕身,我喜歡比較乾身的。下次可以再試其他口味。
下次可以再試其他口味。

士多啤梨藍莓香蕉疏乎厘班㦸
朱古力香蕉班戟
蒜香白汁慢煮藍青口
牛油果芝士漢堡
松葉蟹忌廉意粉
Lemonade
2020-03-20
5 分鐘 (堂食)
朱古力香蕉班戟
蒜香白汁慢煮藍青口
牛油果芝士漢堡
松葉蟹忌廉意粉
Lemonade
  • 士多啤梨藍莓香蕉班戟
2020-03-14 517 瀏覽
中伏🤪Double Chocolate Chip Frappe, 冇朱古力味好淡不值,普通普通CP值低。。。,意粉還可以不過貴咗D,疫情期間九龍塘又一城方便好快有枱。
2020-03-14
30 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄海鮮意粉
2020-03-11 561 瀏覽
其實依間野食過唔止一次不過一直都未寫過食評之前食過黑松露意粉、SOUFFLE PANCAKE、CREME BRULEE 既PANCAKE除左SOUFFLE PANCAKE外,其他我都鍾意食講番個SOUFFLE PANCAKE,個次去食,個STAFF主動過來話碟PANCAKE好似未夠熟,同我換過一碟。D服務都好好講番今次食左香蕉朱古力PANCAKE先其實我係鍾意食PANCAKE,依間野又真係好食,不過我都好少去,係因為....我覺得貴,要120幾未加一,一碟PANCAKE,講真勝價比係低。不過正如標題咁講,有D野就係你明知貴同唔抵,你都會去食依個PANCAKE(....點解轉唔到方向,是旦LA)香蕉係好似CREME BRULEE 咁加糖燒過,好味旁邊有D原味COCO POWDER,中和下個甜伴碟個D少少果仁好似琥珀合桃咁又脆又甜,可惜得幾粒個CREME係唔係太甜既朱古力CREME最後個PANCAKE,係好好口感,唔太"林",好有嚼勁,又香...咖啡都好飲~其實自己食完一碟都好飽係鍾意食既............不過因為貴,所以都係要隔多排先去LU~
其實依間野食過唔止一次
不過一直都未寫過食評

除左SOUFFLE PANCAKE外,其他我都鍾意食
D服務都好好

講番今次食左香蕉朱古力PANCAKE先

依個PANCAKE

(....點解轉唔到方向,是旦LA)

香蕉係好似CREME BRULEE 咁加糖燒過,好味
旁邊有D原味COCO POWDER,中和下個甜
伴碟個D少少果仁好似琥珀合桃咁又脆又甜,可惜得幾粒
個CREME係唔係太甜既朱古力CREME

咖啡都好飲~

其實自己食完一碟都好飽

2020-03-09
  • PANCAKE
2020-03-04 812 瀏覽
源自日本嘅「J.S. FOODIES」喺香港都開咗一段時間了💖佢同人氣班戟店FLIPPER’S屬同一個集團食物主打美國西岸風 有漢堡🍔、意粉🍝、仲有FLIPPER’S嘅人氣疏乎厘🥞🤪舖面設計簡潔 揉合輕工業風元素 員工態度同服務亦好好👍🏻平日夜晚去都唔算多人 一入就有位了👏🏻.// 🍔 經典芝士漢堡 💲109 HKD//漢堡採用美國頂級安格斯牛肩肉🐮 以手打的方式製作 肉質感覺鮮嫩多汁 加上獨家秘製嘅焦糖洋蔥作點綴 夠曬惹味🤤 不過漢堡如果結實啲會更好🥴 而配嘅粗切薯條🍟亦夠熱同脆卜卜 不錯👍🏻.🌟好味指數: 🌕🌕🌕🌕🌑🌟性價比:🌕🌕🌕🌖🌑-//🍝 黑松露忌廉意粉 💲119 HKD//忌廉汁好澎湃🤤 仲夾雜住濃郁嘅雜菌味🍄 配料有草菇、磨菇、雞脾菇等唔同種類嘅菇 #菇迷至愛😍 意粉係沿用用天使麵 軟硬適中 不過黑松露味略為被忌廉汁蓋過 偏淡呢😭.🌟好味指數:🌕🌕🌕🌘🌑🌟性價比:🌕🌕🌕🌑🌑-//🍝 松葉蟹忌廉意粉 💲198 HKD //配料除咗有兩條幼幼嘅松葉蟹腳 仲有蟹膏同蟹籽 份量慷慨 蟹肉帶鮮味 拌勻整碟意粉同濃郁滑稠嘅忌廉汁食 亦能感受到突出嘅蟹肉味.🌟好味指數 :🌕🌕🌕🌗🌑🌟
佢同人氣班戟店FLIPPER’S屬同一個集團

🌟性價比:🌕🌕🌕🌑🌑

//🍝 松葉蟹忌廉意粉 💲198 HKD //
🌟好味指數 :🌕🌕🌕🌗🌑
🌟性價比:🌕🌕🌕🌑🌑

// 🥞 Flipper’s招牌梳乎厘班戟🥞 💲99 HKD//
因為即叫即製嘅關係 等候時間大約20分鐘⏱ 班戟好厚身 目測有4cm厚❕😳😳 質感鬆軟綿密😍 滿滿空氣感滲入濃郁嘅蛋香味🥚 仲帶牛油香呢😋 非常滿足的甜品🤤💕
🌟好味指數: 🌕🌕🌕🌕🌘
🌟性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑
Flipper’s招牌梳乎厘班戟
2020-02-24
Flipper’s招牌梳乎厘班戟
2020-02-28 6565 瀏覽
香港人食好西慣咗要排隊同限時,呢間餐廳同事舊年已經想試但話怕排隊所以一直都無食,疫情下應該會少人啲,所以無得book嘅情況下大家放工走去睇下環境,其實食飯係要俾錢同埋係忙碌過後想輕鬆一下,如果唔係快餐,作為一個客人我覺得應該係可以book位,無限時同有唔錯嘅招呼,不過繁忙嘅香港要得倒以上正常嘅待遇變得奢侈,直至最近亂世先可以重回正軌。入到去係唔錯嘅日系裝修,有bar檯,一個人食都可以,唔會你睇望我眼,疫情下嘅星期一都坐咗8成,可想而知之前情況係會幾瘋狂,我地三個人被安排坐大檯,係8人檯,旁邊無人,不過隔個位有食客,對我嚟講當然係鍾意卡位,唔想好似搭檯咁,不過無位都無辦法。點咗青囗,蟹膏意粉,期間限定栗子pancake, 另外一個士多啤梨pancake 。青囗上碟好靚,不過我覺得太細隻,配薯條,薯條係粗身,好好味。蟹膏意粉,有2隻蟹腳,個汁調得好味,3個人食個份量啱啱好,如果2個人應該會有啲heavy栗子pancake ,pancake喺入面,其實好少,栗子都唔特別香,一般般。士多啤梨pancake ,份量幾大,上碟好靚,我地三個人啱啱好3件,pancake 好香,好味過幸福pancak
士多啤梨pancake ,份量幾大,上碟好靚,我地三個人啱啱好3件,pancake 好香,好味過幸福pancake,不過士多啤梨唔甜。

士多啤梨pancake

flat white

2020-02-24
士多啤梨pancake
2020-02-25 514 瀏覽
真的要吐糟一下這個賣相滿分,味道卻是零分的black tiramisu pancake (HKD129) ,重點是價格還一點也不便宜!第一口已是無限失望😖pancake口感又粗又硬,一點也不鬆軟,甜的讓我完全受不了,吃了一口已經不想再吃了⋯永不錄用👎🏻
J.S. Foodie開左咁耐但人龍依然都無點短過🙈,好好彩Momo同Boo係一個星期六截龍前排到隊食😛叫左個招牌明太子醬海膽意粉($198)🍝 海膽,三文魚子同明太子醬全部都係Boo既最愛😍呢個配搭絕對係perfect match👏🏻意粉質地比較硬,有口感,個醬都creamy既,海膽亦唔腥😌要挑剔的話,Boo覺得有少少overprice😟💰或者份量可以再多少少😛話明係Flipper’s既姊妹店,咁就梗係要試下啲pancake啦🤣Momo同Boo叫左個意式芝士蛋糕黑班戟🥞可以自己淋啲咖啡落去☺️ pancake本身比較乾身,同埋口感好實有啲似蛋糕🍰,淋完醬之後就似濕左既蛋糕,並唔係Tiramisu既口感🧐3層食完真係好飽😂下次都係想試番啲比較fluffy既pancake🥞🤣

意粉質地比較硬,有口感,個醬都creamy既,海膽亦唔腥😌

意式芝士蛋糕黑班戟

意式芝士蛋糕黑班戟
2020-02-20 347 瀏覽
JS foodies 可算係一間餐廳滿足晒所有要求。有漢堡、意粉、仲有人氣疏乎厘pancake!經典漢堡🍔漢堡都幾大份,好足料。侍應好好人,主動問我哋使唔使切開。個牛好Juicy。薯條係即炸,唔會林晒,而且都幾粗。黑松露意粉🍝個汁好creamy 而且好重黑松露味。意粉彈牙,仲有好多菇,好足料。真係食到一滴汁都不留。士多啤梨藍莓香蕉pancake🍰疏乎厘好有蛋香,唔會好空氣感,啲cream 甜而不膩,加上水果嘅組合,非常之fresh。食埋個甜品,真係好滿足嘅一餐

經典漢堡🍔

黑松露意粉🍝
個汁好creamy 而且好重黑松露味。
意粉彈牙,仲有好多菇,好足料。
真係食到一滴汁都不留。

士多啤梨藍莓香蕉pancake🍰

食埋個甜品,真係好滿足嘅一餐
2020-02-18 416 瀏覽
今日有朋友約左我去行山,行完山都成4pm之後我地覺得有D肚餓,打算去附近(慈雲山)既餐廳求其食少少野就算但由於人生路不熟既關系,加上之後我地之後都要出返市區所以決定坐返車出九龍塘度搵野食~我朋友想食甜品,我想飽肚D既野食最後搵到間『J.S. FOODIES』可以一次過滿足曬我地既願望我朋友:期間限定『栗子蒙布朗班戟』栗子味唔算太重,清清地,岩我口味加上班戟周邊放了NUTS+無花果乾,令到個菜式更加有層次我:『芝士漢堡』呢個真係好好食~薯條卜卜脆+埋個番汁,簡直係冇得輸之後到個包,個包一上枱個時熱辣辣,睇見都已經流曬口水而且佢個牛肉會爆汁出黎,加埋d炒香左既洋蔥,生菜同芝士好食到停唔到口~
但由於人生路不熟既關系,加上之後我地之後都要出返市區
所以決定坐返車出九龍塘度搵野食~
我朋友想食甜品,我想飽肚D既野食

我朋友:期間限定『栗子蒙布朗班戟』
栗子味唔算太重,清清地,岩我口味
加上班戟周邊放了NUTS+無花果乾,令到個菜式更加有層次

我:『芝士漢堡』
呢個真係好好食~薯條卜卜脆+埋個番汁,簡直係冇得輸
之後到個包,個包一上枱個時熱辣辣,睇見都已經流曬口水
而且佢個牛肉會爆汁出黎,加埋d炒香左既洋蔥,生菜同芝士
好食到停唔到口~
2020-02-17
  • 芝士漢堡
2020-02-17 272 瀏覽
成日過江龍黎到香港嘅Pancake都令我失望,今次抱住一試嘅心態又唔洗排隊就黎試試!食左薯條同意粉呢d正常野唔錯!叫左原味Pancake$99 有三舊,大細厚度都好正常,今次係我暫時係香港食過最好味嘅梳乎厘Pancake, 蛋味夠,鬆軟度👌🏻,cream夠滑,夠熱,等得唔算好耐🥰 如果要挑剔,蛋味再重少少就完美喇😆
原味Pancake
原味Pancake