2017-06-18
由於係用買一送一優惠,午餐唔係好多款可以揀,只能從Chef Special 4款中揀 (韓風海鮮香蔥煎餅/辣炒豚肉配粉絲/辣炸雞丁/韓式辣汁煎餃拌蔬菜),本來想揀炸雞但係佢話今日無,最後揀左煎餅同煎餃。Set lunch包前菜 (韓式三小碟+Kimchi)及甜品(雪糕糯米糍)。本身都無諗住寫食評所以唔係影左好多相,不過好彩有影到主菜,如果唔係都分享唔到呢個咁經典嘅用餐經驗。等咗大約20分鐘,先黎煎餃,$88蚊有六隻,喺中環食Lunch我都唔會期望抵食,所以價錢/份量都唔係大問題。先睇張相,左邊三隻同右邊三隻顏色係咪好唔同? 左邊三隻金黃色,右邊 三隻白雪雪,以為係鴛鴦口味?唔好意思諗多咗。我夾右邊嗰隻黎食,一咬落去我真係想講粗口,入面係冰!凍!的!唔係Room temperature,係真係有冰涼嘅感覺。跟住我就諗,其實呢個係咪冰鎮餃子,即係辣汁同冰餃溝埋等你有冰火Feel,你知啦而家韓國成日都有啲新gimmick可能係我outdated唔識野啫,話唔定佢想學翠華個冰火菠蘿油,黎個變奏版冰火辣汁餃,於是我問我個學緊韓文嘅女朋友,佢話佢嗰隻係熱嘅,我心情即刻跌落地獄---因為我已經吞左半
等咗大約20分鐘,先黎煎餃,$88蚊有六隻,喺中環食Lunch我都唔會期望抵食,所以價錢/份量都唔係大問題。先睇張相,左邊三隻同右邊三隻顏色係咪好唔同? 左邊三隻金黃色,右邊 三隻白雪雪,以為係鴛鴦口味?唔好意思諗多咗。我夾右邊嗰隻黎食,一咬落去我真係想講粗口,入面係冰!凍!的!唔係Room temperature,係真係有冰涼嘅感覺。跟住我就諗,其實呢個係咪冰鎮餃子,即係辣汁同冰餃溝埋等你有冰火Feel,你知啦而家韓國成日都有啲新gimmick可能係我outdated唔識野啫,話唔定佢想學翠華個冰火菠蘿油,黎個變奏版冰火辣汁餃,於是我問我個學緊韓文嘅女朋友,佢話佢嗰隻係熱嘅,我心情即刻跌落地獄---因為我已經吞左半隻,而且呢半隻餃應該係未熟嘅。咁嘅情況,我梗係即刻叫個waiter黎投訴啦,佢講完sorry就收番碟餃,而我地就繼續捱餓食住泡菜等(同埋擔心緊會唔會肚痾---最後無事,我諗佢D餃應該都係一早煮熟左嘅急凍貨)。以為等廿分鐘煎一碟凍嘅餃已經夠離譜,點知低處未算低。。。。。。
等左五分鐘多D阿侍應番番黎話已經幫我地heat up咗碟野,再搭多句Sorry。見到面前呢碟野,我真係連粗口都唔想講。從圖中可見 (未加熱前食左兩粒,加熱完食左一粒先影相所以呢張相得番三粒),右邊粒餃子,仍然係白色嘅,因為佢就係之前嗰碟餃,分別就係呢隻餃入面熱到出晒煙,而最大嘅分別,就係連隔黎D沙律菜都係出!緊!煙!呢一刻我真係連個人都出埋煙。你唔換過一碟新嘅俾我都算,最低限度都拎D餃去煎吓丫,而家係你煎唔熟D餃喎,你竟然懶到成碟野連埋沙律菜去加熱?是可忍,孰不可忍?
等多15分鐘之後先黎嘅煎餅,係熱嘅,不過淡而無味。雖然唔想承認,但係嗰碟Heat up咗嘅沙律菜都好食過個煎餅。
我埋單嗰陣見到附近幾檯客都神情焦躁咁同waiter追上菜,可想而知佢個上菜速度係有幾慢。作為一間標榜自己係中高檔嘅韓國餐廳,官網仲要寫到"Jang’s goal is to become the first Korean restaurant to change the image of Korean food abroad and to be the best Korean restaurant in Hong Kong.",你真係改變晒我對韓國菜嘅印像。我實在想像唔到煎一碟咁簡單嘅餃子都搞到咁,我更加想像唔到個廚師要hea到邊一個點先會將沙律菜煮熱俾個客食。