1K
𖤐ˊ˗有一個大庭院座位,可以帶寵物用餐,室內就較細,座位不多,以灰色簡潔裝潢為主,天氣稍涼,坐在室外用餐,真是好舒服寫意!。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・𐂂午餐:三道菜+飲品 $158✎ ̼是日精選前菜:火腿沙律🥗+麵包🥖有三款的風乾肉,辣肉腸、火腿和巴馬火腿,配醋汁沙律🥗,挺豐富多肉。✎ ̼松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 $158+120份量不多,拌勻蟹膏和生蛋後,味道濃郁,入口鮮味突出,飯煮得綿而入味,只是賣相一般。✎ ̼手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花 $158手工麵是招牌,口感挺軟韌,掛汁好,虎蝦切粒來炒,彈牙爽口,不過整條上,賣相會更佳。✎ ̼是日甜品:紅桑子花冰棒外形如同太陽花🌻,非常可愛😍,甜甜酸酸味道,好解渴和透心涼!✎ ̼Ice Americano 正常✎ ̼Mojitos 清新自然
𖤐ˊ˗有一個大庭院座位,
可以帶寵物用餐,
室內就較細,座位不多,
以灰色簡潔裝潢為主,
天氣稍涼,坐在室外用餐,真是好舒服寫意!
𐂂午餐:
三道菜+飲品 $158
✎ ̼是日精選前菜:火腿沙律🥗+麵包🥖
✎ ̼松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 $158+120
份量不多,拌勻蟹膏和生蛋後,
味道濃郁,入口鮮味突出,
飯煮得綿而入味,只是賣相一般。
✎ ̼手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花 $158
手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花
手工麵是招牌,口感挺軟韌,掛汁好,
手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花
虎蝦切粒來炒,彈牙爽口,
手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花
不過整條上,賣相會更佳。
✎ ̼是日甜品:紅桑子花冰棒
外形如同太陽花🌻,非常可愛😍,
甜甜酸酸味道,好解渴和透心涼!
✎ ̼Ice Americano
正常
✎ ̼Mojitos
清新自然
2024-10-09
手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花
屯門地方挺大的,所以亦藏有不少高質的餐廳,就像今晚吃的這間餐廳一樣,專門吃的意大利菜式,還是手造意粉,價錢可能有點貴,不過質素能對上就很好了!3-Course Dinner Tasting Menu (488元/set)前菜焦糖鳳梨漬車厘茄味道酸甜開胃,有鳳梨香甜的清香,車厘茄入口爆汁。主菜手造意大利闊麵. 西澳龍蝦. 水牛芝士, 海鮮汁用上半隻西澳龍蝦,本身挺大隻的,而且能吃出挺新鮮,肉質結實有彈性,味道鮮甜,而且蝦頭也有膏!手造意大利闊麵口感是挺結實的,有麵粉香,而且很吸汁!醬汁吃起來會有點檸檬的清香,味道鮮甜。手造意大利幼麵. 西班牙紅蝦. 紅蝦膏濃汁(+140元)用上兩大隻的西班牙紅蝦,用上部分的蝦膏去煮醬汁,然後再吃的時候再把剩餘的蝦膏拌起來一起吃,味道超濃香,蝦味特別突出,不過有人可能會覺得有點腥。而紅蝦肉煮到約七成熟左右,外爽滑內嫩嫩的,口感挺特別,味道挺鮮甜的!而手造意大利幼麵的口感跟闊麵差不多,就型態的不同,都好吃!甜品提子.提子馬斯卡風芝士忌廉. 法式薄脆. 提子檸檬啫哩用上波子提子味道挺清甜的,中間加了大量的濃香芝士忌廉和法式薄脆令整體變得更香,底下的提子檸檬沙冰

前菜
焦糖鳳梨漬車厘茄
味道酸甜開胃,有鳳梨香甜的清香,車厘茄入口爆汁。

主菜
手造意大利闊麵. 西澳龍蝦. 水牛芝士, 海鮮汁

手造意大利幼麵. 西班牙紅蝦. 紅蝦膏濃汁(+140元)

甜品
提子.提子馬斯卡風芝士忌廉. 法式薄脆. 提子檸檬啫哩
用上波子提子味道挺清甜的,中間加了大量的濃香芝士忌廉和法式薄脆令整體變得更香,底下的提子檸檬沙冰味道偏酸甜,中和了一下

飲品
Apple Business
蘋果味會比較突出,酸酸甜甜的,最後是酒味,容易入口。

Passionfruit Lime Soda
百香果味很濃香,甜味為主,帶點檸檬的清香,口感清爽。

2024-09-23
這次是我第二次來到JEP by Involtini品嚐他們的手造意粉,上次來到品嚐他們的紅蝦意粉一直念念不忘,所以又再一次和朋友來到訪。 :: 3 Course Tasting Menu $488/set :: ▶️ 焦糖鳳梨漬車厘茄前菜使用鳳梨焦糖配搭車厘茄,酸酸甜甜的味道非常開胃。▶️手造意大利幼麵,西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁(+$140)再一次品嚐這道西班牙紅蝦意粉並沒有讓我失望,一樣很驚喜。首先手造的意大利幼麵充滿蛋香,口感彈牙。幼麵再掛上濃濃的紅蝦膏濃汁,讓人整個口腔都充滿紅蝦的味道。意粉旁邊兩隻紅蝦裏頭滿滿的蝦膏,把它全部推出來伴在意粉一起吃,讓人非常滿足。▶️提子,提子馬斯卡風芝士忌廉,法式薄脆,提子檸檬啫喱甜品的配搭非常新鮮,提子檸檬啫喱的酸提子馬絲卡芝士忌廉和法式薄脆的甜混合在一起,可令口腔變得非常清新,很不錯。▶️ 海鹽荔枝梳打 / Valrhona 80% Chocolate兩杯飲品都各有特色,海鹽荔枝梳打的鹽味配搭荔枝梳打的甜,很清新的感覺。Valrhona 80% Chocolate - 看到Valrhona這個品牌便知道要叫一杯來品嚐一下,這個品牌的朱古力味道非常濃郁,

▶️ 焦糖鳳梨漬車厘茄
前菜使用鳳梨焦糖配搭車厘茄,酸酸甜甜的味道非常開胃。

▶️手造意大利幼麵,西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁(+$140)

▶️提子,提子馬斯卡風芝士忌廉,法式薄脆,提子檸檬啫喱

兩杯飲品都各有特色,海鹽荔枝梳打的鹽味配搭荔枝梳打的甜,很清新的感覺。Valrhona 80% Chocolate - 看到Valrhona這個品牌便知道要叫一杯來品嚐一下,這個品牌的朱古力味道非常濃郁,愛吃甜品的都會知道。

除了這個晚餐外,我們還另外叫了一份手造北海道帶子元貝雲吞配帶子汁 $248.
這裏的雲吞也是手造的,口感很彈牙,咬開的一刻海鮮味會湧出,配搭着帶子汁非常合襯。

總括而言,來JEP by Involtini吃他們的手工意粉絕對不會讓你失望。除了手工意粉外,亦吃得出他們其他的食物有用過心思去配搭。

📍 JEP by Involtini
屯門良德街8號珀御地下G05號舖
  • 自家製北海道帶子元貝雲吞.帶子汁
2天前 0 瀏覽
最近因為旻旻豬一些學習上困難搞到我地兩老真係頭痛🤯😵‍💫💔為了要把最近困擾我們的負面情緒舒緩決定去食餐好來填補一下我們的心靈空虛這間於屯門的西餐廳真的要大推給大家由前菜、餐湯、主菜、飲品、甚至甜品都看得到廚師的用心❤️店子有夠哂chill的戶外位置也有舒適空間的室內座位更有可以一邊看著西廚烹飪美食的Bar 枱看著Chef煮嘢食,食慾即時大增喔~每個午餐均有冷盤或餐湯、主菜、指定餐飲及甜品我們選了一個冷盤及一個餐湯互相分享上枱時,我心中嘩了一聲,心想“好豐富的冷盤”除了沙律菜之外更有3款不同的火腿當中包括有Parma Ham,Mortadella,Salami你以為餐湯定必比下去,絕對不是因為這不是普通餐湯飲下去便知這是用心的以新鮮蕃茄打蓉煮出來的蕃茄湯酸酸甜甜搭配上他們自家製的酸種及黑麥麵包再搽上自家製黑醋牛油真係好好味胃口即時大開呀!❤️手造意大利幼麵、西班牙紅蝦、紅蝦膏濃汁西班牙紅蝦的蝦味超級濃郁我們有聽足吩咐倒出紅蝦頭藏著濃濃的膏汁在麵上手造意大利幼麵是口感扎實的那一種與濃郁的紅蝦汁非常之搭配又掛汁鍾意食蝦的朋友一定不要錯過❤️松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯這家的意大利飯的口感正是我最愛的就
最近因為旻旻豬一些學習上困難
搞到我地兩老真係頭痛🤯😵‍💫💔
為了要把最近困擾我們的負面情緒舒緩
決定去食餐好來填補一下我們的心靈空虛

這間於屯門的西餐廳真的要大推給大家
由前菜、餐湯、主菜、飲品、甚至甜品都看得到廚師的用心❤️
店子有夠哂chill的戶外位置
也有舒適空間的室內座位
更有可以一邊看著西廚烹飪美食的Bar 枱
看著Chef煮嘢食,食慾即時大增喔~

每個午餐均有冷盤或餐湯、主菜、指定餐飲及甜品
我們選了一個冷盤及一個餐湯互相分享
上枱時,我心中嘩了一聲,心想“好豐富的冷盤”
除了沙律菜之外更有3款不同的火腿

你以為餐湯定必比下去,絕對不是
因為這不是普通餐湯
飲下去便知這是用心的以新鮮蕃茄打蓉煮出來的蕃茄湯
酸酸甜甜搭配上他們自家製的酸種及黑麥麵包
再搽上自家製黑醋牛油真係好好味
胃口即時大開呀!

❤️手造意大利幼麵、西班牙紅蝦、紅蝦膏濃汁
西班牙紅蝦的蝦味超級濃郁
我們有聽足吩咐倒出紅蝦頭藏著濃濃的膏汁在麵上
手造意大利幼麵是口感扎實的那一種
與濃郁的紅蝦汁非常之搭配又掛汁
鍾意食蝦的朋友一定不要錯過

❤️松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
這家的意大利飯的口感正是我最愛的
就是每粒米,粒粒分明,意大利米中間就是好像有一點點未熟而有咬口的口感
不會像我們經常吃到的港式意大利飯般糊爛
再配上火灸過的麵豉調製過的蟹膏及飯中那鮮甜蟹肉
味道濃郁
記得由外圍較淡味(意大利飯與蟹肉的鮮甜味)吃到最入較濃味位置(加入灸過蟹膏及鵪鶉蛋液)
就是喜愛這濕潤而creamy感,滋味非常

❤️士多啤梨芒果菓蓉雪條
吸晴又美味,用全菓蓉打造出來的手工雪條
酸酸甜甜,剛好解主菜的膩
更為美味一餐劃上完美句號❤️

另外有一些想給讚的小細節:
❤️會細心詢問客人想一次過上食物或餐湯主菜隨後上
欣賞他們了解客人的需要,趕時間定慢慢享受也可以
❤️當每上一道菜也會介紹食物的名稱及怎樣享用美食
讓客人更懂得享受用饍,也看得出廚師對食物的熱誠
❤️上菜好快,喜歡那熱哄哄的食物,更愛廚師快狠準的速度

📍JEP by Involtini
地址: 屯門良德街8號珀御地下G05號舖

知道JEP by Involtini呢間餐廳開左一段時間終於趁生日黎食番餐先😍餐廳坐室外都好舒服好有Mood❤️我地兩人叫一個燒春雞飯已經係完全飽哂燒春雞飯配合返冬菇,臘腸,牛肝菌同醬油脆脆再處理個飯底有啲似煲仔飯嘅口感又超香🤤記得想食要一日前預訂喔❤️當然 女仔食甜品係有另一個胃😂試左佢個DIY tiramisu 同埋Earl Grey cream brulee前者第一次見 可以自行調校甜度~後者味道好fresh好香茶味😃有興趣既大家可以試試🥰
知道JEP by Involtini呢間餐廳開左一段時間
終於趁生日黎食番餐先😍
餐廳坐室外都好舒服好有Mood❤️

我地兩人叫一個燒春雞飯已經係完全飽哂
燒春雞飯配合返冬菇,臘腸,牛肝菌同醬油脆脆
再處理個飯底
有啲似煲仔飯嘅口感又超香🤤
記得想食要一日前預訂喔❤️

當然 女仔食甜品係有另一個胃😂
前者第一次見 可以自行調校甜度~
後者味道好fresh好香茶味😃
有興趣既大家可以試試🥰
2024-11-14
  • 燒春雞飯
2天前 0 瀏覽
幾年前Involtini要在屯門開分店, 很擔心剛剛在銅鑼灣站穩住腳的它經營不來, 時光飛逝也就證明我的擔心是多餘的, 能夠在這飲食業的艱難時間, 依然保持一定人氣和人流. 主理人Chef Jack的手工意粉現在已經有自己的名聲, 不再需要只依賴Bombana之名, 除了種類繁多, 筋性和蛋香也相當不錯. 不用港幣二百元可以吃到一餐相當不錯的午餐, 以香港的消費水平來說已是相當不錯, 當然在大失的地區還是有點高, 但絕對是物有所值.頭盤的Parma Ham和Salami質素不錯, 夠油香, 也不會太乾太鹹, 特別欣賞沙律上的黑醋, 味道調得剛剛好. 意粉是Fettuccine也就是闊扁麵, 配上東南亞風格的喇沙醬汁, 不會太辣也不會會太重椰奶味, 帶有鹹香些少勁, 配上口感偏向軟糯的紅蝦及爽脆的椰菜花粒, 食材簡單但不俗套, 最重要是口感對比夠, 再加上Al Dente的意粉配搭很可喜. 甜品也不是一般的蛋糕, 而是造成鮮花形狀的可汁雪條, 沒有任何的添加物, 純粹果汁的果甜與微酸, 在運依然很炎熱的深秋, 吃完感覺舒服而滿足.

大閘蟹季節嚟啦🦀!👦🏻👧🏻一直都好想試吓屯門呢間主打手做意粉嘅西餐廳🍽️,今次出咗大閘蟹Tasting Menu🧡,即刻忍唔住book位去食🤤!室內裝修以型格嘅黑白色為主,採用開放式廚房,可以欣賞烹調嘅過程👨🏻‍🍳。户外乾淨舒適,可以帶埋主子一齊食。大閘蟹3 course Tasting Menu $628 (包飲品)🥣蟹粉菜苗意式雲吞蟹粉豆腐湯意式雲吞包住一絲絲嘅蟹肉同菜苗,配埋帶有紫蘇香味嘅蟹粉豆腐湯,啖啖都有濃郁鮮甜嘅大閘蟹味。🦀手造墨汁意大利幼麵,江蘇大閘蟹粉,咸蛋黃海鮮汁手造意大利麵特別彈牙同掛汁!幼麵充滿墨汁香氣,淋上份量滿滿嘅江蘇大閘蟹粉,同咸蛋黃海鮮汁撈勻食,味道層次即刻昇華!🫚糖漬番薯,薑味金寶,番薯糖水花,蘋果薑味意大利冰糕呢款甜品充滿創意,將食完大閘蟹嘅傳統「飲薑茶」元素放咗落甜品裏面。薑味金寶就好似聖誕節食嘅薑餅人餅乾,加上甜甜地嘅糖漬番薯食,中和番薑嘅辣味。蘋果薑味意大利冰糕質地似硬身嘅雪糕,辣得嚟又有蘋果嘅甜品,幾得意!🍹Seasalt Lychee Soda大大粒荔枝肉穿係竹籤上,杯邊緣沾滿海鹽,香甜嘅荔枝帶有海鹽嘅鹹味,令口感更清爽。🍹Shakerato用

🥣蟹粉菜苗意式雲吞蟹粉豆腐湯

🦀手造墨汁意大利幼麵,江蘇大閘蟹粉,咸蛋黃海鮮汁

🫚糖漬番薯,薑味金寶,番薯糖水花,蘋果薑味意大利冰糕

🍹Seasalt Lychee Soda

🍹Shakerato
用咗雙份濃縮咖啡、檸檬汁、蘇打水、焦糖蜂蜜檸檬調製而成,味道好似檸檬茶加咖啡咁,酸甜帶微苦口味幾特別!

🦐手造意大利幼麵,西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁
呢款全蛋意大利幼麵同樣係自家製,散發著濃厚嘅蛋香味,掛上蝦膏煮成嘅醬汁,香濃鮮美!紅蝦煮至7-8成熟,外層爽口彈牙,內裏保持嫩滑嘅口感。

📍 JEP by Involtini
屯門良德街8號珀御地下G05號舖
2024-11-11
JEP一直係我最喜愛嘅手工意粉餐廳❤雖然我平時唔太食意粉但JEP嘅手工意粉係可以令我不斷encore咖我從疫情前就開始幫襯最喜歡佢個西班牙紅蝦手工意粉個紅蝦膏濃汁真係無敵咖😍😍碟意粉上枱唔洗十分鐘我就可以清碟啦~🤣🤣閨蜜就鍾意傳統味道所以個卡邦尼係佢至愛佢話好少地方個卡邦尼可以做到咁濃芝士味最近大閘蟹季開鑼見到JEP竟然出咗大閘蟹盛宴我當然要拉埋好閨蜜來試試佢啦😎真係食過先知原來大閘蟹都可以做到咁多款式😂做湯底又得、醬汁亦得無論湯定意粉都有滿滿嘅蟹膏係裡面每一口都係大閘蟹嘅精華🤤🤤🤤連個甜品都咁有心思好似食緊分子料理咁😂洗唔洗咁癲啊🤣🤣大閘蟹季個期好短咋想試就要立即行動啦~😎😎
JEP一直係我最喜愛嘅手工意粉餐廳❤

見到JEP竟然出咗大閘蟹盛宴
我當然要拉埋好閨蜜來試試佢啦😎

真係食過先知
原來大閘蟹都可以做到咁多款式😂
做湯底又得、醬汁亦得
無論湯定意粉都有滿滿嘅蟹膏係裡面
每一口都係大閘蟹嘅精華🤤🤤🤤

連個甜品都咁有心思
好似食緊分子料理咁😂
洗唔洗咁癲啊🤣🤣

大閘蟹季個期好短咋
想試就要立即行動啦~😎😎
2024-11-09 0 瀏覽
2020年岩岩開業既時候已經嘗試過,米之蓮餐廳既姊妹店❣️今次又賣甩🥟,爸爸媽媽自己撐枱腳😚 系屯門有高質西餐廳真系少之有少大閘蟹季節🦀餐廳3-Course Tasting Menu都採用大閘蟹做主題✨🔹餐前麵包🥖 - 酸種麵包 同 黑麥麵包 配上自家製牛油🧈 酸種麵包 加少少牛油 咬落散發獨有既香味 黑麥麵包 香脆內軟 🤭相信🥟應該都會好鐘意食🔸蟹粉菜苗意式雲呑 蟹粉豆腐湯🦀 - 職員會用裝滿蟹粉豆腐湯茶壺🫖 即時倒入蟹粉菜苗意式雲呑 趁熱食系好香濃既蟹味 雲吞內裡口開一半 蟹肉絲同菜苗好夾🔹手造墨汁意大利幼麵,,江蘇大閘蟹粉,咸蛋黃海鮮汁🍝 - 賣相已經好吸引🤩 不得了因為意粉上面已經鋪滿蟹膏蟹肉 手造墨汁意粉 麵質食得出人手製造 再將咸蛋黃海鮮汁 撈勻食 口感好有層次🔸糖漬番薯,薑味金寶,番薯糖水花,蘋果薑味意大利冰糕 - 甜品好有趣既味道 食落去好香薑味但又唔會搶走番薯🍠味。蘋果薑味意大利冰糕,食落口好滑 陣陣蘋果香甜味另外再叫左個🔹松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯🦀 - 上次到訪都已經食過一次,今次再品嚐多一次 😍依舊一樣高水準 首先鵪鶉蛋 蟹籽蟹肉 中間蟹膏 底部意大利飯。3層食落口

黑麥麵包 香脆內軟 🤭相信🥟應該都會好鐘意食

另外再叫左個
🔹松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯🦀 - 上次到訪都已經食過一次,今次再品嚐多一次 😍依舊一樣高水準 首先鵪鶉蛋 蟹籽蟹肉 中間蟹膏 底部意大利飯。3層食落口好滿足😌濃濃蟹膏拌埋一次 令原先用昆布、蜆肉、蟹燉既意大利飯更鮮甜🌟

🔸-Shakerato (Iced) - [Double Espresso, Lemon Juice, Soda, Caramelized Honey Lemon]
🍋既香味帶出espresso 既更輕盈的醇厚度既突出 味道飲停留口腔入面

🔹Seasalt Lychee Soda (Iced) - 海鹽既少少鹹味 荔枝既甜味 加上Soda 有一種好清新既感覺
2024-10-28 406 瀏覽
所謂嘅米芝蓮餐廳喎,意粉又硬又難食..招牌紅蝦意粉完全係垃圾,腥到一個點服務態度十分差,請埋啲垃圾員工完全趕客,十問九唔應,好似得罪佢哋咁,唔會再貼錢買難食,嘢食不是想像中咁好食意粉好硬,唔會再幫襯..完全無黎醒目👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻仲要請埋對live Band嘈L埋晒啲唔知咩rap 歌。仲要中文rap 即時降低晒個Level..嘈到即時埋單走人轉頭。
所謂嘅米芝蓮餐廳喎,意粉又硬又難食..
招牌紅蝦意粉完全係垃圾,腥到一個點
嘈到即時埋單走人轉頭。
2024-10-27
10 分鐘 (堂食)
  • 傳統卡邦尼手造意大利麵
2024-10-26 452 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk西式✨ × 大閘蟹💗 × 享受🫶🏻講到高質、有心思嘅西餐,喺香港真係好難搵到😻!呢間位於屯門嘅西餐廳,環境好有外國度假嘅感覺,加上而家天氣轉涼,坐戶外位超有feel🔥。店員仲會細心介紹每道菜嘅概念同埋特色,服務好好。今次揀咗一份大閘蟹Tasting Menu,可以用西式嘅方法食盡大閘蟹嘅全餐😚。舖頭連麵包都有考究,係酸種麵包同埋黑麥麵包,內香內軟,配埋自家製醬料好高質💖。頭盤係蟹粉菜苗意式雲吞配蟹粉豆腐湯,食到淡淡都有一絲絲嘅蟹肉,仲有淡淡嘅紫蘇香氣,配埋濃郁嘅蟹粉湯好正😋。主菜就係手造墨汁意大利幼麵配江蘇大閘蟹粉,配上咸蛋黃海鮮汁。麵質好特別,食得出係人手做,好彈牙👍🏻。而且大閘蟹配埋鹹蛋黃超濃郁,好香。甜品就係糖漬番薯薑味金寶番薯糖水花,同埋蘋果薑味意大利冰糕🫶🏻。傳統上,食完蟹會配薑嚟驅寒,用西式甜品嘅方法嚟呈現,好有創意。另外仲揀咗松葉蟹夾羅燒蟹膏意大利飯,意大利飯係用昆布海鮮熬出嚟,保留咗飯粒煙靭嘅感覺💗,味道亦都好有特色。海鹽荔枝梳打真材實料,味道自然又豐富🔥。熱情果青檸梳打,夠晒清新,好夾香濃嘅蟹料理🙂‍↕️。💰大閘蟹Tasting
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
西式✨ × 大閘蟹💗 × 享受🫶🏻

💰大閘蟹Tasting Menu ($628)
💰松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯($298)
💰Seasalt Lychee Soda ($68)
💰Passion fruit lime soda ($68)
2024-10-16 751 瀏覽
15/10/2024 中午和太太吃了一頓高質素意大利麵套餐。 坐下時,待應便遞上店家自製的麵包伴以松露醬橄欖油,👍🏻👍🏻。頭盆分别點選了蕃茄湯和火腿及沙樂美腸冷盤。主菜分别選了卡邦尼意大利麵和雞胸辣味通粉。 卡邦尼意大利麵軟硬度剛好,汁醬香濃幼滑。 雞胸辣味通粉的味道能令我食慾大增。最後,甜品是花花形狀的士多啤梨凍片,配以一杯香濃黑咖啡。 午市套餐看似簡單,但是讓我們能夠感受到廚師的專業技巧和用心。 非常享受,必定找機會來品嚐晚餐!
頭盆分别點選了蕃茄湯和火腿及沙樂美腸冷盤。
最後,甜品是花花形狀的士多啤梨凍片,配以一杯香濃黑咖啡。
非常享受,必定找機會來品嚐晚餐!
2024-10-15
90 分鐘 (堂食)
  • 傳統卡邦尼手造意大利麵
  • 自家製麵包
  • Homemade Tagliolini
  • Carbonara
2024-10-12 707 瀏覽
同友人一齊突發想吃點意大利菜~ 突然想起這家店!以前因為這家店開業時都比較難訂到~ 一於試下WALK-IN~點知咁岩又真係有位~ 話等一陣就有! 非常好彩!!!入面內在環境都好CHILL~ 我相信日間時間應該會幾正~ 幾好陽光~今次點了TASTING MENU~ 另額外加了一份MAIN COURSE焦糖鳳梨漬車厘茄- 這個真的100分頭盤~ 焦糖鳳梨汁配上呢個紅及橙的車厘茄~ 賣相非常吸引! 味道入口超正~爆汁的小番茄~ 利用酸甜開胃的焦糖鳳梨汁~ 這份漬物真的足以睇得出廚師的用心~ 佢將味道做到好平衡!松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯- 其實這個飯~ 店員跟我們說是分3階段去吃~ 首先是最外面的基本意大利飯~ 之後就是入一層的連同蟹膏一起吃的意大利飯,最後就是將鵪鶉蛋,蟹籽及蟹肉拌好再吃~ 個人覺得 第二層蟹膏🦀的意大利飯是最好吃! 濃厚鮮味的蟹味表現非常出色 !  但蟹肉就真的不算太多~ 還有因為想試手製意粉~ 所以點了手造意大利闊麵. 西澳龍蝦. 水牛芝士, 海鮮汁上碟有半隻西澳龍蝦,味道真心新鮮,肉質彈牙同鮮甜,仲有蝦膏都不錯!這家店果然最出色就是手工意大利粉~ 呢份手製闊麵麵粉香十足
點知咁岩又真係有位~ 話等一陣就有! 非常好彩!!!

還有因為想試手製意粉~ 所以點了
手造意大利闊麵. 西澳龍蝦. 水牛芝士, 海鮮汁

這家店果然最出色就是手工意大利粉~ 呢份手製闊麵麵粉香十足,掛上滿湖海鮮汁!但個人覺得醬汁有點咸~ 這個有點扣一點點分數~
Passionfruit Lime Soda

餐飲我點了Passionfruit Lime Soda , 不過不失的飲料

其實仲有酸種面包同黑麥麵包
這2個麵包也是超好吃的說!!!
餐包

最後甜品就是
提子、提子馬斯卡風芝士忌廉、法式薄脆、提子檸檬沙冰
- 法式薄脆做得好脆口好好吃~ 加埋馬斯卡風芝士忌廉~ 非常滑物,口感相當有層次~ 整個甜品睇得又食得~
真的擺盤太美了吧! 呢個甜品真係畫上完美句號!
提子、提子馬斯卡風芝士忌廉、法式薄脆、提子檸檬沙冰

希望再有機會來這家小店吃這個手製意粉!!!
2024-09-10
10 分鐘 (堂食)
餐包
2024-09-30 1065 瀏覽
久違入屯門🥱當然要食埋晚飯先走,發現「JEP by Involtini」手工意粉幾好味🧐.手造意大利幼麵配西班牙紅蝦、紅蝦膏濃汁🍝喺食西班牙紅蝦前🦐先將其蝦膏擠出拌以意粉食🍴紅蝦煮至半生熟🔥鮮味突出,口感爽滑😆手造的意大利幼麵充滿蛋香🥚配上濃郁紅蝦膏濃汁,非常滿足🤤.松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯🍚滿滿松葉蟹蟹膏🦀連同鵪鶉蛋🍳蟹籽、蟹肉拌匀🥄啖啖香濃醇厚蟹鮮味😋略嫌蟹肉太少🥺.焦糖鳳梨漬車厘茄🥢新鮮焦糖鳳梨汁🍍配上酸甜Juicy車厘茄🍅清新開胃😛.餐包🥖有酸種面包同黑麥麵包🥯配上黑松露牛油🧈.提子、提子馬斯卡風芝士忌廉、法式薄脆、提子檸檬沙冰🍧提子清甜🍇加上香甜軟滑提子馬斯卡風芝士忌廉🧀☁️法式薄脆🥨配合底下酸甜嘅提子檸檬沙冰🍋清爽Refresh💦.Virgin Mojito🍸由薄荷、青檸、梳打水調製而成🫧.Passionfruit Lime Soda🍹由百香果、薄荷🌿青檸、梳打水調製而成🍋‍🟩
餐包🥖有酸種面包同黑麥麵包🥯配上黑松露牛油🧈
Virgin Mojito🍸由薄荷、青檸、梳打水調製而成🫧
  • 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
  • 自家製麵包
2024-09-10 1931 瀏覽
山長水遠去JEP by Involtini食,打電話📞去book位得返bar枱,午餐🥣次次都係叫午餐$158手造意大利🇮🇹面西班牙🇪🇸紅蝦紅蝦膏濃汁(加$220)。上咗包先,有兩個,熱辣辣,正常配黑醋牛油🧈,但我走醋,變咗橄欖油。之後上cold plate,有唔同種類既ham同腸,好開心😀,啱我。之後上意粉🍝,有兩隻西班牙🇪🇸紅蝦,侍應教用匙唧哂d蝦頭膏出嚟,皓治癒❤️‍🩹蝦頭膏濃香,配意粉🍝Al dente,係全港最皓食既意粉🍝。甜品🍮係士多啤梨🍓花花冰條,打卡able。飲品🍸加$20 Caramel Latte,簡單拉花,但咖啡☕️味都濃。俾FPS或現金💰
手造意大利幼面西班牙🇪🇸紅蝦紅蝦膏濃汁
甜品(士多啤梨🍓花)
Caramel  Latte
Cold  plate
2024-09-08
手造意大利幼面西班牙🇪🇸紅蝦紅蝦膏濃汁
甜品(士多啤梨🍓花)
Caramel  Latte
Cold  plate