2023-06-27 675 瀏覽
Was looking for a cup of coffee around the neighbourhood after lunch and passed by this little cozy coffee shop on Wood Road, Morrison Hill. Love the simple, green minimalist design. The place is mostly for take-outs while there are a few bench seats to accommodate 4-5 people. My friend and I ordered their flat white and iced latte. Coffee was alright, with beans towards a more nutty taste. They also have drip bags for sale; love how they package their drip bags into a prescription bags for your ‘daily dose’ of caffeine 🙃
外賣自取
2023-05-02 520 瀏覽
呢間位於灣仔活道既店舖驟眼望入去都唔覺佢係咖啡店, 因為入面基本上無咩多餘既擺設,店舖好細,只得幾張長椅圍邊坐,再望清楚係見到一部咖啡機,而店內亦都只賣咖啡Americano 飲奶啡有時真係會覺得好飽好滯,所以有時我都會選擇飲Black coffee, 呢杯飲落清爽舒服 ,Aftertaste帶有微微果酸,不錯咖啡店內既牆身油上白色,令地方更光猛更開揚,簡簡單單坐低飲杯咖啡,聽住柔和既funky音樂,真係好blue好chill呀☺️

Americano

2023-02-14 548 瀏覽
晨早打波前揾咖啡飲,本身諗住揾第二間,點知咁岩見到佢,朝早返工時間舖仔細細但已經有幾個係到飲緊~正常價錢~温度適中~口味正常~有趣既店名~可愛既外賣杯~令人印象深刻充滿朝氣既靚靚既老闆娘???令到好眼瞓既我都突然元氣滿滿^^
2023-02-14
3 分鐘 (外賣自取)
早餐
latte
今次介紹嘅𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚜𝚑𝚘𝚙係灣仔活道,位置稍微小小隱世,係灣仔𝚒v𝚎隔離,店鋪細細間,位置只得𝟻個,不過勝在坐得幾舒服😌落地玻璃採光度,環境闊落都幾舒服,咖啡都吾錯☕️👍🏻我地去到個日仲巧遇可愛布偶貓店員🥰🐈好琴日俾人隨便摸💕好療癒,不過問左吾係每日都係度噶🤫𝚋𝚝𝚠我地個日見到有客人帶狗仔入店飲啡添🐶💕☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎$𝟹𝟾哩度既咖啡算係幾平價✨哩杯堅果香好濃💕香味充滿左成個口腔🥰完全不會酸,吾錯🍫𝙸𝚌𝚎 𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊$𝟺𝟸好特別係朱古力味,香但係吾會甜,幾特別👍🏻都吾錯

☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎$𝟹𝟾

🍫𝙸𝚌𝚎 𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊$𝟺𝟸
好特別係朱古力味,香但係吾會甜,幾特別👍🏻都吾錯
2022-03-09 957 瀏覽
小店座位唔多但由於無唔人所以都會感覺良好好特別嘅地方係店鋪係好難得鬧市有pet friendly嘅鋪頭奶就打得一般Coffee base偏苦不過勝在服務態度非常良好
小店

奶就打得一般
Coffee base偏苦
不過勝在服務態度非常良好

2022-01-11 570 瀏覽
早前在灣仔經過這家咖啡店位置偏僻 人流不多整間店以白色為主調但反而令那一點點的綠更加突出☕️ Flat white 入口順滑 奶的厚薄完全合我心意薄薄的同時又為咖啡增添了口感Hot chocolate外賣杯配有手繪圖案(是虎中有福!)頓時令人感到一點暖個人更喜歡朱古力不但帶有朱古力的醇甜卻完全不會膩‼️飲到最後更彷彿有陣玉桂味喜歡這裡靜靜的環境雖然位置不多不過這裡只有飲品沒有主食所以也不用太擠擁一定會再二訪😆
早前在灣仔經過這家咖啡店

薄薄的同時又為咖啡增添了口感
Flat  white

Hot chocolate
外賣杯配有手繪圖案
(是虎中有福!)
頓時令人感到一點暖

不過這裡只有飲品沒有主食
所以也不用太擠擁
一定會再二訪😆
2021-11-23 460 瀏覽
⿻⿻ 𝘑𝘰𝘪𝘯𝘵𓏲𓏱𓏭𓏭今次介紹嘅cafe係灣仔活道 位置唔算好覺眼 細細間位置好少 咁但係有落地大玻璃所以光線充足 環境幾舒服 佢地嘅menu設計好特別好有創意 有啲似茶記外賣嘅感覺 咖啡嚟講比較特別嘅係ginger honey americano 出乎意料地味道出得嚟同咖啡幾夾 不過甜味有少少掩蓋咗啡味 店員貼心地預備咗口罩袋 仲畫咗得意嘅doodle 好可愛 ٩(๑❛︎ᴗ❛︎๑)۶𓏲𓏱𓏭𓏭Ginger honey americano $34Americano $32
⿻⿻
𝘑𝘰𝘪𝘯𝘵
𓏲𓏱𓏭𓏭

佢地嘅menu設計好特別好有創意 有啲似茶記外賣嘅感覺

𓏲𓏱𓏭𓏭
Ginger honey americano $34
Americano $32
2021-10-24 366 瀏覽
book咗間響灣仔嘅平價版法蘭西菜lunch試下,食完search下附近有冇coffee shop,openrice搵到呢間近得嚟又好似好pro咁齋賣啡冇嘢食,個中文名好盞鬼,餐牌又好港式茶仔,抱著大無畏嘅試伏精神就嚟咗。沿途請不要懷疑自己行錯路,繼續跟住map行就得☕啡評:偏nutty,甘涼而唔苦澀,奶比例少今次無中伏(只係我個人口味中意果香多啲)環境:裏面嘅library feel同外面地盤相映成趣

☕啡評:
偏nutty,甘涼而唔苦澀,奶比例少
今次無中伏(只係我個人口味中意果香多啲)

環境:
裏面嘅library feel同外面地盤相映成趣

2021-10-10 310 瀏覽
平時間唔中我都會喺google map搵coffee shop,今日就google搵到間未試過嘅小店,反正都要去188果邊,所以相當順路,一於出發!小店有一大片玻璃,配搭簡約設計,令環境睇落好開揚,亦同時帶樸好日系的感覺店內只有少量位置,但作為短暫take個break嘅地方已經好夠。▪️ Cold brew $48好幽默咁用藥水樽盛載,不過確實對某啲人來講,好似食藥咁每日都要飲咖啡。入口味道較fruity,然後帶有咖啡甘香,醒神之選。▪️ Honey Americano $38選用港式咖啡杯,內心真係會笑一笑。咖啡大帶點點的清甜口味,好適合夏天飲。▪️ Caffe laaaaatte $38咖啡同牛奶好平衡,口感都好厚,同樣用港式咖啡杯,影張相先!

Cold  brew

▪️ Cold brew $48

Honey  americano

▪️ Honey Americano $38

▪️ Caffe laaaaatte $38
咖啡同牛奶好平衡,口感都好厚,同樣用港式咖啡杯,影張相先!
2021-10-05 183 瀏覽
🦴有趣名字小店🦴推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍天氣熱得救命,去灣仔188之前找個地方休息一下。上網搜尋咖啡小店,在活道近188就有,位置剛好啊。名字和menu 都挺有趣,簡單白色外牆,配上落地大玻璃感覺光猛開揚。店內有長櫈,可以座6-7人吧~🧊 1 night cold brew coffee HKD48 - 店員推介的冷泡一晚的咖啡,用上藥水瓶盛載有點萬聖節的感覺。喝一口味道淡淡的,再喝一口味道微酸且醒神~🧊 honey americano蜜糖美式咖啡HKD38 - 蜜糖和咖啡比例剛好,甜度不會太甜,用上帶本土味茶餐廳花花杯感覺有趣🤣🧊 caffe laaaaatte 鮮奶咖啡HKD38 -鮮奶跟咖啡比例適中,同樣用上白底紅黃花杯子🌺🌼總結:-食物 ❤️❤️❤️❣️🤍環境 ❤️❤️❤️❣️🤍服務 ❤️❤️❤️❣️🤍.··🔖 Joint (灣仔)🪑灣仔活道8號地舖
🦴有趣名字小店🦴
推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍

1 night cold brew coffee

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❣️🤍
環境 ❤️❤️❤️❣️🤍
服務 ❤️❤️❤️❣️🤍
🔖 Joint (灣仔)
🪑灣仔活道8號地舖
  • 1 night cold brew coffee
  • honey americano
  • caffe laaaaatte
2021-09-29 153 瀏覽
餐牌好得意嘅Joint😆佢哋餐牌好似香港舊式㗎啡室/茶餐廳嘅餐牌咁😆一張打橫黃色A4勁簡潔咁印哂啲款式出嚟🤟🏻佢哋嗰到嘅雙面印刷仲係中英對照🤣所以中文嗰邊啲咖啡名都搞笑😂店名就係關節咖啡😆
餐牌好得意嘅Joint😆
佢哋餐牌好似香港舊式㗎啡室/茶餐廳嘅餐牌咁😆
一張打橫黃色A4勁簡潔咁印哂啲款式出嚟🤟🏻
佢哋嗰到嘅雙面印刷仲係中英對照🤣
所以中文嗰邊啲咖啡名都搞笑😂
店名就係關節咖啡😆
2021-07-28 293 瀏覽
Joint coffee 搬咗嚟灣仔!買完附近嘅媽咪雞蛋仔決定順便買咗一杯ice long black外賣🤗-❣️ice long black個杯好得意,有一個好似百變怪嘅表情!-Long black 以果香為主,唔會過分萃取以致偏酸,味道配得上佢嘅價錢!-如果夾硬要批評嘅,就係炎炎夏日下飲就有啲唔夠凍啦! 飲落去冇一種令到人好爽嘅感覺!-Staff服務好, 做嘢快手,環境舒適! 店面幾張兩凳仔同茶几,下次可以再次幫襯🤗
❣️ice long black
Ice  long  black

個杯好得意,有一個好似百變怪嘅表情!
外賣自取
Ice  long  black
2021-07-24 184 瀏覽
因為住在附近這是一家經常去的咖啡店☺️☺️☺️其實我對咖啡店的要求還算挺挑剔店員都可以接受我的要求 且可以完美解決問題外觀來說 偏澳洲式咖啡館 大片玻璃 陽光甚好 下雨天也有另一番味道😊😊😊私人式咖啡店 最多容納9個人 如果 位置不夠 以我的觀察 很多客人都會自覺的站著喝 咖啡 聊天所以我一般挑選人不多的時間段可以看書 在香港 有這種設計 玻璃 陽光的咖啡店真的很少了這家是偏專業的咖啡店 所以沒有賣食物 雖然有多位客人反應這個問題 不過不確定會不會解決所以這裡環境很簡單 適合極簡路線 單純的喝杯咖啡 坐在窗戶邊看書 是一種慢節奏的生活享受店裡的歌品算是及格線上的80分了 超好聽 各種風格切換每個同事態度都很好 平易近人 畢竟作為熟客來說 我還算挑剔 都可以 接受 在香港很難得了 證明是認真賣咖啡 而不是敷衍了事 不過只有牛奶 因為老闆對於咖啡的要求 所以堅持 值得欣賞 沒有迎合市場需求改變自己的初衷外賣杯上都有可愛的微笑 😊😊😊或許想讓亞歷山大的香港人輕鬆點 面對生活明天會更好 開心一點 所以 路過也可以外賣一杯 咖啡 價位來說 我覺得算是香港咖啡店裡偏性價比路線的 或許想讓更多的人享受咖
因為住在附近
店裡的歌品算是及格線上的80分了 超好聽 各種風格切換
外賣杯上都有可愛的微笑 😊😊😊
或許想讓亞歷山大的香港人輕鬆點 面對生活
明天會更好 開心一點 所以 路過也可以外賣一杯 咖啡
價位來說 我覺得算是香港咖啡店裡偏性價比路線的 或許想讓更多的人享受咖啡慢生活吧 畢竟生活節奏已經那麼大了
一般早上的時間段偏清淨 下午人多
有興趣的同學可以 遷就自己的時間探店啦
空間設計猶如客廳般開放 設計理念或許想讓每個客人猶如坐在自己家裡般放鬆隨意吧
🥰🥰🥰

嗰日係附近食完午餐,行回公司時,路過發現呢度開咗呢間咖啡小店,蘋果綠色的門框,大大塊落地玻璃,裡面白色牆身和長木凳,走簡約風格,不過座位不多,所以見到好多人像我一樣,外賣咖啡喔。貼喺門口的黃紙飲品menu好港式茶餐廳風格,密密麻麻的中文字,有些攪笑的飲品名,都幾特別。薑蜜鮮奶咖啡 (HK$38).奶泡細緻,口感順滑.espresso咖啡味道比較濃.但我覺得薑蜜味道比較淡,唔夠出唔知佢嘅甜品好唔好味呢?

薑蜜鮮奶咖啡 (HK$38)
.奶泡細緻,口感順滑
.espresso咖啡味道比較濃
.但我覺得薑蜜味道比較淡,唔夠出

薑蜜鮮奶咖啡

唔知佢嘅甜品好唔好味呢?
2021-02-19
薑蜜鮮奶咖啡
2021-02-15 458 瀏覽
“Caffè laaaaatte”($38)喺灣仔街角嘅一間coffee shop英文名叫joint中文叫關節咖啡🦴🦵🏻之前座落喺堅尼地城搬舖後裝修盡量維持返之前嘅模樣小店只提供飲品同小量甜品所以唔駛驚要等位等好耐😌有啲飲品取名都好特別😆好似呢杯Caffè laaaaatte☕🤣記得到訪嗰日天氣仲好凍飲到杯熱嘅latte成個人都暖哂☺
“Caffè laaaaatte”($38)

喺灣仔街角嘅一間coffee shop
英文名叫joint中文叫關節咖啡🦴🦵🏻