2020-04-09
Kaffeine 上環❗️意外發現高質蛋糕❗️門口嗰度有個盤開放式嘅座位,影得都幾靚!食物方面主要有沙律、漢堡包、咖啡同埋蛋糕。佢哋每日都有唔同嘅蛋糕,我嗰日係伯爵茶戚風蛋糕、海鹽焦糖朱古力蛋糕、北海道疏乎厘芝士蛋糕同埋我揀咗嘅黑糖麻薯焙茶卷$68黑糖麻薯焙茶卷$68呢個焙茶卷確係有驚喜(個人覺得比起basao tea嘅蛋糕更好食)!無論係蛋糕定係cream都非常香濃,焙茶味回甘唔澀。口感方面,cream多得嚟夠輕盈,唔會覺得膩。蛋糕就咁睇張相都見到啲氣孔好細密,入口濕潤得來又鬆軟。最最最令我欣賞係佢入面嘅黑糖麻薯,雖然口感係軟糯,但黑糖味有驚喜地重,同焙茶非常之夾!好想再有多幾粒。不得不提呢一個蛋糕比起一般嘅大,所以計翻性價比都幾高。味道:4.5/5性價比: 4.3/5另外,加$15多一杯咖啡或者茶。我當日揀咗Super fruit(原價$40),佢哋嘅茶係用茶包浸熱水,呢一杯似係多種莓溝埋一齊,對我來講有少少似藥水味,而且味道真係好濃,沖淡多幾次可能會容易接受啲。下次有機會試埋佢哋嘅咖啡先!味道: 3.6/5性價比: 4/5整體來講呢一間Cafe嘅蛋糕的確令我有驚喜!而且係佢哋嗰度買嘅
❗️意外發現高質蛋糕❗️
黑糖麻薯焙茶卷$68
不得不提呢一個蛋糕比起一般嘅大,所以計翻性價比都幾高。
味道:4.5/5
性價比: 4.3/5
味道: 3.6/5
性價比: 4/5
整體來講呢一間Cafe嘅蛋糕的確令我有驚喜!而且係佢哋嗰度買嘅scone都好好食!環境半開放式嘅設計,都幾舒適,大家記住試吓!