Karui Bento 既麻婆豆腐便當 ($68) 本來就係素食唔需要擔心醬汁入面有冇走肉碎/有用肉汁, 仲有半隻溏心蛋不過我走蛋。我由疫情食到宜家, 覺得佢都幾抵食, 特別係中環茶記麻婆豆腐飯有D 仲貴過佢。味道佢係好食過一般既茶記, 唔係好辣/唔辣, 唔係平時中餐客飯點都打一個好飽滯既芡, 菜都係正常似屋企煮既蔬菜唔會油膩。白飯唔係珍珠米不過加左少量紅糙米算幾有誠意, 飯底都已加左醬汁撈埋係好食既。最鍾意佢配埋蔬菜, 主要係椰菜花西蘭花椰菜仲有少量既紅蘿蔔同埋杏飽菇。如果你戒Carbs 可以加$16走飯轉全野菜。問過餐廳只要走溏心蛋就係純素, 但有洋蔥, 唔食五辛既人要留意。Karui Bento 喺中環上環鰂魚涌都有店, 可以喺QR code落單之後先去攞外賣, 或者喺網上外賣平台上叫外賣都得, 但我就特別推薦俾喺中環返工既素友, 中環本來lunch 價位係高D, 好食又平又有營養既素食選擇唔係好多。

麻婆豆腐配野菜便當

外賣送餐
麻婆豆腐配野菜便當
2023-06-01 3054 瀏覽
近泥忙住搬office,好多時都只係好趕咁食餐lunch 又要返去汁手尾,去咗一間叫做karui bento嘅日式健康外賣便當店,食嘢真係又幾吾錯!同同事試咗佢地嘅Grilled Salmon三文魚便當同Beef Fillet杭椒牛柳便當,兩款都好好食。佢地嘅便當賣相真係好吸引,而且兩款便當都好豐富,有好多蔬菜同高質蛋白嘅肉類,食得好健康又有營養。三文魚煎得啱啱好,唔會太老,肉質都好新鮮;牛柳都好好食! 炒上左杭椒嘅辣度,真係好開胃,香口,但係吾油膩!飯係紅白米飯,唔會太軟,自己覺得啱啱好,蔬菜都煮得剛剛好,保留住啲蔬菜嘅texture,而且有半個飯盒都係蔬菜,清爽又健康。食材方面都非常新鮮,三文魚同牛柳都係好優質嘅肉,味道鮮美。價錢方面,以中環區嚟講,價格算係好平,非常抵食。而且,外賣可以買番公司慢慢食,唔洗排隊等太耐,真係好方便。私之覺得非常適合office族,下次又忙起上泥再去過

私之覺得非常適合office族,下次又忙起上泥再去過
2023-03-16 2249 瀏覽
LUNCH TIME前打電話去叫定, 夠鐘放LUNCH就可以快D拎=]佢可以網上QR CODE落單的!!我揀左少菜少飯~有椰菜有菇菇有西蘭花有福花有蘿蔔!豐富的營養同纖維~仲有半隻糖心蛋=]!!!我今日揀左薯仔牛腩飯!!薯仔同牛腩都夠淋同入味!!覺得好健康!!飯係有紅米的!!!^^!!覺得呢個質素黎講份量又大都幾抵!!加兩蚊仲有得揀飲品TIM~
佢可以網上QR CODE落單的!!
我揀左少菜少飯~
有椰菜有菇菇有西蘭花有福花有蘿蔔!豐富的營養同纖維~
仲有半隻糖心蛋=]!!!
我今日揀左薯仔牛腩飯!!薯仔同牛腩都夠淋同入味!!
覺得好健康!!飯係有紅米的!!!^^!!
2023-03-14
15 分鐘 (外賣自取)
2023-03-15 1262 瀏覽
今天我嘗試了一份外賣,點了尖椒牛肉和花菜炒包菜,讓我感到驚艷的是,這兩道菜都非常美味!首先是尖椒牛肉,牛肉的質地非常嫩,而且充滿著辣椒的香氣,每一口都讓我感到舒服。尖椒的份量也非常足,讓整道菜的口感更豐富。此外,這道菜的調味非常恰到好處,不會太鹹也不會太淡,讓我完全沉醉在它的美味中。另一道菜是花菜炒包菜,這道菜的色澤非常鮮豔,充滿了各種不同的蔬菜,令人食指大動。菜的口感也非常好,每一口都有著清爽的口感,而且調味也非常恰到好處,不會太咸也不會太淡,正是我喜歡的口味。最令我驚喜的是,這份外賣的價格在中環來說還算實惠,讓我覺得非常值得。整體來說,這是一份非常出色的外賣,讓我大呼過癮。如果你喜歡辣椒和蔬菜,這份外賣絕對是你必須嘗試的美食!

2023-01-20 1357 瀏覽
因為學校今日有新年party,訂購咗佢哋嘅飯盒俾我哋食😋所以有機會試到佢哋專做外賣便當,有成五至六款揀,主張健康同均衡飲食▶️ 照燒雞扒配野菜便當 Teriyaki chicken with veggies bento ($78)成個便當的確好豐富,望落完全唔係頹飯🥰面頭嘅雞扒已經好吸引,同一般食到嘅照燒雞扒唔同佢呢個唔係好多照燒汁醬起面,反而個味已經滲入左雞扒入邊🐔(有幾塊覺得鹹咗啲)另外仲食到少少煙燻味,好香好夠味,鍾意佢個照燒汁唔會太甜,最後仲灑上咗芝麻粒雞扒本身新鮮,肉質滑嫩,啖啖肉無筋無骨👍🏻帶少少肥但冇咩雞皮有半隻半熟蛋,但係係冇咩味嘅,而且蛋黃過熟🥚🍚佢冇用到日本珍珠米,所以口感差少少,但係都OK嘅,似屋企食到嘅飯另外溝咗少少紅米,不過口感上冇咩分別幾好係佢蔬菜夠多🥦(差唔多係白飯份量嘅一半)又有椰菜,又有西蘭花椰菜花,仲有啲紅蘿蔔🥕提供豐富嘅膳食纖維同埋維他命🤣平時出去食嘢都比較少食到菜(除非特別叫)蔬菜完全唔油,清得來有味,因為新鮮所以咬落清脆-成個便當嘅味道都調教得好好👍🏻肉類鹹但蔬菜清,平衡返而且成個便當食完之後好滿足飽肚,令人感覺健康,絕對係外賣之選包裝方面都OK
佢哋專做外賣便當,有成五至六款揀,主張健康同均衡飲食
照燒雞扒配野菜便當

成個便當的確好豐富,望落完全唔係頹飯🥰
面頭嘅雞扒已經好吸引,同一般食到嘅照燒雞扒唔同

有半隻半熟蛋,但係係冇咩味嘅,而且蛋黃過熟🥚
另外溝咗少少紅米,不過口感上冇咩分別

幾好係佢蔬菜夠多🥦(差唔多係白飯份量嘅一半)
又有椰菜,又有西蘭花椰菜花,仲有啲紅蘿蔔🥕
蔬菜完全唔油,清得來有味,因為新鮮所以咬落清脆

成個便當嘅味道都調教得好好👍🏻肉類鹹但蔬菜清,平衡返
包裝方面都OK,佢嘅賣相仲好好,加上因為本身冇咩液體汁,所以啲飯唔會濕晒或者搞到好污糟🥡
唯一係價錢上偏貴,如果係外買飯盒真係唔可以日日食佢,如果唔係就破產🥲
照燒雞扒配野菜便當
2022-12-26 1286 瀏覽
外賣想食得健康啲?可以試下呢間「Kauri Bento」既便當喔🤩🤩小店主打健康輕盈便當🍱,使用少鹽、少油、少糖的烹飪方式👩🏻‍🍳,為客人提供家庭料理的餐食~~便當有齊牛、雞、豬、魚同素菜等選擇,實有款啱心水❤️❤️🍱薯仔牛腩配野菜便當 $78✨望落好吸引,包括有薯仔、牛腩、溏心蛋、椰菜花、西蘭花同紅蘿蔔等~~牛腩炆得好軟腍🐮,醬汁濃郁惹味😋😋米飯選用紅糙米,增加口感之餘又有滿滿營養!正👍🏻👍🏻🍱挪威三文魚配野菜便當 $108✨賣相唔錯!挪威三文魚有豐富Omega-3同不飽和脂肪酸,好啱減肥人士~~廚師用少油煎烤5分鐘🍳,三文魚外皮煎得香脆,肉質嫩滑juicy🤤🤤入口帶魚油香,仲配埋其他炒雜菜🥬!好送飯呢❤️❤️
便當有齊牛、雞、豬、魚同素菜等選擇,實有款啱心水❤️❤️

🍱薯仔牛腩配野菜便當 $78✨
牛腩炆得好軟腍🐮,醬汁濃郁惹味😋😋
米飯選用紅糙米,增加口感之餘又有滿滿營養!正👍🏻👍🏻

🍱挪威三文魚配野菜便當 $108✨
入口帶魚油香,仲配埋其他炒雜菜🥬!好送飯呢❤️❤️
2022-12-15 694 瀏覽
近年奉行健康飲食,自己煮之餘,間唔中都會發掘下啲健康營養餐廳。朋友介紹呢間響中環萬年大廈嘅外賣便當小店,主打健康輕食便當,少鹽少油少糖同無味精。呢日經開中環,專登買咗兩個便當返去試下先。 餐牌共有九款選擇,精心搭配食材,好多元化。有魚,雞,豬,牛,全部都配有蔬菜同溏心蛋,同埋紅米飯。想食低卡啲朋友仲可以加$12,將飯轉做全野菜。 味噌比目魚配野菜便當 ($98)比目魚煎得香脆,外脆內嫩,肉質唔會鞋口,配埋大量不同種類嘅蔬菜,用埋紅米飯,感覺健康又清新。 薯仔牛腩配野菜便當 ($78)
牛腩整得好入味,肉質嫩口,薯仔亦相當入味。同樣配以多款蔬菜,包括:椰菜、椰菜花、西蘭花、蘿蔔同菇菌等等,仲有溏心蛋。便當選擇種類好多,健康得來味道真係唔錯。便當提供勁多種類嘅蔬菜,比外賣茶餐廳健康好多,要推介比追求健康飲食嘅朋友。

味噌比目魚配野菜便當 ($98)

薯仔牛腩配野菜便當 ($78)

2022-12-12 487 瀏覽
港島返工 LUNCH TIME最怕人多冇位食飯,所以平時多數買外賣留在OFFICE食~ 最近物色咗中環呢間日式外賣便當店,餐單簡單,主要是豬、牛、雞、魚、素幾款便當,每款配紅米飯,溏心蛋和蔬菜,全部都好健康!加$2有飲品,啱哂附近返工嘅朋友~! 燒汁豚肉野菜便當$78一打開便當見肉類,蔬菜和米飯份量平均,感覺營養均衡,是健康之選~燒汁豚肉香味撲鼻,豚肉切到一條條一啖食晒好方便,而且醃肉很入味,每吃一口很開胃,撈飯食正呀!味噌比目魚野菜便當$98比目魚煎到外脆內軟,魚肉嫩滑又唔腥,而且有2大片份量都幾多!值得一提野菜種類多,西蘭花、椰菜花、椰菜、雜菌、紅蘿蔔咩都有,溏心蛋好好味,蛋黃蛋白都充滿醬油味,喜歡呢~如果趕時間可以用手機QR code落定單,lunch就唔洗等快啲返公司食!

燒汁豚肉野菜便當$78

味噌比目魚野菜便當$98

2022-12-07 358 瀏覽
Karui Bento 主打健康營養便當配搭碳水化合物、蛋白質、蔬菜製作並以少鹽、少油、少糖同無化學添加烹煮而中環分店位於萬年大廈,一上扶手電梯就會見到只限外賣,沒有堂食即叫即製,所以都要等一段時間先拎得仲可以加$12由飯轉全野菜,更低卡 —-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ 杭椒牛椒配野菜便當 $78打開盒就見到滿滿牛肉🐮🐮西冷牛柳軟嫩入味;杭椒微辣惹味配搭多款蔬菜:椰菜、西蘭花、椰菜花、胡蘿蔔同菇菇蔬菜保留爽脆口感,仲有溏心蛋添而飯採用紅米飯,更健康!!✾ 挪威三文魚配野菜便當 $108挪威三文魚含有豐富Omega-3同不飽和脂肪酸一打開盒就聞到三文魚香味🥰外皮煎得香脆,魚肉柔軟唔乾身同樣配搭爽脆蔬菜同溏心蛋🥚
Karui Bento 主打健康營養便當
配搭碳水化合物、蛋白質、蔬菜製作
並以少鹽、少油、少糖同無化學添加烹煮
而中環分店位於萬年大廈,一上扶手電梯就會見到
只限外賣,沒有堂食
即叫即製,所以都要等一段時間先拎得
仲可以加$12由飯轉全野菜,更低卡

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 杭椒牛椒配野菜便當 $78
打開盒就見到滿滿牛肉🐮🐮
西冷牛柳軟嫩入味;杭椒微辣惹味
配搭多款蔬菜:椰菜、西蘭花、椰菜花、胡蘿蔔同菇菇
蔬菜保留爽脆口感,仲有溏心蛋添
而飯採用紅米飯,更健康!!

✾ 挪威三文魚配野菜便當 $108
挪威三文魚含有豐富Omega-3同不飽和脂肪酸
一打開盒就聞到三文魚香味🥰
外皮煎得香脆,魚肉柔軟唔乾身
同樣配搭爽脆蔬菜同溏心蛋🥚
外賣自取
呢間餐廳主打冇味精、營養均衡嘅便當,每份便當都有個比例:1/4 優質蛋白, 1/4 緩釋碳水化合物, 1/2 新鮮蔬菜,一盒有晒一餐所需嘅營養。想食熱辣辣好味嘅營養便當,就要等大概10-15分鐘左右,因為係即叫即整架🤭♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 杭椒牛柳配野菜便當 $78有一定厚度嘅牛柳,口感軟嫩、唔韌、又腍又多汁。慢慢辣起來嘅「脆」綠杭椒,令到呢款便當更加惹味,小編鍾意呀😍❥ 味增比目魚配野菜便當 $98表面稍稍煎到金黃色,肉質鮮嫩結實,用味增調味,令到味道更甜。除咗有野菜,仲有個入味嫩滑溏心蛋,呢款便當整體味道同口感都比較溫和啲☺️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ 杭椒牛柳配野菜便當 $78
有一定厚度嘅牛柳,口感軟嫩、唔韌、又腍又多汁。

❥ 味增比目魚配野菜便當 $98

2022-12-04 286 瀏覽
中環的健康便當🍱最近係咁search輕食,Karui Bento嘅便當好似唔錯!Lunch自己走咗去試~ 出奇地啱OL胃口!!鋪位好精簡,一上扶手電梯就見到!Grilled Norwegian Salmon Bento挪威三文魚配椰菜便當✨✨開盒聞到好香嘅三文魚,個層皮煎得好好肉入面有啲魚骨!阿仔食要小心啲!bb特別鐘意富含OMEGA-3~ 不飽和脂肪酸⋯真係食飯同時都補充營養~一次滿足三個願望!! Stir-Fried Beef Fillet Bento坑蕉牛柳配椰菜便當👍👍有好多新鮮蔬菜、紅白飯組合比平時茶餐廳健康好多好多!西冷牛肉同埋坑州嘅尖椒撈埋一齊食,超吸引!我好支持多菜&小鹽小油!簡直係健康之選~環境好乾淨!會再訂✨✨
中環的健康便當🍱

最近係咁search輕食,
鋪位好精簡,一上扶手電梯就見到!

挪威三文魚配椰菜便當✨✨
開盒聞到好香嘅三文魚,個層皮煎得好好
肉入面有啲魚骨!阿仔食要小心啲!

Stir-Fried Beef Fillet Bento
坑蕉牛柳配椰菜便當👍👍

有好多新鮮蔬菜、紅白飯組合比平時茶餐廳健康好多好多!
西冷牛肉同埋坑州嘅尖椒撈埋一齊食,超吸引!
我好支持多菜&小鹽小油!
簡直係健康之選~

環境好乾淨!會再訂✨✨
外賣自取
Healthy bento for those who work in Central like me!! 🐷overall: 8/10Since i started working in central, I feel like I’m always paying more than it worths for some unhealthy choices with high calories, sugar, sodium or oil added. I’m also definitely not a salad person, so I have been getting used to bringing my own lunchbox. These days when commuting to work I discovered this healthy bento place which attracted my attention so i gave it a try.🥩Stir fried beef filet bento It doesn’t look like as p

🐷overall: 8/10

🥩Stir fried beef filet bento
It doesn’t look like as plain as those healthy salads but indeed has low calories and high protein. The beef pieces are so tender and well seasoned with some pepper and salt. I was so surprised as I found out they are all cooked with a single drop of oil! And i really like the portion of vege which is almost 50:50 with rice.
Stir fried beef filet bento

👵🏻Mapo Tofu bento (vegetarian)
Knowing that this is also cooked without oil, I really like this dish too. It tastes just like the normal mapo tofu we eat in cha chaan tang, with a bit spice and soft tofu.
Mapo  tofu  bento

#karuibento
#central
#healthybento
#centralfood
Stir fried beef filet bento
Mapo  tofu  bento
2022-10-26 354 瀏覽
大食妹速排開始減肥,環食健康D之前食完一次Karui Bento,幾鐘意佢多菜蛋多白積的配搭,襯lunch 再幫襯多次三文魚便當$108要食到優良蛋白質一定要叫三文魚三文魚唔會變到乾爭爭,油脂夠蔬菜嘅份量佔咗飯盒一半,又唔會煮到黃曬,食完會覺得好健康特別要讚吓日本熟蛋,中間個蛋黃係留心㗎照燒雞扒便當$78唔知點解少少雞扒好似特別大份,雞扒佔咗半個飯盒,啱晒鍾意食雞嘅大食妹照燒汁甜甜哋配合雞扒好好味,如果想再健康啲,可以唔食雞皮
大食妹速排開始減肥,環食健康D

三文魚便當$108
要食到優良蛋白質一定要叫三文魚
三文魚唔會變到乾爭爭,油脂夠
蔬菜嘅份量佔咗飯盒一半,又唔會煮到黃曬,食完會覺得好健康
特別要讚吓日本熟蛋,中間個蛋黃係留心㗎

照燒雞扒便當$78
照燒汁甜甜哋配合雞扒好好味,如果想再健康啲,可以唔食雞皮
  • 照燒雞扒飯
2022-10-26 375 瀏覽
[ Karui Bento ]最近食得好野多,午餐想食清d,見到呢間主打低卡路里日式便當嘅店舖,買嚟試吓。✿ 薯仔牛腩配野菜便當 $78薯仔吸滿濃濃咖哩汁,滋味無窮,超好送飯,野菜多元化,有西蘭花🥦、椰菜花、椰菜、香菇,好味得黎又健康👍🏻✿ 挪威三文魚配野菜便當 $108三文魚富含油質,軟嫩口感,落咗黑胡椒粒
提升味道的層次感,而且用咗紅米飯,均衡飲食之選總結🫦健康營養首選,營養均衡嘅便當🥬,最適合健身,或者減肥嘅你,每個便當有齊蛋白質、蔬菜、澱粉。如果進行低碳飲食人士仲可以+$12轉全野菜,夠飽肚又好味道😋✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Karui Bento地址:中環皇后大道中38-48號萬年大廈1樓108號舖 電話: 5633 1765✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Karui Bento ]

✿ 薯仔牛腩配野菜便當 $78

✿ 挪威三文魚配野菜便當 $108
三文魚富含油質,軟嫩口感,落咗黑胡椒粒
提升味道的層次感,而且用咗紅米飯,均衡飲食之選

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Karui Bento
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
今日我中環OL想同大家分享下我lunch time外賣既選擇之一,事關近期有新人黎就係問我附近有咩好食。其實好多時我都係趁放飯時間走去做瑜珈,番到去lunch hour 都差不多完,所以外賣最緊要快靚正!Karui Bento離我office 十分鐘,一向都見有好多本地同外國人黎買,特別係做gym/做瑜珈/想食得健康啲既中環人都會黎幫襯。如果我夜晚要上堂果日,就會買定多個食埋先上堂。今日我買左挪威三文魚配野菜便當 同 杭椒牛肉配野菜便當。個三文魚煎得幾靚,反轉睇到調味黑椒係後面;而牛肉多到幾乎滿哂個飯盒,打開聞落好香。佢啲飯盒營養比較均衡,有好多菜,啲野菜另外調味炒過好好味。飯量都多,完全唔怕食唔飽。

午餐