2020-01-13
其實我真係好驚食鳳梨酥,特別係每次有朋友去完台灣番黎,我最怕收倒嘅手信,就係好公廁嘅鳳梨酥,唔知點解個個都要送呢樣野。我唔知係手信鋪搵笨定係鳳梨酥呢樣食物本身係難食,每次啲公廁鳳梨酥都係好難食,又硬又超甜,好似一舊粉團包住舊糖膠咁,所以我其實係有少少驚咗鳳梨酥。但今次起呢間Bakery見倒竟然出鳳梨酥。我自從發現呢間野嘅千層蛋糕好好食之後,都有試過佢其實出品,都係幾高質,但今次佢竟然玩命出鳳梨酥。係鳳梨酥!我心諗,好似好伏,但又心諗,呢間野不嬲嘅野都好食,我都信個老闆嘅味蕾係正常嘅,應該唔會整啲伏野出黎。咁岩其實我老母係鍾意食鳳梨酥,佢又生日,就買俾佢食吓啦,難食都可以俾晒佢食。包裝係一貫嘅日系風,老母見倒覺得好開心,覺得係啲好高級嘅嘢~入面每包都係獨立包裝,有防潮劑,老闆話唔洗雪都得。老闆真係好多野講,佢又話佢啲鳳梨餡係起台灣唔知邊個農場度買番黎,係新鮮野黎嘅。個皮係培茶味,成舊野個顏色睇落幾吸引,都聞倒培茶香。咬左啖,係真係同台灣嘅公廁鳳梨酥有好大分別,首先個皮係鬆化嘅,唔會成口粉。然後個鳳梨味香味就攻入個口度,重點係唔會太甜,再食真啲就會滲倒培茶味出黎,同個鳳梨味道係balanc
入面每包都係獨立包裝,有防潮劑,老闆話唔洗雪都得。
個皮係培茶味,成舊野個顏色睇落幾吸引,都聞倒培茶香。
咬左啖,係真係同台灣嘅公廁鳳梨酥有好大分別,首先個皮係鬆化嘅,唔會成口粉。然後個鳳梨味香味就攻入個口度,重點係唔會太甜,再食真啲就會滲倒培茶味出黎,同個鳳梨味道係balance嘅,兩種味都會食倒。老母表示好滿意,因為佢唔知道原來鳳梨酥可以係咁好食。
老闆係好野嘅 冇令我失望