2024-01-31 633 瀏覽
用餐體驗由進入餐廳果一剎那已經係一個惡夢地板勁污糟 滑到好似十年冇洗地咁 建議著爬山鞋先好食入去杯水有永遠都有陣臭味 似浸過腳加清潔劑既水 換過另一杯陣味都係度食物選擇多但樣樣都難食熱橙蘋果鴨胸意粉味道唔夾超奇怪卡邦尼味道一般但超膩 有能力自己一次過生吞15個月餅既朋友應該勉強食得曬海鮮喇沙海鮮數量係多 但樣樣都雪到冇味 好似超市雪櫃底雪左廿年啲急凍肉咁唯一可取之處係餐廳冇乜人 waiter好快手就可以同你落單唔洗等質素咁樣埋單位位加一最少$100+真係唔值得再比佢賺錢Menu仲有個$300既lunch set 可能會好啲但都係食夠 都想留比其他人食下
用餐體驗由進入餐廳果一剎那已經係一個惡夢

地板勁污糟 滑到好似十年冇洗地咁 建議著爬山鞋先好食入去

食物選擇多但樣樣都難食

熱橙蘋果鴨胸意粉味道唔夾超奇怪

質素咁樣埋單位位加一最少$100+真係唔值得再比佢賺錢

2024-01-30
午餐
2022-04-05 4247 瀏覽
近年由於經驗累積已經很少去 一啲中伏嘅餐廳, 但今天終於打破這個紀錄。 由於今日係假期嘅關係, 全間餐廳都係得我哋一枱客。 我哋三個人每人都叫了兩個course嘅set lunch, 主菜七個選擇得三個選擇不需加錢,而三個不需加錢的選擇中有一個話冇食材, 結果我選擇加$55吃牛扒, 塊牛扒好似手掌大細一樣, 由於我忘記話幾多成熟而佢又沒有問, 結果係全塊 well done。 另外我選擇甜品雪糕作為第二個course, 個雪糕居然係一個雪糕杯, 個牌子是一個不知名嘅本地牌子, 味道就更加不好說了, 由於個餐包埋嘢飲, 我選擇了latte, 點知佢喺我面前用咖啡機撳一個掣沖給我, 已接近200元(連加一)一個餐來說真的中伏的感覺。還有, 個侍應係一個菲律賓籍嘅 姐姐, 當我行去廚房想搵人 叫飲品的時候,個姐姐原來喺度砌緊菜, 唔怪得得我哋一枱客準備的時間都這麼耐。

由於今日係假期嘅關係, 全間餐廳都係得我哋一枱客。

2022-04-05
  • 沒有
2021-09-21 4507 瀏覽
It was bad experience. We were having lunch. The restaurant wasn’t that full, but it was really slow preparing the main courses for us. It took more than 45 minutes to get the dishes ready. We wonder if the kitchen only gets one pan or two to cook food. Not recommended for sure, be it an average dining place or a hotel restaurant.
揀咗平日中午較晏嘅時間同男朋友去食Kew Space,去到餐廳淨見到寥寥幾個人,連我哋在內餐廳都只有四枱客。環境同座位都幾舒服,加上人唔多,即刻冇咁大壓力要食完趕住走。我哋坐低後嗌咗兩個semi lunch buffet,跟set加咗主菜兩份,一個係fettuccine carbonara,而另一個係pan fried salmon。眼見lunch buffet都黎到尾聲,buffet枱上都淨返唔多選擇,量都得返好少,匆匆攞咗一碟嘅份量同一碗湯就準備開餐。坦白講,呢個價錢都冇預計係好豪華buffet,正所謂冇期望就冇失望,buffet質素不過不失啦。值得一讚係佢嘅南瓜湯同沙律配料入面嘅長通粉,係幾唔錯。食到一半,我哋叫嘅主菜都上咗,試埋個卡邦尼闊條麵,我覺得係幾驚為天人,當然男朋友就話我係誇張咗,不過都覺得係好食嘅。三文魚就一般,比buffet入面嘅三文魚好食。略為失望嘅係以為有movenpick雪糕,點知原來轉左另一個牌子,味道係:水加朱古力水。冇乜朱古力味又好稀嘅感覺,總之唔需要特別去試。總括而言,連加一每人約$220,都算一分錢一分貨。餐廳環境舒適,順路想喺灣仔搵間餐廳都可以一戰
總括而言,連加一每人約$220,都算一分錢一分貨。餐廳環境舒適,順路想喺灣仔搵間餐廳都可以一戰嘅,不過需要留意嘅係部分侍應主要講英文。
Fettuccine carbonara
Pan  fried  salmon
2021-08-31
Fettuccine carbonara
2021-08-05 2976 瀏覽
我第一時間睇係$128起有齊牌入面的選擇,上到餐廰睇個餐牌,厡來2個course 先至係$128起,如選擇牛扒或三文魚是另加錢. 3個course168,如相片上有齊就要$208起,有誤導之嫌。我叫了$128 2 course 的 雞胸,但給了我錯的,這個另外本身要加錢的。然後告訴我雞胸賣晒,錯了的那個不用附加費用。Set lunch 係包埋coffee or tea ,自助形式,但沒有告知,幾枱客都要問才知.
2021-08-05
15 分鐘 (外賣自取)
2021-07-28 2222 瀏覽
昨天歡送同事特別選了這間離公司較近餐廳 , 午餐時段算生意不錯, 大細枱均有客, 入餐廳時是12:35, 我們一行六人, 一坐下便下單, 餐廳有set menu, 主菜有四款選擇, 1. 牛扒 2. 三文魚 3. 意粉 4. 雞胸肉, 全餐廳侍應只有兩個, 下完單過了一陣侍應話無牛扒,換成羊扒;  雞胸肉也沒有, 換成豬扒! 一間餐廳只有6-7張枱, 食物供應不足已經令人失望 好戲在後頭, 我們鄰座一行10幾人, 他們有數人先來三文魚, 跟著餘下的人只好看著對方吃, 我們那座六個人來了一個人吃的意粉, 跟著足足等了45公鐘, 再來一個三文魚, 其他人已經餓到不得了, 等到個個都覺得中伏, 最後於1:50先上齊所有餐點, 足足等了1個小時有多, 餐茶也不夠時間飲便要埋單,每碟主菜份量很小, 我們吃完後每個同事都說要回公司吃下午茶, 侍應由於太忙根本都沒辦法理會我們的投訢! 奉勸大家不要幫襯!
2021-07-27
🐷🎈灣仔限時超抵價酒店甜品下午茶+雪糕放題🤑💥經典三層下午茶 $198/2位 (原價$398)好食指數:🐷🐷🐷3/10回頭率:🐷🐷2/10酒店下午茶呢個價錢真係幾心動不過quality真係麻麻地🥲👎🏻1. 首先係menu問題呢個tea set同預訂時menu好大唔同(本身套餐包括:香蕉鬆餅、檸檬撻、蜜糖蛋糕、法式甜圈、朱古力蛋糕、芝士蛋糕、意大利芝士蛋糕、番茄鬆餅、巴馬火腿、迷你芝士三明治、精選芝士及是日沙律)但實際上枱嘅蛋糕部分完全唔同😤Movenpick雪糕話有四款口味:瑞士朱古力、士多啤梨、雲尼拉和濃縮咖啡但實際上又冇朱古力味!😤2. 味道問題🤯啲蛋糕完全唔似buffet食果啲而係似人地book房慶祝送嘅低質蛋糕有藍莓味、薄荷味、曲奇味等等但冇一隻好食😤😤全部都好人工味 仲有啲食唔出咩味🙄係得啲鹹點算係正常發揮唯有任食movenpick補番數😂小編同朋友兩個去一下食左12盒🍦諗起都覺得癲😂咁就回哂本啦🤑💰//💥Classic Tea set Deliciousness: 🐷🐷🐷3/10Willingness to return: 🐷🐷2/10//🎈 Kew Space (灣仔)灣
🐷🎈灣仔
限時超抵價酒店甜品下午茶+雪糕放題🤑

💥經典三層下午茶 $198/2位 (原價$398)
好食指數:🐷🐷🐷3/10

但實際上又冇朱古力味!😤

2. 味道問題🤯
啲蛋糕完全唔似buffet食果啲
而係似人地book房慶祝送嘅低質蛋糕
有藍莓味、薄荷味、曲奇味等等
但冇一隻好食😤😤

咁就回哂本啦🤑💰

💥Classic Tea set
Deliciousness: 🐷🐷🐷3/10
Willingness to return: 🐷🐷2/10

🎈 Kew Space (灣仔)
灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店M樓
2021-06-20 563 瀏覽
星期五黃昏至晚餐時段,都只有1,2張枱客,今次來已沒有抵食套餐,單點。 今次坐在窗口位,大大梳化,外望街上行人稀疏,始終這邊不是娛樂旺區,後面洛克道可能折然不同,當天1号風球,看着大雨傾盤至淋漓,過了不久又無風無雨,隔咗一段又重覆,來來回回,都不知幾多次,又好似疫情,也像人生。 拿着杯jungle king$78, lime ,apple, ginger ale,明天要打第二針,停一停,透一透,明天會如何? Kew cesar salad$118,沙律菜類少,雞肉白烚無烤香味,芝士賣相麻麻。 雜肉盤$158,沙樂美腸,coppa,風乾牛肉,每樣2~3片,總體份量少,無芝士,酸瓜,橄欖,失色。 Mushroom risotto$128, 無飯,轉意粉,忌廉多,芝士味不濃,不過不失,夠份量。公司三文治$138,點解四格,包面面積細,三層麵包,每片好薄但脆,料多,芝士雖無拉絲但軟香,尤其蛋多,蛋香滑,蕃茄煙肉好搭檔 等呀等,等到雨停了!

Kew cesar salad$118
,沙律菜類少,雞肉白烚無烤香味,芝士賣相麻麻。

公司三文治$138

等呀等,等到雨停了!
2021-06-11
2021-04-11 1390 瀏覽
餐廳環境清幽闊落,與好友在此聚會或慶祝生日, 十分舒適寫意。另外,這裏的食物質素高,特別推介蘑菇湯,菇味濃郁,而主菜也很美味。而服務員的工作態度熱誠有禮,待客友善。
2021-04-05
2021-04-05 3509 瀏覽
現放寬限聚令,可四人一枱及晚市至晚上10時,困禁的心,可發野,首選安全小人聚點,銅鑼湾名店街,暫入冷宮,每次經過枱與枱之間,舖與舖之距,都是狹窄,所以在重臨此處,這裏真的很少人來,餐枱夠闊,設計簡潔舒適,食物與價格合附對等交易。 先叫Galician octopus$148潤澤小嘴,上枱時見八片西班牙八爪魚鋪平,都幾矜貴,加些香草,車厘茄,番鬼佬薯仔角伴碟,好似點畫,加橄欖油及青檸汁令八爪魚提鲜,可惜其肉靱,牙仔軟;薯仔白滑,薯味淡,不夠粉。 烤腸仔$75送酒,香口但咸,煙薰味重,少香草,芥辣醬香滑,如送啤酒,一流。 上次燒雞套餐沒了,我們點$398套餐,主菜-香煎鵝肝安格斯牛扒,跟住有香草焗比目魚,原來套餐包括,還以為來多咗,所以抵! 茴香湯fennel,無忌廉,用磨溶薯仔做湯底,淡淡的,有少許綠色香草灑面,混入湯無香味,茴香?好咗有塊芝士多士伴食,加添特色。 巴馬火腿配蜜瓜,擺盤別緻,少少份量,多點趣意。 香草焗比目魚,急凍比目魚,水份較多,完全解凍後,一般宿少一半,要吸乾水份,才焗或煎,否則需滑難香;此魚算厚身,外皮香脆,而魚身保持嫩滑。 忘記鹅肝,細件,2啖就消失,目標安挌斯牛

,跟住有香草焗比目魚,原來套餐包括,還以為來多咗,所以抵!

巴馬火腿配蜜瓜,擺盤別緻,少少份量,多點趣意。

香草焗比目魚

忘記鹅肝,細件,2啖就消失,目標安挌斯牛扒,套餐當然揀牛扒抵的,雖然我不喜好,而印象麻麻,每次見人食一pad撻碟上,加啡黑色蒜蓉汁或黑椒汁,嗤之以鼻,但今次改觀,端上來切開一片片,簡簡單單,外焦香內血红鮮肉,五成熟,剛剛好,熟而鲜嫩,有牛氣,料靚,加少少汁,單食肉已夠味,食到真味,同行牛迷都話掂。

慢煮三文魚$180
,比上次細咗的,無咗露荀伴,三文魚及薯蓉一樣咁香滑,保持水準。

雜菌意大利飯$128
,用上parmean芝士忌廉汁,特別濃郁醇厚,菌香與芝味在口腔交織纏綿, 馥郁撲鼻,飯粒軟硬適中,不會太生,盡吸菌芝精華且份量多,一些西餐廳,碟大,中間半碗飯量咋。

甜品士多啤梨忌廉,但無緣,轉鮮果碟。

old fashion
Galician octopus
巴馬火腿配蜜瓜
茴香湯fenne
香煎鵝肝安格斯牛扒
2021-03-19
香煎鵝肝安格斯牛扒
2020-11-08 2391 瀏覽
平時返工放工都經過呢間酒店,但一直未有藉口出外食飯試一試。上星就趁疫情好返小小,同事又生日就試吓Kew Space。地方雖小但十分舒適及感覺安全唔逼夾,自疫情開始我一直好小心揀餐廳,一定要有安全距離😅食物雖然無5星酒店琳琅滿目,但質素不錯,性價比高,餐廳職員亦十分殷勤有禮貌,埋單時申請做會員仲有額外折頭添👍🏻👍🏻👍🏻
2020-11-06 2321 瀏覽
經朋友介紹,黎左灣仔睿景酒店餐廳kew space食呢度既半自助午餐,雖然拎野食既範圍唔大,但以我食量唔大既人黎講,出面既湯,cold cut, 沙律加少量凍海鮮都已經夠食,仲有我既至愛Movenpick正丫如果唔夠食既,或者想加main course既,我見manu有3款簡,加20蚊,但我夠食所以冇加,但見附近d客都有加到,望落都吸引,下次可以試下

半自助午餐
2020-11-06
半自助午餐
2020-11-06 1240 瀏覽
First of all,the staff(Carman,Fayez)is very friendly, basically the food included in $158 is very abundant, if you wanna try something difference food not included buffet line, you can add more $20 to try it ,and they have more than two choice, the food is reasonably priced, that day i asded $20 to added the Maincourse for slow cooked pork belly with Mash potato, food quality is good but i forgot to Take pictures, and the environment and decoration are very satisfied, next time I'll go back to enjoy my lunch again and Take photo, Great experience.
  • Slow cooked pork belly with mash potato
2020-11-06 800 瀏覽
一入到去,燈光、擺設同埋風格,令人驚喜。係一個幾cosy同可以靜靜傾計的地方~野食係呢個價錢來講,已經算係咁,芝士新鮮香濃,吾會有雪味,又有其他火腿同生蝦揀,真係好抵。問下d waitress,原來kew space仲開埋happy hour,好yeah!!!又可以有個好去處!
芝士
2020-11-05
10 分鐘 (堂食)
芝士
2020-09-22 2602 瀏覽
上次經過此處,花家精話要試,佢好自動經openrice訂枱,早2日訂有15%折,當日friday,我自然要OT遲到, 經過洛克道其中一間酒吧(可能有食牌),客人企到出街,當然已超過2人限聚令,又冇隔離設施,我上到這裏間直2個世界,全餐廳只有我2+1訂枱,稍後才有1對男客人。這裏裝修設計間潔,枱大,坐位寬闊舒適。我今次試coctail: Margarita ,鹽邊、龍舌蘭酒、君度、青檸 、檸檬汁, 酸甜甜, 舔鹹味, 酒味唔太濃啱我,fresh, 開胃酒,如插片青檸在杯邊,外貌更正。我點3course set dinner$298 抵食。先上頭盤~籃青口忌廉湯,上枱侍應才將忌廉湯從壼慢慢倒出(被細心服侍感覺),讓我看着金黃黑邊青口慢慢潛入忌廉湯裏,有椰汁味,刃草,滑及香,青口鮮嫩。侍應之後上咗碟羽衣甘藍沙律,賣相新鮮,我說揀湯無沙律,佢就拎走,跟住經理稍後送俾我吔食,爽甜!跟住上主菜,慢煮三文魚,賣相逗人喜愛,青露荀鮮嫩,魚味濃郁,嫩滑,領略慢煮優點,醮點泡沫牛油,輕身不油,多點姿采,香而不膩,薯蓉幼滑如雪糕般。隔離枱伴友點半隻烤雞套餐配半瓶rose wine$298,份量足2人份量,雞

這裏裝修設計間潔,枱大,坐位寬闊舒適。

我今次試coctail: Margarita

我點3course set dinner$298 抵食。

先上頭盤~籃青口忌廉湯

跟住上主菜,慢煮三文魚

隔離枱伴友點半隻烤雞套餐配半瓶rose wine$298,份量足2人份量,雞味濃,烤香,雖不算滑,烤薯仔紅蘿蔔
,烤香味特別濃,蔬菜新鮮甜味,問經理材料怎煮,先用蒜蓉,盐炒香,再 oliva油烤焗,雖然我覺一般做法,我認為是選料及廚師心機之作。

Caser salad, 足料,賣相新鮮,食又新鮮,多芝士片。

最後,甜品出場,opera cake
: 上層長長朱古力薄片,下層經葡萄牙砵酒浸泡過咖啡蛋糕,濕潤軟綿,微微酒香,各互相交織,又融合,伴兩片新鮮菠蘿,賣相顏色一深一淺,份外鮮明,清清口腔。

灰姑娘,夠鐘,9時要回家。

margarita

忌廉青口湯