2011-11-11 43 瀏覽
吃過土耳其晚餐後,特地去厚福街一試上榜多時的 kiss n' joy。店子很小,幸好外面的易拉架夠搶眼,所以也不算太難找。環境設計簡潔,存放配料的位置整齊,感覺衛生。這裡主打「不加砂糖、不加奶油、不加冰不加水、不加雞蛋」,而且選用北海道 3.6 牛乳,所以對他們的健康出品,也有好些期望啊。我們選了「宇治金時」,七款配料都是預設好的。$40 的定價偏貴,份量卻超乎預期地小,跟價錢有點不合比例。抹茶雪糕是滑,但不怎濃厚,也欠缺抹茶之甘香。頂層的玄米粒非常香脆,細小的綠茶糯米滋有咬口,但沒有廣告上那麼大粒。中層有一些脆卜卜的威化餅,但跟雪糕一起不太 match。底層有頗酸的金奇異果,而且莫名加妙地大粒,切小一點會較易入口。最底是甜甜的紅豆蓉,紅豆夠稔,棉棉的。層次略嫌太過豐富,個人覺得配料可作刪減,大約 3-4 款已經足夠,自選配料或會更適合我呢。整體說,這家店子很有創意,預設的雪糕 / 乳酪款式都別出心裁。配料選擇多,可是最基本的雪糕只是普通水準。說到抹茶雪糕,還真是沙田 citysuper 裡的「菓匠茶屋」勝一籌啊。

宇治金時
宇治金時
2011-11-11 11 瀏覽
十月二十七日 (星期四)從友人卡小姐得知,最近開了這家乳酪店身為乳酪雪糕迷,我那有不去"視察"的理由見到門口有幾個牌介紹Yogurt更有小漏漏的食評!店子小小,只提供立食位可供選擇的款式不少,因配料一早已訂好,不用再費神去選着實頗適合只吃不動腦的我思前想後,最後選了這一個Yogurt Forever用上北海道原味乳酪口感細緻幼滑,極富牛奶味道,質感較密上層藍莓多而甘甜還有一粒大士多啤梨,不過就比較酸中層是果仁,木糠和OREO碎粉,更添口感加上自製的麻糬,非常煙韌底層是切片的香蕉配上了多款新鮮生果,既美味又健康三十八元一杯,算是一個合理價錢至少你不用"就住就住"去選配料無論質素,用料以致款式都很不錯是Crumbs以外,另外一間值得推介的乳酪店
十月二十七日 (星期四)

從友人卡小姐得知,最近開了這家乳酪店
身為乳酪雪糕迷,我那有不去"視察"的理由
見到門口有幾個牌介紹Yogurt
更有小漏漏的食評!

店子小小,只提供立食位
可供選擇的款式不少,因配料一早已訂好,不用再費神去選
着實頗適合只吃不動腦的我
Yogurt Forever
思前想後,最後選了這一個Yogurt Forever
用上北海道原味乳酪
口感細緻幼滑,極富牛奶味道,質感較密
大大杯~不二價
上層藍莓多而甘甜
還有一粒大士多啤梨,不過就比較酸
中層是果仁,木糠和OREO碎粉,更添口感
加上自製的麻糬,非常煙韌
底層是切片的香蕉
配上了多款新鮮生果,既美味又健康

三十八元一杯,算是一個合理價錢
至少你不用"就住就住"去選配料

無論質素,用料以致款式都很不錯
是Crumbs以外,另外一間值得推介的乳酪店
2011-10-27
Yogurt Forever
  • Yogurt Fever
點了$34原味yogurt加大, 可以揀5種toppings加大左都係好細杯, 感覺份量同crumbs的小杯裝差不多,topping要左strawberry同kiwi, 生果放最底, 已經佔左半個杯, 之後先再係上面唧yogurt所以得好少yogurt, 覺得有點取巧...另外要左blueberry, 唔太新鮮, 好酸! 仲有幾粒係苦的!mochi okyogurt味道ok, 夠酸, 但係溶得太快, 個staff加緊topping時已經見到yogurt開始溶, 個staff d動作又好好好慢, yogurt到我手時已經連雪糕形都冇左$34我寧願食crumbs!
加大左都係好細杯, 感覺份量同crumbs的小杯裝差不多,
所以得好少yogurt, 覺得有點取巧...

mochi ok
yogurt味道ok, 夠酸, 但係溶得太快,
$34我寧願食crumbs!
外賣自取
唔記得由幾時開始,我呢個雪榚怪都追捧 唔同品牌既Yogurt店。今晚係唔太肚餓既情況下,試左呢間新開既Yogurt店~ 其實入到間店,想睇睇個價錢同size先決定,不過望左一陣都唔係好清楚,我諗呢方面真係要改善一下...慶幸係本人查詢下都有店員回答我既問題~ 仲比我試食先 最後都係揀左原味,味道不錯! 不過都嫌貴左少少,2個toppings 成惠$33,好在佢無crumb 既咁奶同甜,所以都應該有下次既
Yogurt比想像中無咁快溶~
唔記得由幾時開始,我呢個雪榚怪都追捧

慶幸係本人查詢下都有店員回答我既問題~ 仲比我試食先

2011-10-20
5 分鐘 (外賣自取)
Yogurt比想像中無咁快溶~
  • 原味Yogurt
  • 玄米粒
2011-10-20 10 瀏覽
在網上看見kiss n' joy的抹茶雪糕非常吸引,碰巧有事要到那邊一趟,就順路去了嘗試. 在食肆林立的厚福街,要找的乳酪店卻藏在街角.店面積很少,只可以容納三四人,反而宣傳物品占的位置還要多.前面有幾個人在興奮地選擇乳酪和配料,等了差不多十分鐘才能夠擠到店前.這裡的乳酪和雪糕有四款,原味和草莓味是乳酪,綠茶和朱古力是低脂雪糕.除了自由選擇味道和配料外,店也有幾款特式乳酪,材料豐富點但也貴點,這天就不吃了,轉戰細杯裝先淺嘗一下.點了食友推薦的綠茶味加感覺不錯的士多啤梨乳酪,一款配料選了綠茶糯米滋.小小一杯索價$32,不便宜.店員小心的將乳酪和配料放好,但將乳酪和雪糕分上下兩層放,吃得不太方便.抹茶雪糕的顏色對版,質感比一般的軟身,也不滑,是因為牛奶忌廉的成分低吧!味道卻未如看來這樣濃郁,茶味淡淡的,不太香,茶回甘比甜味重,但並不澀口;比很多地方吃到的所謂綠茶味像真得多,但始終不算非常香濃,有點令人失望.加上軟身又溶得快,吃不到一半已經溶成一塌胡塗.上面的糯米滋質地煙韌有嚼口,但甚麼茶味完全不覺得有,只能算是很一般.反而底層的乳酪更加令人驚喜:乳酪明顯比雪糕企身得多,也軟滑有致,味道不會

反而底層的乳酪更加令人驚喜:乳酪明顯比雪糕企身得多,也軟滑有致,味道不會太甜,反而是難得的保留了乳酪的酸味,加上士多啤梨本身帶酸,所以入口非常清新,是難得吃到的真乳酪味道!

吃著杯中的抹茶雪糕,不期然想起去年在日本吃過的那一杯-質感軟滑但不易溶,帶茶甘香,加上豐富的紅豆,白玉,抹茶粉和威化卷,那杯回憶中的抹茶雪糕,至今依然令人回味,抹也抹不掉.當天吃到的美味抹茶雪糕,還能夠回味嗎?
2011-10-17
10 分鐘 (外賣自取)
$32 (其他)
2011-10-19 1 瀏覽
今日剛巧有事經過尖沙咀,記得自己買了40蚊的kiss n'joy 優惠劵,就來這順便試試,這次還帶了朋友來,所以就一齊試了,12點50分左右,來到厚福街,找了一個字都找不到這間店,終於都忍不住打電話問在那裡,原來就在那條窄巷中,還要剛剛才開門,難怪找不到,結果我們就做了他們第一個客人,正想有什麼好吃的時候,店員親切地告訴我可以試味的,我見我有2個人就不客氣地說4種都試晒,首先我是試綠茶味的,感覺係7分奶3分綠茶味,很奶很滑,然後到黑朱古力味,朱味好濃有點苦還覺得有少少"鞋"口,之後再試原味,味道微酸和奶味適中,朋友說很好味,最後就是試士多啤梨味,基本上我是對士多啤梨製品沒什麼好感,但一試呢個乳酪就知佢用料新鮮,士多啤梨味好濃郁,係4款之中最突出的,甜度適中,我不由得揀了士多啤梨味作為我的最後選擇,朋友就揀了原味,店員首先製作我朋友那杯,配料就選了士多啤梨麻糬,大椰果,巨峰星鑽,胚芽片和mm朱古力,仲送埋木糠餅碎添!我就試了她的toppings士多啤梨麻糬:是很煙韌,但味道不好,如果細粒番一半就好一點!大椰果:真係好大粒,平時響出面都係切得碎條的,大粒口感不錯巨峰星鑽:有小小巨峰味,不錯
原味+6配料,7分
我就試了她的toppings

大椰果:真係好大粒,平時響出面都係切得碎條的,大粒口感不錯

巨峰星鑽:有小小巨峰味,不錯

mm朱古力:在杯中間位置,已經開始甩色,味道普通
木糠餅碎:配乳酪吃口感好

另外胚芽片沒試到,然後到我的開始製作啦!!
我選了士多啤梨麻糬(本來想揀不同的味道,我記錯了朋友要的味道了,結果相同=.=),藍莓,大蘆薈粒,青蘋果星鑽,朱古力棉花糖和送的]木糠餅碎
士多啤梨味乳酪+6toppings,8分
藍莓,新鮮大粒藍莓,很juice不似便宜貨

大蘆薈粒:也是很juice,口感又爽,正

青蘋果星鑽:吃不出青蘋果味,口感ok
朱古力棉花糖:超韌
,像是在空氣中長時間放置的那種,有微微朱古力味
相同的都不說了,total我地70蚊埋單,用了優惠劵才35蚊,真係好抵,雖然配料味道有參差,但無損我對乳酪的評價,真可惜當初只買了40蚊優惠劵,不過這間就算用原價去吃也值得,另外配料希望會改良一下,下一次來吃會更好
2011-10-08
原味+6配料,7分
士多啤梨味乳酪+6toppings,8分
  • 士多啤梨味乳酪
2011-10-17 2 瀏覽
十日前,星期日下午沒太多人流的店,今天星期二的晚上竟然有四至五人在等候??上次吃了抹茶配士多啤梨 今天突然好掛住 就專程係旺角坐車來今次吃了朱古力配士多啤梨 仍然點了抹茶mochi口感好喜歡 我建議一款酸乳酪配一款濃味的一同吃 效果會很好幾時再黎好呢?

上次吃了抹茶配士多啤梨
今天突然好掛住 就專程係旺角坐車來
今次吃了朱古力配士多啤梨
仍然點了抹茶mochi
口感好喜歡

我建議一款酸乳酪配一款濃味的一同吃 效果會很好
幾時再黎好呢?
2011-09-27
3 分鐘 (外賣自取)
$40 (宵夜)
  • 抹茶mochi
見新開張,當然要比較一下,同friend試下先我要左個$28既朱古力味既yogart加左個MOCHI TOPPING,一吃,OMG我好似買左杯7仔既思樂冰同食一杯沙冰差唔多,朱古力味唔重&好假,仲要唔滑,$28既話,不如去7仔買幾杯思樂冰好過好似有點不值,雖然份量同其他店差不多,但質素不值而且店鋪位置我搵左好耐都冇,原來係厚福街到直行,仲要轉一個ROUND先見到難怪我搵左好多次都見唔到so唔會有下次店員又欠缺笑容,而且我見到有好多topping,咁當然要諗耐D,點知個server黑面,有點兒不耐煩,有待改進。
見新開張,當然要比較一下,同friend試下先
同食一杯沙冰差唔多
好似有點不值,雖然份量同其他店差不多,但質素不值

難怪我搵左好多次都見唔到
so唔會有下次

店員又欠缺笑容,
有點兒不耐煩,有待改進。
2011-10-04
2011-10-05 6 瀏覽
嚮團購用$10買左張$20既現金卷, 今日就黎試下。門面細小但很光鮮‧呢到標榜無糖, 無蛋, 無奶油, 仲係用北海道3.6牛奶。價錢比其他乳酪店貴, 平均$28-$40。乳酪有原味, 草莓, 朱古力, 抹茶. toppings 都有好多俾你揀。未買之前可以先試食, waiter都好樂意, 每種味俾一小杯你試。草莓味太甜, 抹茶苦澀, 朱古力太濃, 我都係鍾意原味, 呢到d乳酪無咁酸, 同埋好快溶。唔想諗, 我就揀左佢set 好左既原味重量級杯(原價$38), 宜家我只係補回$18。底層係楓糖槳香蕉+椰果+蘆薈, 上一層乳酪, 再加芒果味粫米糍+雜豆, 上一層乳酪, 再加上新鮮藍莓, 草莓, 灑上朱古力粉, 木康碎, 少少糖槳。基本上成杯都好好味, 只係我唔太鍾意楓糖槳香蕉, 味道怪怪的, 同埋中間無啦啦有d 咸既雜豆, 好唔match 囉~份量真係重量級, 足夠2個人share 食。我鍾意佢一層toppings,一層乳酪, gd!尖沙咀又多一間乳酪店選擇。
嚮團購用$10買左張$20既現金卷, 今日就黎試下。
門面細小但很光鮮‧
呢到標榜無糖, 無蛋, 無奶油, 仲係用北海道3.6牛奶。
價錢比其他乳酪店貴, 平均$28-$40。
尖沙咀又多一間乳酪店選擇。
2011-10-04
外賣自取
今晚去睇國慶煙花, 睇前去左厚福街dinner經過金馬倫道, 行入巷仔, 見到有間小店, 原來賣yogurt 同雪糕門口見到貼住d 雜誌訪問, 睇左陣, 有個店員派左試食俾我原味同出面d不同, 酸d, 草莓就甜d, 無咩性格綠茶係我最like的, 甘甘的, 好濃, 配埋小店先自家制麻薯, 好夾, 好味朱古力就好濃, 我唔係好得, 我like 甜的 另外一提, 係店內有張長檯, 又有tv 睇, 幾方便我呢d四海為家既人去到邊食到邊店員又唔會俾面色你睇, hea左陣, 臨走仲報以微笑講聲多謝!真係難得!!
綠茶味配麻薯
今晚去睇國慶煙花, 睇前去左厚福街dinner
門口見到貼住d 雜誌訪問, 睇左陣, 有個店員派左試食俾我
原味同出面d不同, 酸d, 草莓就甜d, 無咩性格

朱古力就好濃, 我唔係好得, 我like 甜的
去到邊食到邊

真係難得!!

2011-10-01
綠茶味配麻薯
  • 綠茶
2011-10-03 2 瀏覽
froyo是我的至愛, 每次見到新的froyo店都忍唔住要試試~今日經過厚福街, 一間小小不起眼的店舖, 不期然睇睇menu~供應的froyo味道不多, 眼見poster上的綠茶非常綠, 看似十分濃味,問店員拿來試試~um...茶味的確十分濃, 但這是雪糕. 不是froyo,由於衝著froyo而來, 於是就點個原味, 配個homemade綠茶麻糬,一邊看著店員製作我的froyo~ 加toppings絕不吝嗇, 而且更是細心地將toppings分兩層放,讓客人不致吃到底是只吃froyo~ 讚!!froyo到手, 輕量裝的, 分量也不少, 一吃~~wow, 好滑, 帶froyo的酸味, 沒有crumbs 的那麼甜,是我追求的味道。男友吃了亦大讚, 更主動要求多買一杯,這是我意料不到的。於是多買一杯原味+極品黑朱古力粒+芒果麻糬, (不本想試的樂家杏仁糖碎沒有了)朱古力我只愛dark的, 但似乎朱古力跟froyo不是好的配搭, 分開吃可能更好味!兩種味道的麻糬都很讚, 煙un口感, 跟froyo很match~!最後亦了解到這家店, froyo味道只有兩種 - 原味, strawberry;
讓客人不致吃到底是只吃froyo~ 讚!!

froyo到手, 輕量裝的, 分量也不少,
男友吃了亦大讚, 更主動要求多買一杯,
這是我意料不到的。

最後亦了解到這家店,
froyo味道只有兩種 - 原味, strawberry; 雪糕的又有兩種 - 朱古力, 綠茶
下次再試試strawberry, 聽說是加入新鮮果肉呢~
2011-10-02
  • 原味 froyo
  • 麻糬
2011-10-02
今時今日, froyo到處都係, 已食唔到新鮮感, 但見到食評話呢度到唔甜之餘仲要有苦澀的綠茶味, 哇!! 這正係Green Tea Fans都喜愛的~$40 試了一杯Dark Choco + Green Tea + 5 toppings黑朱古力唔太甜, 朱古力味亦香濃 ; 綠茶則真係唔甜, 綠茶味非常突出, 一定可以打中綠茶fans的心 ; 因為無落奶, froyo質地唔軟滑, 有少少鞋, 但絕對可以接受, 因為味道搭夠, dark choco食一大杯有點膩, 早知道應要多綠茶少朱古力, 會好d~toppings要左almond + mochi + mango + 椰果 + red bean 杏仁 - 有d淋左唔夠脆芒果味麻糬 - 好怪, 同成杯foryo格格不入, 咬下去又粉又實, 麻糬一定要烟靭先好食ga~杧果 - staff已細心提醒: "季節性水果可能會酸", but i dun mind, 酸酸的杧果配上特濃的朱古力, 好正 !椰果 - 好多粒, 但如果爽d更好 (下次會試下加蘆薈~)紅豆 - 紅豆係綠茶的朋友, 點可以唔加, 呢度的紅豆都ok, 幾香甜, 但我都係pre
今時今日, froyo到處都係, 已食唔到新鮮感,
但見到食評話呢度到唔甜之餘仲要有苦澀的綠茶味,
哇!! 這正係Green Tea Fans都喜愛的~

黑朱古力唔太甜, 朱古力味亦香濃 ;

杏仁 - 有d淋左唔夠脆
椰果 - 好多粒, 但如果爽d更好 (下次會試下加蘆薈~)
紅豆 - 紅豆係綠茶的朋友, 點可以唔加, 呢度的紅豆都ok, 幾香甜, 但我都係prefer硬d實d的紅豆~
overall都唔錯, 係出面暫時未找到的味道, 雖然$40都唔算平, but, i' ll be back !!!

ps) 女仔一個人食一杯有點太飽, 兩個人share就啱啱好喇~
2011-09-28 15 瀏覽
位於厚福街巷仔內 kiss n' joy,主打乳酪、雪糕及特式飲品,全線產品自家製兼著重品質,堅持不加奶油、砂糖及雞蛋,更限定使用北海道 3.6 牛乳,所以定價比市面同類 froyo 店高,加連威老道一帶向來競爭激烈,究竟新店能否殺出一條血路?四款口味收費不同,由平至貴分別為北海道原味乳酪、草莓鮮粒乳酪、日本純抹茶及極級黑朱古力碎粒,細杯裝連一款配料也要 $28 - 34,反而大杯裝連五款配料亦不過 $34 - $40,感覺抵吃得多,令我想起黃子華在劇集《絕代商驕》常說的「合理法煙幕」。選擇了純抹茶雪糕配 Mochi ($32),雪糕質地軟滑不太甜,入口滲出抹茶獨特的甘醇味道,同是抹茶味的 Mochi 勝在質感很 Q,味道則明顯沒有雪糕來得強烈,幸店方毫不吝嗇,在杯內足足放了三層,細杯裝份量說細不細,質素不俗,這價錢也算貴得有道理!這裡的抹茶雪糕半點不奶,唯一小缺點是溶得很快,作為「抹茶控」的我,一定會再幫襯,到時索性來個兩溝,抹茶雪糕 crossover 極級黑朱古力碎粒,而家諗起都流口水了 =p
2011-09-25
  • 純抹茶雪糕
2011-09-28 8 瀏覽
其實係TST真係好多Froyo店,競爭好大~ 試過咁多間,如果但係單以Frozen Yogurt黎講佢未必夠其他店好味(我嫌佢唔夠tuttimelon既滑冰感~)不過飲品list果度有一隻乳酪奶就真係好正,係將原味Frozen Yogurt加其他配料一齊打起@@ 飲落有Froyo既紮實感而且creamy得黎唔漏而且佢打溶左個yogurt仲好"杰",好似奶昔咁,原來乳酪都可以咁好"飲" 目前得3個味,kiwi / blueberry / banana我自己就最愛kiwi味,不過其他人應該會覺得太酸
飲落有Froyo既紮實感而且creamy得黎唔漏

我自己就最愛kiwi味,不過其他人應該會覺得太酸

2011-09-27
外賣自取
  • 金奇偉蜜糖乳酪奶,有機香蕉蜜糖乳酪奶,藍莓蜜糖乳酪奶
2011-09-26 34 瀏覽
途經尖沙咀知道有間新嘅乳酪店,急不及待又要試一試成間舖嘅感覺好Fresh,有企位同埋電視可以慢慢hea住食試咗3款味道最尾揀咗原味同士多啤梨,正正係我最鍾意嘅乳酪口感酸度適中口感軟滑,仲有好多Toppings揀添.今次揀咗比利時黑朱古力,Mochi,胚牙,玄米粒同藍莓面頭加咗木糠餅碎,好好味呀尖沙咀又多一個食乳酪嘅好選擇嘞
途經尖沙咀知道有間新嘅乳酪店,急不及待又要試一試

成間舖嘅感覺好Fresh,有企位同埋電視可以慢慢hea住食

面頭加咗木糠餅碎,好好味呀

尖沙咀又多一個食乳酪嘅好選擇嘞
2011-09-19
外賣自取
$40 (其他)