2022-05-20 328 瀏覽
去café唔一定淨係飲咖啡嘅☕️呢到嘅窩夫都好特別🧇賣相同平時嗰啲唔同 佢係細細粒細細粒咁 一啖一粒啱啱好😍而且做到外脆內軟😚食落唔會太甜 蛋香十足🥚配杯咖啡一齊食一流🥰
2022-05-10 319 瀏覽
陪女友shopping完咁啱想搵地方坐坐但又未到食飯時間咁啱見到依到有位,就埋去坐坐先!waffle -yellow $88waffle造型夠cute,十足十咖啡豆咁好切合佢地style! 份量兩個人tea time食剛剛好,唔怕食完飽到第二朝。citrus n granola唔多… 醬料分兩邊放,可以放心試。窩夫偏軟身,如果鍾意食脆身少少嘅朋友可能會失望不過真係幾適合打卡!Latte -Fruity $45唔係正宗啡友,穩陣啲點一杯latte選擇fruity,更易入口,咖啡味都好香Kenya Maguta CM Amber Lot146 -88朋友杯咖啡一上枱真係好suprise加埋店員超詳盡嘅解說同最佳飲法真係好pro如果係啡友嚟到一定勁開心!
陪女友shopping完咁啱想搵地方坐坐
但又未到食飯時間
咁啱見到依到有位,就埋去坐坐先!
waffle -yellow $88

不過真係幾適合打卡!

Latte -Fruity $45
唔係正宗啡友,穩陣啲點一杯latte
選擇fruity,更易入口,咖啡味都好香

朋友杯咖啡一上枱真係好suprise
加埋店員超詳盡嘅解說同最佳飲法
真係好pro
如果係啡友嚟到一定勁開心!
2022-05-07
2022-03-24 642 瀏覽
【初嘗裝修後的knockbox】好耐冇坐低飲過knockbox,喺最凍嘅一日出左街食左個飯,行左幾分鐘頂唔緊要坐😂 咁岩可以試下旺角間重新裝修嘅knockbox, 裝飾過後好光猛,有多到野食,座位多左同寬左___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨dirtyso far 全港最愛dirty, 必叫fruity 👍🏻 但同之前隻杯唔同左,變左方形杯,上枱漸層變得唔明顯,冇左先熱後冷嘅温度層次感,有啲sad 🥲 ✨ black Fruity still good 🥰新杯想買,呢隻杯size 剛好飲black唔錯,✨waffle -yellow $88咖啡豆造型有趣, presentation leng 但份量配料偏少,citrus n granola唔多… 醬料分2邊 yogurt 味道好食啲,主要係窩夫冇蛋香而且唔脆偏腍,少少失望但望落賞心悅目
【初嘗裝修後的knockbox】

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨dirty
so far 全港最愛dirty, 必叫fruity 👍🏻

✨ black
Fruity still good 🥰
新杯想買,呢隻杯size 剛好飲black唔錯,

✨waffle -yellow $88

Waffle  -  yellow
2022-03-06 395 瀏覽
今日出旺角快衝買完野後需要抖抖,見到平日座無虛席既Knockbox 難得有位, 於是入去試試。我同老公分別叫左Coffee Latte、Pineapple lemon soda 同 Apple Turnover。平日飲coffee latte 好怕咖啡豆炒得過燶,令咖啡失卻咖啡味亦影響奶香,令整杯coffee latte 味道失衡之餘,亦因為深炒過度而令咖啡本身變得苦澀,減低鮮奶的幼滑口感。今次選了帶nutty的咖啡豆(fruity 的還是不加奶較好喝),終於明白Knockbox出期滿座的原因了,咖啡豆的烘焙程度掌握得剛剛好,整杯coffee latte 有穩重的堅果香氣之餘亦沒有影響鮮奶的幼滑感覺,可以一試。Apple Turnover 的蘋果蓉餡料帶蘋果清香不死甜,外層酥皮則中規中矩,整體而言也算是不俗。Pineapple lemon soda 則不消兩分鐘已被老公KO,毫無品嘗的機會,但憑速度推斷,味道應該令人滿意。頗喜歡Knockbox的主要色調以懷舊綠色與純白作配搭,讓店內有一種脫離旺角人多車多產生的擠逼之感,好像踏進另一歐洲國度,讓心情放鬆下來,好好叉電。

Coffee  latte
Pineapple  lemon  soda
2022-03-05
Coffee  latte
2022-02-01 377 瀏覽
呢一日同朋友喺附近食完午餐,想搵個地方坐低傾吓計。附近就有依間book mark咗好耐嘅Cafe,我同朋友都係鍾意飲咖啡嘅人所以即刻決定入黎。呢間新開嘅旺角分店都幾多人,結果派隊排左大概15分鐘終於有位入去。裏面嘅裝修係木系為主,加上墨綠色有一種英倫嘅感覺。我地被安排坐咗喺吧枱,可以好清楚咁望住咖啡師係面前準備咖啡,幾有feel。講番杯咖啡,我就點左Cappuccino 。咖啡豆可以選fruity 或者nutty。味道入口好香醇,奶泡都打得好綿密,算係一杯好滿意嘅咖啡。如果可以嘅話咖啡豆味可以再香濃一啲。

Cappuccino
Cappuccino
First time having their food, quite good for both portions and quality! Cookies brand they collaborate with is nice too!
2021-12-30 449 瀏覽
話說見到個新咖啡就入去,之後好彩係早入左,跟住就好多人了間鋪好的色,格調都吾錯,要出去比錢既,咁我同我個friend兩個一人嗌左個面啦,因為嗰日係星期日,weekend就無set嗌。提醒大家肉醬意粉係素肉黎,吾中意就五好嗌了,mocha有兩隻豆比你揀!
話說見到個新咖啡就入去,之後好彩係早入左,跟住就好多人了
位於 #黑布街 搶眼嘅綠色裝潢門口 以前細舖的確容納唔到太多位置不過最新已經搬咗去隔離舖裝潢一樣style 不過舖頭大咗 坐位多咗 open kitchen 亦大咗 所以依家有埋main course 啦😍#flatwhite $45同樣有 #nutty 同 #fruity 豆可以選擇同樣順滑 豆味重 #maincourse 揀咗 #linguinebolognese $98呢個係素食版嘅芝士肉醬意粉 🍝睇落真係staff 唔講都唔知表面灑上洋蔥碎 勁似cheese 🧀#beyondmeat 素肉碎配上蕃茄蓉醬扁意粉 唔講一定唔發現 夠哂惹味 同健康👍🏻Knockbox Coffee Company 網址: https://s.openrice.com/QrbS0tXWB00~uYPMKAA地址: 旺角黑布街23號地舖=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #yellow旺角 #yellowcafe #hker #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter
不過最新已經搬咗去隔離舖

Flat  white
  • Flat  White
  • Linguine Bolognese
2021-12-14 276 瀏覽
ᴋ ɴ ᴏ ᴄ ᴋ ʙ ᴏ x • ᴄ ᴏ ꜰ ꜰ ᴇ ᴇ | 旺 角⋯感覺黑布街上的Cafe都會營業至晚上?KNOCKBOX從舊店(隔壁)搬到現址保留了舊店的綠色,連地板也用綠色水磨石!當晚店員熱情地介紹被畫框悉心錶起的咖啡豆包裝,原來來頭不少其中有曾裝著首批BlueBottle咖啡豆的包裝袋!⋯晚餐不想吃主食,也不想飲啡卻無緣吃到她的signature waffle..點了兩杯Soda和兩份輕食,味道是正常水平⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗼𝗱𝗮 ⁴⁸*𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗕𝗹𝘂𝗲𝘀𝗸𝘆 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗼𝗱𝗮 ⁴⁸*𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗚𝗿𝗮𝗻𝗼𝗹𝗮 𝗕𝗼𝘄𝗹 ⁶⁸*𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗧𝘂𝗿𝗻𝗼v𝗲𝗿 ²⁶⋯@knockbox 🪧旺角黑布街23號地舖

感覺黑布街上的Cafe都會營業至晚上?
KNOCKBOX從舊店(隔壁)搬到現址
保留了舊店的綠色,連地板也用綠色水磨石!
當晚店員熱情地介紹
被畫框悉心錶起的咖啡豆包裝,原來來頭不少
其中有曾裝著首批BlueBottle咖啡豆的包裝袋!

晚餐不想吃主食,也不想飲啡
卻無緣吃到她的signature waffle..
點了兩杯Soda和兩份輕食,味道是正常水平

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿
*𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗼𝗱𝗮 ⁴⁸
*𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗕𝗹𝘂𝗲𝘀𝗸𝘆 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗼𝗱𝗮 ⁴⁸
*𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗚𝗿𝗮𝗻𝗼𝗹𝗮 𝗕𝗼𝘄𝗹 ⁶⁸
*𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗧𝘂𝗿𝗻𝗼v𝗲𝗿 ²⁶

@knockbox
🪧旺角黑布街23號地舖
2021-12-12 249 瀏覽
呢間咖啡店,早幾個月前搬左過隔離舖,我覺得新舖比舊舖大一倍,空間感大增,坐得幾舒服㗎😄вяσωη (нк$88).耐心等待20分鐘後,上枱啦,碟上賣相靚.窩夫有8件,咖啡豆形狀,蛋香,裡面軟腍,好似食緊雞蛋仔咁💛.焦糖香蕉,上面一層薄薄的焦糖,金黃色,點些朱古力醬一齊食,好味😋.紅茶啫喱粒,好清新口味,特別.雜果仁碎粒,增添口感¢αηєℓє (нк$38).可麗露是與 22c.patisserie 合作供應.烤熱後,暖笠笠,外脆內軟,只覺得少了些濕潤.好香雲呢拿味,也有微微冧酒香 ηυтту ƒℓαт ωнιтє (нк$40).奶泡細緻,但不夠功力,飲到一半已經多咗好多大氣泡

вяσωη (нк$88)
.耐心等待20分鐘後,上枱啦,碟上賣相靚
.紅茶啫喱粒,好清新口味,特別
.雜果仁碎粒,增添口感

Brown  &  Canele  &  Flat  White

Brown

¢αηєℓє (нк$38)
.可麗露是與 22c.patisserie 合作供應
.烤熱後,暖笠笠,外脆內軟,只覺得少了些濕潤
.好香雲呢拿味,也有微微冧酒香

Canele

ηυтту ƒℓαт ωнιтє (нк$40)
.奶泡細緻,但不夠功力,飲到一半已經多咗好多大氣泡

Flat  White
2021-10-03
$166 (早餐)
Brown
Flat  White
2021-12-11 183 瀏覽
工作日下午三点多去到,要拿号等位,大概等了20分钟就进去了,里面很干净也比较宽敞,而且整体感觉店里面很光亮,环境是很舒服的。一个人的话可以选择吧台位置坐,如果坐在吧台可以看咖啡师们做咖啡哟。我点了一杯latte(口感醇厚、很香,很好喝!)和一份华夫饼(华夫饼的形状是放大版的咖啡豆,很可爱!),个人觉得甜品很好吃(当时也很饿),总体来说都很不错~
  • latte
  • 华夫饼
2021-12-08 129 瀏覽
朋友約咗附近吃晚飯,趁時間上有空檔,找個地方坐低飲杯嘢。想起這間以前很喜歡,但又好耐冇去的cafe,一於試吓最近咖啡如何太耐冇來,原來已經搬到隔離新舖,新裝修比前舒服。晚上人流不會太多,揀了面向咖啡師的長座位,點兩款咖啡慢慢品嘗*Latte店內espresso每日都會用上不同的blend今天選用了巴西日曬及洪都拉斯水洗blend不一樣的產地,不一樣的處理令這杯咖啡香氣平衡,很易捉摸*coffee tonic就是tonic water + espresso不知從那時開始興起這種咖啡,試試先咖啡特定只用fruity blend飲之前用茶匙溫柔地輕拌入口甜甜酸酸,加上tonic water的氣泡,有種清爽感覺,幾特別

*Latte
店內espresso每日都會用上不同的blend
今天選用了巴西日曬及洪都拉斯水洗blend
不一樣的產地,不一樣的處理
令這杯咖啡香氣平衡,很易捉摸

*coffee tonic
就是tonic water + espresso
不知從那時開始興起這種咖啡,試試先
咖啡特定只用fruity blend
飲之前用茶匙溫柔地輕拌
2021-12-06 83 瀏覽
同朋友行街行到好就決定搵間Cafe坐下,甘岩見到Knockbox呢間咖啡店,俾佢既復古裝修吸引住,真係打卡一流✨我地3個人叫左3杯coffee,分別係hot latte,☕️iced oat milk latte同iced latte👍🏻,特別既地方係可以自己選擇nutty或fruity既咖啡豆,岩哂吾同人既口味,甘岩我地3個都選擇左nutty咖啡豆👍🏻咖啡香滑濃郁,但無好重既苦澀味,反而有少少回甘既味道,真係覺得吾錯💓👍🏻

2021-12-02
2021-11-07 481 瀏覽
今日係附近等朋友諗住搵間coffee shop 飲住啡等行過見到呢間鋪綠色門面又有咖啡 就試試佢先未夠12:30已經冇位門口有兩張俾人等位嘅椅我同店員表示我出門口坐住飲店員都幾好禮貌雖然我冇食野但係用餐時間得壹個鐘又要飲咖啡 其實我覺得略為唔夠不過今日整係飲啡就評論唔到食物啦今日飲嘅係coffee latte分別有Fruity同nutty咖啡豆選擇我就選擇左nutty 一直都覺得咖啡係好個人鍾意飲嘅無論佢乜嘢 你都鍾意飲嚟到嘅咖啡淨係拉花已經歪咗埋一邊😂Size 略為細左少少不過甘香唔苦澀 但係奶泡略為多飲到最後好多泡整 唔知以為cap望到好多食客食完野都冇幫食客執返乾淨張枱應該係想一次過等候用餐完畢先至清理又或者得三個人唔夠人睇到佢都係新食店希望會有所改善啦
今日係附近等朋友

又或者得三個人唔夠人

睇到佢都係新食店
希望會有所改善啦

2021-10-27 319 瀏覽
無意間行街途中,見到有間比較階生既咖啡店,比佢簡單既裝修吸引住😍正正因為裝修簡單,讓人有種放鬆嘅心情🥰就試左間店既Latte Coffee & Flat WhiteLatte 杯啡一上枱,就有好香濃既啡味,享受左陣香味,再飲一啖熱既Latte, 豆香味在口腔中徘徊,滿意🥳🤪Flat White 呢杯Flat White亦沒令我失望😜豆味一樣好出,杯啡仲要係上熱下凍,飲落口,你會feel有層次感,飲落口係順滑😍😚,啡味都仲會在口腔徘徊🤩

Latte

Flat White