餐廳主打廚師發板、串燒,仲有各款手握壽司、主食等,餐廳外觀低調、以棗紅色為主調,不論係格局同裝修都好似日本既居酒屋🎏,牆上貼滿左多款日本酒既海報,加上餐廳播住經典既日式歌曲,令人有種係🇯🇵日本旅遊既感覺。🐟🍚 厚切三文魚親子丼 $168呢個親子丼相當大份,三文魚厚切又新鮮,入口油潤,配埋多汁鮮味嘅三文魚,相當,另外有青瓜、蟹柳、玉子做配菜,相當豐富😋🍢🍖 串燒 $48/1餐廳既串燒係每日新鮮喺市場搜集返嚟嘅食材,食落唔會有雪藏味同鞋颯颯,我點左手挽鹽雞腿肉同汁燒京蔥雞腿肉,肉質肥美厚實,我特別喜歡鹽燒雞腿,入味得來唔會過咸。🍣🐟🧀 芝士三文魚卷鋪喺上面同中間都係三文魚同火炙芝士碎,每啖都食到三文魚嘅鮮味,而且又有香烤既芝士香,如果上面既三文魚有炙燒,相信會更加有層次。Kome Kushi 🐟🍣🍖🍶縉城峰2座 Shop No.2, G/F, 8 First St, Sai Ying Pun人均$200 收加一

🐟🍚 厚切三文魚親子丼 $168

🍢🍖 串燒 $48/1

🍣🐟🧀 芝士三文魚卷

Kome Kushi 🐟🍣🍖🍶
人均$200 收加一

2024-06-26
木系裝潢簡樸時尚, 環境雖然唔太大, 但整體感覺舒服~ 呢度仲有一個4人座位係專為想帶毛孩嘅客人而設㗎!店員嘅服務態度亦好好, 會主動向我哋介紹餐廳嘅推介菜式同限定菜單, 例如Happy Hour串燒清酒套餐🍶~🥢西京燒銀鱈魚配烏冬魚皮略帶焦脆, 魚肉非常嫩滑, 魚肉帶有味噌嘅甘甜風味, 調味出色!轉咗配熱烏冬, 烏冬順滑, 帶煙靭嘅口感, 十分滋味😋~🥢極上厚切牛舌心 推介👍🏻 食牛舌一定要係厚切, 特別有口感!牛舌心燒得啱啱好, 滲透住肉汁, 肉味香濃, 重點係3件牛舌心都好嫩好爽彈, 非常出色!🥢自家製汁燒雞肉棒雞肉口感幾嫩, 食到少量雞軟骨, 沾上生蛋黃及甜醬油, 更添濕潤感~🍣壽司叫咗三文魚腩壽司、珍寶帶子壽司、火炙左口魚邊壽司~ 全部都好新鮮!最愛火灸左口魚邊, 油脂豐富, 經過火炙之後, 魚油慢慢滲出~ 三文魚口感細緻, 好肥美!

🥢西京燒銀鱈魚配烏冬

🥢極上厚切牛舌心

🥢自家製汁燒雞肉棒

🍣壽司
2024-06-15
  • 極上厚切牛舌心
放工前收到bff whatsapp,要我陪她吃晚飯,結果就來了Kome Kushi。這家日式居酒屋就在她公司附近,地點挺方便,離地鐵站也近。雞皮餃子雞皮外層微香脆,內裏全是滿滿的餡料,一口咬下,大量肉汁湧出,甘香不油膩。厚切三文魚親子丼丼飯賣相非常精緻,厚切三文魚大大片,肥美甘香,魚油味突出,伴著三文魚籽一同放進咀裏,鮮味十足,而玉子燒及蟹柳,令口感層次大增,味道亦變得豐富,鹹與甜之間,又帶點鮮香,推。蒲燒鰻魚飯鰻魚非常大塊,厚身肥美,肉質嫩滑,配上香甜醬汁,讚。

這家日式居酒屋就在她公司附近,地點挺方便,離地鐵站也近。

雞皮餃子

厚切三文魚親子丼

蒲燒鰻魚飯
鰻魚非常大塊,厚身肥美,肉質嫩滑,配上香甜醬汁,讚。

2024-06-01 155 瀏覽
点了寿喜锅 套餐加一个刺身拼盘,感觉很一般,性价比很低。寿喜锅是一人份的298,牛肉不是特别好吃,和大家乐的火锅大差不差,肉的分量还可以。这个给1分刺身两块三文鱼还挺肥厚的,牡丹虾也可以 给3.5分 人均250 我和男友都觉得很一般哈哈哈有个happy hour 但是我们不喝酒,所以没有点,不知道炸物如何,不会再去就是了。昨天晚上7.30的场,就没太多人哈哈不过开在西环,这个价格和味道 不是很匹配哈哈,嗯服务态度还可以的
刺身两块三文鱼还挺肥厚的,牡丹虾也可以 给3.5分

人均250 我和男友都觉得很一般哈哈哈

2024-05-26 142 瀏覽
今日去西營盤,經過細個時住嗰頭,發現開咗好多新嘅食肆小店,其中一間係日式居酒屋,入面播緊似係懷舊日本嘅音樂同歌曲,吸引咗我同老公去試下。入面裝修望落都好日本居酒屋feel,店員好熱情同我哋介紹唔同類型嘅嘢食仲有happy hour串燒套餐。店員話之後店舖嘅Menu會換新嘅。我哋叫咗啲店員介紹嘅小食之外,另外點咗一個三文魚親子丼。日式雞軟骨餃子(5隻) $58 送上枱時老闆娘叫我地唔好等,要趁熱食先卜卜脆。果然真係好脆,餡料入邊嘅雞軟骨好有細,咬落有口感之餘又唔會哽牙,味道都唔錯。燒豆腐魚餅$48魚餅燒得金黃色,豆腐唔散,入口有鮮魚味,又滑,又唔油,食完一塊仲想食。火炙雙色芝士三文魚卷(4件)$88三文魚夾響飯入面,飯上面再加火炙三文魚同魚子連金箔,仲有車打芝士絲,同埋疑似係水牛芝士絲芝士同沙律醬,好大件。火炙芝士濃郁,連同三文魚一齊食,呢個價錢有四件,好味又抵食。厚切三文魚親子丼$168有4塊勁大又厚三文魚腩,食落好有滿足感,另外呢個當有蟹柳同甜蛋,上面再加大量三文魚籽,絕對唔馬虎,好新鮮之餘,大件夾抵食。壽司飯口感亦唔錯,唔會太凍,溫度剛好,再加上有啲青瓜絲同芝麻一齊食,零舍香及爽口

日式雞軟骨餃子(5隻) $58

燒豆腐魚餅$48

火炙雙色芝士三文魚卷(4件)$88

厚切三文魚親子丼$168
有4塊勁大又厚三文魚腩,食落好有滿足感,另外呢個當有蟹柳同甜蛋,上面再加大量三文魚籽,絕對唔馬虎,好新鮮之餘,大件夾抵食。壽司飯口感亦唔錯,唔會太凍,溫度剛好,再加上有啲青瓜絲同芝麻一齊食,零舍香及爽口。

除咗我哋所點嘅嘢食之外,老闆娘係我哋點菜前送咗一客枝豆同蕨餅俾我哋做甜品。另外,響餐廳牆壁有好多食客留言,其中一個係徐小鳳,我問店員,佢話係真係小鳯姐,仲話小鳳姐都讚個師傅啲嘢好好味。

2024-05-22 132 瀏覽
日本居酒居,近西營盤站,交通方便。Happy hour 1800-2030黎食有兩個抵既組合有3x串燒(5選3)+一杯suntory beer$98Or 5x串燒+自選300ml酒$328揀咗3串,波子提豚肉卷,真係包住粒波子,咬落酸酸甜甜,帆立貝厚肉,仲有牛舌尖,唔飲啤酒都可以揀其他飲品。另外叫咗蘆筍豚肉卷$48,爽脆。蒲燒鰻魚飯$148,兩大塊鰻魚,配上鰻魚汁同珍珠米。燒芝士魚餅,芝士濃濃,一定係熱食最好。甜點4粒原味蕨餅。
日本居酒居,近西營盤站,交通方便。

Happy hour 1800-2030黎食
有兩個抵既組合
有3x串燒(5選3)+一杯suntory beer$98
Or 5x串燒+自選300ml酒$328

另外叫咗蘆筍豚肉卷$48,爽脆。

蒲燒鰻魚飯$148,兩大塊鰻魚,配上鰻魚汁同珍珠米。

燒芝士魚餅,芝士濃濃,一定係熱食最好。

甜點4粒原味蕨餅。

2024-05-15 96 瀏覽
西環有間日本居酒屋,入面好多嘢食,又有壽司,又有魚生,又有串燒,又有壽喜燒~❥火炙雙色芝士三文魚卷 $88呢個係廚師推介佢嘅醬燒得好香芝士仲有火炙嘅香氣配埋三文魚好好味!❥蒲燒鰻魚飯 $148鰻魚有兩大塊鰻魚煮得好軟好入味飯用嘅係珍珠米淋上鰻魚醬汁同埋薑絲❥雞皮餃子 $48雞皮餃子好香脆裏面包嘅就係普通餃子餡如果可以再飽滿啲就好❥波子提豚肉卷 $48波子青提酸酸甜甜中和左豚肉嘅油脂平衡得好好❥炭鹽燒雞肉 $48雞肉燒得好嫩雞皮好脆仲有炭燒嘅香氣

❥火炙雙色芝士三文魚卷 $88

呢個係廚師推介
佢嘅醬燒得好香
芝士仲有火炙嘅香氣
配埋三文魚好好味!

❥蒲燒鰻魚飯 $148

雞肉燒得好嫩
雞皮好脆
仲有炭燒嘅香氣
2024-05-01 104 瀏覽
辛苦左成個星期,星期五放工同老公去咗西營盤食日本野,呢間小店幾有居酒屋氣氛,食物都幾高質。廣島蠔 $58一串有兩隻,肥嘟嘟脹卜卜,用汁澆唔會乾,蠔味甘香鮮甜。汁燒牛舌尖 $58牛舌厚度適中,肉質有咬口得嚟係鬆軟,裏面保持肉汁,調味好好,灑上咗啲七味粉幾惹味。明太子雞翼 $58一份有兩隻,雞翼燒得好靚,皮脆肉嫩,釀咗滿滿明太子,好飽滿,一啖咬落去好滿足。火灸雙色芝士三文魚卷 $88有三文魚刺身粒喺面,壽司反卷火炙過幾香,裏面仲包住一啲火炙三文魚粒,加埋奶香Creamy芝士,味道好吸引,食完一件接一件。梅 壽司杯 $108壽司杯好靚打卡一流,我哋揀呢款係有牡丹蝦同埋三文魚子,兩款都鮮甜味美,壽司飯伴入少少芝麻好香,再加入少少Wasabi同埋日本豉油,食到舔舔脷。

廣島蠔 $58
一串有兩隻,肥嘟嘟脹卜卜,用汁澆唔會乾,蠔味甘香鮮甜。

汁燒牛舌尖 $58

明太子雞翼 $58

火灸雙色芝士三文魚卷 $88

壽司杯 $108
2024-04-22 81 瀏覽
这家真是西环人的福音啊。中午的lunch set 非常划算,选择也很多,出品也不输大店。甚至平时中午都可以跑过去吃个饭。位置不算多,不过坐的还算舒服,至少不算很嘈杂。我吃了几款set 感觉都不错,还吃了和牛寿喜烧,非常丰盛,也有不少蔬菜作搭配。唯一我记得好像甜品没有太多选择,以及我记得晚餐的清酒选择不算太多,毕竟是一家小而美的餐厅。总体来看,地理位置方便,内部空间间隔不算太拥挤,服务人员友善,品质不错,最重要价格实惠。
2024-04-06 113 瀏覽
📍 Kome Kushi - 西環Kome 鄰近西營盤站 交通非常方便 內裡裝潢是簡樸優雅的日本風格🎌 成個set好味又抵食,性價比非常高🫰🏻💕大滿足嘅壽喜燒一次過叫套餐,我已滿足晒所有願望👏🏻一個套餐有齊麵豉湯·A5和牛簿切·日本野菜豆腐·白飯·精選甜品🍮🐮升級A5和牛簿切® A5和牛油花細緻均勻 入口即溶🤭肉質好腍又有牛味,有雪花而且清爽不油膩沾上新鮮的雞蛋汁 再裹著一口白飯 超~滿~足!推介給怕油膩的朋友👫🥬日本野菜豆腐鰹魚汁和壽喜燒汁 再加上野菜變成野菜鍋 •~野菜包括冬菇、豆腐、娃娃菜,當造季節時令菜,當中有特式配料:日本菇~香氣比其他菇類更濃郁口感爽口🫶🏻🍮時令水果雪葩{日本蘋果}雪葩都用咗日本蘋果🍎入饌,鮮蘋果嘅味道為呢道甜品帶嚟清新嘅演繹,食起嚟酸酸甜甜,一啲都唔膩❗️ 佢連肉帶汁咁將佢變成雪葩狀,確係令我驚艷❗️咁 fresh既甜點,無得輸啦❗️
📍 Kome Kushi - 西環
💕大滿足嘅壽喜燒
一次過叫套餐,我已滿足晒所有願望👏🏻

🐮升級A5和牛簿切
® A5和牛油花細緻均勻 入口即溶🤭
肉質好腍又有牛味,有雪花
而且清爽不油膩
沾上新鮮的雞蛋汁 再裹著一口白飯
超~滿~足!推介給怕油膩的朋友👫

🥬日本野菜豆腐

🍮時令水果雪葩{日本蘋果}

2024-03-08 112 瀏覽
前排同事帶我去試呢間位於西營盤的日式居酒屋 — KOME KUSHI~~餐廳主打創意卷物、串燒、熟食同刺身等,好多選擇!店內裝潢簡潔時尚,好啱放工後同朋友/同事聚餐🍻🍻📍前菜落完單之後店員就送上前菜,當日前菜有枝豆同白飯魚合桃漬物~~枝豆口感爽脆,合桃漬物酥脆香口!食完好開胃😋😋📍串燒(5選3) + Suntory Beer串燒揀咗蘆筍豚肉卷、波子提豚肉捲同帆立貝,味道都唔錯!!當中推介「波子提豚肉捲」!香脆的豚肉片包住鮮甜多汁的波子提🍇,十分juicy🤤🤤飲品除了啤酒,仲可以揀其他飲品~我就揀咗菠蘿梳打🍹,味道酸酸甜甜,好解渴👍🏻👍🏻📍壽司另外仲叫咗幾款壽司,包括三文魚腩、赤海老、油甘魚同灸燒左口魚邊壽司~~全部都好新鮮!我就最鍾意赤海老壽司🦐,肉質飽滿、香甜又爽口!食完想再encore🤩🤩📍芝士三文魚卷(四件)賣相精緻!卷物面層鋪上三文魚同三文魚籽,中間包住三文魚同忌廉芝士~~三文魚肥美鮮甜,加上香濃細滑的忌廉芝士🧀,啖啖芝味!一啖擺落口好滿足❤️❤️

📍前菜
枝豆口感爽脆,合桃漬物酥脆香口!食完好開胃😋😋

📍串燒(5選3) + Suntory Beer
串燒揀咗蘆筍豚肉卷、波子提豚肉捲同帆立貝,味道都唔錯!!

📍壽司

📍芝士三文魚卷(四件)
2024-03-08 77 瀏覽
朋友食過Kome Kushi,讚不絕口,一於和老公放工去撐下枱腳啦😋我們7點左右來到,一入門口,已聽到悠和的日本音樂,裝修亦充滿着日本風情。坐下後,開始看看餐牌,發現食物種類有很多選擇。我們叫了串燒5選3+啤酒、芝士黃金焗蠔,及醬油漬角切魚生丼。~ 串燒5選3+啤酒:揀了帆立貝、蘆筍豚肉卷、波子提豚肉卷,及Suntory 啤酒。帆立貝大大件,肉厚有嚼口。蘆筍豚肉卷入口爽脆,營養價值高。波子提豚肉卷原來是食店自創的配搭,想不到效果超好,波子提甜美,配上豚肉更見結實爽口,令人一試難忘。Suntory 啤酒份量亦大杯,這個套餐性價比超高啊👍🏻~ 芝士黃金焗蠔:上枱時非常吸睛,芝士焗到香噴噴鋪在蠔上,吃完芝士後,便開始吃大大隻的蠔,想不到保存著蠔的原味,令人有大滿足的感覺呢!~ 醬油漬角切魚生丼:角切魚生新鮮大粒,鋪滿在醋飯面,食材豐富,鮮香味濃。整體來說,這是一次極愉快的用餐經驗。食材上乘,款式多,吃出廚師的心思,加上招呼親切,氣氛充滿着和風,下次一定會再來。最後,值得一提,這裡食具的花紋都是同出一轍,精緻講究,體現到店主對經營的堅持。

2024-03-06
  • 串燒5選3+啤酒
  • 芝士黃金焗蠔
  • 醬油漬角切魚生丼
感冒病了又未完全康復,所以約朋友來了這間Kome Kushi. 日本菜本來就比較清淡,而且日式居酒屋就是刺身、丼飯、壽司、串燒,什麼也有一點,方便朋友不用遷就我戒口!而且這間餐廳地點很方便﹐非常近西營盤站。朋友選了厚切三文魚親子丼,除了三文魚跟三文魚籽,還有玉子和蟹柳等,看著厚切的三文魚很肥味的樣子非常誘人!朋友說三文魚的質量挺可以的,所以額外點了一客三文魚腩壽司,那壽司看著簡直就像看不到飯只看得到三文魚!很是吸引!很可惜因為我生病的關係盡量避免吃生冷食物,就選了蒲燒鰻魚飯,鰻魚挺大一片,也挺肥美的! 補償我不能吃刺身的心態,我再點了枝豆,健康又美味!而且吃居酒屋感覺就應該吃著枝豆喝杯茶跟朋友聊聊天!另外還點了一串荔枝豚肉卷,荔枝非常鮮甜水嫩! 配合燒過很香口的豚肉,完美~整體雖然價錢稍貴,但食物質素跟環境都不錯,而且他們的侍應服務態度非常好,是非常愉悅的一次晚飯。

2024-03-04 37 瀏覽
和同事去西營盤晚餐,天氣凍,大家都想吃日式火鍋,就去了這間居酒屋,主打日式料理💖前菜 白飯魚合桃漬物 汁煮螺肉 ,枝豆合桃很香口,飯前小菜很開胃芝士三文魚卷$88最愛吃三文魚,芝士味跟三文魚很配 😋串燒拼盤$98波子提豚肉卷 🍢沒想到提子的甜味跟豚肉會這麼配蘆筍豚肉卷 蘆筍吃起來很有口感帆立貝 特調醬汁吃起來很惹味日式牛肉壽喜燒$198牛肉配上壽喜燒汁非常鮮甜配菜有豆腐,玉子,蔬菜,菇仲可以免費轉烏冬👍🏻飲品白桃梳打巨峰提子梳打

前菜 白飯魚合桃漬物
汁煮螺肉 ,枝豆
合桃很香口,飯前小菜很開胃

芝士三文魚卷$88
最愛吃三文魚,芝士味跟三文魚很配 😋

串燒拼盤$98
帆立貝
特調醬汁吃起來很惹味

日式牛肉壽喜燒$198
牛肉配上壽喜燒汁非常鮮甜
配菜有豆腐,玉子,蔬菜,菇
仲可以免費轉烏冬👍🏻

飲品
白桃梳打
巨峰提子梳打
  • 牛肉壽喜燒
2024-02-28 51 瀏覽
放工去西環買野,經過呢間日式小店。睇餐牌都OK,決定入去試一試。有寵物菜單,如果同毛孩一齊黎都幾開心。當日入座時沒有毛孩,店方安排我地坐呢個自成一角的位置,離開時就有毛孩等待緊我地呢個位了!吞拿魚牛油果他他店家推薦no.1的菜式!吞拿魚蓉配上牛油果蓉,口感軟滑細綿,帶點鮮香,配上紫菜同吃,清爽而不油膩。壽喜燒火鍋套餐包括麵豉湯、日本野菜及豆腐、+$98升級A5和牛薄切、+$10升級稻庭烏冬及甜品蔬菜很豐富。另外加點了日本豚肉肉質鮮嫩甜美,沒有豬的騷味,不吃牛人士很滿意。A5和牛薄切大理石花紋均勻,肉香濃郁,細嫩鮮香,一上桌即被漂亮的雪花吸引了,牛魔王必點!店員親切友善,是一次愉快的用餐體驗!
放工去西環買野,經過呢間日式小店。
睇餐牌都OK,決定入去試一試。
有寵物菜單,如果同毛孩一齊黎都幾開心。
當日入座時沒有毛孩,店方安排我地坐呢個自成一角的位置,
離開時就有毛孩等待緊我地呢個位了!
吞拿魚牛油果他他
店家推薦no.1的菜式!
吞拿魚蓉配上牛油果蓉,口感軟滑細綿,帶點鮮香,
配上紫菜同吃,清爽而不油膩。

壽喜燒火鍋套餐
蔬菜很豐富。
另外加點了日本豚肉
肉質鮮嫩甜美,沒有豬的騷味,不吃牛人士很滿意。
A5和牛薄切
大理石花紋均勻,肉香濃郁,細嫩鮮香,
一上桌即被漂亮的雪花吸引了,牛魔王必點!

店員親切友善,是一次愉快的用餐體驗!