2021-02-06 53 瀏覽
去日本餐廳叫廚師發辦就叫得多,但叫外賣就未試過叫廚師發辦la😍今次就有機會試下外賣既廚師發辦~關東煮😋小明為食餐單: 廚師發辦👨‍🍳 $55(配4個小食+十五穀飯,附送炸雞柳兩件)精選鮮味湯底配埋廚師發辦既小食,湯底好香,小食浸曬湯底味,好入味,今次廚師發辦既材料有蘿蔔、北海道黃色薯仔、日本水煮蛋、年糕福袋😋樣樣都好正,當中最仲意食既係年糕福袋,外表成個小袋,好得意,咬開腐皮,有煙韌年糕😋送埋一碗十五穀飯,好健康🥰仲送兩件香脆炸雞柳,好味道😋炸小判天魚餅🍢 $10/件炸得剛剛好,魚餅魚味香,好好味既小食之一🥰點上附上既芥辣,好惹味😋

小明為食餐單:
廚師發辦👨‍🍳 $55
(配4個小食+十五穀飯,附送炸雞柳兩件)

炸小判天魚餅🍢 $10/件

2021-02-06 666 瀏覽
#日本人主理 #隱世小店. 食外賣食到悶悶哋又油膩🤭今次就揀間主張Stay healthy嘅日式傳統風味關東煮店試吓🙌🏼選擇困難嘅Be點咗個廚師發辦…只係$55就可以食到多款關東煮(包十五穀飯同炸雞柳兩件)想試多啲唔同口味仲可以另外自選其他配料添😍😍呢餐Be就食咗年糕福袋、黑魔芋、刺身級日本八爪魚、蘿蔔、日本水煮蛋、雞軟骨丸、山菜牛腸等等等等😝浸喺自制黑色蝦湯入面嘅每樣配料都啖啖健康滋味👌👌. 除咗大型連鎖店之外…Be都好鍾意呢種人情味小店(埋完單日本人仲鞠躬道別我到電梯口🧡真係有置身日本嘅錯覺)喺附近番工嘅朋友仔食lunch又可以多個選擇啦!! . 📍 Kotori_Lbird (荔枝角)荔枝角長順街20號時豐中心12樓1208室星期一至五 11:00- 15:00(星期六日及公眾假期休息)
#日本人主理 #隱世小店
📍 Kotori_Lbird (荔枝角)
荔枝角長順街20號時豐中心12樓1208室
星期一至五 11:00- 15:00
(星期六日及公眾假期休息)
2021-02-06 34 瀏覽
相信不只我一人..大家這一兩年都有一種《思鄉病》-鄉是我們香港人常常去日本旅行俗稱的家鄉..諗起家鄉就會諗起傳統的關東煮🍢今次竟然發現了這間由日本人主持的特色關東煮🍢這餐廳還十分便利,急速節奏的香港人..我們可以在WhatsApp 下單再外買回公司或家中慢慢享用😍廚師發板$55(配最少四種小食+ 15穀飯+炸雞柳兩件)這關東煮🍢:由於湯中利用了甜蝦和魚高湯製作.顏色較為深沉.但一點也不鹹.還反帶了一點鮮甜味道. 濃郁香醇.滷得相當出色入味😎關東煮🍢內有:日本黑魔芋.蘿蔔.豆腐.墨魚丸.年糕福袋.日本水煮蛋.野菜丸... 只是單單看已經十分豐盛..啖啖都充滿了特殊風味..🤪15穀飯🍚:餐廳相當為我們身體着想.. 穀物飯含有膳食纖維.維他命.促進新陳代謝的酵素等外..還有助免疫力提升.全方位補充了我們對不同營養素的需求..米飯🍚中軟硬兼備.增加了我對米飯的食慾和咀嚼感😍還帶點麻辣口感的筍😚炸雞柳:兩大條如同手拍般長度的炸雞柳.. 酥脆可口..可惜的是肉質偏老身...

廚師發板$55
(配最少四種小食+ 15穀飯+炸雞柳兩件)

這關東煮🍢:

15穀飯🍚:

炸雞柳:
2021-02-02 59 瀏覽
今日係荔枝角憶利大廈買野,醒起隔離時豐中心有間好特別既關東煮外賣,點解特別呢,因為佢係黑色咖🖤仲要係日本人主理。由於太多選擇唔知揀咩好,就order咗個廚師發辦套餐($55),有一大碗關東煮🍢,一碗十五穀飯,同埋兩條炸雞柳。呢個價錢食到咁多野真係嚇親。廚師發辦真係好誇張,有一隻日本水煮蛋、大大件蘿蔔、豆腐、年糕福袋、雞軟骨丸、日本黑魔芋、野菜丸,仲有一粒北海道黃色薯仔。所有食材都岩岩好入味,唔會煮到過淋,雞蛋係嫩滑既,薯仔超正,又甜又粉,以為食緊蕃薯🍠。另外雞柳係即叫即炸熱辣辣,十五穀飯非常有口感,感覺好健康,份量又係超多,我估男仔都夠飽。

2021-01-25 43 瀏覽
經荔枝角友人推介,終於試左呢間由日本人主理既關東煮,果然冇介紹錯,雖則只是一間外賣小店,但品質非常高,而且推崇健康飲食,咁我以後都可以食得健康D啦﹗分別有自選套餐,鍾意食邊樣就點邊樣,亦有一款叫廚師發辦套餐,即係廚師幫你選,又岩哂選擇困難症既我。店員介紹廚師發辦套餐有4款關東煮,一碗十五穀飯同兩件炸雞柳條,不過店員話關東煮一般會多過4款,所以好抵食。關東煮好入味,每一款都好好食,分別有年糕福袋、黑魔芋、蘿蔔、黃色薯仔、水煮蛋、雞丸骨丸和八爪魚,而炸雞柳條都好脆。

2021-01-21
2021-01-20 42 瀏覽
一聚掛念日本關東煮嘅朋友呢次有救啦!喺荔枝角工廠大廈裏面有一間由日本人主理嘅關東煮外賣小店,上到去地方清潔整齊,中間有個廚房能見到廚師在裏面製作食物!關東煮充滿日式傳統風味,而且湯底係由廚師每天用甜蝦頭集合其他魚慢火熬製而成,味道十分濃郁鮮味,而且價錢大眾化,$55嘅廚師發板就可以食到由廚師挑選嘅七至八件關東煮,仲包埋十五穀飯同炸雞柳兩件,呢個套餐真係超級抵食!我碗廚師發板關東煮裏面就有黑魔芋、蘿蔔、黃色薯仔、水煮蛋、墨魚丸、野茶豆腐同雞軟骨丸!由於湯底非常鮮味濃郁,襯托出每樣餸都非常好食!「蘿蔔」非常大件而且吸滿濃湯嘅味道,咬落去非常多汁好食!「雞軟骨丸」味道唔錯,而且咬落去非常彈牙,一粒粒雞軟骨好有趙口!「黑魔芋」有少少煙韌,很有質感「黃色薯仔」呢個來自北海道嘅薯仔甜度特別高,有啲似番薯嘅甜味,非常香甜,好好食!另外配襯的炸雞柳條炸得非常香脆,調味料醃得非常入味,超級惹味!「十五穀飯」聽落都知健康,咬落去非常之有趙口,實在是健康之選!呢間主打外賣嘅關東煮專門店有七個落單途徑,可以WhatsApp、外賣熱線、OpenRice等等途徑,梗有一個方法啱你,在附近返工嘅OL一定大受歡迎!

「蘿蔔」非常大件而且吸滿濃湯嘅味道,咬落去非常多汁好食!
「黑魔芋」有少少煙韌,很有質感

2021-01-19 1207 瀏覽
之前上網買左啲野,今日要去荔枝角交收。我見之前好多人介紹呢間關東煮店,我又好耐未試過喺香港食過好食嘅關東煮,於是就去買啦,買完拎返屋企當lunch食。廚師發辦 $55呢個餐係包4個關東煮小食、一碗十五穀飯同埋送炸雞柳兩件嘅。咁話明係廚師發辦,我當然就無得揀食邊個餸嘅,直至返到屋企打開個盒先知入面有咩餸嘅。呢個感覺好得意,亦都係其中一個我想試呢間店嘅原因。炸雞柳呢個係即叫即炸嘅,所以我一拎到手已經聞到好香,一路行都一路聞到好香。啲雞柳都炸得幾好食,調味好,有雞味。十五穀飯紅米飯同糙米飯就食得多啦,十五穀飯就第一次見,聽落好健康。食落都食到好多唔同種類嘅米粒,有好多唔同口感,幾正,我幾鍾意。更正嘅係佢上面有蘿蔔絲同埋魷魚絲做配菜,啲配菜有麻香味,好食。關東煮呢個真係主角啦,以為真係得四款餸,點知原來每款餸都有少少,加加埋埋都有唔少餸。我食到有白蘿蔔、北海道黃色薯仔、日本黑魔芋、雞蛋、年糕福袋、豆腐同埋墨魚丸。每樣材料都煮得好入味,特別係年糕福袋真係一咬落去就包關東煮嘅汁。不過最驚喜嘅都係北海道黃色薯仔,本身以為係一個普通嘅薯仔,點知一咬落去超甜,甜到好似番薯咁,但有好有薯仔嘅香味,呢個北海

廚師發辦 $55

炸雞

關東煮
呢個真係主角啦,以為真係得四款餸,點知原來每款餸都有少少,加加埋埋都有唔少餸。我食到有白蘿蔔、北海道黃色薯仔、日本黑魔芋、雞蛋、年糕福袋、豆腐同埋墨魚丸。每樣材料都煮得好入味,特別係年糕福袋真係一咬落去就包關東煮嘅汁。不過最驚喜嘅都係北海道黃色薯仔,本身以為係一個普通嘅薯仔,點知一咬落去超甜,甜到好似番薯咁,但有好有薯仔嘅香味,呢個北海道黃色薯仔真係好正,我都係第一次食呢種薯仔。

芥末醬
仲有送一個特製嘅芥末醬,都幾香幾好食。

望落都唔知原來會食到咁飽,點知真係食到勁飽。有咁多材料真係幾抵食。有機會都會再嚟買。
2021-01-19
2021-01-17 644 瀏覽
2021年1月13日 星期三今日放咗工之後行開去荔枝角、長沙灣嗰邊,見有少少肚餓,於是就上網睇吓有咩餐廳推介,竟然俾我發現荔枝角工廠大廈嗰邊有一間專食關東煮嘅地方,於是諗都冇諗就上咗去,希望可以食到正宗嘅關東煮,俾我懷念一下去日本嘅點滴入到去位置唔算太大,因為主要係做外賣,側邊有窗見到師傳喺裏面煮嘢食,煮得好有心機,專誠喺香港開設正宗關東煮既餐廳餐牌上面當然係食關東煮啦,有好多款配料可以選擇,亦都有廚師發辦,可以交由師傅決定當日最新鮮嘅食材,有選擇困難症嘅我當然要選擇廚師發辦,好期待師傅會煮乜嘢菜式我食返到去打開外賣盒,首先見到嘅係微暖既十五穀飯,顏色好豐富,仲有荀添,感覺好健康之後有兩件炸雞柳,食得出外皮有炸芝麻,裏面嘅肉質仍然好柔嫩,唔會太過乾身終於到主角關東煮出場,見到關東煮嘅顏色比起一般嘅關東煮更加濃郁,不過味道唔會過鹹,反而仲有少少甜味添,廚師發辦裏面大約有四至五個小食,其中有野菜豆腐同墨魚丸,兩款咬落去都好彈牙,而且吸收晒醬汁嘅味道另外仲有日本水煮蛋同年糕福袋,水煮蛋煮得啱啱好,唔會過熟,中間嘅蛋黃有少少流心既效果添。至於年糕福袋就好煙韌,出面嘅腐皮仲完全吸收晒醬汁嘅味道冇
2021年1月13日 星期三

冇諗過香港都會食到咁正宗嘅日式關東煮,雖然位置有少少偏僻,不過如果去開荔枝角,一定會再次幫襯
2021-01-13
5 分鐘 (外賣自取)
2021-01-17 35 瀏覽
拎咗張傳單望兩望。係**關東煮**牙😛。見幾吸引就走上去幫襯😬。只提供外賣🥡。買番屋企慢慢嘆😙。原來雜誌都有介紹。師傅係日本人🤩。相信一定有日本嘅味道😍。廚師發辨~$55 就有齊4款關東煮+十五穀飯+炸🐔柳兩件。真係抵到震🥳。個湯底黑忟忟。原來加咗大量甜蝦頭去煮。唔怪之得食落甘鮮甜啦🤪。🐔柳大大件。食落又幾juicy。十五穀飯上面有蘿蔔絲同魷魚絲。味道即刻升哩😋。認住呢隻🐥。就知道係關東煮。呢度係兩份嘅廚師發辦。蘿蔔最合我心意。爽甜無渣。必食🥰。
只提供外賣🥡。買番屋企慢慢嘆😙。
原來雜誌都有介紹。師傅係日本人🤩。相信一定有日本嘅味道😍。
廚師發辨~
🐔柳大大件。食落又幾juicy。
十五穀飯上面有蘿蔔絲同魷魚絲。味道即刻升哩😋。
認住呢隻🐥。就知道係關東煮。
呢度係兩份嘅廚師發辦。蘿蔔最合我心意。爽甜無渣。必食🥰。
2021-01-16 118 瀏覽
呢間係主打外賣嘅店舖,接受唔同品牌嘅送貨服務。當然你亦可以走上門市親自購買。廚師發辦,$55,包四個小食一份炸雞同埋一碗十五穀飯。又日本人處理嘅關東煮醬汁偏向正宗關東味,個人認為比起日本食到嘅更加鮮甜。叫做廚師發辦嘅原因係因為四款小食都係由廚師決定,感覺就好似抽蛋咁充滿驚喜。今次我就中咗蘿蔔,日本水煮蛋日本黑魔芋同埋蝦餅。本身我好鍾意食關東煮蘿蔔,今次呢度都冇令我失望,蘿蔔非常之滑而且冇揸,配合鮮甜嘅關東煮醬汁非常美味!加埋個十五穀飯再次刷出健康新高度~

關東煮

加埋個十五穀飯再次刷出健康新高度~
2021-01-11
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2021-01-16 30 瀏覽
疫情嚴峻情況下,宜家多左係food panda 叫外賣,今次就是下叫荔枝角呢間kotori_Lbird, 呢個日本餐為主,個名都特別趣緻。呢間日本餐是主打健康,所有野食都比較有特色,好少係日本餐廳會見到,算是另類的日式料理。我們點了一份關東煮🍢,是廚師發板的,這個廚師發板便宜又健康,而且份量挺豐盛的,$55會有4個小吃包一份十五榖飯,十五榖飯十分健康,真的可以多吃都不怕而且營養價值高,小吃還有日本水煮蛋,日本黑魔芋,蘿蔔,等等,好豐富的,又有炸物炸雞柳條,送飯真的不錯,而且雖然food panda 送過來,還是脆脆的,很不錯喔。以後點外賣,又有新的選擇啦。
以後點外賣,又有新的選擇啦。
2021-01-08
30 分鐘 (堂食)
2021-01-13 41 瀏覽
一向都好鍾意食關東煮,不過喺香港就難啲。呢間小店都save咗好耐,不過一直因為夾唔到時間所以試唔到。終於今日嚟買到外賣返屋企食喇!廚師發板 ($55)店員話唔知道有乜野材料㗎,因為係omakase!買咗兩個,變盆菜?!外賣返屋企,用個小盆菜鍋煮返熱嚟食,暖晒~ 知道老闆係來自日本關東地區,而當地嘅關東煮會加入多種醬油,再用蝦頭去熬湯底,所以睇起上嚟黑黑哋,同平時嘅關東煮有啲唔同返屋企後,將兩碗材料放入小鍋,當佢盆菜咁食,哈哈!又幾靚喎!入面有炸小判天魚餅、日本黑魔芋、蘿蔔、北海道野菜薯仔、年糕福袋、炸雞柳條、豆腐、日本水煮蛋。炸雞柳條唔係好油、蘿蔔吸晒所有汁,好入味;年糕福袋入面嘅年糕煙韌將啲關東煮汁撈加咗微辣蘿蔔絲及魷魚絲嘅15殼米,非常開胃,幾碗飯都食得落!以$55嚟講,的確唔貴,起碼比起出面嗰啲真材實料得多。可惜唔係成日嚟荔枝角,否則得閒都會買嚟食......幾時可以再食?

廚師發板 ($55)
店員話唔知道有乜野材料㗎,因為係omakase!買咗兩個,
廚師發板
年糕福袋
15殼米

幾時可以再食?
廚師發板
年糕福袋
15殼米
2021-01-12 32 瀏覽
老公呢排睇電視介紹關東煮🍢話好想食,仲想當年話喺日本大阪喺街邊食Omakase好滋味😘今日竟然揸車發現一間日本人主理~關東煮由於時間關係我快閃買咗個廚師發辦外賣上車食😘有驚喜有我最想食年糕福袋、好入味好大件嘅蘿蔔、豆腐、日本水煮蛋🥚好彈牙日本黑魔芋、大大粒北海道黃色薯仔🥔另外有兩件小食炸雞柳條👍🏻👍🏻仲有我❤️鍾意食15殼飯(又健康又飽肚)嘩😘好滿足😘仲有七個落單途徑非常之方便👍🏻👍🏻下次再encore👍🏻
今日竟然揸車發現一間日本人主理~關東煮
由於時間關係我快閃買咗個廚師發辦外賣上車食😘
有驚喜有我最想食年糕福袋、
嘩😘好滿足😘
仲有七個落單途徑非常之方便👍🏻👍🏻下次再encore👍🏻
2021-01-12 523 瀏覽
最近天氣咁凍中午都想嗌啲熱湯類嘅嘢食;咁啱同事話想試下公司附近新開嗰間由日本人主理嘅關東煮外賣專門店就決定食佢餐廳目前提供十六款關東煮食材選擇可以任意配搭好似我咁選擇困難嘅話仲有得揀廚師發辦唔使自己煩惱湯底用咗大量蝦頭加埋醬油熬煮所以色澤相對較黑但係絕對鮮甜日本黑魔芋黑魔芋口感滑溜清爽而且含有豐富嘅水溶性纖維可以產生飽足感蘿蔔蘿蔔大大舊但夠腍之餘又勁入味而且本身都已經好清甜野菜豆腐野菜豆腐中間質感鬆散有啲似豆卜幾索湯日本水煮蛋日本蛋富蛋香而且咬開中間蛋白都有染到啲色證明煮得夠耐水煮山菜牛腸牛腸食落帶啲脂肪嘅油潤同甘香配埋山菜清澀唔覺油膩蝦餅蝦餅咬落扎實彈牙絕對唔係嗰啲溝咗好多粉嘅口感墨魚丸本身雪白嘅墨魚丸煮完變黑色反而成為咗真墨魚丸日本八爪魚餐廳用嘅八爪魚係刺身等級質感柔軟完全唔韌雞軟骨丸雞軟骨丸的確食到粒粒雞軟骨嘅爽脆口感仲有啲辣辣哋咁幾惹味十五穀飯/炸雞柳條十五穀飯口感豐富而且軟糯香甜撈埋蘿蔔絲同魷魚絲炒成嘅配菜好掂;廚師發板仲附送炸雞柳兩件金黃香脆而且漿粉透薄唔怕肥滯

湯底用咗大量蝦頭加埋醬油熬煮所以色澤相對較黑但係絕對鮮甜

雞軟骨丸的確食到粒粒雞軟骨嘅爽脆口感仲有啲辣辣哋咁幾惹味

十五穀飯/炸雞柳條

2021-01-08
2021-01-11 85 瀏覽
Kotori本身好鍾意食關東煮…因為感覺好似食緊日本車仔麵咁…好有日本Feel😛😛知道荔枝角開左間關東煮…就貢去試下。地點位於一棟工厦之內…要注意下佢地只做外賣。到左門口…個公司logo係一隻好得意既雞仔。入到去見到地方唔大…主要係個open kitchen. 跟手店員就過黎落單…見到餐單上有個關東煮既廚師發辨…不過今次我點下我想試既野食先…店員好有禮貌介紹下佢地既廚師係來只日本關東…所以佢地既關東煮係用好傳統既煮法…所以個湯頭會好深色…唔似一般見到咁清…我心諗有幾深先😂😂。返到office一打開…原來真係好黑下…你話係滷水汁我都信😂😂😂。一試又唔係好濃…反而有種好醇厚既湯頭味道。今次我點左有個芝士福袋…黑魔芋…山菜牛腸(牛腸好煙韌)…蝦餅…蘿蔔(唔好見佢黑mon mon,其實好清甜又無渣)…水煮蛋…樣樣都幾好味…要讚下個15穀飯…好香…而且感覺好健康…下次會試下其他餸。呢度味道唔錯而且價錢合理…店員又好有禮貌。大家仲三以經whatsapp落單好方便
Kotori

到左門口…個公司logo係一隻好得意既雞仔。

關東煮

要讚下個15穀飯…好香…而且感覺好健康…下次會試下其他餸。